♡assalamualaikum

currently updating First.

Friday, March 6, 2015

First [9]

Jeff menalakan matanya ke hadapan. Orang ramai berpusu-pusu keluar daripada perut keretapi ketiga yang sudah melintasi mereka. Dah yang ketiga pun, mereka masih tak bercakap apa-apa. Dia sebenarnya berat hati. Berat hati nak meninggalkan Chi yang masih terkapai-kapai di sebelahnya ini.

“Chi?”

“Hmm.”

Jeff menggosok-gosok tapak tangannya. “Aku tak kata lah ni last kita jumpa.. tapi aku pun tak janji lepas ni kita akan jumpa lagi.”

“Hmm.”

“Kau taknak cakap jugak ke?”

“Cakap apa?” Chi mendengus perlahan.

Problem kau tu?”

Chi senyum sesaat. “Sebab tu ke kita tak balik-balik ni?”

“Aku ni jenis memikir, Chi. Aku jadi sakit kepala kalau kau tak cerita habis.”

Chi menyadar pada tiang empat segi di tengah-tegah platform. Di atasnya tergantung kipas besar yang berpusing kiri kanan menghembus udara. Dia memandang ke kiri. Susuk tubuh Jeff yang sedang berpeluk tubuh itu dipandang lama. “Aku bukan taknak cakap..”

“Dahtu?”

“Hal ni melibatkan orang lain la Jeff. Aku takut. Kalau ni masalah aku je takpe.”

Jeff menyandarkan bahu kanannya ke tiang, berkongsi tempat bersandar dengan Chi. “Kalau lepas ni kau stress macam mana? Macam mana kau nak belajar? Macam mana kau nak hidup?”

Chi tergelak sedikit. “Yang kau susah hati sangat ni kenapa?” Dahla aku ni macam dah tersuka kat kau, Chi berkata sendiri.

Jeff menelan air liur. Dia pun tak tahu kenapa. Selama ni dia ingat cukup-cukuplah dengan hal kakak dia yang dia kena fikir, ini hal budak perempuan yang baru dia kenal pun dia nak tolong fikirkan jugak. “Aku pernah cakap aku ada kakak kan?”

Chi mengangguk. Walaupun dia tak faham kenapa tiba-tiba Jeff tukar topik. “Kakak kau yang tak matang tu kan? Yang kau selalu risau pasal dia? Sebab dia macam budak-budak?”

“Aah. Kak Ana. Dia ada sorang kawan baik, nama dia Wawa.”

Chi mengangguk lagi. Ni dah kenapa bercerita pasal orang lain pulak ni?

"Diorang tu selalu berborak dua orang. Apa-apa yang jadi, mesti nak bercerita. Walaupun benda kecik macam jumpa semut dalam sandwich. Bila-bila Kak Wawa call dia, dia mesti teringat hal tu pastu cakap ‘Wa tadi ada semut jahat masuk dalam roti aku tau tak?’.”

Chi tergelak. Apa la benda macam tu pun nak cerita ke..

“Tapi aku tak rasa pelik pun. Sebab diorang bestfriend. Selalunya benda yang merepek-repek tu la yang boleh buat orang jadi kawan rapat. Dan aku selalu rasa diorang need each other. Kan kalau kita tengok romantic comedy, heroin selalu ada kawan baik dia. Kira penting jugak la watak kawan baik ni dalam kehidupan.”

Chi mengangguk faham. Dia rasa macam dah dapat tangkap apa yang Jeff cuba sampaikan. “Tapi aku tak ada, kan?”

“Hmm.” Jeff mengiyakan. “Maka kau pun tak ada tempat nak bercerita.”

Betul. Sebab sejak awal tahun dia dah mengenepikan semua orang yang pernah rapat dengannya. Kawan sekelas, jiran, cikgu-cikgu, dan abangnya sendiri. “Aku teruk ke Jeff?”

Jeff mengangkat bahu. “Entah. Macam mana aku nak bagitahu kalau aku tak kenal kau sangat pun?”

“Aku rasa aku dah buat ramai orang susah hati. Abang aku, cikgu-cikgu, kawan-kawan lama aku pun mesti dah malas nak berbaik dengan aku sebab aku asyik jauhkan diri je..”

“Kenapa kau buat macamtu kalau kau tahu diorang susah hati?”

“Sebab aku simpan masalah besar.. aku takut aku tercakap kat diorang semua.. aku takut.”

Jeff menghela nafas berat. Budak enam belas tahun disebelahnya itu dipandang dengan rasa kasihan. “Cakaplah degan aku. At least kau dah kurangkan sorang manusia yang susah hati disebabkan kau.”

Chi menunduk memandang Keds biru bertali putih yang cantik tersarung di kakinya. Kalaulah aku boleh jadi sepasang kasut yang duduk diam-diam dalam rak kasut je kan senang. “Kau.. takpe ke nak dengar?” Dia bertanya ragu-ragu.

Jeff mengangguk sungguh-sungguh.

Hmmph. Chi menghembus nafas. Dia menggigit bibir bawah. Cakap jela kot. “Kakak ipar aku ada orang lain.”

Senyap.

Tiba-tiba bunyi bingar kedengaran apabila keretapi melintas di hadapan mereka. Keretapi itu berhenti sebelum membuka pintu dan menurunkan penumpang. Dah keretapi keempat yang datang, Chi mengira dalam hati.

“Kau nampak?” Jeff bertanya.

“Aah."

“Kat mana?”

“Kat rumah.” Dia menjawab sambil menundukkan kepala.

Jeff menggeleng. Patutlah pun Chi jadi macamni. Kalau dia pun, stress rasanya. “Korang duduk serumah?”

“Aah.”

“Dengan siapa lagi?”

“Tak ada siapa. Ayah aku baru meninggal setahun lepas. Parents aku dah.. separate before tu lagi.”

“Abang kau tak tau la ni?”

Chi menggeleng.

“Siapa lagi tau?”

“Aku sorang je.”

Jeff menggeleng lagi. Susah macamni sebab mereka bertiga duduk serumah dan yang menanggung rasa amarah tu Chi seorang.

“Abang aku ingat aku just.. rebel.. sebab mak ayah aku berpisah lepastu ayah aku meninggal pulak. Padahal aku dah done dah dengan benda tu sebenarnya. Aku dah cukup redha dah.” Chi meraup rambut yang berjuntai ke dahi ke belakang. “Aku taktau la Jeff.. abang aku baik. Walaupun kitorang takdelah rapat mana tapi aku tau dia baik. Dia nak bertanggungjawab jaga aku. Aku kalau boleh taknak dia tahu sebab dia cepat-cepat nak kahwin pun kononnya sebab nak ada orang jaga aku kat rumah tu. Orang perempuan yang boleh memahami aku dalam waktu aku remaja ni. Konon jelah tapinya, sebab perempuan yang dia pilih tu pun tak baik mana.”

Jeff senyap membiarkan Chi bercerita.

“Aku taktau nak buat apa la Jeff. Aku memang tak boleh tengok muka dia. Sebab tu asalkan ada peluang je, aku keluar. Aku tau abang aku risau gila tapi aku taktau nak buat macam mana dah.”

“Chi..”

“Aku kadang-kadang penat fikir, apa yang aku patut buat. Tapi last-last aku diam je. Itu je cara dia sebab aku tak jumpa solution. Aku terfikir nak lari rumah tapi gila la pulak aku rasa. Aku nak lari pergi mana?”

“Jangan macamtu Chi..”

“Habistu?” Chi memandang Jeff dengan muka yang penuh berharap. Meminta supaya dia ada jalan keluar.

Jeff berfikir sejenak. “Aku tolong kau, okay?”

“Tolong? Tolong macam mana?”

“Kau tunggu sikit masa lagi, boleh? Kau tahan sikit je lagi. Aku janji aku tolong. Tapi kau tak boleh buat benda bukan-bukan.”

Chi mengerutkan dahi. “Benda bukan-bukan apa?”

“Lari rumah tu bukan benda bukan-bukan ke Chi?” Jeff rasa dia dah masuk mood nak marah orang. Biar sebesar mana pun masalah tu, lari dari rumah adalah bukan penyelesaiannya. “Tu kerja gila kau tau tak?”

“Habistu aku dah memang tak boleh nak tinggal situ..”

“Aku kan dah janji nak tolong. Tapi kau mesti janji dengan aku kau kena tahan sikit lagi.”

“Kau nak tolong aku macam mana Jeff? Cuba bagitau..”

“Aku tak boleh bagitau lagi sebab aku ada idea je tapi tak ada sumber. Janji dengan aku Chi. Boleh kan?”

Chi memandang muka Jeff dengan rasa kelat. “Janji apa..”

“Janji jangan lari dari rumah.”

“Okay janji.”

“Janji jangan buat benda bukan-bukan.”

“Okay janji.”

“Janji jangan cari gaduh kat sekolah.”

“Okay..”

Jeff mengetap bibir tanda tak puas hati. “Cakaplah janji.”

“Ya janji.” Chi membuat muka murung. Jeff ni jenis mendesak jugak.

“Tunggu aku call tau?”

“Yelah.”

Kepala keretapi datang menjengah dari sebelah kanan, mematikan drama sebabak mereka di hadapan tiang itu.

“Jom.” Jeff mengajak.

Chi Cuma mengikut langkah Jeff masuk ke dalam. Tiada tempat duduk kosong. Berdiri lagi.

“Chi?” Jeff yang beridiri di hadapannya menegur tiba-tiba.

“Hmm?”

By the way, aku tahu nama kau dari Hazri. Dia tu adik kawan aku. Dia cakap kau selalu cari gaduh.”

Chi menarik sengih. Apa aku pulak yang kena! “Menipu je dia tu.”

Jeff senyum sekilas. “Baru boleh senyum ke? Dah rasa senang hati sikit?”

“Senang hati pasal apa pulak?”

Jeff senyum lagi. “Yelah, kan aku dah cakap. Kalau bagitahu apa yang tersimpan kat dalam tu dengan orang, baru rasa lega sikit kan?”

Chi menyambut soalan itu dengan senyum sahaja. Kalau aku bagitau semua yang aku simpan kat hati ni, mau kau lari nanti Jeff.

“Tengok, sengih sorang-sorang. Petanda senang hati la tu.”

Chi tergelak sedikit. Dia mendengar pengumuman stesen berikutnya daripada pembesar suara. “Aku dah nak turun ni.”

“Tunggu aku call.” Jeff berpesan untuk sekian kalinya.

“Ya. Ya. Tahu lah.”

Keretapi itu berhenti berhampiran platform.

“Eh Jeff?”

“Apa?”

“Kantoi tengok romantic comedy!” Cepat-cepat Chi berlari keluar daripada tempatnya berdiri.

Jeff tergelak sambil memegang dahinya. Sempat lagi tu!

3 comments:

Anonymous said...

Lol.hahaha.cutee..

MaY_LiN said...

aik..apeee jep nk wat ni
????
xde sumber=duit ka??
nk tawin eh

jaeshinn said...

eee prettty!

Post a Comment

 
Blog Template by Delicious Design Studio