♡assalamualaikum

currently updating First.

Monday, March 9, 2015

ADVIDHAQ [38]

Raihana duduk di meja untuk dua orang itu sambil menongkat dagu. Siapalah yang patut jadi mangsa teman aku sarapan harini.. ha! Dia terus mencapai handphone dari dalam beg tangan.

Ad memandang handphone yang bergetar kuat dari atas nighstand. Tuala lembab yang digunakan untuk mengelap kepala dicampak ke katil. Dia memandang nama pemanggil lantas tersenyum. “Ye Rai. Nak apa?”

Rai mencebik. “Cuba jawab panggilan dengan berhemah, Adha.”

Haha. “Ha assalamulaiakum. Membebel je.”

“Waalaikumussalam. Kau tak kerja eh?”

“Tak. Off harini. Kenapa?”

Rai sengih lebar. “Teman aku breakfast? Aku sorang ni. Sedih je.”

Time macamnilah baru nak ingat aku kan! Time Vid dengan Haq tengah kerja pastu pilihan yang tinggal aku je, kan? Rai teruk!” Ad buat nada jauh hati.

“Ala rindu kau lah. Lama tak jumpa. Dahla kau sorang je tak cakap lagi tahniah kat aku sebab pregnant. Jomlah breakfastttttt!”

Ad memandang sekilas jam tangannya di sebelah bantal. 8.30 pagi. Bolehlah. “Yelah. Aku belanja sekali. Kau kat mana ni?”

“Harrords.” Rai menjawab dengan selamba.

Celakanya. Perabih duit aku.

*******

Sebiji Camry putih lancar menuju ke kotak parkir yang kosong. Enjin kereta dimatikan dan Vid keluar dari tempat pemandu, kemas berkemeja. Dia mengunci kereta dan meletakkan kunci ke dalam kocek seluar. Jarinya tersentuh skrin telefon bimbit yang juga berada dalam kocek seluarnya.

Dia terfikir, nak call Nana tak? Jam tangan dikerling sekilas. Pukul lapan lebih tak pagi sangat ke? Telefon bimbit hitam itu ditimbang-timbang dengan tangan sementara menunggu lif terbuka. Nak tunggu tengahari sikit ke baru nak call? Ke boleh je call terus, acah-acah cakap good morning je? Vid membetulkan letak cermin matanya di tangkai hidung. Susahnya lahai bercinta!

Pintu lif terbuka dan dia masuk ke dalam. Okey Vid, dalam lif tak bolehla telefon, sebab takde line. Jadi kita boleh gunakan masa dalam lif ni untuk berfikir. Dia mengetuk-ngetuk skrin handphone ke dagunya sambil bersandar pada dinding lif. Hmm susah jugak. Nak buat keputusan nak call ke tak pun kau tak boleh nak buat Vid, patut pun Haq panggil kau kayu.

Dia memeluk tubuh sambil matanya memandang tajam pada pintu lif yang tertutup rapat itu. Okey, kalau tingkat seterusnya ni ada orang masuk lif, kita call. Dia berfikir. Okey, on! Matanya
ditumpukan pula pada skrin yang menunjukkan laluan tingkat lif bergerak. Sampai di tingkat seterusnya, laju aje skrin itu menunjukkan nombor seterusnya. Cis! Tak berhenti pulak.

Vid rasa gelisah berdiri di dalam lif itu seorang diri. Hmmph. Nafas kasar dihembuskan. Tak puas hati. Apsal tak berhenti pulak? Selalu hari-hari tu kalau boleh semua tingkat lif ni nak berhenti. Kau ni dah tak betul ni Vid, yang kau suruh lif yang fikirkan untuk kau tu dah kenapa? Dia memejamkan matanya beberapa saat. Betullah aku ni dah tak betul. Sebenarnya nak sangat call dia kan? Call ajela.

Okay! Macamni, sampai je dekat office, terus call Nana. Cakap good morning je tak jadi apa kan? Vid menggenggam handphone di tangan, berpuas hati dengan keputusan yang dah di buat.

Ding! Pintu lif terbuka dan matanya menyapa beberapa rakan sepejabat yang sedang lalu lalang di hadapan meja masing-masing. Masih pagi, tak ramai yang dah berteleku buat kerja. Okey Vid, dah sampai pejabat ni, nak call terus ke macam mana ni? Dia duduk di kerusinya dan meletakkan handphone di atas keyboard. Call? Tak call? Call?

“Syahid!”

Hmm? Vid memusingkan kepala mencari suara yang menegurnya. Oh si Anuar meja sebelah rupanya. “Apa?”

“Selalunya cool je kenapa harini tak cool?”

“Mana ada. Sama je.”

Anuar menggeleng kepala sambil tersengih. “Kau masuk je semua orang pandang sebab muka kau tak pernah keruh macamni. First time kot.”

Vid tak menjawab dan membalas ayat Anuar itu dengan gelengan sahaja. Apa la yang nak pening sangat Vid? Dia mengangkat handphone di atas keyboard itu dan terus mencari nama Nana.

***

Jaja meletakkan mug berisi nescafe panas di atas meja makan. Sepinggan nugget tempura yang baru lepas digoreng itu juga diletakkan perlahan-lahan. Dia senyum sambil memandang sarapannya yang dah serupa minum petang itu. Bahagianya! Dah lama tak ambil cuti dan harini dia nak menikmati hari cuti dengan sepuas-puasnya! Tiba-tiba bunyi deringan telefon kedengaran.

“Nana! Telefon kau bunyi tu!” Jaja menjerit dari depan pintu bilik Nana. Nana pun off-day harini.

“Macam mana handphone aku boleh ada kat depan? Ambikkan sat.” Nana membuka pintu biliknya sambil sebelah tangan menyikat rambut.

Jaja mencapai nugget dengan tangan kanan sebelum berlalu ke sofa. Aik? Berkerut keningnya melihat nama pemanggil yang terpapar. “Kenapa jejaka idaman kau telefon pagi-pagi ni?”

Ha! Biar betul! Pantas Nana meletakkan sikat dan berkejar ke hadapan. Handphone di tangan Nana itu di ambil kasar. Betul lah dia!

“Nana, aku tanya ni. Kenapa dia call kau pagi-pagi ni? Korang dah ada apa-apa ke?” Jaja bercekak pinggang.

“Cop. Bagi aku angkat ni sat pastu aku explain. Boleh? Please?” Muka kesian. Dan dia terus berlari ke bilik.

“Nanaaaaaaaa! Sampainya hati kauuuuuu!”

*****

Vid menghentak-hentak kepala ballpen ke atas meja. Kenapa lama sangat dia nak angkat ni? Tu la, dah kata sekarang ni pagi sangat! Tapi tak sabar nak jugak call! Kan!

“Asalamualaikum.” Suara Nana menyapa telinga.

Vid menelan liur. Tiba-tiba lah pulak angkat. “Waalaikumussalam.”

“Ada apa ni?” Lembut Nana bertanya.

Good morning.”

Nana senyum lebar. “Morning.”

Senyap.

Nana tunggu beberapa saat sebelum berkata. “Tu je?”

“Haah.”

“Takkan tu je..”

Vid berdehem. “Tu jela.”

Nana mengurut dadanya supaya bersabar dan dikurniakan kesabaran setebal kerak bumi ketika ini. “Okey. Bye.”

“Jap.” Pantas Vid memotong.

“Apa lagi?”

Ballpen yang menjadi mangsa ketuk oleh Vid tadi diletakkan ke dalam planner. Kemudian dia tarik keluar. Kemudian dia masukkan balik. Dia tarik keluar balik.. dan dimasukkan semula.

Nana berkira-kira nak menjerit namun digagahkan hatinya supaya bersabar sikit lagi. “Vid.. nak cakap apa lagi ni..”

Vid menggigit bibirnya. Sungguhla dia mati kata. Tapi dia taknak tamatkan panggilan lagi. Perasaan jenis apela macamni, dia sendiri tak faham.

“Syahid.. Vid.. Abang.. awak nak cakap apa dengan saya ni? Saya tau tiga je nama panggilan awak dan semua saya dah sebut, saya tak tau nak panggil nama apa lagi nak suruh awak respon.”

Ah sudah. Rasanya tadi masa jawab telefon macam ceria je suara Nana tapi sekarang dah macam merajuk . Vid rasa nak marah diri sendiri. Payahnya! “Na.”

“Hmm.”

Kenapala aku ni suka buat orang hilang sabar? Vid bertanya diri sendiri. “Sorry.”

“Sebab apa?”

“Buat awak waiting saya nak bercakap.”

“Tak apa. Faham. Awak kan camtu.” Lepas ni dia rasa kena lekat reminder besar-besar kat dinding bahawasanya Vid akan mengambil masa lama walaupun untuk membalas sepatah perkataan. Dan harap-haraplah dia takkan lupa reminder tu.

“Na.”

“Ye saya.”

I.. I just..” Vid meliarkan matanya ke sekeliling untuk meyakinkan dirinya yang tiada siapa yang tengah curi dengar. “I just want to say good morning.

“Okey. Awak dah cakap good morning dah pun mula-mula tadi.”

And..”

And?”

“Er tu je.”

Nana tiba-tiba rasa nak senyum. Itu je lah pun? Yang dari tadi gagap-gagap sebenarnya tu je? Nasib baik tak jadi nak marah. “Okey. Saya tak marah pun jadi awak tak payah minta maaf. Dan lain kali kalau awak nak call untuk setakat cakap good morning je pun saya tak kisah. Saya tunggu, kalau awak susah nak cakap. Okey? By the way, take care tau. Bye.”

Wait.”

Yes?”

I just want to say good morning.. and.. I nak check on you juga..”

Nana melebarkan senyumannya. “Saya okey. Saya okey sangat-sangat. Harini saya off-day, Jaja pun ambil cuti. So, saya okey.”

“Okey.”

“Okey.”

Saat itu barulah Vid rasa dia boleh senyum. “Okey. Bye.”

Bye.”

Vid meletakkan handphone itu ke atas meja dengan perasaan tenang. Baru nak tenang ye Vid? Memang dah tak betullah kepala ni.

ADVIDHAQ [37]

“Iye ke tak ada girlfriend?” Jaja bertanya dengan nada mengusik.

Ad mencebik lagi. “Tak laku.”

“Alahai sedihnya.” Jangan sedih Adha, Aksara ada sini.

“Kan?”

“Carilah.”

Ad mendongak kepala memandang langit. “Dah cari. Tak jumpa.”

Jaja senyum lagi. Macam dalam mimpi je boleh bercakap dengan Ad benda-benda gini. “Usahalah lagi.” Usahalah sikit lagi sebab saya ada depan awak.

“Ada ke senyum. Ingat saya main-main ye?” Dia menjelingkan mata ke arah perempuan yang dok tersengih-sengih dari tadi.

“Awak kan selalu main-main. Tak payah serius sangatlah, tak sesuai.”

Ad menunjukkan muka cemberut lagi. Pout.

“Sebab ni ke lari dari rumah malam-malam macam ni? Sebab nak cari girlfriend tapi tak jumpa?”

Ad memandang tepat ke dalam mata Jaja. “Ayat ‘nak cari girlfriend’ tu gila underestimate tahu? I’m searching for a person who took away my heart. Kot. Or a person who took away my sanity sebab boleh cakap ayat macamni.”

And I’m waiting for you too. Jaja senyum lagi. “Kena berusahalah. Buat scene lari dari rumah macam ni pun bukan boleh jumpa dia, jumpa bahaya adalah. Karang tak pasal-pasal kemalangan ke, kena rompak ke.  Kalau jadi apa-apa, awak dah tak boleh cari dia and then you make her waiting for you too long.”

Ad tersenyum sedikit. “She’s waiting for me ke masalahnya?”

Jaja mengjungkit bahu. “Siapa tahu. Kan?”Of course I’m waiting! What were you thinking!

“Susahlah..”

“Apa yang susah..”

Ad menukar posisi dari berpeluk tubuh, dia berdiri tegak dengan tangan di dalam kocek seluar. “Dia.. jauh..” ayatnya terhenti sekejap. Tak pasti untuk mengambil risiko menghabiskan ayat kemudian kena gelak. “Janji jangan gelak dulu.”

Jaja mengangkat tangan tanda berjanji. “Okay tak gelak!”

“Tak tahulah nak kategorikan crush ke.. jatuh hati ke.. suka ke.. sayang ke. Tak pasti. Langsung.”

Semua orang pun tak pernah pasti, Adha. Jaja menjawab dengan suara hati kecilnya.

“Tapi, dia.. ada attraction, yang buat saya jadi macam ‘Adha, kau suka gila kat dia!’ like that. Tak boleh nak handle benda ni, langsung tak boleh berkompromi dengan rasa macamni. Dia buat saya tak ada pilihan selain daripada suka dia. Gaya macam ‘suka’ tu adalah benda senang. Padahal payah. Lepastu dia buat saya hidup sehari-hari dengan satu pilihan je iaitu : suka dia. Cuba bagi options macam soalan objektif A)Boleh suka sikit-sikit sahaja, B)Suka tapi boleh kadang-kadang lupakan, C)Tak suka pun takpe. Ini tak! Memang dia bagi satu pilihan je dengan kewujudan dia tu. Lepastu..”

“Ad, you’re rambling..”

“… dia tak bagi langsung saya peluang untuk grow the feeling inside. Stuck. Suka. Noktah. Sebab whenever I wanna make a move, or whenever I wanna put some effort, tak ada jalan untuk teruskan. I don’t even know her. Cuma tahu her existence je. Kadang-kadang saya rasa gila dan tak patut! Ada ke..”

“Ad, take a breath.”

“…suka dekat orang yang tak kenal macam tu? Perangai apa tu? I’m not complaining yang oh finally I like someone, no. No complaint at all. Cuma bengang sebab tak ada jalan keluar. Jangan kata jalan keluar, jalan nak gerak seinci pun tak ada. Yang paling bengang, saya tak kenal diri sendiri dah. Kalau nak ambik hati orang, cuba ambik je dengan berhemah dan jangan mencelarukan kehidupan mangsa tersebut. This crime, I tell you Jaja, patut dibicarakan dekat mahkamah tertinggi.”

“Okay…”

“Lepastu dipenjarakan.”

“Okay..”

“kena penjara tu pulak mungkin penjara seumur hidup.”

“Okay… tapi kesianlah dia macamtu..”

“Oh kesian dia yang buat macamni? Habistu saya? Yang terkontang-kanting ni? Tak payah kesian? Ha? Ada rupa macam saya buat amal ‘oh ambiklah my normal life away saya tak hairan. Ambiklah, ambiklah. I’m giving my heart for charity’ macamtu?”

“Ad, awak buat saya risau dah ni.”

“You should! Or she should!”

“Awak ni scary lah bila sesekali serius macamni..” Jaja dah tak berani untuk memandang muka Ad. Baik dia pandang tar atas jalan.

“Sekarang cuba awak bagitahu saya, apa saya kena buat sekarang?” Ad bertanya serius.

“Ad, pernah perasan tak awak nampak adorable gila?” Jaja dengan selamba membuat ayat penyata yang paling jujur.

“Ja, ‘Ad’, ‘adorable’ dan ‘gila’ tak boleh letak satu ayat.”

“bukan ‘adorable’ comel tu, ‘adorable’ yang bawa maksud menawan hati tu.”

Ad meraup mukanya dengan tapak tangan. Tindakan menyembunyikan senyum.  “Awak tukar topik benda yang kita tengah cakap la Ja!”

Jaja senyum lagi. “Okay tarik balik ayat yang saya cakap bukan ‘adorable’ comel tu sebab tiba-tiba awak nampak comel pulak.”

Ad tergelak terbahak-bahak. “Fine lah kalau ni caranya awak nak buat saya senang hati dan tak terfikir benda tadi dah, fine, awak berjaya. Tahniah.”


Giliran Jaja pula tergelak besar.

Friday, March 6, 2015

First [9]

Jeff menalakan matanya ke hadapan. Orang ramai berpusu-pusu keluar daripada perut keretapi ketiga yang sudah melintasi mereka. Dah yang ketiga pun, mereka masih tak bercakap apa-apa. Dia sebenarnya berat hati. Berat hati nak meninggalkan Chi yang masih terkapai-kapai di sebelahnya ini.

“Chi?”

“Hmm.”

Jeff menggosok-gosok tapak tangannya. “Aku tak kata lah ni last kita jumpa.. tapi aku pun tak janji lepas ni kita akan jumpa lagi.”

“Hmm.”

“Kau taknak cakap jugak ke?”

“Cakap apa?” Chi mendengus perlahan.

Problem kau tu?”

Chi senyum sesaat. “Sebab tu ke kita tak balik-balik ni?”

“Aku ni jenis memikir, Chi. Aku jadi sakit kepala kalau kau tak cerita habis.”

Chi menyadar pada tiang empat segi di tengah-tegah platform. Di atasnya tergantung kipas besar yang berpusing kiri kanan menghembus udara. Dia memandang ke kiri. Susuk tubuh Jeff yang sedang berpeluk tubuh itu dipandang lama. “Aku bukan taknak cakap..”

“Dahtu?”

“Hal ni melibatkan orang lain la Jeff. Aku takut. Kalau ni masalah aku je takpe.”

Jeff menyandarkan bahu kanannya ke tiang, berkongsi tempat bersandar dengan Chi. “Kalau lepas ni kau stress macam mana? Macam mana kau nak belajar? Macam mana kau nak hidup?”

Chi tergelak sedikit. “Yang kau susah hati sangat ni kenapa?” Dahla aku ni macam dah tersuka kat kau, Chi berkata sendiri.

Jeff menelan air liur. Dia pun tak tahu kenapa. Selama ni dia ingat cukup-cukuplah dengan hal kakak dia yang dia kena fikir, ini hal budak perempuan yang baru dia kenal pun dia nak tolong fikirkan jugak. “Aku pernah cakap aku ada kakak kan?”

Chi mengangguk. Walaupun dia tak faham kenapa tiba-tiba Jeff tukar topik. “Kakak kau yang tak matang tu kan? Yang kau selalu risau pasal dia? Sebab dia macam budak-budak?”

“Aah. Kak Ana. Dia ada sorang kawan baik, nama dia Wawa.”

Chi mengangguk lagi. Ni dah kenapa bercerita pasal orang lain pulak ni?

"Diorang tu selalu berborak dua orang. Apa-apa yang jadi, mesti nak bercerita. Walaupun benda kecik macam jumpa semut dalam sandwich. Bila-bila Kak Wawa call dia, dia mesti teringat hal tu pastu cakap ‘Wa tadi ada semut jahat masuk dalam roti aku tau tak?’.”

Chi tergelak. Apa la benda macam tu pun nak cerita ke..

“Tapi aku tak rasa pelik pun. Sebab diorang bestfriend. Selalunya benda yang merepek-repek tu la yang boleh buat orang jadi kawan rapat. Dan aku selalu rasa diorang need each other. Kan kalau kita tengok romantic comedy, heroin selalu ada kawan baik dia. Kira penting jugak la watak kawan baik ni dalam kehidupan.”

Chi mengangguk faham. Dia rasa macam dah dapat tangkap apa yang Jeff cuba sampaikan. “Tapi aku tak ada, kan?”

“Hmm.” Jeff mengiyakan. “Maka kau pun tak ada tempat nak bercerita.”

Betul. Sebab sejak awal tahun dia dah mengenepikan semua orang yang pernah rapat dengannya. Kawan sekelas, jiran, cikgu-cikgu, dan abangnya sendiri. “Aku teruk ke Jeff?”

Jeff mengangkat bahu. “Entah. Macam mana aku nak bagitahu kalau aku tak kenal kau sangat pun?”

“Aku rasa aku dah buat ramai orang susah hati. Abang aku, cikgu-cikgu, kawan-kawan lama aku pun mesti dah malas nak berbaik dengan aku sebab aku asyik jauhkan diri je..”

“Kenapa kau buat macamtu kalau kau tahu diorang susah hati?”

“Sebab aku simpan masalah besar.. aku takut aku tercakap kat diorang semua.. aku takut.”

Jeff menghela nafas berat. Budak enam belas tahun disebelahnya itu dipandang dengan rasa kasihan. “Cakaplah degan aku. At least kau dah kurangkan sorang manusia yang susah hati disebabkan kau.”

Chi menunduk memandang Keds biru bertali putih yang cantik tersarung di kakinya. Kalaulah aku boleh jadi sepasang kasut yang duduk diam-diam dalam rak kasut je kan senang. “Kau.. takpe ke nak dengar?” Dia bertanya ragu-ragu.

Jeff mengangguk sungguh-sungguh.

Hmmph. Chi menghembus nafas. Dia menggigit bibir bawah. Cakap jela kot. “Kakak ipar aku ada orang lain.”

Senyap.

Tiba-tiba bunyi bingar kedengaran apabila keretapi melintas di hadapan mereka. Keretapi itu berhenti sebelum membuka pintu dan menurunkan penumpang. Dah keretapi keempat yang datang, Chi mengira dalam hati.

“Kau nampak?” Jeff bertanya.

“Aah."

“Kat mana?”

“Kat rumah.” Dia menjawab sambil menundukkan kepala.

Jeff menggeleng. Patutlah pun Chi jadi macamni. Kalau dia pun, stress rasanya. “Korang duduk serumah?”

“Aah.”

“Dengan siapa lagi?”

“Tak ada siapa. Ayah aku baru meninggal setahun lepas. Parents aku dah.. separate before tu lagi.”

“Abang kau tak tau la ni?”

Chi menggeleng.

“Siapa lagi tau?”

“Aku sorang je.”

Jeff menggeleng lagi. Susah macamni sebab mereka bertiga duduk serumah dan yang menanggung rasa amarah tu Chi seorang.

“Abang aku ingat aku just.. rebel.. sebab mak ayah aku berpisah lepastu ayah aku meninggal pulak. Padahal aku dah done dah dengan benda tu sebenarnya. Aku dah cukup redha dah.” Chi meraup rambut yang berjuntai ke dahi ke belakang. “Aku taktau la Jeff.. abang aku baik. Walaupun kitorang takdelah rapat mana tapi aku tau dia baik. Dia nak bertanggungjawab jaga aku. Aku kalau boleh taknak dia tahu sebab dia cepat-cepat nak kahwin pun kononnya sebab nak ada orang jaga aku kat rumah tu. Orang perempuan yang boleh memahami aku dalam waktu aku remaja ni. Konon jelah tapinya, sebab perempuan yang dia pilih tu pun tak baik mana.”

Jeff senyap membiarkan Chi bercerita.

“Aku taktau nak buat apa la Jeff. Aku memang tak boleh tengok muka dia. Sebab tu asalkan ada peluang je, aku keluar. Aku tau abang aku risau gila tapi aku taktau nak buat macam mana dah.”

“Chi..”

“Aku kadang-kadang penat fikir, apa yang aku patut buat. Tapi last-last aku diam je. Itu je cara dia sebab aku tak jumpa solution. Aku terfikir nak lari rumah tapi gila la pulak aku rasa. Aku nak lari pergi mana?”

“Jangan macamtu Chi..”

“Habistu?” Chi memandang Jeff dengan muka yang penuh berharap. Meminta supaya dia ada jalan keluar.

Jeff berfikir sejenak. “Aku tolong kau, okay?”

“Tolong? Tolong macam mana?”

“Kau tunggu sikit masa lagi, boleh? Kau tahan sikit je lagi. Aku janji aku tolong. Tapi kau tak boleh buat benda bukan-bukan.”

Chi mengerutkan dahi. “Benda bukan-bukan apa?”

“Lari rumah tu bukan benda bukan-bukan ke Chi?” Jeff rasa dia dah masuk mood nak marah orang. Biar sebesar mana pun masalah tu, lari dari rumah adalah bukan penyelesaiannya. “Tu kerja gila kau tau tak?”

“Habistu aku dah memang tak boleh nak tinggal situ..”

“Aku kan dah janji nak tolong. Tapi kau mesti janji dengan aku kau kena tahan sikit lagi.”

“Kau nak tolong aku macam mana Jeff? Cuba bagitau..”

“Aku tak boleh bagitau lagi sebab aku ada idea je tapi tak ada sumber. Janji dengan aku Chi. Boleh kan?”

Chi memandang muka Jeff dengan rasa kelat. “Janji apa..”

“Janji jangan lari dari rumah.”

“Okay janji.”

“Janji jangan buat benda bukan-bukan.”

“Okay janji.”

“Janji jangan cari gaduh kat sekolah.”

“Okay..”

Jeff mengetap bibir tanda tak puas hati. “Cakaplah janji.”

“Ya janji.” Chi membuat muka murung. Jeff ni jenis mendesak jugak.

“Tunggu aku call tau?”

“Yelah.”

Kepala keretapi datang menjengah dari sebelah kanan, mematikan drama sebabak mereka di hadapan tiang itu.

“Jom.” Jeff mengajak.

Chi Cuma mengikut langkah Jeff masuk ke dalam. Tiada tempat duduk kosong. Berdiri lagi.

“Chi?” Jeff yang beridiri di hadapannya menegur tiba-tiba.

“Hmm?”

By the way, aku tahu nama kau dari Hazri. Dia tu adik kawan aku. Dia cakap kau selalu cari gaduh.”

Chi menarik sengih. Apa aku pulak yang kena! “Menipu je dia tu.”

Jeff senyum sekilas. “Baru boleh senyum ke? Dah rasa senang hati sikit?”

“Senang hati pasal apa pulak?”

Jeff senyum lagi. “Yelah, kan aku dah cakap. Kalau bagitahu apa yang tersimpan kat dalam tu dengan orang, baru rasa lega sikit kan?”

Chi menyambut soalan itu dengan senyum sahaja. Kalau aku bagitau semua yang aku simpan kat hati ni, mau kau lari nanti Jeff.

“Tengok, sengih sorang-sorang. Petanda senang hati la tu.”

Chi tergelak sedikit. Dia mendengar pengumuman stesen berikutnya daripada pembesar suara. “Aku dah nak turun ni.”

“Tunggu aku call.” Jeff berpesan untuk sekian kalinya.

“Ya. Ya. Tahu lah.”

Keretapi itu berhenti berhampiran platform.

“Eh Jeff?”

“Apa?”

“Kantoi tengok romantic comedy!” Cepat-cepat Chi berlari keluar daripada tempatnya berdiri.

Jeff tergelak sambil memegang dahinya. Sempat lagi tu!

 
Blog Template by Delicious Design Studio