♡assalamualaikum

currently updating First.

Wednesday, February 11, 2015

First [7]

Jeff menongkat dagu sambil melihat budak perempuan yang masih tersenyum-senyum di hadapannya. "Kau kenapa sengih-sengih tak habis lagi ni Chi?"

"Entah. Sebab best kot. Kan aku dah pernah cakap sekolah dengan rumah aku boring."

Jeff membalas senyum. "Masa aku form 4 Chi, aku rasa pergi sekolah best gila. Masa form 4 bukan macam ada banyak aktiviti ke? Sebab kira honeymoon year takde stress apa."

Chi menggeleng. "Aku rasa honeymoon year aku form 3."

"Sebab?"

Chi menelan buah tembikai yang dikulum di dalam mulut sebelum menjawab. "Sebab masa tu abang aku tak kahwin lagi kot."

Senyap. Jeff berkira-kira dalam kepala. Nak tanya ke taknak.. nak tanya ke taknak. Tapi dalam hati nak sangat tahu ni! Takut kalau tanya karang, macam tak sedap pulak main tanya hal peribadi orang.

"Aku tak suka bini abang aku." Selamba Chi menutur kata.

Jeff mengetuk-ngetuk jari di atas meja. Oh.. macamtu rupanya. Dia menahan rasa mulut dia yang gatal nak bertanya. Sabar Jeff, dia nak bukak cerita tu. Grr sabar.

"Dia tu, masalah la. Aku tak suka. Daripada aku elok-elok tak ada masalah, dia pergi wujudkan. Walaupun, technically, seriously, macam tak berkait dengan aku pun masalah tu. Tapi yelah, entah macam mana, aku yang menanggung sakit kepala sebab dia. Eeh bencilah."

Jeff menggenggam tangannya di atas peha. Aku sungguh la tak boleh sabar dengan orang yang bercerita tak jelas ni. Apa yang masalah? Kenapa? Apa puncanya? Kenapa benci dia? Dia dah buat apa? Habistu kalau bukan masalah kau, kenapa nak kena fikir pulak? Bertalu-talu soalan keluar daripada mindanya. Kalaulah dia dengan Chi ni dah kenal bertahun, dah lama dia hamburkan je soalan semua tu. Tapi tu lah.. baru kenal.. dan Chi pun nampak fragile jadi dia being considerate.

Chi mengetap bibir. Beg plastik berisi sisa tembikai dan asam di campak ke dalam tong sampah dari tempat duduknya macam nak skor mata bola keranjang. Cantiklah, 3-point.

Jeff menanggalkan snapback dari atas kepala dan di letak perlahan ke atas beg di sebelah. Dia memandang Chi yang nampak dah distracted daripada masalahnya, boleh main baling-baling sampah pulak tengah-tengah aku serius mendengar ni. Jeff membasahkan bibirnya sebelum bertanya berhati-hati. "Chi?"

"Hmm?"

Jeff bermain-main dengan batang pen yang terselit di antara jarinya. "Kau cakap dulu.. kau.. takde adik-beradik?"

Chi mengalih pandangan daripada tong sampah ke muka Jeff yang duduk di sebelahnya. "Oh. Dia abang lain mak. Aku memang selalu cakap kat orang aku takde adik-beradik pun."

Oh.. Jeff mengangguk perlahan. Lagi Chi? Sambunglah sebelum aku ter-explode dengan rasa ingin tahu.

Chi dan Jeff duduk bersebelahan menghadap orang ramai yang lalu-lalang di hadapan kedai kecil itu. Dari pagi, Pasar Seni memang tak pernah lengang. "Sini memang tak pernah lengang eh Jeff?" Chi bertanya sambil memerhati.

Jeff memusingkan kerusi pusingnya menghadap Chi di sebelah. Sebelah kaki menongkat ke lantai manakala satu kaki lagi dia letakkan di atas palang di bawah kerusi pusing Chi. Dia menjilat bibirnya sekali lagi sebelum dia was-was mengeluarkan kata. "Chi.."

Chi masih menongkat dagu memandang orang lalu-lalang. "Apa dia..."

"Cakaplah.."Perlahan suaranya memujuk. Dahla aku ni jenis memikir, si Chi ni macam nak buat cerita berepisod pulak. Cerita taknak kasi habis.

"Cakap apa..."

Jeff mengangkat lengannya dan berpeluk tubuh. Pandangannya jatuh pada sisi kanan muka Chi yang masih tekun merenung orang ramai. "Kita ni Chi, manusia yang tak kuat. Semua orang sama je, semua orang tak kuat bila sampai breaking point dia."

Jeff berhenti sejenak sambil memerhati reaksi muka budak di hadapannya. Chi masih diam.

"Apabila kadang-kadang tu kita rasa tak tahan sangat, kita boleh mintak tolong orang. Tolong dengar, tolong faham, tolong.. tolong kongsi rasa susah tu. Sebabnya, macam aku cakap tadi, kita tak kuat. Sebelum kita jatuh sebab tak larat, baik kita sambut huluran tangan orang. Jatuh sorang-sorang sakit Chi. Jangan rasa kau bebankan orang, sebab mungkin satu hari nanti orang yang hulurkan tangan tu yang perlukan bantuan kau."

Chi mengetap bibir. Jangan buat scene kat sini, Chi. Jangan nak buat panas-panas mata kat sini.

"Memang confuse kan? Aku nampak Chi.. aku nampak kenapa kau tak faham kenapa masalah orang lain jadi masalah kau."

Saat itu Chi berpaling mukanya memandang anak mata Jeff. "Kenapa?"

"Kau jenis pemerhati. Kan?"

Chi merenung anak mata Jeff dalam-dalam. "Jarang ada orang yang faham aku...."

"Aku tau aku rare."Jeff memotong ayat Chi dengan sengih sekilas.

Hahaha. Tergelak juga mereka berdua selepas lebih kurang setengah jam menjadi manusia serius.

Chi mengelap matanya yang berair dengan hujung lengan baju-T. Boleh pulak buat kelakar tiba-tiba Jeff ni. "Takpelah."

"Apa yang 'takpelah'?" Jeff menjawab dengan gelak yang masih bersisa.

Chi menggeleng sambil meraup rambutnya ke belakang. "Entah aku dah lupa." Ketawa lagi.

Jeff menyambung tawanya tiba-tiba "Kita ni kena serang virus gelak ke? Apsal kau gelak lagi ni?"

"Kau lah start! Buat lawak selingan!"

Hahaha. "Lawak selingan kau kata! Eeh." Jeff menolak hujung pennya ke dahi Chi.

"Sakittt." Dia menggosok-gosok dahinya sambil ketawa.

"Tengok tu sakit pun gelak lagi!"

Chi menggeleng kepala. Dah lama tak gelak macamni. Gelak yang tidak bersebab ni memang rasa carefree.

Jeff hanya melihat sahaja gelagat Chi yang ketawa panjang itu dengan senyuman yang tak lekang di bibir. Budak ni betullah dah kronik. "Aku tengah menghulurkan tangan tanda nak membantu ni Chi.. serius la.."

"Bantu siapa? Aku?"

"Yelah."

Chi senyum mengusik. "Nanti-nantilah aku sambut huluran kau tu."

Jeff mengetap bibir geram. Buat mainlah, aku betul-betul kot.

"Tapi serius la Jeff, kau tanya tadi macam too careful.. kenapa?"

Jeff berfikir seketika sebelum menjawab. "Sebab taknak harm kau kot."

Chi mencebik. Tu nak main-main lagi la tu.

Jeff sengih nakal. "Yela.. taknaklah cause any harm.. kot-kot ada rezeki aku dapat jadi first love kau ke kan? Priceless kot. Aku patut berkawan dengan budak form 4 dari dulu la aku rasa."

Ceh!"Jangan pandang rendah sangat la dengan budak umur enam belas zaman sekarang, entah-entah boyfriend aku dah berderet."

Jeff sengih lagi. "Aku tak tau la budak umur enam belas yang lain but i'm sure i know you too well now, Chi. Or should i call you Suci?"

Automatik Chi rasa seperti kena renjatan elektrik sebab terkejut yang amat sangat. Mana dia tahu?




2 comments:

MaY_LiN said...

teng teng teng
terbongkar lak

Milla said...

Terkezut terus chi ye...

Post a Comment

 
Blog Template by Delicious Design Studio