♡assalamualaikum

currently updating First.

Monday, February 9, 2015

First [6]

Jeff masih terbayang gambar sekilas yang dipandang di dalam kelas tadi. Dia memang pantang sikit kalau tengok, pastu lupa padahal dia tahu. Macam satu perasaan tak puas hati. Serius la aku kenal dia tu.. tapi siapa.. tolonglah ingat, tolonglah!

"Apsal Jeff?" Naim yang berjalan di sebelahnya menegur.

Jeff hanya menggeleng. Takkan nak mengaku dok teringat gambar budak perempuan kot! Tu mintak nak kena bahan setahun namanya.

Haikal yang juga sedang berjalan balik dari sekolah bersama-sama mereka naik hairan. Pelik jugak ni Jeff tiba-tiba senyap apahal. "Lapar ke? Nak makan?"

"Aku nak!"Rafi menjawab pantas.

Naim tergelak. "Dasar perut tak pernah kenyang!"

Jeff masih diam walaupun kawan-kawan dia tengah riuh bersembang pasal makanan. Ni la masalah aku. Kalau tengah fikirkan something. mesti nak kasi selesai jugak! Kalau tak, selagi tu tak puas hati!

Mereka berempat yang masih berpakaian uniform sekolah masuk ke kedai mamak. Walaupun masing-masing dah tanggalkan tie, name tag dah di pin ke beg sekolah, rambut dah tak pacak macam pagi-pagi.

Kata Naim, mengikut kata bapak dia, dekat Britain kalaupun sekolah tu wajib beruniform tapi apabila dah masuk sixth form, dah tak payah pakai uniform dah. Sixth form tu kira macam macam diorang sekarang ni la, group nak ambik STPM. Beza dia sixth form kat sana boleh start awal lagi dari umur 16. Naim boleh start bercerita topik ni apabila masing-masing dah tak larat nak gosok baju sekolah. Bayangkanlah, dari tujuh tahun sampai sembilan belas tahun pakai uniform, tak ke bosan? Tapi siapa suruh sambung Tingkatan Enam kan, ada je kawan-kawan lain dah bergaya pergi kelas diploma pakai baju warna-warni.

Haikal menyinsing lengan baju kemeja sehingga ke atas siku. "Weh Naim, tadi tu, yang gambar tu, gambar siapa?"

"Gambar mana?" Naim menyedut air teh aisnya.

"Ala tadi tu, yang tergendala sebab cikgu masuk tu.."

Jeff menopang dagu. Nasib baik si Haikal ni ringan mulut nak bertanya, sebab dia sejak tadi rasa sesak otak dah memikir. "Haah siapa tu?"

Rafi menendang kaki Jeff di bawah meja. "Aku dah agak dah! Ni yang kau dok senyap je dari tadi sebab memikir benda ni la kan? Sebab kau macam cam budak tu tapi tak dapat brain dia siapa? Betul tak aku teka? Betul kan?"

Haikal dan Naim pun tergelak sama. "Adoila Jeff! Masalah betul kau ni! Aku ingat masalah math je yang kau tak puas hati kalau tak dapat! Ni masalah budak perempuan pun nak memikir macamtu sekali." Naim mengusik.

Jeff memegang kepalanya. Aku agak dah diorang ni mesti nak kenakan orang punya. "Korang dah tau aku ni jenis memikir kan? Nak buat macam mana."

Naim mengeluarkan handphone dari kocek seluar. "Ni ha. Twitter adik aku ni. Dia pergi upload gambar budak kelas yang suka sangat carik gaduh dengan dia."

"Macam pelik je ayat tu. Tak ke adik kau tu yang suka carik gaduh dengan orang? Macam betul je orang yang carik gaduh dengan dia."Rafi mengomen.

"Kan! Hazri memang setan." Naim gelak. Dah nama pun abang kandung yang duduk sebumbung namun tidur tak sekatil, memang kenal sangat la perangai adik dia yang sorang tu.

Haikal menolak bahu Naim kasar. "Kau pun setan gak! Kalau tak, takdela bapak kau hantar sekolah asing-asing. Mau menangis pengetua dapat korang dua orang satu sekolah."

Jeff menolak gelas milo aisnya ke tepi. "Weh bak phone tu jap."

Naim pass handphone pada Jeff. "Cute gak budak ni. Tengok."

Haikal mencebik. "Kau apa yang tak cute? Muka aney tu pun cute kan?"

Jeff buat tak kisah dengan perbualan kawan-kawannya di sebelah. Gambar yang terpapar pada aplikasi Twitter itu di tenung. Gambar tu memanglah ditangkap dari sisi je, tapi dia boleh kenal profail budak perempuan tu. Serius la kenapa slow pulak otak aku hari ni. Dia memejamkan mata sambil mengetuk-ngetuk skrin handphone ke dahi. "Weh pening aku!"

Naim menghulurkan tangan. "Bak la sini aku tanya Hazri siapa nama dia. Karang meleleh darah dari kepala kau karang, memikir tak habis-habis."

Jeff menggeleng kepalanya perlahan. Dah kenapa kepala aku nak berdarah pulak! "Kau tanya jap. Tanya dia sekarang. Aku tak puas hati ni."

Naim mendail nombor adiknya. Kat sekolah lagi ke budak ni? Ala lantaklah dia tau Hazri ni bukan jenis skema nak sorok panggilan telefon kat sekolah. Nama je ketua tingkatan. Hak tui.

"Weh Aji. Aku ni. Tanya sikit." Naim memulakan intro. Dia memang ber aku-kau je dengan adik dia ni.

"Aku tengah tak buat apa pun ni. Apahal?" Hazri menjawab telefon selamba sambil membuat salinan fotostat. Tadi cikgu dia tiba-tiba mintak tolong buat salinan fotostat sijil-sijil persatuan kimia. Dia pun yang tengah malas nak belajar, iye kan aje. Bilik fotostat tu pun tengah kosong tak ada orang lain. Seronok la dia guna handphone kat sekolah.

"Yang kau upload gambar budak kelas kau tadi tu, nama dia apa?"

"Gambar yang mana? Kat mana? Kau ni tanya soalan tak habis la bang."

"Yang baru tadi la! Berapa banyak pulak gambar classmate yang kau upload dalam sehari ni Aji?"

"Oh budak perempuan suka carik gaduh tu ke? Nama dia Suci. Tapi dia tak sesuci nama dia la."

Naim tergelak. "Ngok. Okaylah. Tu je."

"Kau tanya ni sebab dia macam cun kan? Tak guna! Tak payah nak suka budak kelas aku!"

Naim hanya membiarkan kata-kata adiknya tak berjawab dan terus mematikan talian. "Nama budak tu Suci. Dah ingat dah kau kenal dia kat mana?"

Jeff menggaru dahi yang tak gatal. "Mana datang pulak budak nama Suci ni.. nama pelik-pelik gini susah kot nak lupa tapi apsal aku tak dapat ingat?"

"Ada la tu. Kot pernah datang dalam mimpi." Haikal mengusik.

Eh ye ke? Jeff masih memikir. Dia menghalakan pandangan ke langit. Rail lrt yang panjang melintasi jalan raya di hadapan kedai mamak ini di pandang lama. Sesaat, dua saat, satu gerabak lrt menyusur laju. Eh kejap.. kejap..

"Weh cop siapa nama dia tadi?" Takkanlah..

Naim menyudahkan kunyahan mee goreng mamaknya sebelum menjawab. "Suci."

Chi! Kan? Gambar di handphone itu dilihat sekali lagi. Betul lah! Ya Allah apa ke lembab aku ni! Padahal dah pernah lepak seharian kot! "Aku dah ingat!"

"Siapa? Sedara?" Rafi bertanya.

"Tak." Jeff menggeleng laju. Dia memandang Naim. "Suruh Hazri delete gambar ni before lagi ramai orang retweet." Dia bukan tak kenal kawan-kawan si Hazri. Budak-budak nakal je diorang semua tu.

"Apsal?" Naim bertanya hairan.

"Suruh dia delete. Budak ni budak baik. Suruh dia delete sekarang. Karang entah pape jadi kat dia." Jeff menyuruh tegas.

Naim pantas menghantar text kepada adiknya walaupun dia pelik kenapa Jeff tiba-tiba menggelabah. Kata bukan sedara? Habistu? Kawan? Kawan mana? Kawan baru kenal? Kalau baru kenal kenapa nak risau lebih?

********

Jeff memandang kiri dan kanan. Tak ada.

Dia melihat jam tangan sekilas, patut dah sampai. Tolonglah.. tolonglah jangan jadi apa-apa. Dia dok risau dalam 2-3 hari ni kot-kot Chi ni dah kena apa-apa dekat sekolah. Punyalah dia tidur awal tiap-tiap hari supaya hari sabtu cepat sampai. Dahtu kalau kau sanggup tunggu 2-3 hari, kenapa harini kau macam tak boleh tunggu 2-3 minit Jeff? Otaknya memikir. Kejap lagi dia sampai tu, kejap lagi. Takde apa tu, takde apa. Dia menenangkan diri sendiri.

"Boo!"

Seorang makhluk pendek berambur hitam panjang melompat di hadapannya. "Oi Chi! Gila ke!" Sikit lagi dia nak rebah ke lantai, terkejut punya pasal.

Chi mencebik. "Itu pun nak terkejut. Macam orang tua."

"Yelah! Bukan kau hari-hari jalan monyok sambil tengok buku ke? Harini terkejutkan orang dah kenapa?" Jeff rasa nak baling beg galasnya ke kepala Chi.

Chi ketawa sedikit. "Mood aku baik harini. Aku tak sabar tunggu hari sabtu nak jumpa kau tau tak? And harini aku tak terlepas train. Aku memang sengaja naik train berhenti kat sini." Senyum lagi.

Jeff menelan air liur. Adoila budak sorang ni. "Kau okey?" Dia teringat tujuan asalnya nak cepat-cepat jumpa Chi.

Chi mengerutkan kening. "Okey. Kenapa?"

"Semalam? Dua hari lepas? Tiga hari lepas? Kau okey?" Jeff bertanya lagi dengan nada ambil berat.

Chi makin pelik. "Kenapa ni? Kenapa tanya? Kenapa dengan aku sejak 2-3 hari lepas?"

Jeff menguatkan genggaman tangan pada beg galasnya. "Aaaaa.. saja tanya nak tau."

"Cakaplah kenapa!"

"Tak ada.. kau okey tak? Serius ni."

Chi mengangguk dengan teragak-agak. "Okey.. kot?" Rasanya tak ada apa-apa benda buruk yang boleh menjadikan keadaan dia sampai tahap 'tak okey' dalam beberapa harini.

Jeff membetulkan kedudukan snapback di kepalanya. "Okey ke tidak ni.. kenapa ada kot?"

"Aku okey! Hidup lagi ni kan! Depan kau ni." Chi membentak. Apa yang tak okey nya? Tak faham betul mamat ni.

Jeff menarik nafas lega. Betullah rentak jantungnya dah kembali berbunyi rentak normal berbanding 2-3 hari lepas. Baru kini dia sedar yang dia sebenarnya dalam kerisauan. Nasib baik tak jadi apa-apa! "Fuh. Baguslah kau okey."

Chi menyebak rambut hitamnya yang lebat itu ke belakang bahu. "Memanglah aku okey. Aku ingat aku je yang berperangai pelik sejak seminggu tak jumpa kau ni. Rupanya kau pun sama."

Jeff memeluk tubuh sambil memeriksa kedatangan lrt. Belum sampai lagi. "Kau berperangai pelik apa?"

Chi pun ikut memeluk tubuh. "Kau yang cakap tadi kan? Aku happy. Tak monyok harini." Kau lah penyebabnya, tak sabar nak jumpa kau sebab tu aku happy. Chi senyum lagi. Dia merasakan hanya Jeff je orang yang tak membosankan yang sedang wujud dalam hidup dia sekarang.

Jeff tarik senyum sambil memandang Chi sekilas. "Kalau rindu cakap rindu Chi."

"Baik kau diam sebelum kena tolak masuk dalam rail lrt, Jeff." Senyum lagi.










2 comments:

MaY_LiN said...

tudiaaaa
chi n jeff
suwit je bile jmp
gaduh2 syg lak hr ni

adikku sayang..ade typo qpabila~apabila

cucuratap said...

hehe tengkiu! dah betulkan :)

Post a Comment

 
Blog Template by Delicious Design Studio