♡assalamualaikum

currently updating First.

Wednesday, February 25, 2015

First [8]

"Mana kau tau nama aku Suci?"

Jeff sengih nakal. "Adalah.."

"Serius la Jeff.."

"Adalah!"

Chi mengetap bibir geram. "Tak payah buat muka acah-acah troublemaker macamtu kat sini."

Hahahaha. Jeff menghamburkan gelak besar. Seronoknya bahan orang. "Sebenarnya.."

"Sebenarnya apa?" Chi memotong ayat Jeff pantas.

Jeff memusing-musingkan pen dengan tangan kiri. "Aku nak cakap pun.. takut kau tak percaya.."

"Ala cakap jela."

"Betul.. nanti kau tak percaya.."

"Cakap jela!" Chi dah mula hilang sabar.

Jeff mengetuk-ngetuk pen di atas meja. "Aku sebenarnya.. hmm.."

"Aku sebenarnya.. aku sebenarnya! Cakaplah cepat!"

Jeff menahan gelak dengan mengetap bibirnya kuat. "Aku sebenarnya.. time traveller."

Pakkk! Dan-dan tu juga Chi menendang kerusi Jeff ke belakang! Aku lah kan mamat ni!

Jeff tergelak berdekah-dekah. "Muka kau lawak gila Chi!" Hahaha. Gelak lagi.

Chi yang tadi rasa ringan je nak menumbuk orang di hadapannya kembali tersengih. Nak monyok pun dah susah sekarang ni apetah lagi nak marah. Senang hati ya Chi kau sekarang?

"Hahahaha.. aku patut snap muka kau tadi kot! Adoila!" Jeff berkata dengan gelak yang masih bersisa.

Chi ikut tergelak sama. "Aku pun ada benda nak bagitau.."

"Apa?" Jeff mengangkat kening.

"I'm actually a female alpha of a werewolf pack."

Jeff memproses ayat itu sesaat dua di dalam kepalanya sebelum tergelak besar. Hahahahaha.

Yelah sangat tiba-tiba ada serigala jadian.

Chi menghamburkan tawanya sehingga merembeskan airmata. Terus dia terlupa pasal misteri Jeff yang tahu namanya secara tiba-tiba.

*********

Jeff menyedut air teh aisnya dari plastik yang dipegang di tangan kiri. Dia menjeling sekilas jam di dinding kedai mamak itu. Enam setengah petang dah. Dia dah pun habis shift kerja di kedai telefon tu dan dalam perjalanan nak balik. Menuju ke rumah, eh silap, menuju ke katil dalam biliknya di dalam rumah, baru betul.

Dia memandang Chi yang elok berjalan seiring dengannya di sebelah. Waktu dia balik, barulah Chi nak balik sama. Tiba-tiba dia teringat sesuatu. "Eh Chi, lupa nak gitau."

"Apa?"

"Sebenarnya minggu ni last aku jaga kedai ni. Pasni dah berhenti kerja."

Chi mengerutkan dahi. Dia memang tak dapat menyembunyikan perasaan kesalnya. "Lah kenapa?"

"Nak STPM dah kot akhir tahun ni. Sekarang pun dah bulan enam."

Chi memegang kejap tali beg sandangnya. "Oh.. kau dah Tingkatan 6 atas dah ke.."

"Aah." Jeff membalas sepatah.

Chi merenung Jeff yang leka menaip keyboard di telefon bimbit. "Habistu.. lepasni.. dah.. tak jumpa?"

Jeff masih leka dengan telefon bimbit. Pertanyaan Chi dibiarkan tidak berjawab.

Sebal. Itu yang Chi rasa sekarang. "Jeff?"

"Oh ye? Apa tadi?" Dia memandang Chi sekilas. Cuba untuk mengingat soalan Chi tadi.

"Takde apa lah." Diam.

"Oh aah!" Jeff tiba-tiba kembali teringat. "Lepasni tak boleh jumpa kat sini."

Oh. Chi mengangguk faham. Okay..

"Chi?" Jeff menghulurkan telefon bimbitnya.

"Hmm?" Tak faham.

"Number?"

Chi tersenyap sekejap. "Nak.. buat apa?"

"Nak jual."

Chi menggelengkan kepala sambil senyum. Dia mencapai telefon itu dari atas tapak tangan Jeff. Ada-ada je. Chi menyimpan nombornya di contacts dan telefon itu diserah kembali pada tuannya.

Mereka berdua melangkah memanjat anak tangga menuju ke platform lrt. Jeff menukar posisinya berjalan di sebelah kanan bahu Chi dan membiarkan Chi melangkah memegang handrail di sebelah kirinya.

Chi dah lama sedar benda ni. Jeff memang akan berjalan di laluan yang ramai orang sementara dia akan dibiarkan selamat berjalan di sebelah dalam. Masa kat kedai pun sama. Jeff akan suruh dia duduk di kerusi pusing di belakang kaunter yang sebelah dalam, manakala kerusinya di sebelah pintu masuk. Kalau dalam train pun dia akan berdiri bersandar di dinsing dan Jeff akan berdiri di hadapan dia. Mesti. Tak pernah pun berdiri di sebelah atau di dibiarkan berdiri sorang-sorang.

Dan satu lagi benda dia bet, Jeff sebenarnya tak perasan pun semua perlakuannya ni. Tindakan bersahaja, kot. Cuma dia je yang terlebih observant, menganalisa semua benda.

Chi diam sepanjang menunggu ketibaan train. Dia cuba nak terima hakikat ini adalah perjumpaan terakhir. Cuba nak menyerap masuk waktu yang seketika ini di dalam sebahagian memorinya bersama Jeff. Walaupun hanya tinggal seminit dua. Dia tak mahu seminit dua ni dibiarkan berlalu.

Bunyi train yang hampir tiba kedengaran kuat. Chi menyorot pandangan ke atas rail di sebelah kanan. Dia nampak kepala keretapi berwarna putih menghampiri platform mereka.

This is it. Chi menarik nafas berat.

Keretapi tersebut berhenti di hadapan mereka. Sesaat, pintu keretapi itu terbuka menjemput penumpang masuk ke dalam. Chi menghayun langkah berat sebelum terasa beg sandangnya di tarik dari belakang.

Chi menoleh ke belakang dan melihat tangan Jeff yang masih menarik beg sandangnya. Matanya merenung mata Jeff seolah-olah bertanya kenapa.

"Kejap."

"Pintu dah nak tutup kot."

"There's always a second train, kan?"

Senyap.

Ketika itu Chi mula menghadam beberapa perkara penting. Satu, bukan dia seorang je yang sayangkan 'seminit dua' mereka yang tinggal ini. Dua, Jeff boleh dapat anugerah dekan sebagai penelaah manusia bernama Chi terhebat, sebab boleh faham perasaannya yang memang memerlukan beberapa minit lagi sebelum dia betul-betul bersedia untuk berpisah. Dan ketiga juga yang terkahir, damn, macam mana nak mengaku ni but damn Jeff, aku rasa kau betul lah first love aku.










Thursday, February 12, 2015

mengumpat aku eh?

Hahaha aku baru search nama sendiri kat twitter

Baru sedar ramainya mengumpat aku sejak 2011

Hahahahaha ngoknye.

Hahaha tu lah lain kali nak cakap pasal aku, kita direct je borak kat sini okay.

Yelah tau ramai bengang aku tak sambung AdVidHaq, tak sambung Kamu Indah, private blog tiba-tiba pastu tak invite, abai blog abai readers yadayadayada

Yelah yelah aku salah.

Ni nak sambung balik la ni.

Mohon khabarkan pada kawan2 anda, kot diorang masih marah dan tak puas hati.

Hahaha by the way aku terhiburlah.

Lagi2 umpatan dari bloggers yang aku kenal i sawwww youuuuu

Haha tu je bye.

Blogger jahat,
Cucuratap

Wednesday, February 11, 2015

First [7]

Jeff menongkat dagu sambil melihat budak perempuan yang masih tersenyum-senyum di hadapannya. "Kau kenapa sengih-sengih tak habis lagi ni Chi?"

"Entah. Sebab best kot. Kan aku dah pernah cakap sekolah dengan rumah aku boring."

Jeff membalas senyum. "Masa aku form 4 Chi, aku rasa pergi sekolah best gila. Masa form 4 bukan macam ada banyak aktiviti ke? Sebab kira honeymoon year takde stress apa."

Chi menggeleng. "Aku rasa honeymoon year aku form 3."

"Sebab?"

Chi menelan buah tembikai yang dikulum di dalam mulut sebelum menjawab. "Sebab masa tu abang aku tak kahwin lagi kot."

Senyap. Jeff berkira-kira dalam kepala. Nak tanya ke taknak.. nak tanya ke taknak. Tapi dalam hati nak sangat tahu ni! Takut kalau tanya karang, macam tak sedap pulak main tanya hal peribadi orang.

"Aku tak suka bini abang aku." Selamba Chi menutur kata.

Jeff mengetuk-ngetuk jari di atas meja. Oh.. macamtu rupanya. Dia menahan rasa mulut dia yang gatal nak bertanya. Sabar Jeff, dia nak bukak cerita tu. Grr sabar.

"Dia tu, masalah la. Aku tak suka. Daripada aku elok-elok tak ada masalah, dia pergi wujudkan. Walaupun, technically, seriously, macam tak berkait dengan aku pun masalah tu. Tapi yelah, entah macam mana, aku yang menanggung sakit kepala sebab dia. Eeh bencilah."

Jeff menggenggam tangannya di atas peha. Aku sungguh la tak boleh sabar dengan orang yang bercerita tak jelas ni. Apa yang masalah? Kenapa? Apa puncanya? Kenapa benci dia? Dia dah buat apa? Habistu kalau bukan masalah kau, kenapa nak kena fikir pulak? Bertalu-talu soalan keluar daripada mindanya. Kalaulah dia dengan Chi ni dah kenal bertahun, dah lama dia hamburkan je soalan semua tu. Tapi tu lah.. baru kenal.. dan Chi pun nampak fragile jadi dia being considerate.

Chi mengetap bibir. Beg plastik berisi sisa tembikai dan asam di campak ke dalam tong sampah dari tempat duduknya macam nak skor mata bola keranjang. Cantiklah, 3-point.

Jeff menanggalkan snapback dari atas kepala dan di letak perlahan ke atas beg di sebelah. Dia memandang Chi yang nampak dah distracted daripada masalahnya, boleh main baling-baling sampah pulak tengah-tengah aku serius mendengar ni. Jeff membasahkan bibirnya sebelum bertanya berhati-hati. "Chi?"

"Hmm?"

Jeff bermain-main dengan batang pen yang terselit di antara jarinya. "Kau cakap dulu.. kau.. takde adik-beradik?"

Chi mengalih pandangan daripada tong sampah ke muka Jeff yang duduk di sebelahnya. "Oh. Dia abang lain mak. Aku memang selalu cakap kat orang aku takde adik-beradik pun."

Oh.. Jeff mengangguk perlahan. Lagi Chi? Sambunglah sebelum aku ter-explode dengan rasa ingin tahu.

Chi dan Jeff duduk bersebelahan menghadap orang ramai yang lalu-lalang di hadapan kedai kecil itu. Dari pagi, Pasar Seni memang tak pernah lengang. "Sini memang tak pernah lengang eh Jeff?" Chi bertanya sambil memerhati.

Jeff memusingkan kerusi pusingnya menghadap Chi di sebelah. Sebelah kaki menongkat ke lantai manakala satu kaki lagi dia letakkan di atas palang di bawah kerusi pusing Chi. Dia menjilat bibirnya sekali lagi sebelum dia was-was mengeluarkan kata. "Chi.."

Chi masih menongkat dagu memandang orang lalu-lalang. "Apa dia..."

"Cakaplah.."Perlahan suaranya memujuk. Dahla aku ni jenis memikir, si Chi ni macam nak buat cerita berepisod pulak. Cerita taknak kasi habis.

"Cakap apa..."

Jeff mengangkat lengannya dan berpeluk tubuh. Pandangannya jatuh pada sisi kanan muka Chi yang masih tekun merenung orang ramai. "Kita ni Chi, manusia yang tak kuat. Semua orang sama je, semua orang tak kuat bila sampai breaking point dia."

Jeff berhenti sejenak sambil memerhati reaksi muka budak di hadapannya. Chi masih diam.

"Apabila kadang-kadang tu kita rasa tak tahan sangat, kita boleh mintak tolong orang. Tolong dengar, tolong faham, tolong.. tolong kongsi rasa susah tu. Sebabnya, macam aku cakap tadi, kita tak kuat. Sebelum kita jatuh sebab tak larat, baik kita sambut huluran tangan orang. Jatuh sorang-sorang sakit Chi. Jangan rasa kau bebankan orang, sebab mungkin satu hari nanti orang yang hulurkan tangan tu yang perlukan bantuan kau."

Chi mengetap bibir. Jangan buat scene kat sini, Chi. Jangan nak buat panas-panas mata kat sini.

"Memang confuse kan? Aku nampak Chi.. aku nampak kenapa kau tak faham kenapa masalah orang lain jadi masalah kau."

Saat itu Chi berpaling mukanya memandang anak mata Jeff. "Kenapa?"

"Kau jenis pemerhati. Kan?"

Chi merenung anak mata Jeff dalam-dalam. "Jarang ada orang yang faham aku...."

"Aku tau aku rare."Jeff memotong ayat Chi dengan sengih sekilas.

Hahaha. Tergelak juga mereka berdua selepas lebih kurang setengah jam menjadi manusia serius.

Chi mengelap matanya yang berair dengan hujung lengan baju-T. Boleh pulak buat kelakar tiba-tiba Jeff ni. "Takpelah."

"Apa yang 'takpelah'?" Jeff menjawab dengan gelak yang masih bersisa.

Chi menggeleng sambil meraup rambutnya ke belakang. "Entah aku dah lupa." Ketawa lagi.

Jeff menyambung tawanya tiba-tiba "Kita ni kena serang virus gelak ke? Apsal kau gelak lagi ni?"

"Kau lah start! Buat lawak selingan!"

Hahaha. "Lawak selingan kau kata! Eeh." Jeff menolak hujung pennya ke dahi Chi.

"Sakittt." Dia menggosok-gosok dahinya sambil ketawa.

"Tengok tu sakit pun gelak lagi!"

Chi menggeleng kepala. Dah lama tak gelak macamni. Gelak yang tidak bersebab ni memang rasa carefree.

Jeff hanya melihat sahaja gelagat Chi yang ketawa panjang itu dengan senyuman yang tak lekang di bibir. Budak ni betullah dah kronik. "Aku tengah menghulurkan tangan tanda nak membantu ni Chi.. serius la.."

"Bantu siapa? Aku?"

"Yelah."

Chi senyum mengusik. "Nanti-nantilah aku sambut huluran kau tu."

Jeff mengetap bibir geram. Buat mainlah, aku betul-betul kot.

"Tapi serius la Jeff, kau tanya tadi macam too careful.. kenapa?"

Jeff berfikir seketika sebelum menjawab. "Sebab taknak harm kau kot."

Chi mencebik. Tu nak main-main lagi la tu.

Jeff sengih nakal. "Yela.. taknaklah cause any harm.. kot-kot ada rezeki aku dapat jadi first love kau ke kan? Priceless kot. Aku patut berkawan dengan budak form 4 dari dulu la aku rasa."

Ceh!"Jangan pandang rendah sangat la dengan budak umur enam belas zaman sekarang, entah-entah boyfriend aku dah berderet."

Jeff sengih lagi. "Aku tak tau la budak umur enam belas yang lain but i'm sure i know you too well now, Chi. Or should i call you Suci?"

Automatik Chi rasa seperti kena renjatan elektrik sebab terkejut yang amat sangat. Mana dia tahu?




Monday, February 9, 2015

First [6]

Jeff masih terbayang gambar sekilas yang dipandang di dalam kelas tadi. Dia memang pantang sikit kalau tengok, pastu lupa padahal dia tahu. Macam satu perasaan tak puas hati. Serius la aku kenal dia tu.. tapi siapa.. tolonglah ingat, tolonglah!

"Apsal Jeff?" Naim yang berjalan di sebelahnya menegur.

Jeff hanya menggeleng. Takkan nak mengaku dok teringat gambar budak perempuan kot! Tu mintak nak kena bahan setahun namanya.

Haikal yang juga sedang berjalan balik dari sekolah bersama-sama mereka naik hairan. Pelik jugak ni Jeff tiba-tiba senyap apahal. "Lapar ke? Nak makan?"

"Aku nak!"Rafi menjawab pantas.

Naim tergelak. "Dasar perut tak pernah kenyang!"

Jeff masih diam walaupun kawan-kawan dia tengah riuh bersembang pasal makanan. Ni la masalah aku. Kalau tengah fikirkan something. mesti nak kasi selesai jugak! Kalau tak, selagi tu tak puas hati!

Mereka berempat yang masih berpakaian uniform sekolah masuk ke kedai mamak. Walaupun masing-masing dah tanggalkan tie, name tag dah di pin ke beg sekolah, rambut dah tak pacak macam pagi-pagi.

Kata Naim, mengikut kata bapak dia, dekat Britain kalaupun sekolah tu wajib beruniform tapi apabila dah masuk sixth form, dah tak payah pakai uniform dah. Sixth form tu kira macam macam diorang sekarang ni la, group nak ambik STPM. Beza dia sixth form kat sana boleh start awal lagi dari umur 16. Naim boleh start bercerita topik ni apabila masing-masing dah tak larat nak gosok baju sekolah. Bayangkanlah, dari tujuh tahun sampai sembilan belas tahun pakai uniform, tak ke bosan? Tapi siapa suruh sambung Tingkatan Enam kan, ada je kawan-kawan lain dah bergaya pergi kelas diploma pakai baju warna-warni.

Haikal menyinsing lengan baju kemeja sehingga ke atas siku. "Weh Naim, tadi tu, yang gambar tu, gambar siapa?"

"Gambar mana?" Naim menyedut air teh aisnya.

"Ala tadi tu, yang tergendala sebab cikgu masuk tu.."

Jeff menopang dagu. Nasib baik si Haikal ni ringan mulut nak bertanya, sebab dia sejak tadi rasa sesak otak dah memikir. "Haah siapa tu?"

Rafi menendang kaki Jeff di bawah meja. "Aku dah agak dah! Ni yang kau dok senyap je dari tadi sebab memikir benda ni la kan? Sebab kau macam cam budak tu tapi tak dapat brain dia siapa? Betul tak aku teka? Betul kan?"

Haikal dan Naim pun tergelak sama. "Adoila Jeff! Masalah betul kau ni! Aku ingat masalah math je yang kau tak puas hati kalau tak dapat! Ni masalah budak perempuan pun nak memikir macamtu sekali." Naim mengusik.

Jeff memegang kepalanya. Aku agak dah diorang ni mesti nak kenakan orang punya. "Korang dah tau aku ni jenis memikir kan? Nak buat macam mana."

Naim mengeluarkan handphone dari kocek seluar. "Ni ha. Twitter adik aku ni. Dia pergi upload gambar budak kelas yang suka sangat carik gaduh dengan dia."

"Macam pelik je ayat tu. Tak ke adik kau tu yang suka carik gaduh dengan orang? Macam betul je orang yang carik gaduh dengan dia."Rafi mengomen.

"Kan! Hazri memang setan." Naim gelak. Dah nama pun abang kandung yang duduk sebumbung namun tidur tak sekatil, memang kenal sangat la perangai adik dia yang sorang tu.

Haikal menolak bahu Naim kasar. "Kau pun setan gak! Kalau tak, takdela bapak kau hantar sekolah asing-asing. Mau menangis pengetua dapat korang dua orang satu sekolah."

Jeff menolak gelas milo aisnya ke tepi. "Weh bak phone tu jap."

Naim pass handphone pada Jeff. "Cute gak budak ni. Tengok."

Haikal mencebik. "Kau apa yang tak cute? Muka aney tu pun cute kan?"

Jeff buat tak kisah dengan perbualan kawan-kawannya di sebelah. Gambar yang terpapar pada aplikasi Twitter itu di tenung. Gambar tu memanglah ditangkap dari sisi je, tapi dia boleh kenal profail budak perempuan tu. Serius la kenapa slow pulak otak aku hari ni. Dia memejamkan mata sambil mengetuk-ngetuk skrin handphone ke dahi. "Weh pening aku!"

Naim menghulurkan tangan. "Bak la sini aku tanya Hazri siapa nama dia. Karang meleleh darah dari kepala kau karang, memikir tak habis-habis."

Jeff menggeleng kepalanya perlahan. Dah kenapa kepala aku nak berdarah pulak! "Kau tanya jap. Tanya dia sekarang. Aku tak puas hati ni."

Naim mendail nombor adiknya. Kat sekolah lagi ke budak ni? Ala lantaklah dia tau Hazri ni bukan jenis skema nak sorok panggilan telefon kat sekolah. Nama je ketua tingkatan. Hak tui.

"Weh Aji. Aku ni. Tanya sikit." Naim memulakan intro. Dia memang ber aku-kau je dengan adik dia ni.

"Aku tengah tak buat apa pun ni. Apahal?" Hazri menjawab telefon selamba sambil membuat salinan fotostat. Tadi cikgu dia tiba-tiba mintak tolong buat salinan fotostat sijil-sijil persatuan kimia. Dia pun yang tengah malas nak belajar, iye kan aje. Bilik fotostat tu pun tengah kosong tak ada orang lain. Seronok la dia guna handphone kat sekolah.

"Yang kau upload gambar budak kelas kau tadi tu, nama dia apa?"

"Gambar yang mana? Kat mana? Kau ni tanya soalan tak habis la bang."

"Yang baru tadi la! Berapa banyak pulak gambar classmate yang kau upload dalam sehari ni Aji?"

"Oh budak perempuan suka carik gaduh tu ke? Nama dia Suci. Tapi dia tak sesuci nama dia la."

Naim tergelak. "Ngok. Okaylah. Tu je."

"Kau tanya ni sebab dia macam cun kan? Tak guna! Tak payah nak suka budak kelas aku!"

Naim hanya membiarkan kata-kata adiknya tak berjawab dan terus mematikan talian. "Nama budak tu Suci. Dah ingat dah kau kenal dia kat mana?"

Jeff menggaru dahi yang tak gatal. "Mana datang pulak budak nama Suci ni.. nama pelik-pelik gini susah kot nak lupa tapi apsal aku tak dapat ingat?"

"Ada la tu. Kot pernah datang dalam mimpi." Haikal mengusik.

Eh ye ke? Jeff masih memikir. Dia menghalakan pandangan ke langit. Rail lrt yang panjang melintasi jalan raya di hadapan kedai mamak ini di pandang lama. Sesaat, dua saat, satu gerabak lrt menyusur laju. Eh kejap.. kejap..

"Weh cop siapa nama dia tadi?" Takkanlah..

Naim menyudahkan kunyahan mee goreng mamaknya sebelum menjawab. "Suci."

Chi! Kan? Gambar di handphone itu dilihat sekali lagi. Betul lah! Ya Allah apa ke lembab aku ni! Padahal dah pernah lepak seharian kot! "Aku dah ingat!"

"Siapa? Sedara?" Rafi bertanya.

"Tak." Jeff menggeleng laju. Dia memandang Naim. "Suruh Hazri delete gambar ni before lagi ramai orang retweet." Dia bukan tak kenal kawan-kawan si Hazri. Budak-budak nakal je diorang semua tu.

"Apsal?" Naim bertanya hairan.

"Suruh dia delete. Budak ni budak baik. Suruh dia delete sekarang. Karang entah pape jadi kat dia." Jeff menyuruh tegas.

Naim pantas menghantar text kepada adiknya walaupun dia pelik kenapa Jeff tiba-tiba menggelabah. Kata bukan sedara? Habistu? Kawan? Kawan mana? Kawan baru kenal? Kalau baru kenal kenapa nak risau lebih?

********

Jeff memandang kiri dan kanan. Tak ada.

Dia melihat jam tangan sekilas, patut dah sampai. Tolonglah.. tolonglah jangan jadi apa-apa. Dia dok risau dalam 2-3 hari ni kot-kot Chi ni dah kena apa-apa dekat sekolah. Punyalah dia tidur awal tiap-tiap hari supaya hari sabtu cepat sampai. Dahtu kalau kau sanggup tunggu 2-3 hari, kenapa harini kau macam tak boleh tunggu 2-3 minit Jeff? Otaknya memikir. Kejap lagi dia sampai tu, kejap lagi. Takde apa tu, takde apa. Dia menenangkan diri sendiri.

"Boo!"

Seorang makhluk pendek berambur hitam panjang melompat di hadapannya. "Oi Chi! Gila ke!" Sikit lagi dia nak rebah ke lantai, terkejut punya pasal.

Chi mencebik. "Itu pun nak terkejut. Macam orang tua."

"Yelah! Bukan kau hari-hari jalan monyok sambil tengok buku ke? Harini terkejutkan orang dah kenapa?" Jeff rasa nak baling beg galasnya ke kepala Chi.

Chi ketawa sedikit. "Mood aku baik harini. Aku tak sabar tunggu hari sabtu nak jumpa kau tau tak? And harini aku tak terlepas train. Aku memang sengaja naik train berhenti kat sini." Senyum lagi.

Jeff menelan air liur. Adoila budak sorang ni. "Kau okey?" Dia teringat tujuan asalnya nak cepat-cepat jumpa Chi.

Chi mengerutkan kening. "Okey. Kenapa?"

"Semalam? Dua hari lepas? Tiga hari lepas? Kau okey?" Jeff bertanya lagi dengan nada ambil berat.

Chi makin pelik. "Kenapa ni? Kenapa tanya? Kenapa dengan aku sejak 2-3 hari lepas?"

Jeff menguatkan genggaman tangan pada beg galasnya. "Aaaaa.. saja tanya nak tau."

"Cakaplah kenapa!"

"Tak ada.. kau okey tak? Serius ni."

Chi mengangguk dengan teragak-agak. "Okey.. kot?" Rasanya tak ada apa-apa benda buruk yang boleh menjadikan keadaan dia sampai tahap 'tak okey' dalam beberapa harini.

Jeff membetulkan kedudukan snapback di kepalanya. "Okey ke tidak ni.. kenapa ada kot?"

"Aku okey! Hidup lagi ni kan! Depan kau ni." Chi membentak. Apa yang tak okey nya? Tak faham betul mamat ni.

Jeff menarik nafas lega. Betullah rentak jantungnya dah kembali berbunyi rentak normal berbanding 2-3 hari lepas. Baru kini dia sedar yang dia sebenarnya dalam kerisauan. Nasib baik tak jadi apa-apa! "Fuh. Baguslah kau okey."

Chi menyebak rambut hitamnya yang lebat itu ke belakang bahu. "Memanglah aku okey. Aku ingat aku je yang berperangai pelik sejak seminggu tak jumpa kau ni. Rupanya kau pun sama."

Jeff memeluk tubuh sambil memeriksa kedatangan lrt. Belum sampai lagi. "Kau berperangai pelik apa?"

Chi pun ikut memeluk tubuh. "Kau yang cakap tadi kan? Aku happy. Tak monyok harini." Kau lah penyebabnya, tak sabar nak jumpa kau sebab tu aku happy. Chi senyum lagi. Dia merasakan hanya Jeff je orang yang tak membosankan yang sedang wujud dalam hidup dia sekarang.

Jeff tarik senyum sambil memandang Chi sekilas. "Kalau rindu cakap rindu Chi."

"Baik kau diam sebelum kena tolak masuk dalam rail lrt, Jeff." Senyum lagi.










Thursday, February 5, 2015

First [5]

"Weh."

Terasa mejanya digoncang-goncang.

"Weh! Tak dengar ke?"

Terasa mejanya digoncang-goncang lagi. Chi mengangkat muka dari kertas kajang di atas meja. "Apa?" Nak je dia tolak ketua tingkatan dia tu sampai tersungkur bawah kerusi. Mulut tu bising je!

"Cikgu Hani panggil."

Ish, ini yang dia malas ni. "Kenapa?"

"Tanya aku pulak! Mana aku pernah kena panggil dengan kaunselor. Budak bermasalah macam kau yelah."

Chi mengetap bibir. Karang ada yang betul-betul tersungkur bawah kerusi ni karang. "Hurm."

"Oi! Sekaranglah!"

Taulah! Chi menjerit di dalam hati. Terus dia mencampak pen ke dalam bekas pensil dan menolak kerusi ke belakang. "Nak pergi la ni!"

Budak lelaki itu mendengus kasar. "Bapak kau tak ajar cakap baik-baik eh?"

Chi menghentikan langkahnya sebelum keluar daripada pintu belakang kelas. "Tak! Dia tak sempat nak mengajar aku dari dalam kubur!" Pantas dia meninggalkan budak lelaki yang memang suka cari gaduh itu. Sungguh la dia tak faham daripada awal tahun sampai sekarang, kenapa si Hazri tu yang orang dok undi jadi ketua tingkatan. Dengan aku yang tak pernah buat dosa kat dia pun asyik nak cari gaduh. Menyakitkan hati betul.

Tangan yang sedikit berpeluh itu dikesat dengan kain biru sekolah yang dipakai. Dia mengemaskan sedikit ikatan rambut dengan menjadikan kaca papan kenyataan sebagai cermin. Okay. Ready. Dia mengetuk pintu bilik kaunselor dua kali.

"Suci Nadhrah? Masuk."

Perlahan Chi menutup pintu di belakangnya dan melabuhkan punggung di atas kerusi hijau di hadapan meja kaunselor sekolahnya.

"Sihat?"

Angguk.

"Sejak keluar hospital, Suci takde jumpa saya pun kan?" Cikgu Hani senyum memandang anak murid di hadapannya.

Chi mengangguk. "Aah. Sibuk nak exam pertengahan tahun kot."

Cikgu Hani memandang anak mata Suci dalam-dalam. Anak murid berusia 16 tahun itu tampak bermasalah benar. Daripada laporan cikgu-cikgu lain, Suci jadi muram apabila ayahnya meninggal tahun lepas. Itu biasa. Emosi yang terganggu selepas pemergian ahli keluarga, itu memang biasa. Tapi yang menghairankan sekarang ni, Suci selalu tak datang sekolah sebab sakit, keputusannya merudum jatuh, dia dah tak bertegur sapa dengan kawan-kawan, selalu marah-marah dan yang paling teruk, dia dah pandai bergaduh pulak.

Takkan sebab arwah ayahnya, Cikgu Hani fikir. Takkan. Sebab semasa ayahnya meningal tu, walaupun Suci sedih, tapi dia masih okey. Okey dalam erti kata masih pergi sekolah, belajar, dan bercakap dengan kawan-kawan (dengan nada normal). Dia dah berjumpa dan duduk berbincang dengan Suci 3 minggu lepas, sebelum dia dimasukkan ke wad. Demam panas sampai kena masuk air. Apa dah jadi dengan budak ni sebenarnya?

"Kan cikgu ada pesan, Suci boleh jumpa cikgu bila-bila masa je. Kalau Suci sibuk masa kelas, boleh jumpa cikgu lepas waktu sekolah. Takpun masa waktu ko-kurikulum kalau malas nak join, Suci boleh datang sini borak-borak dengan cikgu."

Chi buat muka endah tak endah. Nak borak-borak dengan saya ke atau cikgu nak korek-korek masalah saya? Ni yang aku malas nak terjebak dengan kaunseling ni. Kalau pergi sekali mesti dia nak suruh datang lagi. Bukan membantu pun kalau kaunselor asyik tanya soalan dengan muka suspicious dia tu! Come on lahhhh.

"Suci?" Cikgu Hani menegur setelah perasaan yang Suci masih diam.

Suci membetulkan duduk dan menarik-narik baju kurungnya. "Saya macam.. takde masa sangatlah sekarang ni cikgu.. saya tak pergi sekolah berapa hari dah minggu lepas. Banyak nak catch up. Minggu depan nak exam. Lepas sekolah pun saya study. Weekend pun saya study. Waktu ko-kurikulum tak boleh ponteng sebab nanti kehadiran saya tak cukup, tak dapat good mark." Engkau kalau bagi alasan memang lancar kan Chi? Otaknya memuji diri sendiri.

Cikgu Hani menutup buku lejar yang terbentang di atas meja. "Hurm kalau macamtu takpelah. Cikgu just tanya-tanya je kesihatan Suci. Nampak dah okey ni, baguslah." Senyum lagi.

Chi rasa nak tergelak dalam hati. Kaunselor rupa gini pun ada ke? Dah terang lagikan bersuluh, lagi nak menyorok. Dia tau Cikgu Hani cuma nak jalankan tugas sebagai kaunselor bergaji di sekolah ni. Puncanya dah ramai sangat cikgu matapelajaran yang komplen, sampai pengetua suruh dia datang sesi kaunseling. Sekali dapat, kaunselor yang buat kerja nak taknak je. Orang taknak cerita, terus tutup buku. Orang tipu bagi alasan macam-macam (yang ketara sangat nampak macam alasan tak kukuh) pun dia mengangguk. Lepas tu nak rekod masalah orang dalam buku tu, eh taknak ah! Memang sampai ke sudah la dia taknak datang sesi kaunseling macamni lagi.

Sejak dua menjak ni, Chi dah tanam dan kambus padat-padat satu ayat azimat di kepalanya :

Kalau tu masalah kau, jaga sendiri. Kalau masalah tu masalah aku, biar aku yang tanggung.

Bunyi memang macam bukan ayat quote orang putih yang hebat, tapi dia dah berpegang dengan kata-kata itu. Dan azam dia, biarlah dia pegang kata-kata tu sampai dia mati esok-esok. Sebab dia rasa sekarang ni, dia macam menanggung masalah orang lain, bukan masalah dia. Complicatednya hidup!

*******

Naim mengeluarkan iPhone dari dalam kocek seluar sekolah. "Weh kau tengok ni!!"

Jeff memandang sekilas. Budak-budak sekarang, pergi sekolah pun nak bawak telefon canggih. Padahal bagi alasan kat cikgu nak bawak handphone sebab nak hubungi mak ayah je. Pui la.

Haikal yang duduk di kerusi sebelah Jeff memanjangkan leher ke tempat duduk sebelah tingkap. "Kenapa? Kenapa?"

"Cun kot." Naim membalas.

Dan-dan tu juga mereka menyerbu tempat duduk Naim. Termasuk la si Jeff yang konon tak berminat tadi.

"Sape ni? Sape ni?" Rafi mengambil handphone itu dari tangan Naim.

"Sabar la gila!" Naim merampas kembali handphonenya. "Budak sekolah Jalan 16."

"Nik Haikal! Rafiuddin! Naim! Jaffan! Dah kenapa berkerumun kat situ!"Tiba-tiba satu jeritan bergema. Alamak cikgu Bahasa Melayu dah masuk dah. Masak!

Perlahan-lahan mereka bergerak ke tempat duduk masing-masing. Naim memandang Rafi yang terkulat-kulat di tempat duduknya. Tu lah kau bising!

"Jaffan padam whiteboard".

Jeff bangun dari kerusi dengan tak rela. Apsal aku pulak! Aku patut tak join tadi! Bukan nampak sangat pun gambar tu. Tapi sumpah, masa sekilas dia terpandang tu, serius macam kenal. Tapi takkanlah. Tak kot. Mana dia ada kenal budak perempuan sekolah lain.

 
Blog Template by Delicious Design Studio