♡assalamualaikum

currently updating First.

Tuesday, April 1, 2014

ADVIDHAQ [35]

Haq mengeluarkan drawing tube hitam dari boot kereta. "sebenarnya bukan apa pun ni.. sketches je.."

"okay... nak tengok?"

"Memanglah untuk you tengok pun." Haq tarik senyum. "Tapi mungkin kena cakap 'avada kedavra' atau 'alohomora' baru dia boleh terbuka kot?"

Mira menggeleng. "Apa pulak 'avada kedavra' bukan untuk bunuh orang ke? Ini tengok Harry Potter main forward-rewind-forward-rewind ni.."

"Tak apa. I have my own spells. Tengok je lah nanti."

"Boleh cepat takkk.." Mira mendesak. Ini kira hadiah pertama yang diterima, maka perasaan tu macam gembira dan teruja lebih.

"Okay,okay."


Haq membasahkan bibir sebelum bercerita. "Ini kira.. your office kot.. your future office maybe? Entah. I always have this picture yang mana you akan ada satu office besar untuk diri sendiri dan khazanah purba slash futuristic fashion you tu."

Mira bercekak pinggang. "Bukan purbalah! Antik tahu?" dan dia masih tersengih-sengih melihat lakaran kasar itu. Macam mana Haq boleh tahu dia dia suka paparan cermin tingkap yang luas? Macam mana Haq boleh tahu dia suka bentuk cube? This is perfect! "Macam mana you tahu apa i suka.."

"Tak expect pun you suka. Tapi kalau apa yang i lakar you suka, tu boleh bawa maksud satu benda je." Dia sengih nakal.

"Apa dia? Tu mesti nak kata 'taste kita sama' takpun 'this is fate'. Ayat umpan kasanova."

Haq mengerutkan kening. "Eh, actually, i cuma nak cakap yang i ni mesti pandai gila boleh imagine benda you suka. Yang you perasan lebih ingat kita ni takdir kenapa?"

Eiii bencinya!! "I sebenarnya macam nak merajuk tapi sebab you dah rasuah dengan sketch ni kan, i rasa kena berbudi dengan you lah selama beberapa hari ni."

"Lah, beberapa hari je?"

"Aah, you layak untuk dilayan baik-baik untuk beberapa hari je." Jemarinya pantas menggulung lukisan itu dan dimasukkan ke dalam tube hitam tadi. "Eh benda ni bentuk macam botol air budak sekolah lah."

"Itu satu penghinaan terhadap arkitek tahu tak!!"

Mira tersenyum puas. Cakaplah barangan fesyen aku purba lagi!

"Dahla tak cakap terima kasih."

Mira tergelak. "Terima kasihlahhhh"

Haq mencebik. "Kasih tak diterima."

Mira menggantung tali tube di bahu."Kalau tak diterima, kasih tu boleh offer kat orang lain.."

"Masuk kereta cepat! Ada hati pulak nak offer kat orang lain. Tiba-tiba you macam nakal eh harini?" Haq membukakan pintu bahagian penumpang. Wajah Mira yang masih ketawa itu dipandang sinis. Nak kena dia ni sikit hari lagi.

******
Zahirul Haq
-hoiiii aku dah setapak ke gerbang perkahwinan!

Adha
- ..

Zahirul Haq
-Bagilah tahniah ke apa ke

Adha
-setakat untuk buat kawan-kawan dengki memang tak payah tahu?

Zahirul Haq
-Ala bagilah satu tahniah. Satu je weh

Adha
-Pergi hantar anak orang baik-baik lepastu berambus dari situ lepastu balik rumah!

Zahirul Haq
-Ad tak cool! Ad tak sporting! Vid kenapa tak masuk group ni!

Syahid
-Vid driving.. ni Nana taip. Dia cakap 'tahniah Haq' tapi nada dia lebih ke macam ni 'hem. k. hem. tahniah.'

Haq merenung handphone dekat dalam 10 saat. Ini dah kenapa time-time balik kerja tiba-tiba Nana ada sekali dalam kereta.. ah sudah. Cepat-cepat dia menekan pedal minyak apabila lampu bertukar hijau.

*******

Ad meletakkan handphone di tepi. Letak saja. Tak baling, tak hempas. Duit ni, duit. Kalau setakat dengki pada kawan-kawan jangan sampai menggadai diri mahupun duit. Haih. Prinsip jenis apa tu Ad?

Anak teruna bujang yang kelihatan seperti paus yang terdampar di atas permaidani kelabu itu memandang kipas siling yang berputar laju. Dia cuma memakai baju tanpa lengan dan seluar tiga suku, tapi memang langsung tak sejuk. Mungkin sebab badannya terasa warm. Sebab apa? Sebab hati sedang hangat bercinta ke Adha? Dia menepuk dahi sendiri. 'Yelah sangat ni bercinta sorang-sorang namanya.'

Pintu utama di kuak dan muka Haq yang seakan dilimpahi cahaya bulan itu masuk ke dalam.

"Aku macam stress" Adha meniarap dengan muka disembam ke atas permaidani.

"Sebab?" Haq menjawab sepatah.

"Aku rasa macam gila pun ada."

"Sebab?"

"Aku suka dengan penulis Haq! Ya Allah kenapalahhh!"

"Maka?"

"Ya Allah yang kau pun bengap sangat ni kenapaaaaa!"

Haha. Haq ketawa. "Cakap dengan aku buat apa. Fakta yang aku dah tau. Kau nak aku jawab apa? 'Adha sayang, selamat berjuang demi cintamu!' macamtu?"

Te-ka-nan. Tekanan aku macamni. Ad terus angkat kunci kereta dari atas meja dan terus keluar dari rumah. Seluar tiga suku pun, tiga sukulah!

20 comments:

Pitak said...

Kahkahkah. Gigih haa update. Lagi, please?? *big grin*

Anonymous said...

uwaaa..ada lagi...lama dah kot tunggu

ciksyerahh said...

huwaaa rasa mcm nak menangis terharu sbb setelah sekian lama menanti sambungan citer ni. sangat cheesy hopeless romantic bila vid ngan haq make a move. malam ni boleh tido dengan senyuman ;)

Anonymous said...

akhirnya...lama teman wait cter ni

notie said...

Toche pagi-pagi akak dah tersenyum sensorang layan depa bertiga. Cute je nana jawab wassap.... mira dgn haq memang poyo je... Thanks.... Ad dah keluar hari ni yeh yeh

Anonymous said...

waa...ada sambungan la...kena baca balik ceta ni..dah x ingat hero idaman..hehe..

Hafia Hana said...

update selalu.. :)

nurul said...

rasa nk nangis jer tgk entry hari ni, bergenang air mata...(over x?)

hani said...

Aaaaa i miss advidhaq sooooo much..thanks sebab sambung balik cerita ni and please pretty please,be happy because when you are happy i know your story will be the best..don't pressure yourself too much because i can patiently wait for the next entry..thank you won't be enough i guess but thank you thank you so much for the comeback.. =))

Anonymous said...

kehappy-an berganda-ganda...
hehehe...

Unknown said...

Hahahahahahahahahahah cik cucur kenapa derang bertiga ni macam comel sangat? How I wish yang Haq ni bebetul wujud,jatuh cinta siot..........

Anonymous said...

Yeay..:-) !!!!!!!! Ade smbgan die!!!!!!! Lpas neh mmg menapak kt cni je la...;p

eyie said...

Thank you. Berbunga-bunga mlm ni sbb ADVIDHAQ. TQTQTQTQTQ

Anonymous said...

suka!.....tq....=)

-nim-

Anonymous said...

haha..happy:)
sweet overboard dah ni..
ad cptlah buat move..

-lida-

Anonymous said...

cik penulis agk kejam sbb bt sy melekat kt lptop smpai kul 2pg baca semua cita kt cni..skrg dh ketagih tgu n3 tiap2 hr plak sob3..knp lah daku bt x kesah je ngan blog ni dlu

-iman

MizaEija said...

Wahhh.. terkezut tengok ada latest updet.. 2 bab lak tu.. Baru tau..

APa pun tq sis ^____^

Anonymous said...

blur kejap.ad suke siapa? heeeee... thanks sbb gagahkan diri update. =)

A.N.Shakirah said...

seriously..mmg rse nk menangis bce entry baru :') rindu sngt ngan AdVidHaq :) thanks sbb update sis.

tni said...

Mmg dah lama sgt follow cite ni. Tiga2 hero tu i sukaaa. Haha

Post a Comment

 
Blog Template by Delicious Design Studio