♡assalamualaikum

currently updating First.

Tuesday, July 20, 2010

Azhan dan Nadira

Nadira memeluk tubuh sambil sengih lebar.

Azhan berdiri tegak bercekak pinggang dengan senyuman penuh manis likat pekat.

“apa khabar?” Azhan membuka kata sambil menunduk.

Nadira membulatkan bibir. “oh wow so nice. Never know you are that polite.”

“kan? I never know it either. Hidden trait kot?” Azhan mengangkat kening.

“itulah. Somehow it was trapped in devil suit.”

“better than devil wearing wings. How it feels eh?”

“feels like flying. Wanna try? Oh lupa. Your horns are so heavy.”

“oh my.” Azhan berubah menjadi terperanjat tiba-tiba. “is that visible? What are you? An alien? Asal mana ni? Patut macam tak layak duduk atas bumi.”

“bercakap tentang diri sendiri ke? Sorry, I’m not interested.”

Azhan tarik sengih lebar sesaat. “eh ingatkan we’re introducing ourselves tadi. Tak eh?”

“really? Let me start. Ke.. tak payah? A loop on my head is obvious kan?”

“kid, you watched Disney too much.”

“how on earth you know about Disney???” Nadira melopong sambil memegang pipi. “die hard fan kan… ish..ish..”

“ever heard about ‘general knowledge’? hmm.. aku wondering otak kau yang besar tu isi apa.”

“oh should I tell you about brain parts? Cerebral cortex..cerebellum.. oh takpelah. Macam lah kau boleh simpan semua dalam otak kau yang penuh pengetahuan am tu kan?”

“come on. Jangan la show off satu-satunya pengetahuan sains yang kau hafal.” Azhan berpaling ke tepi. Bosan.

“at least I know what is in my own brain.” Nadira senyum sinis.

“Nadira!!!!!!!!!!!! Azhan!!!!!!! Buat apa dekat dapur lama-lama?” Suara mama Nadira kuat melaung dari ruang tamu.

“wow.”

“wow.”

Kedua-dua mereka tersenyap beberapa saat.

“for the first time, aku takde cedera bila ada dengan kau.” Nadira menunduk sedikit tanda terima kasih.

“never thought about it.” Azhan menilik tangannya. “my hands look fine too. Thank you. Are we bestfriend?”

“what is that word mean? Sorry?” Nadira langsung mengangkat piring lebar berisi kek lapis itu ke luar. Malas layan. Lantak kau.

“do you want one of my dictionary?”

Nadira menggeleng bila suara dari dapur itu sayup-sayup masuk ke telinganya. Memang. Memang. Memang takkan habis.

*****

“Nadira… lama tak jumpa anak ibu… sihat?” Ibu Azhan terus memeluk Nadira yang baru muncul dari dapur.

“Alhamdulillah sihat, ibu.”

“jadi nurse kalau diri sendiri sakit patut terjun lombong je.” Azhan bersuara perlahan dari belakang Nadira. Macam pelesit, tiba-tiba je ada dekat belakang orang.

Mama Nadira pula bergerak mendekati meja. “Azhan, kerja dekat-dekat rumah mama pun tak selalu singgah.”

“buat mendap lantai rumah kita je mama, buat apa suruh dia datang.” Nadira pula menjawab dengan suara rendah. Dia yakin, Azhan mesti dengar punya.

Azhan senyum sahaja. Dah lali. “mama, harini mama nak masak apa eh?”

“amboi dia ni mengada.. menjenguk tak mau tapi suruh masak laju aje. Mula la tu.” Ibunya mengomel.

“takpelah.. bukan selalu.” Mama menepuk bahu kawan baiknya itu. kawan baik sehidup semati sejak zaman sekolah, kolej, dan berkahwin.

“yelah dengan ibu dia tak dapat kan. Tu sebab lah dia mintak macam-macam dekat mama dia.” Ibu memerli lagi.

Yek..yek. Uwek.. uwek. Nadira rasa nak termuntah. Geli betul bila lelaki buat perangai. Tak manly langsung!

“Nadira? Nadira taknak mintak apa-apa kat ibu? Ibu masakkan.”

Nadira sengih lebar. “macam teringin mee bandung la.. yang pekat-pekat.. letak daging.. kuah ada kacang dengan udang kecik-kecik tu.. lepastu sotong potong empat segi-empat segi..” oh meleleh!

“Azhan nak T-bone steak!”

Shahila dan Norma memandang wajah sesama sendiri. Sorang suruh masak berkuah, sorang nak grilled.

Shahila memandang anak lelakinya. “Ibu rasa steak tak masuk la nak makan dengan mee bandung..”

Azhan menggeleng. Oh no! apa pulak aku yang nak kena mengalah. Bukan aku yang mula-mula bertanya pasal makanan ke?

Norma pula memandang anak perempuannya. “Nadira..” matanya mencerun. Utamakan tetamu, itu prinsipnya.

“tapi orang dah lama tak makan la mama..” Nadira mengeluh. Namanya duduk Johor, tapi mee bandung dah lama tak ke perut.

“Azhan memang dah fikir lamaaaaaaaa dah nak steak yang mama grilled. Dah lama sangaaaaaaaat dah kempunan.”

Azhan dan Nadira yang berdiri bersebalahan tu rasa berbahang di tengah, walau mata tak berpandangan pun.

Shahila dan Norma akhirnya melepaskan nafas.

“Ibu buat mee bandung Nadira.”

“mama buat steak Azhan.”

Grrr. Kenapa mesti nak kena ada dua-dua? Nadira dan Azhan memberontak dalam hati.

“tapi kena pergi pasar! Dalam peti ais tak cukup bahan buat mee bandung, T-bone lagilah takde.” Mama memberi arahan.

“suruh dia!” Azhan dan Nadira bersuara serentak sambil menuding jari ke sebelah.

“dua-dua pergi!” Ibu memberi kata putus.

“fine. Orang pergi beli bahan mee bandung.” Nadira terus saja mahu bersiap.

“kenapa pulak nak bazir minyak kereta? petrol dah mahal tau Nadira.”Ibu Azhan mengingatkan.

“betapa malangnya ada makhluk asing inside my car. Pergi Giant dari sini lama tak?” Azhan bercakap sambil berkerut-kerut kening. Seolah-olah memikir dengan penuh tekun. Ibu dengan mama dah berlalu ke belakang, jadi dia boleh cakap apa saja.

“oh kenapa nak susah-susah. I am the tuan rumah. Let me.”

“maaflah bukan nak berkasar, tapi… Viva macam tak suit with me lah.”

Amboi! “oh? what’s yours? Kereta sorong?”

“takla. Baby stroller.” Azhan mengeluarkan kunci kereta dari poket.

“No!” Nadira berkeras.

Azhan memanjang lehernya mengintai luar dari pintu kaca sliding. “cuba tengok. Kereta siapa yang kena blocked dekat luar tu eh?”

Dang! Nadira nampak Viva hijau jed yang comel itu ada dalam garaj manakala kereta Vios hitam pula tersadai di belakangnya. Cis. Kalau ayah dengan Pak Cik Razali tak pergi main golf mesti dia dah kidnap kereta ayah yang selalu je parking depan rumah sebelah. Maklumlah, rumah sebelah kosong.

Azhan tergelak suka. “beware, kereta hitam tu tak suka orang nama Nadira. Silap-silap dia bawak keluar senapang.”

“kid, too much Transformers.” Nadira dah mula menyampah.

“saja nak ingatkan. Mana tau nak pergi pakai baju kalis peluru.”

Norma keluar dari dapur dengan dahi berkerut. “ni kenapa tak pergi-pergi lagi ni?”

“kejap, ma. Nak ambik bullets.” Nadira terus berlari ke tingkat atas. Dia menjeling setiba di anak tangga ketiga. Ugh.

“ha? apa dia kata?” Norma bertanya pada Azhan.

“dia pergi ambik wallet.” Senyum lagi.

*****

Nadira membetulkan bucu tudungnya. Betul-betul tak selesa! Seat belt ditarik-tarik. Dia memang tak pernah faham kenapa dia dan Azhan tak pernah baik. Tak pernah di sini bermaksud memang tidak pernah langsung-langsung baik. Tidak pernah berborak macam orang normal. Penuh sinis, penuh kutukan, penuh rasa meluat dalam hati. Hati rasa macam terbakar meluap-luap.

Azhan memegang leher. Nak kata rimas, dia bukan pakai baju berkolar pun. Eeh. serba tak kena. Berbahang. Tahan kanan menahan stering manakala tangan kiri menarik gear pada ‘N’. Lama pulak lampu merah ni.

Kereta depan mula berjalan. Azhan pun menukar gear dan menekan minyak. Tiba-tiba lampu brek kereta depan bertukar merah. Oh mak kau!

Reflex kakinya menekan pedal brek dan tangan kiri didepa menghadang orang di seat sebelah.

“oi!” Nadira menjerit. Dahinya terhentak pada lengan yang tiba-tiba jadi macam kayu penahan di depannya. Ni tangan orang ke besi ni?

“apa ni taktau bawak kereta ke! lesen kutip kat jalan ke wei!” Azhan menjerit geram. Boleh pulak brek mengejut.

“oi. Tangan. Tangan.” Nadira mengingatkan Azhan bahawa tangan kirinya masih tak turun-turun.

Azhan menarik tangan kirinya ke peha. Bila pulak aku angkat tangan kiri ni eh? tak sedar.

“love me that much eh? how sweet. Thanks.” Nadira menghadiahkan senyuman manisnya. Manis baginya tapi bagi Azhan, itu memang pahit.

“I love my dashboard more. Please, watch your head.” Dan dia terus memecut ke tempat yang dituju.

“oh ye ke? patut tak aku sapu antibakteria dekat dahi aku? bila last time kau basuh tangan?”

“2 hari lepas. Dahi kau oily lah. Masa cari antibakteria nanti carikkan wet tissue for me.”

“so feminine.” Nadira senyum mengejek.

“oh bukan. Itu orang panggil pembersih. Takpe, aku tau kau tak pernah dengar.”

Nadira baru saja nak membalas bila kereta dah selamat masuk dalam kotak parking. Dah sampai. Baik aku keluar sekarang sebelum apa-apa kecederaan berlaku pada anak kawan baik mama.

****

Seriuslah kan, aku nak tanya, dalam pasaraya pasang aircond kan? Tapi apsal aku rasa panas semacam? Azhan mengibas-ngibas t-shirtnya.

“kau tolak, aku cari barang, kau bayar.” Nadira berdiri disebelah susunan troli.

“aku rasa kau akan nampak lagi keperempuanan kalau kau yang tolak troli, aku cari barang, kau bayar. Sounds good kan?”

Azhan menunggu balasan. 2-3 saat. 4 saat. Biar betul? “Nadira jangan kata harini kau nak mengalah setelah 27 tahun?”

Diam lagi.

“Oi. Oi.” Azhan memandang muka perempuan dihadapannya. Kosong. Tak beriak. Eh aku tak smash lebih-lebih kan? Biasanya ayat tu cuma level sederhana bagi dia dan Nadira.

“ex aku.”

“ha? axe?” nak buat apa? Nak tetak siapa?

“ex aku.” Nadira memandang mata Azhan. Pertama kali tanpa rasa meluat atau rasa nak bagi penampar. Dia cemas.

“ex? Bekas?”

Nadira angguk laju-laju.

“so? Do I look like I care?”

“Azhan, harini je, kali ni je, time ni je, jangan gaduh dengan aku.”

Haaa??? Azhan rasa nak melongo. Selama ni dia ingat, takkan ada apa-apa dalam dunia ni yang akan membuatkan mereka berbaik. Langsung tak pernah terfikir. Cuba bayangkan sejak bayi lagi ibu dia kata dia nak mengiring ke arah Nadira pun tidak. Logik ke dah dewasa ni nak berbaik pulak tiba-tiba?

“aku panic. Aku panic. Aku panic.” Mata Nadira masih terpaku ke hadapan. Memandang pasangan yang bermeter-meter jaraknya dari mereka.

“tak payahla panic. Kau ni.” last-last Azhan menolak troli disebelahnya. “oi, jom. tak payah tengok lah.”

“kita balik? Pergi supermarket lain? Jom?”

Azhan tersentak. Pertama kali juga, Nadira ada buat permintaan ikhlas. Dia berpaling kebelakang. Dia melihat pasangan yang Nadira tengok dari tadi. “tak payah peduli aku kata. Dah jalan.”

*****

Kalau ada satu alat Doraemon yang boleh skip satu hari yang kita mahu, aku nak skip harini. Kalau la aku dapat jin Aladdin tu, aku nak mintak harini berlalu dalam masa seminit je. Nadira memejam mata. Mulalah otak aku berimaginasi macam-macam bila dalam keadaan resah gelisah macamni. Dia menjenguk ke dalam troli, cuma ada 2-3 barang. Kenapa lambat sangat?

“kau carik barang grilled steak je. lepastu balik.” Nadira bersuara. Aku tak makan mee bandung pun, takpe.

“Oi, pandang aku. Pandang aku.” Azhan merehatkan lengannya di atas pemegang troli. Nadira di hadapannya di pandang tajam.

“apa?”

“batang saderi tu, dah patah-patah nak dekat hancur dah kau buat. Aku kena bayar kau tau tak?”

Nadira melihat plastik ditangannya. Seikat saderi di dalamnya dah tak serupa saderi. Hancur! “kenapa kau beli saderi? Nak buat sup?”

“tangan kau yang gatal buh dalam plastik. Aku pulak.” Azhan buat muka malas. Dia memang tak pernah tau Nadira ada sifat panic macamni. Dia cuma tau, bergaduh dengan Nadira setiap kali berjumpa. Jadi, dia memang taktau macam mana nak kasi Nadira bertenang.

“dia kat mana? Kau ada nampak dia tak? Dia ada lalu dekat-dekat kita ke?” matanya melilau kiri kanan.

“gila.” Azhan bertutur sepatah. “cepatlah aku nak balik makan.”

“ok. ok. kita cepat-cepat. Cepat-cepat gila.”

“kenapa kau panic?” Azhan bertanya automatik. Dia tak berniat pun nak ambik tahu hal peribadi si Nadira ni.

Nadira diam. Cuma menggigit-gigit bibir sambil jarinya menghancurkan daun saderi.

“dia scary sangat ke?” Azhan seolah-olah bercakap seorang diri. Dia masih menolak troli sambil tangannya cekap memilih barang masuk ke dalam troli.

Satu bintang. Nadira memberi markah dalam hati.

“dia gaduh dahsyat dari aku gaduh dengan kau ke?” mee kuning diletak dalam troli.

2 bintang.

“dia layan kau tahap macam sampah ke?” daging lembu pula dicapai.

3 bintang.

“is he that rude? Kalah aku?” dia membelek sotong yang siap dipek dalam polisterin. Yang agak-agak elok diambil.

4 bintang.

“sampai macam gila kurang ajar pegang-pegang? Naik tangan?”

“aku kasi kau 5 bintang. Untuk orang yang langsung tak berkawan dengan aku, aku double jadi 10 bintang. Congrats. Dah? Jom bayar. Aku nak balik.”

Nadira dah jadi orang lain. Dia panic sampai mulut dia senyap tak menjawab. Selalunya kalau sampai kaunter bayaran, mesti dia sibuk bertanya takde gift ke? barang percuma macam Tupperware ke, pinggan bercorak ke? Azhan yang terpinga-pinga dengan ‘the other side of Nadira’ pun malas nak bergaduh siapa nak bayar. Terus je dia keluarkan wallet. Dia jugaklah yang susun barang yang dah dibayar dalam troli. Nadira dah jadi macam mayat bergerak. Bisu.

Sampai di kereta, Nadira terus menyusup ke tempat duduk belakang. Azhan jugak yang letak barang dalam boot. Terkejut dia bila tengok Nadira duk terbaring menyembunyikan muka dekat tempat duduk belakang.

“make sure kau habis nangis sebelum sampai rumah. Aku taknak menjawab depan ibu dengan mama.” Perlahan dia berpesan.

******

“mata aku merah?”

“tak.”

“good.”

“tapi satu muka kau merah.”

“damn.” Nadira mengesat mukanya dengan lengan baju.

“dah la tu. Angkat barang.” Azhan mendahului Nadira. Mereka sama-sama muncul di dapur.

“Azhan!!” Ibunya menjerit. “Apa lagi yang Azhan buat ni? dah besar, Azhan. Apa lagi yang Azhan dah buat dekat Nadira?”

Azhan meletakkan beg plastik yang tak sempat pun nak mencecah meja. Dia memandang Nadira sekilas. “ Aah Azhan buat. Tersepak kaki.” Dia tau tu je alasan paling munasabah sebab setakat gaduh mulut Nadira takkan nangis sampai merah muka. Dia terus meninggalkan dapur dan berlalu ke depan tv. Nasiblah Nadira nak elaborate cerita dia macam mana kat dapur tu.

****

“aku ni hodoh tak?” Nadira bertanya tiba-tiba.

“hodoh la jugak.” Selamba Azhan memberi jawapan.

“sikit ke banyak?”

“sikit.”

“hodoh tahap apa?”

Azhan mengerutkan kening. “kau kenapa? Gila?”

“hodoh tahap tak layak ada boyfriend ke?”

“aah.”

Nadira menundukkan wajah. “Patutlah.”

“takkan baru sedar?”

“kalau aku ni tak pernah gaduh dengan kau, kau akan jawab macam ni jugak ke?”

Azhan buat muka serius. “kau pergi masuk bilik air. Rendam kepala dalam kolah. Sekarang.”

“taknak nanti mati.”

“pergi la hentak kepala kat dinding ke, rendam jari dalam minyak panas ke, buat jelah apa-apa yang kau rasa boleh buat kau sedar balik.”

“Azhan?”

“Em?”

“kita berbaik sekejap nak?”

“berbaik maksud kau berapa saat?”

“satu hari?”

Azhan terdiam.

“tolonglah jangan cakap ‘no thanks. You are miserable’.” Nadira bersuara lagi.

“please make it only one day.”

Nadira senyum lebar. “Sure. One day is great, 2 days are disaster.”

“aku tarik balik karang..” Azhan mengugut.

“ok! ok!”

******

“Ila, tengok diorang tu.” Norma menghendap dari dapur.

“kenapa dengan diorang Norma?” Shahila mengesat tangan pada apron.

“tu…”

Hampir tak percaya. Nadira dan Azhan sedang duduk bersila mengadap muka masing-masing.

“biala Norma. Karang kalau kita kacau, takut bergaduh balik.”

Sementara itu, Nadira yang elok bersila membetulkan pin tudungnya. “ok. ready?”

“kau nak buat apa ni?” Azhan bertanya risau. Karang dia ajak buat benda pelik-pelik pulak.

“luahan perasaan. Sebab aku tak pernah cakap benda ni kat siapa-siapa dan aku tau kau akan buat tak kisah dengan cerita ni lepasni. Jadi, aku boleh lupakan semua dan kau pun tak akan mengungkit atau nak korek lebih-lebih.”

“I never care.”

“good. Kau nak tau, dia tu adalah seorang lelaki paling bodoh dalam dunia.” Nadira memulakan cerita dengan intonasi paling bersemangat. “sangat-sangat bodoh sebab tak menjaga aku yang baik hati dan banyak berbudi ni.”

Azhan tergelak. Perempuan.. emosional.

“dia jugak adalah insan yang paling rugi sekali. Mensia-siakan peluang baik yang ada didepan mata. Rugi..rugi. Kalau orang lain yang dapat aku yang baik ni, mesti dia akan jaga aku bagai menatang minyak yang penuh.”

“siapa ‘dia’ tu?”

Nadira menjungkit bahu. “yang pasti, dia adalah orang paling bertuah di dunia.”

Azhan mencebik. “kau baik sangat ke?”

“takdelah. aku banyak jugak kurang sana-sini. Lompong sana-sini. Tapi, aku rasa, tahap baik aku ni, cukup makan la.”

“kau tau tak tak baik puji diri sendiri.”

“ini bukan puji. Ini namanya menyedapkan hati.”

“mana boleh macamtu. Tu namanya berpura-pura dengan diri sendiri.”

Nadira menjegilkan mata. “kau ni memang tak faham konsep ‘berbaik’ kan? Berbaik maknanya kau kawan aku. Kau kena sokong aku. semua yang aku cakap, kau kena sokong walaupun aku salah. faham?”

“tak.”

“tak faham takpe. Janji kau boleh dengar. Ok sambung. Kau tau tak, umur aku sekarang ni sepatutnya anak kurang-kurang dah ada sorang. Tapi, aku ni tak habis-habis lagi kecewa bercinta. Tak habis-habis lagi menggelabah bila terserempak dengan bekas pakwe. Bila semua ni nak habis?”

“kenapa kau nak panic?”

“kau tak pernah bercinta ke? kau tau cinta? Perasaan tu takkan hilang poof! macamtu je bila dah putus.”

“cinta?” Azhan berkata seolah mengejek. “kau tau ke cinta tu pemende?”

“tau! Satu perasaan indah yang boleh buat hati kau kembang, gembira, bahagia.”

“salah.” Azhan menaikkan jari telunjuknya. “love is a feeling. Not a simple vocab that you can explain. You have to feel it, not understand it. ‘Love’ cuma ada dalam satu mukasurat kamus untuk lengkapkan perkataan yang bermula dari huruf ‘L’. Manede exact meaning.”

Riak muka Nadira jadi keruh. Nak membantah. Nak melawan. “Tapi aku cakap betul apa yang aku rasa.”

“Tak. Kau tak rasa. Kau cuma explain your condition, your situation.”

“kan sama!”

“tak sama!”

“habistu apa yang aku rasa tu nak dipanggil apa?”

“your happiness. You, only you. Not between you and him. Kau pun tau love antara 2 orang tu kena share. Kalau tak share, then, it’s not love.”

“mana kau tau aku tak share?”

“aku taulah.”

“mana kau dapat teori ni semua? Kau pernah ‘share’?

“tak. Aku tak pernah share.”

“kenapa kau tak pernah share?”

“sebab aku nak share dengan orang yang tahu accept.”

“mustahillah.”

“what? Am I that attractive?” Azhan menjungkit kening.

“tak. Jangan perasan. Maksud aku, bila kita nak share, mestilah pihak satu lagi nak accept. Macam, bila kau offer orang setengah dari kuih kau, mestilah orang tu ambik.”

“kalau orang tu kenyang, mesti dia tak ambik. Atau orang tu memang tak makan kuih tu. Atau orang tu memang tak nak berkongsi. Atau, orang tu memang menyampah kat aku sangat-sangat sampai dia sanggup berlapar daripada share kuih dengan aku.”

“oh, betul jugak..” Nadira mengiyakan.

“macam kau la. Kau mana suka share apa-apa dengan aku.” Nada berserah.

******

“jom masuk dapur.” Nadira mengajak.

“nak buat apa?”

“belajar.”

“aku taknak belajar masak.” Azhan menolak.

“bukan belajar masaklah! Cepat!” Nadira terus berjalan laju menuju ke dapur. Dia berdiri di belakang kaunter tengah. Azhan masuk ke dapur dan berdiri bertentantan dengannya.

“sekarang, aku nak belajar share.” Nadira mengambil piring berisi kek lapis lebihan hidangan tadi.

“ha???” Azhan dan blur.

Ibu dan mama yang berada di belakang mereka pun blur. Tak tahu apa yang si Nadira ni maksudkan.

Nadira mematahkan sepotong kek lapis menjadi dua dan disua pada Azhan. “Nah, ambik.”

Azhan mengambil kek itu dan terus disuap ke mulut.

Clap! Nadira bertepuk tangan sekali. “see? Aku tau macam mana cara nak berkongsi.”

“itu bukan sharing namanya, Nadira.” Ibu menyampuk dari tempatnya memasak. “kalau kita nak share, kita kena ikhlas. Beri dengan ikhlas, kena tanya dengan sopan. Contohnya, ‘awak nak tak kek saya?’. Kalau Nadira cakap, ‘nah, ambik.’ Itu namanya menyuruh. Mestilah orang tu ambik sebab nak ikut arahan.”

Azhan muka bangga. Kan dah cakap, perempuan ni takkan faham.

“tapi dia accept je?”

Mama pula menggeleng-geleng. “cuba tanya Azhan dia ambik kek tu sebab apa.”

“sebab apa?” Nadira bertanya pada Azhan.

“sebab dah kau suruh ambik. Lagipun, kau kasi, bukan kongsi. Kalau kongsi, kau kena makan the other half. Tapi tengok tu, kau letak balik yang tinggal setengah tadi.”

“mestilah aku letak balik. Lelaki dengan perempuan mana boleh makan kongsi."

“itu je ke sebabnya?” Azhan bertanya.

“aah.”

“bukan sebab kau geli share dengan aku?”

Nadira geleng. Dia takdela rasa geli pun. Bukannya Azhan yang patahkan kek tu, tangan dia sendiri yang buat.

“bukan sebab kau menyampah nak sharing benda dengan aku?”

Nadira berfikir. Sekarang dia memang takde rasa menyampah langsung. “tak.”

“bukan sebab kau nak share kek ni semata-mata eksperimen? Nak belajar macam mana nak share?”

Nadira berfikir lagi. Kalau la ni eksperimen pun, kalau Azhan ni perempuan, mesti dia dah makan. “tak. Aku tak makan semata-mata sebab aku tak suka share makan dengan lelaki.”

“yeke?” Azhan mendekatkan mukanya sambil bertanya.

“iye.” Nadira menjawab separuh yakin. Dia mula rasa ragu-ragu sebab soalan Azhan ni macam dah menyimpang ke lain.

“kira kau tak menyampah dengan aku la ni.”

“tak pun.”

“kau suka la berbaik dengan aku ni?”

“not bad.” Nadira mencebik.

“kau agak-agak nak tukar tak ayat kau mula-mula tadi?”

Nadira tak ingat. “ayat mana?”

“one day is great, 2 days are..”

“err.. greater?” Nadira menyambung.

Azhan sengih lebar. Suka. Dia mengenyit mata sebelah. “thanks.”

“Azhan, kau tengah flirt dengan aku ke?” Nadira bertanya sekadar bergurau.

“aah.”

Ibu dan mama dibelakang kejap menggenggam tangan masing-masing. Biar benar!

“kau suka aku ke?” Nadira bertanya lagi.

“aah.”

“eleh kau ni bukan betul pun. Satgi sambung ayat, ‘aah aku suka flirt dengan orang gila’.”

Azhan senyum lagi. “ I think.. one day is great, 2 days are greater, and the rest of the days after that are greatest.”

“kau buat apa ni Azhan?”

“sharing.”

Nadira, Ibu dan Mama jadi kaku.

“aku nak jugak merasa jadi orang paling bertuah di dunia. Don’t forget to accept the other half ok.”

“Azhan!”

Azhan yang dah nak keluar berjalan keluar dari dapur berhenti. “what?”

Nadira buat riak tak percaya. Yela karang dia jerit ‘you just got punk’d!’ karang, aku jugak yang malu. Nak bertanya, ‘betul ke?’ pun tak sanggup. Nanti ejek aku perasan pulak.

“sharing takes time. Relax. Janganlah panic.” Dan Azhan senyum lagi. Tak berhenti.








*bukan cerpen paling bagus. skill aku dah berkarat la. haha :p

73 comments:

faathah said...

cucur! nice writing..still the best one !
miss my addddddddddd!

yana aryana said...

hahahaha...
sooooo sweeeeettttt....

keSENGALan teserlah.. said...

wohaaaaaaaaaaa....
azhan sangat sweet..
i loikeee..!

Anonymous said...

complicated ciket bg sye bdk 12 tawon..tp ttp suke!

Anonymous said...

best best .. nak 2nd part Azhan dan nadhira .... pleeesssssssss

ahkak

Miss Kira said...

wah!!!
sweettttt sgt2
hahaha

nak share dgn azhan la klau mcm tu
kekeke
!!<3~

MizaEija said...

cik cucur...mis u so much..hehehe...
so sweet of them... huhuhu

Tun Teja said...

good one..best...

zarith said...

finally..
weyh aku suka citer ni..
tulis lg.. post lg...
=)

blueskyz said...

smbung pliss citer nih..best2..

Anonymous said...

cik cucur!!! welcome back!! hehe...
n with an interesting story all da way...

yas_syr said...

hey there, slm 'alaik... gud 2 read frm u again
azhan s sooo sweet, n nadira s kinda cute i guess,
never thought of oth den sharing s caring
neway thank 4 da new n3 after so long. all de best 4 u alwiz

Anonymous said...

hoho...sweettt sangaaaaattt...
dah lamaaaaaaa xde entry baru...
terubattttt jg akhirnyaaa....

Hanna Iha said...

hehe..
sweet..

Unknown said...

cik cucuuuuuuuuuurr! ples smbung lagi cite ni!! waaaa...besh sgt2!! ske gaye azhan! smple n sng je die luah pe die nk..waaa..nk die!! hahaha...

mish u cik cucur! mish ur cite..mish advidhaq! mish sume2! ehehe..

& cntik layout baru..:)

Mimi Nurisya said...

best2..hehe...
tp macm xckup je ending ni...huhu
memandai je budak ni kan...

btw...thanks bukak balik blog

MiZZy MaDie said...

great story to share..i mean real sharing :)

Proud Sewist said...

owh! power lah ayat cucur! very nice story. suka dengan suma kata-kata azhan! hahaha make me realize about love. haha

TAN-te said...

ahahahahah sweet!!!!

sharing is caring~~~~

suke!!!! SGT !!!!

Hilma said...

sweetny~~
p cerita mcm x habis..

khasyikelvin_ said...

cerpen yang CI rasa comel gila2!
ouh, sharing something sweet together...
azhan, nama kwn baik masa zaman sekolah.
keep up the good work! :)

~ bintang~ said...

a'a..cite cam x abis la..suka..tp nk ad bule..haha

Bulanhijau said...

wuuuwuuu..
mana ada berkarat kanda !
best comel gila !
=)

nursya said...

L0v3 is sharing....
ermmm....
something new...
good job cucur..

MaY_LiN said...

nak tau karat ke x..
kena wat sambungan..
hikhikhik

Unknown said...

ala nk lg,,,
shomel,,,
nk share ngan azhan jg lah,,,
boleh kah,,,??

suke ngan erti kata sebenar bg sharing tu,,,,
suke2,,,

Nur Farah said...

suka suka... comel.. mau sharing jugak la nanti.. hahaha=p

d@YeN said...

ini sgt superb cik cucur!!!~
thx 4 sharing..n lotsa thx sbb bukak balik blog neh.
truskn berkarya!!
gambatteh!!~ ^_^

Anonymous said...

cik cucur...welcome back..
sweet..well done!!!

subee said...

ur bakat never berkarat la cik cucur..hehe
best cerpen ni..tp even better if ade
smbgn nye later2 nnt ^_^
keeps writing..will b rite behind ya..chaiyokk!!

aisyah said...

sweet nyeerr... =>
sharing is caring!

lil_tee32 said...

cik cucur...

I miss your stories.. Thx for coming back with this new intro... sambung tau, jgn tak sambung. Nak tahu kesudahanya...

You're still the best...

missn said...

SOOOOOOOOOOOOOOOOO SWEET.......
Haha..
like this one..
nk laki cm azhan, boleh x?
huhu

MOMMY CGG said...

singgah sebab anda direcommendkan seseorang..
ya..ternyata karyanye bagus:)

just me said...

baca 2 kali cerita ni .
best

i-R-a eddie said...

alamak, tercurang dgn ad pulak!!!

i love u azhan!
sweet gilaaaa~
:D

Zuera said...

soooo sweet....
i hv fun indeed...
x berat sgt...
keep it up ya...
ak pun baru bjinak2 mnulis..
dpt idea dr ko...
dlu ak saje2 tlis, save kat doc..
nw terasa nk publish... huhu...
tp aku masih baru..
lots of weakness.. x macam kau...
u r my idol...
happy kn kalau org appy bace karya kite...
if u hv free time, cbe bce karya aku yg x seberapa...

leyaaulia.blogspot.com/

in_wired88 said...

cik cucur,
yang part last tue azhan bagi nadira kek tue ker? part tue cam I lampi skit.
ngeh..ngeh..ngeh
best la.
thanx for wrote such nice story. <3<3<3

Unknown said...

hei... best pa...
sweet kot...
nice writing laa

DianaTakyuddin said...

sukerrrrrrrrrrrrr

sakura said...

waaa...very nice........
daisukiiiiiii!!!!!
thank you cik cucur......
sambung....

Ayana Ahmad said...

besttt!!
nak lg!! so sweet!~~

smpt berpeluh aritu tgk blog diprivate kn!

btw, nice layout!:)

Addi said...

^__________^

hestyrezyuda said...

but nice... soo nice...

R'anS said...

hebat dude~~~

Daz Dianza said...

ada sambungankah? cepat la sambung.tak sabar ni!!!

sugar2 kapas strawberry said...

yeah..i'm glad that u are back ;)

Unknown said...

i loike! :)

Farah Shamsudin said...

ahhh.....best sgt, sgt!!!!!!!!!!!!!

haha,,
cik cucur,, nak part2 utk cerpen neh lah,hehe

yuta0330 said...

comel!..
berair jap mata..haha..

haikadove said...

senyum lebar. hahaaa ;D
hilang stress smnggu berkejar sane sini dekat kelas. hahaaa. thanxx! :)

Anonymous said...

suka lol k.cucur....
ase mcm kagum semedang baca cerpen ni....

p/s:nice layout hah...

>>niCk<<

2lip_cantick@--- said...

waaaaa...so suite..smbung la lgi...great 2 read diz blog back..chaiyok!

pu3mama said...

thanX cik cucur coz open kembali ur blog to me..
i love n like ur writing~~

yonna said...

walla~ dasat2.. sharing is caring

biggy said...

hahaha....komedi romantik....thumbs up

umi kalsom said...

sweet :)

cik cucur, i'm glad to read ur story again

intan_aya said...

kak cucur...mmg best abis dis n3..

share...
wat we kn0w b0t share...
mmg brilliant idea ar kak cucur split 0ut b0t share...
mmg nvr th0ugh b0t it...

but 4 sure..
kak cucur..
u'r de best in writing....
mmg conferm saye akan sym smpai telinge biler bace writin' kak cucur...

Aliaa Aisyah Mohamad Amin said...

wow...cik cucur.. this story is superb..so sweet.!

Amal said...

best! i'm impressed! nak sangat jadi writer macam cucur.

^^

seorang remaja said...

this d'best cerpen yg pernah sye bace..
GREAT!!!

Anonymous said...

cik cucur pe kte wt citer ny jdi pnjg2!!!!
wt dyowg gduh byk2 ag kerw..
citer pcl nadira ley putus un ex dy kew..
pe2 je r..
pnjg2 r kn citer nyh

iejaiejot said...

huwahh!!!best weyh..tolong2!!tolong smbung leyh??heho..almk mmg cyes shit best..tp lebey best lg if cite nie n advidhaq dismbung juge..maafler..tertamak lak..huk3..

akOo said...

demmm! is this what u call skill berkarat? uve improved sooo much since u last wrote smtg babe!

seriously, kalo ko nk wt voting utk most favourite cerpen, i definitely wud put bintang byk2 gila kat this one. tak cheesy, tak sappy, tak cliche yet sgt terkesan kat hati. d way u present d definition of love sgttttttttttttt la best. gosh. tak tau camne nk describe feeling aku skrg tp tolong la, pblish one very good piece of ur writing asap. aku mcm dying ko tau nk bace hasil tulisan ko in printed form sbb mcm ko tau, kalo harapkn ak bace kt skrin ak mgkin akan end up tak jadi cikgu kelas BI anak2 ko. haha

again, love this one n love u more!

Zuera said...

yeah, yeah... 100% agree... inilah cerpen yg paling best... mmg ingat sampai skrg even da lama bacer... ntah bape kali aku baca citer ni... gelak sowg plak 2....

n aku pun slalu check, ada cerpen baru atau x... ada n3 baru x... huhu.. nway, ak faham..

shud i call u sis.. yes i think... haha... so sis, aku phm... student bz 24 jam... time kat kolej mana sempat berangan... ada je kena wat...
time cuti sem baru bole brangan... then, dpt idea n luahkan idea 2 in form of writing...

nurhakim said...

nice lah entry nie cucur..
hope next time blh smbg lgi...hihii
pe2 pn enjoy cz nma wtak utma dlam cter nie cam nma sya je....=)

NurabaDie said...

~best...syok baca smpai tk sdar d hbs...kn best lau ad smbngn...~

iera said...

nice...really nice.wonder if there story will be continue, then the ending will be really awesome. (need to bookmark ur page also):)

Anonymous said...

sweet..tp trasa mcm kurg.smbungan ada x? hehe...

ha-ra said...

xnk smbg ke crpen ni???sye sgt suke cerpen ni...ulang bace pon xjemu...fun btol...smbg la(2x)...

Anonymous said...

buat la 2nd part of this cerpen =p

Anonymous said...

sweet ;)
~vida~

Unknown said...

nice!!

Post a Comment

 
Blog Template by Delicious Design Studio