♡assalamualaikum

currently updating First.

Friday, June 4, 2010

ADVIDHAQ [31]

Mata Haq melilau melihat sekeliling bilik. Pandang dinding tak kena, pandang siling tak kena, pandang lantai tak kena, pandang cermin lagilah tak kena.

Aree anak dah setahun. Rai dah selamat pregnant. Vid dah jumpa his long-time jodoh. Ad dah bersuka-ria dapat respon daripada orang yang disukai. Aku? ke laut.

Aku bukan kayu macam Vid. Aku bukan suka cakap main-main macam Ad. Tapi kenapa aku jugak yang takde improvement? Dahla dulu aku yang yeye nak kahwin.

Mira ialah orang yang mengejar cita-cita bagai nak mati. Biar kena marah, biar kena pulau. Kalau orang lain rasanya dah angkat kaki kalau colleague masih mengata walau dah sebulan benda tu berlalu. Dia seorang yang tak heran dengan pangkat dan harta orang lain. Dia tak pernah kisah siapa akan naik mengganti Rai biar heboh GAYA tu dok mencalonkan nama sana-sini. Dia langsung tak memandang kerjanya glamor, sentiasa keluar masuk butik berkelas tinggi dan bergelumang dengan kasut harga beribu. Minat dia terhadap fesyen itu ialah terhadap seni dan keindahan semata-mata. Bukan kerana fesyen itu akan menaikkan tarafnya dalam sosialiti masyarakat.

Pelikkan? Dalam zaman di mana bersepah ‘wannabe’ di ceruk kota, ada lagi yang masih melekat dengan alasan ‘passion’ semata-mata. Kalau orang lain kata Chanel itu wow, Mira kata Chanel itu klasik. Kalau orang lain kata Louis Vuitton (walaupun rata-rata semua pronounce salah tapi masih nak berlagak tak tahulah kenapa) itu lambang mak datin, Mira kata Louis Vuitton adalah rekaan monogram terbaik. Come on lah, pakai jenama France tapi masih nak disebut American. Memang lah takde siapa nak heran bagaimana kita sebut, tapi kalau menjinjit beg 10 ribu tu biarlah berilmu sikit. It’s ‘lu-wi vu-wi-tong’ bukan ‘lu-wis vut-ten’ kata Mira.

But still, Mira kata itu bukan kesalahan besar. Dah jadi macam kebiasaan. Jadi, biarlah diorang. Kan? Nampak macam mana baiknya tanggapan dia pada orang? Aku bukan nak kata aku beranggapan jahat, tapi kelakarlah pakai tapi taktau sebut.

Dan haritu dah jadi macam hari Perancis sedunia bila Mira mengajarnya menyebut nama-nama beg LV (sebut ‘el-vi’ untuk selamat. Haha.) Vernis disebut ‘vergh-ni’. Tahitiennes kene sebut ‘tai-ci-yen’, bukan ta-hi ok? dan kalau nak ikut betul-betul France accent, Accessoires disebut ‘ek-si-so-wa.’ Sekarang bila tengok orang jinjit beg Vernis atau Tahitiennes mulalah nak tergelak sebab teringat sebutan dia. Oh lagi satu Herm├Ęs ialah ‘ergh-mes’.

Biarpun Mira cuma berloghat France bila masuk tang LV, dia masih merasakan slang tu menarik. Sangat-sangat menarik. Ibarat macam boleh ternganga dan masuk gegendang telinga dengan berirama. Taknak cakap seksi, nanti seksa. Lepas kahwin then takpe.

Kahwin?

Bab confidence dia tarahal punya. Nak confess, just set the time, dia boleh cakap laju-laju takde sekat-sekat. Masalahnya, how will she react?

Ok,ok. Dengar sini. Kerisauan ini bukanlah sebab dia tak yakin atau takut terima keputusan, TAPI, Mira ialah bukan perempuan normal. Bukan tak waras, maksud aku fikiran dia tak macam perempuan-perempuan biasa kita jumpa. Langsung tak boleh nak diagak, tak boleh dijangka. Dia boleh pandang mata Rai bila Rai mengamuk, langsung tak nangis. Orang bawak pergi taman time hujan ingat boleh la dia jerit lepas geram ke, meraung ke paling kurang, satgi dia ajak balik nak jumpa orang yang marah dia.

Nak menerima perkataan ‘saya taknak’ tu takpe lagi. Paling berat ialah nak menerima hakikat yang Mira dah takde lagi kat dia. Dan yang paling teramat berat, adalah nak tau macam mana agama dia, apa keturunan dia.. masalah.

Berat memang berat. Tapi kalau satu langkah pun tak ambik, bilanya nak jadik ringan?

Nak mula bila Haq?

Matanya melilau lagi ke tepi almari. Apa kata sekarang?

Terus dia bergerak menarik beg empat segi besar yang terselit di tepi almari. Dia menyapu habuk-habuk tebal yang melekat. Di keluarkan board kayu saiz A2, elok cantik lagi. Di selongkar beg itu lagi. Masking tape ada, pensil yang ada dalam bekas cuma HB je. Entah mana la yang lain. Takpe esok boleh beli BB, 2B, dengan 6B. Adjustable set square boleh pakai lagi biarpun dah bercalar. Alamak scale ruler dah bagi anak Aree daa. Takpe kat office ada lebih. Ambik je. Oh jangan lupa esok beli kertas. Saiz A2 sudah, jangan semangat sangat beli AO macam nak buat lukisan projek ye Haq. Beg hitam itu di zip. Di terbalikkan untuk melihat bahagian depan. T-square tersarung di bahagian poket panjang.

Dalam kepala dah berselirat dengan ilusi macam-macam garisan. Menegak, melintang, melengkung. Barang nak melukis tak lengkap, tapi boleh mula dengan rough sketch kan? Boleh jugak nak try tengok skill melukis manual ni ada lagi ke tidak.

Pensil HB tumpul diselit dicelah jari. Dipusing-pusing sementara mencari kertas kosong. Kertas surat penyata bank yang sampai semalam diterbalikkan dan diletak diatas papan. Hujung t-square disekat pada tepi board. Sreeetttt. Bunyi t-square diseret dengan permukaan papan kayu. A4 itu dipastikan selari dengan t-square, kemudian hujung kertas dilekat dengan masking tape.

I still have that skill, man. Saje je mengada nak pakai board padahal kalau takat sketch, kertas letak kat peha pun boleh.

Mira, you sure like this. Love this.

Dan tangannya terus berlari memulakan lakaran tak seberapa itu.

*****

2 hari 2 malam. Itu tempoh dia bercinta, melekat, terikat dengan kertas-kertas bergulung di sebelahnya.

Handphone dicapai dan jari menaip laju.

Mira yang ketika itu sedang sibuk mengepin belakang baju model tersentak dengan deringan handpone disebelah. Nita nak mengarah lagi ke? Jarum peniti dimasukkan ke dalam mulut, diketip dengan bibir.

Jarinya membuka mesej.

+ Nak pergi tengok bintang siang?
- Nak tapi tengah kerja.


Haq tarik muncung. Terus dia mendail nombor Mira.

“tinggal jela kerja tu.” Haq terus bersuara bila talian diangkat.

“emm tak.. arr!!!!!!!!!!!!!” Mira menjerit bila lidahnya tercucuk jarum. Jarum dekat mulut pergi bercakap buat apa! Duh, lupa!

“Mira? Mira?”

Mira menekan lidahnya dengan jari. “darah!” spontan itu yang terkeluar bila dia tengok jari telunjuk yang dah memerah dengan darah lidah.

Haq terus bangun dari kerusi. Handphone digenggam kuat dalam tangan. Talian pun tak sempat nak matikan, dia dah rempuh pintu keluar dari pejabat. Tengok orang yang dok menunggu depan lif, dia terus tolak pintu kecemasan turun tangga!

“hello? Hello?” Mira melihat skrin handphone. Aik? hilang?

“next!” suara photographer melaung dari depan. Cepat-cepat Mira menyudahkan kerja yang tergendala tadi.

Apabila model dah ke depan, dia menarik tisu di atas meja solek. Dia tekapkan diatas lidah. Isk, careless sungguh. Lidah ni pun kalau berdarah, tak reti nak berenti ke?

“Mira!”

Hampir-hampir dia nak terlompat dari atas kerusi bila dengar orang sergah macam tu. “Haq?”

Bulat mata Haq bila tengok tisu yang dah basah dengan darah di tangan Mira. “luka kat mana ni? berdarah kat mana ni? ha?”

“macam mana…”

“luka kat mana?” Haq menggelabah.

Mira menjelirkan lidahnya. Nampak jelas ada darah bertompok di tengah dan tepi lidah.

“ishhh..” Haq meletakkan punggungnya sedikit di atas meja solek berhadapan kerusi Mira.

Haq menarik tisu berhelai-helai dari kotak tisu disebelahnya. Dia memegang dahi Mira dan ditolak kebelakang sedikit. “aaaaaa.” Dia mengarah Mira untuk mengeluarkan lidahnya.

Ditekap tisu putih itu diatas lidah yang berdarah. Bila habis basah, dia ganti dengan tisu baru. Lembut jarinya menekan pada tempat luka.

“arr..”

“shush. Jangan cakap.”

Mira mengerutkan kening. Orang baru nak bersuara sikit!

Haq mengecikkan matanya. “meh sini dekat sikit. Tak nampak.” Dia menarik kerusi pusing Mira, mendekatinya. Sekarang mukanya betul-betul diatas muka Mira.

“lenguh la lidah.” Mira ambik kesempatan bercakap masa Haq tengah tarik tisu baru. Lidahnya dimasukkan ke dalam dan ke luar. Senaman lidah menghilangkan lenguh.

Haq buat tak tau. Dia memegang belakang kepala Mira dengan tangan kiri. Tangan kanan menarik dagu, memaksa Mira mengeluarkan lidahnya.

Mira menurut sahaja. Terpaksa.

Tangan kanan Haq meneruskan kerja menekap tisu atas lidah. Masih ada sikit-sikit.

Mira memandang muka Haq di atasnya. Dekat sangat ni. Agak-agak satu inci jugak. Rambut Haq yang jatuh di atas kepalanya dilihat. Lepastu matanya jatuh pada kening yang berkerut-kerut, anak mata yang tajam macam tengah tumpukan perhatian penuh, dan bibir yang sedikit memuncung. Muka serius. Serius betul. Kalau tak lidahnya tengah dirawat, mesti dia dah tergelak-gelak. Mira, sudah-sudah la tu.

Rasa macam susah nak tarik nafas tiba-tiba. Mungkin sebab dah menghirup bau perfume Haq banyak sangat. Ah alasan, padahal dari mula nampak muka Haq rempuh masuk studio tadi dah tak boleh bernafas betul rasanya. Kena berhenti ni karang parah.

Mira menarik hujung tie Haq.

“kenapa?” Mata yang tajam tu singgah pada mata Mira.

“lenguh.”

Haq menjatuhkan kedua-dua tangannya dan menjarakkan diri. Dia duduk tegak diatas meja itu. Rambut diraup kebelakang. “macam mana boleh jadi macamni.. hmm? Sampai dua spot pulak tu berdarah.. dalam pulak tu.. berdarah banyak..” Haq baling tisu kotor ke dalam tong sampah di bawah meja.

Mira senyap tak menjawab. Hanya matanya yang tak lepas memandang Haq.

“sakit sangat tak? Macam mana nak makan lepasni.. berdarah tak berenti..” Haq membebel sambil mengesat tangannya dengan tisu bersih. Matanya terarah pada jari-jari yang terkena darah sikit-sikit. “nanti check klinik la.. takut tak ok.. takut luka tu terkena urat apa-apa ke..” dalam lidah ada urat apa? Entah. Dia sendiri tak tau main cakap je. “yeh?” dia memandang Mira meminta kepastian.

“tak sakit pun.” Mira menghembus nafas kasar. Baru boleh tarik nafas dengan sempurna.

“macam mana boleh kena ni yang..”

Mira kaku. Rasa jantung macam berhenti.

“hmm?”Haq bertanya selamba.

“err..urm.. kena.. kena jarum..” terketar-ketar sebab lidah berdarah ke sebab rentak jantung yang dah tak selari?

“lain kali hati-hati la… jarum letak kat tangan bukan kat mulut. Ish tapi letak kat tangan satgi tangan pulak berdarah.. tak payah pegang jarum la. Suruh la orang lain buat, Nita ke.. orang lain ke..”

“awak… awak datang dari mana?”

Haq menghalakan jari telunjuknya ke dinding sebelah kiri. “Office.”

Oh lupa! Mira menepuk dahi. Kan ke office dia dekat-dekat sini je.

“it’s a wrap!” suara photographer melaung kuat.

Klik! Mira dan Haq memandang ke arah flash yang memancar.

“Rafik!” Mira meninggikan suara.

“oww.. orang kerja dia bercinta..” photographer itu menyakat. Klik! Lagi satu gambar dipetik.

Mira buat muka marah. “dah habis ke ni boleh main-main ni?”

“itu la kekasih hati ada depan mata, aku dah jerit wrap kuat-kuat pun tak dengar.”

“Rafik!”

Haq tarik sengih. Lama-lama dia tergelak dengan adegan Rafik-Mira.

“dah la, tak payah buat muka marah-marah tu. Muka cik abang kau tu dah penat sangat dah. Pergilah balik. Nanti benda-benda ni karang aku suruh budak-budak assistant tu kemas.”

“mana boleh nanti Nita marah.” Mira bangun dari kerusinya.

Rafik jalan mendekati mereka. Dia menghulur salam pada Haq. “Rafik.”

Haq menyambut dengan senyum. “Haq.”

Rafik jeling mengusik pada Mira disebelah. “ow, selalu kena ‘hug’ la ni?”

“hey Rafik!” Mira dah mencapai curl iron dari atas meja.

“main-main la! gurau! Gurau!” Rafik melindung muka dengan dslr gedabak. Mau terbakar muka aku. Dia terus menuju ke meja laptop, melihat hasil dari photoshoot tadi.

Haq memandang Mira sekilas. “nak ke?”

“nak apa?” blur.

“hug.”

Eh? “Haq ke hug?”

“nak dua-dua ke?” Haq sengih nakal.

“tadi kata nak tengok bintang siang? Saya pergi ambik beg.” Terkocoh-kocoh Mira meninggalkan studio tingkat atas pejabatnya itu. Mau berhenti terus nafas aku nanti.

Haq gelak lagi. “Rafik, karang boleh bagi copy tak?”

Rafik yang sedang membelakanginya mengangkat thumbs up.
 
Blog Template by Delicious Design Studio