♡assalamualaikum

currently updating First.

Friday, May 21, 2010

ADVIDHAQ [29]

Jaja berdiri dekat dengan meja hidangan. Dilihat semua orang sedang bergembira, bergelak ketawa. Tiba-tiba dia senyum sendiri. Dia pun sedang gembira juga. Kadang-kadang diawangan, kadang-kadang baru turun menjejak tanah bumi.

Handphone di poket seluar dikeluarkan. Nokia hitan itu di-slide keatas. Yahoo! Mail menunjukkan tanda offline. Ibu jarinya menekan ‘select’. Folder yang berisi e-mail messages itu menyenaraikan mesej e-mail yang di-check sejak semalam. Mesej pertama dibuka.

Saya ada satu carpet terbang. Sure I can save you. Bila awak dah melayang-layang kena tiup angin, saya boleh grab tangan awak then letak atas carpet. I’m less gatal than Superman kan? Dia grab pinggang orang untuk bawak orang terbang. Wherever you are, awan ke, laut ke, banjaran ke, I’ll come to save you with my flying carpet. Lagipun I don’t care about krypton. Ah of course, with some dose of ‘rasa hati yang ikhlas’.

Jaja senyum meleret. What is ‘rasa hati yang ikhlas’ la Ad? Masih itu juga hatinya bertanya walaupun dah ulang baca e-mail tu.. errr.. 8 kali?

“sengih…sengih..”

Jaja menoleh pada gerangan yang menegur. Matanya menyapa Haq yang elok bersandarkan pada dinding di sebelahnya.

Handphone di-slide kebawah dan disimpan ke dalam poket seluar. “sedekah.”

“sedekah dengan skrin mati buat apa?” Haq makin galak mengusik.

“suka hati.” Jaja bercekak pinggang sambil memasukkan secubit cupcake ke dalam mulut.

“sedih tak Ad takde?”

Mulut Jaja terasa kembung dengan angin yang melantun keluar dari saluran tekak. Mulut ditekup. Mau terbang serpihan kek dalam mulut dia macam dandelion kena tiup karang. Lekas-lekas dia menelan. “huk!” dia melepaskan batuk sekali. Nasib sedak yang boleh dikawal. “oh, dia takde eh? tak perasan pulak.”

Haq mencebik. “orang sibuk nak naik pangkat.”

“ow.” Jaja meneguk air dari gelas plastik. Dia perasan mata Haq yang melekat di wajahnya tak berkelip. “apsal?”

“aku tak faham apa yang Ad tak nampak dekat kau.”

“adakah aku gorgeous gila tahap itu?”

“loyar buruk!” spontan Haq menyentuhkan bucu gelasnya ke kepala Jaja.

“eyyy!”

“sorry, aku dah biasa ketuk kepala Rai dengan Aree. Sorry. Sorry.”

“nahhh. Benda kecik.” Jaja tergelak perlahan.

“boleh buat lagi la kan?”

“Haq!!” terjerit Jaja dibuatnya.

Tanpa sedar ada mata yang melihat dari sofa di hujung ruang tamu. Mira rasa tak sedap perut tiba-tiba. Makan banyak sangat atau side effect dari tindakan matanya yang melihat aksi ramah-mesra-manja? Gila. Dia meletakkan pinggan kertas berisi Ayamas drumet ke meja depan. The first option, confirm.

******

Terasa bergegar rumah itu tiba-tiba. Vid yang sedang menuang air masak di dapur berasa hairan.

“apsal kat depan tu?” Haq yang sedang mengorek ais dalam fridge bertanya. Gila buat macam rumah sendiri.

“sama ada mak aku dah sampai….”

“….atau memang mak kau dah betul-betul sampai?” Haq memotong ayat Vid. Yakin. Dia menjengah kepalanya ke depan. “Cik Jahhhhh!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!” langsung dia berdesup menghilang.

Vid geleng kepala. Air masak di minum perlahan.

*****

“Ya Allah Farhana!!!!!!!!!!!! Bertuah! Kat sini dia!!!” erat Cik Jah menggenggam bahu anak dara di hadapannya.

“Cik Jah!!!! Macam mana boleh sampai kat sini?????????”

Nah! Kecoh jadiknya!

“ni ha Arissa ni kawan Abang! Ya Allah senyap-senyap je dia kerja KL ye? Langsung haram tak singgah ke rumah!” Cik Jah melepuk lengan Nana perlahan.

Nana sengih lebar. “Tak sempat la Cik. Kita kerja setiap hari.”

“lahhhh dah jumpa Abang la ni kiranya?? Alahai buat susah je Cik Jah memikir nak kasi jumpa!”

Ha? “Mana la kita kenal lagi muka Abang, Cik. Ala lagipun buat apa je nak jumpa dia? baik kita jumpa Cik Jah!” Nana masih tak habis dengan sisa tawanya. Gembira campur terkejut jumpa Cik Jah dekat tengah-tengah birthday anak orang ni.

“alah awak tu dekat KL takde sedara-mara. Kot ada Abang, boleh tengok-tengokkan.” Cik Jah tarik sengih panjang. Manis budak ni, fikirnya. Ramah masih macam dulu. Ini yang dia suka, macam anak sendiri. “meh-meh Cik Jah kasi jumpa. Kita ni dah bukak majlis sendiri pulak dah.” Kejap Cik Jah memegang pergelangan Nana, menariknya ke dalam.

“Arissa!!! Mananya mama Adni ni??” lantang suara Cik Jah sebaik sahaja dia masuk ke runag tamu.

Kecoh!

“sini Cik Jah!” Aree mengesat peluhnya ke sisi blouse. Dari tadi ke sana ke mari melayan tetamu.

“assalamualaikum..” Cik Jah menarik Aree ke dalam pelukannya. Kedua-dua pipi ditemukan.

“waalaikumsalam. Pakcik mana Cik Jah?”

“ada tu dekat laman. Ah!” Cik Jah menyentuh pelipisnya seolah terlupa sesuatu. Nana disebelah ditarik. “ini dulu jiran lama Cik Jah. Kawan kamu ye Arissa?”

Nana dan Aree sama-sama gelak. “ini mula-mula kawan anak teruna Cik Jah tu la. Aree pun baru kenal.”

Nana terdiam.

Cik Jah muka tak faham. “eh katanya tadi kamu tak kenal Abang, Farhana?”

Eh.. eh. Kejap. Kejap. Kejap. Nana rasa otaknya seakan cramp. Tak dapat nak berfikir. Ha? ha? apakah? Siapa? Siapa?

“Ya Allah!!!!!!!!!!!!!!!” jeritan Haq menarik perhatian semua orang. “engkau! Engkau!” rasa nak gugur jantung ke lantai bila mendengar tutur kara Cik Jah sebentar tadi. Terus ligat otaknya me-rewind segala kisah dahulu kala yang Vid pernah cerita.

“kamu ni kenapa ni Zarul?” Cik Jah bercekak pinggang. Dah la kepala aku dah pening, dia tambahkan lagi dengan jeritan tiba-tiba.

Haq menghalakan jari telunjuknya pada Nana. “ini… ini… Ya Allah.. Ya Tuhan…”

“apa ni? apa ni?” Rai yang entah muncul dari mana mencelah.

“dia ni!” Haq merapati Nana.

“kenapa dengan dia?” Cik Jah, Aree dan Rai seakan sepakat bersuara serentak.

“Vid!!!!!!!!!!!!!!!!!!” Haq menjerit lantang. “Vid!!! Kau punya Farhanaconda!!!!!”

Nana terasa kepalanya ringan. Mahu rebah ke lantai sekarang juga. Jaja, mana kau?

*******

Vid masih di dapur. Buat tak tau je dengan hingar-bingar di depan. Gelas yang diguna, dibasuh di singki. Ketika itulah rasa nak retak gelas di tangan bila namanya dijerit kuat.

“Vid!!! Kau punya Farhanaconda!!!!!!”

Sekali lagi jeritan itu didengar. Ah dah sudah mak ni datang ber-escort pulak ke?

Dia menyambung basuhan gelasnya. Buat tak tau saja. Tak penting.

Elok sahaja gelas itu diletak pada rak pengering, terasa lengannya diseret kasar. “ehhh!!!” Vid menoleh. Mak dia. “ehhh mak, mak, tak payahla tarik Abang macamni…”

Cik Jah tak peduli. Dibawanya Vid ke ruang tamu. Semua orang statik sahaja di tempat masing-masing. Pelik.

Vid dihempas ke atas sofa. Terduduk dia disitu. “kenapa?” selamba dia bertanya pada muka-muka yang mengelilinginya.

Aree, Rai, Jaja, Haq memeluk tubuh. Ok, dah macam conference apa je.

Vid pandang ke sebelah. Rupa-rupanya ada makhluk lain di sofa berangkai dua ni. Dilihat Nana bermuka ketat. Lengannya ditongkat pada lengan sofa dan tapak tangan mendarat di atas dahi. Dah macam muka bermasalah pulak dia ni.

“Nana ni kenapa?” Vid dengan muka selambanya bertanya pada Aree yang berdiri di tepinya.
Diam.

“kenapa ni mak?”

Cik Jah memejam mata beberapa saat. Ya Allah anakku. “Abang!!”

“iye?”

“betul ni Abang tak kenal Farhana ni?” Cik Jah melontar soalan lagi sekali.

“eh kenal. Kawan Abang la ni.” jujur. Betul lah kan? Tapi apsal muka semua orang macam tak dapat terima?

“Abang, pandang dia sekarang.” Cik Jah mengarah.

Vid menurut. Kepalanya dikalih ke kanan.

Nana dah rasa nak demam. Malu! Malu! Malu! Tak ke malu berkilo-kilo kalau kau dari kecik sampai ke besar mengejar orang yang sama? Ahhhhhhhhh!!! Malu! Mana nak tau kan? Takkan nak buat kesimpulan yang Syahid jiran masa kecik adalah Syahid si engineer kerja dekat tower KLCC? Gila. Betul-betul gila. Gila.. insane.. crazy.. insanely crazy.. eh ada ke?

“ha? tak kenal? Muka dia tak macam Farhana anak Makcik Naimah?” Cik Jah menyoal lagi.

“owwhhh.” Mulut Vid membentuk ‘o’.

Haq meraup mukanya. “Ya Allah, aku yang sakit hati tengok reaction kau Vid.”

“habistu?” Vid bertanya lagi.

“aku dah kira macam nak bersiap-sedia nak call ambulance kot-kot kau terkejut sampai tak boleh bernafas.” Aree menjawab.

“takpun paling kurang kau cakapla macam ni, ‘lahhhh yeke????? OMG!’..” Rai berkata siap buat lakonan sekali.

Vid terdiam. Terkejut, memanglah terkejut. Tapi.. “kau dramatik sangat, Rai.”

Jaja menggeleng-geleng. Betullah, dia ni memang sangat kayu.

Cik Jah sekadar senyap. Tak tahu nak komen apa tentang anak sulung dia sorang ni. “Farhana? Kamu okey ke?”

“okey, Cik. Okey.” Dia mengangguk perlahan. Dia memandang Vid sekilas. Kebetulan, mata redup itu juga memandangnya. Boleh jadi gila aku macamni! Dia bangun dari sofa tersebut sambil mengheret tangan Jaja ke tepi. “jom balik. Jom balik sebelum aku commit suicide.”

37 comments:

adikkechik said...

ahaha
suke cik jah!
nak jadi anak angkat!
=)

Rubiyanti Basri said...

Hahahhaa
kantoi....terkejut beruk masing2.
Kayu betul ler si Vid ni..xder perasaan langsung.

Alaaa..naper Ad xder. penat tunggu N3 ad n jaja.

Thanks cik cucur.

Miss Kira said...

hahahaha..
i'm melting over vid..
walaupun dia kayu..

haha..
sukinya reaksi vid..
hahaha

Kira gelak gila2 bca entry ni..
leh jd escort nk amek xam ni..
hahaha

intan_aya said...

hahahaha...

giler gempak punye situati0n...
vid plak bleh wat muke dunn0 aje...

mmg pelik ar mamat nie...

mmg bagus pun dua2 x kenal masing b4 n n0w...
fair n square...

cian tgh nana dh x tau nk letak muke kat mane...

tabik same lu cucur atap...
mmg gempak abis..

luv' said...

waaaa lawak2....haha...best gila...next entry please....heheh..gambate kudasai!!!

nunaaz said...

org lain bkn men terkejut..
tgk2 gitu je reaksi vid??hahaha
lawak la vid nih.....

papepun,thanx cik cucur...

Anonymous said...

haha..
cool la vid..
nk jdi ank murid bley..kahaka
ayat Ad x menahan..
gatal yg sweet
Lempeng~

canna said...

cik cucur...
saya suke!
saya suke!
saya suke!
dah..............
tak tau nk cakap pe lg.

eh,
tau..tau..
you brighten my days.smp boleh sengih sorg2 tgh check gigi org
thnx vry much.may Allah bless

~daLucky0ne~ said...

haha...
bgn pagi teros mngadap cid...
alahai....
da jmpe ye vid ng anak makcik naimah???
cool oh..
tengs cucur...
aku semalaman xde mood...
bce vid ni leh plak aku sengih memanjang...
haha

Bulanhijau said...

hahahaha.
Cik Jah gila cooliooooo !
nak jd anak angkat boleh tak?

Vid dear,
jgnla kayu sangat. cian kat 'Farhanaconda' tu ha.
=))

Shima Awang said...

stone betui vid nih..cian2

I ♥ U Bakery House said...

gile x leyh blah c vid 2.. hahaha..
seb bek c nana x pgsan kt c2.. hihihi

miz.nZz said...

hehehe suka ad... i love the carpet terbang....
sweet....

DianaTakyuddin said...

hahaha...lawak giler vid n nana...
tp cucuratap, rindu kt ad r...huhu

mira said...

oksigen..oksigen..x cukup udara nak bernafas... cik cucur apa ni? dramatik sgt ni...hehehheeh good girl..sakit jantung akak ni tau... smbg lagi..smbg lg.. hati dh x keruan ni.....

Pitak said...

hhahaha :D best.
wee~~

fazliana said...

waaaaa vid..
jgn laaa cenggitu..
huhuhuhu
sy0ok r cik jah uh!
uhukhuk

Anonymous said...

selama nih x suke pun bace cerita2 cam nih kat blog....but now....i've become so obsessed with this story...can't wait 4 da next n3...
- zie -

Unknown said...

waaaa....mane ad sy ni? windu sama die..ehehe..ololo..shwitnye email ada anto kt jaja! nk jgk email g2! ehehe...

ske cik jah! kepoh gile! nk jd ank angkt cik jah! *leh jd adk angkt vid!* ehehehe...

vid..kayunye anda..hahaha..cian nana..xpe2..nana...cool k? x lsh kejo org same dr kcik smpai bsr..mira pon sabo..jaja 2 ad pnye..haq kn dh ske awk..ehehe

ooh cikcucur! mau lg!! sy pon tgh d awang2 ni..beshnye cite ni!!!!!

haikadove said...

hahaa.. kalau ad ade nie mest kena laa si vid nie bagi reaction mcm tue je? hahahaa.
cool habis laaa.
tp plg suke ad pnye ayt. sweeeeeeet!! suke suke! ;D

hestyrezyuda said...

adeeeeehhh sakit dada aku vid nih

hestyrezyuda said...

adeeeh sakit jantung aku vid nih....

ifuirafu_yusuri said...

kayu gila si vid..cm ne ek dia manage perasaan dia tue?klu aku jd nana,dh lama aku pengsan..hahaha..suka ngn jaja.sbb dia dh start angau ngn AD..Cucur,suka la tima Haq borak ngn jaja,jeles mira..baru tau feeling mira..hehe

Anonymous said...

cik cucur..
terima kaseh tok entry nie..
dari xde mood tros adek mood nk gelak2..
hahahahha..
terima kaseh lagi skali =DD

keSENGALan teserlah.. said...

vid o vid..
ajarkan macam mana nk jadi cool macam awak boleh?
saya teringin la nk tgk reaksi orang di sekeliling saya kalau saya buat cool macam awak.
dorang nk baling kerusi ke tak dekat saya..

HAHAH..
ngeng.~

alaahaii...ad punye ayat romantik sgtla tak menahan..

oppsss..mira sudah jeles laaa...aiiyokk..

yassyr said...

gosh dear... u really make my day. it's sooooo funny.
waiting 4 ur next n3, all da best

aisyah said...

vid ni sure xder penyakit sakit jantung...
bole rilekkk jer dia...
kasi sekeh 1 kang br tau nk jerit..hahaha
suke sgt tgk mira da stat jeles...hehe..sape soh xnk ckp syg ayah haq ritu....
2 thumbs up cik cucur!!!!!

Unknown said...

hahaha..
farhanaconda..comey je nme..
vid leh wt kayu je??
adoi..

ajex said...

puas ati nyer...
da 1 week x de tenet kat umah...
ble bukak ade benda yg wat aku tersenyum...
tq cik cucur...

MaY_LiN said...

hahaha..
vid..vid kayu T square betul la kamu ni...
aduhai..
bikin sakit jantung..
nana malu la tu..
sis..typing error..
nokia hitan ~ nokia hitam
tutur kara ~ tutur kata

Anonymous said...

hahahaha
gila bapak lawak

best giler yg ni...
stonecold x bleh blah vid ni

R'anS said...

yarabbi~~ comelnya vid~~~ suka~~suka~~~
seyes so so so sweet~~~ Haq gegar jantung cheq~~

nursya said...

alahai vid...
blh plak dia wat muka xde perasaan...
mmg ler...
mau pasni si nana g menghilangkan diri...
malu punyer psl kan...
wakakaka...

ayok mira jeles tu...
jenuh ler si haq nk memujuk...
hahahaha...

non0t said...

haahahahahahahaaaaaaaaaaaa...
(gelak bguling2)!!syes best!!

TAN-te said...

ahahahh suke vid!!!! kayu gile!!!

aqilah said...

part 1 akak baca, mmg tak fhm..........tapi hari ni akak decide baca balik and hasilnya........mmg bagus!!!!!!!besst!!!!!!!kepala giler2!!!!

Farah Shamsudin said...

alahai cik jah,,
smpai bergegar rumah Aree dibuat nya..HAHA

adoi, Vid..Vid,,
asal lah kayu sgt,,
cian kt Nana..
:)

Post a Comment

 
Blog Template by Delicious Design Studio