♡assalamualaikum

currently updating First.

Monday, May 17, 2010

ADVIDHAQ [28]

“elok-elokla pegang kotak tu. Tergolek nanti.” Haq memandang Mira disebelah yang sedang memegang kotak besar berisi cupcakes.

“elok-elokla ni.” Mira mengerutkan kening. Pintu kereta ditutup dengan sebelah tangan. “hadiah awak dah beli ke?”

Pap! Haq menepuk dahinya. “Allah! Lupa!”

Mira menggeleng-geleng. “kan dah ingatkan dah kelmarin..”

“aduh..” Haq menekan-nekan atas topi besbol nya. “semalam pergi site..lepastu lupa! Kalau cupcake awak tu wakil saya punya hadiah sekali tak boleh ke?”

“nanti mesti kawan awak kata awak kedekut. Ini birthday first anak dia tau.” Mira sekadar memesan 30 biji cupcake itu di kedai bakery bila Haq ajak dia pergi birthday party anak kawan dia sejak minggu lepas.

Haq menukar gear. Handbreak diturunkan. “apa nak bagi eh…” dia memikir-mikir. Dalam kereta aku ni ada apa? Tiba-tiba dia tarik sengih. “ha! tak payah belilah..”

“awak nak bagi apa?”

“adelah.”

******

Nana terkocoh-kocoh menyarung kasut sementara tangan kanan memegang Tupperware. “cepatla Ja! Ish macam mana boleh lupa ni!”

“isk sabar!” Jaja pula baru menyarung stoking sebelah. Terhenjut-henjut dia bergerak ke pintu.

“kunci pintu cepat.” Bila Vid hantar mesej ajak dia pergi birthday party, laju je jari reply ‘ok’. Tapi bila dah sampai harinya, terbabas buat taik mata!

Jaja mengambil kunci pintu dari dinding. Cekap dia memulas anak kunci ke dalam lubangnya. “done!” Lidah kasut Conversenya ditarik-tarik.

Nana berlari ke arah tangga. Agak-agak aku nak melungsur ikut pemegang tangga ni senonoh tak? Isk.

Jaja mengepin tudung pada bahunya. Gila tak menyempat! Dua-dua bajet hari cuti kan, bangun nak time-time matahari tegak atas kepala jek.

Pak! Serentak pintu depan dan pintu belakang Camry putih itu dibuka. “sorry Vid!” dah macam budak tadika dah cakap sorry serentak ni.

Vid cuma tarik sengih. Tangannya direhatkan atas stering. “dah? Ada benda tingal?”

Nana menggeleng.

“kita gerak eh? oh by the way, good to see you today.”

Beberapa saat, handphone di dalam handbag Nana berbunyi menandakan mesej masuk. Jaja?

Dia boleh tunggu kita sejam dan masih cool- 10 markah
Dia cakap good to see you today- 90 markah
Total – 100%. Aku cadangkan kau pergi masuk meminang dia sekarang.


Nana melipat tengkuknya memandang bahagian penumpang belakang. GI-LA. bibirnya digerakkan tanpa suara.

Jaja tergelak. Cepat-cepat dia menekup mulut bila tersedar yang perbualan ini hanya untuk 2 daripada 3 orang manusia dalam kereta ni.

“saya nak singgah Jusco. Tak beli hadiah lagi.” Vid berkata perlahan.

Nana berpaling ke sebelah. Dia melihat rambut Vid yang menyentuh dahi dan atas telinga, jatuh kepada cermin mata half-frame coklat gelap, kemudian melarat pada button baseball t-shirt berwarna cinnamon. Oh. Oh.

“Na?” Vid menegur bila soalannya tak dilayan.

Jaja yang duduk dibelakang rasa nak memanjangkan tangan menghentak dahi Nana ke dashboard. Hoi tak reti nak cover la budak nih!

“ala tak kisah je. Kan awak yang bawak kereta.” Nana menyengih. Dang!! Berpijaklah di atas bumi yang nyata, Nana.

*****

“ni?” Vid menunjukkan set kereta Tamiya.

“budak setahun tak pandai pasang-pasang benda ni lagi la.” Nana menjawab.

“ni?” replika bola ragbi sebesar tapak tangan diangkat.

“perempuan tak main ragbi. Belilah set masak-masak!”

Vid geleng. “bersepah.”

Nana mengangkat patung Elmo yang boleh bercakap. “ni!”

“macam Chucky.”

“apa pulak macam Chucky-nya! Takdelah! ni ha, boleh joget-joget lagi benda ni. Macam seronok hape. Boleh buat kawan jugak benda ni. Lagipun ni mainan Sesame Street, mesti tahan lama. Lepastu benda ni besar, takde komponen kecik-kecik, budak tak masuk kot mulut. Lepastu kalau sepah kat lantai, benda ni besar.. takkan tersepak punya. Pastu kan dia banyak bulu-bulu ni.. takdelah kalau jatuh kat tangan ke, kat kaki ke terus lebam. Buat jadi bolster time nak tidur pun boleh jugak. Plus bonus, Elmo comel, semua orang kenal Elmo. Boleh buat hiasan rumah. Tapi taktaula saya kalau awak tak pernah tengok Sesame Street.”

Hahahahahaha! Jaja tergelak kuat di belakang mereka berdua.

Vid dan Nana memandang Jaja serentak.

“errr.. takde apa. Takde apa.” Jaja menggerakkan tapak tangannya ke kiri dan ke kanan. Rolling on floor laughing aku dibuatnya. Tengok muka Vid kena ambush dengan Nana tadi, macam budak taktau dia buat silap apa pastu kena bebel dengan opah. Terpinga-pinga. Dol, kelakarlah.

“ok.” Vid terus mengambil patung Elmo itu dari atas rak dan bergerak ke kaunter bayaran. Lepas bayar dia terus pergi ke kaunter untuk membalut hadiah. Rasa jari macam cramp sekejap bila nak tulis kad untuk dilekat atas kotak hadiah. Apa ke dia nama penuh anak Aree ni?

Nana dan Jaja masih setia menemani disebelah.

Vid mengeluarkan handphone dari dalam poket. “Haq, pekedia nama anak Aree ni?” Vid terus bertanya bila talian disambungkan.

“ha-ha. Kelakarnya soalan. Aku pun taktau la.” Haq gelak berdekah-dekah.

“rasa-rasa Ad tau tak? Dia terbang ke?”

“entah katil dia tak kemas maknanya dia kat Subang la kot. Kau macam harap je dia nak ingat. Pergila tanya Rai.”

“nanti Rai kecoh.”

“ha tanya la mak dia sendiri.”

Vid mematikan talian. Dia mendail nombor Aree pula. “Aree, anak kau nama penuh apa?”

“eeeeeeeeeeeehhhhhhhhhhhhhh teruknya kauuuuuuuuuuuuu!!!!!! Takde perasaan betul tanya aku macamtuuuuuuu!!!!!!”

Vid berkerut kening. Lah, tak boleh ke?

****

Rumah Aree dah meriah dengan manusia apabila Vid, Nana dan Jaja sampai.

“ingatkan sesat.”Haq mengejek.

“pergi singgah beli ni ha.” Vid menunjukkan kotak berbalut dengan kertas berwarna pink ditangan.

“oh, girlish-nya?” Haq menegur warna pembalut hadiah itu.

“diorang tu.” Vid menunjuk Nana dan Jaja di satu sudut.

Vid bersalam pula dengan tetamu lelaki yang lain. Ada muka yang tak dikenali, tapi ada juga muka yang dah lama tak jumpa macam Luth.

“abang kau dah ada baby?” Vid bertanya pada Haq bila ternampak Luth yang sibuk mendukung bayi ber-skirt kuning air.

“kau ni memang la tak bermasyarakat. Aku dah 7 bulan jadi ‘ayah Haq’ kot. Comel tak anak buah aku? Hasya.”

“oh.” Vid mengeluarkan nada tak berperasaannya. “aku nak pergi bagi hadiah la. Tadi Aree dah mengamuk aku tak ingat nama penuh anak dia.”

“Adni binti Adzrel Iskandar.” Selamba Haq menjawab.

“tadi kata taktau?”

“aku baru nampak tadi tengok nama dia atas kek. Haha.”

*****

Rai dan Aree berdiri tegak di satu sudut. Khusyuk mereka merenung sesuatu.

“itu ke? betul ke?” Aree bertanya.

Rai menjongket bahu. “entah. Taktau. Tu orang bawah aku tu.” matanya masih tak melepaskan apa yang dilihat dihadapan mata dari tadi.

Aree tarik sengih. “kalau ye ok jugak kan?”

Senyap. Mereka berdua leka memerhatikan Mira yang dari tadi mengagah-agah Hasya di atas permaidani.

“aku taktaula dia tu..nampak macam baik.. tapi..” Rai tak menghabiskan ayatnya. Kalau baik kenapa nak curik idea magazine orang lain?

“apa dia ni? gossip eh?” Nisrin tiba-tiba mencelah dengan piring buah ditangan. Mengintai apetah diorang ni.

Aree menarik lengan Nisrin. “tengok tu, Nisrin.”

“anak Nisrin lah. Kenapa?” muka tak faham.

Rai menarik nafas. “perempuan tu. Haq bawak dia datang.”

Oh.. Nisrin menyumbat oren Sunkist ke mulut. “my sister-in-law ke tu kiranya?”

Rai dan Aree dua-dua menjongket bahu tanda tak tahu. Haq tu, bukan dia nak cerita! Bikin saspen je.

******

Mira tergelak-gelak mengagah bayi dihadapannya. Comel. Semua orang kerumun birthday girl, biar dia je yang kerumun baby sorang ni.

“satu-satu, saya sayang Allah. Dua-dua, saya sayang Rasul. Tiga-tiga, sayang ibu ayah. Satu dua tiga, sayang semuanya…” Mira melagukan lagu itu dengan suara ceria.

Hasya tergelak-gelak suka.

“kalau empat-empat sayang siapa?” satu suara tiba-tiba mencelah. Haq selamba mengangkat Hasya dari atas permaidani.

“err..entah.” Mira menjawab.

“sayang ayah Haq la kan? Kan?” Haq seakan-akan bercakap dengan Hasya dalam dukungannya. Padahal nak pancing orang kat sebelah ni ha.

Mira mencebik. “ye sangat la tu.”

36 comments:

Anonymous said...

yeee...tq cucur....

MaY_LiN said...

hahaha..
kemain gosip ya..
alololo..nisrin..
lame xnmpak..
baru casting ke??
haq..haq..
kemain nak jadi romeo ye kamu ni..

Bulanhijau said...

wahhhhhhhhhhh
haq dah start 'ayat' mira la !
=)

Anonymous said...

so....sweeeettttttttt....

NoRzIAnA said...

wahh...jadi org 1st comment..
best3 smbungn nie, ader kaitan ngn citer bidadara la plk ek..
Haq tu adik luth rupernyer...hehe..
sweet giler citer nie..lurve it

Rubiyanti Basri said...

Mana Ad..lama nak tunggu n3 Ad. rindu kat Ad n Jaja.

thanks cik cucur for the n3.

Aly said...

hihi cumel jek diorg sume tu ^_^

intan_aya said...

ala...nape ad xde....
cian kat jaja...

lucu ar vid bleh tanye s0alan mcm 2 kat aree...
mmg free ae kene lecture...

X0X0?? n0o0o0o way!!! said...

salam..boleh x klu ckp nk lagi n3 advidhaq nie??rse cm x cukup jer bce n3 nie..msti hadiah haq tu nk lamar mira dpn smua kot..huhu i hope so..
waa vid sweet nyer ngn nana tu..hikhik

Pitak said...

hahaha :D wat aku senyum je

aisyah said...

hamboi haqqqq...
gatai...hahahaha...

fisha said...

ad n jaja please

~daLucky0ne~ said...

tengs cucur...
big hug 4 u...
~ngeee

Anonymous said...

sikitnyer cucur..nk lg..penat tunggu.. :(

Miss Kira said...

arghhhh!!
suka gila dgn vid..
hehehe

cucuratap..Kira nak vid leh x??

hehehe
i can't stop smiling XDXD

aFaiSh said...

sweet
kelakar gaban!
TAK PUASSSS!!!

srikandi said...

cik cucur, mane Ad?
Katil pun xkemas ek Ad....
Ja, tunggu Ad eh..x sat dia mai..

fazliana said...

haahhaa
'ayah haq',,
nak scene jaja ngn
ad...hehhe cm tgk
drama laa plak =)

Dandelions said...

heeee, this entry do ease my craving. tima kasih berjuta2 lemon cik cucur *Happy*

hikari said...

terasa cam nak ikut rombongan nana pegi meminang vid..bley tak..?

I ♥ U Bakery House said...

comel3... senyum lebar jek tyme bce n3 ni.. :D

Anonymous said...

haaaaaaaa...
pnt tggu...
bestttttt...i loikeee...ngee..

nursya said...

hahaha...
lawakz ar si vid ngn si jaja tuh...
da nmpk da ader gaya hubby and wife tu...
hik hik hik...

thanks 4 n3...

nak lg..nk lg...
(sambil angkat bendera)
hahahaha..

DianaTakyuddin said...

yeah!!! happy giler ade n3 bru...hihi

mira said...

sama la ....x puas la pendek sgt....x sabo nak nunggu next epi ni...boleh kan cik cucur??

niEna haiLani said...

tolong la jgn comel sangat.... xlarat nak senyum n sengih... drg sgt comel...
nak ad ley x?

Unknown said...

arghhhhhh!! rse nk jerit gile skg ni sbb dorg sgt2 swit!! ske vid! dh jd aa prasaan...thnx 2 nana! ehehe..mane ad sy ni? x de plak dlm n3 ni..ehehe..btw..kalu sume ada..*advidhaq* sy lg suke..sbb sume dh ada 2..nisrin n luth pon ada..mse ni hasya kcik lg eh? wa...knape sy sengih x leh stop ni??? ades! mau lg! n mau yg pnjg2 lg..ehehe..thnx cik cucur! *big smile!*

keSENGALan teserlah.. said...

aku tanak hasben jadi pilot..
asyik terbang je..
*waaaa..boleh gtu??hhahaha*

nk ad..sian jaja tade partner..
wat la ad dtg b4 dye fly...huhuhu..

vid nieh mmg tade perasaan laa..sian aree.HAHA...
mana parents vid nie??kott la dorang boleh kasi taw yg nana tuh anaconda tuh..hihih..

lorrhh..tak hbs lagi ke kes rai n mira nie..habeskan la cpt..sian mira taw..naseb ade haq..hihih..

_chenta^ainie_ said...

sgt besh...sgt suweet...sgt comel...

wawawa~~~ ulang banyak kali bace advidhaq ni xrugi...

karya cik cucur wat saya hepi... tenkiu

nunaaz said...

lwk la vid nih
bleh plak dia tye aree nme ank aree ape..hahahaha~
nanti mak vid jumpe nana ek..?

Anonymous said...

aaaa
teringat kat hasya ngn uncle lut
hihi

terime kasih ye!~

Anonymous said...

best2...tp pendek sangat ar...x sabar nk tngu next entry...huhu

Anonymous said...

wah ak nk haq jer..
suke die sakat mira..

Anonymous said...

camne la gayanye bila mak vid jumpe nana nnti...
adeh...x sabar nk tau..

nyway, thanx cucuratap~



:D

Farah Shamsudin said...

auw..haha,,
Haq comey..nak pancing Mira lak,
Vid x bley blah, bley tnya gitu jerk kat Aree..HAHA
best sgt..sgt..sgt..sgt!!! HAHA

mira said...

cik cucur....agak2 hr ni ada x ntri br? senyum smlm pun x hbs lagi ni....heheh

Post a Comment

 
Blog Template by Delicious Design Studio