♡assalamualaikum

currently updating First.

Monday, May 10, 2010

ADVIDHAQ [27]

Vid keluar dari pejabatnya di tower two untuk keluar makan tengahari. Teringat semalam Haq ada cakap, Aree ajak pergi rumah dia. Celebrate birthday Adni. Aree ni nak jugak Cik Jah tu datang. Vid mengeluarkan Samsung dari dalam poket.

“Assalamualaikum mak. Abang ni.”

“waalaikumsalam. Ye mak tau la ni abang. Dah nombor abang yang keluar. Abang ni kerja dekat kapal minyak ke, syarikat minyak ni abang? Kenapa dah lama tak jumpa mak? Asik-asik telefon. Telefon tak sama dengan jumpa depan mata tau abang.” Dah mula dah Cik Jah ni bersyarah.

Vid tarik sengih. “ok la tu dari orang lain tu, telefon pun tak.”

“abang sihat ke abang?”

“Alhamdulillah sihat mak.” Kan ke macam terbalik? Sepatutnya dia tanya khabar orang tua dulu, tapi kalau dengan Cik Jah ni memang akan jadi macam ni setiap kali call. Dia akan bertanya tanpa sempat kita nak mencelah.

“Syuhada dengan Syafiqah balik sini hujung minggu haritu. Kata diorang, abang dah lupa adik-adik.”

Vid tergelak. Pandai-pandai je.

“bila mak cakap, gelak. Mak tegur, senyum. Mak membebel pun, ketawa. Mak nak dengar suara abang bercakap susah betul.”

“mak rindu suara abang ye?”

“yela suara abang tu kan mahal.”

Vid tergelak lagi. Nada macam merajuk je Cik Jah? “nanti abang pergila jumpa anak-anak perempuan kesayangan mak tu. Baru dua minggu lepas rasanya abang bawak diorang pergi makan. Pandai-pandai je report dekat mak.”

“ha ni mak nak kasitau nih!” excitednya Cik Jah boleh dengar satu Banting. “anak Makcik Naimah ada dekat KL tau sekarang.”

Vid mengerutkan dahi. “Makcik Naimah mana?”

“alah! Jiran kita dulu-dulu tu. Rupa-rupanya dia pindah dekat Kepala Batas. Anak perempuan dia, Farhana tu katanya dah kerja dekat KL. Pandai anak dia, lulusan luar negara tau. Mesti kerja bagus-bagus.”

Vid senyum lagi. Mak ni la, kalau interview orang, segala kerja kat mana, lulusan apa, semua nak tanya.

“mak saja lah bagitau kot-kot abang ada terserempak ke…”

Vid menggeleng. “abang mana kenal muka dia mak. Kalau terserempak pun tak perasan agaknya.”

“lah iye ke? Syafiqah kenal. Tanya la adik abang tu.”

Vid sengih. Memang la dulu adik dia ada tunjuk gambar Farhanaconda tu dalam handphone, tapi kalau kamera 1.8 mega pixel apa yang nampak? “yang mak ni yeye kenapa? Abang tak cakap pun abang nak pergi jumpa dia.”

“sebab….” Cik Jah tersengih seorang diri mengadap dinding rumah. “naluri keibuan mak berkata, abang dengan Farhana tu macam…”

“aaaa. Dah-dah. Mak ni….”

“mak tak cakap habis lagilah, abang.”

Vid mencebik. Alah tau sangat mak nak cakap apa. Dia boleh habiskan ayat tu sendiri. “sebenarnya, abang telefon mak ni sebab Aree ajak pergi birthday anak dia weekend ni.”

“lah ye ke? dekat mana?”

“rumah dia. Mak nak pergi sendiri dengan ayah ke, nak abang ambik?”

Cik Jah membiarkan soalan itu berlalu. “abang, kalau mak bagi nombor telefon Farhana, abang nak datang dengan dia tak?”

“eh mak ni!”

“mak tak faham la abang ni. Rasa-rasa mak ada dua je anak dara, tapi sekarang terasa ada tiga orang pulak.”

“mak, abang ni lelaki sejati lagi mak. Takde terjejas mana-mana pun.”

Cik Jah sengih panjang. Alah, dia saja mengusik. “ni nasib ayah abang keluar, kalau tak mesti dia pun membebel panjang kat abang sebab lama tak balik.” Cik Jah mengungkit kembali topik awal-awal tadi.

Vid buat muka. Dengan ayahnya si pensyarah pencen tu nanti lagila panas telinga. “ok lah mak. Abang nak pergi makan tengahari ni.”

“kalau dah kahwin kan best ada orang tolong masak, tolong hidang..”

“mak….” Mencerun nada Vid mendengar ayat itu.

“yelah. Yelah. Nanti mak datang dengan ayah la. Agak-agak lepas zuhur ke, mak bertolak la. assalamualaikum.”

“waalaikumsalam.”

*****

“awat hang takmau balik sini Na? hang takdak cuti ka?” Makcik Naimah membebel dengan nada tak puas hati.

Nana mengadap hidangan makan tengaharinya dengan muka cemberut. Soalan ni yang malas nak layan ni. “Penang tu bukan sekangkang kegha mak..”

“hang gheja pa sebenaqnya kat sana Nana?”

Nana menggaru kepala tak gatal. Yee mee digulung-gulung diatas hot plate. Taktau nak jawab apa. Kalau jawab kerja pembantu jualan dekat Vincci karang, sah-sah hidup dia tak aman lepasni. Mesti mak desak-desak suruh dia pergi carik kerja lain. “gheja la..”

“tu ja jawapan hang. Kalau suruh cakap menda lain, amboi mulut laju bukan main dok bercakap. Tanya pasai gheja ja, mulala terkemut-kemut.”

Eeh mak ni.. garang semacam la. “Nana bukan gheja tak baguih..”

“bertaun-taun hang dok ulang alik pi mai pi mai MSU-Malaysia,kalau tak gheja baguih mak tatau nak habaq pa dah.”

“mak simpan ja dalam kepala. Buang tenaga mak tau dak cakap banyak-banyak ni.”

“Cik Jah pesan, ada masa satgi pi la jenguk dia.”

“InsyaAllah..”

“assalamualaikum.hang jaga diri Na.”

“ya mak. insyaAllah. Waalaikumsalam.”

Nana memandang handphone mati ditangan. Eei. Sikit lagi nak kantoi. Taktau la kerja gila tak gila mintak kerja dekat KLCC ni sebab Mohd Syahid tu. eeei.. pening kepala aku.

“Nana. kan?” seorang lelaki berdiri berdekatan mejanya.

Nana mengangkat muka dari hot plate. Owkeyy.. adakah jodoh kita bertemu disini? “Vid.”

“sorang?”

“aah.”

Vid mengangguk. Oh takpelah macam tu, dia saja menegur je pun.

“lunch?” Nana bertanya.

“aah.”Vid serba tak kena. Sejak dia tahu yang Nana ada hati kat dia, dia rasa semacam.

Nana diam sahaja. Sebenarnya, dia tak habis fikir lagi pasal pertanyaan maknya sebentar tadi.

“having problem?”

Nana memandang Vid yang masih berdiri. Ah~ kenapa buat gaya gentleman itu pada masa yang tak kena? “nothing.”

Vid terus menarik kerusi dihadapannya. “taknak cakap?”

Betulla kata Haq. Vid ni boleh bukak kaunter pertolongan. Takpun, tulis je kat dahi, sesiapa nak pertolongan sila daftar diri di sini. “not a great idea.”

“even for my ears?”

“you should eat something.”

“you should tell me something.”

Nana membesarkan mata. “Yee mee? Teppanyaki? Nasi campur?”

“you.”

“hah!??”

Err. “I mean, your story.”

“emmm..” Nana mengetap bibir. Kepalanya diteleng ke kiri, kemudian ke kanan. “aaaaaaa…”

“emmm aaaaaaa” Vid mengajuk.

“errrrrr…” Nana menunduk. Takkan la nak cakap ‘mak saya taktau saya kerja apa kat KL ni. saya serba salah’.

“ada orang sakitkan hati awak ke?”

Nana terdiam. Apeke jauh perginya?

Vid tarik muka serius bila Nana diam sahaja. “eh seriously someone hurts you?”

“eh.” Nana menggeleng-geleng. “tak. Takde. Takde.” Nana mengelap mulutnya. “saya masuk kerja dululah.”

“Na?”

“em?”

“kita keluar?”

Adakah…adakah… adakah Mohd Syahid baru ajak aku pergi date? A date? Dengan Vid?

“boleh?” Vid menebalkan muka. Kot-kot la kena reject, memang aku tanam kepala dalam tanah.


“boleh…. Kot?”

Vid senyap merenung meja. kemudian kepalanya diangkat perlahan memandang Nana tak lepas. “entah kenapa…. Saya rasa macam dah kenal awak lama.”

Nana senyum. “something goes wrong here. Awak cakap banyak harini.”

“Na? nombor phone?”

Nana menunjukkan riak tak percaya. Seriously eh? Vid dah terminum air jampi kemende ni?

******

Nana masih terbaring disofa. Habis kemek tudung yang dipakai baru kejap tadi.

Jaja membetulkan kaca matanya. “Na?”

“hmm.”

“macam ni je gaya kau?”

“macam ni apanya…” malas.

“eh Nana! kau nak pergi keluar dengan Vid ni tau! Akhirnya! Finally!”

“tau…” dia mengiring ke kanan.

“yang kau serupa takde perasaan ni kenapa?” Jaja bertanya pelik. Dulu kemain nampak Vid pakai baju apa pun excited melampau. Macam nak retak dinding dok bercerita.

“mak aku….”

“kenapa dengan mak kau?”

“aku tak sedap hati la…. nanti-nanti mesti nak kene bagitau jugak aku kerja apa..”

“aku dah kata dah suruh carik kerja lain kau yang taknak..”

“agak-agak tempat kau nak pakai orang tak?”

“gila! mana pulak nak sumbat orang biotech kat GAYA tu?”Jaja menjegilkan mata. Agak-agak la sikit permintaan tu.

Handphone diatas meja makan berdering. Jaja yang dari tadi mengadap laptop dimeja makan menjeling handphone yang berkedip-kedip itu. “Na, telefon kau ni. Vid kot.”

Nana masih kaku tak bergerak dari sofa. Malasnya nak gerakkkkkkkkkkkkkk~

Jaja mencapai handphone itu dengan perasaan geram. Ugh! “waalaikumsalam. Jaja ni. hmm. Ok. ok. kejap lagi dia turun.” Pap! Handphone itu di-slide kebawah. “Nana!”

Nana bangun dari sofa dengan gaya terpaksa. “mak… mak…mak..” dia merengek kecil.

Jaja melangkah merapati Nana. Belakang t-shirt Nana ditarik-tarik. Muncung tudung rakannya dibetul-betulkan. Pipi Nana ditepuk-tepuk. “dah sudah. pergi-pergi. Shooh. Shooh. Pukul 8.45 dah. Makan malam lambat-lambat nanti gemuk.”

“aku tak sedap hati la…” Nana merengek lagi. “mak aku….”

“esok-esok la kau carik kerja. Sekarang pergi makan dulu.”Jaja menghulurkan handphone Nana ditangannya. “makan nanti jangan tak ingat baca doa pulak tau.”

“kau ganti aku tak boleh ke?” Nana mengedip-kedipkan matanya.

“shooooh!” Jaja menolak bahu Nana ke pintu. “bye bye. Assalamualaikum. Take care.” Cepat-cepat Jaja menutup pintu rumahnya.

“Jaja! Ja! Jahat!” Nana seakan-akan bercakap dengan pintu. Isk.

*****

Vid mengetuk-ngetuk stering didalam kereta. Sekejap-sekejap dia menyinsing lengan long sleeve t-shirtnya yang melurut kebawah. Kepala otaknya melayang sementara menunggu Nana turun.

Aku ni.. nak kata heartless, takdelah. Cuma macam apa yang Ad cakap, aku ni tak reti bagi reaksi dekat muka. Mungkin, kawalan perasaan aku terlebih. Kadang-kadang, terasa bangang juga. Apahal la aku ni kayu sangat?

Senang jadi macam Haq dan Ad. Jumpa orang yang disukai, balik rumah, boleh cerita dengan member. ‘aku sangkut dengan minah ni-nak buat bini-blablablabla’. Bukan macam dia, entah apa yang dia rasa dalam hati pun dia tak pernah nak sure. Macam mana nak bagitau kat orang sedangkan diri sendiri pun tak tahu?

Dan dia pun tak pandai nak main trick-trick perempuan ni. Tak pandai nak manis-manis, nak lembut lidah. Tak pandai nak bergelak ketawa, full sense of humor. Tak pandai nak kasi pandangan mata redup bagi perempuan cair. Lagikan nak buat surprise-surprise.

Tak apa ke kalau ikut cara sendiri?

Dan ketika itu juga Nana mengetuk cermin keretanya. Jari pantas membuka lock kereta membenarkan Nana masuk ke dalam.

Vid masih tak menggerakkan gear. Dibiarkan kereta itu pegun disitu sebentar.

“kenapa?” Nana bertanya. Risau. Lain macam je?

“Na.” Vid menarik nafas. Ok, takde mukadimah. Tak pandai. Jalan ajela, Vid. “here.” Setangkai bunga lily putih bertangkai hijau panjang disuakan pada Nana.

Oh.

“happy belated birthday.” Belated untuk nak dekat sebulan lepas still ‘belated’ kan?

Nana memandang riak muka Vid yang tenang tak berkocak itu. Sungguh, his calmness torture my eyes, my voice cord, my heart…. and going deeper, my soul.






*msu- michigan state university

42 comments:

Anonymous said...

sweet. bgs vid! dah semakin maju =)tenks cik cucur!

nana_hamid said...

wa..bes nyer jd owg 1st comment..hehe..sweet la vid ni..xsangka no upa2 nya owg dekat ja depa 2 ni..huahaha..2 thumb up 4 u mz cucur..xpenah lekang senyum n tekekeh sowang2 dpn kmptr ni..

aira said...

ohh laa laa~~~ vid make a move..

Miss Kira said...

hehehe...
rindu la ngan advidhaq... =)

vid cute sgt2..
tq ya cik cucuratap sbb post entry bru..

XD
i gave u a BIG grin... :)))

Pitak said...

typing error. vid, be mine? haha :D

Pitak said...

gila ahh! vid, by mine? :D

Anonymous said...

sngat suka vid n nananak jadi nana la......................<3 vid...........

Anonymous said...

akhirnyer vid,hahaha...

~ZYX~ said...

vid da wat move..good job vid..teruskn m'ayat nana..heheh..tq mz cucur..

TAN-te said...

alahai..... vid... sweetnye care die walau pun stone je....
vid dah bwat operasi...

Anonymous said...

lame tggu..akhirnye ade jgk...heeeeee~

aisyah said...

omg!!!!vid romantic nyerrrrrrrrrrrrr.....
cair i.....

tzaraz said...

aku suka..suka..
nana ngan vid..hehe

nursya said...

wah...'
mcm x caya vid wat 1st move...
cayala...
go go vid..
cayok!cayok!
hehehe...

keSENGALan teserlah.. said...

whoaaaaa..

ttbe macam syg vid..
haha..
tape2 ad..
hatiku ttp padamu..ceewwaaahh..

MaY_LiN said...

baguih la tu..
mak nye nak kenen2..

Unknown said...

waaaaaaaa...mmg dh sah2 dorg ni berjodoh..mak sme mak dh knal..hah! dorg je x tau lg..agk2 reveal time kt umah aree kot..shukernye sy! vid dh makin maju! nana..jgn la spoil de mood..plezz....

cik cucur..mau lg..ari2 kot sy bke blog tgk ada x advihaq..ni demam2 pon leh lg on9 tgk advihaq ada x..nsb bek ada..kalu x..frust lg la sy..huhuhu..*waiting 4 new n3*

Bulanhijau said...

la vidaaaaaaaaaaaaaaaaaa

Vid sweet!
mcm ice cream vanilla
;)

DianaTakyuddin said...

suker nyer....sweet sgt vid...

i-R-a eddie said...

alahai vid~~
nice try..
anyway,sweet jugak! :):):)

aFaiSh said...

siyes!! TAK PUAS!!~~~~

Nisa said...

penat tunggu..
akhirnya..
muwahahaha

Anonymous said...

thanks

i love u vid...forever

aira said...

cik cucur..sy mcm agak teruja dgn poster advidhaq..nk copy wat profile pic kt my fb bleh? hee =D

IniCikGadis said...

maafkan aku ad..tetiba terjatuh cinta kat Vid plak..sweetttnya vid.. =)

intan_aya said...

yeah...vid hav make a m0ve...
go vid...

kaka cucur mmg best sgt n3 nie...

baru nk feelin' dh abis...
h0pe nex n3 kuar cpt....
really h0p2 4 dad..

c0ngrates kak cucur..

srikandi said...

good move vid tp keras sangat lah...heheh
takkan malu ngan Nana ko.
Nasib bek dapat bunga kan nana...
"Na, here"...setangkai bunga lily putih bertangkai hijau panjang disuakan pada Nana.

note: senyum sampai telinga aku bace entry nih!

Anonymous said...

wah~ vid ke nie? btol ke ?
mcm org lain dah niee..
hahahaa ;p

-haikadove-

fazliana said...

hahahha
vid daaa x
heartless lg..
^_^

Anonymous said...

omg, dah rasa gle, tp tambah2 gle lg ni kt advidhaq. camana ni, buat panjang2 lagi yerk. jgn hbs cepat sgt. x bermakna hidup ni kan tanpa advidhaq

khasyikelvin_ said...

haih,
susah kalau bertemu lelaki yang tenang begitu.
buat org tergoda,
buat org rasa sakit hati segala.
suka entry kali neh, cucur2~

:)

akirah said...

im falling in luv wif iceberg la pulakkkk\o/
huhuhu..

haikadove said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

tiba2 sy rasa tersayang vid lak..tp ad nk ltk mana..haha...nk lg..yea2...dah lama tunggu
aneeyza_y

manggis said...

da agak da yg na tu farhanaconda..
lala.
hahaha.sgt suke.
especially ble cik jah kate "ak ni mcm ade 3 anak dara"
ahaha . itu mmg da gelak golek...
best2

mira said...

nk lagi....nk lg...dan lg...dan lg...
senyum sorg2 ni.

atiQah said...

jatuh...jatuh...jatuh lagiii....
kali ni kat vid plak....

adoiii...sweet..sweet.:)
mau lg..lg dan lg...

cik cucur..klu anda bole publish karya anda..sy amat berbesar hati utk menghabiskan duit sy utk membelinya~~

jatuh chenta ngan advidhaq~

MM said...

cucur kali neh mmg sodappppp!!!

Anonymous said...

wahhhhh.... vid dah buat homework ye? risik kat sapa birthday nana? berdaya saing dan berdaya maju nampaknya. Bagusss Vid, terbukti Cik Jah ada 2 'JE' anak dara :D

aNYsa said...

gila masyuk... nak agi!!!!

Anonymous said...

suke vid!
nana plak cam manje2 gtu!
nak vid nak vid

Anonymous said...

adush..nana n vid cam terkena ngn diri sendiri plak...huuuuuuuuu

Post a Comment

 
Blog Template by Delicious Design Studio