♡assalamualaikum

currently updating First.

Wednesday, May 5, 2010

ADVIDHAQ [26]

Jaja dah berpeluh-peluh di pintu. Tangan meggelatar dahsyat sampai satu anak kunci pun tak boleh nak dipulas.

Pak! Pintu terbukak dari dalam. Nana terjengul dengan tshirt lengan pendek dan seluar track. “kenapa kau ni?” Nana bertanya ingin tahu.

Jaja menggeleng dan terus masuk kedalam rumah. Bahu Nana pun dia langgar je.

Nana terpinga-pinga ditinggalkan dihadapan pintu. Apsal budak nih?

Bum! kedengaran pintu bilik Jaja dihempas kuat. Nana bergerak ke pintu bilik Jaja. “Ja, nanti lepas kau asar keluar tau! Aku beli pisang goreng dengan segala keledek goreng ni! Ja! Dengar tak!”

“yeye. Dengar. Dengar. Lagi sejam aku keluar.” Jaja menjerit dari dalam bilik.

Sejam? Nana bercekak pinggang. “kau buat apa sejam?”

“takde apa! Nanti aku keluar! Kau makan la dulu!”

Nana menjongket bahu. Sukahatilah.

Jaja membuka lipatan laptopnya. Tak sempat dah nak bukak tudung nak salin baju ke hape. Dia menunggu komputer itu loading. Apahal lama sangat pulak ni. isk! Skrin windows terpapar untuk memasukkan password. 2 kali Jaja memasukkkan passwordnya. Jari dah bergerak tak betul. Terketar-ketar macam orang kena Parkinson. Dia connect talian internet. Yahoo! Mail di-log in.

Agak-agak ada lagi ke email tu dalam trash? Dia tak ingat bila tarikh dia delete email-email si pujangga kelas sastera itu.

Ha! nasib yang last ni masih ada dalam peti trash.

Lalu angin tak terbang
Lalu awan tak tersekat
Lalu laut tak tenggelam
Lalu banjaran tak jatuh
Balik-balik, awak jugak saya carik.


Angin.. awan.. laut… banjaran…. Ya Tuhan.

Jaja memegang dahinya. Matanya dipejam sebentar. ‘Adha’. Hatinya berbisik.

Allahuakbar. Allah maha besar. Depan mata je, Adha. Tanpa sedar dia menarik senyum. Entah kenapa bibirnya meleret begitu. Dia tak pasti.

*****

Vid duduk tegak diatas sofa. Rancangan apa yang ditayangkan di tv didepannya dia tak ambik kisah. Hati dah tak sabar nak berhadapan dengan Haq. Mananya Haq ni. Lepas hantar Nana tadi, terus dia menuju ke rumah budak dua orang ni tapi satu batang hidung pun dia tak nampak. Last-last dia melepak buat macam rumah sendiri. Haq ni pergi bawak anak orang berjalan takkan dah lewat petang gini taknak balik? Ad ni pulak rasanya dah 4 hari takdek takkan terbang sampai seminggu?

“Haq mana kau!!!” Ad terus merempuh masuk bila tengok pintu tak berkunci.

Vid tenang sahaja melihatnya dari sofa. “dia tak balik lagi.”

Ad membuka kasut kulitnya. “ey mamat ni. aku rasa macam nak bakar hidup-hidup je!” Ad masuk dengan perasaan geram.

“adeke dia main pass-pass anak orang suruh aku hantar? Dahla aku gila penat nyawa pun macam tinggal separuh je tadi!” Ad terus merebahkan dirinya diatas lantai berhadapan tv.

“kau kena jugak ke?” Vid yang bersila diatas sofa menjenguk kawannya dibawah.

Ad mengerutkan kening. “kau pun???????”

Vid mengangguk.

“haih! Jap lagi kita belasah Haq. Tunggu la kau.”

Vid tarik sengih. Remote astro ditangan diketuk pada dahi Ad dibawah. “macam budak-budak!”

“eh betul la! aku cakap aku betul penat, dia buat main! Last-last aku terpaksa memalukan diri tidur sejam dalam kereta. Jatuh saham aku.”

“nak malu apanya?”

“yela macam lembik je. patut aku kena tunjuk tough sikit.”

Chait! “mestilah dia faham.”

Ad tersenyum. Teringat gelagat Jaja tadi.

“pashmina ni boleh ambik terus tak?” Ad menyakat bila dia terjaga dari tidur.

“tak boleh. Nak beli sendiri la.”

“ok. ambiklah balik.” Ad saja memancing. Dia masih baring di seat dan pashmina itu masih diatas badannya. “ambiklah balik.”

Jaja buat muka. Saja je nak kenakan orang. “lipatlah sendiri. Pastu bak sini.”

“taknak. Awak nak balik, awak ambiklah sendiri.”

“Ad! Cepatlah. Main-main ar dia ni.”

“manede main-main. Oh.. selimutkan orang berani, nak ambik balik segan-segan pulak.”

“Adha!”


“ha senyum sorang-sorang!” Vid menyergah.

Ala Vid ni potong la. “manede senyum sorang-sorang. Aku senyum dengan kau la.”

Ceh! Macam la dia taktau. Vid kembali menyandar pada sofa. Malas nak layan Ad.

“Vid, tadi Haq hantar anak siapa dekat kau?”

Vid menukar posisi. Dia baring diatas sofa panjang itu. “entah anak siapa entah.”

“tak kenal langsung?”

Vid menggeleng. “tak. Baru je kenal.” Dia baring berbantalkan lengan.

“nama siapa?” Ad menyibuk.

“Farhana. Nana. katanya housemate kawan girlfriend Haq.”

Nana?????????? “kawan Jaja?!” Ad terus duduk tegak.

“dia ada sebut jugak nama housemate dia tu tadi. Yelah tu kawan Jaja. Kenal pulak kau?”

“aku tersekat dengan budak tu lah tadi.”

“dan sejak bila pulak Haq ada girlfriend?” Vid sungguh-sungguh bertanya.

“entah dia tu. satgi kau tanya la dia sendiri. Eeei! Aku alergik betul la dengar nama Haq tu. eei!” Ad lepas geram.

Vid ketawa sendiri. Habislah kau Haq balik nanti.. ni ha ada budak kecik mengamuk.

“Assalamualai….”

“Haq!!!!!!!!!!!!!!” Vid dan Ad menjerit serentak.

“….kum.” Haq menghabiskan salamnya. Dia menutup pintu rumah dengan sengih panjang tak sudah.

Ad tarik muka bengang. Senyum-senyum pulak. Buat muka tak bersalah.

“amacam rakan-rakan ku sekalian? Ada seronok hari ini?”

Pap! Vid memukul belakang kepala Haq dengan remote Astro. Pantas pula Ad mencapai remote tv dan mendaratkannya didahi Haq.

“Oi. Oi. Sakit ah!”

“eii! Eeei!” Ad mengacah-acah nak mengetuk lagi dahi kawannya itu. bengang.

“eh apa ketuk-ketuk? Patut cakap macam ni ‘Haq kawanku sayang, terima kasih banyak-banyak’.”

“terima kasih otak kau.” Vid tarik sengih.

Hahahaha! Haq tergelak galak. Seronok la pulak! “ala, saja tolong kawan-kawan. Kawan-kawan happy, aku pun senang hati.” Haq menyengih lagi.

“kalau kau nak kenakan Ad tu, ok la. yang aku ni kau macam tak faham-faham pulak aku ni macam mana.” Vid menggeleng-gelengkan kepalanya. Skill perhubungan awam fail. Boleh cakap laju pun pasal pembentangan projek je. Part nak bersosial nak bertanya soal peribadi, maaf. Tu bukan dia. Salah stesen.

“eh Nana tu ok apa. Mulut dia macam popcorn. Pop! Pop! Meletup-letup. Haha.” Haq tergelak lagi. “lagi-lagi kalau keluar ‘utagha’ dia tu, pehh. Thumbs up.”

“dia thumbs up la,aku thumbs down.” Vid mengangkat lengannya ke dahi.

“eh tapi kan Nana tu macam….” Ad tak menghabiskan ayatnya.

“apa?” Haq dan Vid bertanya serentak.

“dia suka kau kan?” Ad memberitahu selamba.

“aaaaaaaaaa. Mana pulak kau tau ni! ala baru aku nak buat gempak dengan Vid.” Haq menaikkan suaranya.

“kan ke aku kawan dengan Jaja housemate dia tu.”

“memanglah Nana suka Vid. Yang bunga rose kuning banyak-banyak tu dia la yang selit kat wiper kereta kau.” Haq menepuk bahu Vid.

“gila lah!!! Vid kau ada secret admirer. Eh umur kau berapa? 17 eh? hahaha.” Ad pula galak mengejek.

Vid senyap sahaja. Masih tak percaya. Habis tu Nana tadi buat-buat tak kenal tu, berlakonlah?

“eh tadi Nita kau hantar balik jugak?” Haq bertanya.

Vid menggeleng. “tak aku tinggal je.”

“bagus! Aku tak berkenan minah tu.”

“siapa Nita?” Ad yang tak tahu hujung pangkal bertanya.

Haq buat muka. “ni kawan kau sorang ni. Tolong tumpangkan orang pandai, padahal sedar diri tu skill perhubungan awam fail.”

Vid memandang Haq. Sukahati je mengata aku depan-depan.

“apsal minah tu?” Ad bertanya lagi. Rasa ingin tahu memuncak. Haq ni bukan senang-senang dia nak menyampah kat orang.

“aku tak suka dia buat Mira macam kuli dia. Perasan. Aku rasa, dia jugakla yang buat Rai tu marah-marah dekat Mira sampai sekarang.”

“siapa pulak Mira??” Ad dan Vid bertanya serentak.

Errr. “dia macam boleh kata aku punya…. Future wife?” selamba Haq memberitahu.

“HAH!!!!!!!!!” Ad terkejut besar. Tak pernah dengar tiba-tiba nak buat bini ke?

“eh kau ni kecoh je. Tengok Vid, cool je.” Haq memalingkan mukanya pada Vid. Riak takde perasaan.

“ahh! Vid tu lain cerita dia memang dilahirkan tak reti bagi reaksi kat muka.”

“oi.oi. aku hidup lagi kat sini. Tak pekak, tak mati lagi.” Vid mengingatkan Ad yang selamba mengatanya.

Haha. Haq sengih. “so, Nana tu kau nak buat macam mana?”

Vid buat muka selamba. “entah. Tengoklah nanti.”

“Vid.” Ad memanggil namanya. “boleh tak macam, sekali dalam seumur hidup, kau macam berperasaan sikit? Cuba kau jadi manusia. Macam aku ni, penuh perasaan didada.”

Vid sengih meleret. “ada-ada je kau.”

“betul, Vid.” Haq mula menyelit. “aku memang simpati lah kat Nana tu entah mata dia rosak ke, otak dia weng ke, boleh pulak suka dekat kau yang separuh manusia separuh kayu ni. Appreciate lah. She put some effort for you, you know.”

Vid senyum lagi. Takde ayat nak melawan. “kau pulak Ad, Jaja macam mana?”

“oh no, thanks. Aku dah ada Aksara. Terima kasih ye Tuan Haq, saya tak perlukan orang lain.” Dengan bangganya Ad menjawab dia dah ada orang dalam hati.

“Aksara tu ‘maya’ kau tau? Jaja ni dah elok depan mata.” Haq mengeluarkan hujahnya. Sampai bila nak berangan?

“takmau. Nak Aksara sorang je. Orang lain takmau.”

Vid dan Haq gelak serentak. Perangai budak-budak Ad ni, entah bila nak berubah.

“cakap pasal buah hati pengarang jantung Cik Aksara aku tu, aku nak pergi cek email lah. Bye bye.” As terus bangun menuju ke bilik tidurnya.

“yeye je cik. Satgi puan.”

“Haq, aku dengar!” Ad menjerit dari dalam bilik.

*****

Ad melipat sejadah dilantai. Diletakkan sahaja diatas katil. Rambut yang masih basah itu dikirai-kirai. Ditala jam diatas meja, pukul 7.50. Kejap lagi nak dinner, sempat lagi nak bukak email ni. Tadi masuk-masuk bilik terus asar lepastu bum! tidur. Tak sedar apa. Kalau mak aku tau ni, mampus kene bebel ‘Adha tidurla lepas asar tu! jadi gila nanti mak taktau!’. Takpe, tak 40 hari berturut-turut takpe. Huh, dasar degil.

29 unread emails.

Ugh ni email merapu-rapu lah ni banyak sangat ni. Dia scroll page itu kebawah. Mencari-cari penghantar email yang dikenali sahaja.

AKSARA

Biar benar????????????????????????????????

Fuh! Fuh! Ad meniup-niup jarinya. Nak bukak ke taknak? Eh mengada. Bukak ajelah.

Saya pula dah diterbangkan oleh angin,
Dah tersekat dalam awan,
Dah tenggelam dalam laut,
Dah jatuh atas banjaran….
Macam mana?


Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!
Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!

Nak print out! Nak lekat depan katil!

Tuk! Tuk!
Ad mengalih kepalanya pada pintu.

“jom-jom. Makan.” Suara Haq kedengaran dari luar pintu.

“kejap!” jarinya laju menghentak keyboard.

Senang je, saya kan ada.

Gatal sangat ke ayat aku ni? ahhh. Nasib! Butang send ditekan. Thank you, Aksara.

60 comments:

hikari said...

Ad tersangatla angau..hehehe..

terasa mcm nak print advidhaq letak bawah bantal la plak..untung2 masuk mimpi..

maziesaka said...

Best!!! Nak lg bley? he3...

just me said...

still tertanya2
mcm mana si jaja ngan ad akan bersama .
suka diorg
sweet

Pitak said...

gile comel la! hahahaha. cik cucur tolonglah smbg lagi. hahaha. :D

DianaTakyuddin said...

sukernyer sayeeeeee!!!

Miss Kira said...

yeah!! pengubat hati bila sedih...
hahaha...
suka sgt2 entry kali ni..

i'm melting..
hehehe..
ad comey..
vid cool sgt2..
haq mmg2 sweet...

hehehe..
tq cik cucuratap.. :)
4 thumbs up 2 u.. :)

keSENGALan teserlah.. said...

jaja n ad sangat sweet tak ley tahan..

aaaaaaaa..
btw,ade part yg kau salah nama..
tang nana memegang dahinya.
suupose jaja yg pgg dahi..

nak ad..nak jaja..
cmne la jaja reveal dri nnty ehh..

eh eh..haq sngat slumber..haha..dah book mira jadi future wife tak tahan..
n ohh vid..dimana reaksi awak menghilang yee..
sian nana..
hihi..

aira said...

huarghhh!!! kasi gelak kuat2 bc entry nie..sy kan ade..alalalala...

Anonymous said...

salam... cik cucur, ada typo... 'Nana memegang dahinya'... err... sepatutnya jaja :). saja nak bagitau. malam nanti ada post lagi? hahaha... dah tak sabau tak hengat nih.

aira said...

cik cucur..wat do u mean by cuak nk abs kn advidhaq..tkut xsame ngn xpectation kami? jgn laa tibe2 ade sad ending lak..huaarghh xmo laa..dh cun dh tue citer..

cucuratap said...

haha. takpayah fikir pasal ending lagilah. lambat lagi. kalau asik fikir ending, nanti flow cerita dah tak best kan? :D enjoy reading.

aira said...

lmbt lg? hehe okai2..enjoyz!!

sugar2 kapas strawberry said...

ahahahaha...ad angau..
jaja suke dia gak eh? ;)

nunaaz said...

smbung lg la cik cucur~sgt best la...

Anonymous said...

cik cucur .
jgn hampakan hati kami .
tlg la wat happy ending .

Unknown said...

arghhhhhhhhhh!! so n sgt n very swit!! omg!! im really in love wif dis story!! rse cm nk print cite ni..stapler..ltak bwh bnatalw2..kot2 leh mimpi jd aksara@ jaja..wahahaha...walawei..

ad+jaja = very swit!
vid+nana = very nerdy!
haq+mira = very slumber!

aku?? jth ati beb! wawawawa...aku mau lagi!!

Anonymous said...

Yes...ade n3 br lg..hee ;p

cucur~~~ nk lg...eh?

(mira-himura)

epy elina said...

hohoo...
adehhh...
sweet la part ni...
yg haq lak blh mngaku mira dia punya...
kehkeh...
klakar...

hazaryu said...

email adha to aksara sangat best..rasa macam nak nangis bila baca...touching sangat2..

Anonymous said...

btol la..pengubat hati sedih..
baca cite ni je bleh senyum sorang2..=)

Che Sue said...

hahaha... adha kata dah disambut aksara.
tp tak tau lg sape aksara yg sebenarnya.
tersenyum ngan n3 kali nih! best!
nk lagi.. :)

fazliana said...

waaaaaaa
sweet glur d0e!!
uhuhhuuh

~daLucky0ne~ said...

waaaaaaaaaaaaaaa............
besh nye....
btol la cucur, pnjgkn cte ni...
xnk end cpat2...
nt da x rse sweet la kalo da abes even da bley expect ending nye cmne...
~ngeee
thanks cucur=p

mira said...

pergh..best giler part ni...dok senyum je ni...next plis

Anonymous said...

sweet...
cerita yg ringan...senang nak faham...
advidhaq....

i-R-a eddie said...

comel laaaa ad!!
hahahaha

Anonymous said...

sy suka..ngee...tq
~aneeyza_y

lalala.. said...

ngee..
tak bley blah la Ad 2..
angau gle kot kt AKSARA die..
tak pasal2 aku terangau kat Ad plak..
hahaa..best2..

Anonymous said...

so sweeeetttttttt....best sangat..
cepat sambung yekkk...

faathah said...

thumbs up cucuR;)
ad ngan jaja mmg best~

srikandi said...

giler sempoi...adui melting lagi ngan Ad camni...

Ad, senang jeh.
kalo Aksara takde, saye kan ade!!

Salmiza said...

hahahaa...gila angau si Ad tu..
adeilaaaa...aku x leh nk tahan gelak ni..
muehehehe..

Anonymous said...

buat ak tersenyum............trimas cucur........

I ♥ U Bakery House said...

sy sukeee!! :D

Unknown said...

ouh.
sy mcm nk gle bce entry ni..
sgt la best nye..
p/s: cik cucur..ad tu wujud x??

TAN-te said...

alahai!!!!!! suke!!!!!!!!!!!!!!!! best2!!!!!
AD angau!!! suke AD + jaja !!!

haikadove said...

taw tak taw tak. tension gila exm! hahaa.
tp sukee~ blk blk dpt bace 2 entry terus!
btol myfren ckp. ad mcm budak2. chomel~
angau habis kt aksara tue! ;p

aisyah said...

haq kompem btol mira tu dia punyerr...hehe..
cik cucur tringin nk tgk vid tu ngorat nana...sian kt nana... =}

MaY_LiN said...

wawawawa...
tersangatla transparent u..
kuikuikui..
gud job haq
sis..typing error
meggelatar~menggeletar

nursya said...

lama ku tunggu akhirnyer ader gak n3 br...
hehehe....

sweet giler dorg nie...
sempoi jer...
x sbr tggu n3 br..
cik cucur cpt la post yg br yek...
hahaha...

thumb up 4 u...

Anonymous said...

hahah asl cheeky sgt citer ni.
sengeh smpai telinga da.
hahhaha nice3.
double double double thumbs up cik cucur.!!^^

waniey said...

arghh bst giler...sye dh nk giler bce cite ni..hahaha..

vid ni ble nk b'perasaan..aiyoo!!!
ad + jaja pling sweet..sweet smpai xleh control...ayt simple je 'sye kn ada' tp mksud dlm kot....ad npe sweet sgt????

haq hdup pling simple kot..mira cpt2 smpn haq sbb tkut sye yg jtuh hati..hehe

~ZYX~ said...

best2....sambung lg...camne jaja nk reveal aksara pd ad ek..?msti sweet..
mira future wife haq..uuuu~~~

Anonymous said...

aaaaaaaaaaaaaaa!!!

tima kasih2!!

best giler

all the best...

we all relly do like your writing!~

Bulanhijau said...

aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa~
jaja pun dah sangkut kat Ad!!!!
comelnya!!

intan_aya said...

hahahhaha...
at last jaja reply pun email ad....

nasib ad gak jaja pun suke kat die...
giler gabra kawan 2...
mmg heart attack sugguh..

kak cucur...go 4 it...

Anonymous said...

buat la vid pulak yg ngorat nana....

ifuirafu_yusuri said...

SO SWEET..i follow citer ni start diorang skolah lg..nmpak la kmatangan diorg bla dh besar..aku suka haq sbb ada pndirian n someone yg brsifat "melindungi n responsible",ad tu plak mcm hav no life b4 know aksara@jaja.ye la asyik keje je..haha..vid lak mcm kayu,susah nk detect his feeling..nana sweet ngn vid sbb dia dh wat kayu tu tergelak2..hahaha..best2..tabik spring kat cucur atap(~,')

aku saya ana said...

haha. sres kesian gle kt cik cucur. tp rsenye yg ckp xleh tidur, x leh nk wat keja mmg byk. tp sy x smpai la thp 2. juz, kalau ada n3 bru mmg hepi gle. haha. take dat as kompliment utk sntiasa kreatif ngn cite2 n idea2 yg fresh. huhu. please jgn rsa brsalah, sbb sy pn pmbc blog neh~ sy rsa bsalah bla cucur ckp cm2. hehe.

Nisa said...

fantastikus

Anonymous said...

best cita ni..
asal aku bca part ad+jaja mesti aku terbyang muvee jepun lakonan takuya kimura as pilot dlm cita good luck..dorg sweet gila
but suka ngan tiga2 couple ni..

Nurul.Liyana said...

suke2...comel2 la perangai diaorg nie...sooo sweettt.. ^_^

musician said...

Jaja punya reply to Ad sngt lah sweet tk bleh control ;) And part Vid tu separuh manusia separuh kayu btl2 klakar! =)

Anonymous said...

salam...
aaaaaa,so epy dpt bce n3 bru nieyh walopun lmbt....
nk lgi...
upload la lg sblom sy blek...
nk lgi...
thanx 2 u cik cucur..
keep up da gud work...

@re-Da1-1

MizaEija said...

suke giler.....
cik cucur..nk lagi..lagi...dan lagi....

mira said...

dah tau..dah tau, nana tu farhanaconda yang Vid x suka tu kan? Dah jodoh x kemana... kan cik cucur?

Anonymous said...

hye..sweet sgt2 cte ni..
ble na smbg??
x sbr r na tau endingny...

atiQah said...

xsabar nk bc smbgan cik cucur!!!!
da kali keberapa da ni bc entry ni...ades..

cpt laa smbg...

Anonymous said...

wuuaa,gla beshla...
eee, sronok ngat cter ni...
glak guling2 je bca cter ni...
he3....
srnok btl cter awk,cik cucur..

Moonchild said...

wah...best giler...sweet sgt jaja and ad...x pasal jer aku dok senyum2 depan pc nih dr pg td..hehe

Post a Comment

 
Blog Template by Delicious Design Studio