♡assalamualaikum

currently updating First.

Tuesday, May 4, 2010

ADVIDHAQ [25]

“alamak!” Haq menepuk dahinya.

“kenapa?” Mira berkerut kening.

“Vid!” jarinya cekap mencari contact Vid dalam handphone. Sebelah tangan masih pada stering. Ni kalau ada polis ni mau terbang duit. Sia-sia je kena bayar saman. Panggilan tak bersambut. Tengah dekat tempat orang ramai kot sampai tak dengar. handphone itu dihulur pada Mira. “tolong taipkan mesej sekejap.”

Mira menyambut huluran itu. “nak taip apa?”

“kata… ‘aku ada emergency. Pergi Teppanyaki, ada kawan aku kat situ. Perempuan. Nanti tolong hantar dia balik’.”

Mira tarik sengih. “awak ni tak baik tau.”

“eh apa pulak tak baik! Takkan nak Nana duduk situ sorang-sorang? Balik sorang-sorang?” dia tau, Vid tu kalau mintak tolong tak pernah tak tolong punya.

“eleh saya tau la awak da plan dah!”laju jarinya menaip patah-patah perkataan itu. “jadi cupid, pandai. Diri sendiri tak buat macamtu pulak.”

Haq memandang sebelah. “eh pernah ke saya kata saya takdek girlfriend?”

Mira tersenyap. Betul jugak.

Haq rasa geli hati. Ha tersenyap kau. Amacam cik adik, ada frust?

*****

Vid masuk kedalam restoran jepun itu. Mencari-cari mana satu kawan Haq.

Nana ternganga. Hah! Hah! Tu dia! tu dia! apa aku nak buat ni! apa aku nak cakap ni! nak buat muka macam mana? Nak buat apa ni???????????

Vid mengecikkan matanya. Rabun tu dah memang rabun. Yang si Haq ni pun main cakap je ‘kawan aku’. Cuba bagitau yang mana satu. Ni tak. Dia meninjau lagi. Mencari orang yang tengah duduk sorang-sorang. Ha, yang tu kot.

Nana menggenggam tangan dibawah meja. Dia datang… dia datang dah… dia mai dah…

“assalamualaikum.”

Waalaikumsalam. Nana menjawab dalam hati. Nak jawab kut mulut tak terkeluaq.

“kawan Haq?” pendek Vid bertanya.

“aah. Kawan Haq. Duduklah. Dah makan?” haram betul senyap barang sesaat dua je mulut aku ni. tak boleh nak buat apa, dilahirkan mulut cakap banyak camni.

Vid senyum. Kerusi didepan Nana ditarik.

Aiyo.. janganlah main senyum-senyum.

Vid memanggil waiter. Chicken and beef teppanyaki set dipesan. “air?” dia bertanya Nana.

Nana tak perasan, gelas dihadapannya dah licin. Ais pun tak tinggal. “ice lemon tea.”

“dua.” Vid memberi pesanan.

Aiyo.. janganlah sama-sama macamni. Nana dah rasa seperti penghidap tachycardia. Heart beat rasa dah laju semacam.

Senyap. Meja itu senyap. Vid nampak selesa dengan keadaan itu, tapi Nana pulak macam mati kutu.

Aaaaaaaa.. Jaja… Jaja.. kenapa kau takde pulak time-time gini.. lemah la.. lemah lutut lemah sendi duduk depan-depan macamni. Nak tunggu dia bercakap dulu macam tunggu buaya bertanduk. “err.. kawan Haq?” eceh tanya soalan yang dah tau jawapan.

“aah.” Vid menjawab sepatah dan mengangguk.

Apa lagi? Nana memerah otaknya. “nama?” oh Nana innocent sungguh gaya kau.

“Syahid. Vid.”

“oh..” Nana mengangguk buat-buat baru tau. Tanya la aku pulak.. tanya la.. tanya la..

“awak?”

Kembang kuncup hati aku. “nama saya Farhana. Panggil Nana. Saya housemate kepada kawan girlfriend Haq. Jadi Haq pun kawan sayalah.” Panjang lebar Nana bercakap.

Housemate kepada kawan girlfriend Haq? Tak faham. Lagi-lagi part girlfriend Haq. Takpelah, abaikan. Nanti-nanti boleh tanya Haq.

Nana memusing-musingkan straw. Lah, itu jek yang dia tanya? Oi kalah anak dara mamat depan aku nih. Takpe, mysterious gitu.

Pesanan makanan Vid sampai ke meja. “makan dulu eh? kejap lagi saya hantar awak balik.”

Takpe, makan lama-lama pun tak apa. Tak hantar saya balik pun tak apa. Haha. Nana mereka ayat gatal dalam otak. Kalau dia dengar ni,mati aku. kena reject terus.

Haq tak selesa dia sedap makan, walhal orang kat depannya tak buat apa. Paling-paling pun kalau lepak dengan Ad dengan Haq, dorang akan memekak gila-gila walaupun setakat teman dia makan.

Nana rasa ringan je mulutnya nak bercerita itu-ini. Tapi bila depan orang yang disukai nih, teragak-agak nak bercakap takut karang dia kata aku ni syok sendiri pulak. Isk, masalah.

“Haq emergency apa?” Vid membuka mulut.

“emergency apanya. Dia kata nak bawak Jaja dengan Mira jalan-jalan.”

Ha? Vid blur. Namun mukanya masih tak beriak apa-apa. Tenang sahaja. “oh.”menipu aku je Haq ni.

“Haq tu, jahat kan? Maksud saya, bukanlah jahat macam pergi merompak ke, mencuri ke, tapi dia macam suka usik orang.” Nana dah mula rancak bercerita bila teringatkan Haq. “awak tau, dia boleh kenakan saya depan dua orang kawan saya tadi. Tak patut betul. Dahla memang jujur tak cover punya.”

Vid tarik sengih. Haq, memang lah macamtu. Membahan orang punya kuat.

“ada je modal dia nak kenakan orang. Last-last, housemate saya tu pun kena bahan sekali. Haish. Macam mana la Mira boleh nak pergi dating dengan dia. Mesti hari-hari Mira tu kena usik dengan dia kan?”

Vid mengangguk sambil menyembunyikan gelak disebalik genggaman tangannya. Kelakar. Bukan cerita tu yang kelakar sangat, tapi gaya bercerita orang yang didepannya sekarang. Walaupun dia tak kenal watak-watak yang diceritakan (Mira? Tak kenal langsung) tapi dia boleh tergelak.

Mohd Syahid, baik awak berhenti gelak sembunyi-sembunyi seperti itu, atau saya akan rebah kelantai restoran ini lagi beberapa saat. Nana menahan debar. Jangan pengsan Na, jangan pengsan.

“Haq dari dulu macam tu.” miso soup disudu kemulut.

Vid, masa bilakah anda tidak nampak comel? Oh no. Oh no. Nana, kembalilah ke alam nyata. “em, mesti awak dengan Ad pun selalu kena dengan dia kan? Dia kata korang dari zaman sekolah. Boleh bayangkanlah, Haq tu mesti kerja dia keluar masuk bilik HEM je.”

Vid menggeleng. “dia tak pernah kantoi.”

“iye?” Nana buat nada terkejut. “bijak betul otak dia.”

“dia bawak handphone dari form2 sampai form5, tak pernah kantoi dengan pengawas sekalipun.”

“iye? Eeh nakal betul. Budak-budak bijak ni orang kata memang nakal sikit. Sebab diorang ni aggresif, so otak pun selalu bergerak berfikir benda-benda yang mustahil.”

Vid tergelak. Terhibur dengan kata-kata Nana.

Nana juga sama tergelak. Gelak sebab tengok Vid gelak. Dang! Kepala dah tak betul.

“awak ni kelakar.”

Awak ni comel, tenang pulak tu. Nana membalas dalam hati. Nak mati ke nak cakap dengan mulut?

“awak umur berapa?”Vid bertanya lagi.

Aik? tanya umur. Heeeeeeeeee. “tahun ni 25.”

“sebaya adik saya. Perangai dia pun macam awak. Awak ni sebijik macam Syafiqah.”

Adik??? Tsk. Tsk. Jaja, kau tengok Vid ni, adik dikatanya aku. “mana Jaja ni.. nak Jaja.. nak Jaja..” tanpa sedar dia merengek perlahan.

“nak apa?” Vid bertanya. Mulutnya dikesat dengan tisu. Alhamdulillah~

Nana, cuba jangan jadi budak-budak depan orang yang disukai. “aaaa. Takde apa. Risau dekat housemate saya tu, entah mana ntah Haq bawak dia. ha! nak tau tak, housemate saya tu kenal Ad. Adha kawan awak tu.”

“iye eh?”

“iye. Diorang macam kawan la jugak. Selalu je terserempak. Macam tak logik jugak ter-ter terserempak ni. Tapi dia kata Ad baik.”

“Ad memang baik tapi dia kasar sikit. Die memang cepat baik dengan orang, dengan semua orang pun dia boleh tegur.”

“ha itulah. Kalau nak ikut Jaja, dia manede cakap dengan orang tak kenal. Dengan saya pun dia selalu marah kalau cakap dengan orang tak kenal. Mesti Ad tu yang tegur dia dulu kan? Satu kepala la tu, Jaja tu pun garang. Ad kasar. Boleh, boleh masuk.” Nana mengangguk-angguk sambil mendongak siling. Membayangkan kesesuaian Ad dan Jaja.

Hahahaha! Vid tergelak-gelak. Tak bergema, tapi cukup kuat bagi Nana. Gelak itu berlarutan lama tak berhenti.

Nana melopong. Vid, kenapa mesti awak gelak charming begitu sekali? Tanpa sedar dagunya makin kebawah dan kebawah, macam kepalanya nak rebah keatas meja. Dan…. Auch! Straw tercucuk hampir dengan hidungnya. Nasib tak masuk lubang hidung. Buat malu je.

Vid masih tersengih panjang, sisa tawanya masih ada. Boleh pulak dia macam nak menjodoh-jodohkan orang. Tak dapat bayang Jaja tu macam mana sebenarnya, sampai Nana kata boleh masuk dengan Ad tu.

Ok, ok. Tenang, tenang. Dia cuma ketawa je Nana, bukan pose gaya model pun. Ah, menggelabah la aku ni! Tiba-tiba aku rasa tachycardia dah sembuh, tapi terkena bradycardia pulak dah. Heart rate drops jadi 50 beat per minute. Gila slow kalah siput. Gila ah jangan aku terkena cardiac arrest pulak lepas ni.

Ngeee. Nana rasa nak mengetuk kepalanya. Bercakap dengan diri sendiri pun guna gila saintifik punya ayat ke Na? Eeh! helpless. Apabila berhadapan dengan orang yang disukai, semuanya spontaneous, nak control semua tak menjadik!

“kita balik?” Vid mengajak.

“ha? takkan nak balik dah?” muka mengharap.

“huh?”

Adoi Nana!!!!!!!!!!!!!!!!! yang terlepas dekat mulut tu kenapa! “kita balik. Kita balik.” Sengih busuk.

*****

Ad memberhentikan Cherokee dihadapan bangunan rumah pangsa. Matanya diatala pada flat 5 tingkat itu. “sini?”

“yup.” Jaja menanggalkan seatbelt. Bersedia untuk membuka pintu dan melompat keluar daripada Jeep ini.

“Ja.”

Panggilan Ad membuatkan dia tak jadi nak melompat keluar. “em?”

“awak kerja dekat GAYA kan?”

“aah. Kenapa?” memang dia yang bagitau Ad haritu yang dia kerja sebagai graphic designer di syraikat penerbitan majalah itu.

Ad memeluk stering. “in case… I say in case… kalaulah.. awak kenal Aksara, cakap dekat dia saya suka dia.”

Jaja disebelahnya terkebil-kebil.

“saya tau tak ada orang kenal dia… tapi, saya cakap ‘kalau’. Dan saya sangat berharap kalau ada orang sampaikan apa yang saya cakap tadi dekat dia.” Ad mematikan enjin. Kunci ditarik dari tempat cucuh. Dia menarik nafas berat. Permintaan tak logik eh? “come, saya hantar sampai rumah.”

Jaja terpaku. Punggungnya seakan melekat di seat itu.

Bakk! Ad menutup pintu selepas turun dari tempat duduknya. “jomlah. Apahal cramp dekat situ?”

“ha. ha. nak turun la ni.” Jaja bingung.

Mereka naik ketingkat dua. Senyap sahaja, baik Ad mahupun Jaja.

“ok.” Jaja stop di hadapan pintu bernombor 8.

“ok. take care.”

Jaja senyum. “sure.”

Ad membalas senyum. “Ja, jangan cair dengan saya tau. Saya Aksara punya.” Haha. Ayat itu diakahiri dengan gelak kecil Ad. Merepek je aku ni dari tadi. “ok. assalamualaikum.”

“waalaikumsalam.” Ad berpusing kebelakang dan berjalan terus ke arah tangga.

Jaja kalut mengeluarkan kunci dari beg. Berkali-kali kunci itu dicucuh pada tombol pintu. Asik-asik salah anak kunci. 2-3 kali juga gugusan kunci itu jatuh kelantai. Tangan dah menggigil. Dalam kepala otak cuma teringat nak rempuh bilik, ambik laptop dan buka peti email. Cepatlah pintu ni terbukak. Tolong, tolonglah cepat.

42 comments:

Unknown said...

yeye!! dorg sgt swit!! lg2 part ad n jaja!! jaja dh m'gelabah abs 2..waa...skenye! em..vid 2 slow ah..ehehe..tp ttp ske dorg! thnx 2 haq! otak geliga btol! ehehehe..

mau lg..lme sy tggu n3 baru..akirnye ada...tiap2 ari kot bke blog..hehehe..
thnx!

iejay Zakaria said...

oh..oh..oh... *speechless kena bius dgn charm si Ad*

Anonymous said...

hahaha.. jaja

Bulanhijau said...

Ad oiiii

'Aksara' tu dah elok berdiri dpn awak tu!

Vid dgn Nana pun sweet ap.
;)

keSENGALan teserlah.. said...

ngaaaaaaaaaaaa..
ak macam kesian plak kat nana nieh..haha..

ad,,ad..i love u..
ad sgt sgt sgt sweett..
jaja..pe lagi..bukak emel cpt.!!

tzaraz said...

Nana..comeiii..hahaha
gelabah!..hahaha

Unknown said...

yeye! sy jd org 1st komen!! skenye!!! 1st time kot jd org 1st komen..ngeee~

mau lg advihaq~

Pitak said...

hahahha.
ad!! tolonglah. aksara da dpn mata kot.
hahaha. siap anta smpai umah :D

cik cucur, nk lagi..

just me said...

mcm mana jaja nak mengaku aksara eh ?

Shima Awang said...

hahahaha..mesti..jaja dah dpt agak saper yg dok antar email jiwang2 kt dia tue kan..jeng jeng...

stuvwxyz said...

uwahahahaha ,
sweet ar, mkin lma mkin sweet gylax2 .
huuu.....jtuh cinta ngan citer nih :))

faathah said...

tunggu punya tunggu..akhirnya muncul gak~
berbaloi menunggu~
ja ngan ad.sweet mmg x leyh control rr..huhu

notie said...

wahhhh caya le vid leh gelak dgn nana....ohhh memang sesuaiiii le...

jaja cepat tgk email...ad dah bagi hint tu... yeh yeh yeh

Anonymous said...

suka2....haha..wat sy tergelak2 je kt umah ni..mak pun pandang pelik...haha..
nk lg..dah 3 hari bkak blog ni..tgok2 xde entry..bila hari ni adaentry rasa nk melompat gitu..haha,..good job..keep writing
-aneeyza_y-

epy elina said...

hohooh...
lawak la....
ad ni blh lak ckp sy ni aksara punya...
lawak la...
kehkeh..

Miss Kira said...

hahaha...
sweet sgt2..
terutama si vid..
hehehe...

tergoda sebentar... <3

Che Sue said...

hai jaja! gelabah nmpk.
cepat msk bilik tgk balik email yg ad anta tuh!
hee.. swiit jer kisah kali nih.
sonok jer bace...

Unknown said...

hahaha..
plan haq menjadi..

ske ayt ad.. "sy aksara pny.. "
comey sgt!

Habibi said...

My God..cepat sambung ek writer..sgt xsabar..aaaaaaa.... sweet..wjud ke ketiga2 hero ni..auh..ku jatuh cinta kt tiga2 bleh??huhuhuhu..

Nadzipah said...

bestnyer citer ni....2 thumbs up!!!
sebelum ni saya tgk je setiap entry advidhaq ni bertambah dr hari ke hari...tapi tiba2 hari ni tergerak hati baca entry 24..pastu bersambung dgn update entry 25..then terus la start baca dari advidhaq 1-25 balik...seharian baca...best sgt2..thanks cik cucur..
keep up writing...tulisan cik cucur sempoi..xkering gusi saya dibuatnya..
xsabar nak tggu entry terbaru..even hari ni bru update..heheh...

TAN-te said...

aduhai sweetnye...... 'saya aksara punye' uishooo!!!!! gile kaw ayat!!!!!

Anonymous said...

"saya aksara punya"..sweet gila ad..
alahai Vid,apsal hang lampi semacam nie..huhuhu
suka haq,cupid love..Mira senyap apsal,frust ke??hehehhe..cik cucur,nak lagi..!!!!

nunaaz said...

camne la agknye reaksi Ad bila dpt tau yg jaja tu sbnrnya aksara ek?
vid n nana sweet la~tp bila vid tu nk kena tachycardia bla tgk nana nih?asyik nana jer tachycardia bila tgk vid..~heee~

Farhaliza aka Ija said...

sweet jugak tgk mira ngan haq..

Mimi Nurisya said...

ayat tuk hari ni...

"saya AKSARA punya"

waaaaaaa....sweet giler...

Anonymous said...

sangat suka pada nana dan vid................hahahahhaa

hikari said...

mesti lenguh mulut nana kan nak kena control x leh ckp byk..hehehe

aisyah said...

vid nye cool torture nana gle2...
haq plak kasi mira sentap...
ad nye ayat xley bla wat jaja cramp...
xsabar nk tgk diorg sanding tiga2 skali!!!!!
hahaha...tlebih xcited \(^^)/

~ZYX~ said...

vid gelak ngn lawak nana...sweet je..
jaja akan ade something2 ngn ad la pasni..

Anonymous said...

kyaaaa!!!

arigato gozaimashita!!

yuta0330 said...

duh..tatau nk kata apa dah..
speechless..
best giler bace blog neh..sume citer sambung2, macam 1 big cycle life..yg BEST!.

fazliana said...

0o0oo0o00o
yeah.....glur glabah
jaja..hhahahaah..
cpt2 smb0nk..x sabaaaaaa
bkak mail b0x!!!!!!!!!haha

DianaTakyuddin said...

x tau nk ckp cmner tp i suker gilerrrrrrrrr....hihii

MaY_LiN said...

ha. ha. ha.
so noti meh..
nana..nana..non stop..
transparent woo..
sis..
typing error..
diakahiri~diakhiri
n perkataan kena space like form 2..
ke lantai..

Anonymous said...

salute la...
haq pandai...
vid sweet...
ad comel...

intan_aya said...

omg...ad dh c0nfes kat askara aka jaja....

bleh plak jaja wat dunn0 aje....
die bleh c0ver glabah die smpai ad balek...
g0 ad...goo00

srikandi said...

"ja, jangan cair dengan saya tau. saya aksara punya"

hahahaha....giler sempoi Ad ni.

note: aku yg dah melting dgn Ad ni aku rasa...heheh

syima said...

buat fan club kat fb untuk cik cucuratap nak?

Anonymous said...

Jaja... quick..

when Ad says.. " and I wonder who you are.. and I wonder where you are..",

just say to Ad.."it's me... it's me you're looking for"...

Thx for the entry cucuratap...


slm dari LA....

teruTERUbozu said...

srikandi:ad tu aksara punya...even aku pun melting....so swt dowh...hahhahah

bleh x nk suruh org tersayang ckp mcm tu jgak?ahaksss

waniey said...

alahai vid mmg slow abis,..nsib dpt nana yg mmg expert giler smpai blh t'slah ckp...

ad + jaja mmg sweet lh..sempoi je sbut psal aksara wlu xtau spe..jaja cpat confess...
suka sgt!!! thanks cik cucur!!!

RinnTis said...

teringat 'dictionary' Haq. :) memang genius bab kelentong. hehe.

Post a Comment

 
Blog Template by Delicious Design Studio