♡assalamualaikum

currently updating First.

Tuesday, April 27, 2010

ADVIDHAQ [23]

“actually, macam mana dapat nama ‘Vid’ tu?”Nana bertanya.

Haq sengih. “hai, banyak tanya nampak?”

“malaslah cakap dengan kau ni.” Nana menjeling.

Jaja dan Mira tergelak.

“malas pulak, nak jawab la ni.” Haq masih sengih. “dulu masa ice-breaking time form 1, lepas kenalkan nama semua, cikgu tanya sorang-sorang. Macam nak tengok diorang ingat ke tidak nama classmate. Then, cikgu tanya la sorang Indian ni, apa nama Vid? Lepastu dengan confident nya budak tu jawab, ‘Mohd Syavid’. Lepas-lepas tu memang si Ad dok ulang-ulang Syavid dalam kelas. Melekat la.”

Jaja rasa kebas tiba-tiba. Ad pulak dah. Kan ke Ad tu kawan Vid? Mestilah dia kawan Haq sekali! Isk! Lambat lah kau ni Jaja!

“kitorang member dari sekolah. Vid, Ad, Rai, Aree. Ni kalau Ad tau la pasal Vid dengan Nita ni, memang masak la Vid kena perli. Ad tu pedas sikit.” Haq bercakap panjang lebar. Nasi disuap ke mulut.

“ow.. dari sekolah. Puan Rai tu memang garang ke dari zaman sekolah?” Mira pula bertanya perihal bosnya.

“em.” Haq berjeda. “dia ok, tapi kalau sekali dia marah memang lama la.”

“eh Ad tu nama dia Adha eh?” Nana pula meneka. Tiba-tiba dia teringat borang soal jawab palsu yang Jaja buat dulu-dulu.

“aih, semua korang kenal?” Haq menaikkan keningnya sebelah. Pelik!

“eh takdelah kenal. Tapi taula sebab pernah nampak dengan Vid.” Nana muka merah. Tu la! cakap banyak lagi. Kan dah terlepas. Macam mana pulak nak cover ni..

Haq menyedut straw. Something wrong somewhere budak ni. “kau stalk Vid eh?”

“ey!” Nana menaikan suaranya sedikit. “manede!”

Haq mengecikkan matanya. “Nana….” meleret dia menyebut nama Nana.

Nana muka selamba.

“Nana……” Haq menggoyang-goyangkan sudunya diudara.

“mende?”

“Nana……” Haq tarik sengih nakal.

“apa dia!” Nana tak tahan.

“yellow roses……”

Nana diam. Mira juga diam tak faham apa. Jaja memandang muka Nana. Habislah kau Na, kantoi busuk.

Hahahaha! Haq gelak meriah bila tengok Nana yang dah gelisah. Lama jugak gelak dia berlarutan. Tak boleh nak berhenti.

Nana geram. “Mira, pakwe hang ni agak-agak tghingin nak hidup lama ka dak lagi?” utagha dia dah keluaq dah!

Hahaha! Makin galak Haq ketawa.

Pipi Mira dah merah. “bukan pakwe lah!”

“bukan pakwe, marka.” Haq menjungkitkan keningnya. Saja nak mengusik Nana.

Jaja dan Mira tergelak.

“Haq, aku hantok kepala hang kat dinding satgi!” terbakar rasa bila Haq dari tadi dok mengejek dia.

“awat tak hantok kat cermin keta?” Haq menjawab dalam loghat utagha juga. Dia tak reti pun, mengajuk je!

“kot nak ghasa bulih jugak!”

“amboi chek… garang.”

“jangan dok sebut lagi pasai rose kuning tu. kang ada yang mati tercekik tangkai bunga satgi.”

Haq tergelak lagi. Nana ni betul la.Gila determined nak kat Vid sampai sanggup kasi bunga! “Hindustan betoi hang no. kuch kuch hota hai.”

“bukan kuch kuch hota hai la.” Mira menyampuk tiba-tiba. “tapi Mohabbatein.”

“tengok Hindustan jugak?” Nana bertanya.

“mestilah! Rose kuning sebab symbol of friendship kan?come on la, siapa tak tengok Mohabbatein!” Mira menjawab girang.

Errr. Jaja menggaru kepala tak gatal. “tak tengok pun?”

“geng!” Haq mengangkat tangan. “lagipun silap besar la Na, Vid tak suka kuning.”

“whatever.” Nana dah malas nak fikir. Perkara dah lepas. Vid pun dah melepas.

Meja jadi senyap seketika. Suasana janggal.

Jaja menggosok-gosok tangannya dibawah meja. Rasa macam nak tanya.. tapi, macam.. tak kena. Nak tanya? Ke, takyah?

“Jaja kenapa tak makan?” Mira yang menyedari keadaan Jaja menegur. Apsal macam serba tak kena je.

“aaaaa..” Jaja melihat muka Haq. Karang aku kena bahan macam Nana jugak. Haq ni bukan boleh dapat bahan sikit, mula la nak mengusik. “takde ape lah.”

Haq sengih. “apsal? Minat dekat Ad pulak? Ambiklah.. ambiklah semua.” Haq sekadar membuat lawak. Langsung tak tahu menahu yang Ad dan Jaja pernah berjumpa.

Jaja menelan air liur. Pandai pulak dia ni. Sebenarnya nak tanya, Ad mana? Kerja ke? cuti ke? tapi baik tak payah tanya la. Karang masak aku kena soal macam-macam.

“eh, Jaja memang dah kenal Ad la!”

Semua mata berpaling pada Jaja. Jaja mengurut dada. Nana, kau memang celupar.

***

Vid memutar-mutar tangkai cermin mata dengan jari. Lapar lah dol. Time makan dah ni.

Dia berdiri dan melambai tangan pada Nita. Nita mendekati Vid dengan muka bersinar-sinar.

“saya nak pergi makan.”

“oh. kejap. Saya ambik handbag.”

Vid berkerut dahi. “oh saya nak pergi sorang. Awak makan la dengan crew awak.”

Nita ternganga. “habistu pukul berapa awak nak datang sini balik?”

“kenapa nak datang sini balik?” muka selamba.

Nita rasa menggelegak dalam dada. “saya nak balik macam mana?”

“entah.” Sepatah Vid menjawab. “assalamualaikum.” Dia memakai cermin mata dan terus berlalu dari situ.

Nita berdiri kaku disitu 2-3 saat. Bingung.

*****

Ad menekan-nekan punat handphonenya. Apahal telefon semua orang tak angkat ni? tolonglah… tolonglah ambik aku kat airport ni… tak larat.. tak larat nak drive… penat.. mengantuk… sakit badan… tolong..tolong…

Haq ni pergi site ke hari sabtu gini sampai telefon bunyi tak dengar? duh. Masalah la orang yang kerja dekat site ni. Pekak semacam. Telinga dah tersumbat dengan bunyi drop hammer, orang ketuk paku, entah apa-apa bunyi bising entah lagi. Tapi setau aku sabtu site cuti. Ke buat overtime dia ni. arghhhh! Tekanan! Tekanan! Nak balik!

Bidadari lalu disebelah kiri kanan. Eh silap. Bidadari kepala otak, pramugari la. Ni la bahana penat sangat. Cakap pun merapu. Lainlah Aksara, tu barula bidadari.

Aaaaaaaaa! Apa tiba-tiba Aksara pulak ni!

Tu pun lagi satu menambahkan tekanan dekat kepala. Jual mahal gila sampai tak terbeli.

Ad mendail pula nombor telefon Vid. Boleh pulak tak angkat jugakkkk! Pilot hat yang tergantung diatas tangkai beg tarik diangkat menutupi muka. Karang aku tidur kat airport ni karang…

Ad bersandar dikerusi. Airport lengang. Badannya disandar malas. Matanya terpejam disebalik pilot hat yang menutupi muka.

Zrrr. Handphone didalam poket bergegar. Ditarik keluar. Haq. Pandai pun call balik!

“assalamualaikum. Asal?” Haq bertanya.

“ambik aku. Penat. Tak larat. Mengantuk.”

“co-pilot pun penat?” Haq mengusik.

“woi cakap siang pandang-pandang, cakap malam dengar-dengar. Ayat biar berlapik sikit. Capten aku sakit la.”

“heleh gaya bawak kapal terbang kena tekan clutch semua. Kan ke auto?” Haq tau bila kapalterbang dah berlepas, pilot turn on autopilot atau orang panggil automatic flight control system(AFCS).

“eh eh jangan cakap banyak boleh? Tolonglaaaaaaa..”

Haq tergelak. Muka Jaja dihadapannya dipandang lama. “kejap lagi aku datang.”

“terima kasih! Cepat-cepat!”

“tidur la dulu. Esok aku sampai.”

“cepatlah!!” Ad menjerit.

Haq mematikan talian. “Jaja nak pergi jalan-jalan tak?”

Jaja yang taktau apa benda dah pelik. Nak pergi mana?

51 comments:

~daLucky0ne~ said...

yeaaaaaaaa....
abes pper ri ni dpt advidhaq...
sonok gilerr...
ja...
pliz say yes...
pluang ni...
baek pnye...
kekekek

faathah said...

sayang cucur..
haq mmg pndai..
arhh...semua2 hampir bertmu..
temukanlah mereka cik cucur..
suke2 ..ad da blik..

Hilma said...

comelnya la si haq ni...huhu..yey ad da blk..sukenya vid tinggalkn nita...

NJ said...

ske..sweetnyer...
ad dgn jaja...
haq dgn mira..
pasni nana dgn vid plak...
pdn muke nita kne tggl..
i like!!!!

Anonymous said...

first kumen nie?????waaaaaaa....
ssah nk bley....
cucur,best glerkk!!!!!!!pdan mke nita....
kene tinggal kt ctu...hahaha
nti lpas nie ad jmpe jaja kan?????
waaaaaaaa.....cant wait.....
smbung2

Anonymous said...

padan muka nita..hahahhaha..yes...nk lg...ad...haq n vid so sweet
aneeza_y

sugar2 kapas strawberry said...

ala..sweetny bila dia offer jaja g jln2..hahahahahaha

Snow_Queen said...

wah cayalah vid..huhuhu..

srikandi.nur said...

jaja, hang better say nak g jejalan kat haq, nnt bleh jmpe Ad

Anonymous said...

hahahha...
so sweet la ad vid n haq ni...

manggis said...

yeay..suke ad ngan jaja..
huhu..chumel..
haq nakal~

Anonymous said...

suka ngat si ad tu ngn jaja...haq lak da jd org tgh la plak..satukan smua kwn2 dye...sweet ngt...^_^

Zierwa Zainal said...

bg jaja jumpa ad...hehe

haikadove said...

yeay! plg suke entry nie~ hahaa
ad da hbs keja! tp mcm tersuke kt haq pulak laa
hahahaa ;p

hikari said...

hamek ko nita..padan muka..hahaha..

mohabbaten tu citer pasal apa yek..?

Pitak said...

hahahaha.
sgt suke haq!! terbaek.
:D tolong lar. sy nk haq.

TAN-te said...

alahai rase comelnye citer ni..... ske vid tinggal kan nita!!!!
comel je sume org.....

~ZYX~ said...

best giler....wat la post byk2 dlm 1 hari...
sume da dpt couple masing2...

vioskylet said...

HA.HA.HA.
padan muke nita.
cepat la smbg.
pasni bagi vid ngan nana jumpe lak.
kasik lepak skali.
camne la nana tu kalo vid kat depan dia eh??
smbg cepat eh cik cucur. :D

Anonymous said...

salute...haq pandai...
sweett...

keSENGALan teserlah.. said...

ad dah pulang..!!
yeayy..

aku suke ad

aku syg haq lebey laa..

vid pon aku sayang..haha...

cpt2..temukan dorang berenam.
mesty gempak gilos laa..
nak lagik..!!

hazaryu said...

hahah..suke sangat bila vid buat macam tu kat nita...

fazliana said...

waaaaaaa
ad dpt jmpa aksara!!
huhuhu
jaja msty glabah eh nnty..
huhhu

nunaaz said...

tgh syok2 bce dah abis...huhu..
smbg2 plz~
x sabar nk bace part jaja jumpe Ad...heee~

akirah said...

aaaa\o\ luv u lah cucur..
jaja y nak dpt pakwe.. ak y debar lbey2..
hehehhehee..

Anonymous said...

dik, tq... hilang penat akak kursus 5 hari. sampai2 kat umah, terus mengadap depan lappy ni, tersengih je :)
-kak yana-

nontampaltampal said...

thanx yer cik cucur sbb post advidhaq~
memang senyum2 baca.. back-to-back~

bestbestt!!
keep it up~ xDD

DianaTakyuddin said...

suker ad n jaja!!!!!!!!!!hihihi
cpt2 r smbg ek cucuratap;))

I ♥ U Bakery House said...

yesss... ad da balek.. :D

Unknown said...

waaaa...sonotnye!! sume dh jd berpasangan..! bgs haq! ske la ble die ajak jaja 2..ehehe..nnt mst haq gk yg tlg nana dgn vid ni 2..n ske sgt ble vid blah tggl nita g2 je..akirnye..yes! ahahaa..nk lg.........=)

yuri megumi said...

hahaaha............ bez la cite ni........

MaY_LiN said...

jumpe ad laaaaaa

aisyah said...

klaka gle!!!!
puas aku gelak...hahahahahha

Anonymous said...

AKU NAK LAGI ~~~ NAK AD GAN JAJA~~ vID GAN NANA AND OF COZ HAQ GAN MIRA~~ SI NITA BULIH PI MAMPUIH ~~~ GEDIKKKKKKK...

Miss Kira said...

hahahaha.. best2.. haq cumil sgt2.. :)

Salmiza said...

alalalalalalalalalalaaa....

cun je entri ni..

nak lagi..tamakkan? :D

Anonymous said...

siyes ak suke gler part ni!!! leh gler bayang ak malam ni...tdo ngn senyuman~~~
hehehe...xsaba nk n3 baru...
btambah sayang ak kat Haq...Vid pon macam leh tahan sengal~~Ad menanti Aksara ny..
siyes xsaba nk n3 baru..

Anonymous said...

aaaaaa
ghasa macam dok berchenta ja baca crita nih

Mimi Nurisya said...

yesssss...sukenyeeee...
vid dh xbape nk layan nita....
bila plak ad nk kenal aksara ek...

sichumilchocoholic:) said...

sambung lg
sambung la
mau3
mauuuuuuuuu

mAdA said...

gle sweet!!!

Che Sue said...

mmg sengaja kan haq lawa jaja ikut dier g jenjalan?
mesti seronok pas nie... nk tgk muka jaja camner..
hahaha! tak saba nk tggu.

nursya said...

wah..
haq nk jd match maker lak ker....ahaks...
tp ok aper...
suma ader couple msg2...
cuma jgn la si rai dok masam2 muka ngn si mira tu..
kang mkn ati lak si haq...

aperr2 pn..so sweet...
pasni turn si jaja ngn ad lak...

Anonymous said...

lasy aku tgk komen panjang2 cenggini time ko tulih bidadara dulu cucur...skrg da meriah kembali,hehehehe...
aku tumpg memeriahkn suasana,yeahhhh.
aku nk advidhaq, sorang ja laki tp ada semua ciri2 depa nih. stone+bnyak cakap+caring, weeeeeeeeeee

Farah said...

wahaha , seonok . makin menarik . hehe :)

Bulanhijau said...

Haq ni lawak dowh
mcm mind reader
lol !! ;)))

intan_aya said...

yup...

it's turn 4 jaja N ad...
b4 nie byk psl haq....
Vid but best gak c0z scene die byk involve muke toyo...

but jaja is really a diffrent gurl...
mcm mane lah reaction ad kal0 tau jaja 2 askara...

Unknown said...

waaa...suke2!
npe haq ni cm comey sgt je??
:)

stuvwxyz said...

uwahahah .
sweet gylax .
nak lagi, nak lagi !
advidhaq rocks !

Anonymous said...

ooooo tidakkkk aku dah gle, glekan advidhaq

waniey said...

bgus vid..jgn layan nita sengal 2..haha..
de lh mende yg haq nk bt 2..bgus2!!!!cik cucur, sye ske...!!!!

Post a Comment

 
Blog Template by Delicious Design Studio