♡assalamualaikum

currently updating First.

Saturday, April 24, 2010

ADVIDHAQ [20]



Haq menutup pintu CRVnya. Baru selesai park. Kunci kereta dilambung-lambung dengan tangan kanan. Harini santai sahaja dengan bermuda dan t-shirt kelabu kosong. Hari sabtu, buatpe nak pakai slack dengan kemeja. Inipun dia singgah pejabat sekejap je nak ambil external hard disk yang tertinggal. Kalau tak, takdenye nak mengadap pejabat. Eceh gaya bercakap macamla duduk pejabat sangat padahal selalu turun site.

Dia terhenti berjalan bila ternampak sebiji mini cooper biru dengan pintu terbuka. Macam kenal. Bibirnya menarik sengih panjang.

Seorang perempuan yang leka memasukkan barang kedalam kereta tak sedar Haq merapatinya.

“assalamualaikum.”

“duh!” Mira menggosok atas kepalanya. Terkejut sangat sampai terhantuk. Kereta ni dahla rendah.

Haq memandang perempuan yang memakai maxi biru dihadapannya. Tergelak.

image by yahoo! search


“waalaikumsalam.” Mira berdiri tegak. “lain kali jangan la sergah macamtu.”

Haq buat muka tak bersalah. “manede sergah. Orang bagi salam la.”

“yela tapi tiba-tiba macamtu..” Mira masih menggosok atas kepalanya. Dahla pakai klip, mau tak sakit berlanggar dengan bumbung kereta.

“sakit ke?” Haq bertanya. “kalau pakai tudung mesti ada protection sikit.”

“apa dia?” Mira tak dapat menangkap ayat yang akhir sekali.

Haq gelisah. Sukahati kau je ye Haq? Ingat Mira ni siapa nak cakap cenggitu? “takde ape. Cantik-cantik ni nak pergi mana?”

Mira mencebik. Tiba-tiba je memuji. “nak bawak barang-barang ni semua pergi tempat photoshoot.”

“awak takde penolong ke? stylist memang angkut benda-benda ni?” kepala Haq menjenguk kedalam tenpat duduk kereta. Mak ai, sendat mampat!

Mira senyum hambar. Stylist apenye, sekarang macam dah takde kerja, jadi kuli jela. “stylist dah ada dekat sana, saya tolong bawak barang je. Sikit-sikit yang tertinggal ni, macam aksesori.. bukan banyak pun.”

Tak banyak? Berkotak-kotak ni aksesori je?

“ada lagi ke kat dalam?” Haq menghalakan jarinya kedalam pejabat GAYA dihadapan mereka.

“ada.. kena buat second round la. Kereta cenonet, macamni la.” Mira tergelak sedikit.

Haq berfikir sejenak. Kalau aku offer nak tolong agak-agak macam lelaki gatal tak? Agak-agak dia ingat aku nak mengurat dia ke hape ke? “kalau bawak naik 4-wheel-drive ni.. mesti sekali angkut je kan?”

Mira mengecilkan matanya. Dapat menterjemah ayat offer daripada Haq tadi.“oh, kenapa? Ada kenal siapa-siapa ada 4-wheel-drive nak kasi pinjam?”

Haq memandang jam di tangan kiri. “aaaaaa… ada..ada. Tapi dia tu banyak songeh sikit. Kalau pakai orang tengah ni tak jalan. Dia nak mesti orang tu sendiri je mintak tolong dekat dia.”

Mira tak dapat tahan sengih. “susah la macamtu.”

“eh tak susah la. lagi-lagi kalau yang mintak tolong tu perempuan. Mintak tolong baik-baik.. cakap lembut-lembut kan, sure melting sampai lantai punya.”

Haha. Terlepas jugak gelak Mira. “thanks la Haq. Awak pergila office awak tu buat kerja. Saya dah biasa la.” Mira berpaling semula pada pintu keretanya yang terbuka.

“eh..” Haq menahan Mira daripada menutup pintu keretanya. Dia berdiri disebalik daun pintu kereta. Kalau Mira slam pintu ni kuat-kuat tadi, memang leper badan jadiknya. “awak betul taknak ni? Tuan CRV hujung tu free. Confirm. Dia tak kisah punya.”

“baiknya hati tuan dia ye?”

“eh baik sangat. Besar hati dia nak menolong. Hati dia sebesar space dalam CRV dia.”

Mira mendongak ke langit. Dia melindung atas mata dengan tapak tangan. Matahari pun dah tegak atas kepala. Dah berapa lama la tersangkut dengan Haq ni dari tadi agaknya? “saya takut lambat ni. Nanti, Nita saya punya stylist tu marah pulak nanti.”

Ala. Haq mengeluh didalam hati. “ok, last offer. Saya hantar, saya tunggu, saya bawak awak balik. Amacam?”

Mira berkerut kening. “photoshoot tu lama.. takpayahla..”

“alaaaa..”

Mira tergelak. “apa ala-ala? Kerja awak nak tinggal macamtu je ke? awak datang hari minggu ni sebab nak buat kerja kan?”

“siapa kata? Saya nak ambik barang tertinggal.”

Mira menggeleng-geleng. Tak mau. Gila apa. Dah la kawan Puan Rai ni. Kawan bos aku nak buli suruh bawak barang pulak.

“ala taknak jugak ke?” Haq memancing lagi sekali.

“taknak. Dahla tadi kata dah last offer kan.”

Haq mengangkat kedua tapak tangannya. “ok, ni paling last offer.”

Mira menunggu apa lagi Haq nak cuba cakap.

“please?” Haq meredupkan pandangannya. Ni dah kira umpan last dah ni. Dah taktau apa lagi dah nak letak kat mata kail.

Mira mengalah. “ok tapi kena mintak awak tolong drive la sebab saya tak biasa bawak kereta besar-besar.”

Haq tergelak. “siapa pulak yang suruh awak bawak? Ingat tuan dia dah tak sayang kereta sangat ke?”

Mira menggeleng-geleng kepala. banyak modal betul.

“nah.” Dia menyerahkan kunci kereta pada Mira. “awak letak barang dulu dalam kereta. saya pergi ambik barang sekejap. Jap lagi saya datang balik.”

Haq berlari-lari anak ke arah lot pejabatnya. Oi tak pernah dibuat mengayat anak dara orang tengah panas terik. Lencun peluh pun sanggup.

Haq teringat kembali ayat-ayatnya tadi. Patutlah abang aku kalau nak pujuk Nisrin pun mintak nasihat kat aku. Pancing baik punya. Boleh tukar nama jadi Haqasanova.

****

“kenderaan prop je yang boleh bawak masuk..” Mira dan Haq bersandar disebelah kereta.

“photoshoot kat sini? Serius?” Haq menanggalkan cap hitam dikepala. Rambutnya dikirai-kirai. Basah peluh.

Mira turut sama memandang huruf-huruf besar ‘ZOO NEGARA’ itu. Betul la. “awak tunggu kat sini la eh? saya masuk dalam.”

“eh. ada pulak.” Tangan Haq laju mengangkat salah satu daripada kotak dari perut keretanya. “dekat mana?”

Mira turut mengangkat satu kotak. “savannah walk.”

Mereka berjalan melepasi orang ramai. Hari cuti, hari orang bawak anak-anak berjalan. Tapi aku dok teman anak orang bekerja. Haq tergelak dalam hati.

“kenapa senyum-senyum?” Mira menegur.

“tengok orang, kelakar.”

“apa yang kelakar?”

“takdelah orang bawak anak kecik, saya bawak orang besar.” Haq menjawab jujur. “awak kerja macam mana sekarang?”

Mira menayang senyum. “biasalah. Ha tu, nampak tu orang ramai-ramai tu?” dia menunjukkan satu kawasan yang dipenuhi orang.

Haq mengangguk. Penuh dengan orang, wardrobe, lighting props.. ek eh? matanya tertancap pada seseorang.

“Nita, I lambat ke?” Mira menegur seseorang yang membelakanginya.

“eh taklah! Tengah prepare. Thank God ada you. Kalau tak siapa nak bawak barang banyak-banyak ni.” Nita menjawab laju.

Haq disebelah rasa ringan je mulut nak menjawab, ‘bawak sendirilah’.

“Haq, letak sini dululah.nak ambik barang lagi ni.” Mira mengarah.

“saya ikut.” Haq menjawab sambil matanya tak lepas dari wajah seseorang. Apahal pulak mamat tu ada kat sini.

Mira mengesat peluh dengan tisu. “jom.”

“eh nampak tak tu?” Haq bercekak pinggang sambil menghalakan pandangannya pada seorang lelaki tak jauh dari Nita.

Mira berkerut kening. “macam…. Kawan awak. Vid?” Mira pun turut pelik.

Haq mengecilkan matanya. Dia buat apa kat sini??

22 comments:

yana aryana said...

hohohohoh...
usha, jgn x usha, Haq...

Unknown said...

arghhhh!! sgguh aku bnci nita 2!! bnci! bnci! bnci! aku syak die yg bocorkn rhsia gaya kt syarikat len sbb jeles dgn mira..see..skg die dh dpt tmpt mira..xpe mira..nnt kbnaran akn terbukti..*pndai2 buat spekulasi sndiri* ee..bncinye!! em..haq is so sweet! n i hope vid is not going 2 fall 4 dat gedik nita!!

**truja bace..ehehe..

TAN-te said...

uish!!!! x saba x saba!!!!!! sian kat nana!!!!!
x ske nita!

sugar2 kapas strawberry said...

tiba2 rsa myampah kt nita!

~ bintang~ said...

eii..x suka ar nita tuh..dah ar kacau nana nk tackle vid..mana bule..nak nana n vid gak..haq adik ipar nisrin??? baru tau..hahaha

ting tong said...

btol3....
xsuke nita...
ho3....
smbong lg....

aisyah said...

asal cam nyampah gle ngan nita??
cam sajer curik mira nyer keje??
ntah2 dia yg wat cte kate mira tu cedok idea org...eeeerrrrr.....gerammmm!!!

hUsNA said...

haha... (;
aneeza_y ng hilma xkomen lg??
huhu

Anonymous said...

name kite lily
..aah la..tetibe benciiiiiiiiiii gile kat nita..yg vid tu pahal lak ngan nita..geram2..hek2..sory cik cucur..lily emo..

petite A said...

tak suka ar wat nita tuh..cam gedik jer!!
n menyampah kot

haikadove said...

haaa ape nita niee! tak suke tak suke!

Snow_Queen said...

jgn ksi vid dgn nita...nk vid dgn nana...

Miss Kira said...

i hate nita!!!!
vid!!!
u jgn curang ngan i...
huhuhu

anti nita.. :(

Anonymous said...

waa..mula-mula da sweet..tetiba blakang dia berapi-api..fuh..panas doh..

huhu..sianny mira..

Anonymous said...

pesanan buat vid
jauhi nita!!!!!

somebody someone said...

miss kira perasan dowh
wakaka

Bulanhijau said...

ohho..
ap Vid buat dkt ctu??
Vid-Nita??
So, hell-NO !!

syima said...

rasa tol la
nita fitnah mira sebab dengki
pastu curik no vid dr rai
pastu paksa2 vid temankan dia
huh

confirm nana tu farhanaconda
hahaha

Anonymous said...

@are-dah2
wuaaaa....xnak vid ngn nita...xmo laa...cian nana...mne ad n jaja nie...nk lgi..nk lgi..nk lgi...xsbar nieyh..

Anonymous said...

xsuka nita gak..huhuhu..jgn bg vid ngan nita...xmau....

Miss Kira said...

somebody someone....

hahahaha...
sesaja nk perah santan di pagi hari..
wakaka

Salmiza said...

hahaaha..
memula aku gelak sbb baca entri ni..
pastu bila aku scroll down baca komen2 ni, aku lg la gelak guling2..
lawak la korang nih..
emo terlebih..cayalah..

Post a Comment

 
Blog Template by Delicious Design Studio