♡assalamualaikum

currently updating First.

Friday, April 23, 2010

ADVIDHAQ [19]

Jaja baru meletakkan mangkuk sup sayur diatas meja makan. Tapak tangannya dikesat pada t-shirt yang dipakai. Fuuhhh..panas! “Nana!!” dia melaung sambil memandang pintu bilik Nana yang tertutup rapat.

Diam.

“Nana!!”

Diam lagi. Jaja bergerak ke pintu bilik Nana. Diketuk pintu bilik itu perlahan. “Nana!”

Langsung takde reaksi.

“Far-ha-na!!”

“Kick me out! Kick me out!” Nana menjerit melagukan Fake Tales of San Francisco- Arctic Monkeys yang tersumbat didalam telinga. Sebenarnya dengar je suara Jaja yang berteriak dari tadi tapi malas nak menyahut. Kepalanya digoyang kiri kanan mengikut beat lagu sambil jarinya cekap meng-handle PSP. “kick me out! Kick me out!” dia melagukan verse itu sekali lagi.

“Nana! I kick you out betul-betul nanti!” Jaja menggertak dari luar.

Nana menarik keluar earphone dari lubang telinga. Dari baring, dia duduk tegak. Mainannya di-pause sebentar. “ada apa?”

“makan!” Jaja menjawab.

“takmau. Makanlah dulu.”

Jaja menggaru dahinya. “Nana keluar! Makan!”

“busy la.” Nana baring kembali. Mainannya disambung semula.

Jaja bercekak pinggang. Masalah betul perempuan ni. “Nana kau buat apa tu sebenarnya?”

“tengah berperang kat Altavilla.”

Sah! Tengah main Call of Duty la tu. “Nana, keluar makan dulu!”

“tengah middle of war ni. Nantilah.”

“Nana, esok pagi karang PSP tu aku campak jatuh bawah.”

Eeei! Geram betul dapat housemate macam mak tiri gini! Nana menggerakkan ibu jari kanannya ke ‘power’. Alat mainan itu berhenti terus. Mp3 dimatikan. Dia bergerak ke pintu. Tombol dipulas kasar. “hmm?”

Jaja memandang kawan dihadapannya serius. “makan.”

Leceh betul. Nana membuat muka. Dia menarik kerusi dimeja makan. Pinggan kosong diambil. Mulutnya senyap saja.

“apahal pulak ni?”

“taknak cakap.” Nana menarik muncung panjang. Orang dah dengar cakap dia keluar makan ni dah cukup baik.

Jaja tarik sengih. Buat perangai mengada. Nak kena dia ni. “cakaplah.” Dia menyiku Nana perlahan.

“ish. Apa ni.” Nana mengerutkan dahi.

“bunga rose kuning habis eh hari ni? ke, Syahid cuti?” Jaja meneka. Apa lagi yang boleh buat Nana moody?

Nana menadah tangan membaca doa makan. “amin.. dah. Aku nak makan.”

Jaja memandang tajam. “kalau kau cerita dekat aku, esok kita pergi arcade Sunway main Wartran Troopers, token aku belanja.”

Suapan Nana terhenti seketika. “kejap lagi aku bukak cerita.”

Laju aje!

*******

Jaja duduk disofa dua tempat duduk itu. Tv tak dipasang. Slot ni memang khas untuk mendengar cerita Nana sahaja. Dia mengring ke kiri, memandang Nana. “cepatlah cerita.”

Nana melambung-lambung remote tv. “hurm. Tadi nampak Syahid. Dekat tempat parking.”

“oh, macam mana boleh nampak? Kau datang lambat?”

Nana menggeleng. “dia yang balik awal.”

“laaaaaa.” Jaja menghembus nafas. “sebab tu je ke?”

“dia dengan..” Nana menggaru kepalanya yang tak gatal. Payah nak cerita. “dengan girlfriend dia kot.”

Jaja melongo. Menunggu Nana menyambung cerita.

“diorang macam..” remote itu diketuk-ketuk atas peha. “macam betul kapel la. tak tipu.”

Sunyi beberapa saat.

Nana menyambung ceritanya lagi, “Syahid macam…” berat betul ayat nak keluar dari mulut. “macam.. care betul la. Sebab… sebab suruh perempuan tu tunggu dalam kereta dia, jaga kereta dia.”

Jaja senyap. Lengannya ditongkat pada kepala sofa.

“lepastu.. emm..” Nana menggaru batang hidung. “diorang pun.. blah.” Hmmph. “sekian.”

Mata Jaja kuyu. “takpelah Na, entah-entah diorang takde apa pun.”

“agaknya.” Nana mengangguk. Tapi dalam hatinya berkata, mana boleh takde apa-apa kalau dah macamtu rupanya. “takpelah kan, selama ni pun aku macam buat kerja waras tak waras je..”

Jaja tergelak. “apa pulak tak warasnya, kau bukan pergi kejar dia dengan parang ke hape. Kejar dengan bunga tu..”

Nana tarik sengih. “pandailah kau.”

Jaja tersengih jugak. “cun tak perempuan tu? boleh compete kau tak?” dia cuba melawak.

Nana mencebik. “dak. Pakai baju meghah ang-ang. Besaq cam bapak ghanduk!”

Jaja menekup mulut menahan tawa. “Oi! Oi! Tu mengutuk dah tu! dosa tau!”

Nana tergelak kuat. “main-main jelah! Baju merah tu betul la tapi takla besar. Cun je. Tinggi. Pandai make-up.”

Jaja mengerutkan kening. “eh.. rambut dia pendek? Highlight-highlight sikit?”

Nana mengangguk laju.

“hurm. Betul girlfriend dia la tu yang haritu kat office aku tu..”

Kedua-dua mereka tersenyap memandang kipas yang berputar diatas kepala.

“takpelah. Bukan ada apa pun benda ni kan?” Nana cuba menyedapkan hati sendiri.

Jaja mengiyakan. “tapi kalau kau nak tau lebih, nanti aku tanya Mira. Tu satu floor dengan dia.”

“takyah la. Mira pun tengah susah sekarang. Kesian dekat dia. kes dia tak settle lagi kan?” Nana bertanya berbau concern. Betul dia kesian dekat Mira sejak diorang berjumpa dekat klcc haritu.

“remain macam tu jela. Team GAYA dah pilih theme lain untuk issue bumper 3rd anniversary, so kes dia tolak tepi macamtu je. Taktau la pulak sekarang dia kerja macam mana. Aku rasa mesti kena neglect punyelah dengan editor.” Jaja mengagak.

“Mira tu lagi susah dari aku, lagi kesian daripada aku kan?” Nana bertanya jujur.

Jaja mengangguk.

“kadang-kadang kena pandang benda macamni, baru kita boleh bersyukur. Kalau tak mesti nak ingat hidup kita je yang paling kesian, paling susah dalan dunia ni.”

Jaja menarik sengih. Nana, kalau bab buat ayat motivasi untuk diri sendiri, first class.

****

Aree memandang jam didinding rumahnya. 10 malam. Mesti diorang semua dah rilek-rilek dekat rumah. Sebelah tangannya mendukung Adni sementara sebelah lagi mencapai handphone.


“assalamualaikum!”

Haq tersengih panjang. “waalaikumsalam. Oi..lama hilang?”

Aree tergelak. “manede aku hilang. Korang tu yang asik kerja je.”

Haq tergelak. Nak deny apa lagi, dah betul la tu.

“eh ni nak ajak korang ni.”

“pergi mana? Pergi mana?” excited.

“birthday anak aku la. buat kecik-kecik je. doa-doa sikit, makan-makan sikit.”

“lahh.. yeke?”

“iyelah uncle! Uncle ni lupa ke birthday Adni! Dah setahun dah tau!”

Haq menepuk dahinya. Setahun dah? “cepatnya.. ok-ok. insyaAllah. Bila?”

“minggu depan hari sabtu.”

“lah lambat lagi! Lagi seminggu!” Haq mengira hari didalam otak. Harini baru jumaat, maknanya kena tunggu sabtu lagi sekali.

“saja lah nak kasitau awal-awal! Korang ni kan hartawan berjaya dok kumpul harta je.” perli pedas.

“heh. Ok lah. Tapi aku rasa Ad takde la. dia sejak-sejak nak naik pangkat ni busy lebih. Kalau tak terbang pun dia kat MAS. Entah apa dia buat pun taktau.”

Aree muram seketika. “susah la dia ni. takpelah. Nanti ajak Vid sekali tau. Suruh dia ajak Cik Jah mak dia sekali. Cik Jah kan suka datang majlis-majlis gini. Kau pun ajak la family kau.”

“iyelah. Tengoklah nanti.”

“nak bawak bakal bini ke…” Aree mengusik.

“pandailah kau! dah-dah pergi jaga anak. Bergayut kemain lama.”

Aree tarik sengih. “ni usik sikit dah tak boleh ni ada la ni eh? weh,bawak tau!”

“manede lah!”

Panggilan itu berakhir dengan gelak ketawa dari talian sebelah sana. Haq mencebik. Siapa bakal bini yang nak dibawa? Mira?

Dahi diketuk dengan handphone. Apasal nama tu yang terkeluar? Zrrrr. Handphone itu bergegar sekali lagi. Siapa pulak dah. Nama ‘Rai’ terpapar. Haq angkat sengih.

“kau nak kahwin ye Haq!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”

Haq menjauhkan handphonenya sekaki dari telinga. Kaum perempuan ni, kalau tang sebar gossip memang laju kan? “Aree la ni bawak cerita?”

“cepatlah! Cepatlah! Nak tau!”

Chait! “kau percaya la Aree tu. aku takde pun nak cakap nak kahwin ke hape. Awek pun takde lagi ni.” pandai-pandai je Aree ni.

“tipu! Kau nak buat surprise ye nanti? Tau-tau je bawak future wife,aku ketuk kau nanti!”

“eh laki kau tak marah ke kau malam-malam dok ugut nak ketuk kepala anak teruna orang ha?”


“Haq cover! Aku tau kau ada seseorang dah ni!” suara Rai memang teruja melangit.

Haq malas nak lebarkan topik. “office apa khabar?”

“ok je.”

“Mira?”

Muka Rai terus masam. “taktau.”

Hmmph. Haq melepaskan nafas berat. Rai kalau marah, susah nak reda. Tu sebab orang takut kerja dengan dia. “jaga la hati orang bawahan kau tu.”

“ish kau ni aku baru je nak borak seronok-seronok. Dah la. assalamualaikum.”

“waalaikumsalam.” Macam mana atmosphere dekat GAYA agaknya? Kena hentam lagi ke Mira tu?

Kesian. Dia innocent. Haq tau fakta tu. Evidence? Her eyes. More than enough.

10 comments:

~ bintang~ said...

suka....sambung lg...ahakss

MaY_LiN said...

alahai~
ngan mira ke???

~ZYX~ said...

comei je kalu haq n mira..

i-R-a eddie said...

ai like!!
hehe..

:):):)

Unknown said...

em..cian nana..frust abs die 2..xpe nana..pompuan 2 x kn leh challenge awk..awk ttp heroin vid..ehehe..em..ske part rai cpt je dpt info psl haq..huhuhu..x sabo nk tau lg..=)

Hilma said...

wawawawa...suka2..comel..=P
teruskn usaha..all da best

qyqa said...

hahahahahaha..
suka3..
lawak2..
tp nak part jaja n ad..
bole3...

Anonymous said...

best3...nk lg nk lg...heee ;p

Anonymous said...

nana = farhana??
makin menarik cita ni

Bulanhijau said...

alololooo..
cianny dkt nana tu :'(

Post a Comment

 
Blog Template by Delicious Design Studio