♡assalamualaikum

currently updating First.

Saturday, April 10, 2010

ADVIDHAQ [18]

Nita mengetuk-ngetuk pen didahi. Tak boleh jadi..tak boleh jadi. Tak jadi kerja macam ni. isk! Pen itu dihentak kuat di tengah dahi.

Siapa dia?
Siapa dia?
Siapa dia?

Figura lelaki dengan kemeja dan slack menerjah fikirannya. Lelaki itu lah! Lelaki mana lagi! Lelaki ‘itu’ yang mana? Entah! Dia pun tak tahu nak menjawab. Terbayang-bayang lelaki ‘itu’ berdiri didalam bilik Mira. Kemeja dibutang ringkas dan kemudian tangannya mencapai tangkai cermin mata. Bergaya..adalah jugak. Rupa..bolehla tahan. Tapi dia punya attraction.. macam magnet.

Grrrr~ Nita merengus. Pen dicampak kedalam mug. Pergi tanya Mira lah senang cerita! Laju langkahnya dihayun ke bilik penata gaya itu.

“Mira…” mendayu suara.

“hmm?” Mira tak mengangkat muka dari kerjanya.

“haritu kan… emm.. last two weeks kan…” punggungnya dilabuhkan dibucu meja.

“what?”Mira buat endah tak endah. Aku dekat pejabat ni dah serupa fungsi dengan tiang. Langsung tak dipedulikan. Sedih memang sedih,tapi kerja tetap kerja.

“do you recognize someone…”

“who?” cepat Mira memintas.

Nita turun dari meja dan menongkat dagu didepan Mira. “an attractive guy. Very attractive one.”

Mira mengangkat mukanya. “hah?” tak faham.

“last two weeks dia ada dekat sini.. dalam bilik you ni. salin baju. err.. I actually nak cari you, tapi you tak ada. Your special boyfriend ke?” keningnya dijungkitkan.

“ish. Manede. Itu kawan Puan Rai. Accidentally.. terrrambik jadi mannequin.”Mira menggigit bibir bawah. Teringat kejadian lepas.

“oww..”Nita memandang siling. “eh, you kan dulu selalu dengan Puan Rai… takkan you tak kenal?”

Ek eh perempuan ni, teringin tercekik pen agaknya. Mira melepaskan nafas berat. “Nita, you know the rumours kan?” kura-kura dalam perahu…

“ak ah la! sorry Mira! I lupa! No offence kay?” lembut tangannya memegang tangan Mira. “sabar ye. Nanti mesti semua ni reda.”

Mira sekadar membalas dengan senyum segaris. Jadilah tu. “why not you pergi tanya Puan Rai sendiri? Lagipun untuk isu bumper kan you asyik keluar masuk bilik dia..”

Nita bercekak pinggang. “oh! busy betul la untuk third anniversary ni. Thank God I ada backup plan. Kalau tidak, mesti lagi kelam kabut team nak cari idea untuk isu ni.”

Em. Yelah. Whateverlah. Mira senyum lagi.

“ok. I keluar dululah. Tekun betul you susun gambar-gambar tu. Marvelous ain’t it? I yang arrange tu.”

“yes I know.” Mira senyum sambil menggenggam kuat tangannya dibawah meja. Terkilan? Bengang? Entah. Tak tertafsir.

“oh ya Nita?” Mira teringat sesuatu.

Nita freeze di muka pintu.

“His name is Vid. That’s the only thing I know.”

Nita senyum. “thanks.”

*****

Nita senyum tak cukup lebar pipi. Kertas memo ditangan kanan dikibas-kibas ke muka. Seronok! Sedikit pun rasa bersalah tak terkesan dihati sebab mengorek handphone orang lain. Alah, bukan luak pun.

Vid eh..hehe.

Pantas dia mengeluarkan Blackberry kesayangan dari Tod’s coklatnya. Hi. Dia menaip. Eh lambatlah taip-taip ni. Huruf-huruf tadi dipadam. Call je terus.

“hello?” Vid membetulkan bluetooth ditelinga. Baru masuk kereta dah ada yang telefon. Sehari pun tak pernah senyap telefon ni.

“hello. Vid?” Ceria je bunyi.

Vid berkerut kening. Gear reverse ditolak sebelum handbreak diturunkan. “ye saya?” Vid dah pelik. Kalau stok ber Vid-Vid ni kawan time sekolah je. “siapa?” cermin pandang belakang dilihat sekilas, clear. Dia memulas stering dengan sebelah tangan. Lancar Camry itu keluar dari kotak parking.

“hi. I’m Nita.”sengih-sengih.

“oh. ha. em.” Bibirnya mengepit tiket parking. Bersedia nak dimasukkan ke dalam mesin tiket.

“we’ve met before.. heh.” Nita menyilangkan kakinya.

Cahaya matahari terik bila keluar dari basement. Cermin mata half frame ditanggalkan dan diganti dengan Rayban hitam yang diambil dari atas dashboard. “oh.”

“GAYA’s office. Remember?”

Tangan kanan ditongkat pada tepi tingkap manakala tangan kiri menjaga stering. “which one eh?”

“erm. haha. I nak cakap tapi..haha. Embarrassing, awkward moment kot?” jari-jemari Nita memintal kain dress dilututnya.

Vid melonggarkan ikatan tie dileher. Butang atas sekali dibuka. “err. The one yang… masuk bilik Mira tu ke?” dia pun dah ingat-ingat lupa.

Nita senyum. “yah…yah…that one. Heh.”

Vid tarik sengih. Dia tergelak tiba-tiba.

Nita tersenyap. Gosh!!!! He’s laughing!!!! Oh my~ oh my~ oh my~

“ok..ok.. ingat…ingat…”Vid menjawab. Tangan kanannya menyentuh dahi. Betul lah tu. perempuan yang masuk bilik masa aku tengah tukar baju. nasib baik dah sarung semua.

“haha. So.. ah..” hilang semua ayat dalam kepala. That laugh. Ugh. Blow my mind away.

“yes?”

“I just wanna say sorry. Masa tu. Tak sempat pun nak cakap sorry in proper way.”

“benda kecik.” Vid menjawab tenang. “so, Rai gave you my number?”

Senyum Nita mati. “er. I’ve got to go. Nice talking to you.”

Vid pelik. Seumur hidup tak pernah orang cakap ‘nice talking to you’ dengan aku sebab aku bukan jenis macam Ad dengan Haq. “yah. Sure. Assalamualaikum.” Talian terus dimatikan.

Nita terkebil-kebil disebelah sana. Wa..alai…kum..salam.

*****

Hari berganti hari. Nita dah macam gila bayang.

Vid,Vid. You sapu minyak pengasih jenama apa Vid?

Nita nekad, harini, kena jumpa!

******

Vid baru saja selesai makan tengahari dengan klien bila handphonenya tiba-tiba minta diangkat. Nita? Nama terpapar.

“Vid! I nak mintak tolong!”

“ada apa?”

Suara Nita termengah-mengah. “I kena tahan dekat balai! Please Vid.. I dah taktau nak.. nak.. nak mintak tolong…”

“erm.” Vid memandang jam ditangan kiri. “balai mana?”

“Mutiara Damansara. Tak jauh dari Cineleisure.”

“dekat dengan roundabout?”Vid mengagak.

“ha..yah.”serak-serak suara Nita.

“erm. 20 minutes?”

“ok. I’ll wait.”

Vid terus menuju ke kereta.

Nita bersandar pada dinding balai itu dengan perasaan gementar. Blackberry digenggam kuat. Vid, selamat berjumpa semula.

*****

Dua-dua senyap dalam perjalanan pulang. Vid tak bertanya kenapa, Nita pun tak menyatakan apa-apa.

Senyap.

“erm. I singgah office sekejap ambik barang. Few seconds. Lepastu hantar you balik. Rumah ke office?” Vid memecah suasana. Sungguh luar biasa.

“er. Rumah la. Tapi.. you tak masuk office balik ke?”

“dah ambik half day.” Laju kereta itu masuk ke kotak parking. Handbreak diangkat. “tunggu sekejap eh.”

Entah betul hati tengah berbunga-bunga atau otak yang sedang berimaginasi.. aduh. Nita memegang dahinya. Boleh demam macam ni.

***

Nana senyum sorang-sorang sambil memusing-musingkan tangkai rose kuning ditangan. Heeeee. Entah kuntum keberapa. Dia pun tak berani nak kira. Dia nampak kereta itu dipetak parking. Makin lebar senyumnya.

Eh, enjin hidup? Jam tangan dikilas. Belum masuk pukul 4 lagi pun. Alah, salah timing ke aku harini?

Nana menyorokkan badannya disebalik tiang apabila seorang perempuan keluar dari perut kereta. Enjin kereta terus senyap. Silap kereta ke aku selama ni? jangan buat lawak.

Dari jauh kelihatan Syahid berjalan menuju ke kereta. Ahhh sudahhhhh..

Nana memusingkan badannya habis dibelakang tiang. Dekat sangat ni, nanti kantoi payah.

“kenapa off enjin?” itu suara Syahid yang dia tahu.

“bazir minyak.” Itu suara perempuan yang dia tak tahu.

“lah. Kan dah kata sekejap je. jom.”

Berderum bunyi enjin kereta meninggalkan dia.

Tangkai rose kuning dipatah dua. Nana diam seribu bahasa. Tarik nafas, Nana. Mawar yang terkulai itu dipandang sepi.

Nana, Nana kuat. Nana kuat. Nana kuat. Nana kuat. Nana kuat…

28 comments:

noory said...

arghhh... Nana! ciannye kamu.
Nita? no.. jgn rampas lelaki itu.
hihi..psiko kjap!
sambung2.

MaY_LiN said...

aduhai~
macamana neh..

cik timbahijau said...

suke3333....
tp nape nita nie.nyibuk aje r...cian kat nana....
may ALLAH bless n gud luck 4 ur exam cik cucur (~_<)

DianaTakyuddin said...

huhu...sian nana!!!

qyqa said...

ish..
nita gedik!!!!!!!!!!!!!
nyampah.
tersorong2...
aaarrrrrhhhh.
make sure bagi vid tu kat yg sebetulnya.
ho3....

miz.nZz said...

hohohoho.... Nita kah yang membawa watak jahat dlm citer nie...
tp betul ke dia kena thn polis??
mcm tak jer..
pastue vid mcm baik jer ngn dia...
sian nana...
sian mira gak...
hurmm...

aisyah said...

sape nita????

TAN-te said...

alahai..... kesian nye nana!!!!!! sabar2 nana...

Anonymous said...

kecian nye dekat nana..vid tu npe plak tbe2 jd mesra alam..xmo vid ngan nita..nk vid ngan nana jugak..cik cucur plezzzzz..hehe..ober la plak..pape pun..nice n3..chaiyookk2..next n3 plezz (^_^)v

Unknown said...

arghhhhhhhhhhhh!!! bnci nita ni!! bnci!! bnci!! bnci!! cian nana!! xpe nana..ni dugaan je..vid is urs..nita 2 pnyemak je..ee..aku rse cm nk hakdush je si nita ni!! *mtk maap..teremo..geram sgt*

waniey said...

oh nita yg menyibuk.....sian kt nana plak..lme kot duk usha vid..nana,b'trus-terang kn snang!!!

MaSin said...

oh no!!!!
susahny cinta nana..
go nana go nana!!
heh..

Salmiza said...

allaaaaaaaaaaaaa~

Anonymous said...

ak rasa nita tu yg wat dajal kat mira....
tergedik2 jek ak baca pasal dia.....
nana relax ok...vid ko yg pnye...hihihi

Bulanhijau said...

haisshhhhh..
nita ni potong jln orang lah!!

+cahaya mata+ said...

adusss......konflik da nk mula nih...

haikadove said...

oh tidaaaaak!!
tuelaa nana, patut kena terus terang jee.
nita da kacau daun lak. go nanaa go! ;p

iejay Zakaria said...

mestikan si nita tu yang sebenarnya dok penaya mira sampai kena tuduh ciplak idea mag lain sampai puan rai marah sangat2 tu..

agreed yang bab vid amik nita depan balai u should elobrate lebih sikit supaya jelas situasinya cam ne...

sayebaik! said...

that's all?? u meannnn that's alllll cik cuco udang?? omaigod,,,jarum panjang jam tak sempat clock 60 seconds pun bace nih,,,

dush dushhh kat tangkai cuco atap -______-"

nursya said...

alai ciannyer kat nana...
musti nti frust nongeng...
ish ish ish...

niEna haiLani said...

cucur... kamu wat saya nangis,,,
seyes kesian kt nana...

Eddy Stone said...

jalan cerita menarik dan padat dgn kekreatifan =]

Anonymous said...

name kite lily..
haaa..lily wish nnty nana cite kat jaja..jaja cite kat ad..lily ske part jaja ngan ad jerr..hehe

Anonymous said...

arrghhh cian nana..vid jauhkan nita..

Anonymous said...

nita ni kacau r.........

Anonymous said...

next plzzzzzzzzzz

sugar2 kapas strawberry said...

huhu..kesian nana ;((

-deep purple inside-

Anonymous said...

eii shian nana..
nape rase cam nita ni jahat je...

Post a Comment

 
Blog Template by Delicious Design Studio