♡assalamualaikum

currently updating First.

Tuesday, March 30, 2010

ADVIDHAQ [17]

Jaja berjalan kaki ditepi jalanraya. Tadi teksi memberhentikannya dihujung jalan saja. Dah nampak dah papan tanda bangunan yang dia nak tuju.

Satu demi satu kereta yang diletakkan dibahu jalan dia perhatikan. Apa dah tak cukup tempat letak kereta ke? Atau malas nak masuk basement?

Jaja melintas sebuah Jeep Cherokee hitam. Ada sesuatu yang membuatkan dia reverse kembali langkah kaki kebelakang. Dia merenung tingkap belakang kereta itu. Sehelai kemeja putih tergantung dengan hanger.

Jaja tergelak sendiri. Apahal entah teringat dekat seseorang. Silly, Jaja. Ntah-ntah uniform pegawai imigresen.

“nak beli kereta ke?”

Jaja tersentak bila satu suara menegurnya. Kusss semangat! Dia memandang seorang lelaki yang berdiri didepan bonet.

Adha!

Ad masih senyum-senyum. Tu ada la tu nak membahan orang.

“nice Jeep.” Jaja senyum. Baru teringat dah muncul depan mata ke? Hebat.

Ad dah pelik. Kot la kereta aku ni Mazda6 ke, Lancer ke, Mercedes ke paling kurang.. memangla ‘nice’. Ni pun sebulan tak basuh. “ninety-seven Cherokee. Nak tengok enjin?” Tangan Ad dah ura-ura nak membuka hood kereta.

Jaja tergelak. “sudahla, Ad.” Tali beg silang dibahu dibetulkan.

Ad bergerak mendekatinya. “yeye usha macam dekat showroom. Kenapa?”

“saja. Kereta awak?”

“yup.” Ad mengiyakan.

“ingatkan pegawai imigresen punya.” Jaja berkata sambil menunjukkan jari pada kemeja putih yang tergantung didalam.

“ah-hah. Lupa nak bagitau, saya memang dah tukar profession.”

Jaja tarik sengih lagi. “tolonglah Ad.”

“pegawai imigresen not bad apa.”

Jaja tergelak lagi. Memang takkan habis camni. “dari airport ke? Nak pergi mana?”

Ad mencebikkan bibir. Tu entah bila punya baju. Memang saja gantung dalam kereta. “takde pergi mana-mana. Saja nak jalan. Nak pergi mana ni?”

“Ikea.” Jaja menjawab sepatah.

“jom.”

“hah?” Jaja berkerut kening. Tak ajak pun.

“best jalan dengan saya. Try la.” Ad mendahului Jaja. Selamba dia bergerak kebangunan dihadapan. Niat nak balik rumah tadi dibatalkan.

Jaja memulakan langkah dibelakang Ad. Dia menggeleng-geleng kecil. Ad, Ad. Apapejelah dia ni.

*****

Ad menyeluk kedua-dua belah tangannya kedalam khakis kelabu yang dipakai. Dia berjalan tenang sambil humming lagu yang dia sendiri tak tau. Dari tadi dia berjalan beberapa tapak kebelakang dari Jaja. Pergi mana semua dia mengekor.

Jaja berhenti di bahagian barangan dapur. Senduk-senduk stainless steel dipegang, dan diletak semula.

“nak carik apa?” Ad mendekatkan dirinya bertanya.

“ha?” terperanjat, bukan tak dengar.

“nak carik apa?” mata Ad melilau kiri kanan.

Jaja menggeleng. “no idea. Esok birthday Nana.”

Ad berkerut dahi. “nak bagi hadiah birthday ini ke?” dia mengangkat satu set sudu dengan tangan kanan.

Isk. “main-main pulak. Letak balik, letak balik.” Jaja mengarah. Dia berjalan kebahagian lain pula.

Ad mengambil lagi satu set garpu pula dengan tangan kiri. “mana pernah hadiah birthday orang kasi mende gini? Orang kahwin ye la kot.”

“Ad, letak balik.” Jaja mengetap bibir.

Ad mengangkat kedua-dua belah tangannya. Dia mengangkat kening seolah-olah bertanya, ‘biar benar mende gini buat hadiah?’

“ingatkan nak beli something untuk rumah.. sebab tu la datang sini.” Jaja menerangkan akhirnya. “dah, dah letak balik. Diorang marah nanti.”

Ad mencebik. “manede diorang marah.” Dia selamba meninggalkan set sudu dan garpu itu kedalam bakul papan pemotong.

Isk! Tengok tu! letak sukahati je.

“kenapa birthday Nana tapi rumah yang dapat hadiah?” Ad bertanya lagi.

Dasar banyak pertanyaan betul. “sebab tu rumah Nana. saya tumpang je.” Nana mengurut dagunya. Banyak sangat pilihan ni. mana satu nak cekup?

“ohh.. Nana tu kaya eh?”

Jaja mengambil dua jenis mug berlainan corak dengan kedua-dua belah tangannya. Membandingkan. “entah. Ye kot.”

“that one.” Ad menunjukkan mug ditangan kiri Jaja sebagai pilihannya.

Jaja sengih dan memasukkan mug tu kedalam beg plastic besar berwarna kuning dibahunya.

“takkan la duduk serumah pun nak pakai kot-kot?” Ad bersuara semula.

“rasanya parents dia kaya la kot.. sebab bagi saya tumpang percuma je. Tapi tak pernah la pulak tau dalam bank dia ada berapa banyak.” Jaja menjawab jujur. Betul, dia tak pernah nak siasat lebih-lebih. Orang dah bagi tumpang cukup syukur. “eh pergi situ kejap.”

Ad mengikut Jaja masuk ke ruang model dapur yang comel di satu bahagian. Lengkap dengan cabinet, dapur, peti sejuk, meja bulat ditengah-tengah dan macam-macam alatan dapur lagi.

Jaja menyentuh kaunter dapur. Cantik. Dia buka pula kabinet-kabinet diatas kepala.

Ad menarik kerusi ditengah-tengah bahagian dapur dan menongkat dagu. “Jaja..” Ad memanggil.

“yep.” Jaja memalingkan mukanya mengadap Ad yang sedang duduk dibelakangnya.

“bila macam ni kan…” Ad tak menghabiskan ayat. Matanya memandang sekeliling.

“kenapa?” tangan Jaja masih pada tombol kabinet.

“seeing you..”

“hmm?” tak faham.

“dalam dapur…”

“ah hah…” berkerut dahi Jaja.

“with me.. sitting here..” Ad tarik sengih.

“what?”

Haha. Ad pecah ketawa tiba-tiba. “nothing la.”

Jaja menarik laci bawah pula. “macam-macam la awak ni.”

Ad tergelak lagi. Apa benda yang kau bayang dalam kepala otak tu Ad? Ugh. Nak mengaku dengan otak sendiri pun segan. Aiseh..

“gelak,gelak. Orang tanya taknak jawab.”

Ad sengih lagi. Sekali terasa macam kena bebel dengan wife dalam dapur huh?

Tanpa sedar Jaja dah melabuh punggung berhadapan Ad. “sengih-sengih. ada apa?”

Ad tersentak. Takkan nak jawab, ‘saya macam tengah nampak awak as a wife dalam dapur rumah saya.’ Alamat Jaja balik mug tepat kat dahi aku la. “takde apelah.”

Jaja mencebik. Ye sangat la tu. Ntah-ntah dalam kepala tu tengah galak mengejek orang. Ad ni bukan boleh percaya. “apsal? Nampak kelakar ke shopping barang rumah?”

“aaaaa.. tipulah tu. ok je.” Ad bangkit dari duduk. Dia mencapai set tea dari kaunter dan dia letakkan ditengah-tengah meja. Teko pula dicapai dengan sebelah tangan. Dia buat-buat menuang air dari teko kedalam cawan teh dan dihidangkan didepan Jaja.

Jaja tengok je perlakuan Ad. Sabar, tahan gelak Jaja.

“tea?” Ad mempelawa.

Terlepas jugak ketawa Jaja. Pantas dia menekup mulut. “dah boring sangat main dengan simulator kapal terbang sampai nak main minum-minum teh?”

“cukup sweet tak?” Ad bertanya.

Jaja menuangkan pula teko yang tak berisi apa-apa itu kedalam satu lagi cawan teh kosong. Ditolakkan kedepan Ad. “am i?”

“oh.. awak sangat sweet awak tau?” Ad sengih mengusik.

Haha. “dah-dah. Sampai malam kita buat dapur ni jadi dapur sendiri nanti.” Bila Ad ikut pergi shopping ni banyak main-main dari membeli barang.

‘kita’ eh Jaja? Dang!! Ad, kau masalah apa ni? Akhirnya turut melangkah beredar dari situ.

****

“hah!” Jaja bersuara tiba-tiba.

“kenapa?” Ad bertanya pelik.

“dah tau dah..dah tau dah.. nak buat dinner la. dah alang-alang beli barang dapur baru kan, baik sediakan makanan sekali. Ye tak?”

Ad mengangguk. “kalau saya, saya suka je.”

“awak bukan Nana ok?”

An mencebik. “tau.”

“kita pergi ambik candle!” riang-ria je Jaja berjalan.

“bak sini beg kuning tu.” Ad meminta beg plastic shopping IKEA di bahu Jaja.

“nak buat apa? Nak beli barang sendiri pergi la ambik beg baru. Tu ha, kat corner tu ada dia letak.” Innocent Jaja menjawab.

“berat tu, segala pinggan,mug entah apa kemende lagi boleh penuh satu meja ada dalam tu. bak sini.” Kasar Ad menjawab.

Jaja buat muka. “cakapla siang-siang nak bawakkan. Ni dah sampai hujung baru nak cakap.”

“bagi sini satu reason kenapa saya nak ber-gentleman dengan awak?” Ad sengih memeluk tubuh.

Jaja tersenyap. Aah kan? Dia menggeleng kecil. “no reason.” Dia membetulkan tali beg dibahu. Memang agak berat pun.

“silly. Mestilah kena gentleman, kata lelaki.” Ad menarik hujung beg kuning besar itu dari Jaja. Cepat dia menyambut. Kot jatuh kat lantai, habis bersepai semua.

“what?” Jaja muka serius.

“mende?”

“you called me silly. Bak balik beg tu.” serius.

“it’s not bout you la. orang pandang nanti kata, ‘gila la mamat tu biar je awek dia pegang beg.’ Kan dah tak best?” Alasan ah Ad!

“Adha.” Jaja bergerak beberapa tapak mendekati Ad. Matanya memandang Ad tak lepas. “awak nampak macam pakcik saya. Nanti diorang kata, ‘apala budak tu kesian pakcik dia dah tua kena bawak barang.’”

“ey, cakap banyak. Pilih jela candle tu masuk beg.” Ad menahan sabar. Pakcik? Duh~

Jaja sengih. Angin ar tu. “lavender, vanilla?”

“vanilla.” Ad terus memasukkan lilin berwarna putih itu kedalam beg. “dah? Bayar.”

Jaja tergelak dibelakang Ad. Cakap sikit nak angin. Dia kalau membahan orang takpe. Chait.

****

Ad masuk kedalam rumah dengan muka bercahaya. Dok tersenyum-senyum.

Haq dan Vid yang tengah melepak di ruang tamu pun boleh ternganga tengok.

“oih silau mata aku tengok Ad macam tu.” Haq berkata.

“guess.. dia dah back to normal.” Vid menambah.

“aku lagi rela Ad yang macam ni dari Ad yang macam ayam berak kapur tu.”

“dia dah jumpa dia punya Aksara ke?” Vid melontar pertanyaan dengan muka curious.

Haq menggeleng. “entah. Mustahil la tu.”

“weh!” Ad melaung kuat dari arah dapur.

“apa?” Haq pula menjerit.

“rumah kita takde tea set eh?”

Ad dan Haq saling berpandangan. Ah sudah penyakit baru pulak datang..

33 comments:

waniey said...

adui lh ad..siap psang antena lg dlm ikea...p so sweet lh!!!x rugi tunggu lme2 ni..

name kite lily.. said...

best!!!!!!!!

sichumilchocoholic:) said...

skewwwwww....
bile la ad nk tau yg jaja tu aksara
sweetnya citew nih
remind me of my mr.boyfie
gud job
<3

keSENGALan teserlah.. said...

sangat comel..
suka suka..

LadYBird cOnfeSSiOn said...

best giler... no word. mmg sgt best..

I ♥ U Bakery House said...

comelll gle!! :D

DianaTakyuddin said...

suker ad n jaja!!!!

Bulanhijau said...

sweeeeeeeeeeeeeeeeeet gle!!
:)))

mizd said...

comey sweet n besh...
pliz smbg lg...

MaY_LiN said...

hahaha...
suping barang dapor..

bibi said...

alahai...nape sweet sgt ni...senyum sorg2 bc n3 ni..

miz.nZz said...

Ad... hehehe tea set yg dia cari....
nie mesti tak abis lg berangankan jaja tue jd wife kat dapur umh dia tue... hohoho

Anonymous said...

Suke sgt2 ngan citer ni........sweet sgt...

Unknown said...

waaaaaaaaa....sukenye!! swit gile jaja n ad ni..haih!! terlps rndu kt dorg..lme tggu.thnx cucuratap! =)

Pitak said...

comel.
ad lawak.

Anonymous said...

shomellll je. :D Gud luck 4 ur finals. Semoga dapat warna yang berterbangan. Aminnn...

akak said...

wah wah wah!

anis F said...

waaa, sweet sangat . suka2 .
sweet la ad dngan jaja :)

Anonymous said...

waaa..
cinta sudah berputik ya??
haha..sgt best!!~ ^^

-che na-

nursya said...

hahaha...
sweet giler ad ngn jaja..
mcm hubby n wife..
hehehe..

Salmiza said...

gud..

cucur, rsnya ada typo sket la..part atas tu ada yg sepatutnya nm jaja tp di tulis nana..dan 'balik' is baling, rite?

notie said...

yeye TQ dik cucuq kodok...upss cucuqatap...hehehe tima ache sebab ad n jaja dah kuar...buat sengeh sorang2 je...hehehe semuga berjaya exam. Amin

Lady Adin said...

best cite ni!!!!!!!!!.
Tapi kenape name watak mcm tertukr je.
sy suke sangattttt cite ni.

ღpanda_onchairღ said...

yawww!!
kak cucur.
best gle ;)

Anonymous said...

wuaa,bestnya ad ngn jaja ney,he3..
sweet ngat..

TAN-te said...

alahai!!!!!! sweetnyeeeeeeeee!!!!!!!!!!!!!!!
go AD!!!!!!

iejay Zakaria said...

dik...

adakah entry ni ada kena mengena kerana tak dapat senduk yang kanda janjikan untuk birthday mu? hahahaha...

cucuratap said...

kakak iejayyyyyyyyyyy..

hahaha. kebetulan ler!! hahaha. tak teringat pun la. adeh

Anonymous said...

wa.......bes nyer..bc byk kali pun xde rs bored lgsg...dah tebayang dah lau cite ni d lakonkan..haha..bes2..

yonna arisa said...

how sweet~
rite on tym..
touch down~ yeeeha
frankly speak,superb..thumbsup

intan_aya said...

kak cucuratap...best abis...

x rugi tunggu lame..
ad dh terlebih angau dah2
but he didn't meet wif his askara yet..

best abis...
x saba 4 de nex n3

jimah said...

ala comelnya ad dgn jaja >__<

Anonymous said...

sweet giler...........
ska sgt...

Post a Comment

 
Blog Template by Delicious Design Studio