♡assalamualaikum

currently updating First.

Saturday, February 13, 2010

ADVIDHAQ [16]

Nana dan Jaja saling berpandangan. Rasa pedih mata berlawan walaupun jarak meja bulat itu dekat. Akhirnya Nana mendekatkan badannya ke meja.

“anak siapa kau bawak ni?” Nana berbisik perlahan.

Jaja menguis kaki Nana dibawah meja. Agak-agak la. Orang tu kat depan dia je kot. Cakap macam orang tu tak nampak, tak dengar.

Nana mengerutkan kening. Tak pasal-pasal kena drag dalam benda yang dia tak faham apa.

“Mi..Mira..” Jaja menegur orang disebelahnya perlahan. Bahunya disentuh. “Mira.”

“ye?” Mira menjawab.

Nana menggeleng kecil. Ntah mana-mana Jaja kutip zombie ni. Dari tadi muka stone je.

“Ni Nana, kawan saya.” Jaja memperkenalkan.

Mira tarik senyum. “hai Nana.”

Nana membalas senyum sesaat. Bukan patut dia cakap ‘hai’ tu 15minit lepas ke?

“Na..” Jaja menelan liur. “kesian dia ni. aku nak tolong dia. kita tolong la dia.”

Mata Nana terbeliak. Tolong-tolong apahal pulak dah ni.

Jaja mengangguk-anggukkan kepalanya suruh Nana setuju.

Haih. Nana turunkan lengannya yang dari tadi berpeluk tubuh. “awat ni che? Meh habaq mai. Dok teghiak 3 haghi 3 malam pun tak guna jugak.”

Jaja gigit bibir bawah. Dia tau yang dia memang tak pandai nak pujuk-pujuk orang. Tu sebab dia seret Mira ni sampai ke KLCC.

“saya tak salah!” pak! Mira menepuk meja tiba-tiba.

Badan Nana tersandar kebelakang kerusi. Woih.

“takkan la saya dengan bodohnya nak curi idea majalah lain.. alahai, Malaysia bukan besar sangat. Majalah ade la 5-6 jenis, tak ke obvious kalau saya curik? Lagipun, saya yang bentang idea tu dulu. Idea tu, saya punya. Saya punya. Saya-punya!”

Jaja dan Nana menelan air liur. Serius ni.

“saya tak faham kenapa Puan Rai nak percaya entah siapa-siapa yang call dia tu. Yang kerja dia kan, saya. Kenapa taknak percaya saya?”

Jaja dan Nana mengangguk. Betul, betul.

“And where the hell that stupid rumour comes from? Since when stylist jadi a celebrity?”

Jaja dan Nana menggeleng-geleng.

“kan? Tak faham betul!” Mira mengambil cawan choc sluch milik Jaja dihadapan. Straw digigit geram.

Jaja dan Nana saling berpandangan. Ingatkan Mira ni tak reti marah-marah tau nak menangis je. Sekali dia marah kau, habis semua keluar.

“saya tak peduli. Saya nak tahu jugak apa yag jadi sebenarnya. Jangan harap Puan Rai nak pecat saya semata-mata tuduhan bodoh ni.” Cawan dihentak kasar.

“betul-betul. Setuju.” Nana bersemangat.

Jaja setakat mengangguk. Err. Betul lah tu kot.

“aku pun kena siasat sesuatu jugak ni..” Jari jemari Nana mengetuk meja.

“awak nak siasat pasal kes saya?” Mira mengagak.

“bukan. Ini pasal orang yang disukai.” Nana sengih lebar.

Oh! Jaja baru teringat kes yang dia nampak petang tadi. “aku Nampak Syahid betul-betul! Contact lens aku tak rosak lagi aku rasa.”

“siapa?” Mira menyampuk.

“syahid!” Jaja dan Nana menjawab serentak.

Mira kerut dahi. Tak kenal.

“dia ada dekat GAYA petang tadi. Dekat floor office awak.” Jaja memberitahu Mira.

“yang mana satu?” Mira bertanya lagi.

“pakai cermin mata, tinggi-tinggi, pakai office attire.”Jaja menjawab laju mengikut apa yang dia nampak.

“Vid ke?” itu jela yang terlintas dalam kepala dia.

“hah???” Nana dan Jaja blur.

“kawan Haq? Kawan Puan Rai tu kan? Haq panggil dia Vid.” Mira menjawab jujur.

“errr.” Jaja garu kepala. “entah. Yang saya tahu kawan dia ada nama Adha.”

Mira mengurut dagu. “orang lain lah tu kot.”

Nana meyembamkan mukanya keatas meja. “nak buat lagu mana ni.. kekasihku milik orang..”

Haha. Mira dan Jaja ketawa serentak. Jaja mengetuk sedikit sisi kepala Nana dengan cawan plastic choc slushnya. “meng-ge-la-bah!”

“apa dah jadi?” Mira bertanya dengan sisa gelak masih ada.

“secret admirer konon-kononnya. Budak-budak pun dah tak main.” Jaja tergelak dihujung ayat.

“rileks. Confident la sikit. He’s single. Keep that in mind.” Mira memberi dorongan.

Nana mengangkat kepala. Tudung dah senget benget. “Jaja nampak dia jemput girlfriend dia dekat GAYA tadi.”

“who?” Mira mengalih pandang pada Jaja pula.

“taktau tak kenal. Budak floor awak la.”

“uhhh~ such a hawt-e la ni?” Mira tarik sengih.

“panasssss punya stok!” Nana menjawab dengan nada semangat.

Haha. Jaja tergelak. “somebody call 911… yo fire burnin’..fire burnin’…”tak pasal-pasal Sean Kingston pun masuk dalam conversation.

Huru-hara meja kecil itu sebentar.

******

Dah seminggu.

Ad terkocoh-kocoh menarik beg hitam ke kereta. Pintu belakang dibuka dan dicampak sahaja beg itu. Enjin kereta dihidupkan. Mengaum kuat.

Dia tersengih-sengih pada dashboard. Melampau kau ni Ad. Macam anak bini tengah tunggu kepulangan depan pintu rumah.

Anak, tak anak. Bini, tak bini. Tak kira nak pecut balik rumah jugak. Bukanlah dia rindu sangat dekat rumah, geli lah tu namanya. Tapi ada agenda lain menunggu.

******

Inbox email kosong.

Pedih we, pedih.

Ad menggosok dahinya. Selama dia tak ada kat rumah pun, dia dah cek email juga by phone tapi tak puas hati. Last-last kan dah terpampang depan mata no unread emails.

Dia mencabut plug laptop dan diusung alat itu ke ruang tamu. Melayan hati yang lara dalam bilik sorang-sorang boleh jadi sasau.

Hati lara. Kutip mana ayat ni ntah.

Haq memandang Ad yang tiba-tiba muncul. Selamba duduk bersila depan meja kopi yang secara tidak langsungnya block pandangannya ke tv.

“oi tepi sikit.”

“taknak.”

Pffh. Hak ela. Apahal macam nak cari gaduh manja ni? “tak nampak tv la woi.”

“aku cakap tak nak gerak, taknak gerak ah.” Ad menjawab selamba.

Haq mengalah. Kain pelekatnya dibetulkan sebelum dia sama-sama bersila dibawah. “buat apa?”

“buat bodoh.”

Haq menjeling sebelah. Dekat sepuluh kali jugak mamat ni refresh page yang sama. “kalau nak tengok email baru masuk kan boleh klik yang ni je..” jarinya menunjukkan button check mail disebelah kiri laptop. Payah je nak refresh-refresh.

“ish. Jangan sibuk la.” Ad menepis.

Haq tarik sengih. Ingat lepas balik kerja perangai pelik dia minggu lepas dah hilang. “Aksara tu tak reply eh?”

“mulut jangan cabul. Kata-kata tu satu doa kau tau?” Ad serius.

Haha. Lagilah Haq gelak besar. “tak fun langsung la kau ni.” Dia menyambung gelak.

“tak kelakar.”

“ala.. tak seronok la macam ni. Lepak-lepak la. Nanti ada la tu.”

“serabut la.” Ad naik ke atas sofa. Dia baring merenung kipas siling yang ligat berpusing.

Haq menggeleng-geleng. Dia risau sebenarnya. Risau gila daripada haritu lagi. Dia mencapai remote dan tv di switch off. “kalau dia reply, kau nak buat apa?”

Ad menarik sengih lebar macam kipas tu tengah mengagah dia. Chait. Ayat macam dia bayi. “kalau dia reply aku seronok la.”

“seronok je?”

“aku nak… nak kenal. Aku nak jumpa.”

“orang sekarang banyak penipu, Ad.”

“dia jujur la. Tengok cara dia tulis pun tau.”

Haq mengiyakan dalam hati. “kalau dia gemuk?”

“comel apa.” Ad mengangkat lengan keatas kepala. Dah start nak berangan dah.

“kalau dia dah kahwin?”

“fine. Aku tarik diri. Tapi instinct aku kata dia tak kahwin lagi.”

Haq mengherotkan bibir. “kalau dia oku?”

Perlahan-lahan Ad bangun dan duduk tegak memandang Haq. “kalau dia terbaring dekat hospital sekalipun, aku nak jugak kenal dia.”

Haq senyap.

“kenapa?” Ad bertanya pelik.

“seumur hidup, tu la ayat yang takde unsur main-main yang pernah keluar dari mulut kau Ad.” Tepat Haq memandang mata Ad.

“sure it is.”

****
Jaja scroll email itu lagi sekali. Atas bawah atas bawah. Haih. Dia mengeluh sendiri. Dia golekkan muka surat itu sejuta kali pun dia tetap tak faham.

Kemende la mamat ni.

Dia mengangkat cermin mata keatas kepala. Kot la kalau baca tanpa cermin mata ayat dia jadi lain.

Lalu angin tak terbang

Lalu awan tak tersekat

Lalu laut tak tenggelam

Lalu banjaran tak jatuh

Balik-balik, awak jugak saya carik.

Ini student kesusasteraan Bahasa Melayu mana nak practice input kuliah dengan aku ni? Jaja menurunkan kembali cermin matanya.

Butang delete di klik.

Kalau tiap-tiap minggu dapat email macamni, hujung tahun boleh buat buku puisi sendiri gamaknya.

Friday, February 5, 2010

ADVIDHAQ [15]

“err..” Haq bersuara perlahan.

“hmm?” Mira bertanya.

“nak pergi beli baju baru tak?”

Mira menggigit bibir. “tak payahla. Saya nak cepat.”

“takkan nak masuk pejabat macamni..”

“tak apa.” Mira terus memandang cermin hadapan. Dalam otaknya penuh dengan perkataan dan ayat. Disusun satu persatu. Biar jelas, biar elok, biar faham.

Haq menjeling perempuan disebelahnya. Mulut terkumat-kamit macam membaca serapah jampi.

“Haq.”

“iye?”

Mira mengecilkan matanya. “how to convince people? Nak guna apa?”

“hmm..” Haq mengetuk-ngetuk stering. “just… say it.”

“meyakinkan ke kalau guna mulut je?”

“who knows kan?”

“macam mana kalau Puan Rai tak percaya? I’m a big fat liar to her now.”

“there’s no other weapon I guess.”

“ok. Then… I just have to… say it.” Sigh~

****

Pak! Mira menutup pintu kereta. Dia berdiri menghadap cermin tingkap kereta. Rambutnya yang basah diperah perlahan. Diputar-putar helaian halus itu dan diklip keatas. Dipegang kedua-dua pipinya. Dia mengeluh sekali lagi. Come on, Mira.

Haq mengibas-ngibas atas kepala. Kemeja yang basah di-untuck dari seluar. Tit! Alarm ditekan.

“Haq?”

“yep?”

Mereka berdua terhenti melangkah dihadapan pintu kaca pejabat.

Mira tarik senyum tiba-tiba. “nama awak Haq… macam hug…”

“huh?” Haq tak dapat pick up. Sama je pronounce? Betul lah ‘Haq’.

“never mind.” Mira terus menolak pintu kaca itu.

*****

Ching! Ching! Ching!

Vid memejam mata rapat. Apa bunyi-bunyi ni..

Haq tarik sengih. Kesian sebenarnya tengok Vid yang dah tertidur atas sofa pejabat Rai. Tapi seronok pulak nak menyakat. Gugusan kunci kereta itu dipusing-pusing lagi diatas muka Vid.
Vid rasa tak selesa. Lengannya diangkat menutup muka.

Ceh! Haq tergelak kecil. Dijatuhkan kunci itu diatas dada Vid.

Ugh! Vid terpisat-pisat. Objek pertama yang menyapa matanya, Haq. Tak menggembirakan langsung. Dia bangun duduk dengan muka serius.

“nah.” Haq menghulur 2 keping not RM10.

Vid blur. Buat apa? Bayar minyak ke? ke.. sewa kereta? “buatpe ni?”

“pergi bawak Camry kau snow wash.”

Vid berkerut kening. Dipandang Haq disebelah atas bawah. “tak guna kau…”

Haha. Haq tergelak kuat dan terus berlalu meninggalkan Vid. Basah kuyup gila. Nak mampus tayang muka lama-lama depan tuan punya kereta?

“tukar baju jap. Jangan balik tinggal aku pulak!”

Vid menggeleng-geleng. Ntah apa benda la yang Haq buat tadi. Tiba-tiba dia rasa rimas dileher. Lah! Aku pun tak tukar baju lagi! Punggung diangkat pantas ke bilik Mira.

****

“Puan Rai, saya..”

Rai memalingkan badannya. Sibuk menyusun kertas.

Mira mengalihkan kedudukan supaya menghadap muka Rai. “Puan..”

Rai buat tak tahu. Beberapa mata pekerja memandang pelik. Seorang basah-basah dan seorang lagi buat gaya pekak.

Rai bergerak pula ke cubicle pekerja disebelah. Beberapa kertas diambil kasar. Dia bercekak pinggang. “does anybody see my paper?”

Semua pekerja disitu senyap. “kertas yang mana?”seorang menyahut.

“dari fax machine tadi..”

Mira menghulurkan sehelai kertas yang dekat dnegannya. “ini ke?”

Rai mengambil pantas.

“Puan Rai! Cepat, chief editor dah tunggu.” Seorang dari meja hujung pula menjerit.

Oh! Rai memegang dahinya dan terus berjalan pantas.

“err.. puan! Puan!” Mira mengejar terkedek-kedek dari belakang.

Rai menoleh. “please, Mira. Bukan sekarang. Saya taknak tengok muka awak.” Dan dia terus menghilang dari situ.

Mira tersentak. Beberapa saat kakinya tak bergerak dari lantai.

Ya Tuhan… apakah?

****

Jari Vid cekap membutang kemejanya satu persatu.

“Ey Mira!”

Argh!!!!!
Argh!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Perempuan yang baru membuka pintu tadi menutup mukanya dengan tapak tangan.

Vid membeliakkan mata. Apahal ni.

Nita menurunkan tapak tangannya sikit demi sikit. “sorry..”

Vid menghabiskan mengkancing butang yang terakhir. “s'okey.”

“err.. Mira mana?”

Vid menggeleng.

“ohh..okey..” Nita memandang lelaki dihadapannya tak berkedip.

Vid selamba mencapai spec dan kunci keretanya dan bergerak ke pintu. Dia menghalakan tangan untuk meminta laluan.

“oh!” Nita tersedar dia menghalang laluan. Dia mendahului keluar dari bilik Mira.

“thanks.” Sepatah Vid bercakap.

“aaaa. Sure.” Nita bersandar pada daun pintu. Gosh! Who is this?!

Vid menghadiahkan senyuman sesaat dan terus berlalu.

Tidak jauh dari situ…..

Seorang perempuan bertudung hitam tercegat dilaluan masuk pejabat tingkat 3 itu. Apa yang dia nampak tadi macam tipu. Biar benar! Kertas yang hendak dihantar ketingkat itu dia lupa terus.

Jaja berkerut kening. Apa mamat tu buat kat sini? Siapa perempuan tu? girlfriend? Oh my~ kertas yang nak dihantar ditinggalkan atas meja sahaja. Dia bergegas turun kepejabatnya. Nana..Nana… habislah kau Na..

Handphone flip diambil dari dalam beg sandang. Computer terus di shut down. Kerusi ditolak rapat kemeja. Sekilas jam didinding dilihat. 5 petang sharp! Dia berlari-lari anak keluar dari pejabat sambil mencari nama Nana dalam contacts.

Pintu kaca utama pejabat ditolak keluar. Dilihat langit gelap. Kesan baru lepas hujan. Deringan di dalam talian menandakan masih tak diangkat. Ish! Didail sekali lagi.

“ya assalamualaikum!” Nana mengangkat.

“Waalaikumsalam. Nana! aku jumpa Syahid kau dekat office aku!” Jaja terus ke pangkal cerita.

Nana tersenyap. Rasa macam jantung dia berhenti sekejap. Dia keluar dari premis Vincci itu sekejap. “dia kerja situ????”

Nana menggeleng. “taklah! Apa kena mengena GAYA dengan jurutera?”

“habistu?”

Nana menelan liur sebelum menjawab. “girlfriend dia kerja sini lah.”

“HAH?????????”

Sekaki Jaja menjarakkan telefonnya dari telinga.

“kau cakap biar betul Ja! Aku tak percaya. Aku tak percaya.”

Jaja mencebik. “entah la. tapi nampak macam gitu. Dia nak buat apa kat sini lepas waktu pejabat? Jemput awek balik kerja hape?”

“Hang jangan nak bakaq-bakaq aku Ja..” dan-dan pelat utara dia keluar.

Jaja tergelak. “aku teka-teka je. rasa-rasa macam ye..”

Tiba-tiba Jaja terdengar esakan kecil. Dia memandang telefon ditangan. Takkan la Nana menangis kot? Dia lekapkan telefon ketelinga semula. Tak, Nana tengah membebel. Mana datang suara ni? ah sudah..

Jaja pandang kanan, pak guard siap senapang memandangnya kembali. Woish. Dia pandang kiri, seorang perempuan tengah bersimpuh atas lantai betul-betul disebelah pintu kaca pejabat.

Apa jadah menangis dekat sini?

“…….dak..dak..nehi…nehi…” bebelan Nana masih tak habis.

“eh Na, nanti kat rumah kita sambung la eh. Salam.” Flip handphone terus ditutup. Kalau tak diberhentikan, Nana mustahil nak berhenti sendiri.

Handphone disimpan dalam beg dan dia mencangkung dibelah perempuan itu. “Cik..Cik..”

Tiada respon. Perempuan itu masih menunduk sambil teresak-esak.

“saya sudah cakap sama dia, dia tamau bangun! Apa saya mahu buat?” suara pak guard tiba-tiba menjamah telinga.

Err.. Jaja menggaru-garu atas tudung. “Cik, Cik..” dia menguis sedikit bahu perempuan itu.

Perempuan itu mengangkat muka memandang Jaja.

“Mira!” Jaja menggenggam bahu orang dihadapannya. “kenapa duduk kat sini???”

“Syaza..” Mira menyebut perlahan. Dia menyapu perlahan pipi yang basah. Airmata dah habis keluar.

“kita…. Bangun?” Jaja memapah Mira untuk berdiri.

“Puan Rai… Puan Rai dah taknak tengok muka saya..” Mira kembali menekur lantai.
 
Blog Template by Delicious Design Studio