♡assalamualaikum

currently updating First.

Wednesday, December 9, 2009

ADVIDHAQ [9]


+Aku dah sampai dah ni. Aku tunggu kau dekat Kino.

Jaja menutup handphone flipnya. Harini dah janji dengan Nana nak balik sama-sama. Baik dia memerap dekat kedai buku ni sementara menunggu Nana habis kerja.

“hey! You! Interviewer!”

Automatik Jaja melipat lehernya. Melihat orang yang menyergah tiba-tiba itu. oh!!

“hai.” Jaja menegur dengan nada awkward.

“hey… you look.. different.” Ad menjungkitkan keningnya.

“err..aah. kot.” Jaja meletakkan kembali buku ditangan pada rak dihadapannya. Tangan kanan mencekak pinggang dan tangan kiri menggaru dahi.

Ad masih senyum lebar. “saya kacau awak ke?”

“tak! Tak! Erm..tak.” Jaja menggenggam tangannya dibelakang badan. Cuba senyum dengan semanis mungkin.

Ad dah rasa nak tergelak. Kenapa dengan perempuan ni?

Jaja mengetap bibir. Ada apahal lagi yang mamat ni tak bergerak-gerak?

“ada buat salah ke?” Ad mengagak.

“who?”

“awaklah. Orang kata kalau gelisah semacam tu maknanya ada buat salah.” Ad senyum lagi. Lengannya ditongkat pada atas rak disebelahnya.

“siapa yang gelisah?” Jaja memeluk tubuhnya.

Ad tarik sengih. “right. Tak gelisah. Cuma shivering gila-gila.”

“ehem!” Jaja berdehem menahan getar. “air-cond.”

Yah right. Blame a thing is seriously a good reason. Ad melepaskan tawanya.

Jaja memandang tajam orang dihadapannya. Orang kiri-kanan dah menoleh. Cepat dia menyambar buku disebelah. Buk!!

“ouch.” Ad memegang dadanya yang dihempuk kasar.

“shut up!” Jaja menahan marah.

“alah, ni bukan library. Lantaklah.”

Jaja berasakan dia tak perlu lagi berdiri ditempatnya sekarang. Laju dia berjalan.

“hey, nak pergi mana?” Ad mengikutnya dari belakang.

“mana-mana!”

“awak memang selalu macam ni ke?”

“macam mana?” Jaja masih menjawab walaupun dia tak menoleh mengadap muka Ad dibelakang.

“lari daripada rasa bersalah.”

Jaja memberhentikan langkahnya dan pusing kebelakang. “I believe that you are not a psychic. Jadi, tolong jangan berangan yang awak tau pasal saya.”

“yes I’m not a psychic. Tapi budak umur 10 tahun pun boleh tahu there’s something not right here.”

“jadi?” Jaja betul-betul tak faham dengan lelaki dihadapannya. Kalau ye pun suka sangat bercakap, takkan macam ni sekali!

“saya cuma nak tolong. Salah ke?”

“awak cuma nak tolong ke, atau cuma saja nak ambik tahu?”

Hah! Ad melepaskan nafasnya. “at least I care.”

“about?”

“something that I should, I think I should, care.”

“do I look like I care about a thing that you care?”

“No. But I think this thing should be taken care of.”

Jaja menarik nafas panjang. “awak memang selalu ambil berat pasal seseorang yang awak tak kenal?”

“sometimes stranger is the best listener. Tapi awak tau nama saya, so, tak lah jatuh kategori stranger, kan?”

“so annoying.” Jaja rasa dia dah macam bukak teater free dekat lantai ground floor KLCC.

“come on laaaaa.” Ad masih tersengih. “try. Talk to me. Maybe awak akan suka bercakap dengan saya.”

“ok. ok. wanna know the truth? Saya memang gelisah bila bercakap dengan orang yang tak berapa kenal. So, saya memang takde masalah besar atau rasa bersalah menggunung. Settled?”

Ad merenung lama wajah Jaja dihadapannya. “bagus sebenarnya awak dah tak pakai cermin mata. Sebab saya boleh nampak reaksi dekat muka awak. You shivering and blushing and tangan awak tak tau nak letak kat mana bila awak menipu.”

Unbelievable! Jaja rasa dia beku di situ.

“so, tell me. Siapa mangsa penipuan awak yang buat awak rasa bersalah sangat. saya ke?”

Oh.. damn.

“nak cakap dekat mana? KFC? Dome?”

“Adha, awak memang dah takde kerja sangat ke?”

“saya masuk kerja esok petang.”

Loyar buruk. “Park.”

Ad tersenyum lebar macam esok-esok takde peluang nak senyum dah.

*****

Hahahaha. Bergema bunyi suara Ad gelak. Satu park KLCC tu boleh dengar rasanya. Nasib Ad tak buat aksi ketawa guling-guling. Kalau tak dah jadi Hindustan sebab sekarang diorang tengah duduk melepak dekat atas rumput hijau. Sumpah scene Hindi kalau Ad berguling.

“shut up.” Jaja memberi amaran dengan muka garang.

“serius eh? your friend punya idea memang tip top la. Tapi awak punya preparation siap dengan print borang..folder..tag..”

“tag tu bukan fake la.”

“memang team magazine la?”

“graphic designer.”

“wow.”

Jaja membetulkan tangan yang memeluk lututnya. “seriously eh, kenapa la Nana nak sangat dekat Syahid. Is he even romantic?”

“kenapa perempuan pilih lelaki romantic? apa yang perempuan pandang dengan perkataan romantik sebenarnya? Having candle light dinner..playing Careless Whisper with saxophone?”

Hahahaha. Jaja tergelak besar. “I’m not a big fan of George Michael. And saxophone is really extreme la. haha” gila la siap main saxophone. Tak pernah terbayang. Aksi romantic terlampau.

“dahtu? Bukan benda-benda macam tu ke perempuan kata romantik?” Ad memandang perempuan disebelahnya.

“entah. Tak boleh la pandang ‘perempuan’ tu secara general. Kena pandang pandang ‘perempuan’ tu secara individual. Setiap perempuan tak sama. So, definisi pun lain-lain lah.”

“ok. jadi secara individu, apa kata awak?”

Erm.. Jaja mengetap bibir. “tak tau.”

Hahaha. Lagi sekali Ad gelak besar. “tu la. kerja je. romantic pun tak tau apa benda.”

“hey! Look who’s talking. Orang yang gila dengan enjin kapalterbang and comics.. cakap orang, dia pun sama.”

“hey.. saya ada life la. normal human life. Bukan dengan plane and komik aje.”

Jaja sengih mengusik. “yeke… ada girlfriend? I bet you don’t.”

“at least I have someone I like.”

“reallllllllyyyyyyyyyyyyyy~ ah-hah. Gila percaya.” Jaja mendongakkan kepala ke langit. “siapa? Jean Grey? Lois Lane?”

“ni ada yang nak kena tolak masuk kolam ni…” Ad mengugut.

Haha.

“ingat saya ni apa? Cikai sangat ke? hey.. come on la….” Ad masih mempertahankan dirinya. Teringat majalah GAYA dekat atas meja sebelah katilnya. Tak bergerak dari situ dah nak dekat 3 minggu. AKSARA.

“so, tanya la dia. Bet she has a better answer.”

“takde cara nak tanya.”

Jaja menekup mulut. “a comic’s character lagi??????????”

“no..but.. err.. takpelah.”

Jaja tergelak kecil. Memang daripada tadi, dok berborak dengan Ad memang takde topic lain selain daripada DC comic dia… and X-MEN.

Ad pula merenung apa yang dihadapannya bagai nak tembus. Bila la nak jumpa orang yang disukai. Mungkin dia tengah jalan-jalan dekat KLCC ni jugak macam dia. who knows?

Teet!
Pantas Jaja membuka flip handphonenya. “sorry Ad. Nana dah tunggu tu.”

“ok. bubye.”

“nice to meet you, sky driver.”

“nice to know you, cheater.”

****

Ad dah siap dengan pakaian seragam putihnya. Cermin mata hitam diambil dimeja sebelah katil. Dia tengok jam ditangan kiri sekilas. Banyak masa lagi. Ramai yang bertanya kenapa tak tinggal dekat Sepang? Kan lagi dekat. Tapi dia punya alasan sendiri. Dia suka memandu jauh-jauh. Ambik mood dalam kereta kata orang. Pelik? Apa-apa jelah.

Dia terpandang GAYA yang berada diatas meja yang sama. Agak-agak keluaran baru dah ada kat kedai ke belum? Nak kena beli ke eh? segan la pulak. Cuba bayang kalau ada perempuan beli Men’s Health. Mesti dia pandang pelik punya la.

Takpelah. Nanti nak paksa Haq beli. Kalau haritu dia boleh beli, takkan sekarang tak boleh? Haha

Sudah-sudah. Nak pergi kerja ni. Jangan berangan. Kot-kot la orang yang disukai ada dalam flight harini. Nice journey, Adha.

Beg hitam terus diangkat keluar dari bilik.

17 comments:

proaspurians92 said...

lama menunggu akhirnya muncul jua..
best ar.. im addicted to advidhaq.. especially.. ad..

keSENGALan teserlah.. said...

ohooii..
ad,,hang da jmpe la aksara hang tuh..
haha..
tggu mse nk reveal je..
mest terkejut berukk punyee..
comey je dorang nieh..

Anonymous said...

yeay..
da jumpe..da borak..
tgal kenal tol2 je..
kre tgal vid la lom jmpe nana kn..
sooooo swet la~~

-che na-

misz nana said...

x sedar yg dia dah jumpe Aksara dia tu..

cendawanbutang said...

selame ni i bace je entry2 kt ur blog.
ni baru 1st tyme nk leave comment.
1 word."terbaek"...
i nk bf cm ad.a pilot.da la kelakar.mesti xkering gusi bile lepak ngn die.waaa.
n i bet die mst tggi.ensem.putih.
haha

Bulanhijau said...

yeaaaaaaaaaaaaaaaaaaaayyy..!!

ad da jmpe his 'aksara'.
comel je si 'skydiver' ni.
hhahaha

Nirrosette said...

AAAAAAAAAH.
FINALLY ADE SAMBUNGAN.
* Jumps up and down *
Hahahahahaha. :D :D :D :D

waniey said...

ayark..lme gak tgu cite ni....nsib de smbngan..
ha dh btul lh tu aksara ko ad...jst xde org nk reveal je..xpe2 t mest tau gak kn..SABAR!!!!!

Che Sue said...

akhirnya ada gak new n3...
cik penulis kenapa lama sgt nk ada n3 baru..?
aperpun citer nie bagus!

enjoy reading it! :)

Anonymous said...

wauuu~
bstnya tgh ad ngn jaja..
hik3
smbng lg cucuratap..

MaY_LiN said...

kemain lg kamu ni ad..
ngorat yea

Anonymous said...

Alang2 si ad dah tau nana minat gler ngan vid, pe kata, ad ngan jaja jek yg jadi "jambatan" hehehe...terbaek :)

fzm2 said...

heeeeeeee
msty dye xcaya
jaja is aksara
haha

TAN-te said...

LOL cute je diorg 2.

Anonymous said...

baek tue

Unknown said...

ngeeeeeeeee....ad n jaja sgt2 swit!! alahai ad..pdhal dia dh ckp dgn jaja@ aksara dh..xpe2..blom msenye die tau..ehehehehe..they r juz so swit!! hehehe

*trubat skit rndu kt dorg ni...
*waiting 4 de next n3..

sugar2 kapas strawberry said...

hahaha..bole pon borak2..lama2 nti jatuh cinta.. ;))

Post a Comment

 
Blog Template by Delicious Design Studio