♡assalamualaikum

currently updating First.

Tuesday, December 22, 2009

ADVIDHAQ [11]

Oh, secret admirer
When you're around the autumn feels like summer
How come you're always messing up the weather?
Just like you do to me..

Nana berlari-lari ala-ala terapung dari lantai.

My Silly admirer
How come you never send me bouquet of flowers?
It's whole lot better than disturbing my slumber
If you keep knocking at my door

Dia berbaring pula disofa kembar tiga. Rambut hitam dipintal-pintal sambil tersenyum-senyum pada siling.

Last night in my sleep
I dreamt of you riding on my counting sheep
Oh how you're always bouncing
Oh you look so annoying. (Please!)

Dear handsome admirer
I always think that you're a very nice fellow
But suddenly you make me feel so mellow
Every time you say: "HELLO!"

And every time you look at me
I wish you vanish and disappear into the air
How come you keep on smiling?
Oh! You look so annoying. (Not again!)

My secret admirer
I never thought my heart could be so yearning
Please tell me now why try to ignore me
'Cause I do miss you so

My silly admirer ('cause I do miss you so..)
My handsome admirer ('cause I do miss you so..)
Dear secret admirer'Cause I do miss you so

“ Gediknya lagu.” Jaja memberi komen dari meja makan.

“bukan gediklah.. sweet~” Nana menjawab dengan suara riang-ria.

“bukan kira lagu tu macam terbalik ke?”

“apa yang terbalik?”

“sebab kau yang JADI secret admirer, bukan kau ADA secret admirer.”

Nana senyum. “tak ape. Tak salah kalau berangan.”

Jaja tiba-tiba berkerut dahi. Dia dapat mengesan sesuatu. “Eh Na, lidah kau kenapa?”

“tak ada apa. Elok je.”

Jaja menolak laptopnya kedepan. Sila dari atas kerusi makan diturunkan. Cermin mata yang jatuh sedikit diangkat kebatang hidung. “eh kau biar betul ni Nana….”

“biar betul apenye?”

Jaja terdiam. Nana cakap apenye, bukan awatnya. Dia cakap ape, pe….

“lidah kau melecur eh?” Jaja bertanya lagi. Dia bercekak pinggang. Matanya betul-betul jatuh pada muka Nana yang sedang berbaring itu.

manede.”

Lagi sekali. Nana sebut manede….

“apa yang tak kena ni Sarah Syaza Shah Salihin?” Nana bertanya innocent.

Mata Jaja terbeliak. Nana sebut nama penuh. Nama penuh. Nama penuh dia yang jarang orang nak sebut sebab orang kata macam tongue twister.

Can you imagine an imaginary menagerie manager imagining managing an imaginary menagerie?

Satu kategori macam nak sebut nama penuh Jaja kan?

“Nana, kau sedar tak kau tengah cakap KL?”Jaja mengingatkannya.

Nana senyum lebar. “jadi?”

Ek eh… “jadi??? Apa masalah kau?”

Nana tayang sengih lagi. “aku nak tegur Syahid, jadi aku kenalah pandai cakap KL.”

Berkerut seribu dahi Jaja. Dia menolak kaki Nana kebawah sofa dan duduk disitu. “kenapa mesti macamtu pulak?”

saje.”

Euw. Nana cakap saje, jeeee….

“kau baik-baik, Na. Mana boleh tegur orang yang kita tak kenal. Bahaya.” Jaja membebel lagi.

“alah, takde apa la..”

“ehh.. aku ingatkan kau ni. Ish. Tak payahla Nana…. kita bukan kenal sangat pun dia macam mana..”

“Jaja” Nana memandang muka Jaja dengan serius. “sepanjang hidup kau, kau memang tak pernah bercakap dengan orang tak dikenali eh?”

Jaja berfikir sejenak. Rasa-rasa tak pernah… tapi haritu dengan Ad.. eh! Ad kata dia tak jatuh kategori stranger, maknanya.. “tak. Aku tak pernah bercakap dengan orang yang aku tak kenal.”

Nana mendengus nafas. Dia bangun untuk duduk setentang dengan Jaja. “Ja, kau dengar sini eh. Aku memang dah nekad nak tegur dia. Nekad.”

Jaja buat muka risau. “kalau dia tak layan macam mana.. kalau dia tu jahat, ajak kau buat tak elok macam mana… kalau dia tu..”

“eyyyy. Listen. Tu semua ‘kalau’. Sekarang dah takde ‘kalau-kalau’ dah. Sekarang tinggal bertindak, atau berdiri tegak tak buat apa-apa.” Nana memotong sebelum Jaja menghabiskan ayat.

“ish. Aku risau la Na…” Jaja mengecilkan matanya.

“nothing to be worried. Rileks sudaa.”

Jaja buat muka. Betul-betul gila la housemate aku sorang ni. Berani sangat. Dia bukan apa, takut kalau si Syahid yang bercakap mengalahkan anak dara tu buat Nana kecewa. Karang dia buat bo layan lepastu blah macam tu je.. tak ke naya? Nana dah la bukan main semangat lagi bernekad la hape la. Orang kata, jangan simpan angan-angan tinggi sangat, sebab nanti kalau jatuh sendiri sakit.

“come on la Jaja.. jadila supportive sikit..” Nana buat nada memujuk.

“eeh. Aku tak support benda-benda gini. Tak payahla Nana.”

“Ala Ja… aku dah susun ayat baik punya.”

Jaja diam. “hurm.”

“kau sokong aku kan?”

“hurm.” Malas.

“Jaja…Jaja…Jaja…Jaja…” Nana dah masuk nada merengek.

“Ya. Ya. Tapi kalau esok agak-agak nak frust menonggeng ke hape, call aku dulu. Boleh aku bersediap sedia beli tisu 10 dozen masa balik kerja.”

“Jaja!! Jahat!!”

Jaja berlalu dari sofa itu dengan sengih tak ikhlas. Orang pernah cakap, kalau sendiri buat sendiri tanggung. Tapi dia tahu ayat tu tak boleh diaplikasikan dengan Nana. Sebab kalau Nana happy dia kena tadah telinga, kalau Nana sedih dia kena tadah bahu. Jadi, kalau Nana buat sesuatu, mereka berdua kena sama-sama tanggung.

Jaja menggeleng-gelengkan kepala bila tengok Nana terbaring disofa sambil terkumat-kamit. Tu tengah practice la tu.

Tiba-tiba terdengar suara Nana melagukan lagu kumpulan Mocca itu lagi sekali. Adoi. Parah. Cepat-cepat dia mengemas laptop nak angkut kedalam bilik. Kita kalau berada satu tempat dengan orang tengah jiwa berbunga-bunga ni, tekak kita pun jadi berbunga-bunga sekali. Tak kuasa!

“Jaja, tidoq dah?” Nana perasan Jaja hendak melangkah masuk ke bilik.

“orang KL kata tidur, Nana. Bukan tidoq.”

Pap! Nana menepuk dahi sendiri. “alah, silap!”

****

Satu… dua….tiga….
Nana mencongak perlahan dalam hati.
Sepuluh!

Buk!!

Vid mengerutkan keningnya bila terasa bahunya dilanggar kuat. Aku langgar apa ni?

Seorang perempuan bert-shirt kuning air, pakaian seragam pekerja Vincci dah terjelepuk diatas lantai.

Vid menunduk memandang perempuan itu. Allah! Macam mana boleh tak nampak orang ni Vid? Vid menyentuh sedikit atas lengan baju perempuan itu. “maaf. Awak boleh bangun?”

Nana mengangguk perlahan. “boleh..boleh.” dia senyum sedikit.

Vid memandang perempuan tu dengan muka bersalah. “maaf, mungkin sebab ramai orang. Tak nampak. Tak sengaja.” Sampai terduduk anak orang aku buat. Bahu macam letak besi.

“tak apa..tak apa.. sikit je.” Nana mengibas-ngibas seluarnya. Gila buat scene depan crowd!

“betul ok?”

Takkkk. Sakit punggunggggggg!! “betul. Saya ok.”

“ok..” mata Vid melilau diatas lantai. Kelabunya view! Mana pulak tercampak specs aku ni..

“En.Syahid, nah.” Nana menghulurkan cermin mata berbingkai hitam pada Vid.

Vid menyambut huluran specs itu. err.. kejap.. “mana tahu nama saya?”

“tu.” Nana tunjuk pada tag pekerja Vid yang terkeluar sedikit dari poket kemeja ungu belang-belang itu. “anyway, saya Nana.”

“oh..” Vid menjawab sedikit. Specs diangkat nak disarungkan pada mata.

“saya pergi dulu. Assalamualaikum.” Nana terus berlalu.

Vid yang macam orang yang baru dapat penglihatan tercangak-cangak mencari perempuan yang berlalu tadi. Gila berdesup jalan! “waalaikumsalam..” dia menjawab salam seorang diri.

*****

Tangan Jaja pantas mengipas-ngipas surat khabar ditangan.

“Jaja… kipas aku kuat lagi Jaja… kipaskan aku..”Nana merengek-rengek disebelahnya. Dah macam hyperventilating dah gaya.

Nana menjulingkan matanya. Dah berejam aku mengipas kot, peluh tak kering-kering lagi ke? kipas siling dah berpusing nombor lima. Tingkap semua dah bukak luas. Mungkin system pengudaraan rumah ni kena baiki kot.

“Jaja… aku cakap dengan dia Ja… dia bercakap dengan aku…” Nana bercakap sambil mengipas diri sendiri dengan tangan kiri. Huh! Huh! Bernafas Nana, bernafas!

Jaja berhenti mengipas. Suratkhabar ditangan dihempuk kuat pada lengan kawan disebelah. Pappp!!!

Nana memandang dengan muka masam. “apa ni Ja? Sakit tau.”

“sudah-sudah laaaa tuuuuuu!”

Nana memeluk lengan Jaja. Tiba-tiba dia tersenyum macam nampak duit terbang atas siling. “Jaja…” dia berhenti sejenak. “aku bercakap dengan Syahid Ja!!!”

“tau. Dah ulang banyak kali dah.” Jaja nada malas.

Nana memegang dada sambil menelan liur. “aku.. aku macam.. macam… terpesona.. tergamam.. terkaku..”

“terjelepok!” Jaja menambah.

“alah! Terjelepok tu tak kira la!”

Jaja mencebikkan bibir. Tangan dia kembali menggerakkan surat khabar ditangan. Tolong mengipaskan anak dara gatal disebelahnya ni.

“Ja.. kau taktau Ja.. macam mana happynya aku tadi.. masa dia pandang dalam mata aku.. masa dia sentuh lengan baju aku… aku dah taknak pakai dah baju tu.”

“basuh pun tak payahla. Nanti finger print dia hilang.” Jaja cuba sarkastik.

Nana pandang Jaja serius. “betul tu. Aku taknak basuh.”

Automatic Jaja rasa ada burung terbang-terbang atas kepala dia. Pening aku dibuatnya!

“kau tau, masa dia mintak maaf, dia macam ikhlaaaaaaaaaasssssss sangat. Dia cakap maaf instead of ‘sorry’. Macam cool kan? Macam lelaki budiman gitu.”

Jaja berkerut dahi. Budiman? Perkataan kamus ke hape?

“walaupun benda yang takat beberapa saat tu, aku rasa aku macam jalan atas awan.”

Jaja pandang muka Nana yang bagaikan bulan mengambang. “seronok sangat ke?” bagi dia, cakap dengan Syahid macam tak ada apa pun.

“serrrrrrrronokkkkkk sangaaaaaat.” Nana memejam matanya seketika. “rasa macam, kalau kau bunuh aku sekarang pun aku tak kisah sebab aku dah dapat apa aku nak.”

“pahala dah berapa kati ni?”

Nana tersengih malu. “hehe. Aku hiperbola je laaa… janganlah serius sangat..”

“yelah. Sukahati je cakap pasal mati.”

“tapi kan Ja…” Nana melepek dilengan Jaja. “dia nampak comel masa nak carik specs dia.”

“nasib je tak pecah..”

“tula. Aku pun bajet langgar sikit-sikit je. Sekali dengan aku-aku sekali jatuh. Dia tu jalan memang laju la. Dahtu jalan tengok depan je.”

“aku dah kata dah, dia tu tak berapa mesra alam dengan orang.”

Nana senyum lagi. “tak apa. Cinta itu boleh berputik dimana-mana. Biarkan cinta aku mekar seperti..”

“lalat-lalat berterbangan?” Jaja cuba menyambung.

“potong la kau Jaja! Apa ke lalat?!” Nana menghempuk bantal kecil kemuka Jaja.

Hahaha. “habistu? Seperti apa?”

“seperti mawar-mawar kuning di pengelap cermin kereta.”

Hahaha. Mereka berdua tergelak kuat.

“aku ingat di taman bunga tadi.” Jaja bercakap dengan sisa-sisa gelak yang masih ada.

“kau rasa.. dia buat apa dengan 19 kuntum yellow roses aku tuh?” Nana memegang dagunya.

Mak ai. Dekat sebulan jugak si Nana ni buang duit beli yellow roses. “entah. Buang jela kot.”

Nana muka masam. “Jaja, boleh tak kadang-kadang kau jangan jujur sangat dengan aku? cubalah ikut rentak bahasa aku yang tengah bahagia ni.”

Jaja senyum lebar. “aku berasakan jejaka budiman itu akan menyimpan setiap kelopak kering itu disetiap helaian bahan telaahnya, dan biarkan haruman bunga itu segar didalam setiap lipatan ingatan. Biar hancur tangkai, berderai daun, hati yang tersenyum bukan kepalang itu tak akan mudah digalang-ganti.”

Nana melongo besar. “aku tak pernah tau pun kau pandai berbahasa.”

“tu lah kau taknak ambik tau.” Jaja sengih mengusik dan terus berlalu kedalam biliknya.

Nana yang tertinggal disofa agak terpinga-pinga. Rasa-rasanya aku yang tengah feeling sampai boleh berbahasa cantik berbunga-bunga.. tapi kenapa ayat Jaja pulak yang sedap didengar?

Biar hancur tangkai, berderai daun, hati yang tersenyum bukan kepalang itu tak akan mudah digalang-ganti.

Aiyok Nana…… Apa kemende tu?

11 comments:

zatie said...

eeiiii..aku la kan..
cm sgt familiar je ngn nama sebenar jaja nieh..
hahaa..nme ayh je laen..sah la mek sorng tuh kembang..
ngeeeee..
aduss nana nieh...aku lak yg malu dye wat cmtuh.
haha..
jaja,,i lap u laaa...
=D

misz nana said...

Nana ni dah gila sgt kat Vid tu..
hehe..

ღpanda_onchairღ said...

miahahaha,
lawak la nana neyh...
atoiiiiii,,,,
malu kot tgok dye over cmtu,,,keh3..
suke jaja,,kool sajo..hohoh

::AnakPakDin:: said...

Jaja: sangat cool..sukeeee!
Nana: awat hang kalot ngat aih? sabaq weh. haha!

TAN-te said...

kehkehkeh!!! style!!! NANA punye care mmg gile stylo!!!

hazaryu said...

x sabar nak tau kesudahan nana dgn vidd..x sangka nana angau dgn vid smpai mcm tu skali..hehe..best3..

MaY_LiN said...

nana..nana..nana..
angau da ghupe nye

Unknown said...

gile ah angau si nana ni..smpai snggup bg roses n sggup lnggar vid..lawak pon ada gaye die 2..angau tahap gaban ni!! ahahaha...

jaja: name die sgt2 plik..mmg cm tongue twister la..ahahaha...em..x sabo nk tau ksh dorg ni..sume cm swit n lawak je..hehehe

cucuratap..b'cuti kt cni pon ok pe..dpt la kami ilangkn rndu kt cowok2 n cewek2 ni..n rndu reza n indah jgk!!

*maap la komen mlampau pnjg..ahaks!

Bulanhijau said...

ngaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa~
dasyat gle nana ni.
haila2.

*nme jaja tu tak pelik kot ;)

Anonymous said...

siyes nama jaja wat lidah aku tergeliat..
hahaha..
kre vid lom nmpk muka nana cmne la ek??
haila..xsabar gak nk tgk cmne vid handle pompuan..
hahaha..sila smbung lg ye cucur~ ^^

-che na-

lala said...

kipaskn anak dara gatal...hahaha~saket perut niy gegelak..

Post a Comment

 
Blog Template by Delicious Design Studio