♡assalamualaikum

currently updating First.

Sunday, December 20, 2009

ADVIDHAQ [10]

Haq memandang muka tak bersalah baby dipangkuannya. Mata berkedip-kedip, tapi tak jugak tidur-tidur. Haq mengalih pandang pada Vid yang dok bercinta dengan remote tv sejak tadi. Asal iklan je, tukar. Bosan, tukar. Rosak tv rumah Aree ni, memang la Arel suruh dia ganti.

“Vid, macam mana nak suruh budak ni tidur?”

Vid memandang Adni diriba Haq. “suruh dia kira kambing.”

“tak ke-la-kar.” Haq senyum sinis.

Vid menggosok dagu. “biarlah dia taknak tidur.”

“aku rasa dia macam mengantuk la, tapi dia tahan mata.” Cewah, gaya cakap macam ada anak sepuluh.

“nyanyi la.”

“lagi lah tak ke-la-kar lang-sung.” Sepatah-sepatah Haq menyebut. Agak-agak suara macam pangil ribut ni dia nak lena ke? takkan punya.

Tiba-tiba Vid teringat sesuatu. “aku ada…” Vid biar ayatnya tak bersambung. Malu lah pulak nak bercerita. Simpan sorang jela.

“idea apa lagi kau ada?”

Vid menggeleng. “takde apelah.”

“ok, ni kelakar. Tak..tak.. aku bukan tengah sarkastik ni. tapi kau betul kelakar.”

“apahal pulak?”

“muka kau macam kita ni budak perempuan yang tengah nak mulakan pillow-talk. Takpun, macam kita ni surirumah, aku ada anak sorang, dan kau nak ajak aku bercerita dekat tepi pagar rumah.”

“taula kerja pakai imaginasi, tapi janganlah imaginasi melampau macamtu.” Vid dah rasa nak tergelak. Tapi memang betul dia gaya ala-ala nak buat pillow-talk pun tadi. Isk.

“haha. Ok, ok. Cepatlah bukak cerita. Macam best je. Biar aku jadi… arr.. ape eh nama aku. ha, pretend I’m Sally. Pilih nama perempuan kau cepat. Lepastu kita boleh tukar pyjamas dan buat pillow-talk.”

“Haq..” Vid mencerunkan matanya. “kau ada dua pilihan je. Nak tumbuk ke, terajang?”

Hahahahaha. Haq gelak besar. Seronok pulak rasa. “ok,ok. cepatlah cerita. Aku tak ejek.”

Vid senyap. Bukan betul sangat Haq ni. Karang aku kena bahan melawak je.

“alaaaaaaaaa… touching pulak! Apa ni… apa barang main cerita separuh-separuh..”

“ok, aku cerita, kau diam.” Vid meletakkan lengannya pada lengan sofa. “ada orang tinggalkan yellow rose dekat wiper kereta aku hari-hari dah nak dekat seminggu.”

“freaky…” Haq menganga.

“yes. Freaky people with the freaky rose for the whole freaky week.”

“freaky admirer..” Haq menambah.

“what a freaky word.. admirer.” Vid buat muka.

“freak out eh?”

“maunye tak.”

“tak carik siapa ke?”

Vid mencebik bibir. “perlu ke?”

“perlu laaaaaaaaaa. Apa ar kau.”

“macam menakutkan je.”

“menakutkan dari Diana Capang masa kat sekolah ke?” Haq rewind balik zaman sekolah.

“berganda-ganda.”

“freaky…. Yet interesting jugak. Kenapa yellow rose?”

“entah.”

Haq berkerut dahi. “kau suka yellow ke?”

“mintak jauh!”

“freaky gila..”

“eh, Adni dah tidur.” Vid memandang baby yang dah lena dipangkuan Haq.

“anak Aree suka word freaky rupanya. Senang je nak tidur.”

Haha. Vid tergelak. Cepat dia menahan suara dari meletus kuat. “freaky baby.”

Hahaha. Haq menyambut gelak. Mau Aree sumpah diorang tak boleh pegang baby dia sampai bila-bila kalau dia dengar Vid panggil anak dia macam tu.

*****

Aree menggerakkan badannya kedepan, merapati meja. “aku tak pernah tanya soalan ni. tapi harini aku rasa macam nak tanya.”

“macam menarik. Apa dia?” Rai mengangkat kening sambil bertanya.

Aree menarik sengih. “bukan dekat kau. Dekat diorang.” Matanya memerhati dua orang lelaki yang asyik buat hal sendiri diruang tamu.

Rai menurunkan lengan baju yang disinsing sampai atas siku tadi. Menolong Aree mengemas dapur lepas sesi makan malam yang memang super-sedap.

Aree mendahului langkah Rai. Dia dah duduk disofa kembar tiga didepan tv flat-screen.

“weh Aree, lengan aku dah lenguh.” Haq mengomel sambil pandang muka baby Adni yang lena dilengannya.

“eh, aku nak tanya la.” Aree buat muka excited.

“tanya jela.” Haq menjawab. Siap mintak kebenaran bagai, entah apa jenis soalan la ni.

“kau suka perempuan macam mana ha?”

Haq terasa beban Adni macam mendukung sehelai feather je, sebab beban soalan Aree dah ambil alih seluruh perhatiannya. Apa dia eh nak jawab?

Vid yang dari tadi asik menukar channel tv, kini memandang muka Haq tak lepas.

“aku suka….” Ayat Haq tergantung.

“Haq suka perempuan wangi.” Rai senyum mengusik.

“tak..tak.. manede!” Haq menafikan. “aku suka perempuan yang biasa-biasa je. Perempuan yang tak ‘wow’ dan tak ‘umph’ dan apa-apa yang boleh mengeluarkan bunyi-bunyi reaksi macam tu.”

“habis tu kau nak yang ‘uwek’ atau ‘ee yerk’ atau ‘euw’ ke?” Aree bertanya lagi.

“takdelah sampai macam tu. Cuma.. kalau boleh, takde bunyi langsung.” Haq menjawab telus.

“aku rasa macam dah lost track.” Vid menggaru kepala. “kau suka perempuan tak boleh bercakap ke?”

“jenis down-to-earth ke?” Rai pula meneka.

“bukan..bukan.” Haq menggeleng. “maksud aku, perempuan biasa. Perempuan yang kerja biasa, bawak kereta biasa, pakai baju biasa, yang hidup biasa-biasa. Tak lebih, tak kurang.”

“tak faham.” Rai mencelah. “kalau luar biasa bagi kau macam mana? Kerja jadi CEO dan bawak Audi? Macam tu ke?”

“tak jugak…” Haq senyum.

“eh. peningla aku.” Aree berkerut kening.

Haq menukar posisi. Adni dibawa ke lengan kiri pula. “kalau dia CEO sekalipun, tapi kalau dia tahu yang kerja dia tu biasa-biasa je, jadi, benda tu jadi biasa-biasa saja lah.”

Rai, Aree dan Vid tercengang. Okaayyy~ inikah kata-kata seorang lelaki yang nak menginjak 30 tahun? Kita tahu yang lelaki semakin tua semakin complicated, tapi Haq dah nak masuk kategori kata-kata penulis buku.

Haq sengih lagi. “muka serius habis.”

“jangan lah main-main! Betul-betul la!” Aree dan bengang.

“laaah. Siapa yang main-main.. aku cakap betul la ni. korang yang tak dapat pick-up. Lagipun, kenapa kau sibuk sangat nak tau hah? Nak jadi match-maker ke?”

“saja nak tahu… tak boleh?”

“nanti kalau aku dah jumpa, korang interview la perempuan tu sendiri. Mesti dia boleh terangkan panjang lebar ‘biasa-biasa’ tu macam mana.”

“alah! Nak tunggu lambat! Kau jela explain!” Rai mengasak.

“aku nak perempuan yang sedar diri yang dia tu biasa-biasa je. Biarlah dia ada Audi putih 3 bijik dekat rumah. Kau tahu, inner beauty tu yang penting.”

“apa tak sama ke dengan merendah diri?” Vid meneka lagi.

“tak sama kot. Orang rendah diri takkan tunjuk Audi dekat highway.” Aree menjawab.

“kalau perempuan bawak Audi dekat highway bukan macam berlagak ke?” Rai berkata lagi.

“takdelah berlagak kalau dah tu yang dia suka. Dia ada duit, dia boleh beli apa dia suka. Dia tahu cara nak puaskan diri dia sendiri. Bukan untuk orang lain. Confidence level mesti tinggi. Orang bawak Audi takkan nak tunduk kebawah bila berjalan. Betul tak?” Haq menerangkan.

“jadi kesimpulannya? Kau nak perempuan bawak Audi? Eh, aku dah blur sungguh. Bagi aku, perempuan bawak Audi bukan perempuan ‘biasa-biasa'. Gila hape. Audi.” Vid meletakkan kepalanya ke penghadang sofa.

“tak. Aku nak perempuan yang tahu diri dia tu biasa-biasa je. Aku rasa perempuan yang rasa diri dia hebat tu menggelabah gila.”

“yeke?”

“yelah. Berapa ramai yang kejar pangkat tinggi sebab minat dan bukan sebab duit? Berapa ramai yang nak pakai Audi untuk puaskan hati sendiri dan bukan sebab nak tunjuk kereta kau ada gelang bulat-bulat yang shiny gila? Aku nak perempuan yang boleh kejar apa yang dia nak, tapi dalam diri dia, dia tahu yang dia tu biasa-biasa saja.”

“ugh. Susah gila kriteria.” Rai mengeluh.

“nasib aku tak berhajat pun nak jadi match-maker. Kalau tak ceruk mana aku nak carik perempuan macam tu?” Aree pula mengomel.

“ada… mesti ada punya kat luar tu..” Haq menjawab penuh yakin.

“kalau ada pun entah satu dalam sejuta.” Vid berkata lagi.

“baik satu dalam sejuta dari takde langsung.” Haq menarik sengih lebar.

*****

Bilik mesyuarat yang penuh tu dah mula rasa berbahang. Dari satu idea, ke satu idea, semua tak lekat. Rai merenung didepannya. Beratur bermacam-macam presentation board. Belum masuk lagi entah video dan slide entah apa yang ditayang sejak tadi. Semua nak lobi idea masing-masing.

Rai tersedar dari omelan dalam hatinya bila melihat Mira berdiri mengambil tempat dihadapan.

“saya taknak buat isu bumper. Saya taknak extra pages. Saya taknak double-up setiap section.” Mira memulakan ideanya dengan beberapa perkataan ‘taknak’.

“tapi… saya nak buat dua isu untuk ulangtahun GAYA yang ketiga ini.”

Rai duduk tegak.

“kita buat dua dalam satu. Pembeli dapat dua isu dengan satu harga. Kan kita nak bagi bonus pada pembeli.. kan?”

“tapi kan dua isu tu sama je dengan buat isu bumper? Cuma bezanya ada dua.” Ada satu suara yang menyampuk.

Mira tarik senyum. “itulah bezanya.”

“ok,ok. jadi, cadangannya, isu tentang apa?”

“lelaki dan perempuan. Dua jantina, dua rupa berbeza. Dua isu.”

“tapi kita tak pernah buat isu untuk lelaki…”

Mira senyum lagi. “inilah masanya kita kena cuba.”

Rai senyum lebar. This is it.

12 comments:

Anonymous said...

aku ske kriteria haq..
ssh nk carik pompuan gitu..
tp yg susah carik tu la yg berharga..
tol x..huhu..
aku kalo jd haq pn nk pompuan gitu..
tp bkn dia je..aku nk fmly dia pn gitu..
coz kalo fmly dia haru ssh la afte kawen nnt..
nk tggu kriteria vid ngn ad lak..
ad g keje ek episod ni??
x kuar lgsung watak dia..hehe..
best r cucur..lpas windu kt dorg..
tenkiu ye~ ^^

-che na-

MaY_LiN said...

oho..
makin bahang...

mytee said...

salam..tumpang lalu

Bulanhijau said...

gle la haq.
mne nak cari perempuan yg 'biasa-biasa' tu?
agakny ak layak tak?
hahhaha. gle perasan.!

and vid-ad pny criteria??

Hafia Hana said...

ahaks!~mane haq nk cari pompuan mcm tuhh @_*

yonna arisa said...

nice..

TAN-te said...

wahahahaha kriteria yg x boleh nak dpt di mana2 tmpt!!! gile la!!!
best2 !!!!

misz nana said...

ohh Haq~

misz nana said...

ohh Haq~

Addi said...

eh, cucuratap,
next epi ko buat Ad punye criteria eh.
:D:D
aku nk taw dye punye plak.

asal lah ayat aku mcm yo yo o desperate je nih.
hailaa.. haha.

Unknown said...

pergh...haq pnye kriteria 2..pening jgk aku nk phm mule2 bce td..ahaha..lps ni aku nk tau kriteria yg ad n vid plak nk..nnt leh la rai mskkn kt GAYA 2..huhuhu..thnx cucuratap..dh lme tggu dorg ni..ehehe..waiting 4 de next n3..=)

fahmie said...

o y scra crita bguz..btw bwt sndri ta?

Post a Comment

 
Blog Template by Delicious Design Studio