♡assalamualaikum

currently updating First.

Tuesday, November 17, 2009

Anaz dan Fifi

Afifah berjalan mengelilingi rak lauk-pauk itu. ni dah 3 kali pusing dah ni. tetap taktau nak ambik lauk apa. Bukanlah dia ni cerewet sangat, tapi semua dia minat! Tak muat pinggan cik kak.

Shahnaz yang berbaju pagoda putih digerai air sebelah tengok je perempuan yang tak ambik-ambik lauk dari tadi. Nasi putih separuh masih elok terletak diatas pinggan plastic itu. dia nak tawaf rak tu 7 kali gamaknya.

“Anaz! Teh ais satu! Minum.” Satu teriakan terdengar dari kaunter bayaran.

“orait!!” matanya terus meninggalkan perempuan berbaju kurung ungu itu. Dilap-lap tangan pada kain basah. Pantas jari itu memasukkan pati teh pekat didalam cawan. Air panas dituang. Tin susu pekat diketuk-ketuk diatas meja sebelum menterbalikkannya dengan sebelah tangan. Tangan kiri mencapai pula sudu kecil. Dilambung ke langit sekali, ditangkap pantas dan terus dikacau kedalam bancuhan teh.

Afifah merungut kecil bila laluannya disekat. Pakcik ni dah tau badan tu besar, tengah-tengah ramai orang ni, janganla berhenti lama-lama. Matanya melilau kiri-kanan. Akhirnya dia terhenti pada tukang buat air di gerai sebelah. Kedua-dua tangannya cekap bergerak. Melihat sudu yang dilambung itu. whoa. Stylo~

“dik, tumpang lalu dik.”

Afifah tersedar bila seorang makcik dibelakangnya menegur. Tu lah kau. Usha sampai sekat jalan orang lain. Dia senyum-senyum aje bila makcik tu melintasinya.

Afifah akhirnya mencedok kuah masak lemak cili api ke nasinya. Baru kuah. Lauk tak dapat lagi.
Shahnaz tak dapat nak tahan geli hatinya. Dia tergelak perlahan. Aku dah siap buat berapa gelas air dah, si perempuan baju ungu tu masih dekat situ. Yang berubah hanya nasinya yang dah jadi warna kuning.

“Mal, cover aku kejap.” Shahnaz meninggalkan gerai air itu. dia bergerak ke kedai nasi campur disebelah.

Kamal disebelah hanya mengangguk. Masa mula-mula waktu lunch tadi memang la sibuk ngalahkan Perdana Menteri. Sekarang dah ok, tapi tetap kencang jugak.

Afifah meletakkan jarinya didagu. Memikir-mikir. Ayam ke, udang?

“cik kak, lauk dekat sini sikit sangat ke?”

Afifah pantas memandang kesebelah. Lelaki berbaju pagoda putih dan apron dilipat separuh warna biru. Teapot teko punya apron. Dahinya berkerut. “ye?” blur.

“dekat sejam pilih lauk. Lauk kat sini sikit sangat ke?” Shahnaz mengulang. Jarinya ditunjukkan pada tray-tray lauk yang nak dekat 30 buah itu.

Afifah senyum. “taklah. Banyak sangat sampai taktau nak ambik apa.”

Shahnaz senyum meleret. She’s nice.

Tangan Afifah mencapai senduk udang sambal petai. Dicedok udang dan petai itu kedalam pinggannya. Selepas itu dia bergerak ke rak sayur. Pucuk paku goreng ditambah kedalam pinggan. Dengan senyum tak lekang, dia terus ke kaunter bayaran.

“berapa kak?”

Shahnaz dibelakang menggeleng-geleng pada akak kaunter.

“errr.. takpayah la dik.”

“huh?” Afifah tenung semula pinggan ditangan. Free? Takkanlah~. “takkan percuma kot, kak. Cakap la betul-betul, berapa ringgit?”

“orang belakang awak kata takpayah bayar.” Akak kaunter senyum-senyum.

Afifah toleh kebelakang. Mamat buat air ni lagi.

“saya belanja la harini.” Senyum.

“kenapa pulak?”

“saja. Awak baru kerja dekat area sini kan? Tak pernah nampak pun.”

Afifah angguk.

“kitorang dekat sini memang macam tu. kalau ada pelanggan baru, mesti kitorang belanja.”

“yeke?”

“iye.”

“ok lah macam tu. akak, terima kasih eh. Nanti saya makan sini lagi.” Dia senyum manis pada akak kaunter.

“ehhh.. kejap. Nak air apa?”

“sirap limau ais. Boleh?”

“beres!!” Shahnaz senyum lebar.

Afifah duduk dimeja bersama kawan-kawannya.

“Anaz, sejak bila kau pandai belanja orang?” akak kaunter nasi campur mengusik.

“entah Anaz. ‘kitorang’ eh? sejak bila ‘kita’ ada polisi belanja pelanggan baru?” suara Kamal dari tempat buat air pula kedengaran.

“sejak harini. Ah. banyak soal pulak kau. Dah-dah. Buat kerja.” Shahnaz meningalkan soalan mereka begitu sahaja. Dia bergerak ketempat air. Apronnya dibetulkan. Sirap limau ais. Dia mengulang. Sirap limau ais paling special dia buat dalam hayatnya. Sebab sirap limau ais dia tak pernah senyum-senyum sampai limau diperah pun nampak macam perempuan tu sengih dekat dia.

******

Afifah terkial-kial nak membuka pintu keretanya. Tangan kiri pegang buku tender 4 inci tebal, kalah buku harry potter. Tangan kanan pegang 2 fail, sekali dengan beg laptop.

Di menjulurkan jari-jarinya. Kot-kot la boleh capai handle pintu kereta tu. haih. Dia mengetap bibir.

Pak!!

Afifah mendongak. Dia kerut dahi.

Shahnaz senyum. “silakan…”

Afifah pun turut sengih. macam mana dia boleh ada dekat sini? Tempat letak kereta depan pejabatnya? “errr…” soalan dah rangka dalam kepala, tapi tak terkeluar pulak dah.

“tak berat ke tu?” Shahnaz tunjuk pada barang berkilo-kilo yang dibawa Afifah.

“err.. berat..berat..” cepat-cepat dia letakkan semua barang di tempat duduk belakang.

“saya Anaz.”

“Fifi.” Afifah mengangguk.

Senyap.

Afifah dah bermain dengan kunci kereta ditangan. Apa nak cakap lagi ni?

“apa..”
“apa..”

Hahaha. Mereka tergelak. Entah macam mana boleh serentak pulak bersuara.

“awak cakap dulu.” Shahnaz senyum lagi.

“apa awak buat dekat sini?”

“ada hal.” Pendek jawapan Shahnaz.

“owww..”

“kerja sini?” Shanaz tunjuk pejabat swasta dihadapannya.

“aah. Baru je.”

Shahnaz bermain kunci kereta didalam poket slacknya. Baru Afifah sedar, harini dia tak sarung apron biru Teapot Teko.

“ermm..” Afifah mengumam.

“hmm?”

“heh. Takde apa. Taktau nak cakap apa dah.”

“erm. terima kasih?”

Oh! Afifah menyentuh dahinya. Lupa pulak ada orang tolong bukakkan pintu kereta tadi. “sorry..sorry.. terima kasih banyak!”

“benda kecik.” Shahnaz senyum. “ok la. Assalamualaikum.”

“waalaikumsalam.”

Afifah keras-kaku sekejap bila Shahnaz bunyikan alarm keretanya. Teet! Teet! Loh! Kereta sebelah dia aje ke?

Afifah tersedar kembali bila Shahnaz mengangkat tangan padanya semasa mengundur kereta.
Hmm. He’s nice.

*******

“Fifi, kau taknak turun lunch?” Azida mengajak.

“tak sempat la. Lepas ni aku ada meeting dekat luar. Aku tak prepare apa-apa lagi nih.” Afifah menjawab sambil tangannya kalut mencari dokumen dalam susunan fail.

“la kau ni. kenapa tak prepare awal-awal? Karang lapar macam mana?”

“aku full la pagi tadi. Ni payah nak cari. Aku taktau pekerja dulu tu dia letak dokumen dekat mana.” Afifah memegang atas kepalanya. Haih. Kusut!

“takpelah macam tu. nak tapau?”

“takpelah. Thanks. Aku takut tak sempat nak makan.”

“ok. tapi make sure kau makan tau. Nanti pengsan masa nak drive.”

“yelah tu. kau tu jalan baik-baik. Bye.”

“bye.” Azida terhenti sebentar. “ehh kejap. Kalau mamat air stylo tu tanya kau, aku nak jawab apa?”

Afifah mengecilkan matanya pada Azida. “kau suka usik aku kan?”

“haha.janganlah marah. Dia suka kau la Fi…”

“pergi turunlah cepat! Kau melambatkan kerja aku la.”

“haha. Ok.ok. bubye.” Azida melangkah ke pintu lif dengan gelak yang masih bersisa.

Afifah melihat fail yang berterabur sambil tersengih-sengih. Ada-ada jela Azida ni. Mamat air stylo konon. Tak pasal-pasal nama dalam surat beranak kena ubah. Tapi memang stylo pun. Dengarnya budak-budak sekolah area sini pun suka tengok dia buat air. Haih. Budak-budak.
Afifah senyum lagi. Teringat lelaki berapron Teapot Teko itu. ish! Buat kerja la Afifah! Berangan pulak dia.

Dia berkemas ala kadar. Biarlah nampak rupa pejabat sikit tempat ni. kalau tak tadi macam tempat recycle kertas! Selesai semua, dia mengangkut apa yang perlu dan terus keluar dari pejabat.

Afifah terhenti sekejap dipintu kereta. ehh??? Apa benda yang terselit dekat pengelap cermin kereta tu?

Sila ambil barang anda dikaunter receptionist. =)

Terus dia mencapai handphone didalam handbag.

“Anis, ada pesanan untuk saya ke?”

“aah. Ada barang untuk Cik Afifah.”

Dia melipat kembali handphone itu kebawah. Kena patah balik office. Ada-ada jelah!

Satu polisterin putih dan sebotol air mineral elok terletak dalam satu paperbag. Ada note lagi.

Sila makan. Nanti traffic light pun nampak macam aiskrim. =p

Afifah tergelak. Azida!!!!!! Kau ni memang la~

Dia kembali kekereta dengan sengih tak lekang. Dalam polisterin tu ada fishball dengan chicken ball goreng yang dicucuk-cucuk dengan lidi. Macam tau-tau je sekarang ni jalan jam, so boleh la nak ngap dalam kereta. I owe you la Azida~

Shahnaz senyum meleret. Walaupun dia perhati dari jauh, tapi dia nampak senyuman tu.
She’s nice.

******

Shahnaz pandang perempuan yang duduk sorang-sorang itu. lekas dia mengelap tangan pada kain basah.

“Assalamualaikum.” Perlahan Shahnaz memberi salam.

“waalaikumsalam.” Afifah menjawab sambil menekup mulut. Tengah kunyah nasi kot.

“saya teman, boleh?” Shahnaz dah nak tarik kerusi palastik didepannya.

“sure.” Angguk.

“suka makan sini?”

Angguk. “suka. Lauk sedap.”

“oh,suka lauk kampung?”

“suka. Suka sangat.”

“oh… asal kampung ke?”

Afifah menelengkan kepalanya kekiri dan kanan. “tak jugak.”

“ow yeah? Cool la tu.”

“apa-apa pun, saya makan je.”

“oh! sama la kita. Saya memang suka makan. Round satu Malaysia sebab nak carik makan pun sanggup je.”

“iye? Saya pun macam tu. pernah makan ikan bakar dekat Pasar Keramat? Sedap sangat.”
Shahnaz dah teruja. “aah. Memang superb! Kuah asam dia tak macam yang lain. Pekat, lepastu pedas-pedas sikit kan?”

“pedas banyak kot. Sebab dia warna oren merah-merah tu! tapi ada gerai nasi lemak depan dia tu,lagi sedap.”

“oww.. sambal dia ok. tapi nasi lemak antarabangsa? Hooo~ tak boleh tahan..”

“aah. Kampung Baru eh? tapi ada satu nasi lemak antarabangsa dekat Ampang, depan Ampang Puteri. Selalu singgah situ je.”

“alang-alang sampai Ampang, selalu orang carik western.”

“aah! Roadhouse Grill? Fuh. Terangkat. Cozy House pun dekat Ampang kan?”

“yep-yep. Suka dia punya ayam pandan?”

“suka!! Balut dengan daun, memang aura lain la.”

“pernah makan nasi ayam penyet?”

“JB?? Ow yeah~sambal dia sedap.”

“Jb punya tak real. Try Singapore punya. Fuh. Sambal dia memang tak boleh nak cicah. Cili hape dia pakai pun taktau la.”

“haha. Singapore eh? carik murtabak la kot selalu. Murtabak yang besaaaar tu.”

“betul-betul. Memang puas kalau makan.”

“kalau dekat Johor tu.. hmm, laksa johor kot best?”

“erm. Try pergi Pontian. Asam pedas dia lain macam.”

“kalau asam pedas baik pergi Melaka! Kuah pekat dengan ikan pari fresh, tak dapat nak bayang.”

“Melaka memang la. tapi tak jauh dari Melaka, Negeri Sembilan. Makan diorang punya masak lemak..”

“oh… jangan cakap, jangan cakap. Masak lemak cili api pure! Lepastu kalau sampai dekat port kedai masak minang, hurm. Memang rasa taknak bangun.” Afifah dah makin seronok berborak pasal makanan. Terbayang daging masak minang dengan cili goreng dia.

“tapi dalam banyak-banyak negeri, utara dengan pantai timur la paling menarik.”

“betul. Kalau berhenti dekat R&R Sungai Perak, tak sah kalau tak cedok ikan patin masak tempoyak.”

“kalau pergi kenduri dekat Perak, memang rasa tak malu nak makan bertambah. Gulai dia sedap.”

Hahaha. Afifah tergelak. Tak pernah lagi dia pergi kenduri makan bertambah. segan. “apela awak ni.”

“haha. Betul. Sana kenduri orang kampung masak ramai-ramai, bukan pakai cater macam kat sini.”

“macam dekat Penang jugak la kot.”

“oh! Penang! Pasemboq dengan nasi kandaq!”

“tu dia cheq. Dan-dan dia dok tukaq longhat.”

“huih. Habaq mai makanan Penang apa cheq tak pnah ghasa. Mee udang Kepala Bataih, pasemboq Padang Kota, laksa buyung, nasi kandaq sampai ka Sungai Petani nun cheq penah makan.”

Hahaha. “anak mami ka?”

“dok aih. Anak daddy.”

Hahaha. Selamba Shahnaz menjawab. Afifah dah terkeluar airmata sebab banyak gelak.

“saya suka lagi makanan pantai timur kot, walaupun makanan Kelantan tu banyak yang manis-manis.” Afifah bertukar lokasi makanan.

“kalau dekat Kelantan tu, makanan dia murah-murah. Kalau nasi kerabu tu, siap letak solok lada, ikan goreng tepung, daging bakar, baru je 3-4 ringgit.”

“aaaaaa~ nasi kerabu! Tambah sambal sikit, budu sikit… erm, lama tak makan.”

“haha. Takpe. Nanti saya carikkan. Dengan segala kuih-muih Kelantan pun saya boleh carik.”

“akok eh? kalau akok pandan tu sedap kan.. laksam..sira pisang..puteri mandi..”

“ow..dapat kencing manis nanti!”

“bukan makan hari-hari la…”

“baik makan keropok lekor.”

“tu dah sampai Terengganu tu… baik carik nasi dagang.”

“takpun sata… tau sata?”

“tau! Tau! Macam otak-tak… tapi segi tiga.. kan?”

“bukan segi tiga la.. bentuk kon.”

“alah.. sama la tu.. awak ni..” haha.

Panjang borak mereka pasal makanan. Dari Singapura yang dekat selatan, sampai la hujung semenanjung Malaysia. Tu tak jejak Pulau Borneo lagi tuh.

“Anaz, dah dekat habis waktu lunch. Terima kasih bawak saya jalan-jalan cari makan.”

“haha. Tarahal. Nanti kalau ada peluang, saya bawak awak travel betul-betul.”

Afifah cuma angguk. Ye sangat la tu.

******

Selesai Zohor, ramai pekerja masih melepak-lepak di tempat duduk masing-masing. Terdengar kecoh suara Azida.

“best la macam tu. boleh la makan omputih selalu.”

“makan omputih apanya Jida?” Afifah bertanya.

“aaa Fifi! Lot sebelah ofis kita ni nak bukak restoran barat. Owner dia, sama dengan owner gerai yang kau selalu singgah tu.”

Afifah ternganga. “gerai nasi lauk kampung tu? owner dia bukak restoran western? Sedap ke nanti?”

“entah. Tapi bisnes kencang la jugak nanti. Tak ada lagi orang jual western food sini.”

Aah. Betul jugak. Eh, Afifah teringat sesuatu. “ey Jida, haritu kau ada kasi bekal kat aku kan? Time aku tak sempat lunch haritu? Thanks eh…”

“hoh?? Lambat lagi aku nak kasi bekal kat kau Fi. Manede.”

“kau jangan main-main Jida… kau tinggal kat receptionist bawah kan?”

“serius tak!” Jida menjawab sungguh-sungguh. “pahal?”

Afifah telan air liur. Sedap-sedap dia ngap haritu, entah sapa yang bagi ntah. “aku makan.. aku ingat kau yang kasi..”

“kau tanya la budak Anis tu sapa yang kasi. Misteri woo~” Azida terus angkat telefon putih diatas meja. Disambungkan pada talian receptionist. Di pass gagang kepada Afifah.

“Anis, haritu yang tinggalkan barang kat kak Fifi haritu, siapa yang kasi eh?” Afifah bertanya hati-hati.

“oh yang tu. Lelaki, tinggi-tinggi. Nama dia tak kasitau.”

Fifi dan Jida tercengang. Zaman sekarang pun ada peminat misteri lagi ke?

***

“sah! Komfem! Gerenti!” Azida berkata yakin sambil menepuk meja.

“tak mungkin.. tak mungkin.. mana dia tau kereta aku? mana dia tau aku tak sempat lunch? Mana dia tau aku kena kerja luar?” Fifi berkata sambil berkerut kening.

“beeeeeeeeeeeetullll la dia Fi…dia nampak aku pergi lunch kau tak ikut, mestila dia tau kau tak lunch!”

“macam la hari-hari aku pergi makan situ je. mana la tau aku pergi makan tempat lain. Takkan sebab aku takde kat situ maknanya aku tak lunch langsung? Ish.. tak logic.. tak logic…”

Azida tersengih-sengih sambil mengangkat tangkai bunga baldu yang jadi bahan perhiasan mejanya. “hati kalau dah cinta, segalanya mungkin…”

“gelilah!”

***

Fifi datang kepejabat dengan langkah longlai. Tangan kanan menjinjit sekotak besar tisu. Aaaa…aaa…aaachummm!

“ish! Ish! Kuman terbang! Kuman terbang!” Azida mengipas-ngipas tangannya. Halau kuman la konon.

Fifi buat muka. Sekeh karang. Dah la tengah hangin tak dapat MC ni. ada ke doc tu boleh kata, “tak ada apa. Sikit aje ni.”

Dia taktau yang hidung ni dah naik merah dah kena tenyeh dengan tisu.

“demam ke kakak?” Azida bertanya dari mejanya.

“demam dah kebah. Tinggal flu je.”

Aizda menongkat kepalanya. “aku heran la…”

Fifi mengerutkan kening. “nak heran apanya.. normal la aku demam.. sekarang kan musim hujan.”

“bukan pasal tu la!” Azida dah berdiri sambil mebawa paper bag ke meja Fifi. “mamat apron Cap Teko kau tu macam ada pancaindera keenam tau.”

“huh? Apa tu?” tolongla jangan cakap perkataan pelik-pelik masa aku tengah sakit ni.

“ni.” Azida membawa keluar Tupperware dari dalam paper bag. “dia kasi chicken porridge.”

Walaaaaaaaaah~ Fifi membuka tutup Tupperware dan mengambil bau. Sedap ni, sedap. Tapi.. “aku tengah takde selera la. tekak tak rasa nak makan apa-apa.”

“gila bertuah kau, Fi. Dapat orang pandai masak, stylo buat air, pandai bisnes lagi.”

“kau ni confident ke ni, yang mamat tu yang hantar?”

Azida memegang dagunya. Ye tak ye eh. mamat tu tak pernah kasitau nama pun kat receptionist. “takpe. Nanti lunch apa kata kita tanya sendiri dekat mamat tu.”

Fifi menjungkitkan kening. “ha????? malu la aku kat Anaz tu!” biar bernas la sikit cadangan!
Azida terus tersentak bila dengar nama tu. “bila masa korang berkenalan ni?”

Fifi tarik sengih. “adala.”

***

“taknak! Taknak!” Fifi mendengus perlahan disebelah Azidah yang macam main tarik-tarik baju dekat dia.

“tanyala! Tanyala!”

“kau je la!” takkan la dia dengan pipi tersorong-sorong pergi tanya, ‘awak ke yang hantar makanan kat saya?’ gila!

“ok. ok. kau tunggu sini.” Azida berjalan menghampiri ke gerai air. “ehem!”

“ye kak? Air apa kak? Teh tarik ada, sirap manis ada, jus oren masam ada, kopi janda pun ada kak! Mana satu?”

Euw. Apa kes kopi janda? “err.. Anaz!”

Budak yang bertanya order tadi terus senyap. Anaz yang sedang mengacau air dalam gelas disebelahnya terus berhenti mengacau.

“ye?” sepatah Anaz bertanya.

“sini kejap.”

Fifi yang memerhati dari jauh dah rasa nak bukak langkah cabut. Azida ni la.. malu kat orang jek!

Anaz mengelap tangannya ke apron. Dia berjalan menghampiri Azida.

“ni nak tanya, awak ke yang selalu hantar makanan dekat Fifi?” straight takde konar-konar dah Aizda tanya.

“ha?” Anaz buat muka terkejut.

***

“eh Jida! Dia kata apa?” Fifi bertanya tak sabar.

“takde apa yang penting.” Muka selamba.

Eh? kenapa pulak ni? dah tanya banyak-banyak tadi, taknak cerita pulak. Fifi menarik muka masam.

“eh ni aku nak buat pengumuman penting ni. semua orang dah masuk office ke belum?”

Fifi pandang kiri kanan sebelum menjawab soalan Azida tadi. “Leong dengan Sofie takde lagi la.”

“ish!” Azida bercekak pinggang. “ni pergi lunch ke pergi buat lunch?”

“ha! tu diorang dah masuk dah.” Fifi menunjuk kea rah pintu.

Azida tarik sengih lebar. “ok! ok! assalamualaikum and hello everybody!”

Satu pejabat berpaling pada mereka berdua.

“restoran western food sebelah lot office kita ni akan buat grand opening dia hari ahad ni. jadi, kita semua dapat jemputan khas. So, siapa-siapa yang rasa free hari ahad malam ni, sila ambil pas percuma pada saya. Orait?”

“eh! makan free ke?” seorang menjerit.

“yes! yes! free of charge. Nak taknak?”

“nak!!!”

Sepantas kilat meja Azida kena serbu. Fifi dah pelik. Azida tak cerita kat aku pun? Takpelah.

***

Restoran makanan barat yang tersergam dengan papan tanda ‘WEST IN EAST’ itu dimasuki. Fifi tergamam dengan hiasan dalamannya. 100% perabot kayu. Dengan tali kapal yang ‘kalau-kena –ikat-komfem-sesak-nafas’ berlingkar disetiap tiang. Hurm.not bad.

Fifi dan Azida duduk disatu meja belakang. Suka-suka hati buat diri sendiri macam VIP, datang lambat. Terlepas peluang nak tau siapa owner yang murah hati nak belanja makan free kat diorang ramai-ramai.

Selepas 10 minit..

“eh, kau makan apa tu?” Fifi bertanya.

“aku punya, T-bone steak. Kau?”

Fifi sengih. “aku order sirloin steak. Peliklah, sepatutnya aku punya la sampai dulu dari kau.”

“kau punya special sangat kot?” Azida mengusik.

“banyaklah! Ish. Lapar ni. semua orang dah start makan.” Fifi merungut.

“lapar ye..”

Satu suara menyapa disebelahnya. Fifi angkat muka. Lampu oren suram menyebabkan dia hampir tak cam dengan orang itu. Takkan waiter smart gini.. agak-agak la. gaji banyak mana sampai mampu beli tux and skinny tie?

“ni makanan dah sampai… jangan lapar-lapar.” Anaz meletakkan satu pinggan besar dihadapan Fifi.

Mata Fifi rasa nak terkeluar dari soket. Ni saiz pinggan ni, anak gajah tengok pun mau terkejut. Disudut sebelah kiri pinggan itu, fries disusun cantik bertingkat. ‘terlebih rajin punya chef’. Fifi mengagak didalam hati. Disudut sebelah kanan, hirisan tomato, timun, salad, peas dan coleslaw terletak cantik. Daging steak yang dibakar terletak ditengah-tengah. Tak pernah lagi nampak saiz steak besar gabak gini. Ni betul untuk seorang makan ke ni?

Fifi dah mengangkat garpu dan pisau.

“eh..sekejap.” tangan Anaz memegang bekas berbentuk magic lamp Aladdin. Dia menuang barbeque sauce perlahan keatas daging steak. Tangannya lembut membentuk perkataan dengan sauce itu.

Fifi dah sedia nak memotong bila tangan Anaz berhenti dari menuang sauce.

“eh nanti…”

Perbuatan Fifi terhenti lagi. Sabar Fi, kot ye pun lapar. Sabar..sabar.

Anaz membuka napkin putih yang tersedia diatas meja. Ditarik sedikit kerusi Fifi kebelakang, dan dibentangkan napkin putih itu diatas peha. Kerusi itu disorong semula kedepan.

Azida memandang tak berkedip. Ni First class punya service. Tak hingat!

Fifi memandang muka Anaz, “sekarang dah boleh makan?”

Anaz senyum dan mengangguk. “baca doa.” Dan dia terus berlalu.

Fuh! Fifi tarik nafas lega. Pisau diangkat dan..

“kejap Fi!” Azida menahannya.

Ugh! “apa lagi?”

Azida memandang tepat pinggan kawannya. “aku rasa macam ada something la..”

Fifi meletakkan pisau dan garpu ke meja. Dia mendekatkan muka pada pinggan.

“kau nampak apa aku nampak?” Azida bertanya perlahan.

“aku rasa macam nampak apa kau nampak..” Fifi menjawab.

Dua sahabat itu saling berpandangan dan.. “ARGH!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”

“ye cik?” seorang pelayan mendekati mereka.

“saya nak order yang lain. Sirloin steak satu?” Fifi berkata laju. Dia TAKKAN makan daging steak dengan ‘marry me’ sauce itu!

***

Kring….

“hello pengantin?”

“haha. Assalamualaikum Azida sahabatku!” Fifi menjawab telefon sambil sengih-sengih.

“waalaikumsalam. Hurm, sampai mana dah korang?”

“Kuantan. Tengah makan seafood tepi laut!” excited je Fifi menjawab sambil memandang Anaz dihadapan.

“lah.. sampai Kuantan dah. Ada berapa hari lagi korang punya honeymoon tour?”

“lagi dua minggu kot.lepasni gerak Terengganu. Jangan jeles.”

“ceh! Orang honeymoon pergi tempat romantic, korang pergi jalan-jalan cari makan. Buat apa aku nak jeles.”

Hahaha. Fifi gelak besar. Nak honeymoon tour macam ni? kahwin la dengan taukeh kedai makan macam Shahnaz. He’s nice. =)

58 comments:

white_silkenz said...

baca citer nih wat sy lapo ler cik cucur~

mady and yana said...

sweet. simple.
they're nice :)

fzm2 said...

waaaaaa...
nak maaakaaan
bnyk gak!!!
huhuhuhu
besh3 =)

Anonymous said...

salam...
cerita yg simple but menarikla...
apa2 pown best...
huhuhu...very nice...

Anonymous said...

adeiyh..
meleleh air liur aku cucur oi..
da lame gle xmkn satar..
ns lemak antarabangsa ampang tu..
mi kari spesel kt muar..
karipap besar gabak kt pontian..
kuih nekbak yg dpt kt klntan je..
tp yg plg aku rindu sgt2..
mskn mak kau yg superb n xdpt dtndingi la..
anaz pn xleh lawan tau..
haha~

p/s:cucur..ko ni kuat mkn gak ke??leh geng r kte gini..hehe~

-che na-

Sha said...

wahhh best2..
terliuh plk dgr mknn2 tuh..

kak tyea said...

best cite ni..ringkas aje tp sampai maksudnya..wah2

DianaTakyuddin said...

nk jugak dpt chef cm fifi...hikhik

pinat said...

ohhoo..so cute anaz!
da la name heroin same ngn name pinat..ahahaha..
berangan kejap..~

Unknown said...

sgt2 best...and extremely sweet
1st time view blog ni...
good job...keep it up

Anonymous said...

Mee udang galah sg dua la kt penang..kepala bataih mana ada mee udang..
:D

Anonymous said...

Dear ...
Ha ha ha cerita pendek tetapi padat, happy, enjoy and senyum sorang2
@2 nasik ayam penyek singapore memang sedap sosnya tu hu hu hu.....
kak nOOr

keSENGALan teserlah.. said...

waakakkakaa..
ade je idea ko ek kanda..
eeeeiii..
sukenye aku kalo dpt laki cmtuh..hihi...
best2..

Kiara said...

soooo cutteeee,,,,
unik betul cite ni,,
5 stars =)

Proud Sewist said...

comel aja cita neh

DLatum said...

pandai penulis ni wat citer...
menarik giler..
comel lark tu...
ganbatte ne!

Unknown said...

waaaaaaaaaaaa....gile swit!! untung gile fifi!! dh la anaz 1 ensem..pndai masak..bijak berbisnes! n he's so swit time marry me part 2! jeles!! nk laki cm anaz jgk!! heheheh..

*cikcucur..sy mmg jth tergolek dgn karya2 cikcucur..hehehe...sgt2 besh! wish 2 meet u 1 day!

.:me insan biasa:. said...

:) nice story..
lawak pn ader...sweet gak..

Shima Awang said...

best..kelakar laaa ngan 2 org nie..hehehehhee

Aishah Hamzah said...

Salam cik cucur,

saya hanyalah silent reader dlm blog awak nie....mmg byk ye pengetahuan awak ttg makanan nie....how i wish saye pun blh wat cter psl makanan jer....heheh....tp ble dgr pasemboq n sata trus perot yg kekenyangan di pagi hari ni, berasa lapo semule....cehhh!!!!

papepun wat la cter2 cm nie lagik yek.....hehe

Che Sue said...

wah cik cucur!

tigt kat nasi lemak antarabangsa la biler baca citer nih!

neway nice story!

Anonymous said...

waaaa, ganas2 salute la kt penulis, semua tahu beb bab makan2 ni, dah penah makan ke saja2 je. cam sedap je smua2 tu. meleleh je dengar

aisyah said...

besnyer dpt hubby ske travel...bes nk brangan ni...hehehe

Unknown said...

nk lagi!nk lagi!
nice!

nontampaltampal said...

nice~
keep it up cik cucuratap~

:DD

cikin said...

sweeetttt sgt22222..;)

mardya ramlee said...

sweet!!!!
beh r cite ni,,,terus rasa nk mkn jek!!!

arissa said...

best...:)

misz nana said...

makanan??
uhhhh, laparrrr~

TAN-te said...

nicez la!!!!! baru jumpe citer psl makan makanan nih!!!! meleleh air liur!!!!

Daz Dianza said...

hahha best!
romantik je cara dier melamar.
fuhh lapar terus
ble bace cte ni.
haha
:)

miss nina said...

hehehe..best2x
seb baik baru lepas bekfas.
part marry me sauce memangla..boleh buat fifi sakit jantung :)

Yeen said...

terbayang maria tengku sabri lah heroin dia oppsss sory Jalan-Jalan Cari Makan

iena said...

salam cik cucur...
sweet nyer citer...

Nurul 'Atiya said...

salam...
sweetnye cte nih,,
best3..

haikadove said...

alaaa.. sweeetnyee propose!
cik cucur nie mmg laa =p

ish. bace cite nie buat perut lapa pulak.
nk sata! nk nasi kerabu! nk pasembor, rojak, murtabak jugak! hahahaa

NuRFa said...

so sweeeettttt v(~.^)v

Bulanhijau said...

uuuuuuuu~

fifi n anaz ni satu species dgn my dad,
sanggup travel hujung dunia semata-mata nak cari makanan yg sedap.

Anonymous said...

bez nye aq nk cri la hubby cam anaz..

proaspurians92 said...

best ar citer ni.. lpas habis SPM sayer akn bacer sume citer2 awk !!!

Ahmad Zulfadhli Zulkefli said...

maner sambungan dier..cepat2 update yer..hehe.. =)

psst: Hi! Salam ziarah. Jom xchange link & sila komen entri blog saya di http://putraalmaliki.via.my/ . TQ.

Amal said...

aku pulak yg berangan pegi tour.
haha.
mantap!

agent_sesat said...

patut SKIP baca nie...duuhh lapor2....
alamak..dier juga suka makanan...hahaha :p

Anonymous said...

waa..lapar jer pas baca
thumbs up...

faiicie said...

hua3...sweet ja crita nie...
suma psal mkn...lapar la pulak...
nak g mkn la...hehe

intan_aya said...

alahai...swetnyer care anaz propose fifi...
aq dah tersengih sorang2 mase bace citer nie...

swet n simplelah citer nie...
best sangat..

thumbs up to writter

Anonymous said...

sooo...cute...nih first time bace cte yg kiut sgt....keep up the good work..

ana said...

alaaaaaaaaa..sweeeettnyee! tp kalau tkg bwat air dr indon yg tepikat v=camne? seb bek tokey yg sangkot..sonoknye!

kuizikel said...

mmg terbaikkk

ida said...

wah..
pandai nyer cik cucur about kelantan's food.. nasi kerabu.. akok kelantan paling sedap kat tumpat area palekbang yang masuk expolare tv3.. bes baban u punya citer2..

faha mieza said...

comel!!!!!!

btl2....
honeymoon xsemestinya kena gi tmpt romantik...
kalo gi tour mers makan sama2 sweeet....
like it very much....
;)

norsuriati said...

cik cucur ceta ni kalau dikembangkan jadikan novel mesti best...

Anonymous said...

1 word. LAPAR! hahahhaa....=)

naimah_kamal said...

perut dh berbunyi.. bce cite ni buat lapar.. hahahahah.. nice story :)

Unknown said...

sedapnyeeee.....
terliur pulak..

bulat said...

waaaaa.sweet.

mizz acu said...

bikin lapar laaaaaaaa

Rinna said...

aloor so cuit laa..dia melamar..tak sangka..dpt tokey jadi suami.. untung laaa fifi.. :)

Post a Comment

 
Blog Template by Delicious Design Studio