♡assalamualaikum

currently updating First.

Wednesday, November 11, 2009

ADVIDHAQ [7]

Mira bengang. Mananya baju yang kata nak sampai tadi? Ni dah masuk petang dah ni.

Dia masih ralit mengadap mannequin didepannya. Koleksi musim luruh/sejuk dah memenuhi butik-butik. Untuk edisi kali ni, kenalah dia menggayakan baju winter pulak. Biasalah, koleksi pakaian butik antarabangsa mestilah ikut peredaran musim. Tapi akhir-akhir ni, butik tempatan pun nak ikut jugak buat koleksi ikut musim.

Yang ada disekelilingnya cuma mafla dengan but-but kulit dan berbulu. Haish. Takkan aku nak kasi pakai kat orang tutup leher dengan tutup kaki jek?

Mira berdiri dan keluar dari biliknya. Laju dia melangkah ke meja receptionist. “where’s my wardrobe?”

“erm. Tadi DKNY Jeans call, dia kata tak dapat nak hantar. Jadi, tadi Nita dah keluar pergi ambik dekat butik.”

Budak receptionist itu merujuk pada Anita, pembantu penata gaya untuk GAYA.

“oh. habistu? Yang lain? Miss Selfridge? Kate Spade?”

Receptionist itu cuma mengangkat bahu tanda tak tahu.

Mira memegang dahi. Macam mana ni.. dia dah berangan dah tadi. Dia tahu Kate Spade keluar dengan trench coat yang cantik gila untuk collection kali ni.

Dia merenung jam tangan Folli Follie di tangan kanan. Sempat lagi ni kalau nak pergi sendiri. Kalau tunggu esok, payahla. Bila lagi dia nak arrange.

“ok lah. Biar saya pergi ambik sendiri. Tolong call kan, cakap kat diorang saya on the way ke butik.”

“eh kejap Cik Mira!”

“ya?” Mira berpaling semula.

“Hermes dah agree. Dia kata boleh guna accecorries dia untuk winter collection ni. tapi bila boleh ambik tu, tak confirm la.”

“oh ya? Good.” Tak sempat-sempat Mira nak berlari ke biliknya. Nak ambil handbag dan terus pergi.

*****

Haq tenang memandu CRVnya. Pukul 5.30. Semua orang tengah berebut nak balik rumah. Dia pun tak sabar nak chow dari pejabat macam orang lain jugak.

Tengah dia memandu nak keluar dari satu lorong, tiba-tiba..

Pin!!!!!!!!!!!!!!!!

Bingit bunyi hon!

Haq dah menghentak stering. Apahal tahan jalan orang pulak kereta depan ni?

CRV silver dan mini cooper biru itu dua-dua pegun tak bergerak. Satu nak keluar dari lorong, satu nak masuk.

Mira mendengus nafas dalam keretanya. Nasib, sipi lagi nak accident. Kalau crash tadi, alamat penyek la kereta aku yang comel ni kena dengan kereta gedabak tu.

Haq masih menunggu dalam kereta. Menunggu kalau-kalau kereta cenonet depannya ni nak reverse. Tapi dah nak dekat 5 minit, tak bergerak jugak.

Mira dah tak tahan sabar. Kalau kereta gedabak ni tak undur, memang sampai malam la dia tak boleh nak bergerak kedepan! Cermin mata hitam diangkat keatas kepala. menyusahkan betul! Akhirnya handle pintu direntap.

Haq nampak sepasang kaki dengan kasut tumit tinggi keluar dari kereta biru cenonet itu. patut pun! Driver perempuan memang macam ni!

Tuk! Tuk!

Tanpa sedar, Mira mengetuk cermin kereta tinted milik Haq.

Haq menekan punat untuk menurunkan tingkap.

Perlahan..perlahan.. tingkap sebelahnya itu turun. Dan, perlahan..perlahan juga bau semerbak masuk kehidung.

Haq dah rasa lain macam.

“encik, boleh undur tak? Saya nak lalu tak boleh.” Mira berkata tegas sambil tangan kiri yang berjurai dengan bracelet itu mencekak pinggang.

“tapi saya dah lalu sini dulu.” Haq menjawab selamba. Fikirannya masih berputar-putar. Muka perempuan ni macam pernah nampak, dan bau tu macam familiar sangat!

Humph. Ni la dia driver lelaki. Tau nak bawak je. Papan tanda taknak baca.

“hello mister, ini jalan one way. Tak boleh keluar ikut lorong ni. sini jalan masuk je, bukan jalan keluar.”

Haq mengedipkan matanya. Ini bau…. Orange blossom and sandalwood! Dan suara perempuan ni.. sama nada macam dekat mapley haritu!

“hello? Encik?” Mira dah blur. Kenapa pulak pandang orang sambil kedip-kedip mata ni? ke dia ni non-malay? Tak faham bm ke? tapi tadi pandai je jawab dalam Bahasa Melayu.

“this in one-way road. Do you get it? Can you reverse your car, so that I can go back to my office? Now. Please.”

Haq tersenyum. Suara macam pengawas. “sure, miss.”

Sebenarnya macam malu jugak. Yelah, boleh tak sedar ni jalan one-way! Nama pun tempat baru kan, dia main redah jela. Mana nak tau. Haq masuk gear reverse. Perlahan-lahan kenderaannya diundur kebelakang.

Ketika kereta biru cenonet itu lalu disebelah keretanya, Haq tarik sengih lebar dekat pemandu perempuan tu. tapi malang, perempuan tu tak pandang langsung!

Takpelah ye Mira Khairudin, lain kali ada rezeki kita gaduh lagi ye?

Haq tergelak sorang-sorang dalam keretanya. Dia terus memandu kedepan. Dah tak ada kereta nak lalu kan? Redah jela one-way pun. Haha

****

Mira sampai di office awal pagi ni sebab dia ada berguni-guni kerja nak dibuat.

“Mira?” Puan Rai menegur dari pintu bilik yang terbuka.

“Puan Rai!” Mira sengih lebar.

“how was the make-over session?”

Make-over? Make-over mende ni? Mira tayang muka blur.

“hai, speechless ke? memang cantik sangat eh?” Rai berkata lagi sambil memeluk tubuh.

Oh!!! oh!!! oh tidak!!! Nehi never!!!! Mira rasa nak hentak dahi kedinding. Dia lupa!!!! Sudah… masak aku…

“I’ll surprise you with the full report tomorrow. Photo tak siap lagi.” Cover Mira, jangan tak cover.

“ow yeah? Full report tomorrow? Hurm. Okey then.” Rai senyum manis dan terus berlalu dari situ.

Mira meletakkan dahinya diatas meja. adoi~ gila hape aku nak hantar esok. Aku nak hantar gambar apa kat Puan Rai ha? gambar diri sendiri sempat la kot nak hantar. Tapi gambar orang yang nak di ubah tu…

Ah!!!! orangnya pun aku tak pilih lagi!!! E-mail tak bukak langsung!!! Mira terus mengangkat kepalanya dari atas meja. Mati aku, mati.

Mira berlari-lari keluar mencari Nita. Ha! tu dia!

“Nita! Make-over session!!”

“ha? session.. what?” Nita dah blur.

“make-over session. Yang kita janji nak buat ruangan baru tu!” tangan Mira menggoncang-goncang tubuh Nita.

Nita tersentak. “make-over session!”

Mira mengangguk.

“You tak buat lagi kan?”

Mira menggeleng. “please… how to get a volunteer TODAY?”

“today?”

“I dah janji kat Puan Rai nak report esok la..”

Ish. Nita menggeleng-geleng. Esok? Maknanya kena buat harini. “sponsor you dah dapat?”

“belum jugak!” Mira menggeleng. Dia memang lupa habis dengan ruangan baru yang dia cadangkan pada team GAYA bulan lepas. Ish..serabut!

“macam ni. macam ni. I carik photographer and carik sponsor. I try call butik mana-mana. Boleh punya dapat harini aku rasa. Salon… I try la contact salon member-member. Ok?” Nita memberi cadangan.

Mira tarik nafas lega. “ok! I try carik volunteer.” Mira tersenyap sekejap. “tapi nak carik kat mana?” dia memandang kiri-kanan.

“ey kakak, carik dekat floor ni memang takkan jumpa la orang yang sesuai nak di make-over. Try carik dekat tingkat bawah. Mesti ada punyalah. Gerenti.” Nita senyum-senyum.

“I pergi dulu!” Mira terus berlalu ke pintu lif. Nita pula dah pula mencapai telefon. Haish. macam ni la kerja last minute.

Mira masuk ke unit Jualan dan Promosi. Diintai sebentar, takde yang sesuai. Dia masuk pula ke unit Kreatif, matanya meliar kiri-kanan.

Buk! Terasa bahunya dilanggar dari kanan. Mira menoleh.

“sorry.” Perempuan itu meminta maaf.

Mata Mira merenung perempuan itu tak berkedip. Tudung hitam kosong, cermin mata bingkai hitam, muka pucat, kemeja kotak-kotak, jeans hitam, sneakers Converse.

Tangan Mira pantas mencapai tag pekerja yang tergantung dileher perempuan itu.

SYAZA- GRAPHIC DESIGNER

Jaja berkerut-kerut dahi melihat kelakuan perempuan didepannya. Apahal pulak ni? dah la tengok aku macam tak pernah tengok orang. Dari hujung kepala sampai hujung kaki dia telek. Ni cek tag orang macam guard pulak. Ish! Tak faham!

“you kerja sini?” Mira membuka mulut kali pertama.

Jaja angguk.

“I Mira. Stylist.”

Owww. Jaja mengangguk. Orang floor atas rupanya. Patut bergaya sakan.

“I nak mintak tolong.”

Erk? Jaja blur. Apa je yang nak ditolong pasal style?

“jadi volunteer untuk ruangan make-over? Please?”

Hah! Dada Jaja jadi sesak tiba-tiba.

“ta..ta…tapi saya.. kerja.. banyak kerja..” Jaja menghalakan ibu jarinya pada PC yang terpasang dibelakangnya.

“takpe. I boleh jumpa dengan ketua you. I minta pelepasan untuk harini. Ok?”

Harini???????????? Sudah!

“please Syaza…” Mira buat muka mengharap.

Jaja taktau kemana fikiran dia dah terbang. Make-over tu macam kena pakai benda pelik-pelik tu kan? Yang kena pakai make-up segala bagai tu kan? Kan? Aku tak salah kan? Tanpa sedar dia mengangguk kecil, mengiyakan telahan sendiri.

“ok! thank you so much! mana bilik ketua you?” Mira rasa nak melompat happy.

Eh!!!!!!!!!!!! aku ada angguk ke tadi? Jaja menggaru kepala yang tak gatal. Aku… kena di make-over?? Harini??

Ehhhh.. betul ke ni…

“come!” Mira dengan perasaan excited menarik tangan Jaja keluar dari pejabat.

“eh…. takkan la sekarang!!!” kata-katanya tak diendahkan. Cepat-cepat tangan kirinya mencapai bag pack ditepi meja. Ganas ni main tarik-tarik pula dia!!

Mati aku!!!!!!!!!!!! Weh…. Tolong!!!!!!!!!!! Aku taknak!!!!!!!!!!!!!!!!

17 comments:

keSENGALan teserlah.. said...

waaaaaa...
haq da jmpe mira..
hahaa...

jaja??make-over??perhhh...
smbung2..

Anonymous said...

haha..
pasni sure ad,vid ngn haq jd pelanggan setia GAYA..
layan la..laki macho bace mjlh pompuan..
wonder ble vid nk jatuh ati..
n romantik x dia nnt..
ke blur gitu gak..haha~

-che na-

aisyah said...

jaja ngan sape lak nnt??ad??vid??

Anonymous said...

ish....x dpt byangkan camana Jaja kena make-over...
lg anggun jadinya kot..

Anonymous said...

make-over for jaja huh? nice...tk sabar tgg next n3

Anonymous said...

cun sehhh...
suka2..

misz nana said...

x dapek den nak nolong Jaja..
haha..

Unknown said...

jaja make over??? pergh...mst cntik gile nnt..ehehe...ad mst jth ati..haq lak mst tgh bnga2 skg ni..ehehe

emmmmmmmmm...*nk buat telahan sndiri*
ad=jaja
vid=nana
haq=mira

kn3?

Anonymous said...

Ahhhh!!! We want more ^_^!

CupCakePanda

DianaTakyuddin said...

aaahhhh, best2!!!

mardya ramlee said...

semakin menarek cite ni,,,
teruskan...,,
walopon entri2 sblom ni rasa cam blur...huhuhu

Anonymous said...

waaaa bestnya, ad ngan jaja, x sbr nk tgu jaja jd cantik. tp minat kt vid la. kool. tp minat haq gak sbb gle2. aiseyyy

zarith said...

heroin dah jmpe sma2 heroin.. wahh.. suka2...
smbong cpt2 skit..

miss nina said...

yey..semakin menarik.
yang best tentulah sebab saling berkait..3 serangkai :)

Bulanhijau said...

huhuhu..

haq jmpe mira.
gle tak ble blah haq still igt bau pfume mira.

jaja pulak jadi volunteer??
jaja pakai make-up??
sumpah..!! ak tak ble imagine
hehehe

**weyh, kalo ko bleh letak gmba jaja tu before n after make-over.

Anonymous said...

ooo..kireny y mrh dyorg ms raya 2 mira la erk?
dlm kutuk2 dah suka plak..haq..haq...

sambung2..

Anonymous said...

wuaaa,bestnya citer ni...cambung g.. hik..

Post a Comment

 
Blog Template by Delicious Design Studio