♡assalamualaikum

currently updating First.

Friday, October 30, 2009

ADVIDHAQ [6]

Nana buat muka kesian. Matanya dikuyukan. Bibir comelnya mengeluarkan nada-nada menagih simpati. “Jaja.. tolonglah….”

“tak nakkkkkkkkkkkkkkkk.” Panjang Jaja menjawab. Gila. Idea gila.

“Jaja.. hang soghang ja bulih tolong aku…”

Jaja memeluk tubuh. “ingat aku ni dah takde kerja sangat dah ke?”

Nana mencebik bibir. “ala.. hang gheja apa sangat. dok mengadap komputer, buh warna sana sikit, sengetkan gambaq sini sikit.. siap! hang kena submit sebulan sekali ja pun..”

Ewah.. ni rasa macam nak ketuk-ketuk si Nana ni. Ingat kerja pereka grafik tu dok sengetkan gambar dengan letak warna je ke hari-hari? “memangla GAYA tu publish sebulan sekali! Tapi takdelah kerja aku ni ni buat sekali je sebulan, lepastu boleh goyang kaki sambil nganga mulut suap anggur!”

“ala.. kawan pun taknak tolong.. bukan aku soh terjun gaung ka apa..”

Jaja membawa mug Nescafe nya ke mulut. Macam-macam housemate aku sorang ni. patutla kemain baik tiba-tiba. Elok je ajak aku borak-borak dekat meja makan ni, malam-malam buta dekat puluk 12, siap dengan Nescafe mild panas segelas, semata-mata nak mintak tolong. Pertolongan bukan calang-calang, ni pertolongan yang lebih kurang sama dengan risiko terjun gaung!

“Jaja…” Nana dah memaut lengan Jaja disebelahnya. Tak boleh give up! Kena jugak berusaha!
Jaja menarik keluar spec dari batang hidung. Dilap dengan hujung t-shirt. Kesan kepulan asap Nescafe buat cermin matanya jadi kelabu.

“Jaja…” nada merayu yang entah kali keberapa.

Aish.

“Jaja… bulih la…”nada nak mengalir airmata dah ni.

“make sure dia ada dekat tempat tu esok. Aku nak buat sekali je, Nana. kau dengar ni, SEKALI je. jadi ke tak, aku nak buat SE-KA-LI aje.”

“aku tau hang sayang aku.” Nana tersengih-sengih dimeja makan itu.

Jaja terus masuk kebilik. Kena taip, print dan prepare untuk esok. Prepare benda gila. Sangat gila sampai tak terbayang yang satu hari dalam hidup dia kena buat benda macam ni sekali. Ugh!

“eh Ja!” suara Nana menahannya dari menutup pintu bilik.

“apa lagi?”

“esok hang jangan pakai kemeja kotak-kotak hang tu. pakai biaq elok sikit.”

Loh. Ada dress code la pulak mende alah ni. Jaja menggeleng-geleng. T-shirt kosong dan kemeja kotak-kotak dah jadi macam uniform dia hari-hari. Nak pakai apa esok ni? hurm.

****

Jaja memegang fail plastic kejap, rapat kedadanya. Menunggu target untuk sampai ke tempat yang dirancang. Peluh didahi dah memercik-mercik, peluh didalam usah dikata. Dah naik lencun kemeja dengan seluar slack. Formal gila eh? maklumlah, menghayati watak.

“Jaja! Jaja! Tu! tu!” Nana disebelah dah menyiku-nyiku lengannya.

“hmm. Ada dua orang tu. Dia yang mana satu?” Jaja bertanya malas.

“yang buat aku caiyaq habih ni la..”

Jaja mengherotkan mulutnya. “cair.. cair! Yang cair tu kau. Aku mana tau. Cepatla. Yang mana satu?”

“yang pakai spec, t-shirt ada kolar tu.”

Jaja mengintai kedalam restoran. Hmm. Ada seorang je antara dua orang tu yang pakai spec dan t-shirt berkolar. Yang lagi sorang pakai t-shirt leher v.

“oklah. Aku pergi ni. kalau orang kedai ni tangkap aku, kau tanggung.” Jaja dah bersiap sedia nak melangkah.

“ehh.. sat..sat.” Nana berdiri dihadapan Jaja. Brooch tudung dibahu Jaja dibetulkan sedikit. “okey. Cantik kawan aku. goodluck!”

Ugh. Jaja merengus malas. Orang hari ahad duduk bersantai-santai dekat rumah, aku kena bersiap macam nak pergi kerja.

Jaja berdiri ditepi meja yang diduduki dua orang lelaki. Yakin Jaja, yakin!

“err.. Asalamualaikum.”

“waalaikumsalam.” Dua-dua lelaki itu menjawab salam serentak.

“saya dari syarikat majalah. Kami tengah buat satu kajian mengenai lelaki. Boleh saya interview encik dalam 15 minit?” Jaja pandang tepat pada kedua-dua lelaki itu. harap-harap jadikla dialog aku nih..

“yeke dari syarikat majalah? Ada tag?” lelaki yang memakai t-shirt leher v bertanya.

Jaja mengeluarkan tag pekerjanya dari dalam fail. Fuh. Persediaan yang mantap!

“oww.. okey.” Lelaki yang memakai t-shirt berkolar pulak berkata.

Yes! Cepat-cepat Jaja menarik kerusi berhadapan lelaki bikin-mencairkan-hati-Nana.

“err.. ni perlu tanya sorang je kan? Awak interview dia jelah.” Lelaki dihadapannya berkata.

Aaaaaaaaaaadus!

“haaa.. betul-betul. Saya ni suka jawab soalan. Meh la tanya saya apa-apa.” Ramah kawan disebelahnya berkata.

Sudah.. lain yang ditarget, lain yang dapat!

“err.. saya interview dua-dua sekali boleh? Jimat masa dan dalam masa yang sama saya dapat dua maklumat terus.” Jaja senyum lebar. Cuak didada toksah bayang…

Kedua-kedua lelaki itu saling berpandangan. “orait.”

Phew~ Alhamdulillah! Jaja tarik nafas lega.

“pertama sekali, boleh bagi saya nama encik berdua?” gila la Jaja. Ayat skema macam budak kaunter perkhidmatan pelanggan.

“nama penuh? Nama betul? Nama timangan? Nama manja?”

Jaja ketap bibirnya sedikit. Mamat ramah tamah ni la.. banyak cakap sungguh! Bukan aku nak interview dia sangat pun!

“nama ringkas. Untuk rujukan saja.” Jaja senyum lagi.

“Adha. Nama glamer, Ad. Glamer lagi, Adha Arshavin.” Lelaki bert-shirt leher v itu menjawab dulu.

Jaja mencatat dalam kertas ‘borang konon-konon’ yang dia prepare semalam. ‘Apa-apa jelah encik. Saya bukan nak tau nama encik pun. Nama kawan encik tu yang penting.’ Nak je Jaja cakap macam tu. Jaja mengangkat pandangannya pada lelaki bert-shirt kolar.

“Syahid.”

Yeah. Satu benda dah dapat. Perlahan Jaja menulis diatas kertas itu. S-Y-A-H-I-D. Disebabkan Encik Syahid, saya bergadai masa dan nyawa harini Encik Syahid.

“okey. Saya mulakan ya? Pertama. Berikan kegiatan encik pada masa lapang.”

“saya tak ada banyak masa lapang, jadi saya suka tidur dan baca komik.” Ad menjawab laju. Dah macam sesi bancian je.

Macam budak-budak. Jaja mengomel dalam hati.

“tengok movie.” Vid menjawab pendek.

“movie macam mana?”

“sciece fiction.”

“macam Star Wars?”

Vid angguk lagi.

Jaja pantas mencatat. Nasib kau la Nana, mamat bikin-mencairkan-hati kau ni cakap berapa patah je.

“saya? Taknak tau saya suka movie apa?” Ad mencelah.

Nak jugak! “ha, encik suka movie macam mana?”

“superhero! Haha! Macam best sebab apa yang awak baca dalam komik tiba-tiba jadi watak hidup.”

“encik collect komik DC Superheroes? Marvel?” Jaja sekadar bertanya nak mencukupkan syarat.

“awak tau? Gila cool la!”

“hehe.” Jaja sengih lagi. Ingat aku ni apa? Hidup zaman Flinstone?

Seorang pekerja restoran menghantar minuman dimeja itu. Jaja dah tak senang duduk. Karang makanan pulak sampai, aku dah nak kena blah. Ish. Kena cepat.

“erm, ok. bagaimana kehidupan normal seorang lelaki?”

Ad mengangkat keningnya. Apa jenis soalan ni? “normal? Sama jela lelaki dengan perempuan. Kerja, makan, tidur, pergi tandas.”

“errr..” Jaja dah runsing. Salah susun ayat ke… “maksud saya, kan pekerjaan setiap orang kan lain-lain, jadi, rutin pun mesti la lain-lain. Kan? Kan?”

Vid mengangkat gelas teh aisnya. Air disedut laju dari straw. Matanya melilau kiri dan kanan.
Jaja mengetap bibir. Kenapa la Encik Syahid ni macam malas nak layan aku je?

“oww.. macam tu eh. Kalau saya, kalau hari saya kerja, saya pergi la kerja. Kalau tak kerja, memang melepak je la dekat rumah 3 hari.”

3 hari??? “encik kerja apa?”

“kerja apa awak nak?” Ad saja mengusik.

Pulak!! Lantaklah! Jaja dah malas nak melayan. Ni tengah tunggu Encik Pakai Spec depan dia bukak mulut dia yang berat sangat tu.

Dua saat… tiga saat.. empat saat…

Mata Jaja masih tertancap padamuka muka Vid. Buat selamba je dia..

“woi.” Ad menyiku Vid disebelah. “dia tunggu jawapan kau tu.”

“ow.” Vid macam baru tersedar. “em, biasa-biasa je. bangun pagi, pergi kerja, balik kerja.”

“encik kerja apa?”

Pap! Ad terus menepuk bahu Vid. “Uish! Dia kerja standard tinggi! Engineer ni. Banyak gila duit dia.”

Vid memandang Ad dengan dahi berkerut. Sibuk! Suka sangat canang pasal orang.. yang dia tu pilot tak sedar. Gaya puji orang macam la penganggur.

“ohh..” Jaja buat-buat mencatit diatas kertas. Hurm, jadilah ni.

“terima kasih ye encik. Saya mintak diri dulu.” pantas Jaja bangun dari kerusi.

“sama-sama.” Ad sengih lebar.

Jaja melangkah keluar tenang dari restoran. Habis dah bala aku. phew.

****

“so?” Nana bertanya dengan muka excited.

“so?” Jaja pulangkan balik pertanyaan.

“so dia macam mana?” Nana dah mengangkat sila keatas sofa.

“la, semua ada dalam fail tu kan. Bacala sendiri.” Jaja tarik tudung dari kepala. Lengan kemeja disinsing sampai atas siku.

“alah.. aku nak dengaq hang cakap.. habaq mai la cepat..”

“hurm.” Jaja cuba mengingat kembali situasi di restotan tadi. “dia tu… erm.. biasa je aku tengok. Kalau luaran, memang simple sangat. Tapi dia tu macam anak dara la.”

“ha??? apa dia???” mulut Nana dah berbentuk o.

“dia tak banyak cakap. Sangat tak banyak cakap.”

“dengan hang ja kut..”

“takdelah. kawan dia tu pun macam dah biasa je dengar dia tak banyak cakap.”

“oww.. hat ni ka?” Nana mengangkat kertas A4 yang terisi dengan maklumat Ad.

“ha. yang tu la. eh, yang kau simpan kertas mamat tu kenapa. Buang la. tak guna pun kan.”

“ish. Tak baik. Susah payah hang pi soai depa macam-macam. Takkan la aku nak buang. Lagipun mana tau berguna ka..”

“ha! jangan nak buat pasal Nana. jangan nak buat spare pulak!”

“eh..” Nana tarik sengih. “dak eh.. aku ni setia tau.”

“hurm. Yelah tu. pergila letak kertas mamat tu bawah bantal.mana tau masuk dalam mimpi. Aku nak pergi mandi..”

“eh Ja!”

“apa lagi?” langkah Jaja terhenti didepan biliknya.

“betoi ka letak bawah bantai boleh masuk dalam mimpi?”

Ya Tuhan~ Jaja rasa nak hentak dahi ke pintu bilik.

20 comments:

sayebace said...

Kah3.best2..cyes la ek..care begini utk berkenalan..mampu kah aku buat mcm nie??ehee..
bestla cik cucur..sbb da ade n3 bru..hehe..
akhernye dlm xseda adha jumpe ngan AKSARA kn..hehe..yeayyyy!!!

Anonymous said...

ad + jaja
haq + mira
vid + nana

betul x weh? hehe butbut is nana & farhanaconda the same person? nama mcm nak sama dah ;DD

Sha said...

laaa vid ke yg nana dok cair 2?..
igt sape la..

keSENGALan teserlah.. said...

satt..
aku tgh kire watak perempuan nieh...
kang terkompius..
haha..

jaja-pereka grafik..

nana-obses ngn si vid

mira-keje ngn gaya..

hurrmm..baru 3..
n spe aksara xterjawab agy..ngeee..mungkinkah jaja??
n kalo cmtuh,,ade la kott sorang satu heroin..
hehe..

ad-jaja
haq-mira
vid-nana??

errkk..nana??hurrmm....
smbung2..

mady and yana said...

huhu~
semakin excited..
smbung lgi cik cucur:]

Bulanhijau said...

hahaha.
dasyat gle la nana ni
obses dgn vid.

jaja pun sempoi je blakon
huhuhu

mAdA said...

ske2...yeah!!org 1st yg komen..huhu.
alahai vid...snyap sungguh kmu ye.huhu...

mAdA said...

sje nk cmment lg skali..hehe

jaja=aksara....tul x???hehe..
ok r 2, ad ngn jaja a.k.a aksara..huhu

cik timbahijau said...

haha...
memg klaka tahap senget lah...hehe...

nurhakim said...

hahaha
lawak tul lah nana..
de ke p cya ckp jaja 2..huhuuu
pe2 pn enjoy je bc...hihihii

Anonymous said...

huhu..best..
agak misteri la cerita nih..
sp nana n jaja?
mira khairuddin?
farhana wujud g x?..ke dy nana?
bnyk tol soalan..hikhik..
g 1..cmne blh wujudny nick name vid?
dh bc cerita mereka..x perasan plak..
hikhik..pape pn teruskn usaha..
ermm..ap kabo kamu indah?
hang btl nk publish ka?

-hilma-

Anonymous said...

hahaha..i love it..
juz on time tol la ko post n3 baru cucur..
ko cm tau2 je ble aku ngah tensen study..
ada telepatikah kita??
hahahahah..
aku tggu 7 nye lak k~ ^_-

-che na-

Anonymous said...

urm, ak rase nana tu farhana kwn vid mase kecik dlu. mmg sesuai la vid dgn nana.
jaja ak akasia.. sesuai la sgat ngan si ad
mira tu mira la.. ngan haq.. kn???

Marlina Salleh said...

hahah.
kenaifan yg terlampau la nana 2!
nwy
cool ja cita neh!

eiDnuT said...

gagagaaga aku rsa btoolla tuh apa hampa suma dok pk2 kan...betolla tuh..tpi wtak c nana nih adeyaii jgn la lurus sgt huhuhu tpi oke gak la kan c vid pndiam???gagaggagaga

zarith said...

kn da ckp citer ko mmg best..
haha...
giler ar nana tu..
punya la teriler2 kn Vid...
smbung2...

DianaTakyuddin said...

x sbr 4 da next n3!!!

i-R-a eddie said...

hailaa
besh2..

vid rupenye yg nana angaukn..
ahahah...

smbg lg plez?!=]

misz nana said...

gila lurus Nana tu.. haha..
erkk.. cam ckp diri sendirik lak.. huhu~

anis said...

hohoh,
bess wo,
ad dengan jaja
haq dengan mira,
vid dengan nana.
keep updating new entry yaa!
huhuh.

Post a Comment

 
Blog Template by Delicious Design Studio