♡assalamualaikum

currently updating First.

Friday, October 30, 2009

ADVIDHAQ [6]

Nana buat muka kesian. Matanya dikuyukan. Bibir comelnya mengeluarkan nada-nada menagih simpati. “Jaja.. tolonglah….”

“tak nakkkkkkkkkkkkkkkk.” Panjang Jaja menjawab. Gila. Idea gila.

“Jaja.. hang soghang ja bulih tolong aku…”

Jaja memeluk tubuh. “ingat aku ni dah takde kerja sangat dah ke?”

Nana mencebik bibir. “ala.. hang gheja apa sangat. dok mengadap komputer, buh warna sana sikit, sengetkan gambaq sini sikit.. siap! hang kena submit sebulan sekali ja pun..”

Ewah.. ni rasa macam nak ketuk-ketuk si Nana ni. Ingat kerja pereka grafik tu dok sengetkan gambar dengan letak warna je ke hari-hari? “memangla GAYA tu publish sebulan sekali! Tapi takdelah kerja aku ni ni buat sekali je sebulan, lepastu boleh goyang kaki sambil nganga mulut suap anggur!”

“ala.. kawan pun taknak tolong.. bukan aku soh terjun gaung ka apa..”

Jaja membawa mug Nescafe nya ke mulut. Macam-macam housemate aku sorang ni. patutla kemain baik tiba-tiba. Elok je ajak aku borak-borak dekat meja makan ni, malam-malam buta dekat puluk 12, siap dengan Nescafe mild panas segelas, semata-mata nak mintak tolong. Pertolongan bukan calang-calang, ni pertolongan yang lebih kurang sama dengan risiko terjun gaung!

“Jaja…” Nana dah memaut lengan Jaja disebelahnya. Tak boleh give up! Kena jugak berusaha!
Jaja menarik keluar spec dari batang hidung. Dilap dengan hujung t-shirt. Kesan kepulan asap Nescafe buat cermin matanya jadi kelabu.

“Jaja…” nada merayu yang entah kali keberapa.

Aish.

“Jaja… bulih la…”nada nak mengalir airmata dah ni.

“make sure dia ada dekat tempat tu esok. Aku nak buat sekali je, Nana. kau dengar ni, SEKALI je. jadi ke tak, aku nak buat SE-KA-LI aje.”

“aku tau hang sayang aku.” Nana tersengih-sengih dimeja makan itu.

Jaja terus masuk kebilik. Kena taip, print dan prepare untuk esok. Prepare benda gila. Sangat gila sampai tak terbayang yang satu hari dalam hidup dia kena buat benda macam ni sekali. Ugh!

“eh Ja!” suara Nana menahannya dari menutup pintu bilik.

“apa lagi?”

“esok hang jangan pakai kemeja kotak-kotak hang tu. pakai biaq elok sikit.”

Loh. Ada dress code la pulak mende alah ni. Jaja menggeleng-geleng. T-shirt kosong dan kemeja kotak-kotak dah jadi macam uniform dia hari-hari. Nak pakai apa esok ni? hurm.

****

Jaja memegang fail plastic kejap, rapat kedadanya. Menunggu target untuk sampai ke tempat yang dirancang. Peluh didahi dah memercik-mercik, peluh didalam usah dikata. Dah naik lencun kemeja dengan seluar slack. Formal gila eh? maklumlah, menghayati watak.

“Jaja! Jaja! Tu! tu!” Nana disebelah dah menyiku-nyiku lengannya.

“hmm. Ada dua orang tu. Dia yang mana satu?” Jaja bertanya malas.

“yang buat aku caiyaq habih ni la..”

Jaja mengherotkan mulutnya. “cair.. cair! Yang cair tu kau. Aku mana tau. Cepatla. Yang mana satu?”

“yang pakai spec, t-shirt ada kolar tu.”

Jaja mengintai kedalam restoran. Hmm. Ada seorang je antara dua orang tu yang pakai spec dan t-shirt berkolar. Yang lagi sorang pakai t-shirt leher v.

“oklah. Aku pergi ni. kalau orang kedai ni tangkap aku, kau tanggung.” Jaja dah bersiap sedia nak melangkah.

“ehh.. sat..sat.” Nana berdiri dihadapan Jaja. Brooch tudung dibahu Jaja dibetulkan sedikit. “okey. Cantik kawan aku. goodluck!”

Ugh. Jaja merengus malas. Orang hari ahad duduk bersantai-santai dekat rumah, aku kena bersiap macam nak pergi kerja.

Jaja berdiri ditepi meja yang diduduki dua orang lelaki. Yakin Jaja, yakin!

“err.. Asalamualaikum.”

“waalaikumsalam.” Dua-dua lelaki itu menjawab salam serentak.

“saya dari syarikat majalah. Kami tengah buat satu kajian mengenai lelaki. Boleh saya interview encik dalam 15 minit?” Jaja pandang tepat pada kedua-dua lelaki itu. harap-harap jadikla dialog aku nih..

“yeke dari syarikat majalah? Ada tag?” lelaki yang memakai t-shirt leher v bertanya.

Jaja mengeluarkan tag pekerjanya dari dalam fail. Fuh. Persediaan yang mantap!

“oww.. okey.” Lelaki yang memakai t-shirt berkolar pulak berkata.

Yes! Cepat-cepat Jaja menarik kerusi berhadapan lelaki bikin-mencairkan-hati-Nana.

“err.. ni perlu tanya sorang je kan? Awak interview dia jelah.” Lelaki dihadapannya berkata.

Aaaaaaaaaaadus!

“haaa.. betul-betul. Saya ni suka jawab soalan. Meh la tanya saya apa-apa.” Ramah kawan disebelahnya berkata.

Sudah.. lain yang ditarget, lain yang dapat!

“err.. saya interview dua-dua sekali boleh? Jimat masa dan dalam masa yang sama saya dapat dua maklumat terus.” Jaja senyum lebar. Cuak didada toksah bayang…

Kedua-kedua lelaki itu saling berpandangan. “orait.”

Phew~ Alhamdulillah! Jaja tarik nafas lega.

“pertama sekali, boleh bagi saya nama encik berdua?” gila la Jaja. Ayat skema macam budak kaunter perkhidmatan pelanggan.

“nama penuh? Nama betul? Nama timangan? Nama manja?”

Jaja ketap bibirnya sedikit. Mamat ramah tamah ni la.. banyak cakap sungguh! Bukan aku nak interview dia sangat pun!

“nama ringkas. Untuk rujukan saja.” Jaja senyum lagi.

“Adha. Nama glamer, Ad. Glamer lagi, Adha Arshavin.” Lelaki bert-shirt leher v itu menjawab dulu.

Jaja mencatat dalam kertas ‘borang konon-konon’ yang dia prepare semalam. ‘Apa-apa jelah encik. Saya bukan nak tau nama encik pun. Nama kawan encik tu yang penting.’ Nak je Jaja cakap macam tu. Jaja mengangkat pandangannya pada lelaki bert-shirt kolar.

“Syahid.”

Yeah. Satu benda dah dapat. Perlahan Jaja menulis diatas kertas itu. S-Y-A-H-I-D. Disebabkan Encik Syahid, saya bergadai masa dan nyawa harini Encik Syahid.

“okey. Saya mulakan ya? Pertama. Berikan kegiatan encik pada masa lapang.”

“saya tak ada banyak masa lapang, jadi saya suka tidur dan baca komik.” Ad menjawab laju. Dah macam sesi bancian je.

Macam budak-budak. Jaja mengomel dalam hati.

“tengok movie.” Vid menjawab pendek.

“movie macam mana?”

“sciece fiction.”

“macam Star Wars?”

Vid angguk lagi.

Jaja pantas mencatat. Nasib kau la Nana, mamat bikin-mencairkan-hati kau ni cakap berapa patah je.

“saya? Taknak tau saya suka movie apa?” Ad mencelah.

Nak jugak! “ha, encik suka movie macam mana?”

“superhero! Haha! Macam best sebab apa yang awak baca dalam komik tiba-tiba jadi watak hidup.”

“encik collect komik DC Superheroes? Marvel?” Jaja sekadar bertanya nak mencukupkan syarat.

“awak tau? Gila cool la!”

“hehe.” Jaja sengih lagi. Ingat aku ni apa? Hidup zaman Flinstone?

Seorang pekerja restoran menghantar minuman dimeja itu. Jaja dah tak senang duduk. Karang makanan pulak sampai, aku dah nak kena blah. Ish. Kena cepat.

“erm, ok. bagaimana kehidupan normal seorang lelaki?”

Ad mengangkat keningnya. Apa jenis soalan ni? “normal? Sama jela lelaki dengan perempuan. Kerja, makan, tidur, pergi tandas.”

“errr..” Jaja dah runsing. Salah susun ayat ke… “maksud saya, kan pekerjaan setiap orang kan lain-lain, jadi, rutin pun mesti la lain-lain. Kan? Kan?”

Vid mengangkat gelas teh aisnya. Air disedut laju dari straw. Matanya melilau kiri dan kanan.
Jaja mengetap bibir. Kenapa la Encik Syahid ni macam malas nak layan aku je?

“oww.. macam tu eh. Kalau saya, kalau hari saya kerja, saya pergi la kerja. Kalau tak kerja, memang melepak je la dekat rumah 3 hari.”

3 hari??? “encik kerja apa?”

“kerja apa awak nak?” Ad saja mengusik.

Pulak!! Lantaklah! Jaja dah malas nak melayan. Ni tengah tunggu Encik Pakai Spec depan dia bukak mulut dia yang berat sangat tu.

Dua saat… tiga saat.. empat saat…

Mata Jaja masih tertancap padamuka muka Vid. Buat selamba je dia..

“woi.” Ad menyiku Vid disebelah. “dia tunggu jawapan kau tu.”

“ow.” Vid macam baru tersedar. “em, biasa-biasa je. bangun pagi, pergi kerja, balik kerja.”

“encik kerja apa?”

Pap! Ad terus menepuk bahu Vid. “Uish! Dia kerja standard tinggi! Engineer ni. Banyak gila duit dia.”

Vid memandang Ad dengan dahi berkerut. Sibuk! Suka sangat canang pasal orang.. yang dia tu pilot tak sedar. Gaya puji orang macam la penganggur.

“ohh..” Jaja buat-buat mencatit diatas kertas. Hurm, jadilah ni.

“terima kasih ye encik. Saya mintak diri dulu.” pantas Jaja bangun dari kerusi.

“sama-sama.” Ad sengih lebar.

Jaja melangkah keluar tenang dari restoran. Habis dah bala aku. phew.

****

“so?” Nana bertanya dengan muka excited.

“so?” Jaja pulangkan balik pertanyaan.

“so dia macam mana?” Nana dah mengangkat sila keatas sofa.

“la, semua ada dalam fail tu kan. Bacala sendiri.” Jaja tarik tudung dari kepala. Lengan kemeja disinsing sampai atas siku.

“alah.. aku nak dengaq hang cakap.. habaq mai la cepat..”

“hurm.” Jaja cuba mengingat kembali situasi di restotan tadi. “dia tu… erm.. biasa je aku tengok. Kalau luaran, memang simple sangat. Tapi dia tu macam anak dara la.”

“ha??? apa dia???” mulut Nana dah berbentuk o.

“dia tak banyak cakap. Sangat tak banyak cakap.”

“dengan hang ja kut..”

“takdelah. kawan dia tu pun macam dah biasa je dengar dia tak banyak cakap.”

“oww.. hat ni ka?” Nana mengangkat kertas A4 yang terisi dengan maklumat Ad.

“ha. yang tu la. eh, yang kau simpan kertas mamat tu kenapa. Buang la. tak guna pun kan.”

“ish. Tak baik. Susah payah hang pi soai depa macam-macam. Takkan la aku nak buang. Lagipun mana tau berguna ka..”

“ha! jangan nak buat pasal Nana. jangan nak buat spare pulak!”

“eh..” Nana tarik sengih. “dak eh.. aku ni setia tau.”

“hurm. Yelah tu. pergila letak kertas mamat tu bawah bantal.mana tau masuk dalam mimpi. Aku nak pergi mandi..”

“eh Ja!”

“apa lagi?” langkah Jaja terhenti didepan biliknya.

“betoi ka letak bawah bantai boleh masuk dalam mimpi?”

Ya Tuhan~ Jaja rasa nak hentak dahi ke pintu bilik.

Thursday, October 22, 2009

ADVIDHAQ [5]

Pap! GAYA dicampak kasar diatas meja kopi.

Ad terus tersentak.

“huih! Dah la balik tak kasi salam! Sekali bawak balik majalah perempuan!” Ad terus mencapai majalah diatas meja didepannya.

“assalamualaikum. Kau off harini?” Haq melonggarkan tie dengan kasar. panas! Panas! Rimas!

“hmm..” Ad sekadar mengangguk.

“woi. Haq! Balik dah?” muka Vid tiba-tiba muncul dari bilik Ad.

Haq dah buat muka pelik. Ek eh.. “yang kau ada kat sini apahal? Dua-dua orang kat rumah.. baru keluar dari bilik pulak tu. Sini JAIS tak check eh?”

“ehh.. balik-balik buat lawak keras pulak dia..” Ad mengejek lagi.

Vid sekadar senyum. Ngeng punya member. Lelaki dengan lelaki nak tangkap basah amendenye?

Ad berkerut dahi sambil menyelak helaian majalah itu. “ni.. kau balik kerja malam-malam ni.. sebab pergi beli mende alah ni ke hape?”

Haq buat muka menyampah. “tu namanya buat tebiat! Aku kerja la!”

“habistu? Mana dapat ni? cun woo covergirl.. artis eh ni?” Ad bertanya lagi.

Vid kerut kening. Dia mengintai muka depan GAYA dari tangan Ad. “artis ke ni?”

“aku tanya kau, kau tanya aku balik apahal?”

“ey! Ey! Tu pun nak bising ke? Vid, macam mana kau boleh ada kat sini pulak?” Haq bertanya sambil meletakkan mug air kosong dimeja.

“terbang masuk ikut balkoni.”

Hahahaha. Ad gelak galak.

Haq ketap bibir. Lawak sangat la tu. hak tuih~

Vid tarik sengih lagi. “alaa.. saje jela.. takkan tak boleh.. tak boleh takpe.. aku balik sekarang..” Vid dah ura-ura nak keluarkan kunci kereta dari kocek bermudanya.

“menyampah!! Nah! Perangai macam perempuan sangat!” Ad menghempuk GAYA kemuka Vid. Sedapppp!!!

“woi! Woi! Janganla!” cepat-cepat mengutip GAYA yang jatuh tertiarap kelantai. Aduh.. rosak la nanti. Mau terkoyak karang.

Vid dan Ad dah pelik. Apa sudah jadi dengan Haq? Serius sangat ni apahal?

“Haq..”

“shushh.” Haq memotong kata Ad yang tak habis.

“we Haq..”

“shush!!”

Huih! Garang!

Vid mendekatkan mukanya pada Ad. “Adha Arshavin, what’s wrong with your housemate la?”

“I also don’t know la Syahid Ronaldo.. sudden-sudden he act like this..”

“sudden-sudden eh? I think he’s sick or something kot.” Vid mengurut dagu.

“I agree. Or, he saw dead mother with her first son.”

Vid dah tak faham dengan ayat Ad. “what are you talking about la?”

“Malay people called, Pontianak.”

Buk!! Belakang kepala Ad kena libas sekali. Hahahahaha. Rosak English aku! Galak mereka berdua ketawa. Mereka kalih pandang pada Haq. Huih. Tak gelak. Mustahil..mustahil..

“Ad, cuba kau bau.” Haq menghulur GAYA ditangan.

Bau? Ad dah pelik. Tapi dia ikut je. Dia bawa GAYA kehidung.

“bau apa?” Haq bertanya serius.

“bau.. bau.. bau kertas la.”

Ish! Haq merampas kembali majalah tadi. Dia hulur pula pada Vid. “cuba kau pulak bau.”

Vid menurut saja. “bau kertas baru. Macam dari kilang printing.” Bagus sikit la kot jawapan dia bagi?

Ish. “korang ni semua hidung tersumbat eh? cuba bau lagi sekali.”

“betul la bau kertas. Habistu kau bau apa?” Ad bertanya.

“orange blossom and sandalwood.”

Ad dan Vid ternganga. Sah Haq tak sihat!!!

*****

Ad menyelak GAYA sehelai demi sehelai. Nak buat apa lagi, Vid dah blah balik rumah dia. Haq yang macam sakit otak hape ntah, pun dah selamat tidur agaknya. Tinggal la dia dengan majalah perempuan ni. huh. Ini sebab dah bosan sangat okey? Kalau tak dia tak sentuh majalah fesyen macam ni. Semuanya gambar, apa yang nak dibaca?

Lampu suram dari meja study itu menyuluh tepat pada isi majalah. Helaian diselak lagi.

2009 itu zaman apa?

Lagi mau tanya ka? Zaman sekarang la. dol~

Seringkali kita menyalahkan ‘zaman’ berdas-das seperti muntah peluru apabila disoal tentang cara hidup. Cara hidup itu sosial, cara hidup itu keluarga, cara hidup itu juga cinta.

Ya right. Cara hidup juga kerja! Kerja! Kerja! Semangat je Ad melontarkan suara dalam otak.

‘zaman dah berubah’.
‘zaman sudah makin maju.’
‘ini bukan zaman tok kaduk.’


Muntahlah kalau kau mampu muntah. Tapi ini memang kenyataan yang nyata memualkan.


Tak mual pun?

Aku memberi contoh paling dekat. Bukan orang paling dekat, tetapi situasi yang dekat dengan hati, dekat dengan fikiran. Supaya senang kau berfikir dan membandingkan.

Apabila seorang perempuan terkejar-kejar kesana-kemari semata-mata untuk melihat orang yang bikin mencairkan hati. Apa yang kau akan kata padanya?

Aku akan cakap, hurm.. hey perempuan, kau dah buat lelaki itu tak ada fungsi. Haha! Macam orang gila Ad tergelak sorang-sorang.

‘oh! baguslah! Aku suka kau buat begitu!’
Begitukah?


Tak… aku takkan cakap macam tu.

Kalau betul itu ayat yang kau keluarkan dari mulut, kau memang mengikut arus permodenan. Ataupun sangkaan aku yang kedua, kau BOHONG.

Kira aku ni tak ikut arus permodenan? Kiranya aku ni kuno ke? macam tu?

Kalau kau kata begini pula,
‘kau gilakah? Perigi mencari timba!’
Aku terasa mahu menghamburkan gelak. Hey, tengok perigi pun mungkin kau tak pernah, mengapa mahu membangkitkan peribahasa lapuk itu?


Aku la tu manusia yang tak pernah tengok perigi. Ceh.

Aku dalam situasi tengah-tengah. Mungkin kerana Allah memberi kelebihan otak aku ini boleh berfikir bercabang-cabang. Mari aku kongsikan apa yang bersesak-sesak dalam fikiranku sekarang :

Satu
Apa salah kalau perempuan bertindak? Kan perempuan juga manusia. Perempuan juga ada keinginan. Kalau dah kaum yang satu itu lembab mengalahkan kekura, mahu kau tercongok sehingga Perdana Menteri bertukar 14 kali?


Ehhh.. ini sudah lebih ni cik.. kaum aku lagi hensem berganda dari kekura.

Wahai rakyat Malaysia, tak kisahla kalau kau masih berkain batik dan bercucuk tanam di tanah batas sebelah rumah, minda itu perlu dikembangkan. Bukalah sedikit ruang untuk perubahan disebabkan kemajuan. Ruang sedikit itu mungkin berbaloi untuk kau, untuk aku, untuk semua. Sedikit, bukan seluruh. Sedikit, bukan semua. Sedikit dan bertapis.

Ha! bertapis. Dah betul dah tu. tak bertapis tu la yang karang buat jadi sampah masyarakat je.

Dua
Aku memerhati perempuan melayu itu sangat indah. Lembut tuturnya, suci pemikirannya, sopan perlakuannya.

So true.. tapi mana nak carik dah yang macam tu?

Aku sukakan itu. Aku sangat sukakan nilai-nilai itu. Kalau nilai gadainya boleh menanggung aku pusing satu dunia pun, aku takkan sanggup serahkannya. Orang perempuan itu patutnya pemalu, segan untuk berlebih-lebihan, takkan berani melawan mata dengan sang lelaki. Aku tersenyum-senyum kala ini. Teringat akan gadis-gadis dalam tayangan hitam-putih filem zaman 50-60an. Tertunduk-tunduk bagaikan mau mencium tanah jika pemuda siap bersamping songket menegur dengan beberapa patah kata.

Heh. Ad tarik sengih lebar.

Ahh.. alangkah baik kalau sekarang juga begitu, kerana sekarang lelaki pula yang berlari lintang-pukang tidak cukup tanah kalau perempuan ingin berkenalan. Mungkin kerana lelaki sekarang sudah pandai. Yalah, zaman dahulu mana ada perempuan high maintenance!

Hey. Cakap siang pandang-pandang, cakap tu biar elok sikit ye cik. Lelaki lari bukan takut, tapi sebab perempuan high maintenance tu yang mengerikan. Ngeri, tau ngeri?

Pertimbangkanlah. Aku cuma menulis, bukan pembuat keputusan. Kau pilih mana kau suka. Pendapat aku sudah lontarkan. Kalau kau pilih alasan satu aku tak kisah, kalau kau pilih dua pun aku tak marah.

Aku pilih dua!!! Yeah!

Aku harap kau bijak, kerana kita berkongsi kaum. Aku juga perempuan wahai sekalian. Seekor kerbau membawa lumpur, semua terpalit.

Eleh, tak bagitau kau perempuan pun aku dah tau. Berat sebelah.

Kau jangan mengejek aku kerana aku guna peribahasa lapuk ini. Aku pernah tengok perigi, bukan macam kau. Bukan kau, tapi kau yang lain.- AKSARA-

Uih. Perigi. Aku terasa lagi.

Aksara….

Pak!! Bergegas Ad membuka pintu biliknya dan merempuh bilik Haq didepan.

“Haq!! Bangun! Bangun!”

“hurm..” suara mamai atas bantal.

“Aksara siapa Aksara?”

“huh?” mamai lagi. Masih tak sedar.

“mana kau dapat majalah ni?”

“Mira Khairudin.” Dua patah perkataan itu yang keluar.

Ad meraup rambutnya kebelakang. Sudah… makhluk mana pulak Mira Khairudin nih…

“Haq, ni siapa Aksa…”

“aku nak tidur! Aku nak tidur!”

Ad akur. Silap dia redah Haq yang tengah penat berdengkur. Dia keluar dan menutup pintu bilik Haq perlahan.

GAYA ditangan yang terlipat dengan ruangan ‘Kata Aksara’ itu ditenung.

Aksara… WHO. ARE. YOU?

Monday, October 19, 2009

ADVIDHAQ [4]

“Vid!!” Haq menjerit suka.

Ugh! “assalamualaikum.” Tangan kiri Vid menjauhkan jarak handphone sementara tangan kanan membetulkan kedudukan spec.

“haha. Waalaikumsalam..” Haq sengih-sengih.

“hmm. Ada apa?” Vid menilik jam dipergelangan tangan. “office hour dah call aku.”

“aku dah dapat kerja kat KL!”

“ow. Alhamdulillah la.”

“yup, Alhamdulillah. Aku start kerja minggu depan. Aku excited ni.”

Vid dah pelik. “excited pasal apa?”

“err. Entah.”

“macam-macam la kau.Ad dah tau?”

“tak dapat call pun.driving kot.”

Vid tarik sengih. “drive apa? Jet ke airbus?”

“apa-apa jelah. Janji atas langit.”

“eh, office kau kat mana?”

“erm.. dalam surat ni kata..” Haq mengepit handphone dibahu. Surat yang berlipat tu dibuka. “ha! Mutiara Damansara.”

“ehh.. macam dekat dengan office Rai je?” Vid bercekak pinggang. Rasa-rasa macam betul..

“ye eh? oww.. bolehla aku ketuk Rai tiap kali lunch!” Haq dah niat jahat.

“ok lah. Congrats. Dapat projek baru nanti jangan lupa member-member. Dah dekat ni, kena hulur-hulur sikit.”

“ceh! Masuk kerja pun belum. Arr.. ok ar Vid. Pergila sambung buat kerja kau.”

“orait. Assalamualaikum.”

“waalaikumsalam.”

*****

Haq mengangkat beg troli besar. Baju dah lencun dengan peluh. Gaya macam satu kampung yang pindah. Padahal orang bujang aje.

Dia memasukkan semua barang-barang yang diangkat dari bawah kedalam bilik kedua.

“hai. Takkan angkat barang sikit dah penat?” Ad mengusik dari pintu biliknya.

“kau diam. Taknak tolong banyak bunyi pulak!” Haq merengus geram. Padahal masa mula-mula dulu kemain sakan Ad pujuk dia duduk sama-sama.

“Haq, duduk dengan aku la.” Ad buat muka kesian.

“duduk dengan aku lagi best. Ad bukan selalu ada kat rumah.” Vid pula cuba menjual.

“aku selalu takde kat rumah la lagi best. nanti kau boleh rileks sorang-sorang.” Ad menjeling Vid disebelah.

“tak..tak. mana best layan movie dengan bola sorang-sorang? Tak meriah langsung.” Vid melawan.

“eh.. untung kau tinggal dengan aku, Haq. Tak ke sikit punya bangga jadi housemate Adha Arshavin?”

Ceh!! Haq dengan Vid dah rasa nak termuntah. Adha Arshavin konon!

“hmm.” Haq baru nak bersuara. “aku tinggal dengan Ad la kot, sebab Ampang jauh sangat la Vid.” Haq mengecikkan mata pada Vid. Dia rasa berat hati jugak nak cakap, karang ada yang terasa hati pulak. Tapi ikut senang dia, memang apartment Ad la. Kelana Jaya pergi Damansara berapa minit je pun.

“hmm. Takpelah kalau macam tu. susah jugak nanti kau nak pergi kerja.” Vid baru terfikir. Kalau Haq nak redah highway DUKE pun makan masa banyak jugak.

Ad tarik sengih lebar sambil menghulur tangannya pada Haq. “welcome my new housemate. I’m Adha Arshavin. And you?”

“Zahirul Haq Henry.”

“ceh!!!!!!!!!!!!!!!!!!” kuat Ad mengejek. Nak jugak!

“aku? taknak tanya nama aku?” Vid bertanya serius.

“siapa?”

“Cristiano Syahid Ronaldo.”

“yek!!!!!!!!!!! Lembik!!!!!!!!!!!!!!!”galak Ad dan Haq mentertawakan Vid.

“janji best player~” Vid mempertahankan diri.

Haq tersengih sendiri bila teringat kembali kejadian 2 hari lepas.

“ha! tu tersengih-sengih pandang kotak tu apahal? Angau kat siapa?” Ad ambil kesempatan mengusik. Pelik jugak tengok Haq macam ni..

“takde apa.”

“ada barang awek kasi ke dalam tu?”

“ha! ni dia barang awek aku kasi!” Haq mengeluarkan safety helmet berwarna putih dari dalam kotak itu. Banyakla dia punya awek!

****

Haq duduk disofa berwarna cream itu. dimeja kaca sebelah, tersusun majalah GAYA keluaran lepas-lepas.

“Assalamualaikum.” Rai senyum penuh manis didepan Haq. Dengan top Tom Abang Saufi dan wide-leg jeans, Rai nampak macam orang yang biasa kita tengok dalam iklan aje. Cuma orang dalam iklan tak pakai selendang yang cantik terletak macam Rai pakai atas kepala.

“waalaikumsalam. Fuyoh. Mantap office kau.” Haq sengih-sengih sambil tengok sekeliling.

“jom. masuk office aku jom.”

Haq kerut dahi. “ehh.. kata nak belanja lunch. Takkan ajak minum kopi je?”

“ala. Aku dah order lunch la. ingat aku sengkek sangat?”

“tapi kenapa kena dalam office?”

Tap! Tap! Tap!
Bunyi hentakan tumit kasut bergema kuat mendekati telinga. Haq toleh kearah pintu kaca. Oh…

“Puan Rai nak jumpa saya?”

Semerbak bau perfume menusuk hidung. Bau macam harum bunga campur wood. Something yang sincere but mysterious, innocent yet captivating. Dan.. itu bau apa pulak eh? Haq cuba menajamkan deria baunya. Macam bau berry.. strawberry? Blueberry? Datang dari mana? Oh.. dari juntaian halus-ikal yang jatuh dari bahu orang yang berdiri disebelahnya.

Ah sudah!

Payah ni Haq! Makan gaji dekat kaunter fragrance pulak ke sekarang?

“hey! Haq! Haq!” Rai menegur.

Ceh! “aaar.. ye?” Haq buat muka budak baik.

“jom? sorry la. aku busy sikit la harini. Next time aku janji belanja kau makan luar.kita makan nasi kandar penuh-penuh pinggan.”

Dan bau itu menghilang.. sikit-sikit… dan lesap.

“okey ke tak ni?” Rai dah bercekak pinggang. Haq ni memang nak kena! Buat aku macam cakap dengan dinding pulak!

“arr.. yeye.. aku okey.. aku okey..”

Haq termalu dengan diri sendiri. Apa kau buat ni Haq?

“Haq! Kenapa kau lain macam je ni? lost apahal?” Rai bertanya curious bila mereka dah duduk dipejabatnya.

“oh.. takde.. perempuan tadi..”

“perempuan tadi?”

“aah..”fikiran Haq masih menerawang.

“perempuan yang mana?”

“yang tadi tu la..”

“yela. Dalam office aku ni, dari tingkat bawah sampai atas, majority perempuan. Yang mana satu?”

“yang.. wangi..”

“kau ni la! manede orang dalam bangunan ni bau busuk! Nak kena warn dengan aku la tu.” Rai kerut dahi. Pantang, memang pantang kalau orang bau tak berapa best. Sebagai peneraju majalah fesyen, rasanya tak patut langsung orang yang bekerja kat sini tak pakai perfume.

“tak.. betul..”

“apa yang tak? Apa yang betul ni Haq?”

“innocent..yet captivating.”

Anak mata Rai terkena renungan tajam anak mata Haq didepannya. Mata yang penuh tanda tanya.

“ada bau macam orange blossom and sandalwood?” Rai cuba meneka.

“ha?” asing betul ayat tu dari pendengaran Haq. “mana aku tau.”

“seduction?”

Haq mengangguk kecil. “reveals the seductress within..” tapi muka dia macam, macam pernah tengok…

Rai senyum lebar. “Pure poison. She’s Mira.”senang sangat nak teka. Mira seorang yang pakai perfume tu.

“who?”

“GAYA punya stylist slash writer.”

“GAYA?” apa punya nama ni?

“ugh! Aku punya magazine la. nah ambik satu. Segar dari kilang ni. Bulan ni punya edition.” Rai meletakkan senaskhah majalah berwarna-warni didepan Haq.

“magazine baru ke ni?”

“dah nak dekat 3 tahun cik abang oi~”

Haq menyelak helaian majalah didepannya. Iklan. Iklan lagi. Iklan lagi dan lagi. Ha. baru jumpa mukasurat.

SIDANG PENGARANG

Dia membaca kebawah. Pengarang, Raihana Hamzah. Bla..bla..bla… ha! Penulis, Mira Khairudin.

“Mira Khairudin…”

Rai sengih-sengih sambil menongkat dagu didepan Haq. “hai, minat ke?”

Haq mencebik bibir. Dia menutup majalah itu kasar dan campak dikerusi sebelah. “aku tak minat perempuan high maintenance.”

“jangan cakap… nanti yang tak suka tu la yang dapat..” Rai sengih mengusik lagi.

“mintak simpang!”

“hahaha. Dah. Makan jom. baca doa cepat.” Rai cepat-cepat menarik polisterinnya dari dalam plastic.

Haq menadah tangan dan mengetuai doa. Mira Khairudin. Ah! apa-apa jelah!

Friday, October 9, 2009

ADVIDHAQ [3]

“Gosh! Jaja!!!!!!!!!!!!!” Nana tergesa-gesa memanggil kawannya. Baru cucuh kunci dekat pintu dah menjerit sakan.

“Ja!!!” lagi sekali Nana menjerit bila tengok Jaja rilek je mengadap astro. Cepat-cepat melabuhkan punggung disebelah Jaja.

“hmm?” selamba. Endah tak endah.

Nana tarik sengik sampai telinga. “hang nak tau dak..haghi ni.. dia pakai kemeja belang-belang colour biru-putih. Ngeeee~”

Jaja sibuk menekan-nekan remote. Apsal bila petang je cerita bosan? Channel ditukar lagi.
Nana memandang muka Jaja disebelah. “hoi! Ja!”

“hmm?”

“dengaq ka dak ni?”

“dengar… dengar.. harini mamat tu pakai baju pink..”

Pap!!! Sedap beg sandangnya menampar bahu Jaja. “Biru-putih la Ja..”

“owh..ha.. sorry..sorry.. biru-putih. Aku dengar tadi.. lupa..”

Apela Jaja ni. orang tengah excited nak naik ke siling dah ni, dia buat tatau je.

Jaja rasa bersalah. Ala, bukan taknak layan la. Tapi hari-hari Nana cerita benda yang sama. Mamat tu pakai baju apa. Agak-agak satu almari mamat tu Nana dah hafal kot. Tapi kalau tak layan kesian la pulak kat housemate kesayangan ni..

“hmm, lepastu? Harini dia makan apa?” saja Jaja nak tarik perhatian. Dah tau dah Nana mesti usha mamat tu masa lunch.

Nana membetulkan letak punggungnya. Sengih tak henti. “haghini dia pi makan Burger King!”

“kenapa aku rasa dia macam selalu makan fast food?” Jaja kerut dahi.

Nana sengih lagi. “it’s good!”

Ek? “weh, bukan makan fast food tak elok ke?”

Nana geleng-geleng laju. “lelaki suka makan fast food maknanya dia bujang lagi.”

Jaja rasa nak hantuk dahi kedinding. Sampai ke situ dia fikir?

“huish.. dengan spec mata dia tu.. segak!” fikiran Nana menerawang lagi.

“kau ni, over la.”

“hang tak pernah tengok dia hang taktau..”

“yelah.. tapi kau tu aggressive sangat. Takut aku.”

Nana masih senyum-senyum. kata-kata Jaja dibiarkan berlalu.

“eh, ni aku nak tanya. Sampai bila kau nak jadi salesgirl?” Jaja menyoal selamba.

“ala.. sabaq la.”

“sabar..sabar! ada ke jadi salesgirl dekat Vincci tu semata-semata nak usha orang?”

“aku tau.. tapi la ni, hang kena sabaq dulu. hang tengok ja apa aku buat.”

“apa kau nak buat?”

“aku ingat, aku nak tegoq dia..”

“gila!!! Tak kenal nak tegur buat hape!” Jaja rasa nak melompat kebawah sofa.

“hang ni slow betoi la. tak kenai tu la yang nak kena tegoq.” Nana tiba-tiba meluruskan sandarnya. Kepalanya memandang depan. “assalamualaikum, nama saya Nana. nama chek? Eh silap! Nama awak?”

Jaja menggeleng kepala. siap practice bagai. “tu je ke?”

“awat? Tak ok ka? Hang ghasa kena bagitau apa lagi? Nombor ic ka?” Nana bercekak pinggang.

“tak. Nombor surat beranak!!”

Pap! Sedap Nana membaling kusyen kecil pada Jaja. “hang jangan nak main-main Jaja!”

Haha. “ha… yelah..yelah.. tambah sikit lagi. Bagitau, nombor plat kereta.hahaha.”

“loq-laq betoi hang ni. benci aku.”

Hahahaha. Makin panjang gelak Jaja.

“eh. ni aku nak mintak tolong sikit. Nak buat research.”

Research? Jaja kerut dahi. “apahal? Nak sambung belajar ke?”

“dak la!! ni, carik kat aku pasai Star Wars. Ala, hak yang penting-penting ja.”

Ni lagi pelik. Tak pernah-pernah minat Star Wars. Tengok muka Yoda pun dia geli, macam katak puru dia kata.

“aku nampak dekat kegheta dia ada sticker Star Wars.”

Uhuk! Uhuk! Tersedak!! “kau ikut dia sampai parking lot?”

“eh.. dak..dak.. tak sengaja.” Nana senyum-senyum lagi.

Haih. Pening kepala dengan perempuan agresif macam Nana ni.

“lepaih tu.. hurm, ni lagu sapa? La..lala.laa…la..” Nana melagukan suatu rentak.

“oh. Tu lagu Parachute va.”

“oh ya ka? Tak kisah la parachute ka.. payung terjun ka.. tapi hang tolong download lagu tu kat aku na? kalau bulih apa suma lagu group tu pun hang tolongla carikkan sekali.”

“hmm, tengoklah.”

“kalau nanti ringtone aku sama dengan dia, mesti dia suka kan?”

Ya Allah… Jaja meraup mukanya. Dah tak sanggup nak fikir apa lagi kawan dia ni nak buat.

****
Tap..tap..tap..

Kuat bunyi bagaikan tap dancing itu bergema didalam bilik. Jari-jari runcing laju menghentak huruf-huruf diatas keypad.

2009 itu zaman apa?
Seringkali kita menyalahkan ‘zaman’ berdas-das seperti muntah peluru apabila disoal tentang cara hidup. Cara hidup itu sosial, cara hidup itu keluarga, cara hidup itu juga cinta.


‘zaman dah berubah’.
‘zaman sudah makin maju.’
‘ini bukan zaman tok kaduk.’

Muntahlah kalau kau mampu muntah. Tapi ini memang kenyataan yang nyata memualkan.
Aku memberi contoh paling dekat. Bukan orang paling dekat, tetapi situasi yang dekat dengan hati, dekat dengan fikiran. Supaya senang kau berfikir dan membandingkan.
Apabila seorang perempuan terkejar-kejar kesana-kemari semata-mata untuk melihat orang yang bikin mencairkan hati. Apa yang kau akan kata padanya?
‘oh! baguslah! Aku suka kau buat begitu!’
Begitukah?
Kalau betul itu ayat yang kau keluarkan dari mulut, kau memang mengikut arus permodenan. Ataupun sangkaan aku yang kedua, kau BOHONG.
Kalau kau kata begini pula,
‘kau gilakah? Perigi mencari timba!’
Aku terasa mahu menghamburkan gelak. Hey, tengok perigi pun mungkin kau tak pernah, mengapa mahu membangkitkan peribahasa lapuk itu?
Aku dalam situasi tengah-tengah. Mungkin kerana Allah memberi kelebihan otak aku ini boleh berfikir bercabang-cabang. Mari aku kongsikan apa yang bersesak-sesak dalam fikiranku sekarang :

Satu
Apa salah kalau perempuan bertindak? Kan perempuan juga manusia. Perempuan juga ada keinginan. Kalau dah kaum yang satu itu lembab mengalahkan kekura, mahu kau tercongok sehingga Perdana Menteri bertukar 14 kali? Wahai rakyat Malaysia, tak kisahla kalau kau masih berkain batik dan bercucuk tanam di tanah batas sebelah rumah, minda itu perlu dikembangkan. Bukalah sedikit ruang untuk perubahan disebabkan kemajuan. Ruang sedikit itu mungkin berbaloi untuk kau, untuk aku, untuk semua. Sedikit, bukan seluruh. Sedikit, bukan semua. Sedikit dan bertapis.

Dua
Aku memerhati perempuan melayu itu sangat indah. Lembut tuturnya, suci pemikirannya, sopan perlakuannya. Aku sukakan itu. Aku sangat sukakan nilai-nilai itu. Kalau nilai gadainya boleh menanggung aku pusing satu dunia pun, aku takkan sanggup serahkannya. Orang perempuan itu patutnya pemalu, segan untuk berlebih-lebihan, takkan berani melawan mata dengan sang lelaki. Aku tersenyum-senyum kala ini. Teringat akan gadis-gadis dalam tayangan hitam-putih filem zaman 50-60an. Tertunduk-tunduk bagaikan mau mencium tanah jika pemuda siap bersamping songket menegur dengan beberapa patah kata. Ahh.. alangkah baik kalau sekarang juga begitu, kerana sekarang lelaki pula yang berlari lintang-pukang tidak cukup tanah kalau perempuan ingin berkenalan. Mungkin kerana lelaki sekarang sudah pandai. Yalah, zaman dahulu mana ada perempuan high maintenance!

Pertimbangkanlah. Aku cuma menulis, bukan pembuat keputusan. Kau pilih mana kau suka. Pendapat aku sudah lontarkan. Kalau kau pilih alasan satu aku tak kisah, kalau kau pilih dua pun aku tak marah.
Aku harap kau bijak, kerana kita berkongsi kaum. Aku juga perempuan wahai sekalian. Seekor kerbau membawa lumpur, semua terpalit.
Kau jangan mengejek aku kerana aku guna peribahasa lapuk ini. Aku pernah tengok perigi, bukan macam kau. Bukan kau, tapi kau yang lain.


Dia memicit batang hidung. Mengadap komputer riba buat matanya pedih. Silau cermin matanya dah bertambah kot.

Komputer riba dilipat. Silanya diturunkan dari kerusi. Tidurlah. Penat perah otak lagi penat dari lari 100 meter tau. email esok jelah.

zZzZz....~
 
Blog Template by Delicious Design Studio