♡assalamualaikum

currently updating First.

Friday, September 18, 2009

istana - 14 julliet (end)

“setahun huh?” Ikram memandang muka Awal. Hampa.

Awal senyap. Rasa bersalah bertimpa-timpa.

Humph. “takpelah. Nenda pulak macam mana?”

“setel.” Awal menjawab laju.

Lama mata Ikram melabuh pada muka Awal didepannya. Mengagak tekaannya betul atau tidak. “kau ambik takhta tu eh?”

Awal senyum. Sinis. “janji takde mengena dengan kau.”

Ikram ternganga.

“dahla, dahla. Drop it. Sekarang aku nak tanya, macam mana kau nak pujuk Ana?”

Ikram geleng. “no idea.”

“mungkin kau kena kasi dia cool dulu. kejar la balik after one year.” Cadang Awal.

“boleh ke?”

“lahhhhhhh… apa tak bolehnya. Usaha la. tambah feel sikit, romantic lebih… explain elok-elok. Jadik punya.”

“kau banyak travel kan? Mana tempat yang suitable?”

“Paris sang kota cinta!” Awal dah mula excited. “bertukar janji dibawah menara tinggi Eiffel Tower, atau berdiri ditengah-tengah Arc de Triumphe, mungkin boleh jugak berjalan-jalan menikmati pemandangan Sacre Coeur Montmartre, atau untuk level romantic paling atas.. panjat Montparnasse Tower yang boleh nampak kota Paris dengan Eiffel Tower ditengah-tengahnya. Fuh!”

Ikram tercengang sekejap. Awal kalau dah masuk dalam dunia dia, boleh jadi sang pujangga! “tapi.. aku taknak Paris. Aku taknak tempat yang common untuk Ana. Aku nak satu tempat, yang nilainya tinggi macam aku sayang Ana. Yang special.. bukan tempat yang kekasih satu dunia dah guna untuk sampaikan i-love-you, you-love-me.”

****

One year later

A gift =)
Wawa <wawa_wow@yahoo.com> to : Ana <sayamatahari@yahoo.com>
1) One ticket KLIA-Heathrow.
2) Limo servis Heathrow-Kent
3) Tempat tidur + makan + mandi = 4 days
4) Jalan-jalan
*this is a package. Cannot drop any of the gift inserted. One cancellation is considered for all.
** cannot ask for details. Please claim your gift as soon as possible. Details for flight is in attachment.
*** all for free. Priceless experiences are included.

Ana ternganga didepan skrin laptopnya. Wawa ni gila ke hape? Ingat dia sugardaddy aku ke hape nak support aku pergi sana? Baru setahun dekat sana, ada hati nak belanja orang.
Ana mendownload attachment yang disertakan dengan email Wawa tadi.

Ehhh.. ni betul ni! dah siap dapat seat!

Tapi… pergi luar negeri kena ada… err.. passport? Passport dia yang pergi Singapore dulu-dulu tu dah mati ke belum ntah, dia pun tak tau.

Tapi kenapa tarikh kena pergi 11 julai???? Aku manede cuti!!! Haish! Wawa ni memang nak kena!

****

Dah selamat sampai Kent. Tuang kelas satu hal, Wawa yang menyakitkan hati satu hal.

“Wa, kau taknak bagitau aku mana kau dapat duit belikan tiket takpe, tapi where the hell you get a limo?” Ana gaya serius.

“erm, aku seduced Chuck Bass?”

“oh yeah? And now you’re an upper east sider?”

Ish! “Ana, kau lupa ke hape? You cannot ask the details!”

Aduh! Pening! Pening! “Wawa.. please..”

“shussh~ boring la kau ni. orang belanja pergi UK lagi nak banyak bunyi.” Wawa terus bangun dari sofa di ruang tamu.

Ana senyap. Macam ada tak kena. Takpelah, dah orang taknak bagitau, malas la nak paksa-paksa banyak kali.

“ah, sebelum aku lupa, pergi siap.kita nak keluar ni.”

Ana kerut dahi. “pergi mana?”

“Aix.”

“oh. naik apa? Bas ke, jalan kaki aje?”

Wawa memeluk tubuh. “Ana, kau memang fail geografi la.”

“ha? Aix tu dekat mana?”

“Aix en Provence is in France, dear.”

France???!!!

“sebab apa kena pergi France pulak?”

“for the 100th time, you cannot ask the details!!” aduh! Tekanan aku macam ni!

*****

Ana dan Wawa sampai di kota kecil itu. Dah malam. sekelilingnya aman, banyak pokok hijau dan tak banyak bangunan tinggi.

“kenapa kita tak pergi Paris? Aku teringin pergi Paris tau. Macam cantik je aku tengok dalam tv.” Ana membebel.

“Ana, kau tanya lagi sekali, sumpah aku tinggal kau sorang-sorang kat sini.” Wawa menjawab sambil berpusing-pusing. Matanya meliar.

“kau ada janji dengan orang ke? oh! Khairil datang sini??!!!!”

“gila kau. Khairil nak datang naik apa? Kayak? Senyap sekejap. Aku tengah concentrate ni.”
Ana terdiam. Wawa garang semacam. Apela. Kata nak aku berholiday tapi tak enjoy langsung pun.

“erm, Wa. Aku ada satu soalan. Tapi janji takde related dengan gift yang kau bagi tu.”

“tanya la.” Wawa terjengket-jengket. Mencari manusia tu dalam lautan orang ramai ni.

“apsal ramai gila orang berkumpul dekat sini?”

“sebab hari ni 14 Julliet.”

Hoh??? “apa tu?”

“hah!!” Wawa menyengih sampai telinga. “ok. my job is done here. Bubye Ana.” Wawa menyusup laju mencelah diantara orang yang berkumpul.

“hey!! Wa!!!!! Jangan tinggal aku!!!!!” siot punya kawan!! Ngaaaa~ macam mana ni.. pandang sebelah, orang mata biru. Pandang sebelah satu lagi, orang rambut blonde. Wawa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

“ehem!”

Kedengaran ada orang berdehem dibelakangnya. Ahhh.. taknak layan! Taknak layan!

“miss?”

Jangan sahut! Jangan toleh!! Aku tak confident speaking dengan orang asing!! Karang aku broken karang, malu je!

“miss?” lagi sekali.

Ana memegang kedua-dua pipinya. Macam mana ni? dia berjalan laju dari tempat dia berdiri. Mendekati kelompok manusia di sebelah tepi.

“miss?”

Apa kejadahnya mat salleh ni??? orang takmo cakap tu takmo la!

Tiba-tiba keadaan jadi hingar bingar. Semua orang bersesak-sesak ke tengah. Ada yang mendukung anak-anak mereka ke atas bahu, ada yang mengajak rakan-rakan disebelah mendongak ke langit. Eh?

Boom!! Booom!! Boom!!

Astaghfirullahalazim. Luruh jantung!! Ana mengurut dada.

Bunga api besar berwarna-warni berdentam-dentum betul-betul diatas kepalanya.

“miss?”

Ana tanpa sedar berkalih kepala.

“Assalamualaikum. Hi, Love.”

Love.

With killer grin.

Ikram.

“waalaikumsalam..” what a surprise?

Ikram mendekati Ana. “how are you?”

Ana mengangguk perlahan. “ok.”

“ok aje?”

“heart attack?”

Hahaha. Ikram tergelak. Ana..Ana. she’s still Ana.

Boom!! Lagi satu bunga api berdentum diatas kepala. serentak Ana dan Ikram mendongak keatas.

“kenapa ada bunga api?” Ana bertanya.

“sebab harini 14 julliet.”

Ana berkerut. Tak faham.

Ikram senyum sebelum bertutur. “ada dua fakta pasal 14 julliet.”

“iaitu?” Ana tak sabar nak tahu.

“14 julliet tu 14 julai. Bagi orang sini, ni hari menyambut revolusi Perancis. Macam Merdeka la.”

Owww.. patut la siap bunga api bagai.. “lagi satu?”

Ikram meyeluk poket dan mengeluarkan kotak empat segi tepat sebesar tapak tangan. Dihulurkan pada Ana.

Dengan perasaan penuh ingin tahu, Ana menarik riben yang mengikat kotak itu.

“hah..” Ana menekup mulutnya.

Ipod touch.
The same one.

Ikram menyumbat sebelah earphone kedalam telinganya. Lagi sebelah dihulurkan pada Ana. “takpe. Bersih punya.”

Ana menyambut sambil tersengih.

“press play.” Ikram mengarah.

Ana segera menekan ‘play’.

I will always love you- Connie Talbot

This is cute!! Yet.. err.. romantic? Ana berkata sendiri dalam hati.
Boom!!

Lagi satu bunga api berdentum.

“14 julliet.. revolusi untuk saya. Exactly the same date, saya proposed awak.” Ikram berkata perlahan.

Eh.. yeke? Aku bukan fail geografi je rupanya, sejarah pun.

“so.. erm. perempuan dalam office haritu..”

“kakak awak. Dia datang sebab nak jaga awak. Awak accident pagi tu.”

“awak.. siapa...”

“Nenda awak bagitau.”

“Nenda?”

Ana mengangguk perlahan. Berputar balik dalam memori. Kecoh fakulti bila bekas Sultanah mencarinya 2 minggu selepas sem bermula.

“kenapa tak cakap?” Ikram musykil.

“awak tak tanya.”

“saya ada je dekat pejabat saya..”

“awak tak cari saya pun.”

Senyap sekejap. Janggal.

“ehem.” Ikram membetulkan suara sekejap. Rasa-rasa dah practice berpuluh kali dah, lembab betul nak keluar ayat ni.

“I don’t want you to be my wife..”

Rasa bergegar tanah tempat dia berpijak. Ana berdiri dah tak stabil.

“but, be my wife for the rest of my life. Be someone who willing to love me ever after. Marry me, for Allah, for our love.”

‘Ana, sila jangan lupa tarik nafas.’ Ana mengingatkan diri sendiri.

“saya pilih Aix, sebab Aix bandar kecil yang penuh kasih sayang. Dia tak popular dan besar macam Paris, tapi tak semestinya dia tak special. Aix macam awak. I love this place.. but obviously I love you more.”

Ana pandang sekeliling. Ya, ini tempat kecil yang penuh kasih sayang.

“yes, I do. I do love you and I wanna be your wife for Allah, and for our love.”

58 comments:

i-R-a eddie said...

sweet..
heee..
tp cm xpuas sgt la suddenly da one year..
anyway..
nice one =]

Anonymous said...

yiehaaaaaa.. first person komen.. tgh bce citer len.. tibe2 kuar en3 bru..




*mieyla*

keSENGALan teserlah.. said...

haha..
cheezy melloww...
comey2...
ana da taw rupenye..
patotla dye xmara ikram ble ikram tego..
wawa end up with khairul??uuu..engtkan awal..
sweeet...

Mimi Nurisya said...

sweet...
tq cik cucur for this raya gift..

.:: Suhaidah Tan ::. said...

Aduh best2 tapi dah hbis dah..takpe2
selamat hari raya juga huhu

sichumil said...

sweeeeeeettttttt....
sgt ske gaya penceritaan yg bershj..
nice story...
cgt cheezzyyy oke:))
keep it up
n hopefully 6t ada byk lg ctew2 yg best dri miss cucur...
luv u hun..:P

hussy husna said...

wahhh...r0mantiknyeee..sukeee

miss nina said...

uiks.. tetiba rasa sedih (terharu kot) part akhir2. cik cucur ni pandai je mencuit jiwa nurani :)

eid mubara' semua :)

Bulanhijau said...

yay!!

sgt2 sweet.
love ikram.
love ana too.

Daz Dianza said...

waa!! sgt best.cam x puas je bce.xleh sambung lg ke? wat cte diorang lps kawin n dpt anak ke? hahah :)

aisyah said...

uuuu...
tearss....
sweet n nice!
tq cik cucur n slamat ari raye!

yana lebly said...

so sweet....
comeyl....
weeee~~~~

slamat ari raya miss cucur....
^_^

Miss Kira said...

bestnyaaaaaaaa.. xp napa x cita apa yg nenda ckp n apa sdh jd ngan awal.. hehhe.. bnyk songeh plak.. by the way... CITA NI BEST SANGAT.. hehehe

R'anS said...

nape cepat abis.... mcm pendek sgt...

Nirrosette said...

The ending is sweet:D
Although saya rasa mcm abrupt sikit ending dia. Hehehe.
Nevertheless, You still have my support cik cucur.
You rock la sis.

Ps Selamat Hari Raya (:

. said...

hahahahaha...
keep laughing till the end.. ^^

Unknown said...

pergh...swit gile..mmg besh ah...dh lme tggu cite ni..um..tbe2 14..13 mne? hehehe..btw..i'll mis ikram n ana after dis..huhu..slmt ari raye cik cucur..

:.vain.: said...

cheesy chikeroni!!!!!!! waaaa~ mne nk jmpe kat kent nh!

misz nana said...

at last..
hepi ending.. =)

ღpanda_onchairღ said...

kak cucur pnyer cite sume best2!!
cane la ley te pk cmni kan??hehehe,,
suke2,,!!

[Miss Eriqa] said...

so sweet...

Che Sue said...

nice story huh!

tapikan sya tersalah pandang ker?
mana epi ke-13? rasa cam x der je...

neway this story really good. mesti tertunggu2 next n3 but then this is the end...

got new project after this..?
can't wait to read more from thiz author...

MaY_LiN said...

[~_~]

eLLa said...

sweet sgt..
terase nak pergi jer kt aix..
hehe

Pitak said...

sweet!
oke..love da ending.
tp, nape ckit?

aqilah said...

the end.................................

Unknown writer said...

so nice.....
tak de epsd special?
buat ler epsd special...

Unknown writer said...

mne epsd 13?

Anonymous said...

nice story....
agak2 bole wat part lepas kawen
mean part 2....
confirm cik cucur pndai mereka citer.....
go luck.....

Izan Izanis said...

sweet, mweet gler aarr...
haduiii untung jerk dpt ikram...wawawawa

sugar2 kapas strawberry said...

romantic dowww..hihi

Anonymous said...

like this story!!damn so much

DianaTakyuddin said...

ur story always, without fail to amaze me!!!:)

alreinsy said...

best citer... suka2... x de smbgn ke?

TAN-te said...

sweet!!!!! tp kenape cam habis mengejut...

nabilah said...

sweetnyer...!! huhuuhu

faiicie said...

o0o tuhan...aq jatuh cinta ngn IKram...
alamak kecewa la bf aq...hehe

Anonymous said...

ade xorg kaye nk lmar aku?? :p

Anonymous said...

allopz ley x wt citer pcl jeff.. rse cm besh jewp mse dy ckp kt tpon un ikram.. cm prgai giler2... kt besh klu wt citer pcl dy lax.. ps2 wt la smbgan citer istana ny.. x puas r bce.. boley larw yewp...?? (dgn pnuh mgharap)hee~

*izah*

niK hAmiZaH said...

nak tanye la kan...asal ISTANA xde episod 13?? pi mane ek??

amyz said...

great! nice story....kalu ada sambungan lg bagus! ehhee

Anonymous said...

x kira
nk cari gak anak raja sok pagi...
hehehehehhe

Anonymous said...

SUKA SANGAT CITE NI...RASANYA KALAU WAT NOVEL MESTI BEST....

pipvz devil said...

alahai..sweet nyer lah ikram n ana..ending romntik gile..'4 da rest of my life' tringat lak lgu maher zain..

Anonymous said...

bestnyerr.. bhagia hdup dpt laki cm ikram.. hee~ :)))

Peace yo.. said...

tgok n bc cite nie 2 kali dh...xbosan...
n mulut ak still tersenyum...
nice story...
xde special entry ke ???

zanash

Syarp said...

Wa dah 2tahun cite ni ,br harini bc..sb br jupe blog cucur..cant wipe off smile on my face ..bestnye istana..xnk samb ke cite ikram kawin ngn ana ..then dpt bb..xpun cite ms betunang ke..ana merajuk ikram pujuk..argh msti sweet ..

Iman Najjwa said...

hahahhaa.suke..suke..suke..suke.....hehehehhe..suke gile!!!!hahahhaha....

missary said...

sumpah best giler citer nie.
tp ending xberi kepuasan la.
:((

Anonymous said...

istana is da best...gempak sgt...sgt relax but interesting...

Niaaa said...

love it, nice story anyway..
first time punye singgah kat blog ny..
ske sngt..
nway you blog is nice and so those story you make..

mizz acu said...

sweet lar..ngee~~

Manjalina said...

sangat sweet..sape ckp u keep on posting boring stuff?? anyhow..good job dear!

Anonymous said...

sgt sweet...

Anonymous said...

saya bacabyk kali "istana" ni.. tersangat la sweet...

Anonymous said...

So Sweet

Anonymous said...

So Sweet

Rinna said...

Alahai.. bestnyaa.. sweet sgat.. good job.. :)

Post a Comment

 
Blog Template by Delicious Design Studio