♡assalamualaikum

currently updating First.

Sunday, August 16, 2009

kamu indah [19]

“asal perempuan suka bunga?” Reza bertanya tiba-tiba.

Indah yang sedang memetik bunga loceng mengangkat muka memandang Reza. “hmm?”

“pelikla. Kenapa nak suka sangat kat bunga?” Reza ikut memetik bunga loceng dihadapannya. Apa special sangat dengan bunga? Dia memang tak pernah faham.

“sebab..em, tak tau la perempuan lain.. tapi Indah suka sebab bunga ni ada maksud.”

“meaning?” makin berkerut dahi Reza.

“yelah. Kalau kita nak bagi bunga, tak boleh main bagi je.”

Reza tarik sengih. “oww.. macam red rose stands for I love you?”

“ha! tu la ramai yang tak tau. Asal bunga je ‘I love you’. Tapi dia ada maksud lain jugak..”

“macam?”

Indah berfikir sebentar. “macam… erm.. ok! Iris. Iris maksud dia kekuatan, harapan, kebijaksanaan..”

Reza mengherotkan mulut. Yeye je. Satgi salah.

Indah pandang muka Reza dengan serius. “tak percaya ke?”

“boleh pakai ke?” Reza bertanya ragu-ragu.

“mestilahhh..”

Reza menanggalkan kelopak bunga berwarna kuning itu satu-persatu. Tiba-tiba dia senyum. “pernah buat belon guna ni?” Reza memusing-musingkan kelopak bunga didepan mata Indah.

“macam mana? Macam mana?” Teruja je Indah bertanya.

Reza meniup perlahan hujung kelopak bunga tersebut. Tengah kelopak itu menggelembung. “see?”

“huwaa! Tak pernah tau pun!” Indah mencuba. Puhhhh! Puhhhhhhhhh! Sungguh-sungguh betul dia tiup.

“tu la. Orang bandar mana nak tau!”

“macam dia tu duduk kampung sangat!” Indah melihat kelopak bunga yang dah jadi belon ditapak tangannya. Kelakar!

“kalau bunga loceng ni, maksud dia apa?” Reza menguji.

“haha. Mana Indah tau. Ingat orang kerja dok kaji bunga je ke?”

“ada tak bunga yang maksud dia sedih?”

“ada. Sweet pea maksud dia selamat tinggal or terima kasih untuk saat-saat yang menyenangkan.” Indah jawab dengan bahasa baku. Yelah, apa yang dia baca dari internet tu, itu jelah yang dia ingat.

“sweet pea tu kacang peas ke?”

“bukanla!!!!!!!!!!!! Bunga!!!!!”

Hahahaha! Kedua mereka tergelak kuat di laman Nek Ngah itu.

“dahtu? Macam mana rupa dia? tu bukan bunga dekat Malaysia ke?” Reza bertanya lagi.

“erm.. selalunya, kalau dekat internet café memang ada.”

“huh??” blur. Apekehal tokeh internet café nak tanam sweet pea?

“banyakkkkk…. Dekat yahoo! Search. Takpun google.”

“Indah!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”

Indah terus berlari sambil tergelak-gelak. Nah! Tanya lebih-lebih lagi. Ingat daddy dengan mummy aku ada bukak nursery ke?

Reza mengetap bibirnya geram. Loyar buruk lak!

Indah tersenyum sorang-sorang bila teringat balik kejadian tu. Masa tu Reza masih baik-baik dengan dia lagi..

Sekarang, Reza dah pergi.

Kertas ditangan itu dibaca sekali lagi.

‘my Iris,
Sweet pea’


Iris tu… untuk kekuatan ke, harapan?

Sweet pea.. kalau tu bermaksud terima kasih untuk saat-saat menyenangkan takpe jugak. Macam mana kalau maksud dia selamat tinggal? Selamat tinggal yang betul-betul punya, yang tak akan jumpa lagi?

****

Reza mengetuk-ngetuk jarinya pada stering kereta. Tak banyak kereta di highway, jadi perjalanan memang smooth je.

Indah lari masa dia nak bertolak balik tadi. Eleh, macam la dia ngeng sangat nak teka. Tiba-tiba nak tangkap gambar dekat bendang eh? apa selama sebulan lebih duduk sana hati tak tergerak nak ambik gambar? Baru harini dapat ilham? Dari mana? Dari langit?

Pedal minyak ditekan keras. Dari pemanduan dilorong kiri, dia masuk lorong kanan. Kereta ayah dengan mak dah taktau dekat mana. Dekat belakang, atau depan mungkin. Ayah tu mood bawak kereta bukan constant. Karang tiba-tiba nak speed, even most of the time ayah memang bawak kereta rileks je.

Reza memegang kejap stering dengan dua tangan. Bukan sebab meter km/j didepannya dah condong kekanan, tapi sebab muka Indah yang dok menerpa dalam otak.

Nak ditinggalkan dengan kosong kata-kata, tak sampai hati. Tak banyak, mesti ada sikit yang dia nak berpesan. Tapi tu lah, dah kata nak cekalkan hati, taknak ‘rasa’ tu meleret-leret.. jadi dia mengelak nak bercakap depan-depan. Dan Indah pun macam tau-tau je dia taknak jumpa, cepat dia bertindak menyorokkan diri entah dekat tengah bendang mana dia taktau.

Tapi memang dia berharap, harap sangat, yang Indah perasan nota yang dia tulis tergesa-gesa sebelum turun sarapan tadi. Idea cikai yang muncul entah dari mana. Tulis nota konon, sama je la dengan cakap sendiri. Kan? Sebab apa yang ditulis tu dari otaknya jugak.

Nampak sangat. Jelas sangat, yang dia tak kuat mana nak mengelak. Biarlah nak kata apa, sekurang-kurangnya dia dah berusaha.

Dan siapa kata kasi nota dan bercakap sendiri tu sama? Tak. Tak sama. Sebab tulisan mati tu tak boleh nak ekspresikan emosi.

‘harapan dan kekuatanku,
Terima kasih untuk saat-saat yang menyenangkan’


Gila sepuluh depa punya malu kalau nak tulis dalam bahasa ibunda. Hidup mati balik dia takkan buat.

Lagi pulak, entah hantu jiwang sesat mana yang dah meresap masuk dalam badan dia, boleh je tiba-tiba hebat guna bahasa bunga!

Karut?

Tak, itu jujur dan ikhlas namanya.

33 comments:

Bulanhijau said...

kanda,

n3 kali mmg wat aku touching la.
serious, agak sedey.
nsb tak nangis je.
huhuhu..

cianny kat both if them ni.

MaY_LiN said...

hahaha..
cinta suda berputik ya..
reza da angau..

Anonymous said...

smbung lagi..nak tau camne reza ckp kat family bekas mertua die 2..
go go cik cucur..

ceritaku MEMORIKU said...

sokong bulanhijau
kanda episode nie mmg touching
indah kekuatan reza
urghhhh sedihnye ditinggalkan.
sungguh memang perit untuk kedua-duanya
-na'dz

Mimi Nurisya said...

waa....
nak nangis ni...

keSENGALan teserlah.. said...

ngeeeee...
mne ko dpt istilah bunge2 nieh..
haha..
kreatif tol..pandai crik bhse..
ley gne nieh..
huhuhu...
cian indah n reza..memendam rsa..

cik dah ganu kiter said...

makin best citer ni...cptlah smbg

miss nina said...

cik cucuratap..
mana awk dapt idea nyg luar biasa nih?
best la..tahniah ya!

.:: Suhaidah Tan ::. said...

comey dorh

Unknown said...

sweet...

nk lg...

kasut roda said...

cute je..hee.mau ag cik cucur..=)

ღpanda_onchairღ said...

kamu indah!!bestttttttttttttttttttt,,,
cyan kat dy0rg bedua,,,
jgn julia nk balek kat reza da la nnti,,,
cyan indah,,

yana lebly said...

so shweet.....
sdey la..
eager nih nk bce smbungan...
huhuhu....

aqi` akirah said...

so sweet diorg due nehh..
mmg ssuai..
2 kue dlm 1 acu jee..
huhuhu~

eiDnuT said...

huuuuuuuuuuuuu nak derang kawen cepat2..eh hehehe

airina said...

i'm waiting for this!
buat manuskrip elok2, teruskan berkarya dgn baik...
all the best to u ya sis!

* waiting cite ni abis, mmg xsabar nak buat review hik3 lalala5

atiQah said...

~~auch...so sweet...congrats cik cucur for such a nice epi....

~~all d best!!

dianazlan ♥ said...

sweet ouh..;p

Anonymous said...

next plzzz..huhu

Pitak said...

gila!
air mata kt hujung je.
nsb ta meleleh.
aiseh..

misz nana said...

Waaa, tu rupanya maksud kata2 Reza..
Sangat sweettt!
n touching..

arissa said...

best best....
:)

I ♥ U Bakery House said...

waaaa...
ble nk smbung cte nie ek??
suke3..
n_n

Anonymous said...

ble ag nk smbg....
ari2 dh jenguk cni....
waa....
beshnye....
nk reza jgak!!!!

agent_sesat said...

bile rnak sambung...x abis lagi nie...hehhee

~daLucky0ne~ said...

haish..
asal masok cni..
musti addicted pnye lah..
smpai wat bodo je kt buku kt dpan..
ape nk jadi tah,,
nak indah!!!!!
thanks cik cucur..
x sia2 aku letih2 pnjat kt atap ni..
ngeeeeeeee~

Anonymous said...

nak kamu indah... sambung la cik cucur.. even nak bt manuskrip novel pn, jgn a trus stop n3 kt cni..pliz3..~

~danis~

Anonymous said...

ble nk smbung kamu indah ni???
da lme tggu n3 bru

anis :) said...

hoho. cnt wait for the next ep. ada kan kan? :D

!-akusayangkamubabi-! said...

hye dude.
ble nk smbg neh adkk?
or maybe sme umor kot.
bhee.
smbg cpt syg.

Anonymous said...

sweet abes rh;) hope bley sambong !!
*sobsob ;)

DianaTakyuddin said...

nk next n3!!!hihi

sweetpea said...

iris...
sweetpea...
x pernah tahu pun sblm ni...
ceteknya knowledge ni...
tp ia b'makna utkku..:-)

Post a Comment

 
Blog Template by Delicious Design Studio