♡assalamualaikum

currently updating First.

Tuesday, July 28, 2009

istana 8

Krenggggggg..krennnggggggg

Bunyi pintu gril.

Jeff dan Ana pantas kalih menghadap pintu rumah.

Dia naik atas betul-betul… Ana mula gelabah. “Jeff…”

“pergila tukar baju, pakai tudung.” Jeff mengarah.

“aku taknak keluar..”

“taknak keluar pun, takkan nak biar dia bergayut dekat gril tu. pergi la.” Jeff menolak kakaknya kedalam bilik. “jangan lambat-lambat.”

Jeff terus berjalan pantas kedepan. Dia membuka pintu rumah. Sengih mesra. Dia ambil pula kunci gril disebelah.

Ikram balas senyum. Dia perhati seluruh isi dalam rumah itu dari luar. “Kak Ana mana?”

“dia dalam bilik. Kejap lagi dia keluar. Masuk la.”

Ikram dah duduk disofa depan tv. Jeff dah tak tau nak buat apa. Bukan dia reti sangat pun nak entertain orang. Kak Ana ni pun, apahal lama sangat?

Ikram nampak gelisah. Lepas 10 minit dia macam patung batu dekat depan, dia pantas berdiri. “mana bilik Kak Ana?”

Ah sudah! “tu.” Jeff menunjukkan bilik disebelah kirinya.

Ikram berdiri sambil tangan kiri bercekak pinggang. Sebelah tangan lagi mengetuk-ngetuk pintu itu perlahan. “Ana..”

Tiada jawapan.

Jeff terdiam. Pandai pulak kakak aku buat drama swasta petang-petang gini.

“Ana..” lembut suara Ikram memanggil.

Krekk… pintu dibuka. Mata Ana melepasi bahu Ikram, melihat Jeff dibelakangnya.

Jeff sengih. mak ai. Patut la lama. Dia pergi tepek foundation tebal-tebal bawah mata. Nak cover bengkak.

Mata Ana kembali memandang Ikram yang tercegat didepannya. “ya?”

Humph. “merajuk ke, love?”

Ok. that’s it. Jeff rasa itu petanda yang dia patut blah jauh-jauh dari situ. Dia terus masuk ke bilik sebelah. Tutup pintu dan… melekapkan telinga dekat belakang pintu! Hoi, kakak aku tu. karang jadik apa-apa karang macam mana? Ingat aku kebulur sangat nak curik dengar? *konon*

“janganlah macam ni.. sorry, sorry..”

Ana masih tunduk. Segan gila sebenarnya. “takde pape la.”

“sorry.. I’ve said yang you priority kan? Then saya cakap tak serupa bikin pulak kan? Sorry..”

Ana diam. Semangat gila explain. “ok.”

“tu je?”

“dahtu?”

“kenapa senang sangat eh?” Ikram sengih.

“kan dah kata, saya sedih. Bukan merajuk.”

“hehe. Saya cuma usik awak je. tak sangka awak terus letak phone.”

“nevermind. Saya dah ok dah.”

“love, pernah tak saya mention yang awak ni lovely?”

“ha?” fair and lovely ye aku pernah dengar…

“lovely. Lovely and…. Clumsy… and…”

“ha??????????????” makin kuat suara Ana.

“I love you, lovely miss.”

Gedegang!!!!

Pantas Ana dan Ikram pandang ke pintu bilik sebelah.

“Jeff???” Ana bertanya.

Jeff yang didalam bilik mengusap-usap kepalanya. Hadoi. Terkejut punya pasal sampai aku terhentak kepala sendiri dekat pintu! “takde apa! Takde apa!” dahinya berkerut. Sakit! Kakak aku dikata lovely dol~ maunya aku tak terhentak kepala sendiri!

Ana menggigit bibir bawah. Kau kalau nak mengendap pun Jeff, agak-agak la.

Ikram tak faham apa-apa. “is he okay?” die bertanya risau.

“terlebih okay.” Ana menjawab sambil menjeling pintu bilik sebelah. Nanti kau.

******

“Kak Ana?”

“hurm?”

Jeff meniarap disebelah kakaknya yang sedang duduk.

“Kak Ana tak rasa.. curious ke?”

Ana mengalih matanya daripada majalah Eh! ke muka Jeff. “curious pemendenya?”

Jeff menongkat kepalanya dengan lengan, mengadap muka Ana. “Kak Ana tak pelik ke dengan Abang Ikram?”

“pelik kenapa?” majalah itu diletak terus ke lantai.

Jeff pandang kiri-kanan. Okeh. Clear. “dia keturunan raja kan?”

Ana angguk. Lepas kejadian petang tadi, memang dia dah hambur semua cerita A sampai Z pada Jeff. Agak ternganga la Jeff dengar.

“Kak Ana tak pelik ke? tiba-tiba dia macam bersungguh-sungguh bercinta dengan Kak Ana?”

Pap!! Majalah tu selamat mendarat dibelakang kepala Jeff. Ok, keganasan dah bermula. “apa kau nak kata aku ni tak layak ke?”

Jeff mendengus. “huh!! Bukanlah!! Orang tak cakap macam tu pun kan?”

“dahtu?”

“Jeff rasa tak best la. Kak Ana tengok eh? dia jumpa Kak Ana dahla tiba-tiba. Ribut takde.. puting beliung takde.. tiba-tiba *pap* (petik jari) jatuh cinta. Ha, tak pelik ke tu?”

Ana memeluk lututnya. Ada logiknya ayat si Jeff ni. “entahla. Kalau consider as takdir je, boleh?”


“jodoh tak datang bergolek la Kak Ana. Nasi tu pun kena suap dalam mulut dulu, baru kenyang.”


“tapi, tak mustahil kan..”

“memangla. Miracle tu boleh jadi bila-bila. Tapi, ade ke orang panggil ‘love’ masa first date? Itu pun kalau first time korang jumpa tu boleh dipanggil ‘date’. Lepastu, senang-senang boleh bagi ipod touch dekat perempuan entah sape-sape. Eh Kak Ana, Jeff pun lelaki jugak. Tapi kalau duit terlebih sampai taktau nak buat apa pun, Jeff takkan deh nak beli ipod touch untuk orang yang Jeff tak kenal.”

“kan dah kata, dia desperate nak kahwin.. nenda dia suruh..”

“yes. Itu Jeff percaya. Tapi bab cinta-cinta-love-love bagai ni Jeff tak percaya.”

“kau nak kata dia tipu ke hape?”

Jeff bangun duduk bersila didepan kakaknya. Dah macam mesyuarat serius-mius je. “secara logiknya, impossible la kak..”

“mana tau love at the first sight ke..” Ana masih nak mempertahankan akalnya.

“takla Kak Ana… ni ada something wrong somewhere ni..”

Ana mengerut kening. “sebab?”

“ayat dia manis sangat la Kak Ana.. kalau untuk orang dah bercinta setahun tu tak heran la. Tapi kalau untuk seminggu dua..” Jeff buat muka.

“tapi… dia macam baik..”

“lelaki la kak. Tak boleh senang-senang nak telan, nak terima apa diorang cakap..”

Ana meletakkan dagunya diantara lutut. Berfikir panjang.

“Jeff bukan nak takutkan akak ke hape. Jeff cuma nak akak beware jelah. Jeff pun taktau kalau-kalau dia memang jenis cepat jatuh cinta.”

“kalau dia tipu aku, apa yang dia dapat?” Ana bertanya pelik.

“kita mana tahu kak. Orang besar-besar ni banyak agenda.”

“yeh?”

Jeff angguk. “Abang Ikram tu pun, expert semacam. Gaya bercinta ni benda yang dia dah hari-hari buat selama 20 tahun.”

“lebih la tu.. kau ni..” Ana muka masam.

“betul. Cuba fikir baik-baik. Tu la Kak Ana ni, cepat sangat percaya kat orang.”

“tapi… haih. Aku tak percaya ar.”

“Jeff ingatkan je. you know, you’re my sis. Ada sorang je pulak tuh. Ganas-pemalas-garang macam mana pun, akak je la yang Jeff ada.”

“ganas? Ngeng!!!”

Ruang tamu itu riuh lagi. Mesti jiran tingkat bawah bengang. Koperal Rashid ni buat lane bowling ke hape dekat dalam rumah dia? berdentam-dentum bunyi lantai.

******

Malam itu, Ana tak dapat nak tidur. Tutup mata mungkin boleh, tapi takat tutup mata ajelah. Fikirannya menerawang. Dari kejadian dia jumpa Ikram, sampai harini.

Logic akalnya berlawan-lawan dengan hujah Jeff.

Ikram kata cinta, Ikram kata sayang. Kalau ikut fakta, memang tak masuk akal. Lainlah dalam cerita fiction. Nak kata ‘I love you’ lepas seminit berborak pun kita telan je.

Tapi kisah aku bukan kisah fiction. Aku dan Ikram kisah fakta. Dua watak yang berpijak atas bumi, bukan dua watak yang wujud dalam ceritera.

Kalau aku cerita dekat orang yang anak raja nak kahwin dengan aku lepas sekali berjumpa, mesti diorang rasa aku terlebih dos baca buku Disney Princess tak pun Bawang Putih Bawang Merah. Siapa nak percaya? Aku bukan keturunan raja. YM ke, tengku ke, raja ke, even sharifah pun tak ada dekat pangkal nama aku. Aku Ana Suria, budak IPTA yang tinggal dekat kuarters polis. Perempuan yang tak pernah kenal mana-mana socialite Kuala Lumpur kalau ye pun nak berjumpa golongan atasan. Jejak tempat eksklusif lagilah tak pernah. Then tiba-tiba boleh dapat pinangan anak raja dekat Delifrance?

Mati hidup balik 13 kali pun orang tak percaya punya.

Ha. Kes ‘orang-takkan-percaya-punya’ ni kita tutup dulu. sekarang kes ‘Ikram-cinta-pada-Ana’ pulak. Mengikut bukti-bukti yang ditemui, memang Ikram tangkap cintan leleh punya dengan Ana. Melalui percakapan, juga perbuatan. Dari hari pertama, Ikram dah tegaskan yang Ana adalah keutamaannya. Bukti pada mata kasar ini masih belum mampu meyakinkan Jeff. Jeff perlukan bukti makmal agaknya. Belah dada Ikram mungkin? Kemudian baca hatinya. Tapi tak boleh. Sebab hati tak dapat dibaca, dan tak ada alasan kukuh nak tangkap YM Raja Ikram tu ke meja bedah. Tolak tepi cadangan ni. Cadangan lain pulak.

Untuk mendapatkan bukti yang sahih bukan senang. Kadang-kadang kena ambil risiko. Oh! undercover mungkin cara paling bernas!

Ana.. Ana. Tak sia-sia kau jadi anak ayah. Anak polis sejati!

Dia tersenyum lebar sebelum tidur dengan nyenyaknya.

Monday, July 20, 2009

kamu indah [15]


“hahahahahaha!” Indah gelak sampai terkeluar air mata.

Reza di sofa sebelah pandang dengan hujung mata. “apa dianya?”

“huh..huh..huh..haha.” Indah tak sempat-sempat nak bernafas.

Reza pandang ke tv. Tak ada apa yang lawak sangat. Dia menurunkan kaki kirinya yang dari tadi ternaik ke sofa. Indah dipandang serius. “kenapa?”

“sshh..shh.. tengok tu!” Indah menghalakan jari telunjuknya ke peti televisyen yang tersiar filem berwarna-warni.
"Kain buruk tepi perigi, dibuat orang pengesat belanga, esok kita berjumpa lagi, tunggulah Teja di taman bunga"
Indah menarik kusyen yang dibuat penghadang belakang kerusi rotan disebelahnya. Dipeluk kuat-kuat. Menutup gelaknya yang dah tak tertahan lagi.

Reza tak boleh tahan. Dia merentap sofa dari tangan Indah. Besar mata Reza. First time tengok Indah macam tu.

Indah punyalah sakan gelak, sampai sekarang tercungap-cungap. Merah pipinya. Terlampau lawak, sampai suara dah tak tekeluar. Yang terdengar cuma nafas tersekat-sekatnya.

“hoi! Hoi! Tak bernafas nanti!” Reza menyondol-nyondol sofa ditangan pada muka Indah yang dah serabai dengan air mata dan rambut.

“huh…huh..” Indah menolak rambutnya kebelakang. Mukanya ditadah pada siling. “boleh pause sekejap tak filem ni?”

Dengan dahi berkerut seribu, Reza mencapai remote dvd player dan memberhentikan filem itu sebentar.

“huh..huh..” Indah masih tersengih-sengih. Mengurut-urut dadanya. Penat lah gelak!

“hoi… kemendenya?” Reza bertanya lagi. Dia berdiri betul-betul dihadapan Indah.

“orang dulu-dulu, kalau set dating pun nak kena pakai ayat karangan 5-6 baris ke? berbunga-bunga bagai…” Indah rasa nak sambung balik gelaknya.

Reza menghempuk sofa ditangan pada pipi Indah. Lah! Tu je!

“hahaha. Reza, sakit!”

Reza buat tak dengar. Lagi dia tambah. Laju sofa itu dihempuk-hempuk pada muka Indah. Sebenarnya, dia pun nak tergelak jugak. Tapi agak-agak la kan? Segan la. Lagipun, ni entah kali keberapa puluh dia hadap cerita Hang Tuah tahun 1956 tu.

“orang dulu-dulu kan memang macam tu.. apela! Gelak macam hape je..” Reza pun dah tarik sengih. Rambut panjang dia pun serabai jugak, sebab be-wrestling sofa dengan Indah.

“hahaha! Tapi dahsyat la.. patut la Nek Ngah macam tu.. haha.” Indah ketawa tak habis-habis.

Reza meraup rambutnya kebelakang. Dia terduduk di lantai. “gaya first time tengok..”

Indah pandang Reza yang duduk dibawah. “memang first time pun.”

“serius?”

Indah angguk sungguh-sungguh.

“alien.” Reza mengejek.

“apa dia? apa dia? lagi sekali?”

Tak sempat Reza menjawab, sofa dah hinggap ke belakang badannya. Indah!!!

“ha!!!!!!! Ha!!!!!!!!!!!!!” Reza menggertak dengan sofa ditangannya pula. Tak sayang nyawa betul Indah ni. Aku sepuk kuat-kuat baru tau.

Indah sengih takut-takut. “hehe. Dah la. continue la cerita tu.”

Reza mencapai remote kembali. Filem itu ditonton dengan penuh khusyuk.

“Reza?” Indah berkata perlahan. Matanya tak dialih dari tv.

“hurm?” Reza juga tak mengalih muka.

“nama Teja sounds nice kan?”

“hurm.”

“kalau ada baby girl nama Teja, mesti comel gila.”

“apela. Kata tadi tak suka Tun Teja, sokong Melor.” Reza membangkang.

“Indah cakap pasal nama la, bukan pasal siapa sokong siapa. Tapi memang betul pun, kesian Melor. Separuh mati cinta dekat Hang Tuah.”

“Tun Teja pun kesian jugak. Terpaksa kahwin dengan Sultan, demi orang yang dia sayang. Kan?” Reza merujuk pada peristiwa Tun Teja terpaksa memakan sirih jampi untuk melupakan Hang Tuah. Tun Teja terima pinangan Sultan Melaka walaupun dia dah jatuh hati pada Hang Tuah.

“bodoh betul la Sultan dulu-dulu ni. Kesian diorang.”

“alah. Kalau sayang separuh mati sekalipun, tak semestinya bersama. Nama pun hidup.” Reza menjawab takde perasaan.

Indah terdiam.

Filem itu terus berjalan.

"Sekarang aku akan mengacau, menghuru-harakan istana. Tuah tidak pernah derhaka, dikata derhaka. Sekarang Jebat, Jebat yang akan menderhaka!! Tuah akan ku bela, Jebat akan bermaharajalela. Jebat akan mengajar raja yang tidak adil. Suatu masa nanti kalau siapa bertanya 'kenapa Jebat derhaka?' tentu orang akan menjawab kerana rajanya yang tidak adil!!"

Lantang Ahmad Mahmud melontar kata-katanya. Indah ternganga sebentar.

“duh~ geramnya dekat Hang Tuah!!” Indah melepaskan geram.

“dia tak salah la!”

“ye, dia salah!”

“tak!!”

“ye!”

“tak!!” Reza tegas dengan pendiriannya. Hamba taat pada rajanya, itu memang pegangan orang zaman kesultanan Melaka.

“ye!!”

Pap!!!!!!!!!!!!!
Bunyi debik kuat.

Indah dan Reza senyap sebentar. Nek Ngah muncul entah dari pelusuk mana entah.

Nek Ngah tahan geram. Puas dia mendebik peha Reza. Asyik bergaduh je!! “ni kenapa ni? dekat dapur bising, bawak keluar pekan bising, nak tidur bising, tengok cerita pun bising??!”

“Indah ni la.. dia..”

“hah! Tuduh-tuduh! Lepastu nanti, Indah pulak tuduh Reza! Haih. Entah bilanya kamu ni tak bertengkar.”

“ermmm… tengah buang air?” Reza loyar buruk.

“Reza!!!!!!!!!!!!!” kuat Nek Ngah terjerit. Buat main pulak dia!

********

Reza dah selesai solat Isyak. Dia turun ke dapur. Lapar mak oi. Dekat kampung, entah bila masanya tak lapar. Badan pun dah rasa macam tong beras.

Tak ada sesiapa di dapur. Nek Ngah dengan Indah tak siap sembahyang lagi agaknya. Reza menjengukkan kepala diatas dapur. Lauk apa eh?

Dia tinggalkan periuk-periuk yang bertutup bila hidung dah dapat cam bau. Asam pedas ikan merah. Superb.

Dia jenguk bawah tudung saji pula. Whoa!!! Ulam-ulaman tersusun cantik diatas tampi. Tau ke gadget apa tampi tu? ala, dia anyaman. Bentuk segi tiga atau bulat. kalau masa raya, orang buat tampi kacang goreng. Nak asingkan kulit kacang, dengan kacang. Orang dulu-dulu buat tampi beras agaknya.

“hoi, curik makan.”

Pantas Reza kalih muka ke tangga. Indah tengah bercekak pinggang sambil tersengih-sengih. “mana….”

Indah tergelak kecil. “habistu, buat apa tu?”

Atas kepala Reza rasa macam bercahaya. “meh sini. Kita buat kuiz sekejap.”

Indah rasa was-was. Entah apa lagi benda mengarut dia nak kenakan aku.

“meh la cepat..” Reza melambai tangan ke arah Indah.

Indah tarik kerusi berhadapan Reza. Ditengah-tengah meja ada satu tampi segi tiga.

Reza senyum. “mari kita buat test. Indah kenal ke tak semua-semua ni?” jari Reza membentuk bulatan diatas tampi itu.

Indah ragu-ragu. Errr.. rasa macam tau.. tapi rasa macam tak ingat..

Reza tarik sengih lebar. “ni apa?” Reza tunjuk pada daun-daun hijau. Batangnya kecil-kecil.

“alah kacang je. Ulam raja.” Indah riak. Rasa hidungnya tinggi sampai ke atap.

“ni?” Reza tunjuk pada benda hijau yang bermata-mata.

“ugh. Petai la~”

Reza sengih. “ha, ni pulak?” dia tunjuk pada benda kelabu. Bebentuk bulat.
Errr.. ah sudah. Hilang ingatan. “ala, Indah tau ni… tau sangat. alah! Reza ni, tanya benda senang je dari tadi. Tanya yang lain lah.”

“haha! Takde-takde.. jangan nak skip..”

Indah berfikir. Jantung pisang? Bukan lah! Jantung pisang warna purple. pucuk betik? Lagi la jauh panggang. Pegaga? Duh~ pegaga warna hijau la makcik..

Reza perhati muka yang berkerut-kerut dihadapannya. Alisnya hitam terbentuk. Mata yang dikerutkan tu comel bila mengecil. Bayang-bayang bulu matanya jatuh pada dua-dua pipi. Hud Rezairel, anak orang tu. Bawak-bawak la beringat. Humph. Reza mengeluh kecil. Dia memeluk tubuh. Cuba merilekskan dadanya yang berombak. Apahal jantung aku ni? server down ke?

“cucuk mata tu karang!” Indah menyergah tiba-tiba.

Sebenarnya, Indah rasa lain macam. Dari saat Reza meletakkan pandangannya tepat pada muka Indah. Automatic rasa darah dalam badan naik ke kekepala macam naik lif 200km/j. Kebas tangan dengan kaki gaya macam baru lepas berenang 3 jam tak berhenti. Mengharung ombak dan angin, tangan terkapai-kapai.. nafas tak sekata..

“hoi!” Reza pula menyergah.

Indah rasa malu sendiri. Entah ke laut mana yang kau pergi jelajah tu Indah? Berenang pun tak lepas. Nak mengharung ombak dan angin tengkorak kau.

“apa hoi-hoi?” cover jangan tak cover.

Reza tarik sengih. Gelabah tiba-tiba apahal minah ni? “takkan fikir jawapan lama macam tu kot.”

Indah telan air liur. Jawapan. Mana aku nak carik jawapan. “er, talian hayat ada?”

“ada.” Reza rasa nak sengih sampai koyak pipi. “meh sini bukak mulut.”

Reza mencapai garpu dari rak belakang. Dicucuk benda bulat itu. “nah.” Dia pass garpu pada tangan Indah.

Indah ragu-ragu. Kemende ni? rasa apa ntah?

“cepatla.. dah rasa tu, kira kasi klu jawapan la tu.”

Indah memusingkan-musingkan garpu itu dengan tangan kanan. Entah-entah ni bukan makanan. Bukan betul sangat Reza ni pun. Dia pandang muka Reza. Kening terangkat seakan mencabar. Haih!

Indah menutup mata. Cepat-cepat dia menggigit.

Purrrrrrhhhhhhhhhhhh!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Hahahahahahaha! Reza dah tak daya nak control gelak.

Indah dah terbongkok-bongkok di singki dapur.

“kenapa tu Indah???” Nek Ngah bersuara risau dari anak tangga.

“dia nak belajar makan jering tu Nek Ngah. Biarkan. Haha.” Reza jawab tanpa rasa bersalah.


*Hang Tuah 1956 movie's info taken @ http://www.filemkita.com/filem/h/hang_tuah_01.html

Thursday, July 16, 2009

istana 7

“Wa..Wa..Wa..” Ana merengek sambil menarik-narik rambutnya.

“eyyyy~ shut!” Wawa memeluk tubuh.

“macam mana nak diam.. aku tengah gelabah ni..”

“kau tu, masa bilanya tak gelabah?”

“eh Wa! Aku tak main-main tau!”

“dah tu, asik merengek je. ingat kalau merengek lapar, nasi tu nak turun dari langit?”

Ana buat muka tak faham. Metafora apa pulak yang minah ni guna?

Wawa fedup. “ok.ok. dengar sini. Kau, kalau merengek dekat aku je, takkan selesai tau? Baik kau duduk diam-diam.. pejam mata.. tarik nafas.. then fikir elok-elok. Yang bercinta dengan dia sekarang kau, bukan aku!”

“tapi Wa.. aku tak reti..”

“ish!” Wawa memuncungkan bibir. Payah betul budak baru belajar bercinta ni. “kau bagi idea, aku kasi opinion.”

“ok.” Ana mengangkat sila diatas sofa. Kedua-dua tangan diluruskan diatas lutut. Macam nak buat yoga jek. Ana tarik nafas panjang-panjang. Hembuss… tarik…. Hembus…

Wawa pandang Ana disebelah dengan muka pelik. Kalaulah yang disebelah dia ni bukan kawan baik dia sejak sekolah, dah lama dia rendam-rendam kepala kawannya tu dalam kolah. Apa ke sengal? Macam tu sekali nak carik idea?

“ok Wa! Aku dah dapat dah! Dah datang dah idea aku!” Ana bersuara, tapi mata dan kedudukannya masih sama.

“hurm, apa dianya?”

Ana bukak mata dan pandang Wawa disebelah. “bagi bunga?”

Wawa tutup mata. Perlahan tangannya meraup rambut kebelakang. Ya Tuhan.. “Ana!!!!”

“apa?”

“ugh!! Lain! Lain! Idea lain!”

Ana buat muka. Dia tutup kembali matanya. Tangannya diluruskan. Sesaat.. dua saat.. “bagi kad?”

“hurm..” Wawa berfikir. Taklah lembab sangat otak Ana ni. “orait gak.”

“kau buatkan? Kau kan pandai benda art-art ni..”

“mana boleh! Tak ada value la gitu. Kau buat la sendiri.”

“tulisan aku tak lawa..”

“ahh! Yang penting ikhlas, kan?”

Ana angguk.

“jom, buat. Kejap lagi aku dah nak kena balik dah.” Wawa menarik tangan Ana ke dalam bilik.

****

“Tuan Ikram?” Maya menahan Ikram yang laju melintas dihadapan mejanya.

“ye?”

“ada kad untuk Tuan.” Maya menghulur kad bersampul biru laut.

“bila sampai?” Ikram kerut kening. Selalu kalau pagi-pagi tu, semua surat untuk dia dah tersusun elok tepi meja.

“ada orang hantar. By hand.” Maya tahan senyum.

“siapa?” tangan Ikram dah mencapai kad itu. betul, tak ada alamat, tak ada setem. Cuma ada nama dia.

“err.. orang tu tak kasi bagitau.”

Ikram makin pelik. “thanks Maya. I’ll find out later.” Kaki Ikram dah mula bergerak kedalam bilik.

“err.. Tuan!”

“ye?”

“orang tu pesan bukak sekarang.”

Ikram sekadar mengangguk.

Dia menolak pintu pejabatnya. Dia terhenti didepan muka pintu. Matanya mengecil. Bau apa ni?

Dia bergerak ke kerusi. Blazernya disangkutkan disitu. Dia perasan sesuatu diatas meja. Ada satu gelas kaca yang berenda dan berhias dengan Kristal, cantik. Diangkat gelas itu dekat kehidung. Hurm, potpouri. Wangi. Rose bud, maybe.

Dia lihat kehadapan. Diatas meja kopi, ada lagi satu gelas. Diatas meja kecil disebelah sofa, ada lagi satu gelas. Oh, patutlah semerbak satu bilik!

Takkan Maya rajin sangat? dia terfikir tiba-tiba.

Kad ditangan kanan ditenung. Pantas dia duduk dan membuka sampul itu.


Ikram tersenyum sendiri. Ana Suria…

Tiba-tiba handphonenya berbunyi. Ikram tarik sengih. “ehem!” dia membetulkan suara sebelum menjawab.

“assalamulaikum?”

Gulp. “waalaikumsalam.” Ana tersenyap. Ah! sudah! Er.. apa aku nak tanya tadi eh?

“ada apa call ni? banyak kerja ar.” Ikram tersengih-sengih.

“ar? Takkan nak angkat call sekejap tak boleh.. dah banyak kali cuba ni tau.”

Ikram rasa nak tergelak. Memanglah, tadi tengah jumpa board of director yang lain. Takkan nak buat pasal angkat call kot.

Ana dihujung sana dah gelisah. Susah orang kaya-kaya ni. Beli telefon mahal-mahal buat aksesori aje. Nak angkat telefon kemain payah.

“ni kan dah angkat ni. ha! Ada apa?” Ikram saja menggertak.

“arr…errr.. sa..saya..”

“awak boleh cepat sikit tak? Makan masa la!”

“err..er..”

“err..err..! saya tak ada masa la nak tunggu awak tergagap-gagap.”

Humph. “dahla. Takpayahla cakap. Buatlah kerja awak. Bye. Asaalamualaikum.” Pap!

Ikram tenung handphone ditangan. Aik? letak dah? Dia meraup muka.
Haaaa.. tu la Ikram.. ada orang nak pujuk, kau buat gertak lagi. Kan! Kan! Kau kena balik! Duh~

Ana terasa nak menangis. Orang sungguh-sungguh, dia buat macam ni pulak. Bukan la nak dengki dengan kerja dia, tapi atleast, kasi la orang nak cakap seminit-dua. Bukan mintak banyak sangat. kalau ye pun kerja dia tu boleh buat duit juta-juta, apa ingat cakap dengan girlfriend sendiri tak kira untung ke? dulu kata kita priority. Sekarang? Sekuman pun tak boleh pakai. Kalau nak ikut meter sabar, jarum meter tu dah nak terkeluar dari cermin meter dah. Pagi-pagi orang dah pergi jumpa Kak Maya, kemas bilik dia wangi-wangi, telefon dia dari pagi sampai ke tengahari, sampai ke petang. Huhuhu.. kecik hati la camni..

Ikram tersenyap sekejap. Terkaku taktau nak buat apa. Tu la, nak usik orang tak beragak. Dari pagi handphone entah kemana, lepastu jumpa warga ‘senior’ syarikat.. aiyak~ kesian Ana. Mesti dia dah tunggu lama.

Ikram menggaru rambut yang langsung tak berkelemumur. Cemane ek? Dia lihat jam di tangan kiri. Hmm. 4.30 p.m. cabut jelah.

“Maya, Ana ada pesan apa-apa lagi tak?” Ikram bertanya pada Maya yang setia dimejanya.

“tak ada, Tuan.”

“dia datang sini pukul berapa eh?”

“pukul 7.30. dia masuk sekali dengan saya.”

Tu diaaaaaa… punyalah pagi! “Maya, saya balik awal harini. Apa-apa tunda esok ye?”

“baik, Tuan.”

Maya tersenyum lebar bila tengok Tuan Ikramnya berlari-lari anak menuju ke pintu lif. Huh! Tau pulak nak gelabah!

Ikram cuba menelefon Ana sekali lagi sebelum menghidupkan enjin. Ada dering, tapi tak berangkat.

Ketika ini.. kurasa kehilanganmu…

“Kak Ana!!! Bisinglah telefon tu!!!”

“kau diamlah Jeff!!” Ana dah keluar aura kakak-garang.

“Jeff angkatkan lah. susah sangat!”

Jangan!! Tak sempat Ana nak menahan, ringtone Estranged-Ketika Ini itu dah senyap. Jeff dah jawab.

“hello?? Ni sape ni? kakak aku taknak cakap dengan kau la. boleh tak jangan telefon? Bising la!” dengan selamba badaknya Jeff bertutur.

Ana meraup muka. Oh adikku sayang!! Apala nasib aku dapat adik sebegini rupa?

Tangan Ikram terketar-ketar. Ni siapa pulak ada hati nak warning keras dekat aku ni? “ni Ikram. Ana mana?”

Jeff kerut dahi. Ni rakyat Malaysia ke bukan ni? apahal tak faham bahasa? “dey tambi! Saya punya kakak ar, tarak mau cakap! Ni ada faham ka tidak?”

Ana dah rasa nak hentak dahi sendiri ke tiang. Jeff oiiii.. apa kau merapu-meraban ni…

Ikram dah geram. “dey! Ini mamak jual gas ke hape? Saya nak cakap dengan Ana. Ana suria!”
Ikram bersuara tegas.

Siap tau nama penuh ni bahaya ni. “ni siapa?” jeff bertanya lagi sekali.

“boyfriend dia.”

“Kak Ana!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!” reflex Jeff menjerit dengan key paling tinggi. Kakak aku!!! Jeff terus mematikan panggilan.

Ana dah tak tau nak buat reaksi apa. Ahh! Payah!!

“kak Ana!! Sejak bila ada boyfriend!!!” Jeff muka teruja.

Ana cepat-cepat menutup mulut Jeff. “kau diam! Kau diam! Kau diam!” Ana nada gelabah. Hoi! Mana tak gelabah hoi! Nak kena siang hidup-hidup dengan ayah ke? kalau kena siang boleh la nyawa-nyawa ikan lagi, kalau kena tembak?

“lepaslah!” Jeff menolak Ana kuat, sampai Ana tersandar kedinding. Ni lah jadi kalau adik beradik 2 orang je, nak pulak tu anak polis. Dua-dua ganas!

“kau diam! Kau cakap dengan ayah, aku kunci kau dalam bilik air dari malam sampai pagi!” Ana mengugut.

“alah, lepak ar. Kak Ana ni, tak boleh bawak rilek langsung.” Jeff tersengih-sengih. “patut ar muka cam tapir beranak, gaduh eh? Wuuuuu~”

“senyap la kau!” menyampahnya Ana kena mengadap muka si Jeff ni. kalau ikut hati, dan-dan ni jugak dia nak lempar Jeff ke bawah.

“kira jiwang gak Kak Ana ni ek, ingat ganas aje. Hahahaha.”

Tak guna kau Jeff! Jatuh air muka aku! “nyampah la cakap dengan kau!”

“apsal gaduh?”

Ana memandang muka Jeff dengan serius. Alah! Jeff dah 17 tahun. Bukan kanak-kanak tak akil baligh. Nak cerita ke, tak mau?

“alaa Kak Ana ni.. tak rock arr..” Jeff menyiku lengan kakaknya. Mengendeng nak tau cerita.

“aku kecik hati arr..” nada sedih.

“oww.. asal?”

Ana dah duduk melunjur kaki, bersandar pada dinding. Jeff turut duduk disebelahnya.

“dia marah dengan aku, aku nak mintak maaf la. tapi..” mata Ana dah berair. “dia buat tak layan je. penat aku tau. Macam-macam aku dah usaha.”

Jeff memandang kakaknya. Ish.. Kak Ana ni memanglah sensitive terlebih. Tengok tu, nak leleh la tu. “lek arr.. lelaki marah tak lama. Nanti dia ok la tu. Dia saja gertak kot. Tengok Kak Ana ni betul-betul concern ke tak.”

Ana mengelap airmata dengan lengannya. “mana boleh macam tu. agak-agak la nak gertak pun. Kecik hati aku tau..”

Jeff menggeleng kepala. Ada masanya, Kak Ana macam bukan anak sulung. Bukan tak matang, tapi tu lah. Gaya gelabah-kalut dia, cepat percaya orang, jujur terlebih,cepat nangis.. haih.

Jeff menarik kepala Ana ke bahunya. “dah..dah.. jangan la macam ni.”

Ana menyelitkan rambutnya ke tepi telinga. “sedih aku tau..” Ana bercakap dengan bahu terhinjut-hinjut.

“tau.. tau..” Jeff memujuk ala kadar.

Ketika ini.. ku rasa kehilanganmu…

Telefon Ana berbunyi lagi. Jeff dan Ana pandang sahaja henadphone yang berkedip-kedip minta diangkat itu.

“angkatla..” Jeff mengarah.

Ana mengangkat kepala dari bahu Jeff. Dia menggeleng.

“kalau macam ni, sampai bila nak baik?” Jeff pancing lagi.

Ana berfikir. Ada betulnya juga. Dia menekan butang answer. “hello?”

“Ana?” Ikram hampir tak cam suara serak-serak basah itu.

“ye, Ana cakap.”

“Ana… Ana nangis ke?” perlahan Ikram bertanya.

Ana dah tak tahan. Lagi sekali kepala dilentokkan pada bahu Jeff. “mana ada.” Eceh. Padahal terang-terang airmata menitik pada t-shirt Jeff.

“sorry… sorry.. saya takde niat nak buat awak kecik hati.”

“hmm.”

“buat apa tu?”

“borak dengan Jeff.”

Tiba-tiba Jeff mencelah dengan suara yang kuat. “Tipu!!! Kak Ana tengah nangis dekat bahu Jeff!!!”

Buk!!! Tumbukan free. Tepat atas bahu Jeff. Padan muka!! Ana mengetap geram.

“boleh cakap dengan Jeff sekejap?” Ikram meminta.

Ana pass handphone.

“hello? Jeff?”

“yep.”

“tengok-tengokkan Kak Ana?”

“tau. Abang tu lain kali yang kena tengok-tengok bila nak gertak Kak Ana. Dia ni memang cepat kecik hati. Sikit-sikit leleh.”

Ana menolak pipi adiknya. Apa takde benda lain ke yang dia nak canang?

“mak dengan ayah ada dekat rumah?”

“takde. Jeff dengan Kak Ana je. Ayah kerja sampai malam harini. Mak pergi rumah nenek kat Gombak, hantar kain.” Punya la panjang lebar Jeff meng-explain.

“em, Abang kat bawah ni. jom keluar?”

Jeff pandang Kak Ananya. Mata merah. Confirm kakaknya taknak keluar rumah. “Kak Ana sekali ke?” soalan bodoh!

“ha, sekali la.”

Ana geleng kepalanya laju-laju. Dia dengar butir perbualan tadi.

“err.. tak boleh la, Bang. Lain kali je la.”

“ok, Abang naik atas.”

Gulp!

Wednesday, July 8, 2009

istana 6

“Ana, Ana tunggu dalam bilik Tuan Ikram dulu ye?” Maya berkata dengan suara lunak perlahan.

“kalau Ana duduk dekat Kak Maya dulu, takpe tak?”

“err.. dalam bilik Tuan selesa sikit kot. Ada sofa.”

“takkan Kak Maya nak Ana mati boring sorang-sorang dalam tu?”

Maya dah gelisah. Halahai budak perempuan ni.. mampus aku nanti. “err.. akak tak berani la Ana..”

“ala Kak Maya…” Ana dah buat muka sedih.

Maya dah serba salah. hadoyai~ bos perangai macamtu, awek bos perangai macam ni.. “er, ikut Ana lah.”

Ana senyum. dia pandang kiri-kanan, kerusi lebih takde. Hanya ada kerusi pusing-pusing Kak Maya je. ah! banyak cerita pulak! Lantai kan luas?

Maya ternganga sekejap. Dia tengok Ana selamba tarik baju kurungnya keatas peha, kemudian bersila atas lantai. Oh, takla atas lantai pun.. kalau nak tepat, atas jubin!

“kenapa Kak Maya?” selamba Ana bertanya. Macam kejang kena renjat letrik je Kak Maya nih..

“A..Ar…” Maya telan air liur. “Ana..Ana.. duduk.. bawah?”

Ana senyum lebar. “takpe. Kak Maya buat la kerja Kak Maya. Biar Ana duduk sini.”

Maya dah taktau nak cakap apa. Nak dipaksa, Ana ni dah besar panjang. Maya duduk dikerusinya dan mula menggerakkan mouse.

Ana yang duduk bersandarkan cabinet dibelakang Maya memeluk tubuh. Sejuk macam Alaska rupa-rupanya office orang kaya ni. aku bukan boleh sejuk-sejuk ni, mula la mengantuk!

“Ana!!”

Pak!!! Reflex Ana terhentak kepalanya dengan cabinet dibelakang. Terus terbuka luas matanya yang dah selamat lena tadi. Muka keruh Ikram yang pertama menyapa matanya.

“Ana? Ana? Love?” Ikram dah merendahkan badannya. Berkerut-kerut dahi.

“hurm?” suara mamai. Aku sejuuuuuuuuuuuukkkkk~

“jom.. jom.. bangun jom.” Ikram menanggalkan blazer hitamnya sementara Ana berdiri.

Diletakkan blazer itu perlahan dibahu Ana. Putih pucat bibir Ana, dia taulah yang Ana tengah menahan sejuk.

Ana mengikut sahaja. Dia terasa Ikram menyentuh perlahan blazer diatas bahunya.

Ikram berpaling pada meja Maya sebelum melangkah masuk kebiliknya. “Maya, masuk!!”

Maya dah rasa malapetaka akan berlaku. Kerk! Cuak.

Ikram membawa Ana ke sofa kulit di dalam pejabatnya. Cepat-cepat Ikram mencapai alat kawalan suhu penghawa dingin. Diubah suhunya. Biar tak sejuk sangat untuk perempuan yang berbaju kurung didepannya ni.

Maya yang berdiri disisi meja Ikram dah rasa nak rebah ke lantai. Ketar lutut macam kena gegar dengan kerusi Osim.

Mata Ana dari tadi berkedip-kedip. Well, nak tunggu otak loading baru bangun tidur ni memang slow sikit.

“Maya.” Tegas Ikram memanggil.

Gulp!

Ikram mengurut dahinya. Kemudian tangan itu turun pula pada kolar baju. Butang atas ditanggalkan. “macam mana you boleh biarkan Ana tidur dekat bawah??!!”

Maya tarik nafas panjang. Dilepaskan. Ditarik nafas lagi sekali. Dilepas. Tarik lagi sekali. Dilepas. Berapa kali tarik nafas daaa.. tak terkeluar jugak suara nak menjawab.

“Maya?” Ikram tahan sabar.

“tadi.. Ana yang taknak masuk bilik Tuan.. dia cakap taknak tunggu sorang-sorang..”

“dahtu? Boleh pulak awak biar dia duduk atas lantai? Tak boleh nak teman dia sekejap kat dalam bilik ni?” Ikram masih nada tenang.

Maya diam. Dia bersyukur sebenarnya, sebab Tuan Ikram tak pernah nak tengking-tengking walau kesalahannya sebesar gajah. Tapi kalau dah muka keruh macam ni..baik la kena tengking!
“awak..” Ana mencelah tiba-tiba.

“sekejap, Ana.” Ikram menjawab.

“awak….” Ana berdegil. Kesian Kak Maya.

Ikram akur. Patutnya perhatiannya hanya pada Ana. “leave, now.” Perlahan dia berkata pada Maya.

Ana pandang pada muka Ikram. “tak baik la wak.. saya yang taknak masuk dalam tadi. Bukan salah Kak Maya.”

“KAK Maya?” Ikram bertanya pelik.

“dahtu?”

“supposed to be, MAYA. Awak tak boleh buat orang bawah awak, hilang respect pada awak.”

“tapi dia bukan orang bawah saya!”

“orang bawah saya, orang bawah awak jugak. Dia kena panggil awak, Cik Ana. No matter what.”

“awak ni bossy, awak tau tak?” Ana memeluk tubuh.

“awak tau apa saya rasa bila tengok awak tidur bersila dekat tempat setiausaha saya?” Ikram bertanya.

Huh. Ana menghela nafas kasar.

“awak tunggu lama tadi kat rumah?”

“tak, dia dah sampai.”

“kereta ok?”

“ok.”

“duduk mana?”

Ugh! Ana menyapu mukanya dengan tapak tangan. “depan.”

Ikram menggeleng kepala. tienya direntap keluar dari kolar. “mengantuk? Atau nak makan dulu?”

“meeting dah habis?”

“sambung lepas lunch.”

“kenapa tak lunch sekali dengan client?”

Ikram menggeleng lagi. “kan saya ajak awak datang sini.. mestilah saya keluar makan dengan awak..”

“tapi Ikram…” Ana serba salah. Macam mengacau orang je dia ni.

“mengantuk lagi?”

“eh, bukan!” Ana tersedar yang bajunya rasa tebal semacam. Dia menarik blazer itu. “nah. Ambik balik. Saya nak balik rumah.”

“balik?????????” Ikram tak menyambut huluran blazer itu.

“saya taknak macam ni. saya taknak menyusahkan awak. Saya taknak menyusahkan pekerja awak. Saya taknak menyusahkan client-client awak. Nanti bila-bila free, kita pergi la lunch.” Tangan Ana masih menghulur blazer.

Ikram mengambil blazer itu. dia mengetap bibir. “balik?”

Ana angguk.

Hmmph. “anything you wish.” Muka masam. Ikram membukakan pintu. “come.”

Ana serba salah, tapi dia ikut juga.

Ikram menapak ke meja Maya. Ana resah, dia tarik sedikit lengan baju Ikram. “jangan marah Kak Maya..” gulp. “please…?”

Ikram pandang lama ke muka Ana. Kemudian dia mengangguk perlahan. “kunci kereta?” Ikram bertanya dengan nada baik pada Maya.

Maya menghulurkan kunci dari laci.

Dari belakang badan Tuan Ikram, Maya dapat melihat Ana membuat tanda ‘peace’ padanya. Sikit lagi dia nak tergelak.

“remind yourself. Cik Ana is my special lady.” Ikram mengingatkan pada Maya.

“yes, Tuan Ikram.” Maya bercakap sambil tunduk.

“love, come.” Ikram berkata sambil berjalan mendahului Ana.

Dibelakangnya, Ana berkata ‘sorry’ pada Maya. Cepat-cepat Ana berjalan bila Ikram tersedar yang dia tak bergerak dari tadi. Duh! Ni la perangai anak raja!!


****

Ikram senyap sambil memandu. Ana pun turut beku juga. Bila sampai dekat traffic light, Ana perasan yang Ikram tenung padanya.

Ana kerut dahi.

“so sweet.” Ikram berkata tiba-tiba.

“ha?” Ana blur.

Ikram tarik senyum. “baju kurung.”

“ow.” Ana dah rasa segan. Aku bukan orang yang pandai nak terima pujian kot~

15 minit selepas itu, Ikram tarik handbreaknya.

Ana tersentak. Dekat mana pulak ni? dia memandang keluar cermin tingkap. “kita nak pergi mana?”

Ikram senyum. “that ‘kita’ sounds nice kan?. I like that.”

Pulakkkkkk…! Aku tanya lain, jawab lain! Ana buat muka.

“ok…ok.. ‘kita’ nak pergi makan. Jom.” Ikram dah bukak pintu kereta.

Ana kaku di kerusi itu. pergi makan? ‘kita’? ‘kita’ nak pergi makan?

Pak! Ikram membukakan pintunya. “jom?”

Ana pandang muka Ikram dengan rasa tak faham. “bukan.. tadi.. saya cakap nak balik ke?”

“please? Make it easy for ‘us’, Ana.”

Ana terasa hati dengan ayat itu. “saya tengah buat ‘kita’ susah ke pulak sekarang ni?”

Ikram meraup rambutnya kebelakang. Lengannya direhatkan di atas pintu kereta yang terbuka. Matanya meliar, pandang ke langit cerah. Tangan kananya pula menimbang-nimbang kunci kereta. Lama dia begitu. Last-last, dia menutup semula pintu itu. Pantas Ikram bergerak ke bahagian pemandu.

“I’m sorry.” Itu patah kata terakhir sebelum Ikram menghidupkan enjin. CL Coupe’ itu meluncur maju.

Sunday, July 5, 2009

istana 5

Ana merenung handphone yang bergegar diatas lantai. Kepalanya berjuntai dari birai katil. Dalam keadaan yang meniarap itu, dia masih tak bergerak.

Alemak ai telefon ni.. bergegar-gegar pulak dia pagi-pagi nih..dahla timbul nama anak raja nih.. nak angkat ke tak mau? Kalau angkat, suara mamai for sure. Kalau tak angkat, raja murka nanti. Haish!

Gegaran berhenti. Phew! Ana kembali memejamkan mata.

Zrrrr..zrrrr…

Bergegar balik handphone nih. Ah! biarkan jelah! Nanti pandai la dia berhenti.

Beberapa saat selepas tu… kriiiiiiing.. kriiiiiiiiiiing..

Aw crap~ telefon rumah!!!!!!!!!!!!

Lintang pukang Ana bangun dari katil. Sampai pintu almari dipulas, ingatkan pintu bilik. Siot betul! Sekarang jugakla nak tertukar tombol la hape la!

Gagang telefon rumah diangkat pantas sebelum deringan yang keempat. “hello.”

“assalamualaikum.”

Hmmph! Memang dia! “waalaikumsalam.”

“Ana dekat mana ni?”

“dekat rumah saya la.. takkan saya nak seret telefon rumah saya dekat rumah jiran pulak..”

Ikram tersentak. Betul jugak. Dia mengemaskan cufflink di pergelangan tangan. Handphone dikepit dibahu. “kenapa tadi saya call handphone tak angkat?”

“tak perasan.” tipu sunat. Dey! Manede tipu sunat la~

“macam mana boleh tak perasan?”

“saya letak silent.”

“kenapa?”

“saya memang biasa letak silent sebelum saya tidur.”

“lepas ni tak payah la letak silent lagi.. kalau emergency macam mana?”

Ana menggosok-gosok atas kepalanya. Apa la yang anak raja ni buat aku serabut pagi-pagi nih! “yelah..yelah.. perintah dijunjung.”

“so funny, Ana.” Ikram mengemaskan rambutnya pula dengan tangan kiri.

“HA-HA.” Ana ketawa dua patah. Jadilah tu.

“awak memang tak suka jawab call pagi-pagi ke?”

Ana dah bersila ditepi meja telefon. “takdela tak suka..” huargh.. Ana menguap. Cepat-cepat dia menutup mulut.

“taula cuti pun.. sedap je bangun lambat eh?”

Ana kerling jam dinding sekilas. Lambat apanya? 6.30 pagi! “lambat ke ni?”

Ikram melihat jam ditangan kirinya. Berkilat bingkai silver disekeliling jam tangan itu. Dia senyum. “you know what?”

“tak tau.” Ana dah bercakap sambil pejam mata.

“awak perempuan first yang mengaku mamai bila saya telefon pagi-pagi. Yang lain pretend tengah buat breakfast la.. tengah baca buku la..”

“awak tengah puji saya ke hape?”

Ikram tarik sengih. “yes.”

“terrrrrrrima kasssssssssssih…”

Ikram tergelak. “nak sambung tidur?” tangan kirinya mencapai botol perfume. Polo Black. Disembur ala kadar.

Apsal cepumas sangat soalan.. Ana merungut sendiri. Dia terdengar bunyi semburan. “awak bersiap pergi mana?”

“pergi office saya la~ takkan pergi office jiran~”

Mata Ana yang terpejam terus terbuka luas. Lawak sungguh la tu. “ok..”

“lunch dengan saya hari ni?” sekilas Ikram mencapai briefcase, blazer, dan kunci kereta.

“lunch? Belum pukul 7 lagi..”

“tengahari la, love..” Ikram sengih.

Ana menarik rambut depannya. Ngeng sungguh aku pagi-pagi ni! “oww.. aaa.. insyaAllah..”

Ikram kerut kening. “senangnya? Pistol ayah dah habis peluru ke?”

Ana buat muka. “ayah kerja luar. Sampai esok. Kalau dengan mak, ok je.”

“owww.. ok then. Nanti saya call balik.”

“Ikram?”

Laju langkah Ikram menuruni tangga. “hurm?”

“take your breakfast.”

“since when?”

“apa?”

“awak care dekat saya?”

“oh!” Ana memegang dahinya. “saya dah ada sijil kursus bercinta dengan Wawa. Awak nak tengok?”

Hahaha! Tersembur ketawa Ikram. “bila-bila Wawa free, bagitau saya. Dia patut dapat belanja makan besar.”

Ana tersenyum. “drive sendiri or ada driver?”

“driver ialah untuk Dato’-Dato’ or Tan Sri-Tan Sri yang dah tak larat nak angkat handbreak sahaja.”

Hahahahaha. Ana menekup mulutnya. Tak tahan nak gelak. “tak baik betul..”

Ikram sengih sahaja.dipandang dapurnya sekilas, erm. bukan ada apa-apa pun yang boleh dibuat breakfast. Luar jela.

“so… drive elok-elok.”

“pesanan ni pun Wawa masukkan dalam kursus dia ke?”

“tak. Ni instinct masyarakat Malaysia yang prihatin.”

“ow I see.” Ikram pandang jamnya sekali lagi. “ok la love. I call you later. Assalamualaikum.”

“waalaikumsalam.” Ana meletakkan gagang. Tapi matanya masih tak lepas pada telefon berwarna kelabu itu. Dia tersenyum sendiri. Alahai.. senyum sorang-sorang pulak dah kau Ana! Matanya terus segar-bugar. Apa nak buat? Mandi lah. Busuk!

*****

Jari Ana pantas menekan-nekan punat handphone.

‘Wa! Aku nk pakai bj pe ni? org slalu lunch d8 pakai bj pe?’

Pantas Wawa membalas sms itu.

‘ko bkn nk g lunch d8 corporate la pandai! Ko nk g jmp bf! Pakai je la pape.’

‘aku xtau!! Aku blur! Aku dh teduduk dpn almari ni Wa! Tlg aku~’

‘ko pakai la bj plg cntk.’

‘bj plg cntk bj raye je aku ade weh. Cptla! Jgn buang kedit aku.’

Kedekut punya budak! Wawa geleng kepala.

‘pakai ape ko rs konfiden n cntk. Ko pakai ape pn takkan die halaunye.’

Binawe punya Wawa! Memangla dia takkan halau aku!

‘okla. Thx. Mmuah.’

‘nanti mms kat aku pic first d8. =p’

“Ngada-ngada la kau!” Ana bercakap dengan handphone tak bernyawa.

Ana melarikan jarinya pada hanger yang bergantung elok dalam almari. Ugh! Dia bercekak pinggang pula. Nak tanya Jeff, budak tu kat sekolah pulak. Tanya mak? Segan la aku. tiba-tiba je mengarut nak suruh pilihkan baju. last-last dia menarik satu hanger. Pakai jelah ni Ana! Kau bukan nak mengadap permaisuri!

***

“Ana, sorry banyak. Saya tak dapat ambik awak. Stuck dekat office ni..”

Muka Ana yang bercahaya terus jadi mendung. Slek betul~ orang dah semangat dah.. “hmm, takpelah.”

“but saya hantar orang suruh ambik awak..”

“awak ni. saya mana boleh main percaya je dekat orang. Takkan nak naik kereta dengan sape-sape.”

Ikram mengurut dahi. “tak. Dia pekerja saya.”

“ow yeah? Dia sampai pukul berapa?”

“saya rasa dah sampai. Cuba tengok dekat bawah.”

Cepat-cepat Ana bergerak ke balkoni. Banyak kereta dekat bawah ni. tapi… takkanlah..

“err. Dia bawak kereta apa?”

“kereta warna silver. Ada tak?” Ikram menarik lengan bajunya sedikit. Patut dah sampai dah budak ni. dia pandang ke pintu kaca dihadapan. Beberapa orang yang memakai blazer hitam sedang menunggunya.

Ana dah rasa nak pitam. “err..erk..” gagap pulak! “me..merc.. merce..”

“ha.. merc. Ada tak?”

Ana lari balik ke dalam rumah. Mengurut dadanya. “ada.”

“ok. saya kena letak telefon ni. nanti awak sampai sini, call saya eh?”

“ow..ok..ok..”

“assalamualaikum.”

“waalaikumsalam.”

Ana lekas mengambil handbagnya diatas sofa. “mak, Ana pergi dulu.”

“hai, berbaju kurung Ana? Tengahari buta?” maknya menegur.

“er. Kawan yang ni skema dia lebih sikit mak. Ana pergi dulu ye.” Ana cepat mencapai tangan mak nya. Lekas-lekas dicium.

“mana keretanya..” mak Ana dah nak bergerak ke balkoni.

Cepat Ana menahan. “eh.. tak payah mak! Tak payah! Ana pergi dulu ye.”

Ana turun tangga dengan perasaan berdebar. Dah tau aku duduk kuarters, pergi hantar kereta mahal-mahal buat apa! Duh~ tu pun nak kena ajar ke..

“Cik Ana?” seoerang perempuan muda menegurnya. Cantik. Kemas dengan baju pejabatnya.

“err.. ye saya.” Ana membetulkan tudungnya. Gelabah tak pasal-pasal.

“silakan..” perempuan muda itu dah membukakan pintu depan.

“sekejap..” Ana memberhentikan kelakuan perempuan itu.

“ye cik?”

“panggil saya Ana je. er, ni awak bawak kereta siapa ni?”

Perempuan itu senyum seketika. “jangan risau. Ni memang kereta Tuan Ikram.”


Ana pandang badan kereta Mercedes-Benz CL Coupe’ dua pintu itu. mak ai.

Perempuan muda itu menurunkan kerusi depan, supaya Ana boleh duduk dibahagian belakang.

“eh, takpe..takpe. saya duduk depan aje.”

“takpe Cik Ana, Cik Ana duduk belakang. Saya ni pekerja aje, tak boleh duduk sebelah Cik Ana.”

“awak..” Ana pandang kiri kanan. Takut di-usha jiran-jirannya. “saya ni biasa je. entah-entah gaji awak berlebih berganda-ganda dari ayah saya. Boleh la ek?”

“Tuan Ikram marah nanti Cik Ana..”

“takpe. Biar saya tanggung. Awak naikkan la balik kerusi tu.”

Perempuan tu ikut sahaja kata Ana, walau hatinya rasa resah. Kang apa aku nak jawab dekat bos aku tu kang~

“sila masuk Cik Ana.”

“A-NA” Ana mengingatkan namanya sebelum masuk kedalam kereta.

Perempuan itu senyum sahaja sebelum menutup pintu kereta itu. Dia kembali ketempat pemandu.

“Cik Ana nak dengar radio atau cd? Atau tak mau apa-apa?”

“err.. awak pasang jela apa-apa.” Ana kekok sekejap. Tak pernah-pernah orang layan aku gini. Biasa dalam kereta ayah tu, bergaduh dengan Jeff adela.

Perempuan itu memasang radio. Fly fm kedengaran. “ni stesen yang Tuan Ikram suka. Cik Ana nak dengar stesen mana?”

“err.. takpe. Ni ok je.”

Perempuan muda itu memulakan pemanduan.

“awak ni bukan driver kan?” Ana ramah bertanya.

“bukan. Saya setiausaha Tuan Ikram.”

“ek? Sukahati suruh setiausaha jadik driver?”

Perempuan itu senyum. “tak apa. Semua yang disuruh oleh Tuan Ikram tu kerja saya.”

“awak.. awak tak payah la skema sangat dengan saya.” Ana senyum. “siapa nama awak?”

Perempuan itu senyum lagi. “Maya.”

“oh.. umur berapa?”

“26. Saya baru je 2 tahun kerja dengan Tuan Ikram.”

“oh. Akak la ni. Kak Maya rasa takpe ke jemput saya ni?”

“alah, orang dah bagi kita bawak Mercedes.. takkan nak cakap taknak?”

Haha. Ana tergelak. Boleh buat geng Kak Maya ni.

“Ikram ada apa dekat office?”

“oh. Ada orang dari Bahrain datang. Tak ada dalam schecule pun. Tiba-tiba aje.”

“oh..”

Maya pandang pada Ana sekilas. “Ana tau ke Tuan Ikram kerja apa?”

Ana menggeleng.

Maya tarik sengih. Dah agak dah.“dia CEO international corp.”

Ngaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa~








 
Blog Template by Delicious Design Studio