♡assalamualaikum

currently updating First.

Friday, June 19, 2009

istana 1

“aku nak bertunang.” Ana berkata. Punggung tak sempat cecah kerusi dia dah bukak mulut dulu.

Wawa tercengang. “ha???”

Ana tarik kerusi dihadapan Wawa. Delifrance nampak pack hari ni. “engage.”

Wawa ternganga. “gila.”

“aku cakap betul ni.”

“apahal?”

“aku nak ipod touch. Kalau barang hantaran, kita boleh mintak apa-apa kan?”

Hahahahaha. Wawa ketawa sekuat hati. “ngeng!”

“aaaaaaaaa~ aku nak sangat2! Damn la~”

“ngeng! Carik la duit!”

“tak mampu beb! Mana nak cekau seribu?”

“pergi jual dadah!”

“rompak bank jom?”

Wawa tergelak lagi sekali. Ana ni mau kena hentak dahi kat tiang sekali. “kau masuk lokap sorang-sorang.”

“masuk lokap je, kalau jual dadah kena gantung!”

“weh Ana! Gila la kau~ haha.”

“Wawa.. aku nak ipod touch..”

“baik beli iphone..”

“taknak! Aku nak ipod touch jugak..”

“ipod nano kan dah ada..”

“aku nak ipod touch! Ipod sentuh, tau?”

“siapa yang nak bagi kau?”

“tu la pasal…aku nak bertunang ar.. boleh dapat barang free!”

“kalau putus, kena pulang balik kan?”

“ehh… manede.. kira hangus ar. Pulang cincin jek..”

“haha. Jahat gila otak kau.”

“oh! ipod touch ku…” Ana buat nada dramatic.

“lagipun, siapa yang nak pinang kau?”

“tu la pasal…sape-sape jelah!”

“hahahaha. Gila!”

“Wawa…Wawa…Wawa…Wawa…”

“stop it la Ana.. haha”

“Wa, kita nak buat apa harini?”

“jalan-jalan?”

“pergi mana?”

“eh, nak pergi genting nak?”

“harini?”

“takla. Gila apa. Kita plan ramai-ramai la.”

“cuti aku dah nak habis la Wa.” Ana mengira dengan jari. Hum, lagi 2 minggu je lagi.

“ala.. sempat.”

“tempat lain takde?”

“mana? Fraser? Cameron?”

“Fraser banyak hantu.. aku nak hidup lama la Wa. Cameron nak buat hape.. beli kobis?”

“hahaha. Kobis, orait gak.”

“tau la tak sabar nak fly pun.. nak immunekan diri dengan tempat-tempat sejuk je kau..”

“hahahaha. Siot! Aku tak fikir pun benda tu la!”

“Wa, pergi Spain jom!”

Gila minah ni. Tadi nak ipod touch, sekarang nak pergi Spain! “Jom!”

“okeh. Esok aku tunggu dekat enjin pesawat. Kau jangan tak datang tau!”

“apa barang esok? Sekarang la jom!” Wawa menarik lengan Ana.

“hahahaha. Ngeng la kau!”

“dahtu? Tadi yeye ajak! Gaya ada duit..”

“duduk kat enjin pesawat, tak sempat aku kahwin nanti.”

“asik kahwin je kau ni..”

“tu la, entah-entah aku kahwin dulu dari kau. Lepastu, aku pergi Kent sana, nak berlagak tunjuk laki aku dekat kau!”

“hahahaha. Ceh!”

“aku dengar, dekat Kent ada safari tau, macam dekat Afrika. Seronok la kau nanti Wa! Banyak kawan. Haha.”

“haha. Kau berminat ke?”

“takpe, nanti aku carik duit banyak-banyak. Aku pergi sana tengok kau eh?”

“haha. Takpe, aku tunggu.”

“sedih la pulak, aku hilang kawan.”

“lah kau ni.. tak hilang deh. Internet kan ada.. ym boleh, skype boleh, facebook boleh..”

“tak sama Wa.. kalau aku tiba-tiba terasa nak bercerita dekat kau.. nak pulang tu time kat sini siang sana pagi buta.. ha! Macam mana?”

“laa.. kau macam takde orang lain.. Faris kan ada?” Wawa merujuk pada bestfriend Ana dari zaman sekolah.

“lain weh.. aku sekarang nak cerita dengan dia pun kena tapis-tapis..”

“apahal? Reha?” Wawa menjungkitkan kening.

Ana angguk. “yelah.. dia dah ada awek.. so, keadaan tu jadi cam lain la..”

Mereka dua tersenyap sekejap. Otak masing-masing berfikir kebenaran itu.

“herm, takpelah. Kan aku dah janji carik duit banyak-banyak. Aku still ada kau dekat Kent sana.”

Wawa tarik sengih. Ada-ada jelah.

“susah betul kalau takde duit ni..macam-macam benda tersangkut tak boleh nak dapat..”

“dah yang kau nak tu semua mahal-mahal..”

“tu ar. Eh, aku nak hantaran apa tadi? Ipod touch kan? Pastu aku nak.. kad topap dua ratus, cukup untuk 3 bulan. Pastu aku nak… tiket pergi Kent. Ha? Berapa dulang dah? Baru 3 kan?”

“aah. 3 dulang kau macam harga 11 dulang!!”

“haha. Apala nasib. Satgi dapat laki pokai.”

“takdelah pokai.. kau ni pun.. sederhana sudeh.”

“kenapa?”

“sebab kalau laki pokai, susah la hidup.. kalau laki kaya, nanti ramai perempuan nak weh. Susah gak!”

“haha. Ni apa? Pesanan ringkas langkah keselamatan ke?”

“bukanlah.. ni tips untuk masa depan.” Wawa sengih. “macam Khairil.”

Ana cebik. Ada aje nak selit nama boyfriend dia.

“aku nak ipod touch…” Ana merengek.

Wawa geleng kepala. Apala dapat kawan macam ni. “kalau ada orang sanggup nak pinang kau and bagi hantaran ipod touch, kau nak terima ke?”

“of course!!!!!!”

“walau tak kenal?”

“walau tak kenal.” Dengan penuh confident Ana menjawab.

“langsung-langsung tak kenal?”

“langsung-langsung tak kisah!”

“gila.”

Ana hanya jawab dengan sengih lebar.

“errr… assalamualaikum?”

Tiba-tiba muncul suara asing dimeja untuk dua orang itu.







*AkOo... kau mesti gelak kan? mesti kau kata otak aku tak center dah. aiyak~

30 comments:

Anonymous said...

haa amek kau
sape tegur tu?
hee bila nak sambung kamu indah?
sambung ah gak cerita ni
haha :D

Daz Dianza said...

ahahaha
ade sambungan ke ni?
best gak cite ni
w'pn agak merepek
hahaha :)

misz nana said...

Ada sambungan rupanya..
Best2..
Sape yg tego tu eh?
Tah2 nak ajak kawen pas dgr sesi luahan perasaan Ana tadi..
Haha..

haikadove said...

hahahaa.. aiyok sape tego.
nk pinang ana arh tue! hahaa
besh arh cucuratap. 1st entry pon eden x hbs2 gelak da nie. hehehee=p

cornetto_o.d.f said...

ahahaha,,
lawak la k.cucur ney,,
ley pulak cite cmni,,
hihihi
tp best!!seyes xtpu!!

mady and yana said...

uiks.. saper tuh.. ekeke.. cpt2.. smbung..

cikin said...

hhahahaha... cm best je citer nih... ade smbungan tak cucur..:D

MaY_LiN said...

adoi...
nk lawen lak...

zatie said...

haha..kanda..
sah2 ko mood ngeng skang..ekeke..
aiiyoookkk.spe tego tuh...
haha...

Mimi Nurisya said...

macam best je kalo nak tunang hantaran leh pilih cm2....nak gak terasa nk bertunang gak la....
huhu...tunang leh putus....tapi bukan kalo tunang hantaran dia gula garam je ke??

pape pun sambug lg cucuratap...cam best ni...

Anonymous said...

kak cucur smbung2...heheheh x sbar nak jmpa hero plak...hhahhaa

aisyah said...

jgn ckp org yg tgo tu nk blikn dia ipod touch???
hahahahahaaa...
mmg masin mulut kna btunang....

syah said...

haha..
spe plk la yg tgo 2??
ntah2 tbe2 ajk kwin?/ahakzz
smbg2...beshh

Tfaaaaaa said...

hahaha gempak2..
msti best cite ni nnti

Farah Shamsudin said...

haha....
best ler cite neh..
cucuratap,
smbung ek cite neh cpat2!!
hu~

umi kalsom said...

hahaha..
klakar la cucur...
smbg2...

~ ni version mood ape?heh!;)

Unknown said...

perghh tuNang ipod touch..nak gak la wat camtuh..kena pelakonG dek mak aku nanti.haha..

Anonymous said...

ni cerpen ke novel cucur??
ke ni cite ko nk ganti kamu indah kt sini??
aku xkesah la pape pong..
jnji ade cite nk bace ble aku pnjat sini..
sambung weh..aku ske cite2 sengal nih..
hahahah~

-che na-

::cHeeSeCaKe:: said...

aahaha..lawak gile..
tp realiti nye..mmg ade org cm ana ni..
suke ckp main2..skali jd btul2..
sape ek yg tego..? best gak cite ni..menarik..!
novel kn?

Unknown said...

haha merapu2 ko pun best gak samppai aku rasa saspen gla sape plak yg bg salam tu kan?

Sweetheart said...

mmg. tak center otak tu... tapi jalan citer mmg selambe abis... best sangat... jgn lupa bagi n3 cepat ye,..

Bulanhijau said...

ooooooooooopssssss

tetiba manusia tu yg nak pinang ana
hahahah

pinat said...

ade smbungan ke ni??

Unknown said...

1st impression?? besh!! tp ada smbungan eh? em..nape no title?

khairunisya said...

huhu...nak kumen pe erk?...kreatif mungkin..or gilegile...hehe, pape jer lah..

comei said...

hehehe
besh3
tapi tjuk die no title ke?

in_wired88 said...

waah..ingin ku tahu sambungan nya

sugar2 kapas strawberry said...

gila ar...nk ipod touch punyer pasal..trus nk tunang ngn sape2 jer..
haha..

whiteco-p said...

suka2...nice story

akOo said...

bace ni, tbe2 ak tringin nak korek balik ori conversation kite kat ym archive ;P

Post a Comment

 
Blog Template by Delicious Design Studio