♡assalamualaikum

currently updating First.

Friday, June 26, 2009

istana 3

Ana masuk ke Delifrance dengan langkah perlahan. Dari jauh dia dah nampak Ikram duduk dimeja tepi. Ikram angkat tangan padanya. Ana menghembus nafas. Let’s go!

Ana tarik kerusi dan duduk. Ikram pandang sahaja. Ana senyum, dia senyum balik. Ana angkat kening, Ikram angkat kening. Ana kerut dahi, Ikram kerut dahi.

“awak nak apa?” Ana terus bertanya.

Ikram senyum. “saya nak meminang awak.”

Ana kerut dahi. Betullah mamat ni. “ok..ok.. macam ni la. yang saya kata pasal ipod touch tu main-main aje. Biasalah, buat gila-gila dengan member…”

“awak tak ada boyfriend kan?”

Ana geleng.

Ikram tarik senyum lagi. “boleh saya jadi boyfriend awak?”

Ana ternganga beberapa saat. “nak buat apa?”

“laaa..saya nak kahwin dengan awak la.”

“eh… kejap..kejap.” Ana pandang muka Ikram dihadapannya. “awak minat dekat saya eh?”

“mungkin lah kot.. kita tengokla macam mana nanti.”

“ha???”

“Ana, kalau saya cakap, awak jangan ingat saya ni nak main-main pulak.”

“ok…”

Ikram membetulkan suara. “saya nak kena kahwin.”

“jadi?”

“saya tak ada girlfriend.”

“maka?”

“saya kena la carik girlfriend.”

“so?”

“saya rasa awak.. boleh jadi girlfriend saya.”

“sebab?”

“entah.”

Ana kerut kening.

“macam ni.. macam ni.” Ikram cuba nak terangkan. Kalau Ana tak nak karang lagi payah. “saya.. erm. saya memang tak ada calon. Masa dah suntuk.”

“awak kena kahwin bila?”

“lagi 6 bulan..”

“gila!” besar mata Ana.

Ikram angguk.

”awak tak ada kawan perempuan lain?”

“tak ramai.”

“kawan office?”

“ade la 2-3…”

“takkan tak ada perempuan yang minat dekat awak?” Ana menaikkan kening.

Humph. “tapi saya nak awak.”

“tapi kenapa saya!”

“saya tak ada jawapan untuk tu!”

Ana makin tak faham. Aku yang tak ada apa-apa ni jugak yang dia nak!

“saya janji.. saya cuba jaga awak, sayang awak.”

“awak jangan cakap pelik-pelik boleh tak?”

“pelik apa pulak! Saya nak jaga awak.. pelik ke tu?”

“awak, awak, awak… awak dengar sini eh. Saya belajar lagi. Saya ada lagi 2 tahun nak habis. Saya anak polis. Ayah saya detektif. Ayah saya ada pistol, siap peluru sekali. Saya duduk kuaters. Awak boleh bayang tak apa jadi dekat saya kalau saya kahwin dalam masa 6 bulan ni?”

Ikram geleng selamba. “tak.”

Ana tarik nafas panjang. Matanya dipejam sekejap. “kalau saya kahwin, macam mana dengan study saya? Macam mana saya nak cakap dengan ayah saya yang garang tu? ha? Takkan nak cakap macam ni, “ayah, Ana nak kahwin.” Mau dia tembak saya dari balkoni rumah tingkat 4 tu sampai jatuh bawah tau! Macam mana pulak mak saya nak menjawab bila satu kuarters tau nanti? Anak dia dah gatal sangat nak kahwin awal? Aduhai~” Ana menekup muka dengan tapak tangan.

“Ana… listen to me ok.”

Ana membuka tangannya dan menghadap muka orang depan.

“tak ada apa yang akan jadi. Semua-semua yang awak cakap tadi tu TAK AKAN jadi. Nothing to be worried.”

“saya tak kenal awak, awak tak kenal saya!”

“ni nak kenal la ni.” Ikram senyum.

Argggghhhhhhh!! Payah sungguh la lelaki ni!

“Ana,awak dengar sini eh. Belambak orang kat luar tu still berjaya dalam study walaupun dah kahwin. Ayah awak takkan nak bunuh anak sendiri kalau niat anak dia tu baik. Orang kuarters semua tu akan bising, yang bising tu diorang yang dengki aje. Orang yang kata awak gatal ke hape ke, tu semua narrow minded.”

Ana senyap. Taktau nak balas apa bila dia dah cakap macamtu.

“so? Ok la ni eh? Jangan risau, saya orang baik-baik.”

“orang baik, takkan cakap diri dia sendiri baik la wak.”

Ikram tarik sengih. “ok,ok. saya jahat.”

Ana senyum. papejelah.

“awak simpan lagi tak kad saya?”

Ana menyeluk handbagnya. Rasa tak keluarkan dari haritu. “ha, ada ni.” Ana membaca kad ditangannya. “YM Raja Ikram?” Ana kerut kening. “YM tu apa?”

Ikram sengih . “nama saya la.”

“oww.. nama keluarga eh? Macam AR Badul tu? macam tu?”

Ikram dah rasa nak tergelak. Setau dia, kalau rakyat Malaysia mesti la tau. “lebih kurang laa..”

Ana pelik tengok Ikram sengih. “tipu saya eh wak?”

Ikram tergelak jugak.

“bagitau la!” Ana mendesak.

“Yang Mulia lah.”

Gulp! Owww…. My~

Ikram tengok aje reaksi Ana. Ni lah dia. Ni yang susah ni. dia memang tak pandai nak handle bila keadaan macam ni berlaku. “Ana, awak rileks je la..”

Ana macam kena sumpah melekat tak bergerak-gerak. Mata pun tak berkedip.

Humph. Ikram melarikan jari ke rambutnya. Macam mana nak cakap ni eh? “awak ignore je nama saya tu. setel. Senang.” Dia senyum.

Ana masih tak beri respond.

Ikram menyucuk tangan Ana dengan garpu dihadapan.

“auch!! Hey!” Ana menggosok-gosok tangannya.

“bergerak pun. Ingat dah nak beku tadi.” Selamba Ikram mengusik.

“dekat istana main cucuk-cucuk orang ke hape?” Ana berkata geram.

Istana? “hahahahaha.” Galak Ikram gelak. “nonsense.”

“apa gelak pulak?”

“asal nama ‘raja’ je ingat duduk kat istana ke? teori mana ntah awak pakai..”

“saya taulah! Kalau takat nama raja, kawan sekolah rendah saya pun ada nama raja! Tapi dia tak ada ‘YM’ dekat depan nama dia.”

Ikram geleng. “saya tak suka orang ungkit pasal nama saya. Let it be.”

“saya kena panggil awak apa?tak ada.. tuanku-tuanku kan?”

Ikram tergelak lagi. “kalau awak nak angkat daulat dekat saya orait jugak!”

“Raja Ikram?”

“awak cakap lagi sekali macam tu, saya cucuk lagi tangan awak.”

“saya… saya… serba salah la…”

“kenapa?”

“haish. Duduk dengan anak raja.. haih!”

“Ana, saya bukan anak raja, bukan anak sultan. Rileks sudah.”

“habis tu?”

Ikram tersenyap sekejap. “lupakan jela.”

“awak jangan main-main dengan saya…”

“mana ada main-main..”

“karang tiba-tiba saya kena masuk istana.. mengadap sultan karang..”

“nak? Esok saya bawak.”

“Raja Ikram!!!!!!!!!!!!!”

“shhhhhh!!!” Ikram pandang kiri kanan.

“kenapa taknak kahwin dengan kerabat di-raja?”

“ni yang saya tak suka bila orang tau nama saya nih. Mulala macam-macam pelik punya soalan nak tanya. Abaikan je boleh tak? And tak payah layan saya macam anak raja ke hape. Buat biasa-biasa je ok?”

Ana angguk. Anak raja cakap kena patuh, kalau tak nanti kena tulah.

“jangan la takut pulak.. saya ingatkan je.”

Ana angguk lagi.

“so, bagi saya nombor hendphone awak.”

“buat apa?”

“kata boyfriend~”

Rasa menyirap darah sampai ke kepala Ana. Aku dah ada boyfriend?

“hurm. Jadi, lepas-lepas ni, saya akan call awak selalu. Awak boleh call saya, bila-bila masa je. please, treat me like your boyfriend. Ow ya, nanti saya bagi nombor saya lagi satu, nombor private saya. Nombor dekat kad tu saya bukak office hour aje. Erm, nombor office pun saya akan bagi jugak. Jangan risau, walau macam mana pun saya akan jawab jugak call awak. Nanti saya ingatkan secretary saya pasal ni. apa lagi ya? Oh! office saya open untuk awak sentiasa, tu pun kalau awak nak datanglah. my ride, is yours too. Jangan segan-segan nak mintak tolong saya apa-apa. Tapi, kadang-kadang schedule saya penuh sangat.. saya minta maaf. But, you are my priority now.”

Ana seakan tak dapat bernafas mendengar apa yang Ikram cakap sebentar lagi. Rasa macam semua ayat yang dia cakap tu berputar-putar kat dalam kepala..

“apa lagi ya? Erm..” Ikram berfikir. Apa lagi agaknya yang tertinggal.. “ah! your ipod touch. Ada dalam kereta. tak payah tunggu hantaran la. hantaran nanti-nanti awak fikir lain apa nak mintak.”

Ana ternganga. “what the…”

Ikram mengangkat tangan memanggil pelayan. “menu please?”

Ikram memandang Ana kembali. “makan?”

Ana geleng. Masih tak dapat nak proses ayat-ayat Ikram tadi.

“makanlah sikit.. dah tengahari. ke nak makan lain? Boring Delifrance?”

Ana geleng lagi sekali. Kali ni dia geleng laju-laju.

Ikram menutup menu. “kenapa ni?”

“t..ta..tak.. tak ada apa-apa.”

“nak makan nasi? Taknak sandwich?”

“err..nak..nak…”

“tuna croissant?”

Ana kerut kening. “mana awak tau?”

“saya tengok awak makan dengan Wawa haritu.”

“ok.” Ana angguk. Apapejelah.

“hey love, what’s wrong?” Ikram muka risau.

Ana menggenggam sisi kerusi kuat. Cool Ana, jangan pengsan dekat sini. ‘Love’ hangguk dia!








*aku tau, mesti ade orang kata, "cliche' gila cerita cucuratap ni!" papejelah, kte nak seronok2 aje kan? =)

47 comments:

tzaraz said...

hahaha..klakar lah ana nie..
klu aku lah..sah2 mmg dah pengsan dah klu dengar cengitu..haha..
'..'Love' hangguk dia..'...hahaha

comei said...

hahaha
mmg sungguh dasat kali ni
ngeh3
lagi la kak cucur

keSENGALan teserlah.. said...

haila2...
ske2..
ikram nieh byk ckp..
slalunye pompuan yg byk ckp..
ekeekeke...ske laki cmnieh..
huahaa..kerabat siottt...
smbung2..

Daz Dianza said...

waa!!best2.w'pn x logik but still best.smbg lg ek cpt skit hahahah :)

haikadove said...

hahaa.. cool gyle si ikram tue.
yeay! thanx cucuratap. da rndu daa nk memanjat kt sini. hahahaa

DianaTakyuddin said...

suker cite nie!!!!
mantap r cucuratap....
tetibe jer ana tu da ade bf...hahahaha

iyads said...

hahahahaha..ana nie mmg la terrrsangat kelakar..
hehehehe..newey cpt smbg eh..
xsbr nk pe jd strsny..

••♥shidaradzali♥•• said...

skali kerabat daaa...
i like2...
:P

pinat said...

hahaha..
x psl2 ana dpt bf..
kerabat lak tuh..fuuhh~

Anonymous said...

brutal dow bapak die
inspired dari abah aku ke??

~akOo~

Bulanhijau said...

wawawawa

ikram pggil ana 'love'
cute meh..

tak cliche pun cte ni..

smbg lagi2

umi kalsom said...

best la cucur..
xde nye cliche..
lain2x org lain gaya critanya...btul x??

chayok2..:)
smbg lg ek...

LiNa said...

hehehe...klakar la citer nie..
sambung lagi yer..

misz nana said...

Wuisehhh..
Kerabat diraja?
Perghh..

ChaiDaN said...

wah!!bez2....
kalaulah keajaiban ni terjadi pada aku kan ke bezzz.....
hohohoho...
dpt bf org kaya, n nak kawen ngn kita lak 2...hehehehe...
pas2 leh r aku goyang2 kaki dok lepak2 kat umah..muahahahaha

aisyah said...

xkesah ar org nk ckp pe psl cte cucuratap...
yg sure sgt aku mmg enjoy gle bce ur story!!!!
keep it up ok....
best!

sya said...

x cliche...
best jeeeeeeeeeeee..
cukenyeeeeeee!

sya said...

bestnye jd ana...
nak jugak!
hahahaha..
x cliche pun cite ni...
best jeeeeeee ade...

Farah Shamsudin said...

wargh!!
lwak la ana neh..
hehe..
yang ikram nye bley cool jerk..
he~
ske cite neh..
smbung lgi cpat2 yerk..
gee~

R'anS said...

kalo aku dah komfem tumbang tang tu... besh seh.. cool gila jer.. sambung-sambung..

syah said...

huahuahua..
ak dh terbahak2 kt dpn lptp nih..
gler lawak+klaka ct nih...
ana, u r sooo funny..
njoy la bc ct nih..
smbg2...

onarness~~~me~~~ said...

lalala~~~cute gler..
cik penulis, lagi:D~~hehe

cikin said...

wahhhh... best2..:):) suker2..:):) cute je ana nih.. hehe..:):) nak lg cucur..:):) *macih*

Anonymous said...

comel la raja ikram ni..
ahahaha.. "love"..erk..

-cheesecake-

Mimi Nurisya said...

seriously best la cucuratap....
sekali ana dapat kerabat tu....
ipod touch pun xyah tunggu hantaran lg dah...
huhu...sgt sweet ....
tp part yg paling sweet bila ikram panggil ana 'love'
waaa....cair orang yg baca ni....

Tfaaaaaa said...

stuju ngn sume org kt atas2 ni..please smbung ye cucur :)

best gile

Anonymous said...

love...
huhu...cumey giler...
pasni aku pun nak pgil dia love lar.............

.:: Suhaidah Tan ::. said...

pehhhhhh bez wow..
i like2...

Anonymous said...

bestnye cite nie
syok je baca smpi mak aku kata gile apa gelak senyum sorg2 hahahhaha
smbg la lg best bangat

MaY_LiN said...

kakak..
hikhik..
cuke nye...

Anonymous said...

hahaha...
xtahan ak dok bc ct nih..
part plg xtahan 'love hangguk dia'...
hahaha..
gler sempoi nye bhsa..
cucur, kasi smbg cpt2..
besh woo cite nih..
mereke sgt cute =)

Serifathiyah said...

'ur my priority now'
i like dis phrase..
huhu..hope cucur leh smbg lg..
dgn kadar yg segera ye..hekhek!

khairunisya said...

huhuh...mmg x trcapai dek akal ku...haha..slalu jer lmbt komen..korang nilah cepat sgt jari tu...

nursya said...

aloh aloh....sweetnyer..
raja ikram....

dia pggl ana 'love' ar..
hik hik hik..

Anonymous said...

Salam ziarah. Blog yang menarik.

View Profile: Rantong™

Unknown said...

bukan leh pengsan dah tuh..alamat tak bgn2 dah..anak raja weyh..perghh!!!

Unknown said...

waaaaaaaa....beshnye jd ana!! ikram pom besh je..even baru knal..typ die sgguh2 dgn ana!! u r my priority now...walaweyh..aku pom jth ati kalu ikram ckp g2 kt aku..eheheeh...smbung lg cucuratap..

nape hold kamu indah? xde idea eh? arp bleh smbung lg..rndu reza..indh n nek ngah..tp atlis trubat skit rndu sbb ada n3 istana ni..thnx..=)

skyahaya said...

i bru bc istana ni..n3 ni klaka..hahahahaa..tu je~

R.O.H said...

lawak gile la....
mula2 mcm tanak bace
tapi mmg tak myesal la bace
best.....

puteri mama said...

hahaha..besh..thanX WhiteWitch [^_^] cos suggest me to read this novel..nak pakwe gitu gaks.. |o|O|~~

TAN-te said...

hahahaha seronok je lawak sempoi

faiicie said...

btul3!!! yg pntg kita enjoyyyyyyyyyy...

Anonymous said...

hahahahahaha
always smiling bile bce story nih
pecah perot oooooo

Hanna Iha said...

hahahah
klakar tul ar..
x sabar nk abis bace...

Anonymous said...

kelakar lah n3 ni...
nak tergolek aku dibuatnya...
hahaha

Iman Najjwa said...

ala...yang penting funny n hapy2..best ape..sape yg ckp biase2 ue...mmg x berperasaan....hehehe..support cucuratap..!

Unknown said...

salam perkenalan..
cliche tak cliche blkg kira,
yg penting best bla baca.

eceh..pantun 2 kerat plak

Post a Comment

 
Blog Template by Delicious Design Studio