♡assalamualaikum

currently updating First.

Sunday, June 21, 2009

istana 2

“saya Ikram.”

“Ikram Dinzly kah???” Ana menganga luas.

“Ana!!” Wawa menjerit. Ikram Dinzly atok dia!

“apa dianya?” Ana memandang Wawa.

“bukan, bukan. Bukan Ikram Dinzly. Jauh sangat tu.” Ikram senyum.

“oooooooo.aaaaaaaaaa.” Ana mengangguk.

“saya duduk dekat meja belakang awak dari tadi.”

“owwwwww.” Wawa pula mengangguk. “jadi?”

“saya terdengar apa awak cakap.”

“owwww. Takpe,takpe. Awak tak payah mintak maaf. Bukan benda yang gempak macam apa pun. Ni kan tempat awam.. takpe..takpe..” Ana senyum manis.

Ikram dah ketap bibir. “bukan. Bukan saya nak mintak maaf.”

Ana dan Wawa saling pandang. “jadi?” serentak mereka bersuara.

“siapa yang nama Ana?”

Ana angkat tinggi-tinggi macam dalam kelas. “saya!”

“awak nak bertunang dengan saya tak?”

Wawa ternganga.

“awak ada duit ke nak bagi saya ipod touch?” selamba Ana bertanya.

“kalau awak setuju, sekarang jugak kita pergi beli.”

“Wa!!!!!!! Kau dengan tu Wa!!! Ada orang nak kasi aku ipod touch free!!”

“ey Ana! Kau gila ke hape?” Wawa menjeling Ikram. “mamat ni, entah datang dari mana-mana ntah, lepastu ajak anak orang bertunang. Yang kau! Degree pun merangkak nak dapat! Nak bertunang pekehal?”

Ana kembali melihat lelaki yang berdiri disebelahnya. Elok berkemeja hitam. Mesti dah kerja nih. “sorry la wak eh… kawan saya marah.. jadi, kita tak boleh bertunang..”

Wawa menjegilkan mata. “woi!!! Kau buat main pulak!!”

“betul la apa aku cakap!” Ana melawan.

“En. Ikram, maaf ya. Kitorang tak bodoh nak percaya bulat-bulat apa encik cakap!” Wawa berkata tegas.

“tapi.. saya cakap betul.” Ikram menyentuh dahinya. “percayalah… saya tak tipu.”

“Ana, bangun. Jom blah.” Wawa dah seret kerusi kebelakang.

“Wawa!” Ana berteriak.

“Cik Wawa, sekejap..sekejap aje. Tunggu sekejap.”

“awak jangan nak main-main lah! Ana ni budak lagi! Awak pergi carik orang lain kalau ye pun nak berbini.”

“Wa! Aku tak suka kau cakap aku budak!”

“tapi saya serius!” Ikram bertegas.

Wawa menarik tangan Ana. Berjalan keluar dari restoran itu.

“Wa, tak baik kau buat macam tu.” Ana berkata sambil menoleh kebelakang.

“ey Ana! Kau ni kenapa ha? Entah dia tu sindiket pelacur ke, sindiket jual anggota badan ke, kau ni main nak telan je apa orang cakap! Tau la kau jujur, percaya dekat orang… tapi agak-agak logic la sikit Ana!”

“tapi Wawa, tak baik berkasar dengan orang… mak aku marah tau..”

“ah! mak kau marah, mak aku tak marah pun!”

“Wawa!! Ish!!”

Wawa melepaskan pergelangan tangan Ana bila dah sampai ke tempat parkir kereta. dia bergerak ketempat pemandu. Dia meraba bawah ketiaknya. Aik? “Ana, mana handbag aku?”

“dekat.. dekat…dekat… dekat… taktau!” Ana menjungkit bahu.

“eeh! Delifrance!!! Ana, kau tunggu sini. Ada sapa-sapa ajak kau borak, jangan layan. Ada sapa-sapa ajak kau pergi mana-mana, jangan ikut. Faham?”

“kau tak payah jaga aku la Wawa..”

“ugh!” Wawa merengus. Harap-harap begnya tak lesap!

“Cik Wawa carik ni ke?” seorang lelaki dibelakang Ana berkata.

Ikram!! Mau kering darah Ana. Tiba-tiba aje ada dekat belakang dia.

“pencurik!!!” Wawa menjerit kuat.

Beberapa orang yang sedang lalu-lalang berhenti berjalan. Mana? Mana pencuriknya???

Ana rasa segan ya amat. Apa si Wawa nih…

Ikram mengangkat beg tangan hitam itu tinggi diudara. “selamat, selamat! Tak ada apa!” dia sekadar memaklumkan pada beberapa orang yang terpacak memandang Wawa dari tadi.

Wawa dah muka berang. Ana tak payah cakapla… malu gila kot.

“bagi balik!” Wawa mengarah.

“saya nak bercakap dengan Ana sekejap.”

“cakaplah cepat.” Wawa muka masam.

“saya nak cakap dengan Ana SA-HA-JA.”

Wawa jeling pada Ana. “Ana, aku ada kat situ. Kat situ je. kau jerit sikit aku dah dengar. ok? jangan cakap bukan-bukan.”

“taula..” Ana tunduk. Buat gaya kakak pula si Wawa ni.

Ikram memandang muka Ana. Betul-betul diparas dagunya. “Ana..”

“ye saya?”

“saya tak main-main dengan awak. Ni, kad saya. Kalau awak tak berani telefon, email pun takpe.”

“oww.. ym ada?”

“ada, ada. Boleh jugak.”

“facebook ada?”

Ikram dah naik kening. Facebook? Pekehal pulak tanya pasal facebook?

“err.. takpe, takpe. Terima kasih. Nanti kalau saya rasa nak telefon, saya telefon.” Ana rasa dah terlebih tanya.

“macam ni lah. Boleh bagi saya nombor awak?”

“tapi saya takde business card.”

Ikram tergelak sedikit. “takpe..takpe. tulis aje.”

Ana membongkar beg tangan Wawa. Sehelai resit diambil. “err.. pen?” Ana menunjuk poket kemeja Ikram.

“aaaa. Yah. Sure.” Ikram mengeluarkan pennya dan dihulur pada Ana.

Selesai menulis, Ana pass pada Ikram.

“nombor telefon rumah?”

“kan lebih jelas?” Ana terpengaruh dengan iklan Telekom Malaysia.

Ikram kerut dahi. Err. Boleh la tu. “ok. thanks.”

“sama-sama.”

“saya.. balik dulu. nanti bila-bila kita jumpa lagi.” Ikram beri senyum.

“ok.”

“kirim salam dekat Wawa. Cakap dekat dia, minum air banyak-banyak.”

“pasal apa?” Ana blur.

“badan dia berbahang.”

“ok. nanti saya cakap.”

Hahahaha. Ikram gelak lagi. “oklah. Assalamualaikum.” Ikram masuk keperut kereta dengan kepala menggeleng-geleng.

“waalaikumsalam.”

Sepantas kilat Wawa bergerak mendekati Ana. “dia kata apa?”

“dia kata,minum air banyak-banyak. Sebab kau berbahang.”

“cissssssss!!!!!”

***

Malam itu, telefon rumah Ana berdering kuat. Adik lelakinya, Jeff yang angkat.

“Kak Ana!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!” agak-agak pasu bunga cina mak pun boleh retak dengar Jeff jerit.

“apa dia???????????????” suara pecah-cermin-tingkap pula Ana menjawab.

“telefon ni!!!!!!”

“kejap!!!!!!!!!!!!”

“eh!! Tak boleh ke cakap tu pelan-pelan sikit? Rumah kita bukannya 30 ekar!” Ayah dah bercakap sambil berkerut dahi.

Jeff sengih. Ana yang baru keluar dari bilik pun sengih. cuak beb!

“kau la ni, jerit-jerit panggil akak!” Ana mencuramkan mata.

“apa orang pulak! Akak bukan dengar kalau orang panggil pelan-pelan!” Jeff men-defend diri.

“hey!!!!!!! Dah! Sudah!! Angkat la telefon tu!!!!” ayah dah mula berbahang.

Ana jeling mata pada Jeff. Huh! Gagang diangkat ke telinga. “assalamualaikum?”

“waalaikumsalam. Ana ke?”

“ha. Yelah. Ana lah ni.”

“saya Ikram.”

“Ikram Dinzly kah????”

“eh, bukan. Bukan. Saya Ikram, yang jumpa dengan awak siang tadi.”

“owwww. Aaaa. Nape awak telefon ni?”

Ayahnya menjeling sekilas. Dengan siapa pulak si Ana ni bercakap.

“boleh kita jumpa?”

“nak buat apa?” Ana bertanya blur.

“saya ada banyak benda nak cakap.”

“bila? Pukul berapa? Dekat mana?”

“erm, esok boleh?”

“rasa macam tak boleh. Sebab tadi saya dah keluar. Kalau esok saya keluar lagi, mesti ayah tak kasi.”

“bagi saya cakap dengan ayah awak.”

“tak boleh!!!!!!!! Ayah saya ada pistol awak tau?”

“bukan dia boleh tembak saya dalam telefon!”

“bukan awak yang kena tembak la, tapi saya!”

“ok..ok. lusa. Lusa ni hari sabtu, kan? Mesti boleh keluar punya.”

“pukul berapa? Dekat mana?”

“pukul 11. Dekat Delifrance tadi.”

“ok. nanti saya tanya ayah saya. Kalau dia kasi, saya pergi.”

“ok. Thanks Ana.”

Ikram mematikan panggilan. Ana… Ana. Ana pun, Ana lah. Janji dapat kahwin. Janji Nenda tak marah dengan aku. janji semua benda setel. Huh! Kerja gila!

29 comments:

keSENGALan teserlah.. said...

hahaha..
gile la kanda...
seyes lawak..
ikram nieh mesty desperate nk cri bini..
nenda dye pkse nieh..last2 dpt si ana niehh..
ana nieh watak dye cmne ek??
sekejp cm blur2,,sekejap cm gile2..
wawa jgn hot2..
hehe..
nk lgi...

misz nana said...

Ikram ajak tunang daa..
Mmg dah desperate sgt dah si Ikram ni..
Main cekau je mana yg dpt..

noorhayaty85 said...

lawak lah cucuratap ni..nk lg....cepat lah smbung...

MaY_LiN said...

adoyai..
ni kes desprate la ni...
hikhikhik..
sis..gud job

cheesecake said...

ahaha..lawak tol cite ni..
suke sgt..coz teramatla sempoi..
nape si ikram ni? desperate tol..
smpai ngn org xknal pon leh wat isteri..
huhuhu..

cornetto_o.d.f said...

wawawawawawa,,,
k.cucur!!!!!!!
best gler n3 kli ni,,,
syes!!
xsgke ade gak mnusia cm ana ni!!!
sengal babeng la,,
hak3,,
cite ni lawak gler!!!!!!!!!!!
bestnyer!!!
masyeh k.cucur!!!
ana ni,,
mlm smlm bce n3 sal dye nk ipod touch tu ag skali sampe msok dlm mimpi sy taw!!
sbb gaya dye lawak gler,,
btol ni,,xtpu!!!
best sgt2!!!!

pinat said...

adeh..desperate gile ikram ni..
blh ajk tunang mcm tu je..

haikadove said...

hahaaa.. adoilaa cik ana.
lurus betol! tape tape, janji besh!=D

.:: Suhaidah Tan ::. said...

bez2...lawak btul.suka2 hati je nak tunang...wahwahwah...apa2 pun cpat lah smbung..

Anonymous said...

HAHAHA
kelakar weh ana ni
sat gila, sat blur yg teramat
iqram dinzly? boyf aku tu haha
:P

onarness~~~me~~~ said...

lawak n cute la the story~~hahaha
ader plk ana cakap ayah saya ada pistol:p
muahahha~~
nk lagi:D

R'anS said...

cool giler..

aisyah said...

anak raja mne plak ikram nie???
lawak+suspen cte nie...
hehe...

Marlina Salleh said...

haha..
mst ikram 2 dipaksa kawen kan??
dia pon sentai ja la pompuan mana2 pon kan??
hehehe..
cita neh bez!!!!!
bez gila!!
n comey gk!!
hehehe

syah said...

hohoh..
lwk tol la ct nih..
aik npe ngn ikram nih??
desperate kh??
smbg2...

Bulanhijau said...

hahahaha

DFL
desperate for love
mmg sesuai gle ngan ikram tu

smbg2

kasut roda said...

bez2.tpi smbung la kamu indah!!

Unknown said...

muahahaha...lwk ah...aku rse ikram ni mest kes nk lari dr kwin dgn calon pilihan nenda die..kn2? nsb ah ko ana...muahahaha...smbung la lg cucuratap..yg kamu indh pom smbung tau..huhuhu...n bg la title cite ni..=)

Anonymous said...

hahaha..siot lawak!!

Anonymous said...

hai hai hai...skrunk nie mmg ramai org yg desprate nk kawin yek..hahaha...aper2 pn gudluck cik cucuratap...nk lg...hehehe...

Unknown said...

adoyai ada gak orang mcm ni hehehe besh2

ShAydA said...

lawak giler ....nak tau gak ape ending dia

sYaFaRiNa said...

siyes best la cucuratap..
smbung2...

pembaca setia said...

alamak.. ade ke org ajak kawin camnie..
tak sangka lah cucuratap ade idea giler2 boleh terpikir wat cite cam nie.. hahaha..tahniah..
tak sabar nak tau ape yg jadi..cepat sambung ye

rindunya..ngan indah..

skyahaya said...

saprise giler tajuk..no title..nway best jugak wpon no title~..huhuhuhu

Daz Dianza said...

hahhahaha
best2..
sambung la cepat..
:)

khairunisya said...

...sempoii beb..

comei said...

hahaha lawak la ni
besh3

aqilah said...

no komen. apapun, i follow...................

Post a Comment

 
Blog Template by Delicious Design Studio