♡assalamualaikum

currently updating First.

Wednesday, June 10, 2009

kamu indah [14]

Hari ni pergi waterpark. Tak kisah la orang nak kata tak matang ke.. baby tua ke.. perangai macam budak tak cukup umur ke.. Reza dengan Indah tetap nak pergi jugak!

Mula-mula Nek Ngah berkeras nak duduk dalam bilik je, sebab dia kata membazir je bayar duit tiket, dia bukan nak main air pun. Tapi bagi la alasan apa pun, tak lut punya. Reza dengan Indah seret jugak Nek Ngah masuk waterpark. Kata diorang, Nek Ngah tak dapat main, tengok diorang main pun kira orait hape.

Indah pakai tights hitam panjang dan t-shirt besar warna biru gelap. Sebenarnya, kalau ikut Indah, dia nak pakai sleeveless aje. Tapi Reza pulak kata..

“elok sangat la tu. Dah la tudung pun tak pakai, baju pun nak tanggal sekali ke?”

Adeh~ pedas mak oi! Agak-agak, si Reza ni pernah fikir tak apa perasaan orang bila dengar ayat pedas dia tu? ugh! Mungkin dia ingat aku ni dah immune dengan ayat dia kot?

Akhirnya Indah akur je bila Reza belikan t-shirt ‘Bukit Merah Laketown’ saiz XL dari kedai cenderahati. Orang dah beli kan, sarung je la~

Reza cuma menggeleng-geleng kepala tengok muka cemberut Indah ke bilik persalinan. Heleh, tu nak mengata aku dalam hati la tu! takkan dia nak baginya Indah pakai sleeveless, sebab apa? Dia tahu kalau dah berguling-guling dalam air nanti, sure terselak punya. Lepastu melekat-lekat pulak dekat badan. Ugh! Naya! Walaupun tadi Indah ada melawan..

“bukan ada orang nak tengok Indah!”

“Reza bukan orang ke?”

Dan ayat pendek tu buat kaki Indah terus bergerak ke bilik persalinan. Heh. Nak melawan dengan Reza, silap stesen la makcik~

Nek Ngah cuma tergelak dalam hati bila tengok gelagat Reza dan Indah. Reza… orang tak pernah ada adik, sekali ada orang lagi muda dari dia, macam tu lah dia jaga.

Selepas Indah keluar dari bilik persalinan, Reza tarik sengih lebar. Macam menang loteri je gaya.

“Indah, meh Nek Ngah siputkan rambut Indah.. kacau nanti rambut tu.”

“takpela Nek Ngah.. best apa main air lepas rambut.”

“eh, eh! Dah Nek Ngah nak buat tu, ikut jela.”

Nek Ngah tersengih bila Indah mula bersila dihadapannya. Bukan dia tak tau, mesti Reza tak suka tengok rambut Indah yang panjang separas dada ni basah-basah nanti.

“dah! Ha! Apa lagi dress code main air yang Reza nak tetapkan?” Indah bertanya dengan nada tak puas hati.

“lain kali, pakai seluar track.”

Indah ternganga. Tak ke sikit punya berat nak bawak track suit dalam air? Kalau macam ni, memang tak ada ‘lain kali’ la.

“dah la Reza. Kata nak seronok-seronok main air.” Nek Ngah mengingatkan.

“orait~!” Reza dah mula masuk dalam air.

Indah masih tercegat di gigi air. “Indah nak pergi main slide kat sana.” Dia menunjukkan kawasan gelongsor air yang penuh dengan orang tu. Nampak macam best je.

“nantilah kita pergi sana..”

“tapi Indah nak pergi sekarang.” Dia bertegas.

“ok.”

Indah berpaling kebelakang.

“Indah!” Reza memanggilnya.

Indah kalih pandang pada Reza yang dah lencun satu badan.

“be safe.” Perlahan Reza berpesan.

“Indah taula..” Indah berpusing kebelakang dan tersengih sendiri. Sibuk aje! Jaga diri sendiri sudeh~

****

“hahahaha. Seronok Nek Ngah! Gelongsor tu laju! Licin! Bila cuba sekali, mesti nak lagi!” macam duta sos cili je Indah bercakap.

“haih! Tak penat ke? dah tengahari dah.. tak panas?” Nek Ngah bertanya pada Indah yang bertenggek dikerusi sebelahnya.

“panas jugak Nek Ngah.. tapi seronok!”

Nek Ngah menggosok-gosok kepala Indah. “haa.. dah hitam dah kulit tu!”

“takpela Nek Ngah.. bukan selalu.”

Tiba-tiba Reza datang entah dari mana. Dengan rambutnya yang paras bahu itu, masih ada titis-titis air dihujung rambut.

Indah pandang sekilas. Rilek ar Indah, bukannya Reza ni hunk macam gaya Daniel Craig berjalan dekat pantai dalam cerita James Bond tu.. tapi.. err.. hunk la jugak.. sikit. Sikt je la. ah!! Enough la Indah. Reza je pun.

“woi!” Reza menegur bila tengok Indah senyap beberapa saat. Penat sangat ke?

“apa woi-woi!” Indah cuba cover keadaan.

“lapar tak? Nek Ngah lapar?” Reza bertanya pada Indah kemudian pada Nek Ngah.

“lapaaaaaaaarrrrrrr..” panjang jawapan Indah. Seronok sangat main air, sampai tak ingat nak makan.

“balik la jom.”

“balik???????????????????” Indah terjerit.

“dahtu?”

“baru sekejap!”

“Indah,kita masuk dari tempat ni bukak, sampai sekarang dah pukul 2 tau?” Reza mengingatkan.

“takkan nak balik dah! Tunggu la sekejap!”

Nek Ngah dah tergelak. Macam layan cicit, bukan layan cucu!

“balik la..kata lapar..” Reza menonggang mineral water.

“tak! Tak lapar dah!”

Pfffh!! Reza tergelak sambil tersedak-sedak. Hahaha. Dan-dan je tukar fakta!

“dah.. dah. Balik jom! zohor belum.”

“ala Reza…”

Nek Ngah sekadar memerhati. Agak-agak, siapa yang dapat tarik siapa?

“balik,balik.”

“Reza…” Indah buat muka kesian. “Reza… esok dah nak balik dah…”

“dah la tu.. dah lama sangat dah dalam air..”

“Reza….”

“lunch jom.”

“taknak..”

“NurIndah Ghazali…”

“Hud Rezairil Ahmad…”

Dua-dua taknak mengalah.

“15 minit.” Reza melepaskan nafas.

Indah tersenyum dan berlari ke air semula.

Nek Ngah sengih. Reza taklah keras mana pun~

Selepas 20 minit….

Reza melihat jam tangannya yang disimpan dalam beg Nek Ngah. Budak ni memang nak kena la..

Reza bergerak sambil membawa sehelai tuala ke kawasan air terbuka.

“Indah! Balik!” kuat Reza menjerit.

Indah terkesima. Semua orang memandang bila mata Reza tak lepas-lepas dari mukanya. Apa jerit-jerit panggil balik ni??? malu la!!!

“Indah!!” lagi sekali reza berteriak bila Indah tak bergerak-gerak.

Ugh!! Indah berjalan dengan rasa geram.

Reza sengih je. Best menyakat. Bila Indah dah mendekatinya, Reza letakkan tuala diatas bahu Indah. “balik jom.”

Indah menyentap tuala diatas bahunya dan baling pada muka Reza. Geram!!!

“hahahaha.” Reza ketawa meriah.

****

Reza membuka wallet untuk mengambil kad masuk bilik hotel. Tadi masa mandi, Nek Ngah yang jagakan semua.

Tiba-tiba dia terasa ada satu kertas yang terselit di walletnya tu.

Reza memasukkan kad pada ruang dinding sebelah pintu. Lampu automatic menyala.

Reza menarik kertas itu keluar.





*sila abaikan rupa tulisan cam cacing nih. haha

Bunga melati di singgahsana,
Bunga hutan layu dibentara,
Kalau ikut hati merana,
Hancur badan luluh jiwa.

Berdecit-decit anak puyuh,
Ular menunggu ditepi kali,
Yang patah itu kan tumbuh,
Yang hilang kan berganti.

Reza tarik sengih. Mesti Indah dah bercerita. Ada-ada je la Nek Ngah ni.

Kertas itu dilipat elok-elok dan disimpan kembali dalam dompet. Dia tergelak sendiri. Nek Ngah dan ayat-ayat dia… tak boleh tahan~

48 comments:

leiden_holland said...

hahahahh..nek ngah sempoi gler...
x boleh tahan.....
hahhah

thanx cucuratap!!!

cornetto_o.d.f said...

ahahahahaha
mcm2 tolla nek ngah nii,,
suke gler r kat dye,,
ahahaha,,
comel,comel,,kih3

emo said...

plg x tahan wak2 si reza pggl indah suh balik...tringat kat bapak aku time kitorg pegi lost world. gile tebal muke aku time 2. huhuhu

R'anS said...

sokong kata emo... aku paling tak leh blah tym si reza jerit panggil indah balik... cool beb... mcm aku kena sound gan abah aku... hehehe thanx...

Anonymous said...

bestnye kalo ade nenek mcm nek ngah..faham abes r..
[atul]

Unknown said...

nek ngah pon pakai ayat power heheheh

aisyah said...

best!!!!
nek ngah pndai ek wat2 pntun nie...
nk mntak jd sifu bley???
hehehe

keSENGALan teserlah.. said...

hahaha..
gile kijam reza pggl cmtuh..
malu sioott..
hahaa...
lawa tulisan..ekekekee...
berpinar2 aku bce..mueheehe..

umi kalsom said...

hahaha...
klakar la indah ngan reza...
nek ngah...SEMPOI...

chayok2 cucur..:-)

Anonymous said...

gambar nek ngah takde ke? hehehe..

ali_zahini

. said...

suka gle ar cita nih...
cpt smbung...!!!

pecintachocolate said...

ohhhh kak cucur..nak lagi la.. xpuas betul
Baru je rasa cam nak tension tapi bila dpt tahu je ada n3 br kamu indah..best gila rasa..
nak lagi2,lagi dan lagi...

ceritaku MEMORIKU said...

bhahahaha.
aku punye berpusing pale duk bace tulisan jawi tu
last2 de translate kat bwh.bhahaha
best2.mmg pro ah nek ngah.
comey je time reza pggl indah.ahakzzz
-na'dz

Salmiza said...

suke reza..
suke indah..
suke nek ngah..
diorg rock my world..
hahaha...
xmemasal lak~

keep it up cucur..

MaY_LiN said...

aiyork...
nek ngah da tau...
kantoi...

sYaFaRiNa said...

pergh...
ayat nek ngah sempoi je...
suke2....

Si Kure-kuree said...

gle lah si reza tuh..ada ke panggil indah cam pggil anak kecik suh naik..kalu aku tak tau sape indah, aku da byg die budak kecik umo 8 taun..klaka kowt...hahahaha..nek ngah lak bleh lyn je perangai cucu n cicit die tuh..hahaha

Anonymous said...

hohoho..gile bengong reza jerit2 gitu..
kalo aku jd indah..
tarik rambut si reza tu bes gak kn..
hahahahaha..
nek ngah lak..hadei,besh nye..
sporting taha[ gaban..
nek ngah,sudi x jd nenek angkat sy??
*wt muka comey*

thanx cucur post n3 bru..
bru semangat nk exam arini..yeay!!
lalalalala~~

-che na-

Anonymous said...

dress code reza x dinyatakan lak..
bygkan cm dlm cite beachboy je la..haha..*wink

nek ngah sporting hbs...mcm terbalik lak ngn pangai reza yg suke membebel mcm mak nenek 2....huhu

thanx cucuratap..terubat sudah rinduku~

p/s; xde ke gmbo nek ngah kt poster?:-)

skyahaya said...

cayalah cucuratap...semakin seronok crita baru kamu ini...

Shima Awang said...

best....lama dah x comment nie..hehehe..kelakar pun ada..belajar cantikkan lg tulisan jawi tue erk..x leh baca laa heehehe:P

comei said...

hahaha ayat nek ngah sempoi habis
mmg kena la

c reza ngn indah
dh cm budak2 je hihi

areila sahimi said...

tulisan jawi cucuratap okey wat...belum lagi tgk tulisan jawi saya yang sangatlah sankrit rupanya.. pakai kanta pun belum tentu leh baca...ekekeke..lagi!!!!!!!!!!!!

sweetrose maria said...

lawak je...
mcm2 hal.reza & Indah sm2 degil..hehehe
suka kt Nek Ngah,sporting sgt...

keep in touch..
gud luck k...

Bulanhijau said...

hahahaha
nek ngah n i coolio ar

smbg2

Hafia Hana said...

hu.h.u.h.u...

biley reza nk mula langkah nehh...

xkan treat macam adeq jer?

sugar2 kapas strawberry said...

hihi..n3 ni best..
dia lyn indah cm dak kecik jer..
hahaa... reza suka indah kn..
mst la kn??kn?
hihi

Anonymous said...

best woooo,,,,
cepat r sambung,,,,

Anonymous said...

takleh tahan..
bila reza panggil indah balik...

haikadove said...

hahaa.. nek ngah nieh chomel larh.
ayat bunga bunga=D

cikin said...

hahahaha... comei jer dorg nih..:) part jerit panggil balik tu mmg tokle tahan.. :P:P

Aku said...

haha.
comey2.
ayat jawi tuh kalo x de translation kt bwh tuh, den mmg x ley bc. kuikui
anyway
kak cucur. superb

Unknown said...

hahahaha...cm dh bleh byg je descode si indah 2..dh ah bju saix xl..gile bsr..hahahaha...reza ni mst dh syg indah..dh ikut kate2 indah..indah pujuk nk men air pom leh..tp skali die pggl..cm umi aku pggl adk aku time mrh la plak..hahahaha..btw,nek ngah sgguh sporting..mane gmbr nek ngah..nk jgk imagine nek ngah ni cmne..hehehe...ok la 2 tulisan jawi cucuratap..=) nk lagiiiiii!!!

Anonymous said...

xmo la stop kn cite nie..nnt ade yg terjun pokok togeh kerna kuciwa!

story yg sgt sempoi..keep it up!

[cik apple]

Anonymous said...

btol tu....
jgn r truskn plan nk stopkn cite ni....
sy mmg dh feeling abis kt cite ni ....
huhuhhu

misz nana said...

Nak wat manuskrip? Ok je..
Sy sokong dari blkng ats bwh kiri kanan timur laut barat daya barat x daya..
Sume sudut la org kata.. Ehehee..
Syg la karya camni x d ketengahkan..
Chaiyok2!

Anonymous said...

SITUASI A: SY YG X NK PENTINGKAN DIRI SNDRIK,

"caiyok2 cucuratap. teruskan usaha utk publish cite ni..sy ttp menyokong dr blakang:-)"

SITUASI B: SY YG SELFISH,

"ala..jgn la publish dulu cite ni...nnt nk tunggu lame..publish la cite lain eh..bt cite br ke..pliz...sob3:-("

Tfaaaaaa said...

best crite2 yg telah dikarang.keep up the good work.

smbung jgn x smbung :P

kak tyea said...

bestnyeee..i like this damn much..keep it up..

LzK said...

cerita indah ni dah abih ke?

LzK said...

Cerita indah ni dah habis ke? Macam belum kot, tapi tak sambung lagi....

.:: Suhaidah Tan ::. said...

salam cucrtap...
bez gila lah karya2 kau...
kcian aku lmbat tau...
anyway gud luck tuk kau...

khairunisya said...

mmm...wat to say?...nek ngah=sempoi...n hud=sweet...indah=cool...eheh, pape jer lah..

-Ain-Dak In- said...

superb!!!!!! marvelesss...
wakakakaka...

ifatifa said...

bila lg nk post yg baru

lela said...

best sangat......... ayat pun selamba badak hehehe
tak sabar nak baca new n3......
jgn lama2 sangat ye.....

Anonymous said...

ALA PAT SAMBUNG SAYANG...BEZ CTE NI
HIKHIKHIK............

KIDSGIRL_88 said...

ALA PATLA...SAMBUNG..
BEZ LA
CEPAT TAW SAMBUNG SAYANG

Post a Comment

 
Blog Template by Delicious Design Studio