♡assalamualaikum

currently updating First.

Thursday, June 4, 2009

kamu indah [12]

Indah masih setia ditangga. Dah habis pelepah pisang dia kira. Dah habis tinggi pokok kelapa dia ukur. Dah cukup banyak daun kering dia hitung.

Mana Reza ni???????? kata nak balik harini!

Indah memuncungkan bibir. Ish! Tak suka betul la menunggu! Bosan, tau?

Dia bangun dari duduknya. Dia berjalan kedepan. Dia mencapai satu ranting pokok. Dia patah-patahkan, dan dibaling ke parit. Dia berjalan kehulu-kehilir. Sekejap-sekejap, matanya menghala kejalan masuk. Masih tak ada bayang-bayang kereta.

Hari redup. Matahari pun tau balik rumah bila petang. Si Reza ni sesat ke? baru 3 hari balik KL dah tak ingat jalan? Dah tak reti-reti nak balik cepat? Janji je lebih!

Dari perasaan tak sabar, dah bertukar jadi hangin. Last-last, Indah masuk ke dalam rumah. Dah tak kuasa nak menunggu. Dari tengahari dia duduk ditangga, macam replika tak bergerak-gerak. Dia masuk kebilik. Baik tidur, barulah masa berjalan cepat sikit.

Reza memandu berhati-hati dilorong masuk ke kampungnya. Oooppp…ooooppp…. Dia reverse kembali. Dipusing stering kekiri sedikit. Agak-agak muat, dia masuk kembali. Fuh. Lepas. Kalau bawak Kancil, takde payah cenggini deh.

Sampai dihadapan rumah Nek Ngah, hatinya runsing. Apsal sunyi semacam? Macam rumah tinggal je.

Kereta di-lock. “Nek Ngah!!”dia berteriak dari luar.

Senyap.

“Norsiah!!!” dia berteriak lagi.

Senyap juga.

“Eh Reza!!! Dah balik dah!” suara Nek Ngah dari belakang.

“assalamualaikum Nek Ngah.” Reza tunduk menyalam tangan Nek Ngah. “ni, Norsiah mana?”
Nek Ngah tarik sengih. Risau aje ‘bini’nya hilang. “ada dekat dalam la tu. Dari tengahari dia dok melangut dekat tangga. Penat menunggu la tu agaknya.”

“dia tunggu?”

Nek Ngah angguk.

“dekat tangga?” makin berkerut dahi Reza.

“iye! Dah kamu tu yang janji balik awal. Ni dah petang baru sampai.” Nek Ngah berlalu kedapur dengan daun kunyit secekak.

Reza makin blur. Indah, tunggu aku? dekat tangga? Biar benar! “ye ke ni Nek Ngah… ke, Nek Ngah yang buat cerita ni…” Reza mengekor Nek Ngah ke dapur.

“buat cerita buat apa. Nek Ngah bukan suka bohong Reza..”

Pergh! Menyirap sampai kehulu hati ayat Nek Ngah tu. Nek Ngah~ Reza mintak maaf la. bukan Reza saja-saja nak menipu..

“Erm,Nek Ngah nak masak makan malam dah ke? nak masak apa?”

“rendang ayam.”

“pergh!!!!! Meleleh tu Nek Ngah! Dulu kalau tak raya, tak dapat!”

“bini kamu yang teringin nak makan…”

“laa… ingat istimewa sebab Reza balik..”

“dah! Dah! Jangan kacau Nek Ngah dekat dapur ni! tak jadi kerja jadinya!”

“alah Nek Ngah ni… orang nak mesra-mesra sikit tak kasi..”

“ish! Geli Nek Ngah!tu, kenapa bawak kereta lain?” Nek Ngah menjenguk pada pintu dapur yang ternganga luas.

Reza tarik sengih. “Reza ingat, nak bawak Nek Ngah dengan Norsiah jalan-jalan. Nak tak?”

“Nek Ngah tak boleh jalan jauh la Reza..”

“tak jauh… kita pergi jalan-jalan dalam Perak ni dahla..”

“sukahati kamulah. Nek Ngah bukan tau tempat jalan-jalan ni..”

“takpe Nek Ngah. Nanti Reza bawak Nek Ngah. Eh, Reza naik atas dulu ye?”

“hurm. Yelah. Jangan dikacau Norsiah tu. kamu ni asal balik je nak mengacau orang. Kecik hati dia nanti.”

“yelah..yelah. kita ni siapa la kan.. Nek Ngah dah ada cucu lain.. kita nak kacau sikit tak bagi..”

“ish!kamu nih! Pergilah! Ada aje nak bercakap..”

Reza sengih-sengih. Seronok tengok muka geram Nek Ngahnya tu.

Dia berlalu ke atas. Langsir bilik diselak. Ow. Tengah tidur. Patutla senyap. Dia mendekati katil. Handphonenya dikeluarkan. Dia membelek-belek mencari sesuatu didalam handphone itu. hurm. Yang ni ok la kot. Volume dia letak maximum. Didekatkan pada telinga Indah dan…… press play.

“arrrrggghhhh!!!!!!!!!!!!!!!!!!!” sepantas kilat Indah terjaga.

Hahahaha. Reza dah terguling ketawa. Apala, kalut habis!

Indah memandang geram handphone yang masih memainkan lagu Fall Out Boy- Beat It. Adusss!! Sakit telinga aku! mau terkoyak gegendang telinga! Indah kalih pandang pula pada manusia yang tengah tergolek diatas lantai. Balik-balik je menyakitkan hati orang! Handphone itu diambil kasar dan dipause lagu tadi. Bingit!

“hai…” Reza menyapa dalam gelaknya yang masih tak habis.

Indah tarik muka. Rambutnya pantas diikat satu. Dilihat jam sekilas, 5.30. huh! 5.30 petang baru nak balik!

“hey.. apa masam-masam ni. Tu la. Tidur petang lagi. Tak elok tau.”

Indah buat bodoh je. Malas nak layan. Mesti Nek Ngah dah siap-siap bahan nak masak makan malam. Baik aku turun pergi tolong.

“eh..nak pergi mana ni?”

“dapur.”

“lah. Kita baru balik, dia buat bodoh je…” Reza berdiri dihadapan Indah.

“tepilah! Jangan sibuk!”

“taula tengah ‘angin monsun’ pun.. janganlah marah-marah macam ni..”

“apa angin monsun-angin monsun???? Tepila..”

“marah eh?”

“marah apa pulak.”

“Reza balik lambat sangat eh?”

“taklah. Tak kisah.”

“yeke tak kisah?” Reza mengecikkan mata.

“yelah. Ni bukan rumah Indah pun. Suka-suka hati la Reza nak balik bila.”

“yeke? Macam lain je versi cerita ni. Tadi, Nek Ngah kata ada orang tunggu dekat tangga dari tengahari?” bibir Reza dah tak boleh tahan nak tarik sengih.

Indah gelisah. Nek Ngah ni pun.. “mana ada. Indah ambik angin je. bosan duduk dalam rumah.”

“eh! Reza takde pulak sebut nama Indah tadi. Eh, Indah ye yang tunggu dekat tangga tadi? Dari tengahari? fuh…”

Indah dah bengang. Karang elok-elok muka macam manusia, aku bertukar jadi Incredible Hulk pulak karang. “tepila!! Tepi! Tepi!” Indah buat muka rimas.

“taknak!”

“Nek Ngah!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!” nyaring Indah menjerit.

Nek Ngah didapur cuma tersenyum. Tu dah kene usik la tu. Reza ni pantang tengok orang senang. Haih.

Tak ada sahutan dari Nek Ngah. Aiseh. Nek Ngah ni taknak jadi penyelamat la pulak tengah-tengah terdesak ni. “nak apa halang-halang jalan orang ni!”

Reza tergelak kecil. Lawak betul la Indah ni. Best kena sakat. “hari tu dah janji nak kena denda kan? Sebab speaking depan Nek Ngah.”

“takkan sekarang?” makin keruh muka Indah.

“sekarang la. tak sabar nak denda ni.”

“Reza kan baru balik. Pergi la berehat ke,mandi ke, tidur ke. hah! Asar dah ke?”

“dah la makcik! Taknak! Taknak! Semua taknak! sekarang nak mendenda je!” Reza sengih nakal.

“eeeeehh! Rimas betul la!!”

Reza cuma tergelak mendengar rengusan itu.

*****

Reza meletakkan ranting ke tanah. Tapak tangannya disapu-sapu. Selesai! Dia senyum puas. Dia mencangkung melihat tanah. “ha, tau tak ni apa?”

Indah geleng. Apa main lukis-lukis atas tanah, lepastu suruh orang teka. Takde kerja!

“ni teng-teng.” Reza pandang muka Indah. “Indah lahir dekat mana sampai teng-teng pun tak kenal?”

“atas bulan!”

“oww.. lahir atas bulan.. dahsyat..dahsyat..” tiba-tiba Reza terbayang, macam mana nak beranak atas bulan yang gravitinya lemah tu? pergh! Dahsyat mak Indah ni!

“cepatlah! Nak denda apa ni! eeh! Lambatlah..” dari tadi sebenarnya Indah mengomel itu-ini. Tak senang dengan perbuatan Reza yang ntahpape nih!

“ok. Indah kena main teng-teng ni sampai menang! Kalau slek dekat satu kotak, kena patah balik kotak pertama.”

Ha?????? “janganlah macam tu sekali!”

“eh.. nama pun denda! Nasiblah!”

Indah senyap. Eeeh! Geram betul! Nak je ditanam kepala Reza tu kedalam tanah.

“ha, ni tau main tak ni?”

“taula!”

“eh! Kata tadi teng-teng pun tak kenal?”

Ish! “dahla. Jangan la banyak bunyi pulak. Indah nak buat ni kira baik tau!”

“ha! Buat cepat. Sekarang dah 5.45. nanti lambat. Cepat!”

Makin berbara hati Indah. Pandai mengarah pula dia ni! dengan perasaan sebal, Indah baling buah ke petak pertama. Terjengket-jengket dia melompat sehingga kotak penghabisan, dan patah balik semula. Dia tunduk mengambil buah dipetak pertama, dan menghabiskan round 1. Dia jeling sekilas pada Reza ditepi.

Reza cuma membuat muka. ‘not bad’.

Indah teruskan lagi. Sampai buahnya ke petak ketiga, dia terpijak garisan.

“ha!!! Ha!!!!ha!!!” pantas Reza mengesan. “kalah!! Pergi petak mula-mula balik!”

Eeeeh!! Indah dah membebel didalam hati. Dah la baru balik, boleh pulak dera orang. Patut dia yang kena denda sebab buat orang penat menunggu dari tengahari. cis!!

“eh. Pause main kejap. Hauslah. Nak pegi minum air.” Reza berlalu kedapur.

“ehhh!! Indah nak jugak!!”

“tak boleh! Habis main baru boleh!”

Arrrrrghh!! Kejam gila!

Reza tersengih-sengih masuk kedapur.

Nek Ngah perasan wajah suka cucunya itu. “apa Reza buat dekat Norsiah tu? terjerit-jerit dia dari tadi.”

“takde apa Nek Ngah. Gurau-gurau je.” Reza sengih.

“hish. Kesian dia Reza…”

“alah. Sikit je tu Nek Ngah. Saja. Suka-suka.” Pantas Reza meneguk air sejuk. Ah! Lega! Dia berlalu keluar semula. Ada pertarungan yang belum dihabiskan. Hehehehe.

*****

“Reza, Nek Ngah nak cakap sikit.” Tiba-tiba Nek Ngah bersuara dimeja makan.

“apa dia Nek Ngah?”

“lepas makanlah. Kita cakap dekat ruang tamu.”

Reza kerut dahi. Macam serius je bunyi Nek Ngah ni.. dia pandang pada Indah, Indah muka selamba dek je.

Reza bangun meletak pinggan disebelah sinki. Indah yang sedang membasuh pinggan didekati.

“Indah, kenapa dengan Nek Ngah?”

“tak tau.”

“semacam je..”

“Entah.”

“ntah-ntah… Indah pakat dengan Nek Ngah eh?”

“manede!”

Reza senyap. Macam tak boleh percaya je si Indah ni.

“jom.” Indah mengajak Reza ke ruang tamu.

******

“Nek Ngah nak cakap sikit, tapi Nek Ngah taknak Reza terasa hati.”

“cakap jela Nek Ngah.”

Humph. “Nek Ngah tau, Reza dengan Indah bukan suami-isteri dari hari pertama lagi.”

Reza hanya diam.

“Nek Ngah tau Reza sedih. Tak apalah kalau Reza taknak cerita apa-apa. Cuma Nek Ngah nak bagitau, Nek Ngah tak pernah sekalipun marah Reza, atau salahkan Reza dalam apa-apa hal. Nek Ngah tau, ada sebab Reza sembunyikan perkara ni.”

“Reza minta maaf Nek Ngah.”

“tak apa.. Nek Ngah tak kisah.”

“Reza takde niat langsung-langsung nak tipu…”

“Nek Ngah faham. Apa yang Reza tu tentu baik untuk diri Reza.”

Reza jeling pada Indah disebelah. Rilek je. Ni mesti Nek Ngah dah cakap dengan dia.

“Cuma satu Nek Ngah mintak, jangan la tidur sebilik lagi. Walaupun Nek Ngah tau, Reza takkan buat apa-apa pada Indah.”

Indah dan Reza saling pandang.

“Indah pindah bilik lagi satu la..” Indah bersuara.

“takpe..takpe.. biar Reza yang pindah. Indah dah terbiasa dengan bilik tu.”

“tapi… tu kan bilik Reza?”

“takpe. Tidur je situ. Lagipun bilik lagi satu tu depan sangat. baik tidur bilik tengah.” Reza terus berlalu kebilik Indah, ambik barang-barangnya dan terus berlalu ke bilik depan. Dan Reza tak keluar-keluar lagi dari bilik itu.

Indah cuma memerhati dengan senyap tindakan Reza itu. Reza, sampai bila dia nak simpan semua dalam hati kebalnya?

28 comments:

keSENGALan teserlah.. said...

adeh..
indah da sggop menunggu..
nseb bek dye tggu kat tgge je..
kalo dye tggu kat simpang jalan kg..
haha..xdpt bygkan..
btol2..
kebal tol la si reza nieh..
ble la dye nk cite..
aiyaaarkk...

cornetto_o.d.f said...

puh!!!
nek ngah ni,,
understanding tol la,,
yg mene 1 indah?reza?kat gmbr ats tu?

MaY_LiN said...

alololo..
da mcm laki bini gaduh je ghupe nye..
hihihi..
indah..klu reza xcakap...
make 1st move...
hahaha

Anonymous said...

oh indah! bez gle citer nih....

hussy husna said...

sggup ye indah tue mnggu reza..smpai nk mrajuk2 lg..hehe
emm,reza kn laki,eg0 mst le ada..bkn senang nk share pers0nal ngn 0rg len,kn??

comei said...

hihihihi
comei2 balik2 je main teng-teng
pe lg
bile nk buat 1st move
xrak kisah spe2 pun ok je
reza ke indah ke hehehe

misz nana said...

Denda = main teng2?
Ayoyoyoo..

areila sahimi said...

reza pakai keter per??? [ade kene mengena ker dgn bab 12 ni] ekekekek...

••♥shidaradzali♥•• said...

ish bila la cite psl bini reza neh nk tebingkar x sabo dah neh
hehehehe...

dek said...

hahaha.
Kelakar lah reza ne.
Bila lah reza nak ceta.

Salmiza said...

waaa~
makin best & makin sengal~

cornetto_o.d.f said...

yeaaaaaa,,
da ade name da kat ats tu,,!!
hihi

Anonymous said...

bilalah indah buka "seal" hati reza?
no more erinne eh?
nek ngah pun macam suke je kat indah :)
indah pujuk2lah reza ye!!
pastu jangan lupa g sambaung blajar
--missnina--

ceritaku MEMORIKU said...

zatie lebih2.
xde nye nk tggu kat simpang jalan.
bhahaha
haah reza kebal.
tp kebal die tu wat org risau kat die
kanda!!!
sambung2.ahakzzz
-na'dz

Bulanhijau said...

alalalalala~
reza ni sgt cool
indah ni pun ble tahan jgk ea

Anonymous said...

huh takuya kimura... huh hensem siot.. huh syok betul Reza tu mengusik Indah eehhh

aisyah said...

ciannyer reza...
indah pjuk laa reza...
biar reza cte sume prob dia kt indah...

Bulanhijau said...

walaweh~

dah macam husband-wife la plak dorang ni
huhuhuhu

Reza ni cool
Indah ni galak jugakkan

Unknown said...

sayu la pulak rasenye ayat reza tuh...
bnyi mcm jauh hati

Bulanhijau said...

wala~

diorang ni dah cam
husband-wife je gamakny ni

indah cam comel ble tggu reza dkt tgge
reza cool je bagi indah tdo blk die

Unknown said...

pergh...gile understanding nek ngah ni..x mrh pom..besh siot dpt nenek gni..dh ah kaye dgn peribahasa..memahami tahap gaban 2..hehehehe...em..swit la reza usik indah..n lagi swit time indah tggu reza..mst indah dh syg reza..x sabo tggu next n3...hehehe

Anonymous said...

bla la kisah bini reza nak tau...
ati indah dh syg ek reza,,..best nak tau apa nk jd...huhu..

Anonymous said...

ala..ingt indah nk tego kete reza td..
xde lak..lom ek??huhu
smpai ble nk tggu ni reza?
kang indah tny kang marah lg cm ritu..
ce ko citer je..
x kt indah pn citer la kt nek ngah..
x elok tau wt org tua riso..
nnt leh la indah korek2 dr nek ngah..
hahahaha..
gudjob2..nk lg!! ^_^

-che na-

cyah said...

btul3 bla la dapat tau punca diorg bercerai...
x sbr nak tunggu reza luahkan perasaan.. barula leh berangan lebih ckit tgk gambr dah ada nama hehehe tq cik cucur. ari ni x ym ker?

dynaz said...

not bad...ceptla sambung...
tk sabar nk tahu next story...

umi kalsom said...

cpt smbg cik cucur...

story KAMU INDAH ni BEST!!!:)

Anonymous said...

majok2 gak.. ckp nk bwk indah ngan nek ngan jln2.. jgn lupe lak :P

sugar2 kapas strawberry said...

indah sgup tugu..waa...
huhu..
indah suker kn kt reza kn??hik2

Post a Comment

 
Blog Template by Delicious Design Studio