♡assalamualaikum

currently updating First.

Saturday, June 27, 2009

istana 4

“Wawa!”

Wawa terus menjauhkan handphone sekaki dari telinganya. Apa la jerit-jerit! “woi!”

“Wawa, Wawa, Wawa….”

“apa dia cik Ana…”

“kau kena tolong aku Wa…”

“kalau kau nak ipod touch, mintak ampun. Aku memang tak boleh tolong.”

“haaa~” Ana suara merengek. Mukanya diraup kasar. “ipod touch aku dah dapat dah…”

“ha!!!!!!”

Giliran Ana pula menjauhkan handphonenya. “Wawa.. habis aku Wa…”

“kau cakap dengan aku! apa mamat pencurik handbag tu buat dekat kau!”

“Wawa.. dia bukan pencurik Wa… dia kerabat raja weh..”

“apakah?”

“betul Wa….!!! Haaa~” Ana rebah diatas katil. Lengannya diangkat atas dahi. “macam mana ni Wa.. dia dah jadi boyfriend aku.. dia nak kahwin dengan aku…”

“kerabat di-raja nak kahwin dengan kau?????????”

“ye Wawa…”

“habis tu? kau nak ke?”

“aku taktau.. dia tiba-tiba je cakap dia boyfriend aku..” suara Ana dah lemah dah. Macam serak-serak nak nangis je.

“lah… boleh pulak macam tu!”

“Wa.. kau kena tolong aku Wa.. tolong tenangkan aku…”

“alahai.. aku taktau nak buat apa pun la..”

“datang sini?” Ana buat suara kesian.

“ayah kau?” bab ayah Ana memang Wawa tak boleh nak berkompromi. Cuak sampai kering darah walau dah kawan dengan Ana punyalah lama.

“ayah aku takde. Dia kerja luar 3 hari.”

“fuh.. mantap punya detektif!”

“Wawa! Aku cakap pasal aku lah.. bukan ayah aku..”

“ok..ok.. erm, esok petang ok? aku datang rumah kau.”

“ok..”

“dah la. janganlah serabut-serabut. Pergilah sembahyang ke.. hape ke..”

“yelah.. tu aku tau..”

Tit..tit..

Ana memandang handphonenya. “Wawa! Nanti aku call lagi eh?call waiting.. Ikram.”

Wawa buat muka.”kirim salam dekat anak raja tu.”

“ok..ok.. assalamualaikum. Bye!” Ana terus menjawab call Ikram. “assalamualaikum.”

“waalaikumsalam.” Tenang suara Ikram.

Ana senyap. Taktau nak borak apa. Kalau dengan Wawa sampai tak cukup-cukup bateri dengan kredit nak bercakap!

“Ana buat apa tadi?”

“err.. tak ada apa. Borak-borak dengan Wawa je..”

“ow. Patut call waiting.”

“err.. awak marah ke?”

Ikram senyum, walau sah-sah Ana tu tak akan nampak. “nak marah buat apa.. “

“mana tau.. awak tak suka saya lambat angkat telefon..”

Ikram tarik sengih lagi. “so.. esok buat apa?”

“erm, duduk rumah. Teman Jeff bergaduh. Tunggu Wawa datang.”

“Jeff?”

“err..adik saya.”

Ikram senyum sendiri. “kenapa suara takut-takut?”

“tak ada apa tuanku.. eh! Yang Mulia.. eh! Eh! Raja Ikram.. arr..erm..” Ana terasa nak hantukkan dahi sendiri ke dinding. Hantuk ke lantai pun boleh jugak. Aku merapu apa ni????

“Ikram, love. Ikram.”

“haaa.. tu la.. itu la yang sa..saya.. na..nak panggil tadi.. silap..”

Ikram memetik lampu disebelah katilnya. “so? Tak ada apa nak tanya saya ke?”

“tanya apa?”

“yela.. saya je yang tanya macam-macam dekat awak..”

“erm..” Ana menarik-narik rambut depannya. Apa nak tanya ni? soalan apa yang agak-agak sopan sikit nak tanya eh? “awak sihat?”

Pfffh!!! Ikram tergelak. “hey love, bukan kita baru jumpa pagi tadi ke? saya sihat la.. of course.”

Ye tak ye gak eh.. Ana memejam mata. Ana, kau memang ada masalah komunikasi la~ “err.. mana la tau, pagi lain, malam lain..”

“haha. Dah takde soalan sangat ke?”

‘Ada.. tapi malu nak tanya.’ Ana sekadar menjawab dalam hati. Dia menggigit bibir bawah.

“love? Are you there?”

“haaa.. ada ni, ada..”

“fikir apa?”

“tengah.. fikir… soalan saya ni agak-agak patut ke tak nak tanya kat awak..”

“try tanya cepat.” Ikram senyum.

“erm..” Ana berhenti beberapa saat sebelum menyambung kembali, “esok… awak buat apa?” Ana menekup mukanya dengan bantal. Segan~

“hahaha.” Ikram tergelak. “apa yang tak patutnya soalan tu?”

Muka Ana dah merah. “yela.. macam..macam..ambik tau hal awak je..”

“bukan memang patut macam tu ke?”

“yeke?”

Haha. Ikram gelak lagi. Kita tanya dia, dia tanya kita balik. Apalah Ana ni.

“esok..ahad. So.. maybe golf. Maybe rock climbing. Maybe race. Tengoklah macam mana esok pagi.”

“awak ber-racing kereta ke?” Ana tanya dekat muka tak percaya.

“kereta… kurang sikit la. biasa saya racing motor.”

“rempit?”

“haish! Dekat trek la..”

“aaaaaaa~” Ana mengangguk-angguk. Dia terbayang orang bawak motor laju-laju, main konar baring. Ada terlanggar divider, ada crash dengan motor sebelah, ada yang laju sangat sampai motor boleh melompat dekat penonton.

“kenapa? Nak join?”

Ha? “eh! Takpe..takpe.. terima kasih.. saya tak suka.”

“kenapa tak suka?”

“sebab bahaya. Boleh mati.”

“dekat mana-mana pun boleh mati.”

“tapi kita kena la jaga nyawa baik-baik.. tak boleh bahayakan diri..”

Ikram kerut kening. “Ana, awak risaukan saya ke ni?”

Ana tepuk dahi. Recall balik ayat dia tadi. Aku ada tersilap susun ayat ke? guna salah kosa kata ke? “saya ada cakap ke tadi?”

Hahaha. Ikram senyum. blur punya budak. “takde apelah. Lupakan je.”

“owh.. ok..”

“esok saya call. Kalau saya hidup lagi la lepas tinggalkan trek tu..”

Ana dengar dengan rasa tak sedap hati. Rasa berdebar je bila Ikram cakap macam tu. “saya tunggu.”

“take care, love.”

“insyaAllah.”

“suara tak yakin. Awak risau kat saya kan? Gotcha!”

Ana memejam mata. Aiyak~ “manede!”

“haha. Takpelah kalau tak risau dekat saya pun. Saya yang yeye nak kat awak.. bukan awak yang yeye nak kat saya.”

“awak..” Ana serba-salah.

“takpelah. Benda kecik je. assalamualaikum.”

“waalaikumsalam.”

“sleep tight, love.”

Ana merenung handphone di tangan. Apa yang aku baru lepas buat tadi? Bercinta dalam telefon? Maaaaaa~ dia menutup mata rapat-rapat. ‘sleep tight, love.’ Awwww.. shush!!

*****

“mana Jeff?” Wawa bertanya bila masuk ke ruang tamu rumah Ana.

“dia dengan mak aku pergi berjalan.. mak aku nak shopping tudung ke hape ntah..biasalah, ayah aku tak ada kat rumah.”

“owww.. boyfriend mana?”

Pap!!! Satu gulung suratkhabar hinggap di belakang Wawa. “kau.. jangan.. sekali-kali.. cakap macamtu depan family aku…”

Hahaha. “yela-yela. Aku tau. Huh.”

Ana menjeling tajam. “dia pergi racing motor.” Dia jawab jugak la soalan tadi dengan gaya nak tak nak.

“fushooooooooooo. Memang style anak raja la aku cakap kau.”

“ah! aku taktau la! dia tak pernah cakap ayah dia raja ke hape.”

“haha. Ala, cool la.so, apa kita nak buat harini?”

Ana menjungkitkan bahu.

Wawa sengih nakal. “tada!!!” dia menunjukkan beg galasnya.

“ada apa dalam tu?”

Sengih Wawa makin lebar. “aku ada bawak dvd. Untuk membantu meringankan beban kau.”

“meh sini tengok.”

Wawa pass 3 keping dvd ke tangan Ana.

Ana tengok dengan mulut ternganga. “Princess Diaries???? Kau betul nak tolong aku dengan cerita disney ni??? ah!! tak membantu langsung Wawa!”

Dia tengok pula dvd kedua. Keningnya terjungkit. “ kau memang kelakar. Chasing Liberty??? Eh, Wa! Memang rumah aku cat putih, tapi aku tak tinggal dekat White House!!!!!”

“alah… kau kena belajar. Cara-cara menjaga privacy golongan kenamaan.”

“golongan kenamaan hangguk kau la. setakat nak dengar dialog Ben, “we have nothing, but we have everything” tu, baik tak payah!”

“tapi ramai je cair bila Ben cakap dekat Anna, “I’m so unbloodyhinged just being near you.”..”

“tak cair pun..” Ana buat muka malas.

Ana letak dvd itu ke tepi. Dia dah pernah tengok filem Mandy Moore tu, tapi tak teringin nak ulang tayang lagi sekali, lagi-lagi dalam keadaan macam ni. Dia belek pula dvd ketiga.

“Wawa!!!!!!!!!!!! Kau memang nak bunuh aku la!!!!!!!!!!!” kuat Ana menjerit.

Mencicit Wawa berlari masuk ke bilik Ana. Hahahaha. Dah agak! Memang dia mengamuk!

Ana memegang dvd itu di tangan kanan. Dia berdiri di muka pintu bilik. “benda nih??”

“ala Ana… orait la tu. aku carik semua title yang agak sangkut-paut dengan kau tau..”

“ini sangkut-paut bawak maut!”

Hahaha. “alah Ana.. before ni kalau kau tengok rilek je. apa salah tengok lagi sekali. Cerita ni kira sweet apa.”

Ana menunjukkan title dvd itu didepan Wawa. “The. Prince. And. Me.” Satu-satu dia membaca.

“putera raja dan aku.” Wawa men-translate. “ok je. takde bawak mati pun.”

“Wawa..” suara Ana separuh merayu.

“ah… takde, takde. Mana lappy kau? Meh aku pasangkan. Jom kita tengok sama-sama.”

Ana mendongak ke siling. Wawa..kau memang buat otak aku celaru..

Mereka berdua meniarap diatas katil sambil menonton The Prince And Me. Cerita yang dah agak lama, dari zaman sekolah. Memang salute spring dekat Wawa sebab boleh jumpa balik dvd ni dalam timbunan dvd dia.

“the chances for relationship between yourself and miss Paige is not promising. You two are completely different couple.”

Ana berbisik pada Wawa, “aku tak suka bila Zoren cakap macam tu. macam tak fair kan?”

“aah. Macam cinta antara dua darjat.” Wawa menjawab.

Beberapa minit berlalu. Eddy dan Paige dalam bilik laundry. Paige kena ajar Eddy macam mana nak guna washer machine. Kelakar betul. Ni la anak raja, tu pun tak reti. Then, Eddy kena ajar Paige subjek English Literature.

“aku suka part ni.” Wawa tersengih-sengih disebelah Ana.

Eddy tengah membaca bait sajak, dan menerangkannya.

Giliran Paige pulak cuba nak memahamkan. Perlahan dia membaca, “The sun itself is not having clear…. I guess.. it means that love blinds you and in love you cant’t think reasonably.”

“awwww~” Ana bersuara perlahan.

Dah ¾ filem itu berjalan. Ana dan Wawa punyalah consentrate, macam tak pernah tengok sebelum ni.

“Wa.. dah sampai dah part touching Wa..” Ana menarik lengan baju Wawa disebelah.

“what about us?”
“you belong here, not me.”


Mata Eddy dah berair. Paige dah bergenang airmata. Nak buat macam mana, Paige nak berpisah jugak.

“Ana, kau kalau nak break dengan Ikram nanti, kau gunalah alasan ni.”

“kau agak aku akan mintak break dengan Ikram ke?”

“err.. entah. Aku cakap je.”

Tiba-tiba satu suara menganggu. Ana pandang handphonenya yang berkedip atas meja.

“assalamualaikum.”

Aaa. Ikram. Dia hidup. Alhamdulilah. “waalaikumsalam.”

“saya hidup.”

Ana senyum. mestila. Kalau tak takkanlah dia boleh call.

Wawa yang dok memerhati pun tersengih bila tengok kawannya tersengih.

“Wa, pause kejap.” Ana berkata perlahan.

“tengok movie ke?” Ikram yang didalam talian terdengar.

“aah.”

“cerita apa?”

Mak ai. Kira macam gantung diri la kalau aku bagitau dia. “errrm..”

Wawa diatas katil dah tergelak-gelak.

“er.. cerita… cerita…”

“cerita?” Ikram menyoal.

“ar! Wawa ada dekat sini ni. dia kirim salam.”

“ow. Waalaikumsalam.” Tukar topic. Ikram berkata dalam hati.

“awak.. balik rumah terus ke?”

“ar. Nak balik lah ni. oklah. Assalamualaikum.”

“waalaikumsalam.”

“bye, love.”

Tit!

“apsal tak cakap je tengah tengok The Prince And Me?”

“segan la ngeng!”


47 comments:

khairunisya said...

whoa...hrap kte yg 1st komen..huhu..rse cam satu pnghargaan ...hehe...sweet..

DianaTakyuddin said...

ikram tu bru jer jmpe da leh ckp love2 kn...hihi

x sbr nk tgu next n3...:)

Mimi Nurisya said...

wa....my heart melting
superb la cucuratap....
title tu pun best...
keep it up...sambung byk2 n cepat2 lagi ye...

Anonymous said...

beshhhhhhhh.......istana sangat menarik...maintain kebestsannya sampai ke akhir cerita.....tq cucuratap...dr sakina

Unknown said...

huhuhu...
dapat rase sgt feelin ana...

misz nana said...

Eeeii, cite ni sgt comel!
Geram2! Hahaa~

.:: Suhaidah Tan ::. said...

wow!walaupn bkn yg pertama komen yg kdua pun jdilah...mantap2 bez2...hrap2 next n3 lgi bez..pehhhh suka2

noorhayaty85 said...

sweet jek...

noorhayaty85 said...

cucuratap...smbung lg..suka sgt

aisyah said...

hahahaha....
tau segan plak ana nie...
igt xde segan...
besh2!

Anonymous said...

sweet~~~




~white_silkenz~

ShAydA said...

lawak but sweet

Bulanhijau said...

wawawawa
cute meh dorang ni..
The Prince and Me??
tak boleh blah..

onarness~~~me~~~ said...

waa~~bgus la cik penulis:D
cepat n pantas n3:D~~hehehe
bgusnyer de kwn mcm wawa..ahakz:P

Farah Shamsudin said...

hahaha...
lwak siot..
klakar la ana neh..
hu~
best doo sume movie2 tu..
lgi2 cite the prince and me..
argh!!
ske movie tu..
hehe

pitak said...

ahahaha.
nk gak dpt prince..
ahahaha :D

umi kalsom said...

wawawa....
best la cite ni...
so sweet la cucur...;)

Daz Dianza said...

hahah best2...smbg lg..makin lawak la cite ni
ahaahahha :)

haikadove said...

hahaa.. lawak laa cik ana nie.
the prince and me. nice!
patut wawa tue jerit jee bgtawu kt ikram.
hahahaa=p

niSah said...

bes2~
sweet je:))

Anonymous said...

whoooo....
gilos r..
ske dowh cite ni..smbung2!! ^_^

-che na-

keSENGALan teserlah.. said...

pergghh...
hebat arh ko..
siap hafal dialog tuh,...
tabik sket..ekekee..
ana ngn ikram cm da syg je..hehe..
smbung2..

aqilah said...

best cite ni, bertuah nye kalau jadi cam ana. he....he........ apapun, akak follow

Nur'Ain Illiyana said...

citer ni raser cam giler best arrr.......

Anonymous said...

heheh..gler cool nyer cter
nak ag~~~~

♡ Eibu June's ♡ said...

salam cucuratap...:)

suke3x....

sYaFaRiNa said...

suke2

R'anS said...

aarr.. suka seh.. cik cucur atap.. Ikram cool... sambung2.. i hv no words but best gila..

syah said...

besh!!!...
smbg2 n cpt2 eyh =)

Anonymous said...

ikram ...
ehhe;) mabuk ahh..
next n3 tu cepat2 ehh...

nursya said...

ala romantiknyer ikram...
sweet sgt couple nie...
hehehehe...

besh ar wawa...
sporting giler...
hehehe...
go go gurl...

Unknown said...

perghh3..angau seyh!!haha

wiwit said...

best sangat!!!! x sabar nak tggu entry baru..

tzaraz said...

ikram...beriya-iya dia kan..
bila baca cite nie teringat pulak kat adik aku..
ikram jugak nama dia...hehe

cikin said...

best2..:):) cool jer ikram tu.. ana tu blur tp comei sgt.. hehhhe..:)

Unknown said...

waaaaa....romantik la plak si ikram 2..asik love je..cair weyh! heheeheh...lps nk nk cri la cite the prince n me 2..nk tgk..huhuhu...nk lg.....!

Unknown said...

ikram sangat sweet.....

••♥shidaradzali♥•• said...

waaa....
ikram neh mmg leh wat cair la klu ujud dpn mate
wakakaka...

Che Sue said...

salam cucuratap,
sblm nih jd silence reader jer...
suka ngan buah tangan terbaru nih..!

biler nak smbg new n3? tak sabar tunggu tau!

AnAk iBu said...

terbaeekk..!

hazaryu said...

waa..suke dgr ikram panggil ana love...sweet aje

-Ain-Dak In- said...

giler la...dah jatuh cinta ngan cite ni..
wakakaka...

comei said...

hehehe
sgt2 sweet ini couple
cm base la
akak cucur mmg kasi ktowg cair abis hihi
nexttttt...hihi

Proud Sewist said...

walawee!
2 thumbs up lah!
syiok gila cita neh
gila lawak!
sampai sakit perut gelak!
sungguh jeles dgn ana
hahaha
sng gila dpt ank raja
hahahhaha

Salmiza said...

cucur - thanks..dh lm xsempat buka blog ni..
sebek ade cite yg boleh menyambung gelak ketawa..hehe

suke gaye ikram~
walla~

yana lebly said...

weee....hye..
citer yg mnarik..
da storyline mmg interesting...
keep it up!!!
da lme xbce novel yg mcm nih...
weeee~~~

Unknown said...

bagus la wawa nih..

Post a Comment

 
Blog Template by Delicious Design Studio