♡assalamualaikum

currently updating First.

Monday, May 25, 2009

syawal dan ramadhan

“kakak… “ sayu suara Akif dihujung talian.

“hey bro!”

“kakak…hu..hu…”

Sudah.. mula dah adik aku sorang ni.. “apasal nangis-nangis ni? homesick lagi ke? Akif dah besar la Kif..”

“kakak… Akif taknak sekolah sini lagi.. kakak bawaklah Akif balik..”

“tak bolehla! Ayah tak kasi punya!”

“kakak.. kakak tak kesian Akif ke.. kakak tolongla Akif..”

Haih! Buruk benar la lelaki menangis kat public phone! “Akif, tak sampai sebulan lagi duduk situ kan? Orang dapat masuk asrama penuh mana ada nangis-nangis, bangga la sikit!”

“senior jahat kak…”

“standard la tu…”

“kakak pujukla ayah…”

“ish! Dah-dah! Pergi naik dorm! Tidur! Jangan mengada-ngada.”

“kakak…”

Pap! Ramadhan terus menghentak gagang.

************

“weh! Kau!” lantang suara itu menjerit dari hujung koridor.

Akif kecut. Cermin mata bingkai tebalnya dibetulkan. Matanya tertancap pada susuk tubuh yang hanya bertuala itu. hah! Abang ni lagi!

“woi! Pekak ke! sini!” suara itu bergema lagi.

Akif berjalan laju, walau langkahnya kecik-kecik. Cuak weh!

“tolong basuhkan jersey ni, esok aku kena pulang dekat stor. Lepastu alang-alang basuhkan baju sekolah aku sekali. Dah alang-alang basuh, gosok sekali ye bila kering nanti?”

Banyak la dia punya alang-alang! Buat aku macam kuli batak pulak! Akif cuma berani melawan dalam hati.

“ahh ye. Kiwi kan kasut aku sekali sebelum masuk dorm nanti ye? Terima kasih~ baik adik abang ni!” dia mengusap-usap kepala Akif.

Syawal ketawa berdekah-dekah sebelum masuk ke dalam dorm. Abang-adik tengkorak lu!

“Wal! Si Darman tu sibuk carik kau prep tadi!” Lokman menjerit kuat bila nampak batang hidung Syawal melangkah masuk dalam dorm.

“dia nak apa?”

“taktau la aku.. kenan nak buat menantu kot!”

Haha. Siot Lokman! Tau la si Darman tu ada anak perempuan kat sekolah ni. leceh betul la. “dahtu?”

“aku cakap la taktau. Kau baik-baik dow. Awal lagi ni..”

“awal bukak sekolah la nak buat perangai. Nanti-nanti tak selamat dah.”

“blah la! nanti-nanti pun kau buat jugak!” Lokman dah taktau apa nak cakap dekat budak sorang ni. dasar perokok tegar!

“kau nak tumpang cakap nak tumpang. Cakap biar kasi clear..”

Lokman cuma tersengih. “mana port kau tadi?”

“aku pergi mapley biasa la. tapi boleh pulak si perut boroi tu lepak situ. Mangkuk ayun betul!”

“hahaha. Tu la! takde berkat kalau aku tak join!”

“berkat hotak kau.”

Haha. Makin galak Lokman ketawa. Syawal kalau seminggu tak dapat sedut asap, mula la tak tentu arah. Dia hisap jugak, tapi taklah gian macam mamat ni. tapi tadi memang tak boleh nak join, sebab semua kerja nak esok! Cikgu ni pun satu. Semua nak hari isnin.

“eh, si Akif tu bagus betul.” Syawal bersuara sambil berbaring.

“maaaaaaaaaacam siot!” Lokman beri komen. Taulah dia si Syawal ni dah try budak cermin mata tebal tu.

“budak form 1 dorm lain,memang buat muka nak makan penampar kau tau? Tapi budak tu elok je.”

“hoho! Dorm siapa?”

“dorm Amir. Kena kenduri budak tu semalam.”

“sedaaaaaaaap!!” Lokman bukan taktau Amir tu. Nama je budak kelas first, tapi perangai kalah anak jin! Habisla teruk budak tu..

“memang la sedap. Aku pun ambik kesempatan.”

“haha.kau buat apa? Jirus nila?”

“tak ah. Kitorang suruh dia berdiri depan loker dengan pakai towel je. pastu kene rejam dengan bola tenis. Lek-lek ah. Mula-mula adegan ringan dulu..”

“hahahahaha. Gila rugi aku takde!”

“tu la kau. Pergi buat maksiat lagi.”

“huish! Aku tak buat benda-benda mungkar ni..” dengan konfiden Lokman menggeleng.

“pergi mampus!”

Hahahahaha.

*********

“Wal, Cikgu Darman panggil kau pergi bilik dia.” Shirah singgah menyampaikan pesanan.

“alah si Darman.. pagi-pagi isnin dah buat mood aku rosak. We Shirah! Dia nak apa?”

“entah. Tapi aku tengok dia macam berasap nak keluar api je.”

Hish! Syawal melangkah malas ke tingkat bawah, bilik HEM. Kalau nak diikutkan, bilik HEM ni dah jadi tempat dia bercinta. Kekasihnya pulak si Cikgu Darman. Kalau tak jumpa sebulan, ha mulalah! Kekasihnya tu merindu-rindu menyeru namanya. Haih! Susah jadi orang hensem ni!

“Assalamualaikum Cikgu.”

“waalaikumasalam. Duduk Syawal.”

Itu la mukadimah cinta kekasih aku. kiki. Syawal mengekek ketawa dalam hati.

“kamu kemana prep malam tadi?”

See? Aku ada kekasih yang caring! Tak boleh hilang dari mata, dia mula la risau.

“kenapa cikgu cari saya?” sudah tak tertahan lagi hati ni! tak sabar nak tau tujuan kekasihku ajak berjumpa!

“budak form 1 datang mengadu pada saya.”

Oh hooooooo!! Itulah kalimah cinta yang aku nanti-nantikan! Luah saja kekasihku!

“hari pertama masuk sekolah lagi kamu dah buli dia. saya faham kamu sekarang senior. Tapi basuh baju, kiwi kasut, buat duty dorm sorang-sorang tu dah melampau!”

“saya tak buat apa pun cikgu..”

“saya bagi kamu amaran Syawal. Kalau ada lagi budak form 1 datang mengadu dengan saya, siap kamu.”

“terima kasih cikgu. Saya balik kelas dulu.”

Akif! Memang dasar jantan celup! Apa kes mengadu-ngadu nih? macam budak perempuan! Habisla kau balik ni.

********

“Man, aku tak boleh sabar Man..”

“lek lu Wal.. malam kita kasi pecah.. siang-siang ni takde feel la.”

“berani betul bawak ngadu kat HEM. Baru masuk da nak jadi pet cikgu.”

“agak ar. Kita dulu kemain kecut nak bukak mulut. Junior sekarang memang tak boleh nak sentuh.”

“entah! Lembik! Ugh! Macam perempuan! Sikit-sikit ngadu!”

“anak manja.. kita dulu kena lagi teruk pun buat cool je.”

“aku ingat lagi buat kena buat helicopter tengah-tengah dorm. Pengsan aku!”

“haha. Aku ingat! Gila lama kau tahan. Aku lagi best,sedap kena telangkup baldi.. pastu kena siku dengan dorang sekor-sekor.”

“haha. Haram punya senior.”

“kau nak bukak kenduri ke, kita hidang berdua je?” Lokman bertanya.

“the more the merrier.”

Hahaha. Mereka berdua gelak tak ingat dunia.

*****

Malam menjelma. Masing-masing kepenatan selepas sekolah seharian. Dari P&P ke prep petang, ke prep malam.

“Akif! Sini!” Lokman memanggil.

“ada apa bang?”

Syawal senyum sinis. Kerja kena buat cepat. Sebab pengawas semua pergi meeting tak balik-balik asrama lagi. Boleh buat besar-besaran sikit.

“kau pergi turun bawah. Berdiri dekat tengah.”

Akif turut sahaja. Dia berdiri di tengah-tengah laman asrama dua blok itu.

“ehem! Ehem! Abang-abang sekalian! Keluar koridor sekarang!” Lokman bagi announcement dari koridor dormnya.

Abang-abang senior pun masing-masing dah tumbuh tanduk. Konon jaga amanah warden dengan pengawas tak ada, jagakan asrama. Huh! Haram!

Akif dongak keatas. Penuh koridor disetiap tingkat. Semua bersidai nak tengok persembahan.

“ok…ok.. biar abang-abang buat, adik-adik tengok aje eh..” Syawal menarik perhatian semua.

Budak-budak form 1 dah membeku. Cuma budak-budak form 2 hingga form 4 aje yang bersorak. Well, dah biasa jadi macam ni.

“abang-abang dah sedia?” Syawal berteriak lagi.

“dah Abang Wal…woooooooooo!” semua pelajar form 5 menyahut.

“ok… tuang!!!!!!!!!!!!!!!!!”

Gedebush!!!!!!!!!!!!! Masing-masing menuggang tong sampah yang dah diisi air itu kebawah.

Hahahahahaha. Woooooooo!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Panjang sorakan mereka semua.

“woi! Jilat air tu we! Sedap woooooo!” satu suara menjerit.

“gila la! Abang Wal mandikan adik……” satu suara pula menyampuk.

Akif tersedu-sedu dibawah. Basah kuyup, busuk, jijik, berlendir. Semua lengkap.

“dah-dah! Masuk dorm! Persembahan dah habis!” Lokman mengarah.

Semua masuk kedalam dorm masing-masing sambil bertepuk tangan. Terhibur dengan persembahan malam ini.

“dah kau!naik! mandi dulu sebelum masuk dorm!” Lokman mengarah dengan suara kejam habis!

Haahahaha. Syawal tak habis lagi gelaknya. Adoi. Budak tu pun bodoh pergi tunggu je air sampah tumpah atas dia. hahahaha.

“Wal, superb ar. Hahahahaha.” Lokman pula ketawa geli hati.

“tu ar.eh, nanti kau suruh dia kutip sampah kat bawah tu. Bising pulak warden tersayang kau nanti.”

“tarahalla.”

“kau tengok la dia sekali. Karang bukak cerita pulak bila ‘geng baik’ kau balik meeting.”

“setel! Apsal kau taknak tengok dia kutip sampah tu?”

“malas aku hadap muka dia tu! Buat aku bercinta dengan Darman je!”

***********

“kakak…”

Ramadhan garu kepala. adik aku sorang nih! Bila telefon asik nangis aje! “apa dia Kif?”

“Akif nak balik kak…Akif taknak sekolah sini…”

“heeeeeee! Akif ni! kan ayah tak kasi!”

“tolong la kak.. Akif taknak..”

“apa yang teruk sangat sampai hari-hari mintak balik ni?”

“diorang buli kak…”

“biasalah kalau masuk asrama mestila kena ragging.”

“tapi teruk kak.. Akif demam ni..”

“diorang buat apa?”

“abang dorm Akif.. simbah air sampah….”

“what??????????????!!!!!!!!!!!!!!!!!” terbeliak mata Ramadhan.

“betul kak..”

Ramadhan tarik nafas. Ingat takat basuh baju je. walaupun dia tak pernah masuk asrama, tapi dia ada dengar cerita kawan-kawan dia yang pernah merasa. Tapi yang ni, simbah air sampah??? Hey! Ini sudah lebih!

“kak.. satu asrama tengok Akif kak..”

“ha??”

“diorang macam buat persembahan kat Akif kak….”

“ok.ok. nanti weekend akak datang dengan ayah. Akif jangan nagis-nagis lagi ye. Nanti akak bawak sushi banyak-banyak kat Akif.”

“Akif nak keluar kak.. bukan nak sushi..”

Alahai adik aku ni! orang nak bagi dia senang hati sikit nak belajar! “dah. Akif jangan fikir sangat. buat bodoh je. takpun report je kat cikgu.”

“sebab Akif report la Akif kena macam ni..”

“lah. Hmm. Macam ni. Akif belajar je. ayah nak Akif belajar kat sekolah pandai, so Akif belajar jelah. Diorang buli tak lama tu.”

“akak janji datang weekend ye?”

“ye. Akak janji. Nanti akak jumpa abang dorm Akif tu.”

*********

“kak! Kak! Tu la abang dorm Akif!” Akif tunjuk pada dua orang lelaki yang tengah gelak-ketawa sambil membawa bola ragbi.

“mana satu?”

“dua-dua. Tapi yang tinggi sikit tu la yang suka buli Akif.”

“ayah, kakak pergi sana kejap eh?” Ramadhan menyapu-nyapu tangannya ke tisu. Oh, buli adik aku ye?

“ehem! Ehem!” Ramadhan berdehem bila menyekat perjalanan mereka.

Lokman dan Syawal terhenti. Pelik. “awek kau ke?” selamba Syawal bertanya pada Lokman.

Lokman mencebik. “awek aku ada 5 je. ni bukan ni.”

“hey! Awak senior dorm Akif kan?” Ramadhan memeluk tubuh.

Lokman pandang Syawal, Syawal pandang Lokman. “makcik ni mak dia ke?” Lokman bertanya.

Woi! Menyirap darah aku! Ramadhan buat muka serius. “saya kakak dia!”

Pffffh! Lokman dan Syawal sama tergelak. Sekali kakak dia daaaa~

“haaa..kakak dia… cik adik nak apa?” Lokman mulut manis.

“awak!” Ramadhan tuding jari pada Syawal. “awak suka buli Akif kan?”

“aku takde masa la nak layan kau.” Syawal ketepi sikit nak berjalan.

Ramadhan tahan jalannya. “saya cuma nak kasi amaran. Jangan kacau Akif lagi!”

Syawal senyum sinis. Apakehal la budak perempuan nak warn aku. entah pape ntah. “sukahati kau. Tepi! Aku nak jalan!”

“saya serius ni. Jangan kacau Akif lagi! Kalau tak..”

“nak bunuh aku?” Syawal pantas menyambung.

“kalau perlu.”

Ek eh….. berani betul minah ni! Syawal dah rasa kelakar. “sudahla. Aku rasa gen kau dengan adik kau dah tertukar. Kakak konon nak bunuh orang, adik punyala suka mengadu macam perempuan. Adik kau tu, ada anu ke tak?”

Kurang hajar!!!!!!!!!!!!!!!! “hey! Cakap biar bertapis ye!” Ramadhan dah rasa terbakar. Bukan mukanya je dah naik merah, hatinya pun rasa dah berasap sama!

Syawal memegang hujung bahu perempuan bertudung yang menghalang jalannya. Ditolak kasar ketepi. “jangan buang masa aku.” dan dia terus berlalu masuk ke blok asrama lelaki.

Ramadhan mengetap bibir. Geramnya aku!!!

“ada nombor telefon tak?” Lokman bertanya ambil mengenyit mata.

“nombor telefon balai bomba nak????” huh! Ramadhan terus berlalu ke tempat keluarganya berehat sebentar tadi.

“huuu~ awek garang! I like!” Lokman memuji.

Syawal memandang kosong kawannya itu. “macam tu pun kau nak ke?”

“mana aku nak dapat awek nak bunuh Syawal… meh cakap sikit kat aku?”

“diamla kau!”

*******

“Akif! Sini!” Lokman memanggil Akif kekatilnya.

“ada apa bang?” muka cuak.

“hey.. rileksla.. aku tak buli kau harini. Aku nak interview je.”Lokman tersengih.

Syawal dikatil sebelah dah tarik sengih. Apa ajelah si Lokman ni..

“hmm. Apa nama kakak?”

Syawal tepuk dahi. Adoiiii!!!!!!! Itu ke?

“erm. Ramadhan.”

“Ramadhan? Serius? Eh Wal! Kau dah jumpa jodoh la! Syawal, Ramadhan. Cool!”

Syawal menghempuk kepala kawannya itu. jodoh menda!

“arr.. kakak form berapa?”

“form 5.”

“huuuuuuu~ Wal! Sama Wal!”

Syawal buat bodoh.

“sekolah mana?”

“kat Damansara.”

“eeeeeeeehhhh… macam nak dekat aje? Wal, sekali jiran kau la!”

“jiran aku cina la dol!”

Lokman makin galak bertanya. “kakak ada handphone tak?”

“err. Ada.”

“bagi nombor.”

“errr…”

“ala. Abang Lokman tak buat apa la.. Abang Lokman nak simpan je.. mana tau kecemasan.”

“kecemasan atuk kau! Dah Akif! Pergi balik katil!” Syawal tiba-tiba mencelah.

Akif menurut sahaja.

“eh! Apa ni? potong la!”

“kau nak awek ke-6 ke Man?”

“biarlah! Yang kau dengki ni apahal?”

“aku tak heran la..”

“dahtu? Yang kau menyibuk sesi interview aku ni kenapa?” Lokman tak puas hati.

“cukup-cukupla collection aweks kau tu.”

“hai… sejak bila ni Wal?”

“apa?”

“sejak bila menjaga kebajikan aku dan aweks aku nih..”

“carik awek lain la kalau ye pun..”

“aik? ni lagi pelik! Sejak bila kau menapis siapa awek aku?”

“sejak suara perempuan tu tak keluar-keluar dari kepala otak aku nih!” Syawal buat gaya bengang.

Lokman senyum. “walaupun awek aku 5 Wal, aku tak pernah lagi teringat-ingat suara diorang..”

“sebab diorang semua dok tergedik-gedik dengan kau!”

“aku dapat detect something wrong somewhere…”

Syawal kalih melihat muka Lokman. Bercahaya semacam.

“oh! Ramadhan! Syawal jatuh cinta padamu!” Lokman berteriak sambil gelak-gelak.

“mana aku nak letak Darman.. aku bercinta dengan dia je.”

“haha. Maaaaaaaaaaaaacam siot!”

Syawal turut gelak. Tapi hatinya terasa lain. Hurm.

*****

Syawal melangkah lemah. Dia diarahkan pergi ke bilik sakit, sebab sorang dari budak dormnya sakit teruk. Sakit apa, dia pun taktau. Ni yang malas jadi ketua dorm ni. Budak sakit pun aku nak kena jaga ke?

Sampai dekat dengan pintu bilik sakit, Syawal tengok ada kasut sekolah putih disitu. Sekolah ni semua pakai kasut hitam. Mana datang pulak kasut ni?

“Ya Allah!!” kuat dia menjerit bila tengok budak yang terbaring atas katil. Kemeja sekolahnya terbuka. Nampak lebam-lebam pada perut. Muka pucat. Lemah.

“Kif..” suara sayu. Syawal baru perasaan, ada budak perempuan berbaju sekolah ditepi katil itu.

“kenapa dengan Akif?”

Perempuan itu mengangkat muka. Berjurai airmata. “awak ke yang pukul dia? awak tak kesian ke dekat dia? dia badan kecik! Tak macam awak!”

Syawal tersenyap. Dari malam tadi dia tak nampak Akif sebenarnya. Tapi dia tak heran, sebab tak kisah la dia nak tidur kat dorm kawan dia ke hape. Tapi macam mana boleh jadi macam ni?

“aku tak jumpa Akif pun. Dari malam tadi dia tak masuk dorm.” Syawal menjawab tenang. Dia mendekati Akif. Perut yang merah-merah itu disentuh. Ada biru sikit. Ni kalau biar mau jadi purple terus. “sekolah call kau ke?”

“Akif telefon masa rehat. Dia kata dia muntah darah. Dia takut nak bagitau cikgu.”

Herm. Nasib baik cepat dia call kakak dia. Dia merenung kesan lebam itu. Ni bukan takat buku lima ni.. mau penendang pun singgah. “dah bawa klinik?”

Ramadhan geleng. “ayah tengah jumpa HEM. Ayah mengamuk.”

“dia kena teruk ni.. luka dalam lagi teruk.” Syawal berkata perlahan. Dia ada pengalaman, dia taulah.

“ayah macam lama je dekat office. Kesian Akif..” Ramadhan berkata lagi.

“erm. saya isikan borang dulu. Nanti boleh dapat rawatan free dekat klinik.” Syawal uruskan prosedur. Itujelah pun yang dia boleh buat untuk budak dormnya. Sure dapat cuti seminggu si Akif nih. Tapi dia mula berfikir, siapa yang buat macam ni sekali? Aku pun tak buat dahsyat macam ni!

“erm, nak tunggu ayah kau ke, kau nak pergi dengan van sekolah?” Syawal bertanya lagi.

“ayah macam lambat je.. kejap, telefon ayah kejap.” Ramadhan terus keluarkan phone dari kocek baju sekolahnya. Hey, dia pun bukan budak skema yang tinggal phone dekat rumah. “ayah, kakak bawak Akif pergi klinik dengan van sekolah dulu boleh tak? Erm. takpe. Tau,tau. Ok. ketua dorm dia ada sini. Ok. bye.”

Ramadhan pandang Syawal, “awak tolong saya? Kita pergi naik van lah.”

“ok. kejap. Aku pergi pejabat asrama.”

Syawal muncul dengan van sekolah didepan pagar asrama. Dia pimpin Akif dari bilik sakit ke dalam van. Terbongkok-bongkok budak tu.

Ramadhan asyik merenung adiknya. Kesian sangat dekat Akif. Menyesal pulak tak bawak dia keluar sekolah. “awak rasa dia bahaya tak?”

“erm. tak sangat. kena rehat la. makan ubat, lepastu ok.”

Ramadhan pandang muka Akif dipahanya. “siapa pukul Akif sebenarnya?” dia bertanya.

Akif diam.

“siapa buat kau?” Syawal bertanya tegas.

“Abang..abang..”

“Abang mana?” Syawal mendesak.

“tak kenal nama.”

“dekat mana dia pukul kau?”

“dekat..”Akif berhenti sekejap. Rasa sakit untuk bercakap. “stor aras 3.”

“aras 3?” Syawal berfikir. “Amir ke?”

“taktau.”

“abang tu badan besar-besar ke?”

“aah.” Dalam takut-takut Akif menjawab. Tapi kalau tak menjawab dia lagi takut!

Syawal terdiam.

“kawan awak ke Amir tu? ini dah boleh jadi kes polis tau!” Ramadhan bersuara.

Syawal serba salah. kalau jadi kes polis, habislah kawannya tu. kena buang sekolah satu, kes juvana lagi. Nak spm ni pulak si Amir nak buat kes besar. Nak pukul agak-agak la. Budak ni dah la badan cekeding, dia bantai kaki lagi. Mau melayang!

“jom turun.”Syawal membuka pintu van bila nampak klinik didepan.

**********

Ramadhan keluar berjalan-jalan dengan Akif. Tengahari sabtu, meriah orang di The Curve ni. Mereka berjalan dilorong menghubungkan The Curve dan Cineleisure.

“Akif nak makan apa?”

“Kenny la kak. Makan ayam jom?”

“hurm. Baked potato lagi Sedap kot. Jom!”

“Eh!” Akif tiba-tiba terkejut. “Abang Syawal?”

Ramadhan pantas kalih. “eh?”

“hai Akif.” Selamba Syawal menegur walaupun dia terkejut jugak. “hai.” Satu lagi hai untuk si kakak.

“balik bermalam ke?” ringan mulut Ramadhan.

“aah. Akif ok dah ke?”

“dah.” Akif jawab selamba.

“best sekolah biasa?” Syawal tanya lagi.

“ok lah.”

“arr, macam mana dengan kawan awak yang buli Akif tu?” Ramadhan mencelah.

“oh. kena buang. Kena hantar kaunseling jugak.”

“oh..”

“oh..”

“erm. kitorang nak pergi makan.” Ramadhan sekadar memberitahu.

“ow. Ok. Ak.. saya.. saya nak pergi tengok wayang.” Syawal..Syawal.. ‘aku’ ke, ‘saya’?

“ok. bye. Jom Akif.” Ramadhan dan Akif berlalu ke Kenny Rogers.

Syawal teruskan perjalanannya ke Cineleisure. Apakehal aku baik dengan junior ni? nak jadi abang baik ke hape? Dah tu lidah terkehel keluar ‘saya’ pulak dah tadi! Penyakit!

Habis tengok wayang, dia berlalu pula ke butik Adidas. Ala, takat cuci mata. Bukan lebur duit pun. Dia terhenti di pintu masuk kedai. Seorang perempuan tengah galak memilih kasut ditemani adik lelakinya. Dia tak jadi nak masuk. Dia berdiri diluar. Melihat perempuan itu dari dinding kaca. Kemana perempuan itu bergerak, dia mengikut dari luar.

“Abang Syawal!” dia dikejutkan dengan satu teguran dari belakang. Fuh!

“ada handphone?” Akif bertanya.

Dengan pelik Syawal menyeluk saku, mengeluarkan handphonenya.

Akif menyambut dan ditekan-tekan sesuatu di keypad. “nah.”

Syawal merenung skrin. Nombor siapa dia taip ni? “nombor siapa?”

“kakak.” Dan Akif terus berlalu.

Syawal tarik sengih. Kantoi. Dia terus save nombor itu. ‘RAMADHAN’

*****

Syawal tak lepas-lepas merenung handphonenya. Di skrin terpapar nama ‘RAMADHAN’. Nak call ke, taknak?

Dia gerakkan senarai contacs itu. Nama lain pula dicari. “Man!!!!”

“woi! Pekehal?”

“kau buat apa?”

“hehe. Tengah bersms. Kau kacau aku la Wal.”

“awek yang mana ni?”

“awek ke-6.”

“huuuuu~ siapa?”

“jodoh kau. Ramadhan. Hehehe. Aku dapat seh nombor dia.” happy je Lokman ketawa.

“oh. ok. takpelah. Bye.” Syawal terus letakkan handphone jauh daripadanya. Nasib baik aku tak dail lagi!

*******

Esoknya, dia dah nak balik asrama. Handphone direnung lagi. Haih. Miscall jela. Atleast tak kempunan. Dia tekan dail pada nama ‘RAMADHAN’. Dua saat kemudian dia matikan. Aku rasa macam orang gila!! Syawal, apa kau buat ni we? Dia letakkan handphone ditepi. Dia turun kebawah dan sarapan.

Naik semula kebilik, dia lihat. ‘2 miscalls.’ Dia tekan pada ‘view’. RAMADHAN beb!!!

Dia dail semula. Ala, takde apela. Saje je test. Saje je.takde apa-apa ok?

“Assalamualaikum.”

“waalaikumsalam. Kenapa miscall? Dah tak ada anu?” sedappppppppppp! Ramadhan kenakan!

“err. Saja. Dosa ke?”

“tak.”

“dahtu?”

“kenapa call ni?” Ramadhan tanya straight.

“saja.”

“tu je? awak buang masa saya.”

Eh…. Macam aku kenal ayat tu. Syawal mengagak.

“alah. Sms dengan Lokman boleh je, saya call pun kata buang masa. Playboy memang type awak agaknya.”

“Lokman?” Ramadhan berfikir. “dalam contacts saya takde nama Lokman. Dekat sekolah saya pun takde pelajar nama Lokman.”

Ow shit! Kurang ajar Lokman! “ow. Ok la. takde apa nak cakap pun. Bye.”

“awak kenapa? Takut dengan saya?”

“takut? Tak! Suka adalah!”

Hamek!!! Soalan straight diberi, jawapan straight juga yang aku jawab!

Ramadhan tersenyap.

“baik awak jawab. Kalau tak..” Syawal mengugut.

“apa? Nak bunuh saya?”

“kalau perlu.”

Hahahahaha. Dua-dua ketawa. Apa la, boleh copy balik ayat dulu-dulu.

“ok lah. Taknak jawab takpe. Saya nak kena balik sekolah ni.” Syawal berkata.

“saya tak suka pembuli. Perokok pun tak suka. Tak hormat cikgu pun tak suka jugak.”

“owwkeeeeyyyy..” semua kena balik kat muka aku.

“oh. ok. take care.”

“nanti saya call lagi la bila-bila.”

“hope so.”

“apa dia??????????” seakan tak jelas di pendengarannya.

“er. Takde apa.” Ramadhan termalu sendiri. Adeh!

“Lokman cakap, Ramadhan jodoh saya.”

Makin malu Ramadhan dihujung sana. “err. Arrrr… err….”

“ok lah. Bye.”

“bye.”

Syawal mendail lagi. “Man!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”

Lokman cuma tergelak. Dah dapat detect suara happy si Syawal. “kecoh la lu!!!! Ilek ar!!!”

“damn you.”

“haha. Ok lah tu. sampai bila nak bercinta dengan Darman?”

“mangkuk kau Man!”

“so dapat tak?”

“dia kan jodoh aku.”

“heeeeeeeeeee~ blah la! menjiwang ngan aku pulak!”

Syawal tersenyum. Happy~







* i never know yang love at the first sight tu practical atau tak. but saya cuba bagi nampak logik. and, buli-buli junior tu tak elok ok. jangan ada yang buat amali dekat asrama pulak nanti. =)

32 comments:

MaY_LiN said...

hehe..mase duk ostel dolu2..
bebudak yang brasap kitorang pggl..
kejo nyamuk..
haha..
akak xpenah kena raging..
tp mase time b'day je dpt la 'hadiah' plg best..
kena ikat kat tiang ampai baju..
maklumla..dorm kat GF..
nway..nice cerpen sis..
tamo con't part 2 ke..?
leh kembang idea lg tu..

finGEr daNCe said...

hahahha.no words.speechless

keSENGALan teserlah.. said...

btol2 kanda..
wat lepas dorang abeh spm,,
kawen..
haha...
oke2..
"ko mood kureng sket"..
oke la niehh,,,even aku kureng paham bab awal2
ape yg si syawal n lokman sembangkan..
hehe..

Anonymous said...

sheesh jahat gila
mmg sume asrama wajib buat ragging ke hape?
*budak x pnah masuk asrama bertanya*
haha
haah x mau sambung part 2 ke?? :P

Si Kure-kuree said...

hahahaha
sonok.. rewind blik alam skolah asrama dlu...
ta pnah kna ragging tpi bengang dgn muaqobah(denda) time kem...hehehe..kna ketuk ketampi n brg amanah kna pecah..(kira buli gak la tuh kan)..hehehe

smbung buat part 2..stuju ngn may lin

. said...

xleh blah...
tersengih agi..
mata baru nak tidor..
terus segar..
kena smpok tul dpn laptop nih..

Anonymous said...

HEHEHE.... teringat zaman hostel... tym aku lagi dasyat... leh bg bdk junior minum coke+kicap lah... cuci kasut2 senior whole dorm lah n ect... teringat zaman kegemilangan bila bc story nie...

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

so sweet =)
u mmg pndai wat cte la..
hihi xnk smbung lg ke?
ke cerpen je ni?

Anonymous said...

akif 2 dok mrsm ke sbb kasot itam..hehe..mandai2 je haku..
adik penakot,akak lak garang nk mampus..pdn la dgn syawal yg nakal..huhu..best2

alkene87 said...

adess..
syawal dan ramadhan?
teringatkan kat abang2 senior
mase orientasi dulu.
dorang kembar lelaki.
tapi cite ni syawal guy ramadhan girl
ape2 pon sweet sgt cite ni..
terngiang2 ayat "macammm siot"..
ayat dak2 skolah yg nakal..
rindunyer..rase nk skolah balik..hehehe

comei said...

hehehe ni rewind mse dolu2 ajek
nice2 hehehe

misz nana said...

X tau dah nak komen apa..
Sume cite cik writer ni best2 belaka..
Sempoi pun sempoi..
Lebiu cik writer!
Hahahahaha~

Bulanhijau said...

haish...
memory dok asrama
mmgla sgt best!!

tak penah kne buli
tp penah kne 'buli' ms beday
toiletries kne sorok, smbah air+tepung.. n more
hehehehhe

pape pn
smbg2 lg tau
=)

Anonymous said...

smbng part 2 ek..
eeeheeh..bez2

DianaTakyuddin said...

best2...

bdk laki suke r wat ragging2 nie...tp kt school sye xde r smpai teruk sgt...huhu

klua ade 2nd part pon best gak..hihi~

Anonymous said...

hehehhhhhhhh..best+klakar

buat la byk2 lg cik atap..hehe.
ske2..u r0ck my day..thx buddy!!

cherry cherry bo0m bo0m n_n

Unknown said...

cucuratap............
smbung la lg cite ni..cm x besh je ending die g2 je..even mmg la phm dorg 2 ala2 ske sme ske dh..tp smbung la lg...smbung la...heheheheh

arina said...

saya bg 4 bintang ;)

sugar2 kapas strawberry said...

HAHA..
best cite ni..
akk ni mmg terror la menulis kn??
huhu

Anonymous said...

BEST GILER!!
Cerpen yang terbest bagi saya..

:.vain.: said...

halahhh..simbah air smpah je..mane part main frisbee tutop tong smpah?gempak ckit..

Anonymous said...

dengar cite ni.,rindu sgt2 mse skolah...
hehe.. btw cerpen ni mmg best..

Anonymous said...

besh gilerrrrr!!!!!!(^0^)

Anonymous said...

best gler citer ni...
this is the first time
i baca citer cenggini!!!!
sambung rrr agi..
huhuhu...
rasa cam nk knl je akak neh!!
no fon ad x??????

agent_sesat said...

ok kelakar....padahal dah baca.. lama..sajer nak komen...hahhaa.. :p

kelakar...

Anonymous said...

syawal & ramadhan??romantiknye...
mmg besh cte ni..
cntinue la

Anonymous said...

hahaha..teringat cerita2 kat asrama dulu..i loike..^^

Anonymous said...

allopz.. wt larw part2..
ending dy cm tgantung jewp...

*izah*

Aliaa Aisyah Mohamad Amin said...

perghh...!! tingat zaman2 kt asrama dlu...
tp ak senior yg baek k..!

Anonymous said...

errr... darman tu mende? or is it siapa?

naimah_kamal said...

hai.. saya baru bace cerpen ni.. best sangat.. hhihih.. x nak smbung ker.. ?

Unknown said...

trok btol dorang buli..
tp yg pntg,last 2 swit jer..

Post a Comment

 
Blog Template by Delicious Design Studio