♡assalamualaikum

currently updating First.

Monday, May 25, 2009

kamu indah [8]

Malam ni, khamis malam jumaat. Bila sebut je khamis malam jumaat, tak pernahnya tergambar dalam kepala otak benda yang elok-elok. Kalau tak hantu, takpun jembalang, tak pun jin, tak pun apa-apa aje la yang makhluk bukan manusia macam tu. Lagi-lagi duduk kampung. Tambah background music suara cengkerik, haih. Berdiri bulu roma.

Cubalah tukar sikit fikiran tu. Almaklumlah, Negara pun dah maju. Apa salahnya bila sebut khamis malam jumaat tu, terus terfikir baca Yasin ke, hape ke. Dapat faedah jugak.

Erinne, Nek Ngah dengan Reza tengah melepak diruang tamu. Lepas habis Forum Perdana Ehwal Islam, dah tak ada cerita menarik lagi. Erinne dah tarik muka bosan. Dahla Forum tu tadi pun bukan rancangan kegemaran dia. Tapi apa nak buat, dah susah payah lari, baiklah terima perubahan.

“bosannya muka!” Reza menegur. Kantoi jugakla sikit yang dia dok menatap muka Erinne dari tadi.

“memang bosan pun. Nek Ngah, tak ada cerita menarik ke nak cerita. Selalunya ada je Nek Ngah nak cerita. Macam bukak panggung.” Erinne menarik perhatian Nek Ngah.

“hmmm.. Nek Ngah ada satu benda nak bagitau. Sebenarnya, Nek Ngah dah lama nak ingatkan, tapi asyik terlupa aje.”

Reza turut sama memasang telinga. Peket kuaci di pas kepada Erinne. Memang dari tadi diorang berkongsi peket kuaci itu. Reza la yang mengajar Erinne mengunyah depan tv.

“apa dia Nek Ngah?” Erinne membetulkan simpuhnya. Nek Ngah dan Reza duduk di atas sofa rotan, tapi Erinne lagi selesa bersimpuh dibawah. Bukan control ayu, tapi dia memang biasa tengok tv dekat-dekat. Kalau boleh nak masuk kepala dalam tv tu.

“kalau duduk kampung, aturannya lain sikit dengan bandar.” Nek Ngah bukak mukadimah.

“lain apa nya Nek Ngah?” Reza mencelah.

“sibuk la! Nek Ngah cakap pasal orang perempuan.”

Erinne berhenti mengopek kuaci. Suspen je intro Nek Ngah ni.

Nek Ngah menyambung. “Norsiah, kalau datang kotor, cuci biar bersih. Duduk kampung ni tak boleh buang sebarangan.”

Uhuk!uhuk!uhuk! tersedak kuat Erinne mendengarnya. Sampai tersembur kulit-kulit kuaci dari dalam mulut.

Reza mengurut belakang Erinne. Peket kuaci diambil. “kopek kuaci pun sampai tersedak. Tak payah makan dah.”

“alah, meh la sini balik!”

“ish! Tertelan baru tau!”

“nak makan jugak!”

Nek Ngah geleng kepala. “Reza, kopekkan la.”

“Nek Ngah, takde nikmat la makan kuaci macam tu!” Erinne memprotes.

Reza tiba-tiba bangun dari kerusi. Kemudian dia muncul dari dapur dengan sebiji mangkuk. Dikopek sebiji kuaci dan isinya diasingkan kedalam mangkuk. “makan yang ni aje ye cik kak…”

Nek Ngah tersengih. Reza..Reza. Tak pernah ada adik, sekali ada bini dilayannya macam adik.

Erinne senyap tak ada banyak soal. Dah ada orang nak kopek, layanjelah. “Nek Ngah, sambung balik cerita Nek Ngah tadi. Terbuat iklan pulak.”

“ha! Nek Ngah nak sambung la ni. nak cerita pasal darah kotor.”

Reza terus tersenyap. Dia bangun dari kerusi.

“Reza, nak pergi mana pulak?” Nek Ngah menegur.

“masuk bilikla. Takde kene mengena, malas la nak dengar.”

“haih! Kena dengar! esok-esok dah ada anak dara, kamu la yang kena ajar.”

Reza garu kepala. nak ada anak dara apanya Nek Ngah.. bini pun takdak!

“Norsiah nak tau, kalau benda tu kita tinggalkan tak berbasuh, ada la nanti yang menjilatnya.”

Bulat mata Erinne. Tangannya dah memeluk lutut. Seram gila!!

“lepastu, dengan guna darah tu la orang senang nak bomohkan kita. Kalau dia perah aje limau, ha! Siaplah! Sakit tak terkata bawah tu!”

Erinne dah makin kebelakang. Makin dekat dengan kaki Reza. Nek Ngah ni.. macam takde hari siang nak bercerita benda ni!

“Nek Ngah pernah dengar, kalau orang jampikan benda tu, kemudian alirkan ke sungai, memang tak berhenti mengalir darah kamu!”

Mamaaaaaaaaaaaa!!!!! Nak je Erinne menjerit!

“sebab tu la Nek Ngah nak ingatkan, kena jaga-jaga. kena basuh bersih-bersih. Bukan nak takutkan Norsiah.”

Erinne dah makin kecut. Dia berbisik perlahan pada Reza, “aku takut.”

“ala, cerita je tu. Takde ape la.”

“ingat ye Norsiah. Nek Ngah masuk tidur dulu lah. Assalamualaikum.”

Erinne mengangkat punggung dari lantai ke atas kerusi, disebelah Reza.

“apahal pulak ni?” Reza bertanya pelik.

“aku takutla.”

“tak ada apa.”

“kau sedap la kata tak ada apa. Kau bukan perempuan. Aku ni! aku ni yang kecut tau tak!”

“haha. Kelakarlah kau ni. dah. Aku nak tidur.” Reza bangun nak ke bilik.

Cepat-cepat Erinne mengikut. Dipegang belakang t-shirt Reza. Matanya memandang kiri kanan.

“hey, janganla tarik!” Reza mendengus.

“aku takut la Reza.”

“okey! Kau jalan depan. Aku ikut belakang.”

Erinne bergerak kedepan. Matanya masih meliar. “kau jangan Reza.. jangan tinggal aku..”

“tak…”

“jangan jalan jauh-jauh…”

“tak…”

“Reza…” bergetar suara Erinne.

“Indah, bilik tu kan, tak sampai sepuluh tapak pun dari ruang tamu ni.”

“eh.. ingat dalam jarak sepuluh tapak tu tak boleh jadi apa-apa ke?”

“haa.. yelah,yelah. Jalan cepat.”

Sampai dibilik, Reza terus bawak turun selimut dengan bantalnya. Dipandang Erinne yang kaku duduk diatas katil.

“kenapa tak pasang kelambu?”

“taknak. Aku takut.”

“gigit nyamuk nanti..”

“taknak..”

Sukahatila. Reza terus rebah kelantai.

“Reza…” suara merengek.

“apa dia..”

“aku tak boleh tidur. Aku takut.” Erinne duduk bersila diatas katil sambil memandang Reza dibawah.

“alah. Tutup je mata. Baca la doa tidur.”

“tak boleh… aku asyik teringat cerita Nek Ngah aje..”

“kau period ke?”

Lelaki ni! mulut tak boleh blah! “tak!”

“so? Nak takut apa nya..”

“Reza… aku takut gila ni.. janganla main-main..”

“dahtu? Nak aku buat apa?”

“teman la aku tidur..”

“gila ke!”

“aku tau kau baik.. kau jangan la tidur selagi aku belum tidur.. teman la aku.. jangan la tidur dulu..” Erinne dah merengek macam budak kecik.

Pulak dah… Reza buat muka. “ha. Yelah. Aku tak tidur. Kau tidurla.”

“kau jangan la baring kat bawah.. aku tak nampak kau.. kau duduk la sini..”

Adoooooooi. Apa aku pulak yang kena. Patut dia pergi tidur dengan Nek Ngah malam ni, sebab Nek Ngah yang buat dia takut tak tentu pasal. Reza bangun. Dia duduk dikerusi meja solek berhadapan dengan katil. “ok. dah. Tidur.”

Erinne tarik selimut sampai ke leher. Dia memandang Reza. “tingkap dah kunci?”

“dah..”

“pintu bilik dah kunci?”

“kita mana kunci pintu.. tutup je.”

“kunci la Reza..”

“tak elok Indah..”

“ala, malam ni aje.”

“aku jaga ni kan? Tak ada apa. Tidur je.”

“Reza…”

“hmm?”

“jangan pergi mana-mana ye?”

“tak…”

Akhirnya Reza terlena dimeja solek itu sampai ke subuh.

*******

Pagi itu, Erinne rasa lain macam. Asyik rasa nak ke tandas je. apa tak habis-habis ke air dalam pundi dia ni?

Erinne masuk tandas untuk kali ke 8, pagi ini sahaja.

Oh no!!!!!
Mana aku nak carik pad nih????

Nek Ngah ni betul la! baru malam tadi cerita, aku dah period. Ish! Dia ke dapur. Dikerling jam dinding, 9.30 pagi.

Dia asyik memegang kain batiknya. Janganlah banyak sangat keluar.. dia berkira-kira dalam otak. Nak ke kedai dekat? Kena seberang tali air. Sempat darah aku meleleh. Pergi bandar? Lagi tak logic! Nak naik apa? Pinjam kereta Reza? Bijak jugak! Tapi… aku nak drive macam mana????

Reza perhati Erinne. Lama tercegat di depan jam dinding didapur. “apahal ni?”

Huh! Terkejut aku! dia dah rasa tak selesa. “arrr.. ta..tak.. tak ada apa..”

“takkan pagi-pagi takut hantu kot..” Reza mengusik.

Mulut cabul! Erinne cuma senyap. Makin kuat tangannya menggenggam kain batik. Macam mana ni.. masa berjalan.. kalau lapik tisu? Ha! Bijak sangatla tu Erinne! Macam mana pulak kau nak basuh?

Reza nak tergelak tengok muka Erinne yang berkerut-kerut itu. “apasal kau ni?” dia bertanya sambil bercerkak pinggang. Dia dah nak mendekati Erinne.

“berhenti!! Jangan gerak! Jangan dekat!” Erinne tiba-tiba menjerit.

Reza makin pelik. Takkan sebab Nek Ngah cerita semalam effect dia sampai macam ni sekali kot..

Erinne rasa sesuatu menarik-menarik isi perutnya. Allah! Sakit perut pulak! Pain killer pun tak ada! Dijeling jam didinding, pukul 10!

“Reza, siap dah?” Nek Ngah tiba-tiba keluar dari biliknya.

“dah. Jomlah Nek Ngah.”

“Nek Ngah nak pergi mana?” Erinne bertanya.

“pergi pasar kejap. Tadi Nek Ngah cari Norsiah nak bagitau. Jom, pergi sekali.”

“takpe la Nek Ngah.. saya jaga rumah.”

“oh, takpelah. Jom Reza.” Nek Ngah terus keluar rumah.

Eh!!!!!!! Lupa pulak!!!!!! Nak pesan pad dekat Nek Ngah!!!!! Dilihat Nek Ngah dah masuk kedalam Kancil Reza.

Reza masih menatap muka Erinne. “Indah, kau kenapa?” lagi sekali dia bertanya. Dari tadi berdiri aje budak nih, tak duduk. Dah tu, dok pegang je kain dia tu.

Erinne muka tegang. Nak cakap ke, taknak? Ugh!!!!!! Cakap je la! “tolong belikan..pad? tolong?”

Reza terlongo.

“er. Beli apa-apa jelah. Asalkan cepat. Boleh tak? Hantarkan cepat sikit?” Erinne bercakap dengan muka malu campur muka kesian.

Last-last Reza tarik sengih. Diseluk kunci didalam poket dan terus keluar.

Ughhhhhhh!!!!!! sengih-sengih pulak dia! benci!!!!!!!!!!!

22 comments:

keSENGALan teserlah.. said...

adehh..
cmtuh ek kat kg??
wat seram je..
isk2...
huuii...
aku lak yg segan ngn si reza nieh..
hahha...
smbung2..

cornetto_o.d.f said...

ahahaha,,,
seb bek reza xbanyak bunyik,,
ahahahah

MaY_LiN said...

alololo...pandainye reza beli kan pad..
hahaha..
blaja2..nnti kena beli tuk is3 n anak lak..

alkene87 said...

adess..sakit mulut aku sengih dpn laptop ni.
apesal la indah tu.kalut smcam. mcm budak skolah bru dtg first period je.kihkih
kebetulan la cucuratap post en3 ni den pun bru first day kibar bendera jepun..kuikui
meremang eh bulu ketiak ni yg nek ngah cite psl bomoh2 tu.seram sih..
tringt ade sorg member dtg period mase gi camping hritu.kene kacau ngn "benda" tu.

comei said...

wahahaha sengal la
cian Indah hik3
tapi cite tu mmg betui kan
pnh jugak mak cote dulu2

mama nursaafia & zafwan said...

hehehe..best2....sambung lg k...

misz nana said...

Abes la awak Irene..
Dah period dah tu..
Hahahaha~

Anonymous said...

haha... klakar..
cian indah..
nsib baek la Reza tu x byk soal..
haha..
cpat2 smbung...
-zarith-

Anonymous said...

yup2 nsb baik reza x bnyk bunyi... hehehe syok pula aku dengar reza panggil Erinne " Indah "...

Bulanhijau said...

ahahahha

bnd cmt slalu jd kalo kt hostel
lg2 kalo skola cmpor2
eeeeeeeeeeee
seram~

smbg2

nurhakim said...

alahai...
gentelmen tl lh reza nie...hihihii
hope2 ending cte nie reza kwen ngn indah..
sweeet gak 2...hihiii

masyi said...

huhu best3x
mau lg~~

hussy husna said...

ish2 penakut bt0l si indah 2..bru cite cenggitu jer dh xbrani nk tid0....hehe
emm....pndai ke si reza 2 nk g bli pad??jgn slh bli sdh....hehe

Anonymous said...

aww gentleman lah plak reza nih
haihh nasib baik reza x bnyk songeh haha
erinne ni klakar la xD

eiDnuT said...

jgn d buat reza p bli panti liner sudaaaaaaaaaaa...opss

{~ar3-in~} said...

hehe...sengih je aku ni...hehe

. said...

hahahaha...
owg tgk sy baca
sengih2 dpn laptop..
klau duk kat mall nih..
sure owg kata gle..!
hehe
besh ar
xleh x sengih..

cyah said...

hahaha sweet la reza ni

Unknown said...

waaaaaa...nek ngah 2 cm ahli nujum je..tau2 je die..hahaha...em..aku prnh dgr kate org..kalu laki sggup bli pad utk pmpuan..mknenye die btol2 syg pmpuan 2..xtau la..aku dgr kate org je..hakhakahak..tp kes reza ni len kot..t'pkse..hehehe..btw..bgs ah dorg..tdo sblk pom x de pape jd..jrg g2..besanye kalu laki+pmpuan tdo sblik..abs ah..hehehehe

Anonymous said...

huaha..seb bek x bocor atas katel..
nape x mintak pad nek ngah je..
opps..nek ngah dh menopos ye.hahak...asal jgn terbeli maternity pad udah le..
gentleman la reza ni..sabo je lyn karenah indah yg pnakot 2...
cemane la agaknye reaksi nek ngah bl taw dorg bkn lakibini..marah?kuciwa?sedey?
x sabo nk taw slnjutnye~

Fatin Cullen. said...

best!!!
sambung cepat2 taw!
reza ngan erinne memang serasi!!!

ceritaku MEMORIKU said...

ko nie zatie.
bhahaha.
suke2
-na'dz

Post a Comment

 
Blog Template by Delicious Design Studio