♡assalamualaikum

currently updating First.

Friday, May 22, 2009

kamu indah [7]

Erinne dan Reza tengah berpeluh-peluh dimeja makan. Bukan apa, masak lemak pucuk ubi dengan gulai tempoyak ikan sembilang memang terangkat!!!!! Berpeluh pun berpeluhlah, janji sedap. Lagi pulak dapur ni guna atap zink aje, mana tak panas. Tambah lagi Erinne dan Reza yang jarang-jarang dapat makan makanan macam tu. Nek Ngah yang dok tersengih-sengih kat hujung meja pun diorang tak perasan.

“sampai menitik haaa peluh kat dahi Reza!” Nek Ngah mengusik.

Erinne mengangkat lengannya, mengelap peluh di pipi Reza. “haha. Peluh macam lari marathon je gaya.”

Reza tersenyap. Dipandang perempuan disebelahnya yang asyik tersenyum.

“kenapa?”

Reza tersedar. Hud Rezairil, anak dara orang tu. Control sikit. “takde apa. Gelakkan aku, kau pun berpeluh jugak. Peluh macam lari dalam guni je gaya.”

Erinne ketap bibir. Samakan aku dengan orang lari dalam guni pulak mamat ni. suka-suka dia je.

Reza dah rasa senak. Apasal aku tak boleh bernafas dengan betul ni? dia tercari-cari cawan didepan.

“nak air ke?” Erinne bertanya.

Reza cuma angguk. Tau aje.

Erinne bangun dan menuangkan air masak ke dalam cawan. Diletakkan didepan Reza. “nah. Air masak aje. Air sejuk tak elok.” Erinne bagi ceramah sikit sebab si Reza ni selalu teguk air sejuk dalam peti ais tu. Nek Ngah pun satu. Selalu sejukkan air berbotol-botol untuk Reza.

Reza masih diam. Terdiam dengan perbuatan Erinne sebenarnya.

Erinne kerut dahi. “kenapa ni? macam pelik je?” Erinne dan Reza memang seboleh-bolehnya mengelak guna ganti nama diri didepan Nek Ngah. Kau-aku dengan husband memang la tak elok. Sakit jantung Nek Ngah nanti.

Reza tersedar lagi sekali. “takde apa.” Dia mengangkat cawan dan meneguk air. Eeh? “air masak?”

“laaaa.. kan da cakap tadi. Air sejuk tak elok. Tula, orang cakap otak ke lain.” Erinne lantas mengangkat pinggannya dan pinggan Nek Ngah ke singki. “nanti pinggan dengan cawan tu letak je.” Erinne mengingatkan. Nanti Nek Ngah kata apa pulak fungsi dia ada kat sini kalau cuci pinggan Reza pun tak boleh.

Lagi sekali Reza terpana.

“dengar tak ni?” mengelamun je mamat ni!

“ah.. ok..ok..” rasa macam betul-betul ada isteri pulak. Hud Rezairil, beware. You’re in danger man.

*******

“ha! Kemana pulak Reza?” Nek Ngah menegur bila nampak Reza lalu diruang tamu.

Erinne pantas kalih. Hohoho! Be cool Erinne. Apalah sangat tengok Reza tak pakai baju dan berseluar paras lutut. Apalah sangat kan!!!! Hoho!

“nak pergi berkubang kat parit kampung sebelah. Hamid dengan Razak pun ada sekali. Lepastu nak pergi nak pergi bendang jugak kot. Tengok kalau-kalau ada ikan puyu, sepat.. boleh bawak balik sebaldi dua.”

“haih kamu ni. kalau dah jumpa Hamid dengan Razak, mula la jadi budak-budak. Yang berkubang kat situ budak umur 10 tahun je Reza!” Nek Ngah bercakap lagi.

“eh! Ada la orang besar Nek Ngah..” boleh pulak Nek Ngah bukak tol dekat aku nak keluar pintu nih. Ingat boleh keluar cepat tadi.

“kamu je la orang besar tu!”

Erinne tergelak-gelak dengar ayat Nek Ngah. Reza buat perangai budak-budak dia lagi!

“Norsiah taknak ikut? Pernah gagau ikan?”

Ha?? Erinne dah blur. “gagau?”

“tangkap ikan la!” Reza tolong jawabkan.

Nek Ngah sengih-sengih. “nak ikut?”

Reza dah kasi sign guna mata. ‘takpayah’.

“boleh ke Nek Ngah?” Erinne mintak kepastian.

Reza dah urut dahi. Ah.. sudah… “tak payah..tak payah.. panas kat luar tu.. nanti berlumpur-lumpur.. kotor nanti..”

“hai.. orang sayang bini..” Nek Ngah mengusik.

Reza dan Erinne saling berpandangan. Sah! Nek Ngah salah sangka!

********

Di Kuala Lumpur..

“Uncle.. Uncle bagitau la.. Erinne ada call Uncle kan?” Bee berusaha memujuk. Dekat setengah jam dah bontotnya melekat dekat sofa empuk ni. Seempuk manapun, ini bukan masa nak bermalas-malasan! Ni masanya nak carik budak buat perangai lesap tiba-tiba tu!

Bee kalih pandang pada Amoi disebelah. Biar Amoi pulak asah skill pujuk-memujuk dia.

“Uncle.. Aunty dah terlepas cakap dekat kitorang dah.. yang Erinne ada call Uncle.. Uncle kalau taknak bagitau Erinne dekat mana takpe, but bagitau kitorang nombor baru Erinne.. boleh ye Uncle?” Amoi dah buat muka kesian. Suara pun mendayu aje.

“Erinne taknak balik. Dia dah cakap dengan Uncle. Taujelah dia tu, bukan boleh disuruh. Kamu nak buat apa dengan nombor telefon tu?”

Zack pula membuka mulut, “bukan apa Uncle. Kitorang nak cari Erinne. Mana tau Erinne nak balik, sambung belajar dekat kolej? Rugi Uncle kalau dia tercicir satu sem. Lagipun kita taktau dia buat apa kat luar tu.”

“Uncle percaya dekat Erinne. Bila dia kata dia tak buat benda bodoh, Uncle percaya dengan dia. kamu takkan boleh buat dia balik punya.” Uncle Ghazali dah mengangkat punggung. Berlalu ke tangga.

Bee kalih pandang pada Amoi. Dia berbisik, “Moi, kejarlah Moi! Mintak nombor tu!”

“ish! Apa ni! kau lah!”

“ala.. kaulah! Dia respon baik kat kau tadi! Cepatlah Moi! Dia masuk bilik nanti!”

“eeh!” dengan muka muncung Amoi gagahkan kaki mengejar Uncle Ghazali di tangga. “err.. Uncle..Uncle..kami nak sangat tau khabar Erinne. Kami…kami.. risau sangat dengan dia. kalau dapat dengar suara pun jadi. Please Uncle..”

Uncle Ghazali memandang muka kesian itu. hmm. Kalau bagi pun apa salahnya. Kalau Erinne nak melenting pun, dia jauh. “come, to my room.”

Amoi sengih. Dia berpaling mengahadap Bee dan Zack diruang tamu. Dia menunjukkan tanda ‘ok’ dengan tangan kanan.

Bee dan Zack tarik nafas lega. Phew! Bapak dengan anak sama aje keras kepala!

********

Amoi dan Bee berebut-rebut nak mendail dulu.

“bagi aku la! kau nanti marah-marah Erinne, bukan pujuk dia!” Bee bertegas.

“hey! Siapa yang pujuk Uncle Ghazali nak dapatkan nombor ni ha? Ha? Ha? Cakap sikit?” Amoi pula taknak mengalah.

“ahhhhhhhh!! Dah! Dah! Senang-senang bagi aku je yang call.” Zack dah merampas kertas kecik di tangan Amoi.

Bee dan Amoi masam muka.tu lah! Rebut lagi! Dua-dua tak dapat!

Zack melekapkan telefon pada telinga. Tuut.. tuuut.. berkali-kali nada dering kedengaran. Tak diangkat-angkat. Takkan Erinne tidur awal kot?

Di Bagan Serai…

Reza terdengar handphonenya berdering. Sekali.. dua kali.. sengaja dibiarkan tak berangkat. Orang nak tidur la!!!!!! nak je dia menjerit macam tu. Tak paham-paham! Dah orang tak angkat tu, maknanya taknak angkat la!! tak payah la cuba banyak-banyak kali. Dia mengalih posisi. Meniarap pula. Harap-harap deringan tu berhenti.

Kriiiiing…kriiiiiiiing….

Erinne terjaga. Dipandang bawah katil. Dengan bilik gelap gelita tu dia nampak satu objek berkedip-kedip bercahaya. Huh! Bunyi dahla klasik habis! Bunyi macam telefon pejabat! Takde ringtone best-best sikit ke?

Erinne selak langsir kelambunya. “Reza… bangun.. telefon tu..” dengan suara serak mamai dia mengejutkan Reza.

“buat bodoh je..”

“Reza…. Bising la Reza…”

“alah.. nanti berhenti la tu…”

“Reza.. kalau taknak angkat reject la call tu.. lepastu off…”

Ish! Reza mencapai handphone di tepi bantal. Alamak! Nak tekan reject, tertekan answer pulak.. dia garu kepala. entah nombor sape-sape ntah. Aku tengah penat balik berkubang ni.. ada yang nak kena humban masuk parit kang..

“hello?” suara lelaki dihujung talian.

“hello? Huaargh..” sempat Reza menguap.

Zack tengok balik handphone ditapak tangan. Betul ke nombor aku dail nih? Dia lekapkan kembali telefon di telinga. “err.. Erinne ada?”

“ha?” apa mamat ni nak order oren pulak dah kat aku nih.. aku mana ada ladang oren..

“awak kenal Erinne tak? Ini nombor baru Erinne kan?”

Reza meraup rambutnya kebelakang. Dari baring, dia bangun bersandar. “wrong number.” Dia terus mematikan talian dan bangun nak meletakkan phone dimeja. Kacau je kalau letak sebelah bantal!

Kriiiiiing…kriiiiiiing…

Laaaaaa… ingat dah faham bahasa tadi. Reza angkat panggilan itu lagi sekali. “hello? Cari siapa ni?”

“saya cari Erinne. NurIndah Ghazali ada situ tak?” Amoi menguatkan suara.

Lor..suara perempuan pulak.. tadi lelaki.. eh! Cari Erinne? “err.. ni siapa?”

“tanya kita pulak! You tu siapa? Erinne mana Erinne?” Amoi bertegas.

Amboi. Garang betul. “kejap.”

Hah! Amoi rasa nak tercabut jantung! Betul la Erinne ada dengan lelaki! Macam mana ni! Erinne! Apa kau dah buat ni! insane!

Reza membuka lampu. Erinne terjaga kerana silau.

“nah. Ada orang telefon.” Reza menghulur telefon pada Erinne yang terpisat-pisat atas katil.

“hmm..hello….” lemah longlai suara Erinne.

Amoi menekup mulut. Oh! God! Mamat tadi suara mamai, Erinne suara mamai jugak. Dia dah terbayang kelakuan jahat dalam kepala. “Erinne! It’s me!!! Erinne! You gotta be kidding! Ow my God!” Amoi suara gelabah.

“hey.. satu-satu la..” Erinne membetulkan silanya. “apa yang kecoh sangat ni..”

Lagi sekali Amoi ternganga. Dia bercakap pada Bee, “Bee, kau tengok Bee. Erinne kata, apa yang nak kecoh sangat? ow my!”

“on loud speaker cepat!” Bee mengarah.

“hey.. apa korang ni! aku nak tidur la!” Erinne rasa bengang dengan hingar-bingar dalam talian belah sana.

“Erinne!! Ni Bee ni! kau tidur dengan siapa tu Erinne? Kau tidur dekat mana? Tell me! Kitorang pergi ambik sekarang jugak!”

“betul! Betul! Kalau takut nak bagitau, kau sms eh?” Amoi pula menambah.

Erinne makin pening. “apa korang merapu nih! I’m safe here, ok? I’m fine!”

“you slept with him?” Amoi mengagak.

“no!!!!!!!” dengan penuh perasaan Erinne menafikan kenyataan itu.

“Erinne, for Godsake, tell us. Kenapa kau lari?” Zack pula masuk campur.

Aaaaaaaa~ part ni aku malas ni. “aku ok dekat sini Zack, Amoi, Bee. I’ll be back when I want. Do not call me again.” Erinne bertegas. “ok? dah. Aku nak tidur.”

“Erinne, 12.30.. kau dah tidur?” Bee buat nada tak percaya.

“pukul 10 suku aku dah lena. Dah-dah. Assalamualaikum.” Erinne terus mematikan talian.

Amoi, Bee dan Zack terpinga-pinga. Erinne bagi salam. Mana pergi ‘goodnight babe’ or ‘k babe, love ya’. Dah pulak tu berganti dengan….. Assalamualaikum?

Erinne serah kembali handphone ke tangan Reza. Dia baring balik.

“siapa call?” Reza bertanya.

“kawan..”

“boyfriend?”

“taklah.. kawan.” Dan sekejap saja Erinne dah kembali lena.

Reza rebah semula ke lantai. Dok tenung siling. Haih mata ni! tadi beriya melekat macam kena gam uhu! Sekarang celik pulak dia. Tangannya pantas mengalih bantal menutup muka. Tidurlah Reza!

20 comments:

sYaFaRiNa said...

reza dh syok kt nur indah ke!!!
best2

Anonymous said...

haha..cinta mule berputik ke kt ati reza..
alohai..erinne jd oren lak..huhu..best2..cuke2 cik cuco salu post n3 cpt2...ngee~zoey

miszmextor said...

i'm the first.yeah..
abesla reza..dah cm angau..
ayt slamber..besh!!

eiDnuT said...

hahaha...da fall in love mamat neyh akhirnya...tngu erin pulak..ngeeeeeeee

Anonymous said...

yeah..sambung lg cucuratap..really love ur karya!! go! go! go!

hussy husna said...

ish2..kengkwn die nie seb0k jer..hehe..
emm,reza 2 dh mula sukakn erinne ek??bgus2..

cornetto_o.d.f said...

reza jeles kat zack kowt...0h0h0h0h

Anonymous said...

reza dah susah hati ye?
hehehehe...erinne pun satu, kan dah terkujat kawan2 tu! hikhikhik..best
--missnina--

Anonymous said...

eee...jadi org yg 1st comment ker????hehehe...
best2...best2...nak lagi KAMU INDAH...
sweet sangat..

comei said...

hehe cm detangkap feel ni hehehe
true or dare
reza jeles hahaha

misz nana said...

Hahahaha.. Reza jeles ke bila Erinne sebut nama Zack? Hehehh..
Agaknya, Reza + Nek Ngah mampu buat Erinne berubah.. Harap2..
Tapi still tertanya2 lagi ni nape Reza cerai ngan wife dia tu..

areila sahimi said...

cik adik cucuratap..sambung cepat....

MaY_LiN said...

hahaha...
abis la reza..
die ader boipren..?
kuikuikui

alkene87 said...

hahaha
lawak sih.sakit mulut.nak terkoyak je rase.
amoi ngn bee dh salah sangka..haha
pdahal dorg tido awal sbb "penat"
berkubang kt sawah
erine leh jd oren?kihkih
eleh2, reza dh jeles tu
sukenyer...
cucuratap, nak lagi.nak lagi

keSENGALan teserlah.. said...

oke3..
reza da susa aty..
hahah..
ske2...
indah ble lak???
smbung2 kanda..

Bulanhijau said...

hehehheeh

rezairil dah chenta sama nur indah la
suka2

smbg2

Bulanhijau said...

smbg2 lg tau

cyah said...

hehe dah agk mesti reza sangkut punyala... erinne pun sama bagus pun dapat jumpa ngan reza hehehe... best2 cpt sambung lg tau

cUtErUbYgUrL said...

hehehe....sweetnyer.....x sgke reza bet0i2 da kawen ngatkan die tip00 nek ngah die....hik hik hik ;))......

isya.

ceritaku MEMORIKU said...

warghhhhhhhhhh!!!
comey2.erinne dh berubah.
reza knp xley tdo?
ahakzzz.kanda!!i love it.
ahakzzzz
-na'dz

Post a Comment

 
Blog Template by Delicious Design Studio