♡assalamualaikum

currently updating First.

Tuesday, May 19, 2009

kamu indah [6]

“huh?” Erinne tercengang bila Reza menghulurkan handphone kepadanya.

“ambik.”

“nak buat apa? Aku ada handphone.”

“call parents. Call housemates.”

Erinne terus terkebelakang. Dia memeluk tubuh. “taknak.”

“kau dah 2 hari kat sini.. nanti diorang risau nanti.. mana tau diorang report polis ke hape ke.. ha, kan susah?”

Erinne monyok. “nanti diorang suruh aku balik.”

“kau bagitau je. Lepastu letak je terus. Atleast diorang tau kau dekat mana.”

Erinne duduk dikatil. Merenung lantai. “taknaklah paksa-paksa..”

“aku tunggu kat anjung. Tak keluar lagi 30 saat, aku sendiri korek contacts dalam handphone kau then aku bagitau kau kat sini.”

Erinne tunduk merenungnya jari-jarinya. Seumur hidup, tak pernah ada orang mengarah aku, paksa aku, suruh aku buat itu-ini. My life, my rules. Tak perlu ikut telunjuk orang lain. Tapi lelaki asing ni, baru 2 hari jumpa dah berani mengarah. Haish!

Erinne bergerak ke anjung. Badannya disandarkan pada bingkai pintu. Reza dah bertenggek di situ. Reza senyum dan menghulurkan phonenya.

“bilal guna Storm eh Reza?” Erinne senyum merenung Blackberry ditapak tangan.



“senang nak tau masuk waktu.” Reza balas sengih. “dail la cepat.”

Erinne berkira-kira siapa nak di telefon dulu. mummy ke daddy? Ke.. Bee dengan Amoi dulu?

“Reza, kau rasa aku patut telefon siapa dulu?”

“ayah.”

Pantas jarinya menyentuh touchscreen itu. “hello, daddy?”

“Erinne!!! Erinne kan ni?” suara garau dihujung talian menjawab.

“ha.. Erinne la ni.”

“Erinne, where on earth are you???????????”

“Erinne… er… dekat.. dekat somewhere..”

“dekat mana??”

“don’t worry k daddy… Erinne safe dekat sini. But, Erinne cuma nak bagitau Erinne stay lama dekat sini.”

“Erinne tak buat any stupid things kan?”

“tak.. tak.. Erinne ok aje. Jangan risau. I’ll be back when I want. One more thing, bagitau mummy jugak.”

“taknak call mummy? Bagitau sendiri?”

“taknak.”

“ok. Do whatever you want. Please take care of yourself girl.”

“sure. Bye.”

“bye.” Erinne mematikan talian.

Reza memandang tajam. “biasa bercakap macam tu ke dengan daddy?”

Erinne angguk. “kenapa?”

“nothing.” Reza mula berfikir. Keras kepala punya anak. Selamba je cakap ‘I’ll be back when I want’.

“dahla. Housemate tak payah telefon la. nanti-nanti la.” Erinne pulangkan semula telefon ke tuannya.

“so, Erinne?” Reza bertanya.

Hehe. “yup. Semua orang panggil Erinne.”

“bukan nama betul kan?”

“kenapa tanya macam tu?”

“aku tak rasa tu nama kau.”

“aku pun tak rasa Reza tu nama kau.”

“hey, Reza memang nama aku ok?”

“Erinne pun nama aku. nama pendek.”

“Reza pun nama aku. nama pendek.” Reza mengulang semula ayat Erinne.

“bak sini ic! Nak tengok!” Erinne menghulur tapak tangan.

“mana boleh! Bak sini ic kau dulu!”

Mata masing-masing dah pandang ke pintu. Dalam otak dah terpancar idea jahat. Tanduk dah tumbuh…Siaplah… get set…go!!!!!

Erinne dan Reza hampir-hampir nak merobohkan teratak cantik Nek Ngah dengan merempuh ke dalam bilik. Masing-masing selongkar barang. Reza tumpahkan isi beg tangan Erinne ke atas katil, Erinne pulak taburkan barang dalam beg Reza ke lantai. Masing-masing carik wallet.

“ahah!!!!” Reza bersuara girang. Dikeluarkan kad berwarna biru yang terselit dalam poket wallet Erinne.

Erinne lantas kalih ke arah Reza. Oh no! “Reza.. bagi la balik…” Erinne dah terlompat-lompat nak mencapai ic nya di tangan kiri Reza yang diangkat tinggi.

“kejap..kejap.. nak baca ni.. tak nampak..” Reza bawak lari dari tangan kiri ke tangan kanan pula.

“bagi la balik! Tak aci! Kau punya tak jumpa!”

Reza menyeluk poket belakang seluar paras lututnya. “ni ha.. kat sini.. haha”

‘Kurang asam Reza! Patutlah tak jumpa-jumpa! Aku pun bodoh, pergi carik dalam beg baju tu buat apa! Lelaki mana simpan wallet dalam beg!’ Erinne mengumam dalam hati.

Reza mendongak membaca ic Erinne yang diangkat tinggi. Nasiblah aku tinggi, dapat jugak ngelat. Hehe. Eh…nama dia….. “hahahahahahahahahahahaha..”

Reza gelak sampai rebah ke katil. Ececeh.. nickname Erinne tak boleh blah!

Erinne cuma memeluk tubuh memandang manusia yang sedap tengah gelak sakan atas katil. Haish! Terbakar betul hati aku tengok!

“Ya Allah… Astaghfirullahalazim…. Kamu ni gaduh kenapa sampai bilik jadi macam ni!!!” Nek Ngah mengurut dada melihat bilik yang bersepah itu. Tadi dia dengar rumahnya macam nak roboh, tak senang dia nak memetik pucuk ubi kat atas batas depan tu.

“Reza ni Nek Ngah! Dia curi kad pengenalan saya!” Erinne mengadu.

“Reza!!! Apa ni buat perangai budak-budak ni Reza!!!”

“hahahaha..” Reza menyambung gelaknya. Bukan nak jawab!

Nek Ngah geleng kepala. Tak faham dengan perangai cucunya itu.

“Nek Ngah tau tak apa nama penuh Reza?” Erinne bertanya pada Nek Ngah.

“Nek Ngah tau tapi tak reti nak menyebutnya..”

“hahahaha..” lagi sekali Reza terhambur gelak.

Erinne dah muncung. Aku baling jugak Reza ni keluar tingkap karang!! Sudah-sudah la gelak tu.. tau la nama aku Melayu habis, tapi nickname memang simpang ke barat!

“Nek Ngah taktau la kamu-kamu ni. selesai la sendiri. Bilik ni kemas. Nek Ngah turun ke dapur dulu.” Nek Ngah berlalu sambil menggeleng. Pening dengan perangai cucu-cucunya itu.

Mata Erinne dah berair. Tak pernah lagi orang bulinya sebegitu rupa. Tapi dia gagahkan diri. Janganla sampai meleleh. Matanya dibiarkan berkaca.

Reza duduk bila dah senak perut ketawa. Baru dia perasan, ada orang yang senyap merenungnya dari tadi. Air muka orang tu dah berubah, keruh aje.

“sorry…sorry… duduk sini meh.” Reza menepuk tilam disebelahnya.

Erinne tetap tegak.

“duduklah..”

Erinne tarik kerusi meja solek dan duduk berhadapan dengan Reza. Reza menurut sahaja. Dia memegang ic Erinne di tangan kanan dan ic-nya di tangan kiri.

“ok…jangan marah eh..” Reza meneruskan kata bila Erinne senyap membatu. “ni ic aku. nak aku bacakan nama aku ke, kau nak pegang ic ni sendiri?”

“tak payahla.”

“alahai~~~” Reza tarik senyum. “aku baca eh?”

“tak payah.” Erinne jauh hati.

“ic ni aku buat masa umur 21 tahun.” Reza memegang ic nya menghadap ke Erinne. “tengok, gambar pun cam budak hingusan.”

Erinne alih pandangannya. Sikit taknak pandang ic Reza.

“kecik hati ke ni….” Reza tarik kembali ic-nya ke riba. “em, aku suka nama kau. Sedap. Aku suka.”

“takpayahla puji..”

“eh betul. Suka. Suka sangat. lagi sedap dari Norsiah, berganda sedap dari Erinne.”

“tipula.”

“beeeeetuuuuullll…” panjang 6 harkat Reza menjawab.

“kalau sedap kenapa gelak macam orang gila tadi?”

“laaa…. Aku gelak sebab gambar je la.. tengok, kau pakai cekak polkadot, dengan muka sememeh…”

“aku tengah geram masa tu. Tunggu lama gila nak buat ic.”

“dah ok ke belum ni?”

“ok apa?”

“tadi merajuk.”

“tolong sikit! Aku tak pernah merajuk dengan sape-sape la!”

“halah,halah,halah…..”

“apa halah,halah? Benci betul!”

“haha. Ok.ok. nak ic aku ke taknak ni?”

“bak sini!” Erinne merampas ic dari tangan Reza. Satu saat.. dua saat… dia tarik sengih. “haha. Lagi lawak.”

“apa lawaknya?”

“rambut pendek tak hensem langsung!”

“sekarang ni hensemla eh?”

“ugh!!” Erinne menjulingkan matanya keatas. Perasan! dia amati tarikh lahir pula. Dia berkira-kira dalam otak. “eeh. Tua.”

“alah.. tua 5 tahun je pun..” Reza menjawab. Dah dicongak umur Erinne awal-awal tadi, 22.

Tiba-tiba Erinne menekup mulut. Tahan gelak.

“apasal?”

“nama kau peliklah Reza. Haha.”

“unik la. mana ada orang nama macam aku.”

Erinne senyum. betul jugak.
“so, hai. I’m NurIndah Ghazali.” Erinne menghulur salam.

Reza menyambut. “hai. I’m Hud Rezairil Ahmad. Nice to meet you.”

“nice to meet you too.”

Kedua mereka tergelak lucu.

33 comments:

murni said...

hai...
best crite nie...
kalau boleh next entry biar panjang sikit yer...
wish u luck...

Anonymous said...

lawak sugguh
best gile n sweet sgt....
sokong kat atas..
peace....

iffa

MaY_LiN said...

haha..sis..cumilje..
men perang2 lak..
suke2..

arina said...

yup...kalau boleh panjang sket. tak puas nak baca
best of luck eh

FateN said...

beshhhhhhhhhh gilerrrrrrrrrrrrr
as usual~

next2....ngeh3

keSENGALan teserlah.. said...

ekekkeee..
kanda ..suke2...
ilang ngntok aku sat stdy literature bi...
muehehe.,,
sedap pe nme nurindah..
ko nieh bgos tol..
gne nme nabi..
i like...
smbung cpat2...

Nemo^0^eriMo said...

sokong murni.....

Mimi Nurisya said...

best2...sweet la dorang ni...
nama pun best...
dulu luth, skang hud plak...
best2...
cucuratap smbung cepat2 eh...
xsabar nk tau cte dorang ni....
apa yang cucuratap tulis memang superb ah...
chaiyuk2...

misz nana said...

Sedap la nama Erinne..
NurIndah Ghazali..
Tapi, Erinne?
Memang la tersangat jauh panggang dari api..
Huhuhuhu..

Anonymous said...

Best giler..
Buatlah panjang-panjang lg..
Kalau boleh nak 2 entry 1 hari.. .
hahahaha

Nura

aisyah said...

comel jerrr...
hahahahahha...;

pinat said...

waa..nama 2-2 sgt besh..
dorg sgt comel..X)

eiDnuT said...

alahai...indah tuh nma org rpanya..huwawawawawa....pelek ah nti2 xtkut kna tgkp khalwat ke drang nih????

onarness~~~me~~~ said...

hehe..alast, de entry:)
tq..tq
hud, lame dh xdgr org name 2:D..hehhe
good job writer

cornetto_o.d.f said...

heeeeeeeeeee,,,
best nye cite ni,,
=)

sYaFaRiNa said...

best giler citer ni...
mmg best sgt2....
congrats n please keep up ur good writing...

zarah said...

hehehheee...
wat gelak je baca n3 kali nie..
best sgt2...
nnti wat en3 pjg ckit..

miss nina said...

uiks,,, nurindah dengan hud rupanya :)
cemanalah gaya si hud melamar erinne dengan memanggil nama nurindah? mesti sweet kan?
erinne pun boleh lah..

hikhikhik..mesranya diorang..nek ngah pun sejuk hati
--missnina--

comei said...

hehehe nme comei
Indah hehehe
nme reza de Hud
uishkk kak cucur suke ye nme2 ala-ala nabi
bagus betui hihi

zarith said...

best la..
serius best...
hohoho..
cpat2 smbung...

••♥shidaradzali♥•• said...

btl tu...
next n3 kasi pjg la sket ek...
x puas plak bacenye...

Unknown said...

switnyer!!!!! nurindah!! hud rezairil!! name pon dh swit..cite ape tah lg..swit puluh2 kali gnda..huhuhu..hai..x leh than tol bab berebut ic 2..hehehehe...so..kamu indah 2 mksdnye erinne ke? =)

dh lme tggu n3 baru..akirnye ada gk..cpt2 smbung..x sabo nk tau cmne indah n hud 2 nnt..hehehe

Bulanhijau said...

hahahhah

even nme pelik tapi unik..
aku tak pernah lagi dngar org nme cenggitu

pape pn
smbg2

nurhakim said...

salam...
hye cucuratap...
first time post kmen kat nvel nie..hihiii
best sgat cte nie...
xabis-abis gelak....
t n3 bt pnjng2 skt tau cucuratap...;)

{~ar3-in~} said...

aku suke........................!!!!

sweet capricorn said...

sweet la cite ni...
bla nk smbung lg??

pembaca setia said...

salam cucuratap
best nyer.. nak lagi..

mama nursaafia & zafwan said...

aku pun suka sangat....tp asal skit beno n3nya...

Hafia Hana said...

HU.H.U.H.U.U

besh bgt nehh!~

Pitak said...

ahahaha..
cute!

ceritaku MEMORIKU said...

nama nurindah.he3
name reza xpernah dgr.
comey2,first time.ahakzzz
kanda!!!suke2
-na'dz

khairunisya said...

salam...best2...cucur,kmu nih mmg ske/pki blackberry ker?

ima said...

cucur, mmg suke nama2 nabi ea? :D

Post a Comment

 
Blog Template by Delicious Design Studio