♡assalamualaikum

currently updating First.

Wednesday, May 13, 2009

kamu indah [3]

Erinne menggosok-gosok mata. Hah! Terus dia terduduk. Dipandang sekeliling. Apa berlangsir-langsir pulak katil nih? Aku dekat katil siapa pulak ni?

Dia menyelak kain yang menyelubung katil berkembar itu.

“adoi!!!”suara lelaki mengerang.

Ooops!! Terpijak orang pulak! “err.. sorry..sorry…”

Reza bangun dari tidurnya. Senak perut aku kena pijak! Ditenung perempuan yang duduk atas katil itu. Dahla aku tidur bawah, kena pijak lagi! Dia duduk menyandar pada dinding papan.

Erinne terdiam. Nak cakap apa ni? err.. “hai.”

“hai.” Reza menjawab lemah. Ngantok la.

Senyap.

“kau terbangun tengah-tengah malam ni kenapa?” Reza memecah suasana.

“err..” Erinne mengurut tengkuknya. Bukan sakit ke hape, tapi gelisah.

“best tidur dengan baju basah?”

“kau siapa?”

Reza tarik sengih. Dah cakap banyak baru tanya nama. “orang la. takkan hantu.”

“oh. ok. Tak perasan kau orang tadi.” Nak main loyar buruk dengan aku.. kirim salam la.

“kau bangun nak tukar baju ke? beg kau kat tepi tu.” Reza dah mula nak melangkah keluar.

“aku.. aku rasa macam…” Erinne mengurut tekak.

Reza kerut kening. Apahal pulak ni..

“tandas mana?”

“bawah.”

“tunjuk kat aku kejap.”

Reza turun ke rumah bawah. Erinne mengikutnya dibelakang.

Erinne terasa nak muntah amat sangat. tak sempat masuk toilet, sinki dapur dia serang.

“eh, kau kenapa ni?” cuak Reza.

“aku terasa nak muntah..”

“kau dah muntah dah pun.. bukan terasa lagi..”

“aku tak makan..”

“laaa..nak makan?”

Erinne pandang muka lelaki yang tengah menghulurkan segelas air suam itu. siapa dia ni?

“kenapa? Ambiklah. Minum. Kau pergi mandi dulu la. lepastu baru makan. Jangan bising sangat mandi, nanti Nek Ngah terbangun.”

Makin pelik Erinne. Kenapa nak baik-baik sangat dengan aku yang dia tak kenal?

“tercegat apa lagi.. pukul 2.30 dah ni.. karang Nek Ngah bangun susah.”

“aku tak ada towel.”

“kau ambik sendiri dalam almari.” Reza terus membongkar peti ais. Lebih lauk kenduri dikeluarkan.

Erinne perhati aje. “kau nak buat apa?”

“panaskan lauk. Kau nak makan kan? Cepatlah pergi mandi..”

Erinne terus berlalu ke dalam bilik. Towel dan t-shirt diambil. Terus dia masuk ke bilik mandi.
Shower takde. Water heater lagi la jangan berangan nak ada. Yang ada kolah sederhana besar. Dicelup satu jari. Fuuhhhhhhhhhhhh! Sejuk giga!

Tok! Tok! Pintu bilik air diketuk dari luar.
“jangan lambat-lambat.”

Erinne terus mencapai gayung. Sambil mandi dia terfikir. Lelaki asing itu. hambar betul. Tapi dia tak jahat. Ok lah tu. Dia merancang ayat. Macam-macam dia nak tanya lepas ni.

Lepas mandi, dia bersiap dan turun ke dapur. Pakai seluar jeans. Huhu. Apakan daya, seluar tidur tak bawak! Kelihatan lelaki itu dah menunggu di meja makan.

“pakai jeans?”

“tak bawak pj”

Erinne terus menyenduk nasi ke dalam pinggan. Takkan nak tunggu mamat asing ni sendukkan kot? Anak raja la aku macam tu!

Erinne tak senang makan bila lelaki itu tak lepas-lepas merenungnya.

“kenapa?” Erinne bertanya.

“kau nak pergi mana sebenarnya?”

“takde mana-mana.”

“dari mana?”

Erinne menjungkitkan bahu. Malas.

“jatuh dari ufo?”

Besar mata Erinne mendengarnya. Muka aku berubah jadi hijau ke sekarang?
“tak. Jatuh dari langit.” Selamba.

Reza tarik sengih. Ok. Lawak. Tapi tak rasa nak gelak. “aku nak bagitau ni.”

Erinne rasa tak sedap ditekaknya. Pantas dia menolak kerusi dan muntah lagi di sinki.

Reza berdiri disebelahnya. “kau ni nausea ke?”

Erinne berpaling pada lelaki disebelahnya. “kau ni memang suka predict kan?”

“as you see.”

Erinne berkumur lagi. “kau nak kata apa tadi?”

“nak makan lagi tak?”

Erinne geleng. Sakit perut la. ni mesti masuk angin ni.

“kau masuk bilik. Aku kemas ni kejap. Nanti aku cakap.”

Erinne menurut saja. Apalah yang dia nak kata eh? ‘maaf, aku dah rogol kau’ huih! Gila! Takpun.. ‘bagi aku semua barangan berharga, kalau tak aku bunuh’. Aaaaaaaaaaa~ tolong la fikir positif sikit Erinne!

**********

“orang kampung ingat, kau wife aku.”

HA?????????????????? What the……

Besar mulut Erinne ternganga. Agak-agak penumbuk pun muat nak masuk.

“er.. kejap..kejap.. hold on..” Erinne mengangkat tangan. Dia kena process balik maklumat tadi. Orang kampung ingat, aku wife dia.. maknanya.. kalau Bahasa Melayu, orang kampung ingat, aku isteri dia.. atau translate dalam English, villagers thought that I’m his wife. OW~ MY~

Reza kelihatan rilek je, tapi dalam hati gelisah. Ntah perempuan mana-mana yang dia bawak balik, dahtu orang anggap isteri pulak. Dia yang duduk bersandar pada dinding papan memandang Erinne yang dah ternganga 2 minit setengah. “tak lenguh ke rahang kau?”

Erinne tersedar. “kejap..kejap.. em..macam ni! untuk pengetahuan kau, I’m a very-very brilliant plus talented student and I’m very good in memorizing.”

“ooooookeyyyyyyy…” Reza cuba nak menangkap maklumat. Unsur riak tu dia ketepikan sekejap.

“tapi, boleh tak kau rewind balik apa yang jadi after aku jatuh dalam sungai? Or whatever you call.”

“tali air.”

“ah! Yup! Tali air.”

Reza tarik sengih. Panjang mukadimah. Tanya terus kan senang. “macam ni, kau terjatuh. Kebetulan aku lalu. Aku selamatkanla kau. Kepala kau bengkak aku rasa, tu kau tak sedar.”

“then?”

“aku bawak kau balik sini. Ini rumah Nek Ngah aku. Nenek sedara la. masa aku sampai tadi, aku tengah angkat kau.”

“ok. Sambung-sambung.” Erinne dah boleh pick-up storyline.

“tanpa pengetahuan aku, Nek Ngah buatkan kenduri doa selamat untuk perkahwinan aku. lepastu..”

“cop!” dengan gaya tangan ‘cop’ sekali Erinne kasi.

“what?”

“you already married?”

“yep.”

Erinne mengurut dahi. Gosh!! Adakah aku bermalam kat atas katil mereka? He and his wife? OW~ MY~

“but.. that a week ago.”

Erinne ternganga lagi sekali. Lama-lama muka aku jadi macam bentuk question mark la macam ni! banyak sangat tak faham!

Reza sambung lagi. “sebab tu, masa aku bawak kau tadi, diorang ingat kau wife aku.”

“kau tak jemput nenek sedara kau pergi wedding kau ke?”

“dia tak boleh jalan jauh.”

“sebab tu dia tak cam muka wife kau?”

“ex.”

“ok.ok. ex. Whatever. Tapi, takkan gambar pun tak pernah tunjuk? Takkan tak pernah jumpa langsung?”

Reza senyap. Banyak soal betul la. Dari bersandar, dia terus baring. Bantal ditindih atas muka.

“hey! Jawab la dulu!!”

“kau kan a very-very brilliant plus talented student.. fikirlah sendiri.”

“hey! Janganla macam ni! aku tengah semangat nak tau ni!”

“nanti langsir kelambu tu turunkan. Lepastu tutup lampu.”

“hey!!”

“shh. Nak pukul 4 dah ni…”

“biarlah kalau dah pukul 7 sekalipun!”

“aku mengantuk ni.. pukul 5 aku dah nak kena gerak.”

“pergi mana?”

Senyap.

“hey, pergi mana?”

Senyap.

“ish! Tidur pulak dia! orang tanya ni buat taktau je!” panjang rungut Erinne. Dia bergerak ke suis lampu, dimatikan. Dia duduk diatas katil dan langsir kelambu yang terselak diturunkan.

“jangan pijak aku bangun nanti.”

“hey!! Buat-buat tidur!!”

Reza tergelak didalam bilik gelap gelita tu.

“hey.. bangunlah! Kau tak tidur aku tau!”

“aku ada sejam je nak tidur ni..” hai perempuan ni,berborak dalam gelap pun jadi!

“kau pergi mana?”

“surau. Subuh.”

“kenapa awal sangat?”

“tadi orang kampung mintak jadi bilal..”

“apa tu?”

Reza mengalih bantal yang menutup mukanya. Ah! Sudah! masalah ni! “kau boleh sembahyang tak sekarang?”

“boleh.” Erinne dah blur.

“kau tau sembahyang tak?” direct je Reza redah!

Erinne tersenyap. “tau, tapi.. tak ingat..” perlahan je suara Erinne.

Sepantas kilat Reza bangun. Suis lampu ditekan. “kau bangun.” Erinne didalam kelabu ditengok sambil bercekak pinggang.

Perlahan Erinne selak langsir kelambu dan turun dari katil. “ha, kenapa pulak?”

“sembahyang lesson.”

“kata ada sejam je nak tidur..”

“aku lagi rela tak tidur dari biarkan Nek Ngah sakit jantung!”

Erinne tersenyap. Telekung yang dihulurkan oleh Reza dicapai.

“nanti ikut pergi surau.”

Sikit lagi Erinne nak rebah ke lantai papan ni!

11 comments:

MaY_LiN said...

erk..parahnye..
besh2...

cornetto_o.d.f said...

bapakkk,,,
lawak uuuh!!!
ahahahahahaha
bg0n2 je erinne tbai ckp hai,,,
aisehh,,sabo je r dgn erinne tuh..
best r cite ni...
hhehehehe

hussyhusna said...

ish2...smbhyng p0n die tatau...
h0pe pas knl reza die berubh la...
ape2 p0n...nice story,xsab0 nk tggu nex entry...

mama nursaafia & zafwan said...

bestnya cite....suka sgt...

comei said...

waaa udah kawin ke itu Reza?
aiseyy tapi napa jd ex?
jeng jeng jeng
cite ni diselubungi misteri... hihihi

.:me insan biasa:. said...

hehe..
best..siri 1 tu rsa cam dak leh lawan uncle long n nisrin...
tp ni boleh jd persaingan gak ni..
jgn tunggu lelama.. :)

Farah Shamsudin said...

haha..
lawak seyh!!
best2

nak lgi!!

Unknown said...

pergh...gle si erinne 2..dpt si reza yg bilal..besh siot!! aku dh trase aura love in the air + aura sengih sengsorg bace cite ni..hehehehe

eiDnuT said...

makkkkkk gilerrr syokkkkkkk..haha suspenn

ceritaku MEMORIKU said...

kanda!!!!!!!!
makin blurrr.
bhahaha.ex-wife kerw?
kanda.xphm.cube terangkan.he3
-na'dz

in_wired88 said...

wah..nice

Post a Comment

 
Blog Template by Delicious Design Studio