♡assalamualaikum

currently updating First.

Friday, May 29, 2009

kamu indah [10]

Pagi itu, semasa Reza pergi ke surau untuk solat subuh, Indah memulakan operasinya. Bukan Operasi Burung Hantu tau, ni operasi baik punya.

Perlahan notebook Reza diangkat keatas katil. Bismillahirrahmanirrahim… pandai je aku baca bismillah nak pecah harta milik orang. Haih. Takpe. Niat aku baik. Ececeh.

Password? Mampus! Indah menggaru rambutnya yang tak gatal langsung. Lelaki selalu letak password apa ye? Indah bergerak kemeja solek. Wallet Reza diselongkar. Birthday dia kot? Hentam jela.

14 Februari. Tak boleh tahan tarikh dia~

Alah! Salah! takpe Indah! Usaha tangga kejayaan! Aaah! Sembahyang subuh tu 2 rakaat aje. Surau tu pulak agak kurang dari sekakngkang kera. Ish. Try nama jelah.

Hud Rezairel.

Access. Ceh! Mamat skema! Apala letak nama penuh!

Tiba-tiba dia rasa wallet Reza tu lebih menarik dari notebook yang terpasang. Hurm. Business card pertama ditarik keluar.

Dato’ Ahmad bin Azalan.

Ada logo Syarikat Penerbangan Malaysia. Terbeliak mata Indah. CFO?????? Gilak!!! Si Reza ni main korporat pulak dah. Wallet itu disiasat lagi. Tak ada langsung credit card. Uish! Pelik! Ada ke orang yang main korporat tak ada credit card? Haaa.. ntah-ntah dia ni driver aje kot? Takpun tukang kebun. Takpun, tukang cat rumah. Hahaha. Indah gelak sendiri dengan telahannya. Apapejelah yang kau mengarut Indah.

Tapi… tukang cat rumah mana pakai Blacberry. Ish. Tipu..tipu. wallet itu dibelek dari depan kebelakang. Mont Blanc. Lagi la tipu tukang cat rumah pakai Mont Blanc.

Tapi.. dia pakai kancil. Dia orang kampung. Dia makan pucuk ubi, bukan lobster harga RM400 sepinggan.

Tapi.. logic jugak! Mana tau Dato’ tu bagi dia. 4-5 tahun punya second hand Mont Blanc. Logik kan? Possible kan?

Haih! Banyak la kau punya ‘tapi’. Skrin notebook ditenung semula. Desktop background kosong. Arrr! Bosan gila mamat nih! Tak ceria langsung! Meh aku hias sikit.

Indah klik pada ‘paint’. Erm. Mari kita belajar Pendidikan Seni! Spray sini sikit.. spray sana sikit.. konon-konon abstrak la tu. Berseni habis. Di’save’ dan di set sebagai desktop background. Hihihi. Indah menekup mulut. Mampus aku kalau dia tau. Ala, tukar sekejap je. Dia taktau punya.

Eh! Lupa pulak tujuan sebenar. Dia nak korek pasal Reza, bukan nak cantikkan notebook dia. Jarinya digerakkan-gerakkan. Hurm.. fail apa nak bukak dulu..

“Indah!!!!!!”

Gedebuk!

“auch!!!” adoiiiiii… sakit bontot…. Sakit kaki..

Reza terhendap-hendap melihat Indah yang terjatuh dekat bawah katil belah sana.

Indah senyap sahaja dibawah. Menyorok disebalik katil. Aiyak~ kenapa balik awal sangat…

Reza duduk diatas katil. Notebooknya dilipat. “ha! Senyap je kat bawah tu kenapa?”

Indah telan air liur. Rasa bersalah 70%, rasa kecut 30%.. diam Indah. Karang kau banyak bunyi, lagi payah.

“suka-suka hati ceroboh hak milik orang. Hantar lokap baru tau.” Reza membebel sorang-sorang diatas katil. Indah yang memeluk lutut dibawah dijeling sekilas.

Ish! Kalau bukan anak orang, dah lama aku ikat kat pokok, kasi gigit kerengga.

“apa yang Indah korek tadi?”

“err.. takde apa.”

Notebook itu dibuka kembali. Pandai pulak dia isi password. Pffh! Apa jadi kat desktop aku nih??
“dekat kolej ambik art and designing ke? cantik melukis. Ni kalau kasi kat pelukis antarabangsa pun tak tertafsir maksud dia.”

Indah gigit bibir. Kot ye pun nak puji, tak payah la melangit macam tu.

Reza perasan sesuatu diatas katil itu. Business card berterabur. Ya Allah.. anak buah aku pun tak menyebah macam ni sekali. Dia tenung orang dibawah. “Indah.. lain kali jangan buat macam ni.” tangannya laju menyusun kembali card didalam wallet.

“Indah..Indah tak tahan. Indah nak tau sangat. Indah dah banyak kali tanya, tapi Reza taknak bagitau.”

“apa dia yang nak tau sangat?”

“Reza kerja apa! Kenapa Reza bercerai! Banyak yang Indah taktau. Hari-hari, kita hidup sama-sama. Tapi, banyak pasal Reza yang Indah taktau! Mana Indah tahan macam ni! makin lama Indah simpan, makin mengarut yang Indah fikir! Dahtu, orang tanya bukan nak jawab! Reza tak boleh buat Indah macam ni.”

“personal la Indah.”

“tak kisahla! Tapi sekarang, Indah kan dalam hidup Reza jugak! Cuba Reza bayang, hari-hari Indah pandang muka Reza. Tapi, Indah tak pernah kenal orang yang Indah tengok.”

Reza meraup rambutnya kebelakang.

“Indah tau, ni bukan urusan Indah. Tapi atleast, bagitau lah sikit. Buat Indah susah hati je.”

“apa yang nak susah hatinya?”

“Reza gelak, Reza pekena orang, Reza cakap lepas, tapi, dalam tu? siapa tau?” Indah tarik nafas panjang. “Indah nampak. Indah tau. Reza sorok perasaan tu. kan?”

“kalau ye pun, Indah takde hak nak tau.”

“itu yang Reza kata. Tapi Indah yang hari-hari mengadap muka Reza sebelum tidur. Indah tau Reza buat apa. Belek gambar dekat handphone, belek gambar dekat notebook. Tak boleh salahkan Indah. Reza yang buat Indah nak tau sangat-sangat.”

Suasana yang subuh yang dingin itu bertukar hangat.

“Reza mintak maaf. Tapi ini hidup Reza, Reza taknak Indah masuk campur.”

“tapi..”

“just… stay away.” Reza shutdown notebook itu dan letakkan ketepi. Segera dia mencapai kunci kereta dan keluar dari bilik.

Indah masih kaku diatas lantai. Huh. Salah aku ke?

*****

Pukul 11 pagi. Reza muncul dipintu dapur.

“Reza, pergi mana?” Nek Ngah bertanya.

“jalan-jalan. Ambik angin.”

Indah yang berdiri tak jauh dari situ kaku. Tak tau nak kata apa.

“dah makan?” lagi sekali Nek Ngah bertanya.

“dah. Reza naik dulu Nek Ngah.” Reza terus berlalu ke tingkat atas.

Indah cuma memandang sekilas. Huh. Dia terkilan dengan sikapnya sendiri. Mendesak!

“Norsiah, bawak air dekat Reza.” Nek Ngah memberi arahan. Dia seakan tau ada yang tak kena dengan cucu-cucunya itu.

Indah akur. Dia membawa satu mug teh. Bismillahirrahmanirrahim.. puh! Puh! Indah hembus pada mug itu. Harap-harap Reza sejuk hati lepas minum ni. hehe.

“Reza, air.”

Reza mencapai mug itu tanpa kata.

“Reza, sorry.” Perlahan Indah berkata.

“hmm.”

“Indah tak buat lagi.”

“hmm.”

Bizworld terpasang di tv. Reza menumpukan seluruh perhatian pada rancangan itu. sampai berkerut-kerut dahinya.

Indah cuma senyap disebelah. Nak diajak borak, dia tengah khusyuk benar. Nak hadap tv, dia tak faham langsung butir berita Bizworld itu.

“ada surat khabar tak?”

“ha?” Indah blur dengan soalan tiba-tiba itu.

“surat khabar. Ada?”

“harini punya takde. Semalam punya ada.”

“ambikkan kejap.”

Reza terus menyelak surat khabar itu dengan rakus. Indah jenguk sebentar. Indeks BSKL?

Reza tutup surat khabar itu dengan kasar. “Reza balik KL kejap.”

“ha??” lagi sekali Indah terpinga-pinga. Takkan merajuk dengan aku sampai lari balik KL?

“sekejap je. Kalau apa-apa nanti Reza call.”

Reza masuk kedalam bilik. Dia ambil barang yang penting-penting sahaja.

“tapi kenapa?”

“hal kerja. Sikit je.” Reza meluru ke dapur. Tangan Nek Ngah disalam. Tak bagi alasan banyak, cuma hal kerja yang diberitahu.

Indah ikut sampai ke pintu kereta. “Reza, baik-baik bawak kereta.”

“ok. Indah, jaga diri. Jaga Nek Ngah.”

“ok.”

“nanti Reza call. Oh ya! Ambik nombor ni. kalau ada apa-apa call je.”

“erm, kalau telefon dapat apa?”

“kalau penting, Reza balik time tu jugak.”

“kalau telefon saja-saja?”

“dapat dengar suara jela.” Reza sengih. Macam-macam pulak si Indah ni bila aku nak balik cepat.

“balik cepat eh Reza.”

“insyaAllah.” Reza dekatkan bibirnya ditelinga Indah. “I’m really sorry bout this morning. I’ll tell you later. I swear.”

Indah tarik senyum. “betul?”

“janji.” Reza senyum lagi. “Nek Ngah! Jalan dulu!” Reza jerit pada Nek Ngah yang berdiri dipintu dapur.

“bye.” Indah melambai.

“bubye.”

******

“Abang Shah!”

“woi! Reza! Balik dah ke?”

Mereka berdua bersalaman.

“tak. Balik kejap je ni. Tadi baru tengok kat tv. Apa jadi dekat BSKL?”

“laaa.. dah 3-4 hari jugak la turun naik tak menentu. Abang taknak kacau Reza tengah cuti.”

“yeke? Reza memang taktau apa la. Duduk kampung memang tak online internet langsung. Tv dengan surat khabar pun tak layan sangat.”

“yelah. Nama pun syok ber-holiday.”

“so? Siapa yang take over client Reza?

“budak-budak baru tu la.”

“trainee?”

“dah habis dah. Semua sekarang dah kerja tetap sini.”

“oh. so? Macam mana? Tak boleh nak senang-senang invest sekarang ni.. kalau diorang main bantai je suruh investor masuk, memang naya.”

“tau..tau. Beware jelah.” Shah, abang ipar Reza juga merangkap majikannya bersuara gusar.

“takpe ke, Reza takde ni?”

“takpe. Tapi tu la. Ada client yang memang taknak consultant lain. Nak Reza jugak.”

Reza mengurut dagu. Rasa tak best jugak bila jadi macam ni. Bila dia cuti, client tu diberi pada orang lain. Kalau orang tu ok takpe jugak, kalau tak? Hilang kredibiliti. Tengah saham tak betul pulak tu dia ambik cuti. Spoil betul.

“takpela Bang. Reza balik rumah dulu. Tak balik lagi ni. Nanti Reza datang sini balik.”

“oh. ok.” Shah memandang adik iparnya sayu. Entah ok entah tak budak ni.

Reza melangkah keluar dari pejabat Managing Director itu. Nasib, kerja macam ni memang kena peka sentiasa. Sekali tersilap,habis semua duit orang terkubur. Lepastu, dengan dia-dia sekali masuk kubur.

Financial consultant company itu ditinggalkan sebentar. Balik rumah dulu.





**oh ya, CFO=Chief Financial Officer. bukan sejenis gas atau adik bradek ufo eh. hehe

33 comments:

leiden said...

yeah...ak org 1st..wah..ni yg x saabar2 dah ni nak tau citer seterusnye...

yeah..
GO! GO! GO! INDAH n REZA!!!

Unknown said...

yeah!!! aku org 2nd. tak penah seawal ini huhuh

semakin berdebar

cornetto_o.d.f said...

wawawa,,,
da de n3 baru,,
kalot kelam kelibut,,
la indah 2,,
cube ko00l sket,,
ahahaha,,
crite mkin best!!
cayalah k.cucur..

sYaFaRiNa said...

best2...
broker saham ke...
curious nk thu ni...

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

oh...hehe br tau cfo tu apew...hihi

R'anS said...

aku suka story dia... yes.... Banzai untuk Reza n Inda... Gambate...

alkene87 said...

reza keje remiser ke?
hehe
ade gak guy cam reza letak password name penuh sniri kat laptop..hehe..skema abis.
suspen tol cite ni.
x sabar nak tahu pasal reza lagi
reza ni secretive sgt la

Anonymous said...

bunga2 cinta dh mula berputik dalam hati Indah... :)

MaY_LiN said...

wala...siap main bisik2 yea..
mesti kj remiser ni..

tzaraz said...

aku rasa sure indah dok kat tangga depan rumah tunggu reza balik...wahahaha..rinduuuuu....

••♥shidaradzali♥•• said...

huhu..xsabo nk tau ape jd kat reza ngfan wife die tu...
hurmmmm...

comei said...

uishk not bad la dat reza hihi
nak lagi la
cm xpuas aje huhuhu

Anonymous said...

bertambah menarik la cite nie..
tak sabar nak tahu kisah selanjutnya...
cepat2 la upload ek....

Anonymous said...

nk lg....nk indah nreza gaks.....lg pleaseeeee...

Anonymous said...

reza jgn lupa janji

misz nana said...

CFO??
Whoaaa~

Muhammad Rafiq Hasrudin said...

isk best nya cerita.
first time baca sepatah2.
teruskan lagi ok.

Shima Awang said...

hehehehe...hanya org bisnes jerr tau erk CFO tue apa..

Anonymous said...

indah macam suke je kat reza:)
reza janganlah buat camtu lagi kat indah ..cian indah
--missnina--

Bulanhijau said...

reza ni keje cnsultant ea??
smbg2

keSENGALan teserlah.. said...

weyhh..
bile la si hud ngn indah nieh mau nikah..
isk2..
koje nk tgggi je..isk2..
kayo la indah pasnieh..
hahaha....
indah ader rse??
smbung2..

Anonymous said...

sambg2....
x sbr nk tau next n3

Salmiza said...

waaa...di hati suda ada perasaan~
comel la~

nooradilat said...

cam pelik tp best....
smbg ar cpt

sugar2 kapas strawberry said...

ku suka...smbg2..x sbr la kak cucur..

cyah said...

hehe suka la tapi tertanya2 gak naper dia bercerai eh?

Anonymous said...

Cucuratap,

Saja nak kasik tau...BSKL x wujud dah...dah lama ditukar jadi Bursa Malaysia (agak skema kan?!)...:D

zarith said...

best2..
sgt best..
cpt2 smbung...

Anonymous said...

it is getting more interesting....:)
chayok2 utk penulis...

ceritaku MEMORIKU said...

baru nk teka cfo tu ufo.
bhahaha.
kenapa die bercerai erk?
saspen2.
ahakzzzz.sambung2
-na'dz

Unknown said...

bila nak ada n3 baru...... ;p

Anonymous said...

De tulis ats tu yg ke 11..tp knaper tk ley klik??huuhhuuh
nk bce nieee

Unknown said...

wei..ape ni?? geram aku si reza 2..brahsia...tp besh jgk die..at last nk jgk cite kt indah..huhuhu..cte ni makin besh ah...hahahaah

Post a Comment

 
Blog Template by Delicious Design Studio