♡assalamualaikum

currently updating First.

Tuesday, May 5, 2009

bidadara : another part [8]

“mama!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!” nyaring si Hasya menjerit.

“kenapa? Kenapa? Kenapa sayang?” gelabah pula Nisrin menjenguk anaknya dimeja makan itu.

“kenapa..kenapa.. nasi ni warna purple..” tersekat-sekat suara Hasya menjawab.

“hahahahaha.” Nak terguling Nisa mendengar. “aiyoo Hasya! Itu nasi kerabu la! itu pun tak tau ke! hahaha.. ada ke pelik nasi warna purple.. haha”

“Acu ni! jahatlah! Apa gelakkan Hasya!!”

“yelah! Menjerit panggil mama macam nampak hantu! Haha” Nisa masih menyakat anak buahnya.

“Hasya ingat nasi mama tak elok! Hasya jeritlah! Sebab nasi Hasya warna putih je!”

“tulah! Lain kali tanya!” Nisa menarik rambut ekor kuda Hasya.

“Acu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Takmaula!!!!!!!!!!!!!!!!!!”

“apa korang nih!” Luth dah kerut muka. “bising la Nisa, Hasya.. malu kat orang.”

“Acu ni pa! dia ejek Hasya!” Hasya dah muncung. Kalau dapat ditarik tudung Acu tu kan best! eh, macam menarik je idea tu kan?kan?

Hasya terus bangun dari kerusi plastic tu dan lalu dibelakang kerusi Acunya. Siap sedialah.. kaki dijungkit sedikit.. dan…

“Hasya!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!”

Hahaha. Tu dia! key suara f sharp Nisa menjerit! Dengan tudung senget-benget tu Nisa berlari mengejar anak buahnya yang sorang itu.

“daddy!!!!!!!!!!!! Tolong daddy!!!!!!!!!!!!! Haha.” Dengan termengah-mengah Hasya berlari mendapatkan Iz. Sempat gelak tekan perut lagi!

Iz terus memeluk Hasya yang tinggi takat pehanya saja. “apsal ni?”

Tiba-tiba muncul Nisa dengan muka geram.

“hahaha. Apsal ni Nisa.. tudung teruk betul!”

“tanya la princess kesayangan Abang Iz tu!”

Iz tunduk memandang Hasya yang tersengih-sengih. Humph. Ni tak lain main tarik tudung la ni! “Hasya buat Acu ye?”

“Acu ejek Hasya dulu!” buat muka tak bersalah.

“meh sini..” Iz melambai pada Nisa supaya mendekatinya.

Nisa menurut saja. Walau dalam hati, rasa nak campak budak perempuan yang tengah tersengih-tersegih tu dalam Sungai Kelantan. Nisa memeluk tubuh bila jarak mereka hanya tinggal tiga tapak.

“sini..” Iz bergerak merapati Nisa. Tak boleh rapat sangat, Hasya ada ditengah.
Perlahan Iz menarik tudung yang dah terkebelakang tu kedepan. Sisi yang herot-berot dibetulkan. Muncung tudung ditarik sedikit keatas. “ok. Dah. Comey lote dah.” Iz senyum.

Hasya mendongak menonton adegan itu. Dia menarik sengih sambil menggigit jari. Aiyaa… manja gila Acu!

Nisa pula hanya menahan malu dengan muka merah. Apa layan orang macam budak-budak.. “Abang Iz ni.. Nisa tau la betulkan sendiri..”

“malu eh?”

“taklah. Geram dengan Hasya!” cover baik punya… walhal rasa malu dah menggunung macam Banjaran Titiwangsa.

“alaa.. Acu malu la tu… Hasya tau…” Hasya tergelak-gelak pantas bergerak melarikan diri. Mau Acu transform jadik Incredible Hulk nanti!

Nisa mengetap gigi. Budak perempuan sorang ni la.. tunggu la sikit hari lagi..

“ha! Tu nak balas dendam la tu! Dengan budak pun nak cari pasal.” Iz bersuara selepas menilik muka geram Nisa.

“dia tu yang suka cari pasal dulu!”

“alaaa.. mengalah je la..”

“mana boleh! Nanti lagi suka la dia!”

“ish.. macam mana nak jadi mak orang ni?”

“lambat lagi..”

“siapa kata?” Iz menaikkan kening sebelah.

Nisa dah pelik. Heleh! Macam la dia tau jodoh aku bila! “Nisa kata!”

“tak lama lagi tu..”

Iz terus berlalu ke meja makan menyertai keluarga Luth. Nisa ditinggalkan terkulat-kulat dibelakang.

*********

“rehat dulu lah ye. Nanti petang, Iz bawak pergi rumah.” Iz berkata selepas menghantar mereka semua ke lobi hotel Grand River View.

Semua muka penat. Memang, berbelas jam dalam kereta..siapa yang tak penat! Lagi-lagi driver, Luth dan Iz. Ada jugak cadangan nak naik kapalterbang aje, tapi bila teringat nak berjalan sampai ke sempadan Thailand nun, baiklah bawak kereta. lagipun lepas shopping nanti takut limit luggage terlebih pulak. Tak pasal-pasal kena bayar lagi. Huh!

“okey Hasya? Amsyar? Daddy pergi dulu eh..” sempat Iz mengenggam tangan kecil Amsyar dalam dukungan Nisrin. Hasya pula terus memeluk kaki Iz.

“heleh.. menyampah betul.” Nisa berkata nada perlahan. Sikit-sikit daddy!

“hai.. takkan dengan anak buah pun nak jealous kot?” Luth saja mengusik.

“siapa jealous.. sikit tak heran!”

Haha. Tersembur ketawa semua orang mendengar jawapan Nisa itu.

“alah.. nak peluk sangat ke? nanti dapat jugak..” sekali lagi Luth mengusik.

Nisrin menjeling tajam suaminya.”awak ni..”

“apa?” Luth bertanya perlahan.

“tak baik buat lawak macam tu kat Nisa..”

Puan Nina cuma tersenyum senang. “alah! Takpelah Nisrin.. bergurau je. takpe Iz, nak balik dulu,baliklah. Nanti petang kita semua kesana.”

“ok makcik. Assalamualaikum.” Iz bersalam dengan Luth dan terus beredar.

Nisa yang dari tadi terdiam, menarik luggagenya. Masih diam, tak bersuara. Kunci bilik digenggam dan terus masuk ke perut lif bersama Puan Nina.

“Uncle Long la ni! tengok tu! Nisa dah sedih!” masam muka Nisrin memandang suaminya. Taula mulut tak beli insuran pun.. janganla cakap lepas macam tu..

“apa dianya?”

“apa dia! apa dia! buat blur pulak.. dah tau Iz tu nak kahwin, bagi harapan dekat Nisa buat apa?”

Luth cuma membalas dengan sengih lebar.

“senyum pulak! Orang cakap betul-betul ni!”

“pa! ma! Lif dah bukak!” suara Hasya menarik perhatian mereka.

“janganla marah-marah dear.. come.” Luth memaut bahu Nisrin dan bergerak ke dalam Lif.

Amboi.. buat rilek pulak pakcik ni! Nisrin buat muka. Geram betul!

Sampai didalam bilik..

Bum!!!! Luth terus menyembamkan badannya diatas katil. Tak senonoh betul!

“awak.. tepi sikit..” Nisrin menegur Luth yang dah tertiarap macam ikan pari dekat pasar. Ish!

“duduklah sana..” sayup suara Luth dari atas bantal.

“nak letak Amsyar ni..”

Luth bangun bergerak sedikit. “meh la saya jaga baby Amsyar pulak. Amsyar rindu papa kan?”

‘tau takpe. Terima kasih banyak-banyak.’ Nisrin berbisik dalam hati.

“mama dengan papa nak tau tak?” Hasya tiba-tiba turut bergolek atas katil bersaiz queen itu.

“apa dia?” Nisrin menongkat kepala dengan tangannya. Melihat anak perempuannya yang sedang meniarap menghadap mereka. Amboi! Muka teruja tu mesti ada apa-apa..

“tadi kan, daddy betulkan tudung Acu.. pujuk Acu..”

“yeke??” besar mata Nisrin.

“aah.. lepas tu kan, daddy ada cakap kat Acu, macam mana nak dapat anak macam ni?”

“serius??????????????????????” makin galak mata Nisrin.

“dear, buruklah muka buat macam tu.” Luth tergelak-gelak.

“awak diamlah! Hasya, lepas tu? Lepas tu?”

“Hasya tak dengar dah. Tapi daddy macam suka Acu je.. takkan daddy nak kahwin dengan orang lain?”

Nisrin diam. Hasya diam. Masing-masing berpaling pada Luth. Muka takde reaksi langsung!

“Uncle Long.. taknak komen apa-apa ke?”

“nak komen apa lagi..”

“adik ipar awak kena main tu.. takkan nak diam!”

“apa kena mainnya? Iz memang suka Nisa.”

“tapi kan dia nak kahwin.”

“memangla dia nak kahwin.”

“ish! Sakit jiwa lah cakap dengan awak.”

“haha.. Amsyar, mama sakit jiwa. Haha.”

*************

“Assalamualaikum..”

“waalaikumsalam.. masuklah.. masuk-masuk..” mesra sambutan mak Iz, makcik Nik Haida.

“maaflah.. datang waktu petang-petang macam ni..” Puan Nina mula bermesra.

“eh tak apa! Datang naik kereta tentu penat..”

“ma, pija mana ma?” Iz bertanya.

“dapur.. tolong Iz, hidang air.”

“makcik, saya Nisrin.” Nisrin bersalam dengan mak Iz.

“saya Nisa.” Nisa pula mengambil giliran.

“oh… ini Nisa! Comey lote ha..” mak Iz masih tak lepaskan huluran salam Nisa. Asyik benar dia menilik muka Nisa!
“sopan santun Nisa.. lembut aje orangnya..”

Nisa dah gelisah. Aku bukan boleh orang puji lebih-lebih ni! mula la tak sedap punggung nak duduk!

“mana lembutnya kak Haida..dia dengan anak buahnya asyik gaduh aje.” Puan Nina menambah.

‘ala mak ni! baru nak jual saham! Mak dah buat saham anak mak ni jatuhla!’ Nisa merengus dalam hati. Malu weh.. malu…

Iz keluar dari dapur bersama seorang perempuan muda. Halus putih kulitnya, macam kulit Iz. Betul la orang kata, orang pantai timur ni lawa-lawa.

“ni adik Iz, Hafizah.” Pija pula bersalam dengan mereka.

“ni Nisa ye?” Pija bertanya sambil senyum-senyum.

“aah..” rasa plastic aja Nisa senyum. kenapa pulak aku yang jadi perhatian dari tadi nih..

“kita sebaya, tapi Pija kena panggil Kak Nisa la kot!”

“kenapa?” blur Nisa jadiknya..

“err.. takde apa..” Pija rasa nak tampar mulut sendiri. Celupar! Macam mana boleh terlepas..

“marilah minum petang. Kuih orang Kelantan ni, lain sikit rasanya.” Makcik Nik Haida menjemput mereka semua minum.

Nisa makin gelisah. Apa nak minum-minum pun pandang muka aku aje Pija dengan Makcik Haida ni!

33 comments:

Anonymous said...

haahhaha.....aku orang pertama ek??ek??... suker r bacer blog cucuratap neh..bahasa dia guner sempoi habeh...tak bosan aku....sengih memanjang ader...hakshakshaks!!!!!!!

LiNa said...

best2...
suka sangat..
sambung lagi yer...xsabar nak tau sambungan nyer..

FateN said...

sukaaaaaaa
angau overboard da ni.......
ngee~

keSENGALan teserlah.. said...

ngeeeeee..
gile nakal hasya ngn nisa nieh,.
haha..
sweet bangat iz btolkan tdg nisa..
haila,,cpt2 la tros trg iz oii..
sian kat nisa uh..
hehhe..
ske2..
smbung cpt kanda..!!!

Anonymous said...

ngahahah!!!

lawak sokmo~
next n3 pleazeeee~~

~~peace~~

ayman_93 said...

wah...
sweet ja iz btulkan tdung nisa....
makin bez ar cita ni...
suka3...

Miss Kira said...

nak lg..
musti iz ngan nisa ni..
hehehe..

aku bukan sape2 said...

haha...lawak2...nisa, x kan x tahu lg...dah sah2 ko yg kahwin ngan iz..hehe

Anonymous said...

haha,kantoi iz nk kenekan nisa~~
lalala...

Cik Miza said...

hahahahaha.... iz nk wat suprise kat nisa la tu.. dia nk kawin ngn nisa kan??
teruk tul iz ni..sian nisa jadi tak keruan..

Mimi Nurisya said...

haha...hasya ni memang nakal la...
sweet2....nk lagi...
n nk tnya...cucuratap ni org klantan eh??

MaY_LiN said...

hahaha..
aduh..
nisa..malu nye..
hasya nie..
pandai nyampaikan cite yea..
kecik2 jd radio antik..

Nemo^0^eriMo said...

cho cweet....
nemo raser nk hantuk kepla deduer ekor tuh...
sorang lampi...
sorg sajer jer nk melampikan org lgik...
eiks.... sekeh kang....
er...bleh keh?

Unknown said...

waa....jeles aku dgn si nisa ni..iz sgt2 swit time btolkn tdung 2..haih..nisa2..x sdr lg ke? femli iz sume dh bg hint 2..awk la bkal mnantu n bkal istri iz..hailah...x sbr tggu dorg kwin..hehehe..cpt2 smbung cucuratap eh? sy ebridei cek kt tenet kot2 ada smbungan bidadara ni..hehehe

{~ar3-in~} said...

nak lagi...sambung2.!!
letih gelak...romantik lolololololo...nk iz..

alkene87 said...

hahaha..
lawak betol
nasi kaler purple?
mcm nasi yg tertumpah nila je..hehe
bkn ke nasi kerabu kaler biru?hehe
i love nasi kerabu..hoho

kc said...

best2..
ala, nok balik klate jugok.....

Anonymous said...

iz ni..dasyat tul cara dia nk meluahkan rasa "cinta" dia kat si nisa tu..bt suprise yg xpenah dbuat org..kalu suka, kete je la suka..xyah si nisa tu ternanti2..

Anonymous said...

hakhakhak :DDDD
iz kawen dgn nisa :DDD

Hafia Hana said...

hu.h..u.h.h.u.u.

b2l tuhhh..

mmg gelak sakan la pasni si luth ngan iz...plan mjadi!~

then mmg sian la nisa kena main!~

ceritaku MEMORIKU said...

sokong ko zaty
sweet je time iz betolkan tudung tu.
ngeeeee.
comey2.
luth dgn nisrin pon comey.
hikhik
'kanda' sambung pat.hikihkik
-na'dz

tzaraz said...

hahaha...semua nak kaber..asyik terlepas cakap je...

comei said...

haiyokk gile la ni
adehh xsabor2 nk tgu diorg marry ni
caya la iz
mmg gentleman abis, manja2
sweet gile
i likkeeeee hihihi

Anonymous said...

besttttt sangatttttttt........

hehehe...suke3x

Anonymous said...

wahhh...
tenyata nisa adalah org itu!!!
sbb pija dah terkantoikan..
hahaha...
n 1 more thing
thanx cucuratap..
hehehe
sbb menggunakan bhsa
yg mudh difahami..
hehehe
papep0n..
suke sgt..sgt..
kih3..
~Ina MeliNo~

miSz cHa said...

aku da mcm org sasau da..every minutes aku tgk kalo2 ade update ntuk blog ni..huhu

atashinci said...

emmm...best...
betol2
nasi kerabu bukan warna biru ker??????
confirm iz n nisa...
ngehngehhhhhhh

••♥shidaradzali♥•• said...

hehehe..
sengih manjang ak bce cite neh...
wahahaha...
shuweet..

Anonymous said...

sukenya..
tengoklah iz tu.. sampai ke umah kelantan di bawanya nisa.. saje je nak wat surprise.. sampai kecik hati nisa

nisrin n uncle long sweet sangat2
--missnina--

cornetto_o.d.f said...

hasya ni..
suke kacau acu dye.mama dye..
adeeeh..
mmg ikot prangai uncle long la...
hahahaha
gambar amsyar xnak letak ker??

misz nana said...

hahaha.. xpe Nisa..
x lama lagi penderitaan jiwa raga awak akan berakhir.. heheh..

Anonymous said...

tue dio!
mari sngguh la klate wahai owner blog!

Anonymous said...

x leh blah btol prangai anak beranak stu family tu..haha.
luth ngan nisrin ajar ntah amende la kt ank2 dorang..hee~

Post a Comment

 
Blog Template by Delicious Design Studio