♡assalamualaikum

currently updating First.

Friday, May 1, 2009

bidadara : another part [6]

Nisa sedang meniarap diatas katil mukanya disembamkan ke bantal. Ugh!!

Bercinta.. sudah lama..
Berkasih.. dan bermesra..
Sedang enak membuai rasa..
Perpisahan tercipta..


Butang ‘next’ pada remote radio ditekan kasar. stesen radio berganti.

Cinta tak kenal siapa..
Hadir.. tanpa dipaksa…


Argh!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Serius aku tensyen gila dengan radio nih!!!

“hey radio!! Kau ni taknak hidup lama eh? Hah? Tak sayang nyawa dah?.. ha! Bunyi lagi! Bunyi lagi! Aku baling keluar tingkap baru tau!”

Pintu bilik tiba-tiba terkuak. “Nisa? Kenapa nih? Bercakap dengan radio pulak? Sihat tak?” suara mak menjengah.

Hehehe. Nisa tersengih-sengih busuk. Kaver jangan tak kaver.. “err.. takde mak..”

“Nisa nak pergi audition berlakon ke? macam kat iklan tu?”

Terlintas dalam kepala iklan yang perempuan bercakap dengan pasu. Ceh! Acting lebih!

“takla mak.. apala jadi pelakon.. taknak la Nisa!”

“huh.. iyelah. Pergi kerja malas, hari-hari keluar rumah lambat. Baik Nisa berhenti lepastu jadi pelakon.”

“apala mak ni. baik kahwin.” Tangannya menggentel bucu bantal. Mulut muncung. Kecewa beb, kecewa!

“hai! Dah nak kahwin sangat?”

“nak!”

“gatal punya anak dara.”

Nisa cuma membalas dengan sengih mengada-ngada. Haih.. nasiblah anak mak ni.. takde orang yang mau.. takde orang yang hendak.. sob..sob..

“ni, handphone Nisa mana? Tu, Iz telefon rumah tu. Pergilah jawab.”

Ha?? Iz?? “takmau!”

“pergilah Nisa..”

“enggak!”

“apa buat orang macam tu! Tak baik Nisa..”

alah mak.. dia tu lagila tak baik. Memberi harapan palsu! Oh, tidak! Hancur luluh hatiku..’ Nisa berdrama spectra didalam hati.

“ha! Berangan apa lagi! Orang tu telefon pakai duit Nisa..”

Nisa cuma bangun dengan langkah malas..”Nisa tau la.. takkan Celcom terima duit daun kering kot..”

Gagang diangkat. Muka malas. “ha? Nak apa?”

Uuuuuh! Terkejut aku! “assalamualaikum. Ni apsal ni?”

“nothing.” Jawab salam dalam hati jadila..

“handphone tak on, orang telefon rumah kene tunggu setengah jam baru nak jawab.. apa kes?”

“takde apela. Sibuk je.”

“Nisa sihat tak ni? kenapa? Stress banyak kerja?”

“takde apela.”

“c’mon.. tell me. Baby.. kenapa ni?” suara Iz memang concern tahap langit la..

Nisa senyap. Mata rasa panas. Ah.. sudah! Rambut diraup kebelakang. “Nisa penat. Assalamualaikum.” Pap! Gagang terus diletak.

Dia bersandar ditepi dinding. Abang Iz… jangan buat Nisa macam ni..

Sementara itu di sebuah apartment…

Iz merenung handphone ditangan. Ye dia tau. Kalau ditenung 3 hari 3 malam pun handphone tu takkan bertukar jadi Plasma tv, takpun Porsche sebijik. Tapi orang yang baru letak telefon tadi memang berganda-ganda berharga dari Porsche 911 GT2 yang harganya $194,000. Dalam RM? Ar, convert la sendiri!

Iz menarik rambut dikepalanya. Ahhhhh! Apa yang aku mengarut pasal Porsche ni?? Nisa, Iz! Nisa! Bukan Porsche!

Dia merehatkan kepala pada penyandar sofa. Lengan diangkat diatas dahi. Haih.. mengeluh.. mengeluh. Orang tua-tua kata tak baik mengeluh. Tapi tu jela pun yang dia boleh buat. Mengeluh sorang-sorang. Mana nak fikir pasal office, pasal Nisa, pasal nak kahwin lagi. Haih.. serabut!

Dahla pasal kahwin kena manage sorang-sorang. Baru sedar punya payah nak kahwin. Ingat ngadap kadi je dah setel ke? baru tau dulang hantaran, daftar kat pejabat agama, baju la itula inila..

Dah kata nak ambik wedding planner, tapi penasihat teragung aku tu kata jangan pulak. Heleh, pastu biarkan aku buat sorang-sorang. Bukan nak tolong! Serabutla.. kusut!!!!!!!!!!!

Akhirnya dia masuk ke dalam bilik. Merebahkan diri atas katil. Humph. Nak buat apa ye? Kira kambing la. 1..2..3..4..5..

*****************

“ma, oghe nok kelik ni esok.” Iz bercakap sambil mengepitkan phone ditelinga dengan bahu.

“mano oghe tau... tu sek-sek Pija la… ha? La.. oghe da ghoyak kok dia smale… bungo gapo-gapo pun tok kisoh la ma.. ikuk oghe nikoh dah selesa.. payoh nak pikir-pikir.. mace takdok bendo laeng nok pikir.. ha lah.. ya..ya.. herm.. ha. Ma, oghe kijo ni.. jupo sok. Waalaikumsalam..” Iz meletakkan gagang putih itu. pantas tangan kirinya pula menggerakkan pen diatas helain kertas. Sekejap-sekejap, di klik pula sesuatu di skrin computer. Ahhhhh~ nak kahwin pun susah!

Tok! Tok!

“come in.”

“En. Iz, reservation untuk Shangri-La dah selesai.” Hana meletakkan kertas A4 yang baru di print diatas meja Iz yang berkepah tu.

“ho.. molek la.. bapo aribule?”

“haaa?” tercengang Hana beberapa saat. Sumpah tak faham!

Iz kerut dahi.. kenapa pulak secretary aku nih blur semacam.. aiyak! Iz tepuk dahi. “sorry..sorry.. Hana.. saya baru lepas cakap dengan mak saya tadi.. sorry, sorry..”

Hana cuma tergelak kecil. “takpe.. En.Iz pun serabut semacam je. err.. tadi En.Iz tanya apa ye?”

“oh.. em, dapat yang tarikh berapa haribulan? Tarikh yang plan A ke, plan B?”

“Plan A.” Hana muka bangga.

“superb.” Iz senyum lebar. “thank you.. nanti boleh email confirmation ni dekat saya saya?” Iz berkata sambil meneliti kertas pengesahan tempahan didepannya.

“sure.”

“thanks Hana. You boleh sambung buat kerja you. Necessary things.” Hehe. Iz sengih. Dia tau, tempah ballroom ni bukan masuk dalam spec kerja Hana..

“ar, En Iz. Tadi En.Luth tinggalkan mesej, dia nak tahu progress. Progress apa saya tak pasti, dia tak cakap pulak projek yang mana.”

“ow.. ar.. takpe-takpe. I’ll call him.”

“and one more thing.” Hana senyum sinis didepan meja bosnya.

Iz mengangkat kening bertanya ‘apa’.

“jangan la serabut sangat.. rileks ok?”

Hehehe. “thanks Hana. Appreciate that. Thanks again.”

“nah.. small matter.”

Iz mengeluarkan phone nya sebaik sahaja Hana melangkah keluar. Mencari nama Luth dalam contacts.

“we Luth. Assalamualaikum.”

“waalaikumsalam.. aku tinggalkan mesej je tadi, sebab secretary kau kata kau busy gila.”

“mau tak busy, mana nak setel kan projek, ngan wedding plan lagi.. dahla aku lately ni tak boleh nak concentrate buat kerja. Projek buat apartment pun aku nampak macam projek buat empangan.”

“haha.. parah la kau! Sejak bila KITA Development involve projek empangan. Hahaha.”

“gelak… ha.. gelaklah.. gelak sampai puas. Aku ni yang dah nak mereng. Dengan secretary aku pun bantai kecek klate.”

“hahahaha. Ke…si…an….”

“kau la. bukan nak tolong aku sikit. Masa kau kahwin dulu, aku yang tolong kemas khemah kau tau?korang sedap-sedap lepak kat atas bangunan..”

“haha. Janganla ungkit. Lagipun, kau sendiri kahwin, kau sendiri buatla.. lagi meaningful apa.”

“meaningful hangguk kau..”

“hahaha. Esok jadi tak?”

“jadi..jadi.. insyaAllah..”

“selamat berjaya la aku ucapkan.”

“ terima kasih.. aku hargai ucapan kau yang tak seberapa tu..”

“ceh!”

“dahla. Ajak aku borak pulak. Aku banyak kerja ni.”

“eh.. bakal pengantin tak boleh stress-stress.. nanti seri tak naik.”

“diamla kau!”

“hahahahahahahahahaha.”









Translation:

“ma, oghe nok kelik ni esok.”

= “mak, orang nak balik ni esok.”

“mano oghe tau... tu sek-sek Pija la… ha? La.. oghe da ghoyak kok dia smale… bungo gapo-gapo pun tok kisoh la ma.. ikuk oghe nikoh dah selesa.. payoh nak pikir-pikir.. mace takdok bendo laeng nok pikir.. ha lah.. ya..ya.. herm.. ha. Ma, oghe kijo ni.. jupo sok. Waalaikumsalam..”

= “mana orang tau.. tu geng-geng Pija la.. ha? La… orang dah cakap dekat dia semalam.. bunga apa-apa pun tak kisah la mak.. ikut orang nikah dah selesai.. payah nak fikir-fikir.. macam takde benda lain nak fikir.. ha lah.. ye..ye.. herm..ha. mak, orang kerja ni.. jumpa esok. Waalaikumsalam.”

34 comments:

Anonymous said...

yeay! yeay! dh ad smbungan..
best nye iz.. mst die kawen ngn nisa gak tu.. nisa.. nisa.. baek ko ngaku jek kt iz tu ko ska die... hehheh.. tp xsaspen lak nnti..
pape pon.. I LIKE~~

Ummu Zol said...

kesian nisa...
bg ar iz ngan nisa...
x best ar klu iz khwin ngn org len...

misz nana said...

hahaha.. nisa, nisa..
sampai cakap ngan radio sorang2..
gilo apo? heheh..

Anonymous said...

emm..rasanya lbh cool kalu iz yg ngaku dulu..anyway terubat jua rindu kat bidadara, yehaaaa!

aisyah said...

at last ade gak n3...
iz jgn ngade2 kawen ngan org len yerr...
cian kt baby nisa...
besh2!

Anonymous said...

i lurve u soooo much!!!!cucuratap..
huhuhu...
cpat2 sambong taw..
smoga idea mencurah curah...
hehehehe
suke sgt ngn nisa
ngn iz tu..
especially...
kecek klate..
huhuhu
thanx..
time kasih gak
kt cornetto sbb dye
yg invite memnjat ke sini..
heehehehe


~ina MeLiNo~

MaY_LiN said...

hahaha...
akhirnya...
siap plan ngan abg ipa lg..
cian nisa..
kena main..

comei said...

alalala
owg kelate rupenyer yr iz hihihi
s0rg serabut
sorg cm gile merapu sorg2 hihihi
ciannyer nisa
cptla iz gtau ngn nisa yg die tu yg nak kawen ngn nisa
aiseyyy lem la huhu

pss nk lagi lalala

Cik Miza said...

warhhhh...iz kwin ngn sapa wei??rasa nya dia saje je wat gempaq kat nisa kan kan...tak sabar n3..cpt2 la upload..hehehe

Marlina Salleh said...

hehe..
comey..
cita neh cute taw x!!
hahaha

alkene87 said...

best ar lagu tu
lagu lame..
dah lame x dgr lagu tu
mase kanak2 dulu suka nyanyi lagu tu
cucuratap, ape tajuk lagu tu ek?
hehe..nak download kalau tahu tajuk ngn penyanyinyer

adess..nisa ni ditimpa perasaan sorg2 lak..si iz ni pun slow motion..at least propose ar dulu ..

padan muke iz kene wat preparation wedding sorg2..tu mesti idea uncle long yg saje nk buli iz.hahaha.konon tak yah upah wedding planner..

kaver? bukan cover ke?
typing error ke saje2 gune bahasa sms?

wah, cucuratap kecek kelate lor..
impressive tol..mu mek kelate ko?
bile nak kecek jawo pulok?
hehehe

haikadove said...

yeay da smbung!!
nk lg nk lg! hahahaa=p

~ bintang~ said...

hahhaa...mesti iz wat rancangan nk kawin ngn nisa...wah, suspen....sambung lg taw...hehehe

syah said...

yez2 dh der smbgn..
xsbrnye nk tau ksh slnjtnye..
ala mesty iz kwin ngn nisa 2 kn??
sj wt gmpx la iz nih..
jgn bg nisa merana..
jgn bg iz kwin ngn org len..
nk nisa n iz gak..hehehe..
deorg sweet...

cpt2 smbg yer..
suke sume ct cucuratap..

ida said...

ha3x...klaka la en3 nie.... wah cucuratap.... berjaya jugak mu try kecek klate... mu nie klate ko??

Anonymous said...

iz ni pon la...bole pulak xtau yg nisa tu mengelak dari dia sbb ape...harap je muka hensem,keje bagus, tapi lembab lampi...

Anonymous said...

HAHA kelakar gila part Iz kecek klate dgn Hana
hahahaha sakit perut bantai gelak kat sini
mintak2 ah Iz & Nisa
heeeee *fingers crossed*

:D

Daz Dianza said...

kalo iz 2 nak kawin ngan nisa..
wat la nisa cam saje2 jual mahal skit
baru gempak.hahahah.

Anonymous said...

ooo tuan tanah
u made my day
muaaahhh!~~

saadiah~~ said...

swettnyeeerr..suker sgt2...
cpt2 tau upload en3 baru.dh abeh exm kan..kan..hehe..

Anonymous said...

suke suke..hihi...

IDA MANSOR / IENA MANSOR said...

naseb ade translation..
kalo x, i mmg le x fhm ape yg si iz tu ckp ma..
thx 4 d translation ^^

the twinnie~~

Anonymous said...

nak lagi2!!! =)

inkdakwat said...

izzzz...nisa....drama vietnam toi la cucu...ada lak g wat planner sblom propose..izzzzzzzzz...izzzzz..cian nisa....hihi..

FateN said...

suka suka.....ngee~~

meen said...

huhu..
last2 da gk sambungannyer ye cucuratap..
makin bez ler..
waiting 4 n3..huhu
ala mesti iz ngn nisa gk t..
kn2..

cornetto_o.d.f said...

uish..best r..
cyan ag kat nisa...
~ina melino..
aku da kate..
cucuratap best..
hehehe

LiNa said...

best2..
iz kawin dgn sape ek?
sambung lg..

ZeRn said...

superb ah cccrtp..!!!
respek sama lu..hahaha..
nseb bek de n3 tok cte nh..
jnoh nuggu nye heh..!

awanbiru said...

yeay!!

da smbg

aqilah said...

cian nisa, jenuh nangis berlaut-laut, tak perasan kena tipu, he...... cucu,cucu, lu mmg marvellous!

Unknown said...

yayay!!! dh ada smbungan..gile lme aku tggu cite ni..hehehehe

dorg msh lg swit..kesian ko iz..nk kwin tp kne buat srg2..2la..nk men2 kn ag si nisa 2..ble nisa mls lyn..tekanan lak..pdn muke..hahahaha..

**cucuratap..cntik bckground baru die..hehehehe..cpt2 smbung eh? windu kt nisrin n hasya gk ni..hehehehe

keSENGALan teserlah.. said...

haha..
tulun2..
adekah nisa yg jiwang atau CUCURATAP yg sedang berjiwang nieh???
hahaha...
bgos2 luth n iz..
biras sepakat..

ceritaku MEMORIKU said...

bhahaha.
nasib bek de translation.
kalo x nganga aku bace.
aku xphm.
bhahaha
dh agak luth n iz bersepakat
smbung2
-na'dz

Post a Comment

 
Blog Template by Delicious Design Studio