♡assalamualaikum

currently updating First.

Saturday, May 9, 2009

biadadara : another part [10end]

“Abang, your friend!” Nisa memanggil Iz dari luar rumah. Sibuk mengatur makanan atas meja hidangan.

“kejap!!!” Iz berjalan keluar sambil menatang dulang berisi cupcake ditangan kiri. Tangan kanan pula menggenggam botol cordial.

Riuh-rendah rumah teres berkembar dua tingkat itu. harini, Iz dan Nisa buat housewarming untuk rumah baru mereka. Macam-macam makanan ada. Makcik Nina masakkan nasi beriyani daging. Nisrin bawakkan cupcake dengan pudding. Nisa? Potong buah aje!

“baby, nah.” Iz terus menghulur dulang berisi cupcake pada Nisa.

“apa ni.. public la..” Nisa dah kerut muka. Malu!

“apanya?”

“apa baby, baby ni..”

Iz tergelak. Alah! Dulik hape dengan orang? Aku tengah berbunga-bunga bahagia.. rasa cam melayang ke langit dah ni.. sukatila nak panggil bini aku apa! Kan?

“sengih-sengih pulak.. tu, kawan abang dekat bench tu.” Nisa menunjuk pada arah bangku ditaman. Baikla aku suruh dia jauhkan diri sebelum word lain pulak yang keluar!

“Acu…” Hasya memanggil. “Amsyar nak cupcake lagi..”

“ha??? Lagi?? Dah bulat dah perut dia tu! Meletup karang..” Nisa terkejut. Makan aje Amsyar ni! montel!

“biarlah dia.. Acu ni.. dengki la..”

Nisa memandang geram. Sejak-sejak Hasya dah masuk umur 6 tahun ni, makin aktif mulut dia menjawab! “jom..kita masuk.” Nisa memimpin tangan Hasya sambil membawa cupcake Amsyar sekali.

Kelihatan Amsyar seronok menghadap piring cupcake. Tinggal cebisan je, lain semua dah habis! Hebat betul!

“Amsyar ni… montel la..gumuk..” Nisa mencubit pipi anak buahnya yang gebu itu.

“Nisa!! Jangan cubit pipi dia. orang tua-tua kata, kalau cubit pipi budak, nanti budak tu tak selera makan!” Nisrin entah datang dari mana tiba-tiba menegur.

“oh yeke?”

“orang tua-tua katalah..”

“kalau macam tu, cubit pipi Nisa boleh?”

Nisrin pandang pelik. “apsal pulak? Awak bukan baby la!”

“dahtu.. Nisa asik makan je dari pagi tadi.. memang dari minggu lepas, makan tak henti-henti. Tak kenal erti kenyang ke hape perut Nisa ni..”

“hehe.. tengah bahagia kot! Tu senang hati.. makan pun banyak..” saje je Nisrin mengusik.

“tapi banyak gila la kak! Nasi 2 pot boleh habis tau!”

Nak terkeluar biji mata Nisrin dengar. Biar benar! “eh sis, tak baca doa eh?”

“Ya Allah.. doa berkali-kali! Tapi taktau la kenapa.. baik Nisa duduk dalam. Tengok meja hidangan kat luar tu, meleleh je rasa..”

Nisa mengusap kepala Amsyar. Pantas, Amsyar mengelak sentuhan itu. “eh! Kenapa Amsyar ni?”

“Nisa busuk kot. Amsyar tak suka orang yang busuk-busuk ni. hahaha.”

Nisa mencium bajunya. Wangi je.. bau softener lagi. “Amsyar.. Amsyar dah tak sayang Acu ke?”

Amsyar geleng.

Hahahahaha. Galak Nisrin ketawa! “jujur betul la anak akak ni.. haha. Bagus..bagus..”

Nisa cuba mengangkat Amsyar diribanya, Amsyar terus menjauhkan tempat duduk. Aih.. pelik ni…

Tiba-tiba muka Nisrin bercahaya. “sis, orang tua-tua kata kan…”

“ha! Orang tua-tua kata apa lagi?”

“kalau budak tak suka kat kita… maknanya….” Saje je Nisrin melengah-lengah masa.

“meaning?”

“meaning………” makin lebar sengih Nisrin.

“cepatlah akak ni! suspen je!” Nisa dah risau. Mane la tau tu tanda-tanda orang tak hidup lama ke.. akan papa kedana ke..

“Isma Hasya!! Ismail Amsyar!!!!!!!!!” suara garang Luth tiba-tiba interframe.

Semua mata memandang Hasya dan Amsyar yang main-main hancurkan kek. Bukan tengah makan! Habis sepah ke lantai!

Muka budak berdua tu dah pucat. Aiyok.. papa marah..

Nisrin dah telan air liur. Uncle Long kalau dah mengamuk… memang nahas la budak-budak tu..

“Hasya!! Sini!!” papanya memanggil.

Hasya dah ketar. Mata dah berair dah ni. tak sempat nak takung-takung dah.

“kenapa buat macam tu?” serius.

“Hasya…Hasya..Hasya sayang papa..”

Lain yang orang tanya, lain yang dia jawab. Nisrin dah tak senang duduk. Kesian tengok Hasya!

“papa tanya kenapa!”

“Hasya sorry…” dari tangisan yang senyap, sekarang dah terdengar esakan Hasya. Papa marah.. kalau airmata darah boleh keluar, dah keluar dah pun!

“cakap sorry dekat Acu dengan daddy.ni rumah diorang, bukan rumah papa.” Nada Luth masih serius.

Hasya berlalu pada Nisa. Terus dipeluk tengkuk Acunya yang tengah bersila itu.

Ok, sekarang turn Amsyar pulak kena tengking. Get ready..

“Amsyar ni! nakal! Papa pukul baru tau!” anak lelaki kena keras sikit. Meraung budak umur 2 tahun itu bila ditengking.

“Awak.. dah la.. rumah orang ni…” Nisrin cuba cool down kan keadaan. Walau hatinya kecut jugak! Kang tak pasal-pasal aku yang kena tengking sekali!

Nisa cuba memujuk Amsyar. Tapi sia-sia. Makin kuat dia menangis.

Iz yang terdengar kecoh-kecoh dari luar masuk ke dalam. Terus dia mengangkat Amsyar. Reda sikit tangisannya. “apahal ni?”

Nisa memuncungkan bibirnya pada cake yang bersepah di lantai. Fahamlah Iz kenapa. Luth ni.. temper dia tak boleh nak jangka. Meletup suka hati je.. nasib tak rosak majlis aku.

“shh..shh.. takde apa..takde apa..” Iz memujuk Amsyar. Dilentokkan kepala budak itu dibahunya.

Luth masih berapi. Pantang betul anaknya buat nakal kat tempat orang.

“Amsyar pergi kat Acu eh?” Iz cuba nak tenangkan Luth pulak. Tapi hampa, Amsyar merengek-rengek taknak.

“kenapa ni?” makcik Nina pula yang keluar dari arah dapur. Terpinga-pinga dia sebentar.

“budak-budak ni..sepahkan cake.. marahla bapak dia.” Nisrin cuba explain.

“kenapa ya? Amsyar dah taknak dekat Nisa! Tadi nak dekat pun dia taknak!” Nisa merungut. Bengang jugak. Apa dia busuk sangat ke?

Makcik Nina dah kerut dahi. “cuba ambik dia kejap.”

Huwaaaaaaa. Kuat Amsyar menjerit.

Semua tetamu dah masuk kedalam. Menjenguk keadaan. Kuat jugak suara si Amsyar nih.

Nisa dah sengih-sengih. Dipandang maknya, jugak dah tersenyum. Orang lain je tak paham bahasa mata mereka tu.

“kenapa ni mak? Akak?” Nisa bertanya.

“aiyoo. You pregnant la sis!!!!!” dengan excitednya Nisrin memberitahu.

Satu rumah terlopong. Dengan tuan rumah, tetamu, abang ipar tuan rumah sekali terlopong.

“serius ni Nisa?” Iz muka cuak.

“entah. Taktau.” Nisa muka confuse.

“laaa… tahniah la Iz!! Future daddy la!!” seorang tetamu bertempik. Semua tetamu lain ikut tersenyum, tergelak dan memberi kata tahniah.

Iz yang masih mendukung Amsyar, pantas menarik Nisa dengan tangan yang sebelah lagi. Dicium dahi Nisa.

Wuuuuuuuuuuu~ semua yang menyaksikan adegan itu mengejek. Romantika in public seh!!!

Huwaaaaaaaaa. Tiba-tiba Amsyar menjerit kuat lagi sekali.

Iz tersenyum. “ok..ok.. Amsyar lepas ni dekat dengan daddy je, dengan Acu tak boleh, dia ada baby lain..”

Nisa mengedipkan matanya sekali. Terus airmatanya mengalir. Heeeeeeeee. Aku nak ada baby! Macam tak percaya! Aku ada baby dengan mat motor yang aku jumpa 8 tahun lepas. Ter-rewind balik kejadian dekat Tasik Titiwangsa. Emosi aku yang tak stabil, terus marah-marah orang bawak BMW tu. Huhu. Lawak..lawak. Dan sekarang orang tu hubby aku. Apa nak pelik kan? Takdir. Dia mengelap airmatanya. Syukur.







~::tamat:~
thx all! <3

37 comments:

::cHeeSeCaKe:: said...

huhuh..dpt petua bru la..xsgke lak klu dak2 kcik xnk ngn kite, tndeny kte pregnant..mekasih cucuratap atas info itu..

MaY_LiN said...

habis sudah..
hepi ending..
pandai je acu nie describe tanda2 org peknen...
cian hasya n amsyar..
papa ni jahatla..
ooo..coz lepas luth..ismail
nama anak pun isma---ismail..
pandai2..hihi

hussy husna said...

besh2..suke2..tp quite sad la c0z dh hbs...
nnt wat cite bru ek???hehee...

aisyah said...

best2!

Daz Dianza said...

waa!! da abis!! sweetnye..
apsal cpt sgt ending
rase cam x puas je..
haish2..hahaha :)

misz nana said...

yuhuuuuu~
epi ending! heheh..
peace!

ceritaku MEMORIKU said...

warghhhhh.
best2.nisa dpt baby.ahakzzzz.
'kanda' tol kerw petua tu.?
first time den dgor.
bhahahahah.
suke22.happy ending.
best gilakzzzz.
cerita baru sudah menunggu.
ngeeeeeee
-na'dz

Mimi Nurisya said...

best3....comey je dorang nih...
cte cucuratap memang power h...nnti wat cte br plak eh....

kc said...

best... sdih la plak dh abes

LiNa said...

habis dah..
best2...
thanks..

kaypo said...

tq tq tq..superb ending. Sesekali buat ler special edition.
Wah roopanya surprise tu ada cite baru ya. Tak sabarlak nak tahu..kisah apa.

Gurl said...

superb , best giler n bla bla, tak tau plak ada petua org tua 2 cam 2 sekali, erk betul ker?, romantiknye iz,

keSENGALan teserlah.. said...

haha..
kanda...!!!!suke2..
ekekee...
bru taw nme betol si hasya ngn amsyar nieh..
ekekeke..
ader2 je ko nieh..
muahaha...
petua bru...ngeeee..
ley jdkan panduan pd mse akn dtg nieh..
hahaa..
cpt2 wat cite ko yg bru taw..
xcited nieh..
waaahahahahaa....ske2...

tzaraz said...

waaaa...dah nak jadik daddy dah abang Iz aku...

cornetto_o.d.f said...

alaaaaa,,
da abes??
h0h0h0h..
cm xsgke lak..hehehe
ade bidadara another_another part ag x??
heheheeh
kot2 r nk cite sal hasya lak ke..ahahahaha
sweet je cite ni,,
best!!=)

Farah Shamsudin said...

hu~
best nyer!!
ARGH!!!!!!!
haha..

Anonymous said...

wahh ending yg superb..
congrats...
ske2...

comei said...

uishkk dh abis?
hihihi superb la kak cucuratap
big applause to u yeahh
sweet, sweet & very2 sweet ending
yeahh.... =)

Unknown said...

pergh......gile swit ending die..tp mst lg swit kalu tau nisa n iz dpt baby pe..hehehe...petua yg psl nisa prgnant 2..prnh dgr..tp versi yg sy dgr..kalu pgg baby boy tp die x mo..mknenye prgnant baby boy..die x nk yg sme jnis dgn die..xtau ah btol x petua versi sy 2..hehehe..em..kn dh kate name amsyar 2 ismail amsyar..hahahaha...skg x sabo tggu cite baru dr cucuratap..thnx 4 bidadara yg sgguh swit tahap gaban ni..hehehe

aisyah said...

betul ke kak? org tua2 kata kalu baby x nak dekat, gurls tu pregnant?hehehe

Anonymous said...

btol la tu..tp besanyer kn...kalo pregnant baby girl..baby boy yg x mau kt kita n sbaliknyer la...pertamakali bc dr cucuratap n its funny also sempoi je...

iejay said...

Best.. best... best... Dah abis baca dah setelah sekian lama tak dapat masuk ke teratak cucratap ni...huhuhu..

Anonymous said...

aiyo..
da sebulan cte ni abeh bru aku bace..
bz la..
niway besh giler!!
tahniah to cucuratap coz berjaya abehkn citer nih..
ngn ending yg saaaaaaaaaaaaangtttt best!!
sape tau ade lg bidadara:another part lagi..
*muka mengharap*
hehe~~

-che na-

khairunisya said...

walawei...cite nih mmg best lah cucuratap...tahniah daku ucapkn..hehe

-Ain-Dak In- said...

wa....dah abis??
wakakaka..
bes gilo cito nih...

nurul afiza said...

huhu...bru jmpe blog ni, so..mstilah bru bce kan nvel2 di sini? mmg best la, pndai wat cite..tenkiu2..

[-captain zury-] said...

hey cucur.
im new here.
btw,
sdp gilak cerita kamu.
sweet muthafucker neway!
hehe.
bt lar cte lge 4 me.
plish.
luv ya!

agent_sesat said...

omg..i'm crying...this is the best part of bidadara....really..seriously..i'm touching...

hahhaa...

Anonymous said...

cngratulations la kt writer..
best gler la cter nieyh..
words pown sempoi..!!
bleyh la wat cter len plax pas nieyh..
huhu
u'r the best..!!

aiena said...

andai bidadara itu wujud..kirimkan satu kepadaku supaya hidupku yang muram dan suram ini menjadi bahagia....sesungguhnya hanya itu yang aku perlukan selain daripada keredhaan allah dan kasih sayang-Nya...

thanks cucur atap untuk story yg sgt bez and melelehkan airmta and cukup menyentuh jiwa raga dan fizik aku..
hehehehe..

syabas...

kuizikel said...

sambung lagi wei..bestttttttttttttt

husnaradzi said...

okay dis is soooooooooooooooooooooooooooooooooooo soooooooooooooooooooooooo best !
sya baca suma suma novel n cerpen awak ! .
walaupon sbenanya ngah final exam . haha
pedulik hape .
cita kao ni mmg mmg buat aku x tido malam .
smpai 3 4 pgi pon dok tatap menda nih .
siyez killer best !
x tao dh nk kata apa ,
mmg best .haha

Unknown said...

So sweeeetttttt.... Niceeeeeeeee....................

K.I.S.S said...

sweet sgt ^_^

Anonymous said...

hahaha . Best giler . dari tadi sy tergelak-gelak smpai adk tanya "ko sehat tak?" perghh mne tak gelak baca ayt2 nie . best ar novel ni cam spontan je .

Unknown said...

Sweetnya ♡♡♡♡♡

fthnnM said...

hehehek time baca biadadara ni kita suka duk practice cakap kelantan.baca part cakap kelantan tu kuat-kuat. feeling kelantan habis walaupun tak reti hhaha

Post a Comment

 
Blog Template by Delicious Design Studio