♡assalamualaikum

currently updating First.

Thursday, April 30, 2009

Fath dan Mia (2)

[ hari kedua gerai ]

“assalamualaikum.” Ramah Fath beri salam.

“waalaikumsalam.” Nampak tekun Mia membelek handphone ditangan.

“emm.. ramai customer harini?”

“ok la. nanti lepas zohor baru ramai kot.”

“oww.. tengok apa tu?”

“Aryana.”

“sapa?”

“anak Mia.”

“oww.. nak tengok boleh?”

Mia senyum lalu mengangguk. Laju Fath menarik kerusi plastic kesebelah Mia. Huluran handphone dari tangan Mia diambil.

“cute. Umur berapa?” Fath masih tak mengangkat muka dari skrin telefon. Jarinya menekan ‘next’ dan ‘next’ dan ‘next’ lagi. Cam baby model pampers woo. Comel je.

“baru je nak masuk 2 tahun. Bulan depan.”

Fath kalih sebelah. Senang rupanya nak tengok otot pipi dia bergerak. Cakap pasal anak dia, bercahaya je muka tu. Hehe.

Gambar di skrin telefon terus dibelek. Satu folder muka Aryana je. ada 180 item. Hamek ko!! Banyak betul! Semua muka anak dia je.

“kenapa masa baby rambut dia tegak macam Trojan?” Fath bertanya.

“haha. Kelakar kan? Mia pun taktau. Tapi bila dah besar sikit rambut dia dah ok kan?”

Tersentak Fath mendengar Mia ketawa. Hey.. sape kate susah nak dekat dengan Mia? Diorang tu yang tak pernah nak cuba..

“nama penuh Aryana apa?”

“Aryana binti Asyraff. Pendek je.” Mia senyum lagi. Kalau pasal Aryana, semuanya dia suka!

“oh.. aah. Simple.” Jin aprit tu bernama rupa-rupanya.. Fath berkata dalam hati.

“Aryana panggil Mia apa?”

“panggil mama. Hihi.”

“oh.. nama manja Aryana apa?”

“dekat rumah, nenek dia semua panggil dia baby. Tapi Mia panggil Yana.”

“oh.. papa dia panggil apa?” Fath dah mula nak masuk lubang..

“panggil girl.” Mia masih senyum. Fath pelik. Tak terasa ke dia?

“oh.. girl.. kalau saya panggil girl jugak takpe tak?”

“sekarang dah takde yang orang panggil girl. Nanti dia tak biasa pulak.”

“kenapa takde?”

“suami Mia takde kat sini.”

“dia kat mana?”

“Mia pun taktau.”

“berapa lama dah dia pergi?”

“dah.. dekat 2 tahun kot.”

“sama umur Aryana?”

“sempat 2 bulan je Aryana duduk dengan papa dia.”

“maaf.”

Mia hanya balas dengan senyuman. “ha, yang gambar tu, baru lepas kena marah. Tu cebik je.” Mia menunjuk pada skrin handphone ditangan Fath.

“yeke? Sape marah?”

“nenek dia. sebab dia merengek nak ikut Mia pergi kelas.”

“Mia ulang-alik ke?”

“taklah. Mia tinggal kat kolej la. tu masa balik weekend.”

“kenapa suami Mia tinggal Mia?” Fath bertanya serius. Dah tah tertahan lagi, tersembur jugak soalan dalam kepalanya.

“taktau.” Tenang Mia menjawab.

“kenapa dia tak ceraikan je Mia?”

Mia menjungkitkan bahu, tanda taktau.

“kenapa tak mintak cerai?”

“entah.”

“Mia takut ye?”

“kot.”

“takut apa?”

Mia menjungkit bahu lagi sekali.

“Mia takut keluarga mentua ye?”

“tak. Diorang baik sangat.”

“habistu? Sayang sangat dekat suami Mia ke?”

Mia terdiam. Lama baru dia menyambung, “Aryana.”

Fath diam. Memberi ruang untuk Mia.

Mia menarik nafas panjang. Dah lama, lama sangat dia tak berfikir tentang benda ni. “Mia belajar lagi. Pendapatan tetap pun tak ada. Belanja Aryana pun pakai duit mak abah. Mia takut, Aryana hilang.”

“oh..”

“Mia kahwin awal. Entah. Waktu ada orang datang merisik, Mia tak terfikir pun one day, jadi macam ni. he’s a gud guy, masa mula-mula. Entahla. Nasib Mia kot.” Senang saja dia membukak cerita. Senang saja dia selesa. Senang saja dia percaya dengan orang yang baru kenal 2 hari. Mungkin Fath tak macam orang lain yang tunjuk sangat rasa ‘kasihan’ dekat dia.

“oh.. jin aprit tu, pergi tiba-tiba ke?”

“ha? Siapa?”

“er.. ar.. Ashraff.”

“aah. Semua orang pun tak dapat nak trace dia kemana.”

“kalau macam tu, bukan automatik cerai ke?”

“dia bank-in duit. Tapi Mia tak guna, biarlah. Untuk Aryana nanti.”

“tak dapat trace akaun dia dari mana?”

Mia geleng.

“luar Negara ke?”

“maybe.”

“taknak cari?”

“entah. Mia malas nak fikir. Itu yang dia nak, biarjelah.”

“tak sedih ke dia buat Mia macam ni? gantung-gantung sukati?” apa ingat Mia ni macam itik panggang ke? gantung kat cermin kedai! Fath dah mula menyirap.

“sedih. Hehe. Entah.”

Ek eh.. boleh pulak main entah-entah. Jawab gelak-gelak pulak tu. “Mia jawab main-main ye dengan saya?”

“em. Kalau fikir, sedihla. Tak fikir, tak sedih.”

Hoho. Mungkin ini limitnya untuk Fath bertanya. Karang meraung anak orang karang, dia jugak yang susah. “em..weekend ni tak balik sebab ada gerai lah ye?”

Mia angguk.

“sedih tak jumpa Yana, tu yang tengok handphone je?”

Angguk lagi.

“jom,saya hantar balik.”

Mia terkejut. “eh! Takpe..gerai ni penting jugak..”

“ala.. suruh la Lan dengan Sham. Ha, ni Ju dengan Wawa patut shift pagi kan? Mane nye?”

“diorang pergi ambik air soya. Pakcik tu tak boleh nak hantar. Kesian Lan dengan Sham, semalam diorang jaga gerai sampai tutup.”

“alah.. tarahalla. Rumah Mia jauh?”

“tak, dekat Bangsar.”

“dekat je. jom!”

“eh! Gerai ni?”

“mintak la orang gerai sebelah jaga kejap, nanti Lan dengan Sham datang.”

“tapi…”

“tak rindu Aryana ke? saya pun nak jumpa girl jugak.”

Mia cuma tersenyum. Heh. Takkan nak tolak kot? “jom!”

**************

“kau boleh tolong aku?” Fath bertanya serius.

“kau nak apa nih?” berkerut dahi abangnya. Lagak serius je budak nih..

“kau boleh trace akaun orang tak?”

“hah?”

“kalau orang transfer duit dari akaun dia ke akaun orang lain, boleh detect kan?”

“bila kau sign up jadi detektif?”

Pak!! Sedap tangannya menyapu belakang kepala abangnya yang amat sengal itu. “tolong ar..”

“aku kerja IT, bukan kerja bank!”

“aku tau kau pernah detect email orang sampai tau alamat rumah dia kat mana.”

“oh hooo.. tu lain..”

“sama la ni! tolong la aku!”

“tengokla macam mana.. kau ada account number dia ke?”

“hehe.. nanti aku usahakan. Janji dah ada orang nak tolong.”

“kenapa kau nak tau sangat?”

“err.. aku join komuniti rumahtangga.” Fath menjawab sambil tersengih-sengih.

“aku hentak jugak budak ni kat lantai karang..”

*******

“Fath!!!!!!”

Semua orang berpaling. Terkejut dengan jeritan lantang itu.

Fath terlopong. Seorang perempuan dengan airmata berjurai-jurai menjerit namanya. Ah! Sudah..

“Fath! Sampai hati awak buat macam ni! selama ni Mia baik dengan awak! Ini ke balasan yang Mia dapat?”

Kenapa? Kenapa? Kenapa? Semua orang disekeliling saling bertanya. Nak kata ada shooting telenovela, tak nampak pulak cameraman kat mana-mana celah.

“Mia.. sabar dulu.. awak kenapa?”

Mia menghempas sekeping sampul surat diatas meja gerai itu. “nah! Puasla hati awak sekarang kan?”

Fath merenung sampul surat itu. ‘mahkamah..’

“Ashraff..”

“ye! Ashraff dah balik! Ashraff dah balik nak ceraikan Mia! Mia tau awak yang rancang!”

“Mia.. sabar dulu..”

Mia mengesat airmatanya kasar. dahla! Cakap banyak pun tak guna! “Mia balik dulu. terima kasih buat Mia macam ni.”

Fath tersenyap. Terkaku melihat Mia berlalu sambil menggengam sampul surat itu erat-erat. Fath? Apa kau tercegat lagi ni? tak pernah tengok dalam drama ke? bila heroin lari hero nak kena buat apa? Dey! Kejar la!!! sepantas kilat Fath menolak kerusi kebelakang dan berkejar ke depan.

“apa yang awak nak sedih-sedih ni? bagusla tu! Dari dia buat awak macam takde harga,baik dia ceraikan je awak!” Fath terus menghambur rasa geramnya selepas menyekat larian Mia.

“awak ada fikir apa yang Mia rasa? Apa yang Aryana rasa? Aryana dah takde papa Fath, Mia dah takde suami..”

“suami atas dasar apa? Title aje!”

“atleast Mia boleh jawab Mia ada suami bila orang tanya!”

“Mia sayang dia kan sebenarnya? Buat nak sayang jin aprit macam tu.. hah? Buat bazir je. baik sayang dekat saya ni!”

“hah! Dia awak panggil jin aprit, awak tu? Manusia yang baik sangat sampai hancurkan rumahtangga orang!”

“Mia..Mia.. listen! Dia tak sayang awak pun! Dia taknak dekat awak pun! Dia cuma nak menyedapkan hati makbapak dia je!” tiba-tiba Fath teringat kejadian beberapa minggu sebelum itu. tak pasal-pasal dia bukak gelanggang wrestling dekat tengah-tengah bandar Manila. Boleh si jin aprit tu kata dia tak hingin pun dekat Mia dan Aryana? Memang kurang ajar la. Kahwin pandai, buat anak pandai, lepas tu lepas tangan! Ingat si Mia tu kebulur sangat ke dekat duit dia? huh!

“awak buat cerita kan? Apa lagi yang awak reka supaya dia ceraikan saya?”

“saya tak reka cerita satu hapak pun! Saya kata baik bagi Mia orang yang betul-betul sayang dan nak jaga dia. bukan biarkan dia terkapai-kapai macam layang-layang takde tali.” Fuh! Hebat jugak Bahasa Melayu aku ni!

“yang awak cakap dekat dia macam tu kenapa????” Ya Allah.. Mia makin tertekan. Apa sajalah si Fath ni dah cakap..

“sebab saya sayang dekat awak la! saya nak jaga awak! Jaga Aryana!” terlepas jugak dari mulut Fath. Susah sangat perempuan ni nak faham!

“awak baru graduate, umur baru 24 dah nak jaga anak orang?” sinis Mia berkata.

“awak umur 20 dah jadi mak orang boleh je?”

Mia mengetap bibir. Geram ada, nak gelak pun ada. Amboi.. sempat pulak nak mengata!

“hah! Pandai diam pulak! Dah takde apa nak backing suami awak tu?”

Mia cuma menjeling.

“apa buat mata macam tu? Lawa sangat!”

Ni apa pulak aku yang kena marah ni! Mia merungut dalam hati.

“training sikit jadi wife saya.. dosa tau buat macam tu?”

“Mia taknak pun jadi wife awak!”

“parents awak nak je, Aryana nak je.”

Huh?????????? Parents??? Aryana????????? Sejak bila?!!

“dah-dah. Next week naik court.lafaz cerai. Habis edah 3 bulan kita kahwin.”

“senangnya!”

“awak kan janda, bukan susah. Tak payah kumpul duit banyak-banyak.”

“boleh pulak macam tu.”

“apsal? Ni awak nak kahwin dengan saya ke taknak ni?”

“apa straight sangat soalan ni..”

“takpe. Kalau malu tak payah jawab..”

“Fath!!!!!!!”

Hehe. Dan Fath cuma boleh tersengih-sengih macam badut bila tengok bakal wifenya muka merah. Heleh! Segan! Nak cakap nak la..

“tapi.. awak macam Ashraff. Awak pandai masak. Awak suka Coke takde ais. Awak panggil Aryana girl..”

“tapi saya takkan tinggal awak.”

Yeah. Satu janji, mengikat mereka berdua.






*simple ending. sorry. =(

Saturday, April 25, 2009

Fath dan Mia (1)

“Mia!! Sini! Sini!”

Seorang perempuan menjengah-jengahkan kepala mencari suara tadi. Mana pulak dah..

“Mia!!!!”

Dia berpaling ke kiri sekilas. Ha! Tu pun!

“kau kenapa lambat sangat ni Mia.. semua orang tunggu tau..”

Mia cuma tersenyum bersalah. “maaf.”

Halahai.. lembutnya budak ni. Dari nak mengamuk sakan, terus tak jadi. Mana taknya, gerai orang lain dah penuh dengan hidangan, tapi gerai nombor 16 ni terhidang dulang dengan mangkuk polisterin kosong je atas meja. Sepatutnya kitorang jual macaroni goreng, kuewtiow goreng, dengan air soya. Tapi, dah tukang masaknya tak sampai, macam mana makanan nak siap kan? Kan? Soya pulak sampai lewat sikit. Pakcik tu kata tak boleh nak hantar awal. Pukul satu kot nanti baru boleh jual.

Mia masih tersengih-sengih melihat kawan-kawannya membuat bulatan sekelilingnya. Lan, Shah, Ju dan Wawa. Maaf la~

“em, Mia masak sekarang.” Dia lantas berdiri dan menyarung apron. Cepat-cepat dia kumpulkan semua bahan ditepi, sebelum mula menggoreng. Nasib semua dah siap, tinggal campak dalam kuali je. gerai sebelah menyebelah dijeling, dah rancak berjual beli. Rasa bersalah bertimpa-timpa.

Ju dan Wawa menolong sekadar boleh. Heh. Bukan tau masak sangat pun. Kalau tau, tak payah la tunggu perempuan ni kan? Appala.

“eh, korang buat apa ar? Baik tolong Mia masak!” Wawa menegur Shah dan Lan.

“tengah menjual la ni cik kak..” Lan jawab malas.

“jual apanya?” Ju bertanya lagi. Jual mangkuk polisterin?

“jual muka” Shah menyambung. Haha

Gerai ni salah satu program fakulti. Saja-saja carik duit sambil beramah mesra. Tapi kalau ikut objektif si Lan dengan Shah, jual muka sambil carik adik angkat kot. Awek tak boleh. Dah ada booking. Hehe.

“Hey!!! Fath!!” kuat Shah dan Lan melaung.

“Fath!!!” Wawa dengan Ju menjerit.

Mia mengangkat muka dari tumisan cili dalam kuali. Siapa? Dia kalih ke meja depan gerai. Diorang berlima tengah rancak gelak-ketawa. Yang dia, masih terpinga-pinga. Kenal ke? rasa macam tak..

“hai.” Lelaki itu mengangkat tangan pada Mia.

Mia makin pelik. Em, abaikan. Sudip kembali digerakkan.

“coursemate korang ke?” Fath bertanya perlahan pada diorang berempat.

“aah. Mia. Dia datang lambat tadi, tu lambat sikit progress.” Wawa menjawab lancar.

“apsal tak kau je yang masak?”

“hamboi.. tak sayang nyawa nampak?”

Haha. Dah memang fakta, Wawa memang taktau masak. Ju pulak boleh, tapi takat maggi. Eh, ingat senang masak maggi? Jangan pandang sebelah mata ye.

“heh. Takde ar. Saja nak usik kau. Korang jual apa sebenarnya?”

“oh! the special spicy fried macaroni with chicken fillet, chili sauce topping and of course, served together with fork and spoon wrapped with soft tissue.” Ju berkata dengan muka bangga.

“Ju, nanti aku recommend kau dekat mana-mana hotel la eh. Kot-kot kalau degree kau nanti tak laku.” Sarkastik Fath mencelah.

“oh, lagi satu. Our special-secret-chef’s recipe. Kuetiow goreng ala-Mia.”

Hahaha. Meriah betul meja gerai nombor 16 pagi-pagi nih.

“2 menu, Mia tu masak sorang ke?”

Empat kepala mengangguk.

“tu 2 kuali?”

“tu spare jelah.” Shah menjawab sambil menjeling Mia yang tak cukup tangan.

“got extra apron ladies?” Fath bertanya sambil menghulur tangan.

“err..takdak. kau nak buat apa?”

“Wawa, kau tak guna kan? Takat jadi uniform gerai korang nih, pe kata bagi aku sekejap?”

“nak buat apa?” Wawa dah kerut dahi.

“nak pakai la, takkan nak makan pulak!”

Fath terus menyarungkan apron ke leher. Tempat memasak dirapati. Dijenguk perlahan. Rilek je perempuan ni masak sorang. Sehelai tisu dari meja ditepi ditarik. Dihulur pada Mia.

“hmm?” Mia terhenti sekejap. Terkejut.

Fath senyum. Tisu dihulur lagi dekat.

“buat apa?” Mia blur.

“awak berpeluh. Nanti masin.”

“oh.” tisu disambut dan dilap ke dahi.

Fath kerut dahi. Aku buat lawak kan tadi? Kan? Apsal dia tak gelak? Luar alam sangat ke lawak aku?

“awak nak masak apa ni?”

“kuetiow.”

“ok. Bagi saya masak macaroni.”

Fath dah bersiap sedia. Kuali spare yang tadi terlangkup diangkat diatas stove.

“Mia nak masak.” Mia bertegas.

“masaklah.”

“Mia kena masak macaroni.”

“takpe, nak cepat kan? Saya tolong.”

“takpe. Mia buat.”

Fath berpusing pada orang disebelahnya. “salah ke?”

“apa?”

“saya nak tolong.”

“tak.”

“dahtu?”

“Mia nak masak.”

Arghhhhhhhh. Perempuan ini makin pelik. Fath berkata dalam hati.

“saya nak masak jugak.” Fath berdegil. Api dihidupkan dan minyak terus dituang.

Besar mata Mia melihat orang disebelahnya itu. siap ber-apron bagai… ahli gerai baru ke? lantaklah.

********************

“chef!!”

“ye?” serentak Fath dan Mia menjawab. Mereka saling pandang.

“err..” Ju dah garu kepala. payah cenggini.. “ade bahan yang kurang tak?”

“tak!” sekali lagi, serentak mereka menjawab.

“err.. nak minum apa-apa tak? Haus tak?” Ju bertanya lagi.

Fath : coke
Mia : tin
Fath : no ice
Mia : vending machine

Ju bercekak pinggang. Musykil la dorang nih.

Fath dan Mia saling pandang bila habis meng-order. Macam mana boleh sama??????????

“em. Takpelah. Aku.. pergi beli.” Ju terus berlalu. Pelik!

20 minit kemudian….

“hurrrmmm…..” mereka berempat menghidu bau macaroni dengan kuetiow yang dah siap masak. Bikin leleh la wa cakap…

“aku rasa dulu eh?” Wawa dah bersedia dengan garpu.

“haip!!! Aku dulu la!” Ju memotong.

“ey..ey… kasi ketua gerai dulu la!” Shah pulak menepis.

“ah..! senang-senang, kasi aku je rasa dulu!” Lan dah mencucuk garpu ke kuetiow.

“tidak!!!!!!!!!!” kuat Wawa dan Ju menjerit. Hampa sungguh tak dapat jadi perasmi!

Fath hanya memandang dengan sengih. Perlahan ikatan apron dileraikan, dan ditarik melepasi kepala. Dia pandang pula rakan chefnya tadi. Hehe. Rakan chef kau. Pandai-pandai sendiri letak pangkat.

“Mia?”

“hum?” Mia kalih pandang pada Fath.

“tak boleh bukak ke?” Fath menunjuk pada belakang apron Mia. Macam susah je dari tadi nak bukak.

“boleh.” Sepatah Mia menjawab. Tapi kalau dah merah-merah muka tu tahan kerut, boleh ke namanya…

Fath sengih. Degil budak ni. “meh la. saya tolong.”

Zapp!! Pantas Mia mengadap mukanya ke depan. “tak payah. Mia buat sendiri.”

Fath still sengih. Naik berkedut baju kurung kapas tu ditarik-tarik. Haih. Dia terus berjalan kebelakang Mia. Tali dibelakang pinggang perempuan itu dipegang.

Mia yang terkejut rasa nak keluar api. Cakap tak payah, tak payahla!

“kejapla. Saya tolong je. saya tak pegang awak la.” Fath selamba. Dia masih berusaha membuka tali apron itu. mak ai, ikat mati.

Mia yang tercegat berdiri dah taktau nak kata apa. Kalau bergerak ke depan, perutnya terjerut. Bergerak kebelakang? Tu saja menggatal namanya.

“Mia suruh Wawa la.”

“kejap. Dah nak terbukak dah ni.”

Hadoi. Makin malu rasanya.

“dah. Nak saya tanggalkan jugak ke?” Fath saja mengusik.

“terima kasih.” Mia terus menanggalkan apronnya sendiri dan bergerak ke meja depan.

Eh.. lari pulak dia.. Fath mengikut Mia kedepan.

Ju, Wawa, Shah dan Lan dah pandang pelik. Muka keruh tu, pahal?

Fath berdiri disebelah Mia. Mia terasa macam nak terbakar. Sibuklah dia ni..

“awak siapa?” Mia bertanya dengan kering berkerut. Suara tetap maintain lembut.

“sa..”

“dia ni, roommate kepada coursemate awek kawan Shah.” Tak sempat Fath nak explain, dah ada jurucakap yang sibuk potong ayat.

“haa???” Mia dengan muka blurnya memandang Ju.

“yelah, kira Fath ni, kawan aku punya awek, punya kawan, punya kawan.” Shah pula memintas.

“err.. macam mana tu??” Mia still blur.

Fath yang perhati dari tadi dah rasa nak hentak dahi ke tiang. Apa susah sangat diorang pusing fakta nih..

“macam ni..macam ni. Saya sepupu Lan lah.” Fath bukak mulut.

“haaa??” bertambah tak faham Mia. Kenapa lari sangat nih?

“awek kawan Shah tu, awek Lan lah. Awek dia satu U dengan saya. Kebetulan, saya satu bilik dengan coursemate awek Lan.”

“oh..” Mia mengangguk-angguk.

Shah, Lan, Ju dan Wawa dah sakit perut tergelak. Mia..Mia.. kesian!

“dahtu, buat apa kat sini?”

“sini?” Fath menunjukkan jari ke tanah. “berdirilah. Takkan tengah cangkung kot.”

Pfffh! Lagilah meriah diorang gelakkan Mia. Tapi yang anehnya, Mia tak gelak pun. Senyum pun tak.

Fath sengih-sengih. Lawak jenis apa lagi yang aku nak buat so otot pipi perempuan ni boleh bergerak?

“errr.. awak masak sedap.” Fath memuji sambil mengangkat kuetiow dengan garpunya.

“terima kasih.”

“belajar dengan mak ke?”

“tak.”

“habistu?”

“dengan abang.”

“oh, abang pandai masak? Abang anak sulung eh?”

“suami Mia, bukan abang kandung.”

Hellagud answer. Hehehe. Fath gelak-gelak. Kejap…kejap. SUAMI?????????????????????? Hampir-hampir dia jatuh bergolek ke bawah meja.

***********

Suasana hangat. Bukan panas, hanya hangat didalam. Dah jadi macam persidangan hape je. meja bulat itu diketuk-ketuk dengan jari. “serius ke ni? ke.. korang kencing aku?”

Lan dah mendongak kepala keatas. Ya Allah.. tak paham-paham! “serius la ni dol!!!! Ingat benda macam ni boleh buat lawak ke?”

“unexpected huh?” Shah bertanya sambil membawa gelas teh tarik ke bibir.

Aiyooooooooo. Fath dah terkelu. Betul-betul taknak percaya! Tapi kalau dah sejam dok bertanya serius ke? dah nak dekat 44 kali, dan jawapannya tetap sama, takkan nak tolak mentah-mentah kot! Haih.. “tau ke laki dia sape?”

“tak. Dia tak pernah minat nak bukak cerita pun.” Lan bertegas.

“kalau tak bukak cerita, mana pulak korang tau?”

“just masa mula-mula benda ni jadi je macam kecoh kejap. Lepas tu senyap.” Shah menambah.

Humph. Fath mengeluh buat kali ke berapa ntah dia pun taktau. She’s 22. Married. Kene gantung tak bertali. And ada anak. Tak masuk akal laaa!!!!!!!!!!!!!!!! Rasa nak menjerit je!

“aku… aku… haih!! Susah la nak percaya!!” Fath menyandar.

“masa mula-mula dulu pun, kitorang payah gak nak percaya. Tapi, nak tanya sendiri, memang haram tak berani la. Tengok Mia tu memang la lembut, blur, sopan, baik punya perempuan Melayu.. tapi susah nak dekat tu.”

“kau berani, kau tanya ar! Tapi macam tak baik gak la, kene gantung beb. Mau merana bertahun. Nasib dia cam tough.”

“macam mana boleh terkeluar cerita?” Fath bertanya lagi.

“anak dia la. dia memang tak sorok. Dah nama mak kan, sure sayang anak punya. Selalu je call anak dia, gambar tak payah cakap la. dalam phone, dalam folder, merata je dia lekat. Masa 1st year dulu, jakun la semua tanya. Dia rilek je jawab anak dia. tanya pasal husband, dia kata kene gantung. Itu jela pun yang dia jawab.”

“1st year?? Umur 19???” Fath makin pelik.

“20 kot. Dia STPM aku rasa.” Lan menjawab.

“apa jenis laki camtu?!” Fath gaya marah.

“agak binatang la perangai..” Lan menyambung.

“binatang pun sayang anak kot. Entah jin aprit mana si Mia tu kahwin pun aku tatau..” Shah menyampuk.

“tapi macam mana pulak dia kata dia belajar masak ngan si jin aprit tu?” sedap je si Fath pakai nama jin aprit kat orang..

“entah. Dia baik la kot sebelum tu. Cerita gantung menggantung ni kecoh pun masa sem 2.”

“banyak gila kau tanya. Minat ke?” Lan mengusik.

“she’s nice.”

“tu memang fakta la. aku rasa kalau dia single, even janda sekalipun, bersusun orang nak weh! Tapi dah status tak jelas macam ni, susah la. kesian gak kat dia.” Shah beriya bercerita.

“aku ingat nak tanya dia la.”

“baik-baik la Fath. Silap timing, mau menggila budak tu. Selama ni pun aku rasa dia ok sebab takde sape nak ingatkan.” Lan kasi amaran awal.

“tapi dia ok kan?” Fath memastikan lagi.

“kau minat sangat ambik tau hal orang ni kenapa?” Shah dah musykil.

“entah. Saje. Simpati la jugak.” Alasan la Fath!

“hehehe. Nanti aku repot Mak Ngah la Fath. Anak Mak Ngah ni minat nak join komuniti rumahtangga la sekarang. Haha”

“siot punya sepupu.”

**********










*panjang sgt la pulak cerpen ni, so ade part 2. maaf kalau tak best. nanti ada mase aku smbg. nga exam ni, idea pun merapu. naseb tak tekeluar silibus. still have 4 papers. pfffh! 4 killer papers.
 
Blog Template by Delicious Design Studio