♡assalamualaikum

currently updating First.

Sunday, March 8, 2009

bidadara : another part [1]

“Hasya!! janganlah..” Luth dah berkerut dahi sambil tangan sedaya-upaya nak mencapai remote astro.

“Hasya nak tengok ni!” mulut si kecil dah memuncung. Dahi pun sama kerut. Sama je dengan bapak dia! Remote astro disorok kebelakang badan.

“alah.. Thomas and Friends ni ada ulangan la Hasya..”

“papa, weekend kan hari Hasya tengok tv!”

“manede.. hari-hari pun Hasya conquer tv hape..”

“alah papa ni..” mulut muncung lagi. Rambut depan yang tersusun didahi macam doll itu diselak. Dahi digaru-garu. Papa ni teruklah..

“sukati Hasya lah..” Luth terus bangun dengan muka masam. Masuk kedalam bilik.

Gadis comel 5 tahun tu dah menggigit bibir. Aaaaaaa~ papa merajuk.. kepalanya terjenguk-jenguk kebilik papanya. Pintu bertutup.. macam mana? Kalau adik Amsyar tu bolehla pujuk pakai dvd Mr.Bean.. kalau papa nak pakai apa nih?

Thomas and Friends terus ditinggalkan. Kena pujuk ni.. kalau tak nanti siapa nak bawak pergi 7-Eleven? Si pemakai pyjama Disney Princess terus melangkah perlahan kearah tangga. Remote dipegang ditangan kiri.

Pintu bilik dikuak perlahan. Papa tengah syok dengan PDAnya. Dia terus meniarap diatas katil, menghadap muka papa. Papa buat bodoh. Langsung tak pandang!

“pa...”

diam.

“pa..”

touchscreen itu masih dibelek-belek.

“pa..” lengan t-shirt papa ditarik-tarik.

Heleh.. ingat aku cair la tu.. Luth berkira-kira dalam hati.

“papa hencem.. papa baik.. papa nice man....”

sama je macam mama dia.. buat jenayah tak habis-habis! Luth merungut didalam hati lagi.

“papa.. look here.” Hasya menunjukkan remote astro dihadapan. Dari meniarap, dia terus melepek disebelah lengan papanya.

“tengok ni.. remote ni boleh tekan 616 je.. 812 tak boleh nak tekan..” innocent jek Hasya kasi alasan.

Luth paling sebelah. Mulut dah tak boleh tahan nak sengih. Gelaknya tersembur jugak. “eeeeh!! pandai betul! Siapa ajar ni?” rambut anaknya yang panjang mengerbang ditarik-tarik.

“haha.. ni kan anak papa..”

“amboi.. ni apa agenda nih?” Nisrin tiba-tiba terjengul dipintu. Turun dari langit ke hape?

“mama jeles la tu..” Luth berbisik perlahan pada Hasya.

Hahahaha. Hasya hanya mampu tergelak comel sambil tangan tekup mulut.

“hah! Eloklah tu! Dua-dua tak mandi! Dua-dua busuk! Lepastu boleh je gelak-gelak atas katil. Elok sangat laa..”

“mama ni suka nag la.. cuti kan, ma? Bukan kena pergi school..”
“entah mama ni.. cuti kan, ma? Bukan kena pergi office..”Luth pun masuk sekali menyampuk.

Nisrin ketap bibir. Sabar jelah aku.. sikecik tu takpe lagi, yang si tua-bangka ni yang rasa nak kena penyepak..

“tu apsal remote pun ada atas katil tu?”

“errr..” Hasya dah kecut. Mama ni pantang kalau tak mandi lagi dah turun tengok tv. Dia kalih sebelah. Mintak talian hayat dekat papa..

tu nak korek idea lah tu.. Nisrin monolog sendiri. Tau sangat anak dia yang sorang ni, bijak mengelat!

“papa ni.. dia yang ajak Hasya tengok tv tadi.. tengok ESPN.. ada NBA.. kan pa?”

“yeke? Tadi mama lalu dekat bawah, Dexter elok je tengah berkejar-kejar dalam lab dia..”

“Dexter ma? Dexter???? Thomas and Friends dah habis???? No!!!!!!!!!” Hasya cepat-cepat menolak lengan Luth yang memeluknya. Tak sempat nak turun elok-elok dah, terus terjun katil! Lintang pukang dia turun kebawah.

“see? Your daughter..” Nisrin berkata sinis.

“my daughter, tapi suka buat jenayah macam mama dia..”

“haha. Apa lagi yang dia cairkan papa dia?”

“boleh dia kata remote tu tak boleh tekan 812.. boleh tekan 616 je..”

“banyak alasan, macam Uncle Long la...”

“she's smart.. like me..” Luth menunjuk diri-sendiri.

Nisrin menjuih bibir. Nyampah gila.

“pa!!! Amsyar tarik rambut Hasya!!!!! tolong pa!!” jelas jeritan Hasya sampai kebilik.

“your son..” Luth menjeling Nisrin yang tengah keluarkan towel dari wardrobe.

“my son.. tapi nakal macam papa dia..”Nisrin bergegas bangun nak kebawah. Karang retak pulak dinding bawah tu dengar Hasya terjerit terlolong. Nak harap Uncle Long bangun pergi menyelamat? Memang sempat dinding bawah tu runtuh dulu kot.

Luth cuma tarik sengih. Halah.. lelaki kan..

**************************************

“ma.. Acu gi mana ma?” Hasya tiba-tiba bersuara bertanya pasal Nisa, Acu nya.

“alah.. baru 2 minggu tak jumpa Acu..” Nisrin menjawab.

“lamanya Acu kerja....” Hasya yang tengah elok berbaring dipaha Luth memuncungkan bibir. Dah hilang minat tengok tv yang terpasang dengan cerita E.T.

“Terengganu kat mana papa?” dia mendongak memandang papanya.

“kalau ikut map.. dalam Malaysia..”

buk!! sebijik kusyen kecil melayang dari sofa berkembar dua disebelah. Nisrin menjeling. Loyar buruk dengan anak.. ajar benda ntah pape..

“hahaha. Kan dah kena dengan mama..” Hasya dah tergelak meriah diatas sofa itu. Terguling-guling kiri kanan.

“Terengganu jauh Hasya.. Lagi 2 hari Acu baliklah..” Nisrin berkata. Walaupun tak berapa menjawap kehendak soalan, kira ok la dari jawapan papa dia tadi!

“Amsyar, Amsyar.. kita call Acu nak tak?” comel je Hasya tanya pada baby umur setahun yang memang mustahil nak paham 'call Acu' tu apa...

Baby Amsyar yang elok tergolek atas carpet memandang kakaknya. Senyum.

Nisrin dan Luth hanya memerhati. Tu taktik la tu. Baru je malam tadi call, nak call lagi.

“pa, baby Amsyar pun nak call Acu jugak.. kita call yek?”

Nisrin tersengih. Uncle Long layanlah si Hasya ni..

“hmm.. ambik phone.”

Hasya muka happy. Diambik cordless phone dan ditekan-tekan.

“Hasya tau ke nombor Acu?”Nisrin tanya pelik.

“dah. Papa dah ajar. Suruh Hasya hafal. Nombor Uncle Iz pun. Papa kata, senang susun strategi..” jujur habis Hasya kasi jawapan.

Luth membesarkan mata. Haduhai anakku bijak bestari...

“Uncle Long... strategi apa nih?” Nisrin curious sungguh nak tau.

“adela.. secret.”

“mana boleh!”

“boleh je.. Nisrin buat la pakatan rahsia dengan Amsyar.. Hasya Uncle Long dah cop..”

eeehh!! geram betul anak-beranak nih!

“hello Acu!! Hasya ni.”

panggilan bersambut. Mata Nisrin dan Luth sama-sama memerhati Hasya yang tengah berdiri ditepi tempat telefon. Muka bercahaya macam hape je..

“heh. Waalaikumsalam... Acu, bila nak balik ni?”

“lagi dua hari la Hasya.. bukan dah cakap ke semalam?” Nisa dihujung talian menjawap.

“lama sangat la Acu..”

“hehe. Taula Hasya rindu Acu sangat-sangat....”

“bukan Hasya je.. Amsyar pun, mama pun, papa pun...” terhenti sekejap ayat Hasya.

“lagi? Ada lagi ke?”

“Uncle Iz pun... haha.”

muka Nisa dibilik hotel dah merah padam. Macam kena salai. Apa la yang akak dengan abang ipar aku dah racun budak nih....

“owh.. nama Ma Tok tak sebut pun eh?” cover Nisa.. cover baek punya..

“Acu tak rindu kitorang ke pergi sana lama-lama?”

“Rindu laa... lagi-lagi dekat baby Amsyar..”

“tak aci la Acu nih.” nada merajuk.

“haha.. nasiblah.. dah ada baby sekarang.. takmo sayang Hasya dah..”

“takpe.. ramai lagi nak sayang kita.. takpe..”

“heleh. Mama ngan papa pun sayang baby jugak la..” Nisa dah syok menyakat.

“kita ada Uncle Iz.. Uncle Iz sayang Hasya.. tak pernah marah-maah Hasya, sakat Hasya macam Acu..”

Nisa terasa macam kena renjatan letrik. Banyak modal betul budak nih nak sebut nama Uncle Iz dia..

“dah la Hasya.. asyik cakap dengan Hasya je hari-hari. Pass telefon dekat mama peh.”

Hasya berlari anak ke sofa berkembar dua. Phone dihulur. “Acu nak cakap dengan mama. Dia kata asyik cakap dengan Hasya je..”

heh. Nisrin senyum. “hello Nisa?”

“akak!!!!!!!!!!!!!! apa akak ajar Hasya ni?? teruk Nisa kena tau!”

“hahaha. Not me la sis.. papa dia yang ajar la tu..”

“heeeeee. Geram betul!”

“haha. Jangan marah akak. Marah your abang ipar kesayangan la.”

“eeeh! Sayang kemende. Nyampah ar camni.”

“betul. Masuk geng akak la. Nyampah gila dengan dia sekarang. Rasa nak nyepak kuat-kuat je..”

Luth disebelah angkat kening. Ngumpat.. ngumpat...

“dey. He's your hubby daaaa...”

“lantak ar hubby ke hape.. buat pakatan rahsia pulak dengan anak dia..”

“dey. Anak dia anak akak jugak daa...”

“takpe..takpe... tunggu la Amsyar besar nanti.. balas dendam!”

“haha. Lawak la you sis. Okeh la. Mau rehat nih. Kirim salam semua. Ah! Except that nyampah-abang-ipar.”

“haha.. mau rehat ka... mau tunggu call ka..?”

“aiyo minachee. You pun sama nyampah like your hubby daa.”

“hahahaha. Okeh. Bye. Assalamualaikum.”

teet. Nisrin sengih-sengih matikan talian. Nisa... Nisa...

“seronok dia. Ngumpat apa?” Luth bertanya perli.

“adela.. secret.”

38 comments:

Luth Textile said...

mcm mana luth leh ada dlm cita ney?

cucuratap said...

errr... (cam tak paham sgt soklan nih)
ini ala-ala smbgn bidadara la..
sbb tu Luth still ade

Anonymous said...

huhuhu~besh besh.

Anonymous said...

waha...besh2..
smbg lg yek..hehe

Mimi Nurisya said...

sweetnye....
huhu,best...sambungan memang dialu-alukan...
huhu...memang sweet lah...

haikadove said...

hahaaa.. cool laa luth ngan ank die nieh!
same jee kpale duk nyakat org no 1.
heheheee;p

Anonymous said...

ala...tukar ar gambar nisa yg pakai tudung..huhhuu..x boleh anggap2 je..huhhhu

cucuratap said...

nanti cucuratap try carik eh.. susa nak jumpa artis pakai tudung punye pic.. huhu~

ceritaku MEMORIKU said...

warghhhhhhhhhhhhhh.
comey jerw citer nie.
nisrin n luth dah de son n daughter.
kali nie mesti banyk pasal nisa n iz.
suke2
sweet n comey jerw.
amsyar nye picture xde ke?
he3 nk imagine gak amsyar cum sape.msti comey.
ahakzzzz.smbung2
-na'dz

Anonymous said...

nk lg boleh???nk luth...huhu

keSENGALan teserlah.. said...

weyyh cucuratap....
i really lap u larh..
ske2..
huhu...
akhirnye tunaikan gak permintaan ktrg..
tengs2..
ske2..
sweet sgt 1 fmly nieh....
huuhu..

Ai said...

bestttttttttt..
akak sbung aggggg..
cumel betui bebudak tu ek...

awanbiru said...

hahhahaha..

gle chumil..

Miss Kira said...

hahahaah..so sweet..x nak uat novel bru ke...

Anonymous said...

haha..cumil..cumil.
hasya n amsyar..
mekasih sis..
tau xhr nie hr aper..?
counting day..

the sedo gang said...

wa!!!
sukenyer....
besh gler r!!!
haw3...
chaiyy0!!!
nk ag!nk ag!
cter psl nisa ngn iz...
muahaha~

aqilah said...

aahlah cucu, best banget sambungan ni. lawak gak. nak lagi..................

Hafia Hana said...

luth textile yg perasaan..

kak jgn layan sangat dia~

bestnyer bidadara ada smbungan!

Hafia Hana said...

tlonglaahhh

luth textile dh prasan habis tuhh~

Anonymous said...

cayang cucuratap!!!
hehe..
sgt la teruja tgk ade bidadara another part neh
tenkiu soooooooo much cucuratap
nk tau pe ending nisa ngn iz

permintaan pembaca suh smbung menunjukkn cucuratap nye citer bagus n menghiburkn..
jgn la pulak tensen ngn permintaan kami..
kalo cucuratap rase mmg da nk abehkn citer takat tu je,kami kene la terima..
tp bidadara mmg besh!! ^_^

-che na-

.:me insan biasa:. said...

ni baru best..
ingat tadak sambungan lg dah..
akhirnya luth n nasrin dah kembali..
bukan ker klu anak lelaki nk buh nma ismail??

.:me insan biasa:. said...

ni baru best..
ingat tadak sambungan lg dah..
akhirnya luth n nasrin dah kembali..
bukan ker klu anak lelaki nk buh nma ismail??

Anonymous said...

bestny..
de smbungan tu..
best2..comel tu luth ngn anak die tu..huhu
nsem gak izrael tu...kekeke..

-cheesecake-

Anonymous said...

huhu...bestnyeee...de sambungan lak tu....

~ana~

nurhakim said...

hahahaha
lwak tul lah cte nie...
gelak srng2 dpan pc nie..huhuuuuu
smpat lgi nisrin nk pakat blas dendam kt luth 2....
tpi asal nisrin still pnggil luth 'uncle long'??
asal x pnggil abg or something else???
pe2 pn enjoy...=)

Hafia Hana said...

hu..hu..

mmg sweet laa..ni kita comeback bidadara la ehh~

Anonymous said...

uncle long..??
aih..nape nie..
tetibe je nak ngajuk org tua nie..
(~_~)..haihhh..
aku jenguk kepala..
trus msk ke bilik..
"pa...nape nie.."
"org ader wat salah ke..?"
luth membatu di tepi katil..
geram btul la..
nisrin terus dok atas peha luth
tgn paut ke leher luth..
luth da julingkan mata
haila..
"abg..please jgn wat syg mcm ni.."
"please.."smbl kucup pipi kanan luth
luth da tarik senyum..sambil ketawa jahat..
hahahaha..pandainye..
luth membisik kan sesuatu..
nisrin terus ngajuk..
"huh lom la..smp hati.."
"ala..wish early 3 minit awal jela syg.."
xxxxxxxxxxxxxx
"ma...!!!!!"
"tgk acu ni ma!!!"
aih..bile mase acu smp nie..
luth wat xtahu je..
nisrin terus melangkah je bwh..
"suprise!!!..bepi besday 2 u..hepi besday 2 u..
hepi besday 2 nisrin..."
aaa..speechless..terharu..

cucuratap..hepi besday.
yg ke..?
huhu..stil lom cukup umo lg..hihi

keSENGALan teserlah.. said...

may lin,,hang wat cita sendiri ek??
patot arh cri kat post ats nieh xder pon..ekeke..

btw,,epy burfday sis cucuratap..
smoge berjye dlm idop anda..hehee..

Anonymous said...

hehehe..gmbr izrael tu hensem siot..pelakon jepun kan..dlm cita hana kimi kan? butul kan??

-miss kira-

cucuratap said...

may lin.... jiwang sungguh la kamu.. tak seswai laa!!! huhu~ but thx, igt gak bday kte..

zatie....may lin mmg suke wat cte sendiri..haha. thx..

miss kira... betul la tuu.. huhu~ si nakatsu tu laa..

Anonymous said...

wawawa de sambungan la
ni wat lg ketagih melekat aje kt blog ni hihi
good work akak
moge kali ni iz & nisa lak couple
sweet gak meka ni hihihi

btw, dh ada anak 2 dh rupenye nisrin ni ye
haishhh ingat still honeymoon agi hihi

Shima Awang said...

sweet tul laa...budak2 sekarang kat bijak2 belaka..kena laa ngan hasya n bapak dia tue...mcm kawan2 jerr kan..huuhu..i like dats

Unknown said...

waaaaa...gle swit...skenye!! hasya 2 cm nisrin la..thnx sgt2 cucuratap sbb pnuhi permintaan pminat yg nk tgk nisa n iz..skenye!! luth stil lg swit sgt2 dgn nisrin..skg dh plus ank2 dorg..huhuhu..em...mst amsyar 2 name die amsyar ismail..xpom ismail amsyar..kn dlu kate nk ltk name ismail kalu baby boy..hahahaha..(pndai2 sndiri)

btw..cucuratap smbung la lg cite ni..ske sgt..even cite ni lbh psl nisa n iz..jgn tgglkn luth n nisrin lak..hehehe

epi burdei!! smoga makin sukses n buat cite yg makin best!! (^.^)

♡ Eibu June's ♡ said...

salam cucuratap....
wah cite nih best sangat,
teruskan usaha kamu...
all the best dear!!!

Anonymous said...

cucur..komen first 2 tye psl luth kn??
2 sebab die nye name luth textile..
kirenya mcm die tye mcm mne die leh ade lam citer 2 la kot..:P

mardya ramlee said...

waaa....beh2
sesi chenta nisa-iz lak ea???

intan_aya said...

ala..cute nyer si hasya....

mama cute..papa hencem..
anak...of cozlah cute n talkative like her mum and dad

K.I.S.S said...

so sweet ^_^

Post a Comment

 
Blog Template by Delicious Design Studio