♡assalamualaikum

currently updating First.

Friday, March 6, 2009

bidadara =30end=

“Abang Iz, tolong angkatkan tray tu..” Nisa meminta tolong. Dah tak larat dah rasanya. Kenduri dari siang tadi, sampai ke lewat petang nih. Tak setel-setel lagi. Walaupun guna catering, tapi rumah tetap berkepah.


“Nisa, rehat kejap la..” Iz memujuk.


“tak boleh tangguh-tangguh.. nanti kerja makin menimbun..”


“dah makan?”


“erm..”


“tengok? Sendiri dah makan ke belum pun lupa.. meh sini.”


“nanti la.. dinner terus.. dah 6.30 ni.. lewat dah..”


“Nisa, meh. Duduk sini.”


Nisa cuma mengikut. Huh.. lega rasa dapat duduk sekejap. Ahli keluarganya bukan ramai mana, dah tentu-tentu dia yang kena banyak bergerak. Nasib baik tak start belajar lagi..


Iz datang semula dengan sepinggan nasi minyak ditangan. Lauk ayam masak merah dan rendang daging juga terselit dihujung pinggan.


“makan..”


“thanks..”


“so, apa plan sekarang?”


“hurm.. result pun baru je keluar.. tengoklah. Kalau dapat masuk matriks, mungkin start bulan 5. Kalau masuk asasi pun sama. But, harap sangat dapat jawapan dari JPA.”


“aah.. haritu ada pergi interview kan?”


“hurm.. tapi tatau la. semua result gempak-gempak.”


“heh. Boleh punya. Konfiden la sikit..”


“kalau dapat.. hurm, sedih jugak. Tinggalkan mak dengan akak..”


“sampai bila nak jadi anak manja kan?”


“bukan la macam tu.. akak dah kahwin.. mak mesti sunyi..”


“taklah. Takkan la Nisrin dengan Luth tu kejam sangat..” Iz menggeliat sikit. Dia pun sama-sama kerah tenaga. Baju melayu pink cair yang dipakai pun rasa busuk ya amat. Tak tukar-tukar..


“Abang Iz.. nak tanya sikit?”


“apa dia?”


“are you ok?”


Iz kerut dahi. “apa yang tak ok nye?”


“wedding ni.. akak…”


“takde apelah. Cerita lama. Let it go.”


Nisa tersenyum. Haih..


“Abang Iz nak tanya Nisa pulak, boleh?”


“silakan..”


“kenapa dulu tak suka dengan Abang Iz? Nak cakap pun payah..”


Nisa tersengih. Heeeeeeeee. Rahsia perlu disimpan. Abang Iz tak perlu tau.


“sebab dulu Abang Iz langgar akak.” Simple je Nisa kasi jawapan.


“yeke?”


“yelah.. tak percaya pulak..” Nasi disuap kemulut sekali lagi. Muka Iz yang tertanya-tanya disebelah dilihat sekali imbas. Senyum lagi. My teenage-crush. Lawak la kau Nisa.. rasa nak ketawakan diri sendiri. Minat orang yang 9 tahun lagi tua time umur baru 17 tahun? Tak pernah dibuat dek orang kot..


“senyum apa sorang-sorang tu?” Iz bertanya sambil merehatkan lengan dibelakang kerusi Nisa.


“nothing…” sengih lagi. Biarlah… atleast, I have a brother now. Bertambah sorang lagi adik-beradik.


“ada laa tu.. tapi taknak bagitau..” Iz pancing lagi.


“nothing la..” Nisa meyakinkan. Muka Iz dipandang lagi.


Iz kalih muka hadap Nisa. Dahi berkerut tak ingat. Muka curious habis nak tau..


Hahaha. Nisa tergelak jugak akhirnya.”jangan buat muka camtu boleh tak?”


Iz mengalah. Muka kembali pandang depan. Rambut yang mengacau dahi diraup kebelakang. Bibir dijuihkan. “taknak cakap sudah..”


Hahahaha. Apa la gaya gitu..


“Nisa! Iz! Mana akak kamu??? Haih.. mana la dua-dua pengantin ni hilang!!!” Mak dah terjerit dari dalam rumah. Nisa dan Iz yang masih lepak dibawah canopy paling hujung pun boleh dengar.


“kitorang taktau!!!!!!!!!!!” serentak Nisa dan Iz menjerit menjawab. Mereka saling berpandangan. Masing-masing tarik sengih.


***************************************


"ni nak pergi mana ni…” Nisrin merungut-rungut. Kain baju kebaya labuhnya dah meleret-leret ke lantai. Kadang-kadang tersangkut dengan paku dan pasir kasar.


“shhh.. ikut je la..”


“apa bawak pergi tempat kerja time hari kahwin ni..”


“kejap lah dear..”


Kejap tangan Luth memimpin Nisrin berjalan di kawasan tapak bina itu. Nisrin hanya mengekor, walau mulut dari tadi merungut. Ni dah jadi runaway bride dah ni.. tapi ni groom yang bawak lari..


“kita naik atas.. ok?”


Bulat mata Nisrin. Lawak la tu Uncle Long. Dia mendongak. Bangunan yang separa siap itu direnung lagi. Aku nak panjat tangga yang takde dinding kiri-kanan ni? yang tiang konkrit dan beam nya pun boleh nampak terang dan jelas, belum ditutup dengan simen dan cat?

Ohhhhhhhhhhhhh myyyyyyyyyyyyyyy…..


“come.” Luth menghulur tangan.


Gulp! Nasib aku la. kahwin dengan project manager tak sampai 24 jam, dah dibawaknya pergi site.


Nisrin tetap menyambut huluran itu. nasib baik la tak pakai veil segala.. kalau tak, habeh la rosak..


Sepasang pengantin baru yang masih berpakaian cantik itu meniti tangga satu persatu. Luth segak dengan baju melayu satin putih, bersama samping hitam berbunga emas. Songkok dah lama selamat dekat tempat duduk belakang Rexton. Nisrin pula sangat ayu dengan kebaya labuh organza, juga berwarna putih. Cantik keronsang tiga berangkai terlekat dikebayanya. Selendang dikepala pula sangat ringkas. Mukanya yang dirias cantik, dah cukup untuk menaikkan seri.


Dah sampai ke tingkat yang ke lapan. Termengah-mengah Nisrin menghabiskan anak tangga tadi. Rasanya macam panjat Batu Cave.


Mereka berjalan beriringan sampai ke hujung lantai. Luth memegang Nisrin perlahan.


“tengok sana..”


Nisrin tersenyap. Indahnya bandar bila dilihat dari atas. Segala pasaraya dan shopping complex nampak setara saja dengan tingginya sekarang ini. Burung-burung pula berkejar mahu balik ke rumah.


Dilihat pula awan dan langit.


“sekarang dah pukul berapa..”


“jangan tanya. Kejap lagi kita balik..”


Luth duduk melunjurkan kaki ditepi. Bahaya memang bahaya, tapi dia dah biasa dengan ketinggian macam ni. Bangunan lagi tinggi pun pernah dia redah. Tangan Nisrin ditarik untuk sama duduk dengannya.


“meh la sini..” Luth menarik bahu Nisrin. Perlahan Nisrin rebahkan kepalanya dipaha Luth.


Perlahan Luth menanggalkan selendang isterinya. Mengusap-usap rambut Nisrin, yang tak pernah disentuhnya.


Nisrin yang sedang terbaring, terdiam. Matanya rasa panas. Ayah.. itu yang dia teringat. Dah bertahun-tahun.. kini ada orang yang ingin membelainya, tanpa meminta. Mata dikedipkan sekali. Meluncur airmata keluar.


Luth sedar keadaan itu.Dia tarik senyum sedikit. Biarlah Nisrin tengah layan perasaan.. dia taknak kacau.. namun sentuhannya masih tidak dilepaskan.


“Uncle Long…”


“ye saya..”


“thanks..”


“no need..”


“ayah… Nisrin teringat ayah….”


“Nisrin dah ada Uncle Long..”


Matanya dikedipkan lagi sekali.airmata makin galak keluar.


“hurm.. kita tak pernah cakap pasal kita..” tiba-tiba Luth bersuara.


“pasal apa?” Nisrin membetulkan kepala. dari menghadap depan, menghadap muka Luth pula. Dia mendongak sedikit. “pasal apa?”


“kalau ada baby, Nisrin nak letak nama apa?”


“hurm.. Ismail.”


Luth kerut dahi. Muka Nisrin dipahanya direnung. Rambut Nisrin diselak kebelakang telinga. Angin kuat diatas bangunan ini membuatkan rambut halusnya berterbangan. “sebab?”


“sebab.. lepas Luth kan, Ismail.”


Luth masih tak faham.


“Adam Idris Nuh Hud Soleh, Ibrahim Luth Ismail..” comel je Nisrin melagukan lagu nasyid nama-nama nabi itu.


Hehe. Luth tergelak. “habis tu.. kalau dapat baby perempuan pun lepas tu, kita bantai je la letak Ishak, Yaakob, Yusuf, Ayob..”


Hahahaha. Nisrin pulak tergelak. Lawak la tu.. “apela..”


“dah tu.. Nisrin yang cakap tadi..”


“haha. Nanti lah, ada baby baru kita fikir. Ok?”


“ok..”


“Uncle Long..”


“yes dear..”


“dulu-dulu kan, Nisa ada kata.. Uncle Long ni macam bidadara..”Nisrin memusing-musingkan cincinnya dijari. Sekejap ditarik, sekejap dimasukkan semula.


“macam mana tu?” sebelah tangan Luth ditongkat kebelakang. Sebelah lagi menolak rambut Nisrin yang ditiup angin.


“sebab dulu.. bila jumpa Uncle Long je.. mesti kena timpa bala. Jatuhla, terhantuk la.. macam-macam. But, after then, dah takde dah. So.. Nisa kata, Uncle Long ni macam bidadara yang turun dari langit untuk tolong manusia yang dalam kesusahan..”


“Nisrin la manusia yang dalam kesusahan tu?”


“nope. Dah Uncle Long bidadara, Nisrin mestilah bidadarinya.. haha”


“eeh.. perasan laa dia ni..” Luth menarik hidung Nisrin.


“haha.. ala, betul kan?”


“erm.. kalau nak ikut.. Uncle Long memang bidadara untuk Nisrin. Tapi bukan turun dari langit.. tapi yang dicipta oleh Allah, then ditugaskan melindungi Nisrin.. sampai bila-bila..”


“yeke?”


“yelah..” Luth cuba nak menarik hidung Nisrin lagi, tapi sempat ditangkap oleh Nisrin.


“haaaaa.. takmo..takmo..” haha. Nisrin tergelak.


“ok.. dear, pusing sana..” Luth memuncungkan mulut kedepan.


Nisrin mengalihkan kepalanya. Mengiring ke kiri. Sunset.. cantik…kejap.. tapi kenapa…


Luth memegang kertas yang bertebuk tulisan “SAYA CINTA AWAK” didepan mata Nisrin yang tengah elok berbaring.


Biasan cahaya oren-merah itu elok saja menembusi kertas itu melalui lubang-lubang tulisan tersebut.


“Uncle Long..” Nisrin terus mengangkat kepalanya.


“shhh.. tak payah cakap apa-apa. Tunggu ye, sampai takde cahaya yang boleh tembus dah.”


Akhirnya, Nisrin juga memegang bucu kertas itu sedikit. Nisrin dan Luth, sama-sama meluahkan cinta mereka, pada hari pernikahan mereka. Moga-moga, cinta ini, berkekalan sampaaaaaaaaai bila-bila. InsyaAllah. =)





Cinta antara kita..
Tiada penghalangnya..
Walau akhir usia
Ku mencinta
Dirimu..
Ku hanya menunggumu
Menyata kau cintaku..
Ku kan berjanji
Menyintamu sayang…
(Duta & Baizura Kahar – cinta antara kita)


~::Tamat sudah.. heh.=)::~

49 comments:

::cHeeSeCaKe:: said...

wawa..
bestnye..epi ending..!
suke2..
tp izrael xtau lg nisa suke kt die....

♡ Eibu June's ♡ said...

salam cucuratap...
nice story....suke sgt.
Tahniah n good luck..
Anda mmg penulis yang berbakat...:)

tzaraz said...

Waaaa...dah abis laaa...
Ok lah...cite lain lak..
pasal Iz tau...

atashinci said...

ala.......knpe hbs cam tu jer...
cite lah pnjg ckt psl iz n nisa...
hrp2 de smbungan gi...
yer cucuratap

Anonymous said...

~S~W~E~E~T~

Anonymous said...

ha???kenapa ending mcm ni??? nk lg....xpuas nk baca...pendek...nk lagi!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

eija said...

dah tmat..
wlpun simple tpi best..
nti buat novel bru lg taw..

adek said...

weeeeeeeeeeeeeeeeeee...
hepi endin'...

congrats2

Anonymous said...

ala nape bes sgt ni............


ckit sgt..........


nk pnjg lg.........


n 1 more thng...........



horeyyyyyyyyyyyyyyy


ak org 1st yg komen.......



cite lin plk pas ni ye......




tq.............

Ai said...

mak aiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii....
bessssssssssssssssssssssttttttttttttt......
gileeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee...

Anonymous said...

besh...besh...besh...pasni boleh sambung ceta pasal iz.....nisa pun ok gak...pastu nisrin n uncle long boleh la ngelit skali....hehehe...suggestion ja...thanx cucuratap for a very nice story...

Unknown said...

bestnye..
sampai dah x terkate dah..
sweettttttt sgt..

terharu dgn quote uncle long..

“erm.. kalau nak ikut.. Uncle Long memang bidadara untuk Nisrin. Tapi bukan turun dari langit.. tapi yang dicipta oleh Allah, then ditugaskan melindungi Nisrin.. sampai bila-bila..”

ad ke laki yg cmnie skang?

wah papepn congrat cucur
x rugi r jd pembace n penunggu setia citer nie

ceritaku MEMORIKU said...

warghhhhhhhhhhhhhh.
sweet gilew lah cucuratap.
suke2
time dowang atas bangunan xsiap.
sweet gilew.
pe cerita baru lak yg gnti?
nisrin n luth mmg sweet.
huhu.besh besh besh.

congrates.
-na'dz

misz nana said...

at last, epi ending gak..
syabbas betaji, syabbas..
nanti wat cite lain lak k..

haikadove said...

yeay! shweet jee.. tp kalau nisa ngan iz pon jd mest lg besh. heheheee...

huhuuu.. suda habis!;(
nak lagiiii! heheheeee;D

pinat said...

weee..sgt besh!!
syomel je....lalalal~

pasni wat cite pasal iz ngn nisa plak eh...hehe

thanx cucuratap!

.:me insan biasa:. said...

salam..
best citerni..
tp tak puas sbb dah abih
mmg menarik cerita ni...
buat cucuratap..teruskan bekarya yer..

:)

.:me insan biasa:. said...

salam cucuratap..
tahniah...cerita ni mmg best..
asyik duk teringat kat uncle long jer..
cam tak puas bla dah abih..hehe

teruskan bekarya..chaiyok

Anonymous said...

eeeiiii.....hepi ending....tp setuju ngan yg len...sambungla pasal nisa n iz...nisrin n uncle long leh gak interframe....huahahahaha....

keSENGALan teserlah.. said...

oooiitt..
ko neih cucur..,
aku soh post smalam xm0..
kan aku da xdpt jd cemmentor pertme isk2..
huhu..
weyyhh..smbung arh sket special episod yg dorang dpt baby ker..
mesty sweett gile..
hehehe..

btwwwww...beshh bangat...!!!!!
ske2....
nice weyhh...

Unknown said...

waaaaaa....dh abis...sdeynye..lps ni msti rndu kt kegabraan nisrin n keswitan luth..hehehe..tp nape x buat nisa n iz? mst syok kalu g2..papepon..really nice story..

ada correction skit.."Lawak la kau Nisrin.. rasa nak ketawakan diri sendiri. Minat orang yang 9 tahun lagi tua time umur baru 17 tahun? Tak pernah dibuat dek orang kot.." bkn ke spatutnye nisa? huhuhuhu

sy tggu cite bru dr cucuratap...=)

Anonymous said...

beshhhhhhhh
aahla..watla smbgn nisa ngan iz...
pastu luth ngan nisrin enterframe ngan baby dyorg ker hehe 5 thn kmudian ker... papepon beshhhhhhhhh sgtttttttt
thanx

Anonymous said...

da abeh??
alaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa............
pe kes nisa ngn iz??
wat cite besh2 lg tau ^_^

-che na-

nurhakim said...

akhirnya dah abis dah cte nie..
sweeet lah ending dia...hihiii
t smbmng cte sal nisa ngn iz lak ek cucuratap... xkn kn bt ksah diaorg trgantung cam 2 je??????huhu

Anonymous said...

erkk cm kite je yg terlewat baca hihi
besh r
nak lagi ni
s0nok sgt baca, dari mula smp habis cite ni
keje asyik tersengih aje dpn pc hihi
good work akak cucuratap =)

Unknown said...

saya nangis...
i want my bidadara tooo ;-)

Anonymous said...

waaa.... besh abis... layan jer citer ni....
nak tunggu BIDADARA yang satu lagi lak....

Anonymous said...

waaaa! kalo aku mesti pilih izrael.
sebab? sebab? muka dia macam ikuta toma. hahaha! cool je. luth terlalu oh-so-charming. wujud plak lelaki macam dia en? but nice writting! ;pp

dillabaharudin said...

god j0b writer...
s0rie la x anta cumment b4 nie coz
sye nie mmg ske bce smpai hbs bru nilai.
anyway, you did a great j0b.

jalan crite berjln ngan sm0oth skali.
karektor wtk p0wn ditonjolkan dgn bek.
s0, cont menulis okek..
i will alwayz supp0rt u and ur karya.
huhuhu...

Anonymous said...

Wow..
syok giler..
ending pon bes

cornetto_o.d.f said...

wah....
wlopown cucuratap da post n3 last ni lme da...
tp nk gak nyemak cniey..hahaha
~cucuratap..seMp0i rh..
suke!!hehehe..
ni nk sambung bidadara baru pnye lak..
hehehe

Anonymous said...

bravo...hebat la cucuratap...teruskan usaha..keep it up!!!!

maszzda

Anonymous said...

2word: gule gule...hahahahaha...xD

Unknown said...

T_T
sedey...terharu....

Anonymous said...

suka la kiranye jikalau cucuratap touch up skit cite ni n kua kn novel...
gile besh..xkering gusi.. romance,love,family,friendship,rohani n len2 da mntap..campur gaul bg sebati sure ngetopp lo..
sy org 1st yg serbu..ganbatte!!

-Ain-Dak In- said...

gila gaban sweet citer ni..
adoiii.....
rasa mcm nak bercinta jek skang ni..
hahahahaha...

big said...

wahh...ader potensi la cik cucur...first time nih masok blog u...tros baca bidodoro sampai abis....buat la lagi citer jiwang rock mcm ni next time k....tata

hani_lighter said...

so sweet cite,sgt3 best...xjiwang sgt tp romantik gile...gud job...tahniah...

f.a.r.h.a.n.a said...

omg!
best sgt!
congratz cucuratap!

alreinsy said...

best bangat... congrats

Anonymous said...

hmmm...ada style cam hlovate

intan_aya said...

alamak...dh tagkap syahdulah...

akak...best sgt2 citer nie....
dah mule sengih sorang2 nie...

bessssssssstttttnyerrrrrrrr

h0ney-sha~ said...

best st0ry...l0ve it..(^-^)

Nashrin said...

dah sedih sorg2,terharu sorg2,hepi sorg2

Anonymous said...

hahahahahahahahaha..
gler dasat ko!
bez gler.
xsia2 kwn ak suh bce bnda nie!

Unknown said...

oloooooooo sweetnye..... xpasal2 membe tegur sengih sensorang depan pc

husnaradzi said...

walaupon sbenanya ngah final exam . haha
pedulik hape .
cita kao ni mmg mmg buat aku x tido malam .
smpai 3 4 pgi pon dok tatap menda nih .
siyez killer best !
lagi lagi cita dorg ni berkaitan .
oh suka suka . siyez suka nih . hex
gelak sorg2 . senyum sorg .
duhh gila gila .
aku suka gila nih . heheh

K.I.S.S said...

cita yg sgt best!!!
thumb up tuk writer...

wlu pun sok da exam, mata ni dah x leh lari dari teruskan membaca...

teruskan menulis cerita2 menarik ^_^

Iman Rayyanhan said...

erm.....sweet nyer...rsa cam btul2 lar...trharu lak rsa nyer tngk pmndngn yg cntk dr ats bngunan...nk cri kat mne eak gmbr 2..??suka sngt........

cite ni best sngt...truskn mnulis cucuratap...

Post a Comment

 
Blog Template by Delicious Design Studio