♡assalamualaikum

currently updating First.

Saturday, February 21, 2009

bidadara =26=

Di JB..

Zahirul Haq memandang skrin computer itu dengan serius. Dahi dah berkerut-kerut. Lukisan autocad itu dah ditenung taktau dah kali keberapa. Apa yang tak kena ye dengan drawing ni? huh.. pening, letih!

Tiba-tiba handphone nya galak berbunyi. Ah! Aku takde masa la nak angkat! Mode silent diset.

Di Damansara..

Luth dah rasa nak hentak handphone nya ke lantai. Kalau flush dalam toilet pon ok jugak kot. Angkat laa!!!!!
Nombor Haq didailnya sekali lagi. Ni kalau tak angkat jugak, memang aku redah je highway turun JB.

Zrrrr… zrrr…. Handphone Haq bergerak-gerak diatas meja. Haih! Siapa yang telefon aku galak sangat ni? huh! Dia mengalah. Pandangan mata dialih pada skrin handphone. Ek? Pantas handphone itu di flip ke atas.

“hello?”

“woi!!! Lain kali kalau taknak angkat, jangan guna handphone!”

“haha. Lek arr.. hangin je.. busy arr.. kan time office ni?”

“busy otak kau la. aku tengah serabut ni.”

“hahaha. Lek arr.. dengan adik sendiri pun nak sembur ke?”

“huh! Aku nak mintak tolong ni.”

“hurm. Agak dah.. kalau tak, takde kau nak call aku.”

“jangan la nak perli-perli pulak..”

“haha. So bro, kau nak apa ni?”

“macam mana nak pujuk perempuan?”

Uhuk!uhuk!uhuk! tersedak-sedak Haq mendengar. Badannya yang tersandar segera ditegakkan. Drawing autocad di skrin computer di minimize.

“kau apa kes ni weh? Tak pernah-pernah..”

“halah.. jangan la banyak tanya.. jawab jelah..”

“Azira merajuk ke hape?”

“bukan Azira lah..”

“woo..woo..woo… kau bercinta dengan siapa ni?”

“dengan anak orang laa..”

“memang la mangkuk. Takkan kau nak bawak anak orang utan pulak jadi menantu ayah..”

“kau ni nak tolong ke tak ni?”

“haha. Cool laa.. kau ni.. lawak ar.”

“lawak tak lawak! Kau kan gentle sikit kan? Takkan kedekut ilmu kot!”

“hey.. siapa yang pernah bercinta sekarang ni? kau ke, aku?”

“yelah.. tapi kau kan bijak sikit pasal bab ni.. aku kan kayu.”

“hahaha. Hurm.. try kasi bunga? Perempuan kan suka..”

“dia florist seh. Boring dah tengok bunga hari-hari..”

“florist? So sweeeeeeeeeet… my kakak ipar..”

“jangan buat main la Haq! Kakak ipar kemende.. bercinta pun tak..”

“hahahahahah. First time kau kalut gila macam ni! haha. Hurm, search internet laa.. aku pun taktau nak tolong..”

“dah.. tak jumpa..”

“hah??????????????? Serius kau search internet??????????? Fuh! Gila bersungguh..”

“dah tu? Masuk harini dah 2 hari dia mogok taknak cakap kau tau?”

“ow yeah? Story la sikit..”

“dia marah aku mengamuk kat Azira. Minah tu pun satu, tak paham bahasa.. boleh pulak dia pergi mengadu kat budak nih.. dia apa lagi, langsung taknak cakap dengan aku. huh.”

“kau cakap tak kau suka dia?”

“dah.. tapi takdelah straight..”

“kau berkias arr ni? hurm..”

“serius Haq. Aku taktau nak handle..”

“macam ni. hmm.. nanti aku tanya kat Rai dengan Aree. Serahkan pada yang pakar.. haha.”

“hurm. Ok. Cepat sikit tau Haq!”

“yelah..yelah.. kau kalau tak jadi gak ngan perempuan ni, memang aku campak masuk sungai.”

“susah nak kata arr..”

“kau tu jangan la temper sangat..”

“aku kan memang macam ni?”

“haih.. kalau kau macam ni, memang tak merasa ar aku dapat kakak ipar sampai tua..”

“kau jangan doa macam tu pulak Haq..”

“haha. Ok ar. Aku banyak hal ni. nanti kalau aku dapat caranya, aku call kau. Ok?”

“ok. Thanks.”

“anyway… siapa nama dia?”

“perempuan kecik comel..”

“angau!”

***************************************************

Luth menyisip sedikit cappuccino nya. Tangan dah mengurut-urut dahi. Haih.. payah..payah..

“alaa Abang Luth, buat je! gerenti berhasil punyalah!” Aree meyakinkan.

“heeee.. cheesy gila la benda ni..”

“apa pulak, Arel propose Aree dulu lagi cheesy tau!” Rai menambah.

“itu propose! Ni nak pujuk je..”

“alah.. sama jela..”

“ntah Abang Luth ni.. ni kira cara paling bernas la ni.”

“hmm.. haih.. susah laa..”

“apa yang susahnya.. tunang Rai dulu-dulu, kayu jugak.. tapi lepas tu, ok jek.. tak payah la segan-segan!”

“takde cadangan lain ke? korang ni.. bagi cadangan macam hape je..”

Huh! Aree tarik nafas. “Abang Luth, kitorang perah otak 24 jam sehari semalam tau nak carik idea ni.. bukan main tangkap muat..”

“boleh jalan ke ni?”

“kitorang kan perempuan, kitorang tau la..” Rai mengangkat kening.

Luth masih berfikir. Nak buat ke.. tak nak? Haih! Memang hayat aku tak pernah buat benda macam ni!

“so? Amacam?” Aree tersengih-sengih.

“kena buat jugak la kot..”

“yes!!!!!” bergema kuat gabungan suara Rai dan Aree didalam cafĂ© itu.

***********************************

Nisrin menapak ke luar kedai. Ada seorang customer lelaki sedang membelek-belek bunga hidup didalam baldi.

“ye encik? Boleh saya bantu?”

Lelaki itu kalih kebelakang, menghadap Nisrin.

Hah! Uncle Long!

“err.. saya nak dalam 50 kuntum bunga.. awak tolong la pilih..”

Nisrin tercengang. Buat selamba badak tak kenal aku!

“erm.. encik nak bunga apa? Warna apa?”

“saya nak.. rose dengan carnation. Warna nak campur-campur.”

“oh.. ok.. wrap sekali?”

“err.. tak payahla. Dah lambat. Nanti tak sempat pulak. Tolong bungkus cepat-cepat ye?” Luth memberi arahan sambil menghadap PDA HTCnya.

Nisrin masuk semula kedalam kedai dengan berjuta persoalan.

Dia nak bagi siapa?
Kenapa nak cepat-cepat pulak..
Sampai 50 kuntum?
Rose dengan carnation pulak tu..

Dah la buat tak kenal.. huh! Nasib baik tengah mode ‘silent’ dengan Uncle Long, kalau tak mesti ringan je mulut nak bertanya.

“encik, ni bunganya.” Nisrin menyerahkan bunkusan surat khabar itu pada Luth.

Luth selamba mengambil bungkusan itu. duit dari dalam wallet ditarik keluar. Muka tak senyum langsung! “keep the change.”

Dan dia terus meluru keluar. Apa jenis perangai ni? Nisrin ditinggalkan terpinga-pinga.

“Akak!!!!!!!!!!!!!!!!!” Nisa menyergahnya dari belakang.

“eh! Ketuk karang baru tau! Nak apa?”

“apsal muka cam tapir tak makan seminggu je nih..”

“apapejela.”

“akak! Jom pergi tasik!”

“banyak kerja la.” Nisrin langsung mengalih perhatian pada gulungan riben dihadapannya.

“alah..alah.. jomlah.. Nisa dah bagitau mak, mak kata ok. Jom arr..”

“eeh.. dah la jarang datang kedai mak, sekali datang nak lesap je..”

“alah akak.. pleaaaaaaaaaaaaaaaaaaaase….”

“nak buat apa? Takde mood laa.”

“Nisa mimpi hujan bunga turun dekat tasik!”

“eeh! Tak logic langsung!”

“jomla..jomla…jomla…jomla..” Nisa dah merengek-rengek.

“humph. Jomlah.”

“yeay! Mak!!!!!!!!!!!!!!!!! Kitorang pergi dulu!” Nisa pantas menarik lengan Nisrin keluar.

Apa-apa jelah adik aku nih!

********************************************

“kata nak jalan tasik?” Nisrin bertanya pelik. Mereka dah melepasi tasik. Sekarang berada ditempat rekreasi. Kawasan tanah lapang, dan ada juga kawasan berbukit hijau.

“kita naik atas tu?” Nisa menghalakan jari telunjuk pada satu bukit kecil. Terdapat pokok rendang diatasnya. Rumput hijau memenuhi bukit kecil itu.

“penatlah. Takmau.”

“ish!” Nisa buat tak peduli. Tangan kakaknya ditarik jugak.

Heeee… daki-daki bukit pulak.. ingat jungle trekking ke? Nisrin dah mengeluh dalam hati.

Sampai diatas, tangannya yang ditarik tadi dilepaskan. “bye akak!”.cepat-cepat Nisa menghilangkan diri.

Hah??????????? Nisrin pantas kalih kebelakang, ke arah Nisa berlari meninggalkannya. Kenapa tinggalkan aku tercangak-cangak kat sini?

Dia kalih semula muka kedepan. Rumput hijau dikaki ditenung.



Flower Text - ImageChef.com

sorry nisrin =(

Dia tersenyum. Sikit..sikit.. dan makin lebar.. kemudian tergelak kecil.

Uncle Long.. comel betul!

Dia mencangkung. Bunga-bunga itu disentuh. Heeeeee…. Suka..

“ehem!” bunyi berdehem dari depan.

Nisrin mengangkat muka. Senyuman dilemparkan.

Luth membalas senyuman. Dia turut sama mencangkung, menadah dagu dengan lutut berhadapan dengan Nisrin.

“suka?”

Nisrin angguk.

“I’m sorry….”

“hehe. Ok.. you’re forgiven. Tapi lain kali, takmo buat lagi.”

Luth tergamam. “serius?”

Nisrin senyum lagi. Angguk.

“saya cuak awak taknak cakap dengan saya.. lain kali kalau merajuk, buat cara lain la.”

“siapa merajuk? Saya marah!”

“heleh.. yela..yela..”

“awak tak baik buat Azira macam tu.. sebab tu saya marah..”

“tak sengaja. Sorry. But, kenapa awak marah sangat,bukan awak yang kena marah..”

“saya kesian dengan Azira..”

“you’re so nice..”

Nisrin terus bersila diatas rumput. Susunan bunga itu disentuh satu-satu.

“saya boleh rasa apa yang dia rasa.. saya kan perempuan jugak..”

“tapi, tak patut macam tu. Perasaan orang awak ambil berat, perasaan awak?”

“kenapa dengan perasaan saya?”

“you miss me right?”

“perasan gila!” Nisrin membaling satu kuntum bunga kearah Luth.

“hehe. Janganlah.. nanti rosak la susunan tu.. tak nampak word dah..”

“kenapa susah-susah buat macam ni?”

“nak pujuk awak la.”

“kenapa nak pujuk saya?”

“sebab.. awak penting.”

“kenapa saya penting?”

“sebab…….. hati saya dekat awak, remember?”

“kenapa hati awak ada dekat saya?”

“sebab saya sayang awak. Because I’m in love with you.”

Dan betullah kata Nisa, hujan bunga bercucuran, bukan dekat tasik, tapi dekat hati aku sekarang. Heeeeeeeeeee~

27 comments:

Anonymous said...

Huaaaah!!!!!!!!! So nice!!!!!! So sweeet!!!! Ngehehehe

-CupCakePanda

nana_yoong said...

huhuhu..so sweet..simple je tapi uwwaaaa...ingat zaman dolu2

Mimi Nurisya said...

memang dh senyum sorang ni..
waaaa....sweet sgt uncle long ni...

nurhakim said...

hahaha
sweet tul lah n3 kli nie..
pndai je luth pjuk nisrin..hihii
bl lah nisrin nk mngaku dia sk kt luth 2 ek???
msti best part 2..
cpat2 smbng tau cucuratap..

Anonymous said...

~pergh....manis gler...hahahaha`

Ai said...

kak..
citer nih best..

sweet..

nk ag.. n ag..

ceritaku MEMORIKU said...

warghhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh.
sweetnye.
suke2
luth n nisrin mmg sweet.
smbung2!!
-na'dz

misz nana said...

perghh! sweet gila!!
hati saya pun flower2 je baca n3 kali ni..
hahaha.. alahaii luth..

Anonymous said...

Besh... besh.. cepat2 ler sambung... :)

Hafia Hana said...

sweet gler mamat nehh~
emang respect ganda 23 laaa~

Hafia Hana said...

hehe~

sweet gler mamat nehh~

memang thinking outside the box btooll~

Anonymous said...

im in love with dis story.....hehehehe=) sengeh x sudah depan laptop...hehe..thank cucuratap..~sakina~

Anonymous said...

hahaha...soooooo swwweeeeeetttt..
huhu..
haq..rai..aree...arel pon ader gak..
huhu rindu nye kat dorang..
angau..angau..
huhu..kepla cucuratap da ader tweety..
coz nak pikir babak cumil camni..haha

pinat said...

haaaa....
suke..suke..suke!!
saaaaaaaaangat sweet!..

luth ni abg haq..oooo....

Fatin Cullen. said...

nice sgt2!!!!
cucuratap... upload byk2 lgi!!!!

Anonymous said...

wow, sweeet sgt le uncle luth, takkan 2 je cara dia pujuk nisrin !!!!!!!!, nak lagi heheeh

serenity

keSENGALan teserlah.. said...

ngeeeeeeeeee...
suke2..
tersengeh2 dpan laptp nieh..
hehe...
haq,rai,aree pon msok scence gak..
rindu kat dorang..
hehee...

sweeet sgt luth ngn nisrin..
ske2...
beshh..

haikadove said...

haaa.. napelaa uncle long nie sangaaat shweeeet?! sukee sgt sgt n3 nie! heee;D
windue plak ngan aree tue! hahahaa;p

tzaraz said...

Adess!!! ikey la..okey la..
memang sweet sangat2..hehe

Shima Awang said...

aduh romantiknya..aku dah terjatuh cinta ngan luth nieee..hahahhhhaaaa

Anonymous said...

wawawa sweet nyer
mmg sengih sorg2 dh ni dpn pc hihihi

ooo luth ni abg haq ke?
wah2 t wat le st0ry diorg lak ye
windu sme meka2 sume

adek said...

hhehehe..
gle cheeeessy...sweeeet...
uncle luth mmg sempoi..

smbg2

adek said...

cucuratap... kte invite kamu bc blog kte.. approve tau..

Unknown said...

ya Allah...comeynye cre luth pujuk misrin!! aku dh sengih srg2 kt dpn lappy ni..dh ah dok tepi tngge..(sbb x leh on9 dlm blk)...switnyeeeeeeeeee dorg!! aku dh jth ati dgn si luth ni..hai..kalu la ada laki gni nk kt aku..cair den!! huhuhu..mule2 bce kompius gk..sbb tbe2 terkuor name si haq 2..upenye2 ada kaitan..ngeh2~ x sia2 aku tggu n3 baru sbb n3 ni tersgt2 la cute..beshnye jd nisrin!! =)

cucuratap..cpt la smbung lg..hehehe

h0ney-sha~ said...

hehe sweet..!!!

Anonymous said...

wah...bestnye..haq,aree & rai pon ada..
mmg masuk la story ni...best la cucuratap..

Anonymous said...

SO SWEET (I LOVE IT)

Post a Comment

 
Blog Template by Delicious Design Studio