♡assalamualaikum

currently updating First.

Thursday, February 19, 2009

bidadara =25=

“abang Iz.. kita nak pegi mana ni.. nak dekat maghrib dah..”

“jalan-jalan laa..”

“tau laa.. tapi nak tuju ke mana?”

“mana-mana laa..”

Huh? Aku rasa aku yang bermasalah.. tapi gaya sekarang, macam si Abang Iz pulak yang lebih-lebih masalahnya.. last-last, Abang Iz berhenti dekat satu bus stop dan duduk di situ.

“apa pandang, meh sini. Duduk.” Iz mengajak.

Nisrin duduk disebelah. Iz duduk memeluk lutut, menyandar pada papan iklan dibelakangnya. Kedua-dua mereka mengadap kereta yang lalu-lalang dan bangunan mati kaku dihadapan mereka.

“tengok atas bangunan tu..” Iz memuncungkan mulut.

Billboard iklan Coke sebesar alam diatas bangunan itu ditenung. “ada apa?”

“tunggu la kejap..”

Mereka berdua senyap. Nak tunggu apa? Tengok billboard Coke tu sampai tembus?

Tiba-tiba Iz senyum. “tu.. dah nampak dah..”

Nisrin pantas mendongak. Cahaya lengkung berwarna oren kemerahan elok turun perlahan-lahan dibelakang papan iklan Coke yang berwarna merah darah itu. heeee.. sunset… cantik.. dia pun turut senyum. menanti cahaya itu turun sampai habis disebalik papan iklan.

Iz asyik merenung orang disebelah. She’s so sweet.. tapi sayang, dia bukan untuk aku.. walaupun aku untuk dia..

“halah.. habis dah..”

Iz tersedar. “cantik kan? Calm je.”

“haah.” Nisrin angguk.

“dah la. jom.”

“pegi mana pulak?”

“sembahyang la kakak..”

“oh. heh. Jom.”

“sembahyang ke tak ni?”

“sebok!”

Iz tarik sengih.

“apa sengih? Ingat hensem ke?”

“ohhh.. Nisrin tak..”

“jalan cepatlah!”

“haha..”

********************************

Daripada tadi, Nisrin asik memusing-musingkan straw didalam gelas teh aisnya. Kalau la straw plastic warna biru tu boleh larut, dah lama dah larut sekali dalam teh tu.

Nisrin dan Iz keluar dinner bersama selepas maghrib tadi. Awal-awal lagi Iz dah call mak mintak izin. Hurm, baik betul.

“berapa lama nak kacau teh tu?”

“huh?” Nisrin tersedar. Aiseh.. silap time layan jiwa..

“come. Spill it out.”

“nothing.”

“no. there’s something.”

“takde apelah.. small matter je.”

“I’m a good listener anyway.”

“gila angkat bakul..”

Haha. Iz sengih. Tengah ada masalah pun nak buat lawak jugak budak ni..
“kenapa ni…”

Nisrin merenung orang dihadapannya. Halahai.. lemah betul la dengan ayat caring macam tu. Kalau dulu, ayah je yang keluarkan ayat macam gitu.

“nak kena cakap ke?”

“yelah.”

“Uncle Long.. eh! Luth..”

Hmmph. “dah agak.”

“apa dia?”

“expected.”

“Abang Iz ada sixth sense ke? ke psikik power?”

“eh.. ni keturunan Abdul Rahman Limbong ni..”

“eeh. Blah la..”

“hmm. Takpe. He’s on his way.”

“siapa?”

“Luth. I called him.”

“tapi Nisrin taknak jumpa dia!”

Grrrrr… tiba-tiba terdengar kerusi plastic disebelahnya ditarik. Ah sudah!

“assalamualaikum.” Luth bersalam dengan Iz.

Nisrin senyap. Kaku. Masam. Muncung.

“hai Nisrin..” Luth ramah tamah menegur.

Benci betul. Sedap tengking anak orang, pastu sergah ex sendiri, lepas tu boleh elok je ber’hai-hai’ dekat kita..

“Nisrin?” Luth menegur lagi.

Huh. Nisrin mendengus. “Abang Iz, cakap dengan orang yang cakap dengan Nisrin tu, Nisrin taknak cakap dengan dia.” selamba dia menyedut teh ais.

Iz kerut dahi. Aik? Kan dekat sebelah dia je si Luth tu?

“apa pulak ni..” Iz konfius..

“sampaikan jelah..” sinis suara Nisrin.

“Luth, dia cakap, dia taknak cakap dengan kau.” Macam bodoh jugak rasa jadi posmen orang yang duduk sebelah-menyebelah ni.. apa-apa jela..

“Iz, tanya dia, kenapa dia marah sangat-sangat kat aku?”

“Nisrin, Luth tanya, kenapa Nisrin marah sangat-sangat dekat dia?”

“Abang Iz cakap dekat dia, ingat sergah anak orang dekat ofis sampai menangis-nangis tak berhenti tu elok sangat ke? lepas tu, sukati dia boleh cakap cintakan orang, senang-senang macam tu ke? apa dia takde hati perut ke?”

“Luth, Nisrin kata.. haih! Penat la aku macam ni! korang setel sendiri ar. Apa main pass-pass ni?” Iz kerut muka. Sikit punya panjang Nisrin buat ayat, aku nak kena ulang balik? Takde kerja..

Hmmph. Taknak cakap dengan kita ye? Luth terus menyeluk poket kemejanya. Notebook kecil dan pen ditarik. Tap! Kuat dia menghentak buntut pen diatas meja. Protes.. protes..



Notebook itu diseret kesebelah. Nisrin memandang tanpa pegang. Eehh.. buruknya tulisan.
Pen disebelah diambil kasar. helaian baru diselak.


Tap! Buntut pen dihentak kembali. Notebook itu diseret pula pada Luth.

Iz yang menyaksikan aksi passing me-massing notebook tu dah nak tergelak. Apa punya fesyen daa..

Serius sahaja muka Luth membaca. Giliran dia pula untuk membalas.







Ahhh!!! Tergamam Nisrin membaca notebook itu.

26 comments:

pinat said...

wahaha...
bagus luth..
besh3...

iz amek la adik nisrin tu..

Anonymous said...

wawawa
akhirnya ada juga entry baru
besh3

men pass2 note plak
so sweet la

nk lagi2

nurhakim said...

hahahahaha
lawak tul lah n3 kli nie...
iz ciap jd posmen lagi...hihi
blh plk luth ngan nisrin main pass2 note book cam 2..huhu
ingat lak time sy sklah2 dlu..
de gak bt cam 2..
best sgt cz xde org tau pe de kt kertas 2..hihi
cpat smbng next n3 tau cucuratap..

keSENGALan teserlah.. said...

ngeeeeee...
iz,,plis amek lar si nisa tuh..
korang pon sweet together2...
bua nisrin ngn luth...
sweet sgt men pass2 nte...

p/s.dok tersengeh2 dpan laptop nieh..hehe..

smbung2.

ceritaku MEMORIKU said...

hahahah.
suke ayat tu. "memang saya takde hati.hati saya dekat awak"
suke2
smbung2
sweet2.
tp sian kat abg iz.
-na'dz

haikadove said...

yeay! chomel jee uncle long nie. shweeet!;D
thanx cucuratap;D

adek said...

hehehhe..
chumil je diorang ni...
cm couple ms skola dl2..
cm bdk2 kecik je...

smbg2

Shima Awang said...

kelakarlaa..mcm budak2 kan hahaahaha..lagi2

Anonymous said...

hoho sweet nye deorg..
pndk nye n3..
tgk syok2 bc tgk2 dh smpi kt cmmt..adeshh
smbg lg ye pat2 sket..heee..
nwy thx 4 d new n3..

Anonymous said...

Salam ziarah kak cucratap =D
hehe XD tersengih je baca karya akak XD
best!sempat lagi main passing-passing padahal sebelah menyebelah ^_^

Mimi Nurisya said...

sweet la dorang ni...
bleh plak men passing note book...
xsabar nak tau reaksi nisrin...
sweet sgt

aqilah said...

kah...kah...bestnya........... baik hati iz....

Untold story said...

wahh.. shweetnya uncle long..sportingnya iz..

best ahh n3.. worth it to wait.. hehehehe..

tp still x saba tunggu d next n3
hehhehe...

misz nana said...

sangat sweet!
suka luth ngan nisrin.. =)
iz pun cam dah mengalah je..
bagus2..

tzaraz said...

..'She’s so sweet.. tapi sayang, dia bukan untuk aku.. walaupun aku untuk dia..'..

Siyan abang Iz aku nie tau...berkorban...
..takpe abang Iz...kita ada...hahaha

Fatin Cullen. said...

best2... teruskan usaha cucuratap!!!!!

jat said...

wahahah!!
so swit!!!

Anonymous said...

sweeetttttttt.....nisrin n uncle long....cpt sambung ye.....

Unknown said...

gle swit!!! aku smpai sengih sorg dpn laptop time bce n3 ni..skenye ati aku sbb luth dgn nisrin!! hehehe..iz pom ngalah dh..iz pom tau nisrin nk kt luth..bsest sgt bce time dorg past2 notes 2 n ckp pkai posmen..sbb dh prnh buat dlu..tringat knangan silam..wakakaka..

cucratap..millions thnx 4 de nice n really swit n3..cpt2 la smbung..x sabo tggu n3 baru..hehehe

Unknown said...

skenye!!! smpai sngih srg2 aku bce n3 n..swit gle nisrin dgn luth 2..tringat zmn aku dlu..aku ske kt men pakai posmen n pass note..sbb dlu aku prnh buat g2..hahaha..akirnye iz mngalah sbb tau nisrin nk luth..gumbiranye ati aku!! heheheh

cucuratap..thnx 4 de really nice n swit n3..xsabo tggu n3 bru..keep up ur gud work!!

Anonymous said...

haha..besh nye..
blik2 kusus..
dpt bace n3..
thanks cucuratap..

Anonymous said...

suka uncle long dgn nisrin tapi sian gak kat abang iz...........sib baik nisrin ada adik...hehe, pepandai jer match2 kan diorang....cerita semakin best..teruskan berkarya...take ur time=)~sakina~

DianaTakyuddin said...

aku suke luth!!!!

suguslolipop said...

hehehe.. love it .. seriously so funny .. smpai roOmte i ckp i glew glak sowang2 .. arhh bestnyew ..

Anonymous said...

ala...note tu dah tade.sedih2.nk tahu ape yg luth dan nisrin tulis..ada sesiapa ingat x? tolongla cerita kat kite ;(

Unknown said...

note tu dah takde . nak tau apa diorang tulis dekat note tu ?

Post a Comment

 
Blog Template by Delicious Design Studio