♡assalamualaikum

currently updating First.

Friday, February 13, 2009

bidadara =24=

“Azira!!!” Luth dah mengamuk. Dahi berkerut, pipi merah, telinga merah. Marah betul!

Azira tercengang. Sikit lagi nak tergolek jatuh kerusi. Dia senyum.

“eh.. Luth.. jarang you nak datang office I.. ada apa ni?”

“Azira! Buat apa you pergi jumpa Nisrin? Ha? You tu siapa nak warn-warn orang?”

Gulp! “err.. dia cerita dekat you?”

“I tak bodoh ok?”

“habis tu?”

“dia asik elakkan diri la! macam apa yang you suruh dia buat, kan?”

“Luth… I…I…”

Humph! Luth mendengus kuat. Haih! Aku hangin betul laa dengan perempuan ni..
“you ni kenapa? Dah tak faham-faham! I dah cakap baik-baik kan, I dah taknak! apa susah sangat you nak faham!”

Azira dah kecut. Walaupun Luth memang panas baran, dan dia selalu kena marah, tapi rasa-rasanya ni lah yang paling teruk dia kena!

“Luth.. you kan tahu.. I sayang dekat you.. sebab tu I buat macam ni.. I cuma mintak tolong Nisrin.. apa yang you nak marah sangat?” Azira bersuara manja.

“apa dia???? apa yang I nak marah sangat??”

“yelah.. apa masalahnya? Kalau you dengan dia tak rapat sangat pon.. biarlah.”

“you ni Azira, cuba fikir pakai otak sikit..”

“Luth! You faham tak perasaan I ni?”

“Azira, lagi sekali I cakap. Kita dah tak ada apa-apa. Cubalah faham, kali ni je. it’s over.”

Azira dah terduduk. Menangis.

“Luth.. apa salah I ni.. buruk sangat ke perangai I ni? hodoh sangat ke rupa I ni?”

“cuba faham Azira.. kita bukan budak-budak lagi.. we’re almost 30.. benda macam ni bukan boleh paksa-paksa..”

“kenapa baru sekarang you nak bersemuka, cakap depan-depan dengan I? selama ni kan you pakai angkat handphone you je? ha? Sebab Nisrin?”

“Nisrin takde kena mengena dengan kita lah Azira..”

“kalau I tak pergi jumpa dia, you nak cakap dengan I? kalau I tak mintak dia jauhkan diri, you nak datang sini?”

“apa Nisrin pulak yang timbul ni!”

“sebab I rasa dia lah penyebab you taknak teruskan hubungan dengan I! kan Luth?”

“dia tak salah apa-apa!”

“jangan defend dia Luth! Makin sakit hati I rasa!”

“habis tu? You yang bangkitkan hal ni! I dah kata, Nisrin tak ada kena mengena. Ni pasal kita! I yang dah tak nak teruskan!”

“kenapa?”

“sebab I dah tak ada perasaan dengan you.. I tak nak mainkan hati orang.. hati you especially.. you orang paling dekat dengan I dulu.. we used to be a good friends..”

“dan kenapa pulak you nak defend Nisrin?”

“because I love her.”

*****************************************

“assalamualaikum.. Nisrin ada?” Azira bertanya perlahan.

“waalaikumsalam.. sekejap ye.” Ija berlalu ke belakang.

Wajah Nisrin muncul. Terkejut. Azira? Ada apa lagi?

“Nisrin…” lemah suara Azira. Dia terus rebah, menangis atas bahu Nisrin. Airmata hangat meleleh tak berhenti.

Ya Allah.. apa pulak ni? Nisrin bertanya sendiri. Dia terpaku, tak tahu nak buat apa. Nak dipujuk, dia tak reti. Nak bertanya, dia tak tahu apa yang berlaku..

“Azira.. tenang ok.. awak kenapa ni?” tersekat-sekat suara Nisrin bertanya. Tubuh badan Azira yang tinggi rasa melekap dibadannya.

“Luth.. Luth.. saya dah hilang dia…”

“shh..shh.. rileks ok.. takde apa tu.. awak akan dapat dia balik..”

“ta..tak.. di..dia.. betul.. betul.. tinggalkan saya.. dia tinggalkan saya Nisrin..” airmata makin galak keluar. Esakan makin kuat.

“err.. Azira.. kita ke belakang eh? Kita duduk sana..” Nisrin membawa Azira duduk di belakang. Di sudut itu ada sofa kecil untuk 2 orang. Baik-baik dia dudukkan Azira. Hati dah gelisah.. apa lah yang Luth kata pada Azira.. teruk macam ni dia buat dekat anak orang.. Luth ni, marah suka hati je!

“Azira.. awak tenang ye.. kalau awak nak cerita apa-apa.. saya ada dekat sini..”

Azira mengenggam tangan Nisrin. Airmatanya diseka sedikit.
“saya dah agak.. dia cintakan awak..”

Nisrin terdiam sebentar. “apa??”

“dia cakap pada saya.. dia cintakan awak..”

“oh… no..no..no..no.. tak..takkan..”

“ya… dia mengaku depan saya.. dia cintakan awak.. bukan saya..”

“takkan lah Azira.. dia saja gertak awak je tu..”

“betul! Dia cakap, dia cintakan awak!”

“Azira.. dia kan tengah marah tu.. mungkin dia tak fikir apa yang dia cakap..”

“tapi… saya rasa dia betul cintakan awak..”

“manedelah.. tak.. jangan risau..”

“tapi..”

“dah.. jangan fikir..”

“Nisrin..”

“ye saya..”

“saya betul sayang dia.. awak perempuan, mesti awak pun faham kan?”

Nisrin diam. Angguk.

“awak mesti tahu.. apa rasanya bila orang yang kita sayang, tak mahu kita.. kan?”

Angguk lagi.

“sakit sangat Nisrin.. sakit sangat-sangat…”

“ye.. saya faham..”

“saya.. saya.. ah! Saya tak tahu nak buat apa sekarang nih..”

“Azira bersabar ya.. nanti saya cuba cakap dengan Luth..”

“jangan! Jangan cakap apa-apa pada dia.. saya cuma datang mengadu.. saya tahu, hati dia bukan ada pada saya lagi.. entah-entah tak pernah ada pun..”

“ish.. tak baik cakap macam tu..”

“itulah hakikatnya Nisrin.. saya kena terima..”

“saya tak tahu macam mana hubungan Azira dengan dia dulu.. tapi saya percaya, dia sayang dekat Azira..”

“yeke?”

“hmm.hmm.” Nisrin angguk lagi.

“Nisrin ada perasaan pada Luth? Maaflah kalau saya tanya ni terlebih-lebih..”

“aish.. dia cuma kawan saya.”

“kalau.. kalau Luth.. luahkan perasaan dia pada awak, awak akan terima dia?”

Nisrin pandang jauh keluar kedai, “tak..takkan..”

*******************************************

Nisrin terduduk di depan kedai. Pintu sudah ditutup. Kak Yan dengan Ija pun dah balik. Nisa mesti tengah bergembira dengan mak dekat rumah.. yelah, dia dah merdeka dah tengahari tadi.

Nisrin masih disitu. Tak mahu balik. Sekelilingnya sunyi. Tempat macam ni lah, baru senang nak berfikir. Dia duduk memeluk lutut. Tangannya bermain-main dengan hujung kain yang dipakai.
Azira.. kenapa dia suka buat aku macam ni? suka buat aku rasa bersalah.. rasa tersepit. Luth pulak… ah! Rindunya nak panggil Uncle Long.. kena tarik tudung dengan Uncle Long.. kena sakat dengan Uncle Long.. pergi tasik dengan Uncle Long.. bercerita dengan Uncle Long.. huh.. Uncle Long..

“Nisrin?”

Nisrin pantas mendongak. Matanya disapu sedikit. Siapa?

Iz masih diatas motornya. Helmet dibuka. Rambutnya dirapikan dengan jari.

“tak balik lagi?”

“oh.. tak.. lepak kejap..”

“lepak? Depan kedai tutup? Takde lampu.. takde orang..”

“ok lah tu. Aman sikit.” Nisrin senyum.

“jom.”

“pergi mana?”

“Abang Iz ajar cara lepak yang betul..”

“eh.. takpe-takpe..”

“jomlah.. Nisrin nampak teruk..”

“Nisrin pakai baju kurung..”

“kita bukan nak masuk pub..”

“macam mana nak naik motor?”

“siapa kata kita naik motor.. jom!”

“habis tu?”

“jalan kaki!”

“kita nak buat apa?”

“Abang Iz nak dengar Nisrin cerita.. Nisrin whining..”

Nisrin tersenyum. Ada je idea dia nak korek cerita..

23 comments:

pinat said...

huu..nisrin ni la..
ish...

azira lagi la..nyebuk je.

keSENGALan teserlah.. said...

ngeeeeee...
nisrin n luth sebnrnye ske sme ske nieh..
but byk halagn..expecially dri azira...
nisrin xsanggop tgk azira cmtuh..
isk2...
alahaiii azira...xkan xphm prasaan pompuan kot..?????
ngeee...

:.vain.: said...

comey lak r iz nh..heh

haikadove said...

alahai.. baeklaa plak abg iz nie.
tukalaa.. nk nisrin ngan iz boleh?
hahahahaa.. just kdding;p.
nk ngan luth jgak!;D

Anonymous said...

ala...
hero c kecik dtg la..
mane hero besa ni..
huhuhu..
pandainye..abg iz nk korek rasie yea..

noorhayaty85 said...

eleh zatie..mcm dia fhm sgt je cinta2 ni..bdk bwh umur mne blh tahu bnde2 ni..he3..wah cucuratap.best lh..nk lg..

Unknown said...

ish..bengong la azira 2..x reti bahasa btol..mse luth nk kt die..die x nk..skg luth dh x nk..die gatal plak nk..aku sekeh jgk azira ni..!

haaa..tp ske sht n3 ni..sbb luth dh ckp kt azira yg die nk kt nisrin..yg si nisrin ni plak..konon je 2 x nk time luth..dlm ati..tgk2..rndu 2 la..rndu ni la..em..nk luth dgn nisrin gk! nk nisrin dgn luth gk!!

** iz..ko g men jauh2..walopom ko dtg time nisrin tgh ada prob..dtg nk korek rhsia..x nk nisrin dgn ko!! hahahaha..

cucuratap..cpt ler smbung eh? sy ni evriday cek blog ni..tggu n3 bru pnye psl..hehehehe

Ai said...

adeh.. ingatkan kite org pertama yg komen..

ape2 jew la..;p (entah ape2 jew aku nih :D)

akak smbung cepat ckit ek.. hehe (PEACE)

ceritaku MEMORIKU said...

abang iz slalu dtg on time.
tp die suke at spe sebenarmye?
luth n nisrin suke sme suke.
tp bnyak nye halangan.
sian at dorang.
smbung2
-na'dz

DianaTakyuddin said...

sbuk jer azira ni...geram!!!

Anonymous said...

comeynyer iz..
bagus2
suke iz ngn nisrin
ade peluang iz nk masuk jarum
time nisrin tgh cedih2 cmni
hehehe
kene lak tu time2 nisrin
ade problem ngn azira n luth
direct betol luth ckp i love u
biaserla time kite marah or nangis
barulah trserlah perasaan kita yg sbnar2nya
time tu mmg xleh nk tipu dri sniri dh..
hihi

Untold story said...

wahhhh.. akhirnya uncle long ngaku.. sob sob sob.. pandai si iz nie yer.. wahh.. bagusla kamu cucuratap.. truskan citer yg best ni ;)

Untold story said...

wahhh.. AKHIRNya ngaku jugak si uncle Long nie.. iz plak.. tetiba mcm dpt aura plak.. trus gi korek.. hadoi... truskan usaha cucuratap.. bestla citer awk..

Anonymous said...

Wow...akhirnya terluah jg apa yg terpendam di hati Uncle Long walau bukan depan Nisrin..
Dan Nisrin ...naper sukarnya mengakui hakikat..yg bunga2 sakura sedang berkembangan dihati .....

Azira..
naper guna taktik camtu nk dptkn Luth..????

adek said...

ish...
iz la pulak yg dtg..
mati2 igt uncle Long

uncle Long ni pn satu
gle slow nak approach nisrin..

Fatin Cullen. said...

huhuhuhu....besh2...
cucuratap, jan lupa masukkan n3 yg trbru k??
suka sgt bila uncle long ckp dia suka kat nisrin!!!!!

aqilah said...

ala nisrin, ngaku aje le. nanti nyesal la pulok!.. keh.... apapun, nak lagi..............................

misz nana said...

adoi la si azira tu.. x reti bahasa langsung!
luth.. cuba ckp bahasa tamil sket kat azira tu..
kot2 la dia tau bahasa tamil je kan.. heh!

atashinci said...

hisss.....azira ni knape yek....
xfaham2 org xnk...
dhlh .......jgn nyebok gi....
xpe2 biar nisrin cite kt iz ug dia pon suke kt uncle long.....

tzaraz said...

Sweet nye Abang Iz....

Unknown said...

bila samapai part ni, jantung dah berdebar2.
maklum la baru nk merangkak baca....

sayebace said...

huwahhh!!aku nk nisrin ngan iz..they look gud 2gether..eheh..tp da terlambat..n3 nie pon da lmbt..biapon aku xbace g ending dia..tp cm tau la kn..

h0ney-sha~ said...

same2 ksian tp zira xleyh wt cmtuh..

Post a Comment

 
Blog Template by Delicious Design Studio